Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avond wit-en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.




    Een avond wit- en tarwe bieren proeven bij het
    Poperings Bierproeversgenootschap.






    Een uitnodiging sla je niet zo maar af.
    Vooral als ze komt van een bevriende bierproefclub.
    En als die club dan in de Hoppestad gevestigd is tja...

    Het Poperings Bierproeversgenootschap nodigde biervriend en voordrachtgever
    Geroen Vansteenbrugge uit om een voordracht over witbieren te houden.
     
    Ook ik werd mee uitgenodigd.
    Ze zouden mijn aanwezigheid ten zeerste op prijs stellen.
    Wat een eer voor een bierreporter!
    De avond vond plaats in het Dienstencentrum "De Bres"












    Het Poperings Bierproeversgenootschap telt max 20 leden
    en bestaat reeds 15 jaar.
    Ze organiseren proefavonden, kooksessies met bier, lezingen
    en een karakterbierenfestival, dat grote uitstraling kent.
    Ze hebben de Toerismetrofee 2010 gewonnen en zijn al die tijd al
    ambassadeur geweest van Poperinge, zijn hop en het bier.
    Een jammerlijk puntje :
    Dames zijn er op hun bierproefavonden spijtig genoeg niet toegelaten.







    Het moderne Dienstencentrum "De Bres"
    Het lokale dienstencentrum De Bres is een "open huis", een ontmoetingsplaats,
    voor alle inwoners van Poperinge, ongeacht leeftijd,

    godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden








    Onze veelgevraagde biervoordrachtgever Geroen in actie!




    Net als pils zijn witbieren doordrinkbiertjes met een eigen publiek.

    Met hun alcoholprocent tussen 4 en 6% zijn het ideale
    dorstlessers tijdens de zomermaanden.

    Vandaar dat de piek van deze bieren dan ook tijdens de zomer is.
    Sommige wit-of ook tarwebieren genoemd zijn ook lekker om te degusteren.
    In tegenstelling tot de pisbieren zijn ze van hoge gisting.

    Het witbier werd in feite in 1966 gelanceerd door de inmiddels
    overleden Pierre Celis.
    In zijn brouwerij De Kluis lanceerde hij het witje van Hoegaarden.

    Het bier verwierf een ongelofelijke bekendheid en was in die tijd
    een trendsetter in de bierwereld.

    Vooral de studenten konden dit biertje best smaken
    Het witje van Hoegaarden is nog altijd bekend maar het
    moet zich nu omringen met vele andere wittekes
    Volgens Geroen Vansteenbrugge zijn er momenteel tussen de 70 en 75
    witbieren te verkrijgen in België?  Het ene moeilijker te vinden dan het andere.








    Het Poperings Bierproeversgenootschap een an al aandacht!







    Geroen Vansteenbrugge maakt tijdens zijn voordrachten 
    gebruik van veel didactisch materiaal!





    De geproefde bieren






    Blanche de Namur – 4,5% Alc.Vol.

    Brasserie Du Bock – Purnode









    Geel wazig bier met een dikke witte schuimkop die lichtjes vermindert.
    fijn schuim.

     

    De neus ruikt onmiddellijk citroen

    en een tikkeltje koriander

    De eerste slok is een beetje flauw
    Dan komt er een lichte zurigheid – eerder normaal
    Toetsjes van citrus

    Lichte kruidenprikkels

    Mag voor mij ietsje meer body hebben

    Licht bittere afdronk.

    Verfrissend!






    Mater Wit bier – 5% Alc.Vol.

    Brouwerij Roman – Mater









    Geel biertje met lichte groene schijn
    Wit grof schuim

     

    Licht zurig van aroma
    Tarweprikkels
    Ietsje gistig in de neus

    De smaak is mals en zacht

    Niet zo zurig
    Lichte citrustoetsen en koriander
    Tarwesmaak
    Dit bier heft in tegenstelling tot Blanche de Namur meer body.














    Triverius – 6,8% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel








    Blond helder bier
    met witte schuimkraag

    Kruidig aroma

    Zoete aanzet
    Verse broodsmaak.
    Weinig zuur eerder zoet van smaak

    Zoete afdronk met enig bitterheid
    Bijna geen witbier te noemen.
    Lekker bier






    Jan de Lichte – 7,0% Alc.Vol.

    Brouwerij De Glazen Toren – Erpe Mere








    Licht blond bier
    met een fijne witte schuimkraag.

    Stoffig (haver?) moutig aroma
    Toetsen van citrus

    De eerste slok verschilt merkelijk van een ander wit bier!
    Dit heeft meer body
    Koriander, citroen en citrus dwarrelen door elkaar

    Zoet en licht zuur

    Met een mooie bitterheid die het bier mooi in balans brengt.

    Meer degustatiebiertje dan een dorstlessertje







    Droog bruin brood ideaal om de smaakpapillen te reinigen en te vernieuwen!





    Titje – 7,0% Alc.Vol.

    Brouwerij Silly – Silly







    Geel-groen biertje

    met witte schuimkraag

     

    Aroma van boter (niet overdreven) (diacetyl)
    Moutig en ietsje rokerig.

     

    Smaak is heel mals
    Een lichte bitterheid verwent onze smaakpapillen
    Toetsen van taart

    Gekruide Prikkels
    Lichtzurig
    Ook een Karamelsmaakje komt soms boven.







     

    Brunehaut Bio Blanche – 5,0% Alc.Vol.

    Brasserie Brunehaut – Rogny








    Licht geel van kleur met een lichtgroene schijn

    Fijn wit schuim die snel verdwijnt.

    Mooie koolzuurpareling

     

    Het aroma heeft een frisse geur

    Het ruikt fruitig en kruidig – Peper

     

    De smaak is eveneens verfrissend
    Kruidige toetsen

    frisse citrusvruchten

    licht hoppig en toetsen van  koriander
    ook een lichte bitterheid laat zich gelden.

    Het bier heeft een volle smaak
    Droge afdronk







    Voorzitter Guy Osteux proefde luisterde
    en wist dat het weerom een geslaagde avond was.






    De stijl Wit-of Tarwebieren is misschien een beetje over haar hoogtepunt heen
    toch zijn het biertjes die u beslist eens deze zomer moet proeven ipv
    sommige mierzoete fruitbieren.
    Serveer ze fris in een smal Champagneglaasje en iedereen
    zal verbaasd zijn over de unieke smaak.
    Wat u vooral niet mag is een schijfje citroen in het bier doen.
    want het komt de smaak niet ten goede en u doet het schuim verdwijnen.














    29-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Feuillien Saison - St. Feuillien - Le Roeulx






    St. Feuillien Saison




    De bierstijl “saison” kent zijn oorsprong in de boerderij-brouwerijen
    in het zuiden van België.
    Dit bier werd voornamelijk tijdens de winter gebrouwen op de Waalse boerderijen.
    Er was toen niet veel werk te verrichten en de boer wilde niet dat de
    knechten met hun vingers zaten te draaien.
    Ze moesten dus gezamenlijk een licht biertje brouwen.
    Tijdens de zomermaanden diende het bier als welgekomen verfrissing
    om de dorst te kunnen lessen. van de vele knechten die op de velden werkten.












    Hieronder de 10 voorwaarden om als Saisonbier erkend te worden.
    Er mogen wel twee punten van afgeweken worden!

    Hoge gisting
    In Henegouwen gebrouwen
    Donkerblond
    Dorstlessend
    5 – 6%  Alc Vol.
    Goed gehopt en/of gekruid
    Droog bier
    75 cl flessen
    Regionale verkoop
    Hoofdzakelijk gerstemout


    De St. Feuillien Saison voldoet met overtuiging aan deze voorwaarden.






    St. Feuillien Saison – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Saint-Feuillien - Le Roeulx (Henegouwen)






    Helder gouden-oranje bier met een witte rotsachtige schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    De neus laat ons ruiken
    aan toetsen van citroen en sinaas
    Ook hoppige geurtjes worden waargenomen.

    Moutig en kruidige aanzet
    De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd
    met een mooie bitterheid.
    Daarna komen er zoetere toetsen naar boven.
    Toetsen van citroen
    De bitterheid is altijd in de achtergrond aanwezig
    Droge afdronk.

    Een saison om U tegen te zeggen
    Lekker verfrissend.
    De naam Saison waardig
    Een aperitiefbiertje om op een gezellig tuinfeestje
    mee uit te pakken.












    INFO :

    B
    rasserie Saint-Feuillien
    Rue d'Houdeng 20 - 7070 Le Rœulx - België
    Tel. +32 (0)64 31 18 18
    Fax +32 (0)64 31 18 19
    info@st-feuillien.com



    23-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inhuldiging warme kamers OMER Traditioneel Blond - Bockor - Bellgem






    Inhuldiging warme kamers
    OMER Traditioneel Blond













    Op 2 februari was ik samen met een aantal prominenten door
    brouwerij Bockor uitgenodigd om
    de aflevering rond het bier ‘OMER Traditional Blond’
    dat aan bod kwam in de derde aflevering van het voorbije
    TV1 programma Tournée Générale te bekijken.
    Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste verontschuldigde zich toen tijdens
    zijn toespraak voor het gebrek aan parking rond de brouwerij
    “m
    aar die plaatsen zullen worden ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers”
    vertelde hij die avond.












    We konden al een kijkje nemen bij enkele van de vijf warme kamers.






    En kijk vier en een halve maand later zijn we weer te gast
    voor de officiële inhuldiging van die warme kamers.
    De officiële opening vond gisterenavond plaats in aanwezigheid
    van gouverneur Paul Breyne en federaal minister Vincent Van Quickenborne,
    familie en tal van andere bevriende brouwers en genodigden.







    Voor de inhuldiging kwamen de genodigden allemaal samen in en voor
    de VIPtent die opgesteld stond voor een van de geopende kamers.
    De OMER Traditioneel Blond werd rijkelijk uitgeschonken.














    In het midden Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste met rechts
    De Hr.Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en links
    een familielid.







    Twee bevriende brouwers.
    Links : Alain De Laet,
    gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle).
    Rechts Carl Verhaeghe, zaakvoerder brouwerij Verhaegehe (Vichte)








    Genodigden Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge),
    Nieuwe vertegenwoordiger Bockor Jan Van Iseghem,
    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge,
    Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en
    Daisy Claeys uitbaatster biercafé Brugs Beertje (Brugge) samen aan de praat.













     

    De drie gastsprekers :

    Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste,
    federaal minister Vincent Van Quickenborne en

    Provinciegouverneur Paul Breyne












    Door de blijvende groei van OMER Traditioneel Blond kan brouwerij
    Bockor niet anders dan verder investeren in de toekomst.
    Een van deze investeringen zijn dus de vijf warme kamers
    waar het bier OMER de mogelijkheid krijgt te hergisten
    op fles gedurende drie weken op een temperatuur van 25° C.
    Daardoor krijgt men de heerlijke smaak van OMER Traditioneel Blond.
    Deze warme kamers beslaan een oppervlakte van 400m².
    Ze werden gebouwd in 5 compartimenten die elk afzonderlijk afsluitbaar zijn.
    Elke kamer kan maar liefst 5700 kratten opslaan.
    Vroeger werd OMER opgeslagen bij bevriende brouwerijen
    Rodenbach in Roeselare en Roman in Mater.
    met een prijskaartje van 600.000 euro beschikt de brouwerij
    nu zelf over warme ruimtes.
    Dit jaar werd reeds 2,5 miljoen euro geïnvesteerd waaronder de warme kamers,
    2 cilinder conische tanks, een stoomketel,
    een volautomatische vatenlijn en uitbreiding van de koelinstallatie.
    Daarmee bevestigt brouwerij Bockor zijn continue groei en
    geeft ook blijk van inovatie en modernisatie.







    Na de toespraken werd een van de warme kamers
    met een druk op de knop officieel geopend en ingehuldigd
    .







    Klinken op het succes!





    Nadien werden we uitgenodigd naar de brouwerijtoren
    om in
    in zaal "The Brett" verder te genieten van een goed glas
    OMER Traditioneel Blond en lekkere hapjes.



    Genieten van het landschap met een glas OMER







    Xavier Vanneste (midden) zaakvoerder brouwerij De Halve Maan in gesprek met
    Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (rechts).






    Klik hier voor meer gratis...
    Ikke, Daisy en Geroen genieten van het bier en het mooie uitzicht







    Zonder woorden






     Klik hier voor meer gratis...
    OMER Traditioneel Blond
     heeft nog een bloeiende toekomst in het verschiet





    Lees ook :
    Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor
    Tournéé Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond

    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be





    22-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronsischen Bommel en Dubbel - De Proefbrouwerij






    Ronsischen Bommel en Dubbel






    Oost-Vlaamse faciliteitengemeente Ronse gelegen in het Zuid-Vlaamse Heuvelland,
    en stad aan de getuigenheuvels bezit een aantal lekkere streekspecialiteiten.
    Bommelkies (een
    ruitvormige cake met appeltjes en citroen),
    Buuntsies (een aperitiefhapje die bestaat uit gele Hongaarse boontjes en
    Hoge Mote kaas (een bierkaas bereid uit dagverse rauwe melk
    en gepekeld in het Hoge Motebier maken de Ronsenaar blij.

    Daarnaast beschikt de Fiertelstad over enkele streekbiertjes
    zoals het reeds genoemde Hoge Motebier, Ronsischen Tripel,
    Ronsischen Dubbel en Ronsischen Bommel.
    Deze laatste twee biertjes gebrouwen in de proefbrouwerij (Lochristi)
    heb ik onlangs kunnen proeven met dank aan Geroen Vansteenbrugge.













    Ronsischen Bommel – 6% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Blond bier met witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling

    Aroma ruikt fris
    Hoppig

     

    De smaak is erg hoppig

    Met fruitige toetsen
    De bitterheid in de achtergrond zorgt voor een voldoende evenwicht
    Ook het moutige komt de smaak van het bier versterken.

    lekker brouwsel.





















    Ronsischen Dubbel – 7,4% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Donker bruin bier
    met lichtbeige schuimkraag.

     

    Moutige neus
    Met geroosterde prikkels

    Moutige aanzet

    Toetsen van geroosterde mout
    Nu en dan een zuur prikje

    Lichte bitterheid
    Droge afdronk











    Echte Karakterbieren kun je ze niet noemen maar ze zijn gewoon lekker.
    Beide bieren zullen de toeristen die Ronse aandoen en de echte Ronsenaars.

     wel degelijk aanspreken.

    De bieren zijn gerestyled en u kan ze nu ook kopen in een

    box met de twee ander bovengenoemde bieren.

    De box moet een promotie voor Ronse zijn.










     

    19-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeverij van Oudenaardse bieren - Oudenaardse BierProevers





    Proeverij van Oudenaardse bieren
    Oudenaardse BierProevers






    Oudenaarde is al altijd een stad geweest die me nauw aan het hart ligt.
    Ik ben daar immers een deeltje van mijn leven werkzaam geweest.
    Een gedeelte
    van mijn werkzaam leven heeft zich trouwens
    in deze stad afgespeeld.

    Of ik naar mijn werk of terug richting huiswaarts reed,
    het was altijd een plezier om
    door het licht heuvelend ongeschonden landschap te rijden.
    Oudenaarde is niets voor niets de groene long
    en het hart van de Vlaamse Ardennen.
    Ook de stad op zich is de moeite waard.
     
    Na Gent mag Oudenaarde de tweede monumentenstad
    van Oost-Vlaanderen genoemd worden.
    Maar de voornaamste reden is toch nog altijd dat
    het de titel van “Bierstad bij uitstek” draagt.

    Nog altijd waakt Adriaen Brouwer over de stad.

    Maar… naast de jaarlijkse Adriaan Brouwerfeesten
    wordt er maar weinig aan
    bierpromotie
    gedaan.
    Biervriend Ariël Meeusen drukt in deel twee van zijn vierdelige boeiende reeks
    over biertoerisme in België, de stad Oudenaarde met de neus op de feiten.

    Hij klaagt
    over de stad Oudenaarde die weinig doet in verband met bierbeleving.
    Er zijn toch zoveel interessante plekjes in
    en rond Oudenaarde
    waar een bierverhaal achter schuilt
    en
    hij vindt het jammer is dat de stad daar niet op inspeelt.













    Maar het tij zou kunnen keren want in de Adriaan Brouwerstad is er onlangs een
    kersverse biervereniging opgericht.

    OBP (Oudenaardse Bier Proevers naar een
    analogie van de vroegere confederatievereniging  de Objectieve Bier Proevers.






    De oude brandweerkazerne






    Op zaterdag 11 juni 2011 laatstleden organiseerden
    ze in de oude brandweerkazerne op de Woeker een klein bierfestival.
    De Oudenaardse bieren wilden ze in de belangstelling plaatsen.
    Maar liefst 22 bieren van vijf brouwerijen stonden op de kaart.
    Samen met biervriend Bernard van Damme spoorde ik
    richting Oudenaarde en proefde er 10 biertjes 
    in kleine proefglaasjes. 






    Netjes op een rij, een deel van de Oudenaardse bieren.






    Naast Felix van bierfirma Clarysse en Smiske blond en bruin
    van brouwerij Smisje uit Mater was er ook naast het volledige gamma
    van Roman ook als primeur hun nieuw bier Gentse Strop te verkrijgen.
    De Oudenaardse biervereniging zorgde ook voor enkele exclusiviteiten. 
    Zo kon men het Goudenband foederbier 2010 en 2011 van Liefmans proeven.
    Ook het Bizon foederbier 2008 van brouwerij Cnudde was aanwezig.







    Black Hole – 5,6% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman – Mater







    Helder blond bier met een witte schuimkraag

    Aroma is moutig

    De smaak is moutig
    Toetsen van vers brood
    Zoet
    Met in de achtergrond een fijne bitterheid
    Een malse pils.
    Mankeert toch wel wat body

    Ik proefde het voor het eerst op de Horecabeurs in Gent en
    het biertje kon ondanks dat ik geen pilsdrinker ben onmiddellijk bekoren.
    Het is in feite een kloon van Romy luxe pils maar met fijnere Tsjechische hoppen.

    Zie ook : Open Brouwerijendag - Brouwerij Roman






    Cnudde bruin bier – 4,9% Alc.Vol.
    Brouwerij Cnudde – Eine








    Roodbruin helder bier met witte beige schuimkraag

    Het aroma ruikt naar boter (Diacetyl)
    Ook lichtzurige toetsen prikkelen de neus.

    De smaak is lichtzurig en nogal
    waterachtig.
    fruitige toetsen van witte druiven
    Afdronk is zurig
    De smaak van het bier is wispelturig
    Er zit geen constante in.
    Wat ik bedoel : ik heb het al beter gedegusteerd.
    Een verrassend biertje met voor-en tegenstanders.
    Het bier wordt ook soms kerkhofbier genoemd

    Zie ook : Brouwerij Cnudde - Eine (OVl)






    Felix  – 4,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Verhaeghe – Vichte
    Voor
    Bierfirma Clarysse – Oudenaarde







    Donkerbruin helder bier met beige schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.

    Heerlijk zoetzuur aroma
    Broodachtig – Melkzuur

    Lichtzure aanzet
    Zoete toetsen
    Lichte botersmaak
    met prikkels van azijn
    Gedroogd fruit
    Een beetje hout
    Droge afdronk.





    Bison Foederbier 2008 – 7,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Cnudde – Eine







    rood helder bier zonder schuimkraag

    Het aroma ruikt vineus.

    De smaak is zoetzuur
    Karamel
    Prikkels van amandelen
    Kersentoetsen die het bier een aangename smaak geeft.
    Het bier is niet in de handel verkrijgbaar.
    Enkel in de kelder van de brouwerij te proeven.
    Verrassend biertje







    Liefmans Goudenband Foederbier 2010 en 2011
     – 7,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Liefmans / – Oudenaarde
    Moortgat.








    Robijnrood zonder schuim

    2010 is iets lichter van kleur dan de 2011
    2011 is zoeter dan de 2010

    2010

    Zuur met zoete toetsen
    De smaak van kersen is uitdrukkelijk aanwezig
    tannine van de kersenpitten.

    2011

    Overheersende zoete smaak
    met zure toetsen
    Kersen.
    Alcoholzweem

    De beide geblended
    geeft de smaak af van een
    jonge Bordeaux
    Met een heel diepe rijke smaak van tannine.








    Het aantal aanwezige bierliefhebbers was hoger dan men verwacht had!






    Gentse Strop – 6,9% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman – Mater








    Helder goudblond bier met een romige dikke witte schuimkraag

    Moutige neus
    Fruitige en lichte hop prikkels

    De smaak start zoet
    Gistige toetsen
    Naarmate men het degusteerde verandert het bier
    in fruitig-en hoppigheid
    Een lichte alcoholzweem (ietsje te veel naar mijn gedacht)
    dwarrelt er doorheen
    een lekkere bitterheid drukt zijn stempel.
    Ook in de afdronk is de bitterheid aanwezig.

    Een heel lekker nieuw bier van Roman.
    Maar ondanks de 6,9% denkt u dat u een zwaarder biertje degusteert






    Smiske Bruin – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Smisje – Mater








    Helder donkeramber kleurig bier met rode schijn.
    Het bier heeft een mooie beige schuimkraag

    Moutig zoet aroma

    Zoete aanzet
    Moutig
    Karamel
    Met kruidige toetsen
    Lichte moutbitterheid brengt het bier min of meer in evenwicht.
    Ook bij dit bier een smakelijke alcoholwarmte die niet overheerst
    Smiske Bruin ligt zeker niet in de lijn van
    de Oudenaardse bruine bieren.
    Dat hoeft ook niet.
    Oudenaarde heeft nood aan andere karakterbieren








    Voorzitter Marc Peeters schenkt een proefglaasje Goudenband Liefmans Foederbier






    Liefmans Cuvée Brute – 6,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Liefmans / – Oudenaarde
    Moortgat.







    Roodpaars van kleur
    Schuim verdwijnt onmiddellijk

    De neus laat ons genieten van kersen
    en tannine van kersenpitten.
    Licht zurig

    De smaak is zacht
    Zuurzoet streelt de tong
    Kersen
    Met een prikje rozijnen
    Ook toetsen van hout en amandel
    spelen met de smaakpapillen.
    Zuurzoete afdronk
    Volmondig lekker snoepjes bier






    Liefmans Goudenband – 6,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Liefmans / – Oudenaarde
    Moortgat.







    Donkerroodachtig bruin van kleur
    Beige schuim die snel verdwijnt.

    Aroma van karamel, bruine suiker
    en een tikkeltje balsamico
    Moutig

    De smaak is licht gekarameliseerd.
    Zacht van smaak met toetsen van
    donker fruit (pruim, donkere kersen)
    subtiele fruitige toetsen
    met een melkzurige ondertoon
    Een bier met een rijke body aan smaken.
    Heerlijk lekker bier.






    Adriaen Brouwer Dark Gold – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman – Mater








    Donker bruin bier met een rode gloed.
    het heeft een mooie beige schuimige kraag

    Een lekker aroma van gist en karameltoetsen verwend onze neus

    De smaak is van bij het begin aangenaam.
    Bruine suiker en Karamel laat ons genieten.
    Als nu en dan toetsen van donker fruit opduiken
    worden de smaakpapillen echt verwend.
    Een smakelijke alcoholwarmte duikt nu en dan op.
    Zoet maar lekker zoet!
    Een degustatiebier perfect gebrouwen en mooi in balans

    Ik ben een fan!








    Inge Van der Bruggen en Katrien Eeckhout zijn tevreden met hun eerste festival






    De Oudenaardse BierProevers zijn ontstaan uit de cursus bierkenner van de
     Vrije avondschool Zuid-Oost Vlaanderen olv Katrien Eeckhout.
    De twaalf cursisten waren allemaal geslaagd
    en hebben allen hun getuigschrift op zak.
    Omdat Oudenaarde de bierstad  bij uitstek is in de provincie
    Oost-Vlaanderen vonden ze dat een biervereniging
    hier niet mocht ontbreken.
    Marc Peeters uit Maarkedaal en Inge Van der Bruggen uit Leupegem
    zetten hun schouders onder het
    project en zo zagen de
    Oudenaardse Bierproevers het levenslicht. 
    De vereniging zal zich ook laten aansluiten bij Zythos.
    Naast tal van kleine bijeenkomsten 
    willen zij jaarlijks drie grootschalige activiteiten rond bier organiseren.
    In elk geval zijn ze goed bezig en hun eerste activiteit was een schot in de roos.











    Ditmaal geen afsluitmeisje maar een heuse afsluitdame.
    Bierologe en  goede biervriendin Bianca
    sprak de wijze woorden zoals Emile Goelen vroeger
    De volgende maal ben ik weer van de partij. U ook?




    Info of lid worden kan via : www.oudenaardsebierproevers.be






    16-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolf 7 - Brouwerij Lupus





    Wolf 7












    Eeuwen geleden zwierf de wolf door de bossen van de Demervallei.
    Vandaag brengt de ambachtelijke Brouwerij Lupus
    een ode aan dit mysterieuze dier.
    Het blonde bier Wolf 7, het donkere Wolf 8 en het amberkleurige Wolf 9
    zijn pittige speciaalbieren
    van hoge gisting. ‘Gevaarlijk lekker’,
    verteld Peter Van Der Borght op Internet.

    Ik kan het beamen want samen met mijn schoonzoon
    heb ik alle drie de bieren geproefd.

    ‘En net als de wolf zijn ze vol mystiek, eenvoudig en prachtig.










    Peter kreeg de smaak van het brouwen in 2003 te pakken. 
    Hij volgde een brouwcursus en in 2008 hield hij samen
    met vrienden Luc, Bart en Jo Brouwerij Lupus boven de doopvont. 
     ‘Genoemd naar de wolf, of ‘Canis Lupus’ in het Latijn.
    Maar een bierliefhebber weet ook dat de Latijnse naam van hop ‘humulus lupulus’ is’,

    De vrienden hebben in het oude slachthuis in Aarschot
    hun eigen brouwinstallatie geplaatst.

    Vanaf dit jaar zijn ze volop operationeel en werken zij verder aan

    de ontwikkeling van hun installatie en nog nieuwe bieren.

    Voorlopig worden de bieren nog op grote schaal gebrouwen
    bij Brouwerij Het Anker in Mechelen

    Ik ga ze vooral niet tegenhouden want hun brouwsels zijn een
    mooi voorbeeld hoe een lekker bier
    kan smaken.
    Brouwerij Lupus is een enorme aanwinst voor het
    Belgisch bierlandschap.




    Wolf 7 – 7,4% Alc.Vol.
    Brouwerij Lupus (Begijnendijk)
    Voorlopig nog gebrouwen bij Brouwerij
    Het Anker (Mechelen)







    Blond bier met dikke witte schuimkop

     

    Een aangenaam aroma van mout en hop.

    Fruitige prikjes strelen de neus

     

     De smaak is zoals het aroma
    zacht en mals
    moutig zoet
    Met in de achtergrond een heel lekkere bitterheid
    die het bier mooi in balans houd.
    Ook is er een lichtzure pittigheid te proeven
    die de Wolf 7 nog frisser maakt.

    Droge fruitige afdronk

    Een heel lekker uitgebalanceerd biertje.

    Denkt er dus aan wanneer je eens een wolvenmenu eet.

    Edelhert, ree en/of wild zwijn

    Serveert er een Wolf 7, 8 of 9 bij!








    INFO :

    Brouwerij Lupus BVBA

    Betekomsesteenweg 76
    3200 Aarschot
    info@brouwerijlupus.be
    http://www.brouwerijlupus.be/nl/contact.htm


    12-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voorstelling van Slaefke het Aughems fluytjesbier






    De voorstelling van 'Slaefke' het Aughems fluytjesbier




     

    Eerlijk gezegd! Ik had nog nooit van Ouwegem gehoord?
    Laat staan er geweest.
    Op de website van Michelin zag ik dat het slechts een
    29 minuutjes rijden was van bij mij thuis.
    en dat het een deelgemeente van Zingem was.
    Zingem kwam wel voor in een deel van mijn hersenen voorbehouden aan gemeenten.
    En toch is de kleine gemeente met slechts een 2000-tal inwoners
    gekend en geroemd om zijn fluitjesfeesten.
    En het is precies om die feesten dat ik samen met biervriend Geroen
    verleden week in Ouwegem uitgenodigd was.

    Her feestcomité zou er hun nieuw biertje ‘Slaefke’ voorstellen.  

     ‘Slaefke’ zou deze fluitjesfeesten nog meer elan moeten geven.
    Ter verduidelijking de fluitjesfeesten draaien rond een rood fluitsnoepje die

    nog op ambachtelijke wijze gemaakt wordt door de vzw d’Ouwegemse fluitjes.
    De voorstelling vond plaats in het prachtige O.C De Griffel







    O.C. De Griffel met er naast, voor veel bierliefhebbers de bekende
    caravan van de Verhuisbrouwerrij.
    Speciaal voor de voorstelling overgebracht van Antwerpen
    naar het Oost-Vlaamse Ouwegem.













    In 1992 hernieuwden de Ouwegemnaars hun fluitjeskermis

    en vierden opnieuw de Fluitjesfeesten.
    20 jaar later bouwen ze nog steeds en met veel enthousiasme
    verder aan dit bruisend en succesvol

    dorpsevenement, de laatste jaren zelfs met medewerking
    van enkele nieuwe verenigingen.

    Dit jaar hebben ze dus naast hun snoepfluitje opnieuw iets te vieren.

    namelijk de geboorte van Slaefke het Aughems fluytjesbier.








    Slaefke het echte Aughems blonde Fluytjesbier







    Eric Michels, voorzitter van het Fluitjescomité





    "Slaefke verwijst naar de Middeleeuwen. Handelaars werden in
    die tijden vaak tijdens hun tochten overvallen en ingelijfd als slaven.
    Familie en dorpsgenoten kochten deze slaven terug vrij.
    In Ouwegem werden ze dan verwelkomd met een stoet.
    Die werd voorafgegaan door iemand die al fluitend de komst
    van de verloste slaven aankondigde. In Ouwegem was het dan een groot feest.
    Dit gebeurde dan met snoepfluitjes waarop je echt kon fluiten en dan kon opeten"
    Aldus een fiere voorzitter Eric Michiels.
    "Die fluitjes bestaan al jaren lang.
    en worden gebakken volgens een oud en geheim recept".







    Enkele genodigden waaronder vooraan

    Sofie Van Rafelghem  co-auteur van het boek ’100 x Proeven van Straffe Streekbieren’
    en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos







    Geroen Vansteenbrugge gaf een smaakbeschrijving van het bier en
    gaf enige uitleg over de brouwers en de brouwerij
    door wie en waar het biertje gebrouwen werd.







    De genodigden met uiterst links en rechts de brouwers luisterden
    aandachtig naar de uiteenzetting op Geroense wijze.







    Een fiere Erik Michels en zijn fluitjesteam schonken maar al te graag
    het bier in de vele proefglaasjes om de genodigden te laten proeven.
    Het bier was vergezeld met vele rijkelijk belegde broodjes.







    Slaefke is een ambachtelijk bier van hoge gisting met
    nagisting in de fles gebrouwen door Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau
    (Verhuisbrouwerij) naar eigen receptuur.
    Het bier werd gebrouwen in de huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem (Oost-Vlaanderen)
    Het is een blond biertje van 7%Alc.Vol.
    Fruitig met een lekkere bitterheid van 40 EBU.
    en een bittere afdronk.
    Een feestbier die zeker gesmaakt zal worden op de Fluitjesfeesten.







    De groepsfoto voor het O.C. mocht niet ontbreken!







    Tijdens de feesten is er ook een Trappistenloop.
    De beide dames en de jongeheer maken publiciteit via hun T-shirts








    Hier een clos up van zo'n rood artisanaal snoepfluitje.
    volkstraditie uit België vanaf rond 16e en de 17 eeuw.
    Eerst een deuntje fluiten en dan langzaam in de mond laten smelten.







    Vijf slaefkes op een rij.  Met een glas van de Proefbrouwerij.
    Er zullen volgens  Erik Michels ook aangepaste glazen komen.







    Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau de fiere brouwers van het bier.







    De Ouwegemnaars zijn maar al te blij met hun nieuw biertje!







    Ook een kersverse biervereniging genaamd  "De Ouwegemse fluitjes" 
    zag het levenslicht.  Enkele mensen van het bestuur :
    Vlnr : Eline Michels, Jacques Dhont, Wim De Baets, Stijn Dewaele en Eric Michels







    Vooraleer afscheid te nemen van Ouwegem maak ik nog vlug een foto van
    het beeld "Meisje met het fluitje" 23.05.1997
    een kunstwerk van Hubert Van der Donck.



    Fluitje, fluitje rood en zoet
    Gemaakt in stilte en kaarsengloed,
    Jaar na jaar schenk je mensen 'n straaltje hoop
    Jij prachtig stukje fluitsiroop,
    Je klank is fijn, je smaakt zo zoet
    Nog vele jaren folklore heb jij te goed.

    Marnix Dewaele





    INFO :


    18 en 19 juni 2011

    In OUWEGEM deelgemeente van Zingem
    staat er heel wat te gebeuren i.v.m. het bier.
     

    zaterdag 18 juni

    een heuse TRAPPISTENLOOP, per gelopen ronde van 1,5 km krijg je 1 trappist
    (inl. op www.gezinsbondouwegem.net) 

    zondag 19 juni
    zal een dag worden om niet te vergeten, ter gelegenheid van d'Ouwegemse Fluitjesfeesten

    gaat het

     

    1e GROOT OPENLUCHT BIERFESTIVAL

    door.

     

    Bij verschillende brouwerijstanden kan je proeven van meer
    dan 25 gekende en minder gekende bieren,

    waaronder ons nieuw gebrouwen biertje
    "SLAEFKE" Aughems Fluytjesbier blond,

     

    dit is een artisanaal gebrouwen bier van hoge gisting, hergist in de fles,
    gebrouwen door de verhuisbrouwerij

    bij St. Canarus.

    Voor de eerste keer te proeven op de fluitjesfeesten.

     

    Tevens is er een unieke tentoonstelling BIERATTRIBUTEN

    (geëmailleerde reclameborden, bierblikken enz...
    unieke stukken die nog nooit het daglicht hebben gezien.

     

    Dit alles op zondag 19 juni van 10 tot 20 uur.

    Groot terras voor CC De Griffel, Ouwegemsesteenweg te Ouwegem (O-Vl)

    De inkom is gratis.
    Op het terras voor De Griffel geeft de Verhuisbrouwerij brouwdemonstraties



    www.ouwegemsefluitjes.be

    De Verhuisbrouwerij
    Brouwerij Sint Canarus






     

    10-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgium well known for its beer and chocolates! - Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!






    Belgium well known for its beer and chocolates!

    Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!







    Tekst : Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven)
    Waarvoor dank!
    Foto's : William Roelens.







    Gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel:
    namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao,
    de Madagascar 67% cacao
    en tenslotte de Ghana 70%
    .






    Op vrijdag 6 mei 2011 organiseerde H.O.P. een fantastische proeverij
    om nooit meer te vergeten .

    Na de Bierorde van de Vauban van Ieper en verschillende
    Amerikaanse proeverijen vonden wij de tijd rijp om ook zelf bier
    met chocolade te combineren.


    Eerst stelden we een zo rijk mogelijke selectie aan biersmaken samen.

    Naast chocolade voegden we er nog een extra dimensie aan toe
    door ook één praline per bier te serveren.
    We namen hiervoor contact op met chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice.

    Het was een zware opgave en opoffering om enkele avonden samen
     te zoeken naar de juiste praline bij elk bier.
    Leuk was om vast te stellen dat het soms heel uiteenlopende
    smaken waren die een geslaagd huwelijk gaven.


    Voor de avond zelf, die doorging in het oude gemeentehuis van Bissegem,
    zetten we gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel:
    namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao, de Madagascar 67% cacao
    en tenslotte de Ghana 70%.

    Bij elk bier dat geserveerd werd, proefden de 33 aanwezigen
    eerst wat van de praline om dan pas van het bier te nippen.
    Tenslotte zochten we welke origine chocolade het best bij het bier paste.

    Het bier werd geschonken in onze vertrouwde
    degustatieglaasjes van ongeveer 12,5 cl








    Links Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven)
    en rechts chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice Kortrijk.







    Niet enkel de pralines werden gematcht aan het bier ook voor de
    chocolade gallets van Callebaut zochten we naar de perfecte combinatie.
     








    Alle aanwezigen kregen een formulier om hun bevindingen neer te pennen.






    Resultaat van de proeverij:





    Liefmans Cuvée - Brut 6% van Br. Moortgat;  

    de zurig zoete smaak van kersen in het bier werd gecombineerd
    met een praline met grenache fondant vulling.








    A : De meerderheid vond de combinatie bier + praline geslaagd
    en gaf een 8 of 9 op 10 als score.
    7 van de 33 personen gaven echter een score lager dan 5.

    B : De meerderheid vond de 60% cacao het best passen bij het bier
    daarna kwam de 70% en de 67%. 2 personen vonden dat de 39% het best paste.






     

    Kriek De Ranke 7% van Br. De Ranke;

    deze mooi gebalanceerde zure kriek werd gecombineerd
    met een cranberry vulling praline.






     

    A : De score voor de combinatie bier + praline was hier meer verdeeld
    maar gemiddeld gaf men een score tussen 6 en 9 op 10.

     

    B : Velen vonden de 67% cacao het best passen bij het bier daarna kwam de 39%.
    4 vonden dat de 60% best paste en evenveel stemden voor de 70%.







    Barbar blond 6% van Br. Lefebvre;

    dit zoetig honigbiertje met zijn frisse koriandertoets werd gecombineerd
    met een advocaatvulling praline.








    A : De meerderheid vond dit een zeer goede combinatie en
    beloonde dit met een 9 op 10 score, een voltreffer dus.
    6 met een 8 en evenveel personen met een 7 op 10.

     

    B : Een overwegende meerderheid vond dat de 39% cacao best paste bij het bier.
    Slechts 6 vonden dat het ook paste met de 60%.








    33 leden kwamen naar deze uitzonderlijke chocolade - en bier proeverij 





    Abbaye des Rocs 9% van Br. Des Rocs;

    dit bitterig zoetig  biertje met zijn sterke body, fruitigheid en toffee

    werd gecombineerd met een praline met als vulling: karamel,
    zoutboter en een vleugje vanille.







    A : De combinatie met de praline bleek ook hier geslaagd
    al waren de meningen verdeeld;
    6 gaven een 10 op 10 + 17 een 9 op 10, 6 gaven echter
    een score van minder dan 5 op 10.


    B : Voor de origine chocolade vond de meerderheid dat de
    67% cacao best paste,
    daarna telkens met weinig stemmen gevolgd
    door de 60%, de 70% en tenslotte de 39%.






     

    Pannepot 10% van Br. De Struise Brouwers;

    dit zoet, fruitig en kruidig bier met een lichte chocolade toets
    werd gecombineerd met
    A : een praline met witte grenache en crème brûllée vulling

    B : de voorgaande praline met als vulling: karamel, zoutboter en een vleugje vanille







    A : Hier waren de meningen zeer verdeeld over de combinatie met de eerste praline;
    veel stemmen gingen naar een 8 op 10, enkelen gaven een 9, 2 gaven
    een 10, 5 gaven een 7 + 7 een 5 op 10 en tenslotte eentje vond
    dat het minder dan 5 waard.
    Dus niet gebuisd maar geen topper in de combinatie.

    16 personen vonden de tweede praline beter passen.
    Dit was een zeer goede match

     

    B : Hier was overduidelijk 67% cacao de winnaar als combinatie gevolgd door 70%
    en 3 stemmen voor 60%
    .







    Gulden Draak 10,5% van Br. Van Steenberghe;

    dit bier met zijn volle body, warme afdronk en zijn zoet bitterige smaak
    met een vleugje toffee, vanille en chocolade werd gecombineerd
    met een pralinevulling van brésilienne nootjes en noga









    A : De meerderheid gaf een score van 8 op 10 voor de combinatie praline bier,
    5 gaven zelfs een 10, 2 een 9 + verder 6 een 7 en evenveel een 6.


    B : Voor de origine chocolade werd het een gelijkstand tussen de 39% en de 60%.








    Bush ambrée 12% van Br. Dubuison;

    Dit sterk alcoholische bier met zijn warme afdronk en zijn smaak van karamel,
    bisquit, gedroogd fruit + een vleugje noga en toffee
    lieten we ook combineren met 2 pralines:
    eentje met speculaas vulling + eentje met mokka vulling.









    A : Voor de speculaas vulling gaf de grote meerderheid een 8 op 10,
     5 een 10 op 10, 8 een 9 op 10.
    Voor de mokka vulling was het meer verdeeld maar de gemiddelde score
    lag tussen de 6 en 7 op 10.
    Besluit was dat de speculaas vulling sterk genoeg van smaak was
    om de alcohol van het bier aan te kunnen

     

    B : Hier was zeer duidelijk dat 39% cacao origine chocolade best paste.
    5 vonden dat de 60% ook wel kon













    Enkele aanwezigen opperden dat de avond een wereldprimeur was.
    Of dit zo was weet ik niet, maar we kunnen besluiten
    dat deze avond een openbaring was.
    Bier en chocolade kan dus goed samen gaan en de combinatie
    met de juiste praline kan zelfs uitstekend zijn!
    Belgium well known for its beer and chocolates!
    Voor de medewerking aan deze geslaagde avond bedanken we Callebaut
    en in het bijzonder chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice,
    die zelfs twee nieuwe pralines creëerde voor die bewuste avond.
    Al de pralines werden s'morgens vers bereid.







    04-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gruut Amber - Bavik voor brouwerij Gruut


     

    Gruut Amber

     











    Stadsbrouwerij Gruut is gelegen in het hartje van Gent.
    Het is een unieke brouwerij omdat ze geen hop gebruiken in hun bier

    maar wel een kruidenmengsel, gruut genaamd.

    Gruut dient evenals hop als smaakmaker bij bier.

    De samenstelling van gruut hangt af van streek tot streek.

    Dit kan gaan van Rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen.
    De brouwer betaalde, al was het bier voor eigen gebruik,
    een gruitbelasting.
    Na het vervangen van gruit door hop,
    werd ook deze belasting naar hop overgedragen.

    De Gruutbieren (behalve Gruut blond) worden
    voorlopig bij brouwerij Bavik gebrouwen.






    Gruut Amber 6,6% Alc.Vol.

    Brouwerij Bavik voor brouwerij Gruut









    Helder amberkleurig bier

    Met licht gebroken witte schuimkraag

     

    Aroma is zoet

    Karamel

    Met kruidige toetsen

     

    Zoete moutige aanzet.

    Matig zure prikkels

    Kruidige toetsen

    Diep een minuscule bitterheid

    Het biertje is toch lichtzurig over de ganse lijn

    Droge afdronk






    .




    Nog even vermelden dat de brouwerij nog altijd

    gelegen is in de Grote Huidevettershoek 10
    9000 Gent
    en nog altijd bezocht kan worden.
     maar het café is momenteel verhuist naar de Watersportbaan.



    zie ook reportage :

    Stadsbrouwerij Gruut - Gent






    02-06-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!