Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    20-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Feys - Feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus.







    Brouwerij Feys
    Feestelijke inwijding van het kapelletje
    en het beeldje van de Heilige Arnoldus.








    Het hoeven niet altijd grote evenementen te zijn waar we aanwezig
    zijn om er een verslag aan te wijden.
    Ook kleinschalige projecten verdienen onze aandacht.
    Alhoewel ik de feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus,
    palend aan brouwerij Feys, zo maar geen kleine gebeurtenis mag noemen.
    Brouwerij Feys was jaren geleden één van de grootste brouwerijen in Vlaanderen en St. Arnoldus is de patroonheilige van de brouwers.
    We werden uitgenodigd door Zythologen Hendrik Nelde (eigenaar van Brouwerij Feys
    en Kristel Logie (secretaris en communicatieverantwoordelijke).















    St. Arnoldus de patroonheilige van de bierbrouwers














    Inwijding van de Kapel en het beeld van St. Arnoldus.

    Onder een stralende zon had een veertigtal dorpsbewoners, vrienden, brouwers ,
    bierjournalisten en TV Westhoek zich rond de bidkapel geschaard om dit stukje erfgoed aan de brouwerij toe te wijzen.
    Ook werd naast het kapelletje het beeldje van St. Arnoldus ingewijd.
    St. Arnoldus is de patroonheilige van de bierbrouwers en herbergiers
    omdat hij in vroegere tijden van besmettelijke ziekten de mensen aanraadde
    om bier te drinken in plaats van besmet water.
    Hij wordt als een bisschop afgebeeld en heeft als attributen soms een biervat
    of -kruik aan de voeten en draagt hij een roerstok, een belangrijk attribuut dat vroeger bij het brouwen werd gebruikt.






    Pater Jozef Van Acker









    De inwijding gebeurde door de praatgrage 86-jarige Pater Jozef Van Acker,
    die nog voor de actie een pittig bierverhaal vertelde over zijn tijd als missionaris in de Kongo.
    Na de inwijding werd Elaine Ryon (moeder van Kristel Logie)
    in de bloemetjes gezet voor al het werk dat
    ze verricht om het kapelletje te onderhouden.








    Daarna nam Hendrik ons mee naar de brouwerij waar hij met heel veel
    kennis en passie vertelde over de geschiedenis van de brouwerij en het bier.











    Het verleden en de toekomst

    Brouwerij Feys-Callewaert heette oorspronkelijk brouwerij Het Anker,
    en ligt eigenlijk op het grondgebied van Beveren-Kalsijde net over de Dode IJzer.
    “Tot rond de jaren 1930 waren er zes brouwerijen rond de IJzer
    waarvan er vier op Roesbrugse grond lagen.
    Eén voor één verdwenen die brouwerijen, brouwerij Feys bleef echter als langste brouwen.
    Er waren een 50-tal mensen werkzaam.











    De brouwerij was vooral bekend voor haar 'Forte Brune' die in bijna alle provincies werd geleverd.
    Dit bruin bier werd het handelsmerk, en heeft er ook toe bijgedragen
    dat de brouwerij tot 1965 kon blijven draaien. Daarna werd de brouwerij een bierhandel en later werden de 7000 m² bierkelders gebruikt voor tal van evenementen.
    Dit duurde tot 1975, ondertussen 40 jaar geleden.







    De twee imposante mouttorens!



    Hendrik Nelde

    Door zijn werk als vastgoedcoach bezocht Hendrik Nelde uit Gent in 2013
    de brouwerij die te koop stond.
    Door zijn enorme passie voor het gerstenat kocht
    Hendrik Nelde uit Gent zelf dit interessante complex.

    Dat hij veel toekomstplannen heeft met dit imposante erfgoed is maar al te goed geweten bij de bewoners van de gemeente.
    Zo zijn er plannen om er in het gebouw een nieuwe brouwerij op te starten.
    Niet meer zo groots maar met de intentie om Beveren-Kalsijde terug een bruin bier te bezorgen. Liefst de Fort Brune waar hij nog de oude handgeschreven recepten in zijn bezit heeft.
    Ook een Horecazaak met feestzaal behoort tot de mogelijkheden
    alsook enkele lofts voor de toeristen die deze prachtige streek willen bezoeken.
    Daarnaast wil hij de grootste Belgische bierglazencollectie er in onder brengen.
    Kortom mogelijkheden genoeg.
    Alleen is maar alleen, maar niet voor bezieler Hendrik.
    Hij heeft een groep enthousiastelingen (De Orde van de Gouden Driehoek)
    rond zich verzameld die maar al te graag meewerken aan dit uniek project.








    Het brouwershuis naast de brouwerij.
    In de tuin ligt de waterput die de brouwerij indertijd van water voorzag.






    Het feest werd in de namiddag afgesloten met een receptie waar
    het Tripel Plukkersbier (Brouwerij De Plukker) rijkelijk vloeide.
    Eveneens werd geproefd van de heerlijke verjaardagstaart geschonken door Kristel Logie
    aan de jarige Hendrik.
    Voor de gelegenheid had Nancy Van Geyte verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt.
    Remember beste lezers!! - Bier en chocolade zijn een goede match!
    Als afsluiter kon men genieten van een proefbrouwsel van Architect en brouwer Paul Warmenbol.
    Paul is ook gekend van zijn Biobier Liza gebrouwen bij Den Hopperd.
    Het bier “Indiapa” werd gebrouwen met Indische mout (meegebracht uit India door Hendrik)
    en Hongaarse hop.







    Kristel vult de glazen als een volleerd Zythologe met Tripel Plukkersbier 







    Gezellig babbelen en nieuwe mensen leren kennen in een van de gerenoveerde zalen.






    Proficiat Hendrik!







    De verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt
    door Nancy Van Geyte   






    Architect en brouwer Paul Warmenbol laat zijn eigen gebrouwen bier
    aan de genodigden proeven.







    vlnr : Friedel Depover, Willem Logie (Oud werknemer brouwerij Feys ), Hendrik Nelde,
    Elaine Ryon, Stefaan Depover en Kristel Logie.



    Een fijne zonnige namiddag met heel veel dank aan Hendrik Nelde
    en de Orde van de Bierdriehoek.


    INFO :
    https://vimeo.com/178200036
    http://www.feysbook.be/



    © HOPnieuws William Roelens en Annemie Declerck.







    20-08-2016 om 08:37 geschreven door William Roelens


    10-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe - Mechelen - Big Fat Double 5 IPA - FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje








    Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe
















    De Sinjorenstad Mechelen is een stad die bij Annemie en ik hoog aangeschreven staat.
    We hebben hem jammer genoeg te laat ontdekt maar we zijn sinds kort al
    tweemaal na elkaar er een paar dagen gaan logeren.

    Een wandeling door Mechelen kan veel kanten op: historisch, cultureel,
    gericht op shopping, wandelen langs de oevers van de Dijle of op zoek gaan

    naar proeverijen van lokale of meer wereldse aard.

    Ook zijn er typische herbergen
    (hoe kan het anders met de wereld beroemde brouwerij ‘Het Anker’ in haar vesten)
    te vinden waar men in een gezellig kader een streekbiertje kan degusteren.
    Verleden jaar bezochten we de Gouden Vis
    Zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1758957













    Dit jaar brachten we een bezoekje aan ‘Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe’.
    Waarschijnlijk het café met de langste naam in Belgenland.
    Dit verwenadresje is gelegen op de historische Grote Markt.
    Omwille van de uitgestalde terrassen met open parasols is het ondanks
    zijn originele naam en de grote glaspartij aan de voorgevel moeilijk te vinden.
    Maar er bestaat een spreekwoord die dit kan verhelpen.





















    Het is een lunch& en bierbar met een minishop voor 'speciaalbieren’
    Een prachtige kaart en panelen met speciaalkes prijkt aan de muren.
    Bier is 'in', bier is de nieuwe wijn volgens de uitbaters.
    De naam van het etablissement is eigenlijk een gedicht van Jules Deelder,
    Nederlands dichter en nachtburgemeester van Rotterdam.
    Zijn levensfilosofie is om iedereen zelf te laten kiezen welk leven hij of zij wil leiden.
    Dat is ook wat het café wil uitstralen:
    de klanten mogen hier zichzelf zijn en zich in een vakantiesfeer voelen.


























    Dit idee wordt ook verder doorgetrokken in het interieur.
    Palmbomen, foto’s van laysaneenden of uitgestrekte stranden
    die je doet dromen over Hawaï vind je er niet.
    Nee integendeel het interieur is er open en luchtig.
    Zo is er boven een salon om te relaxen met een fris biertje in de hand
    met een mooi zicht op de Grote Markt.




















    De zaak is enerzijds een lunchbar met pistolets en moutbrood met home-made spreads,
    en is anderzijds een bierbar.
    Ze werken daarvoor samen met verschillende bierproducenten uit binnen- en buitenland
    die artisanale bieren brouwen.


















    De smaakpapillen van het jongere publiek en een deel van de bierliefhebbers
    zijn door de komst van de craftbrouwers enorm veranderd.
    Ze ruilen de klassiekers in voor andere biersmaken.
    Dit is de bedoeling van 'den Honoloeloe', namelijk smaken aanpassen aan hun cliënteel.
    Natuurlijk ontbreken de bieren van het Anker niet op hun uitgebreide bierlijst.














    We degusteerden op het terras twee bieren van de Haarlemse brouwerij ‘Het Uiltje’.
    Het lijkt gepast om deze bieren te proeven in den Honolulu.
    want ook het Uiltje blinkt uit als het op extreme stijlen en smaken aankomt.













    Big Fat Double 5 IPA (8,0% Alc.Vol.)

    Oranjekleurig helder bier met een fijne witte schuimkraag.
    Het bier heeft een fantastische fruitaroma. Tropische vruchten zoals sinaas en ananas
    doen u verlangen om een slok te nemen.
    De smaak gaat in dezelfde lijn verder. Grapfruit in de mond. Lange bitterheid.
    Tikje karamel zorgt voor enige zoetheid. Het bier is mooi in balans. Bittere afdronk.
    Een schitterende fruitige IPA!
    75ebu, 15ebc met 5 hoppen simcoe, chinook, Citra, amarillo & columbus





    FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje (3,6% Alc.Vol.)

    Een licht amber kleurig licht troebel biertje met een witte schuimkop.
    Ook dit biertje heeft tropische aroma’s
    Tropisch fruit van abrikozen en mango’s.
    De aroma’s zetten zich verder in de smaak. Floraal met citrus en abrikoos.
    Ook hier een zoete moutsmaak die evenwicht brengt.
    Een echte heerlijke smaakbom met slechts 3,6 Alc %.








    De Honolulu is een etablissement om te onthouden!
    Mechelen... tot de volgende keer!

    William en Annemie

    Info :
    Grote markt 11
    2800 Mechelen.
    http://www.honoloeloe.com/








    10-08-2016 om 09:39 geschreven door William Roelens


    01-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (27) - Karikatuur - La Bigote Blonde - Leffe Royale Mapuche - Hedonis Ouwen Duiker - Wijersbier






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (27)










    Karikatuur Wild Ale (5,8%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag

    Lichte zure neus
    Tikje brett

    De eerste slokjes zijn scherp.
    Licht zurig.
    Brett laat zich gelden
    Houttoetsje
    Donkere karamel.
    Gistig.
    Goed in balans
    droge en bittere afdronk
    Complex bier











    La Bigotte Blonde (6,0% Alc.Vol.)
    Brasserie La Bigotte – Doornik
    Gebrouwen bij Authentique Brasserie – Blaton.







    Goudblond wazig bier
    Romige witte schuimkraag

    Fruitig aroma
    Tikje gist

    De aanzet is licht bitter.
    Fruitige toetsen.
    Het bier is mooi in evenwicht
    Licht bittere droge afdronk.
    Lekker bier!









    Leffe Royale Mapuche (7,5% Alc.Vol)
    InBev - Leuven








    Donkerblond helder bier met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Kruidig
    Een beetje peper

    Ook de aanzet is moutig
    fruitige toets van frambozen.
    Lichte bitterheid laat zich opmerken.
    kruidig
    Beetje een wrange smaak
    Met Argentijnse hop.
    Een verbeterde Leffe











    Hedonis Ouwen Duiker (7,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Maenhout – Pittem







    Lichtblond wazig bier
    Witte schuimkraag
    Fijne pareling

    De neus is hoppig
    Fruitig
    Citrus
    Citroen geste

    Fruitige aanzet
    In de achtergrond een mooie bitterheid
    Grapfruit
    Lekkere fruitcocktail









    Wijers bier (8,0% Alc.Vol.)
    Pirlot – Zandhoven
    Recept Louis Hauguier







    Donkerblond bier met rijke schuimkraag.

    De neus ruikt een fijn volmoutig aroma.
    Fruitige toetsen
    Prikje Koriander
    Zeep?

    De aanzet is gistig
    Fruitige toetsen
    De alcohol komt nu en dan even naar boven.
    Een klemmende bitterheid in de achtergrond.
    Koriander
    Kruidige bittere afdronk

    Blonde Tripel?

    Gebrouwen voor hotel Brasserie Savarin in Bolderberg







    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William












    01-08-2016 om 17:18 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!