| 
 
 
 
 
 Na de geslaagde proefavond
 Kerstbieren in de zomer
 was er nu de avond
 
 
 
 Oude Geuze proeven in de winter.       Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.
 De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment. Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden, maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde
 met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.
 Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het supergezellig is om bier te proeven.
 Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest door mijn neef en ik vertelde hij mij enthousiast.
 Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar
 en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is,
 stemde ik maar al te graag toe.
 
 
 
 
  Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een
 Jacuzzi.  Meer moet dat niet zijn om bier te proeven
   
 
 
 
 
 
  Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.
 
 
 
 
 
 
  Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.
 
 
 
 
 
 Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen met vrienden.  Liefst mensen die ook graag de zure smaak
 van dit bier kunnen appreciëren.
 Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere
 Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting.
 David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt.
 Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee.
 Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris.
 Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die
 hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje.
 Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier
 uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.
 
 
 
 Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk. Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren. Daarom dat we de aromas en smaken met zijn allen hebben ontleed. 
 
 
 
  
 
 
 Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden.Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.
 Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.  Gegist en gerijpt op eiken tonnen.  In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen), zodat de originele lambiek smaken behouden blijven.
 Vandaar de naam Doesjel
 
 Cognackleur - Geen schuim
 Het aroma is licht zurig - Fruitig Het is mals van smaak Ook hier wat fruitigheid. Toetsen van patisserie. De smaak is eigenlijk niet agressief zuur Droge afdronk. Heel lekkere lambic
 
 
 
 
  Doesjel verrassend lekker!
 
 
 
 
 
 
 
  Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.
 
 
 
 
 We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne
 Een blended met lambik van 3 fonteinen, Lindemans,
 Boon en nog een paar andere.
 Heel verrassend aangenaam.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt?Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers-
 en stekers verenigd in HORAL.
 Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens,
 Timmermans, Oud Beersel en Lindemans.
 De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009
 
 
 
 
  
 
 
 7% Alc. Vol.
 donkergeel van kleur
 Dikke romige gebroken witte schuimkop
 De geur is die van wilde gist
 licht zurig en fruitig
 
 De smaak is zuur en licht bitter
 licht fruitig
 een mooie zurige fruitige afdronk
 droog
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd. Fruitig aroma van druiven Heel mals van smaak Fruiting met minieme toetsen van hout Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepenHier ook soms een vanillesmaakje
 Het bier is complex maar mooi in evenwicht Prachtig!
 
 
 
 
 
  Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor
 de gespreksonderwerpen.
 
 
 
 
 
 Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerpgenoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.
     Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975 Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie. Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.? Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop? Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde? Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood). Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden.En wat dacht u?
 
 
 
 
  Marc De Keukeleire over micro-organismen
 
 
 
 
 Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan.
 Zijn onderwerp :
 Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
 bracht hij met brio in de groep
 
 Hieronder zijn bevinding :
 
 
 Een micro-organisme of microbe is een organisme organisme dat te klein is om met het blote oog te zien.
 Hieronder vallen alle ééncelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben),
 eencellige algen en schimmels (waaronder de gisten).
 Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend
 (maar wel tot microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.
 Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000) micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist)
 (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is.
 Gisten zijn eencellige schimmels.
 Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een mycelium
 ook als eencellige kunnen groeien.
 Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit van een celkern
 en zijn ook significant groter.
 Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden
 en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas.
 Het metabolisme van S. cerevisiae is aeroob of anaeroob.
 Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal,
 onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging.
 De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren
 ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) zeer weinig energie op
 (2 moleculen ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe).
 Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose
 dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.
   Hoe kleiner, hoe snellerHet is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden.
 Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt,
 dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig
 is met de grootte van het organisme.
 Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de groeisnelheid.
 De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is.
 Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen.
 Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig
 dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid
 de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor
 hij andere organismen een slag voor is.
 Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken.
 Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt.
 In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe.
 Zo delen  levercellen zich eens per drie maanden.
 
 
 
 gisten : 2-15 um 1000 um= 1 mm, 67 gisten op 1 mm 670 gisten op 1 cm 448900 gisten op 1 cm2 0,75 milj per ml per graad plato 20 plato: 15 milj per ml Als die 1 laag dik liggen: 1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen 
  
 
 
 
 
 We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol.lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015
 Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt De neus is zwavel Zurig - Citroen Smaak is zurig Met af en toe zoete prikkels toetsen van eikenhout Soms een tikkeltje PompelmoesDroge afdronk
 
 
 
 
 
 
 
  De oven voor de  spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.
 
 
 
 
 Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles.
 Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 Cognac  kleur Een muf aards aroma, Citrus   De smaak is eerder neutral in het begin. Niet zo zuur Eerder moutig In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven Dunne body Droge afdronk Ietsje meer van verwacht.
 
 
 
 
  
 
 
 Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.)
 gebotteld 11 december 2000
 10 jaar oud
 
 
 
 
 
  
 
 
 Muffig aroma Aards Lichte pompelmoes   Smaak van citroenzacht van smaak
 paardendeken bitterheid droge en lichtbittere afdronk Uitsekend bewaard Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
 perfect drinkbaar
 
 
 
 
 
  Davy aan het genieten
 
 
 
 
 
 
 
  De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken.
 Daarbij zal zijn nieuw bier Ma Mère Speciale geschonken worden.
 Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden
 
 
 
 
 
 
  Iemand moet het doen !
 
 
 Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze.
 Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden
 geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld
 
 
 
 
 
 
  Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen.
 Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en
 degusteren.
 Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.
 
 
 
 
 
 
 
 
  18-01-2011 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |