Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.



    34ste Dinsdagnamiddag proeverij


    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

    Volgende bieren werden geproefd:

    La Rules Epautre, Pichou Blonde, Balf Racine, Balf Tripel, Nostradamus Bio en Achel Superior Winter.


    Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin brood









    La Rules Epautre (4,6%Alc.Vol.)
    Brasserie Artisanale de Rulles – Rules - Belgisch Luxembur
    g






    Blond bier met een witte schuimkraag (Pilskleur)

    Granige prikken
    Spelt
    Moutig
    Bittere toetsjes

    De eerste slokken zijn bijna neutraal van smaak
    Een bittertje komt soms boven
    Moutig
    Granig
    Licht zurig toetsje
    Stabiel
    Licht bittere afdronk
    Toch een lekkere dorstlesser.





    Pichou Blonde (6,5%Alc.Vol)

    Jeroen Segers - Nano Brouwerij/Bierfirma?







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Fruitig aroma
    Moutig
    Aroma van overrijpte bananen

    Vlakke smaak
    Weinig hop te proeven
    Licht bittertje komt nu en dan boven
    In evenwicht
    Doordrinkbier
    Iets te gewoon (mist power!)
    Eenvoudig toegankelijk blond

    Balf Racine (5,8%Alc.Vol.)
    Brasserie Cooperatieve - Bière à la Ferme (Edingen)

    Koperkleurig bier met een witte (gebroken) schuimkraag

    Licht wortel aroma
    Moutig
    Licht granig

    Zoete aanzet
    Het zoete gaat over naar een lichte bitterheid
    Wortelsmaak prikjes
    Ook een honingtoets
    Soms een metaalprikje
    Evenwicht
    Lichtbittere afdronk
    Een dorstlesser








    Balf Tripel Fourche (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Cooperatieve - Bière à la Ferme (Edingen)








    Amberkleurig bier met witte schuimkop

     

    Zoet fruitig aroma
     pompoen
    Perzik

    De smaak is speciaal
    Karamel
    Suiker
    moutig
    Lichte bitterheid
    Houtprik
    Evenwicht
    Droog
    Droge afdronk

    Nostradamus Bio (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie
    Caracole – Falmignoul







    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Zoete neus
    Gebrande mout
    Chocoladeprik
    Pruimpjes
    Rozijntjes

    De aanzet is zoet

    Gebrande smaak
    Karamel
    Chocolade
    Koffie met melk
    Tussendoor een bittertje
    Zoete afdronk
    Alcoholwarmte
    Topper
    Een lekker zetelbier






    Achel Superior Winter (9,5%Alc.Vol.)
    De Achelse Kluis – Hamont Achel






    Donkerrood bier met een licht amberkleurige schuimkop

    Kruidige neus
    Karamel
    Iets meer verwacht van het aroma!

    Zoete aanzet
    Tikje gebrand
    Kruidige prikken
    Kaneel
    Gember
    In balans
    Zoet-bittere afdronk
    Alcoholtoets
    Lekker winterbier!








    De Geproefde bieren



    Groeten

    Annemie, Edwin, Geroen en William






    29-01-2024 om 16:39 geschreven door William Roelens


    20-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poperinge - uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023





    POPERINGE




    Uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023


    Vrijdag 19 januari 2024 vond naar jaarlijkse gewoonte de feestelijke uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023 plaats.
    Dit evenement ging door in de Feestzaal Skindles Guesthouse in Poperinge,



    Op het programma stond de

    Verwelkoming van Dhr. Bart Boeraeve, voorzitter vzw HOP

    Toespraak door Dhr. Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge

    VLAIO-LA project "HopBel 2.0 - Ontwikkeling van inheemse Belgische hopvariëteiten" toelichting en stand van zaken door mevr. Lies Willaert,

    Aansluitend werden de nieuwe certificaten uitgereikt aan de brouwerijen die het gebruik van het logo “Belgische hop – houblon belges – Belgian hops” voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en verkregen in 2023.
    Deze uitreiking was door Dhr. Kris Notebaert, schepen van Landbouw.

    Nadien volgt een netwerkreceptie aangeboden door het stadsbestuur van Poperinge en de vzw Hop.





    Bart Boeraeve Voorzitter VZW HOP





    Dhr. Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge 





    Lies Willaert Inagro Rumbeke




    Brouwerijen die een bier aanvroegen voor het
    logo Belgische hop in 2023.



    De groen gearceerde bieren dragen het 100% logo Belgische hop (gouden). De geel gearceerde bieren zijn normaal aanwezig.

    In 2023 waren er in totaal 21 aanvragen waaronder twee voor producten (Oublon likeur en Hop Goeste Siroop). Uit Wallonië kregen we 7 aanvragen, uit Vlaanderen zijn dit er 11. Één aanvraag kwam van een brouwerij uit Nederland.



    BROUWERIJEN

    Brouwerij Ter Dolen, Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren, BE

    Ter Dolen Wit
    Ter Dolen Tripel
    Ter Dolen Donker
    Ter Dolen Blond

    Brouwerij de Coureur, Borstelsstraat 20, 3010 Kessel-Lo, BE

    Souplesse
    Colleke

    Brouwerij Brewtous'     Marktplatz 6, 4750 Butgenbach, BE

    BrewTous' Paint it black

    Brasserie Lupulus, Courtil 50, 6671 Gouvy, BE

    Lupulus Brune
    Lupulus Pils
    Lupulus Organicus




    Astrid Callens, Brasserie Lupulus


    l'Heritage ism Belhop, Grote Markt 19, 8970 Poperinge, BE

    Hop Goeste Siroop




    Bart Mostaert l'Heritage en Annebel Vandenbroucke 

    Brouwerij Troost, Pazzanistraat 27, 1014 DB Amsterdam, NL

    Troost Barleywine
    Troost honingblond
    Troost Tripel
    Troost Extra Wit
    Troost Saison
    Troost Pilsner

    Brouwerij Ruimtegist    , Budastraat 12 Bus 1b, 8500 Kortrijk, BE

    Barrel Aged Whisky Quadruple Obsquur





    Arn Simoens - brouwerij Ruimtegist

     

    Belgian Peak Beer, Rue de Botrange 132, 4950 Sourbrodt, BE

    Peak Blonde

    Br'ij De Hophemel, Terwouwenstraat 46, 3800 Zepperen, BE

    Elooi Imperial Pale Ale

    "Bière à la Ferme", Termuninck 4, 7850 Enghien, BE

    Racine
    Marguerite
    Friskette
    La Tartine
    Triple Fourche
    Saison de Ferme

    Brouwerij Adriaensen, Bargiestraat 1A, 8900 Ieper, BE

    Froajn Ieperlink
    Droevn Ieperlink
    Stoutn Ieperlink




    Erjen Adriaensen - Brouwerij Adriaensen - Ieper

    Oublon, Donkerstraat 4, 8640 Vleteren, BE

    Oublon

    Hoeve Mahieu     , Calvariestraat 20, 8940 Wervik, BE

    Kersenbier Lekkers

    Pure Range Beers, Bouwensstraat 18/2, 2140 Antwerpen, BE

    Donkere Dauw
    Blonde Bries

    Brouwerij Westkwartier, Polygosestraat 3, 8980 Geluveld, BE

    Westkwartier Oud Bruin

    Brouwerij Craywinckelhof, Staatsbaan 263, 3210 Lubbeek, BE

    Cera Brut
    Cera Tripel Blond

    Brasserie Atrium, Rue des Brasseurs 9, 6900 Marche-en-Famenne, BE

    Trio BIO
    Clémentine BIO

    Brasserie des Ambrumes, Place de condes 8, 7910 Cordes, BE

    La Saison
    La Cordoise





    Stephane Dumont - Brasserie des Ambrumes



    Brouwerij Rubbens, Bohemen 101, 9260 Wichelen, BE

    Rubbens Fruit

    Brasserie Wander 3 Brothers, Rue du Pont de Maulde 62, 7620 Bléharies, BE

    Wander Blonde Cuivrée

    Brouwerij Betsy, Sportstraat 18, 8450 Bredene, BE

    Betsy Quadrupel 12






    De gelauwerde brouwerijen






    Buffet aangeboden door VZW HOP




    Groeten
    William Roelens






    20-01-2024 om 15:42 geschreven door William Roelens


    11-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - In de zon - De Klyte (Heuvelland).



    In het spoor van Nico Mattan


    In de zon - De Klyte - Heuvelland












    Na onze aperitief gedegusteerd te hebben in De Helleketel (Poperinge)
    reden we door naar het restaurant ‘In de Zon’
    Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.











    ‘In de Zon’ is een restaurant die ingericht is zoals in de tijd van toen
    en die daardoor wat nostalgisch aandoet.
    Het heeft een karaktervol interieur met een knipoog naar het landelijke.









    De sfeer is gezellig vooral vanaf de herfst als de kachel brandt
    en kaarsjes die zorgen voor een aangename stemming.








    De prachtige antieke toog!














    De keuken is typisch Vlaams.
    Het eten is er lekker en heel betaalbaar.









    De sympathieke uitbaters Cathy en Dirk








    Mooie brandglazen verfraaien de ruimte!








    Het ruikt er naar antiek en brocante. De duidelijke passie van uitbater Dirk.









    Wij proefden er een  Baptiste (7,7%Alc.Vol.)
    gebrouwen door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem
    voor Bataille-Dumortier ‘Komen’ ter ere van Jean-Baptiste Soete.
    Jean-Baptiste was de de laatste molenaar van Soetens Molen uit Komen-Ten Brielen. 
    De hop komt uit Warneton (Waasten)









    Blond wazig bier met witte fijne schuimkraag 

    Neus is moutig
    Gistig 
    De eerste slokken zijn scherp
    Moutig met een lichte zuurtje
    Hoppige toetsen
    Licht fruitige prikken van banaan
    Voldoende evenwicht
    Zoet moutige afdronk
    Toch een bittertje in de nasmaak!
    Lekker bier!!!










    We aten er een lekker Kraaibiefstuk in sjalottensaus
    Een vaste waarde op de Franse menukaarten en gelukkig
    ook op de kaart van In 'De Zon'!











    De liefde voor de wielerkoers is duidelijk zichtbaar in een zaaltje achteraan het restaurant.
    Niet verwonderlijk want de zaakvoerder is een oud wielrenner.

















    Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht op de vallei met Ieper en omstreken.









    'In de Zon' is een uitstekende zaak;
    Niet chique of stijf maar warm en huiselijk
    met een prima bediening 
    en aandacht voor de klant.


    Ni
    ets dan lof dus zodat ik er zeker van ben dat menig klant hier terugkomt.
    Wij komen zeker nog eens terug maar eerst nog andere locaties bezoeken






    Groeten
    William







    11-01-2024 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge



    In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge





    Nog altijd in het spoor van oud-wielrenner Nico Mattan bezochten Annemie, Edwin en ik ditmaal het volkscafé
    ‘De Helleketel’ in Poperinge.

    Zoals gebruikelijk proefden we als aperitief een Picon van het huis.
    Op de middag stond het volksrestaurant “In de Zon” op het programma.
    Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.




    De Helleketel









    De Helleketel is een echt volkscafé. Het is blijkbaar één van de oudste café’s (1895) van Poperinge.
    Het Café ligt niet ver van het Helleketelbos en van de Fazantenheuvel, het hoogste punt van Poperinge en het nabijgelegen brouwersdorp Watou.
    Het café ligt ook op de befaamde Piconroute!
    Vandaar dat waarschijnlijk Nico Mattan dit historisch cafeetje heeft uitgekozen?
    Ook niet ver van het café bevindt zich de oriëntatietafel die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt.









    Langs hier geraakt ge moeilijk binnnen!









    Wijze spreuk!
































    Het interieur van het café is jaren onveranderd gebleven.
    Het is eigenlijk een oord van verpozing en vermaak  
    waar de tijd er is blijven stil staan!










    Nog altijd geen tapkranen aan de toog.
    Alle bieren staan in de koelkast!
    De stamgasten nemen gewoon een biertje uit de frigo en betalen aan de toog.














    Langs de voordeur geraak je er niet binnen!
    Wanneer er je aan klopt roept een stem dat je langs achter moet gaan.


    Via het terras betraden we het heiligdom waar de tijd is blijven stil staan.

    Antiek meubilair, het onderstel van naaimachines als tafels, trollen, oude volksspelen en ander prularia vullen het café.
    Ook een oude jukebox staat er op zijn eigen plaats.









    Dit unieke volkscafé wordt uitgebaat door de praatgrage Lena!
    Een echte volksfiguur.

    In het Poperings dialect (dat voegt een authentieke toets toe aan de conversatie)
    vertelt ze de laatste nieuwtjes, verhalen en anekdotes die de ronde doen.

    Ze speelt er een centrale rol en zorgt voor een aangename sfeer!








    Een unieke tafel!
















    De Helleketel is een uitzonderlijke plaats.
    U houdt ervan of niet.

    Een plaats die het bezoeken alleen, met vrienden of familie de moeite waard is 
    Een volkscafeetje waar u kunt genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt.
    Een lekker streekbiertje of een zelfgemaakte Picon verhoogt nog meer het genot.















    We degusteerden zoals gebruikelijk de lokale picon en verplaatsten ons daarna naar het Heuvelland voor ons middagmaal in het volksrestaurant “In de Zon”










    Tot In de Zon

    Groeten
    William







    03-01-2024 om 10:54 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!