NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41) : Cuvée Clarisse – Gronckel - Passe-Partout – Schouwveger - St. Feuillien 1 Limited Edition
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 200.000 bezoekers

    Ik wil langs deze weg
    de 200.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische mensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen.

    Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske heeft het me tijdens haar laatste levensdagen
    gevraagd of ik a.u.b zou verder doen met deze fantastische hobby.

    Ik moet haar wens vervullen

    Laat ik zeggen…

    Op naar de 300.000

    William Roelens

    28-04-2009 om 15:09 geschreven door William Roelens


    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de Waregemse bierfanaten naar brouwerij Contreras en het prestigieuze Vilvordia Bierproeffestival - Deel 1

    Met de Waregemse bierfanaten naar

    brouwerij Contreras en het prestigieuze Vilvordia Bierproeffestival

    Deel 1 : Brouwerij Contreras

     

      

    Zaterdag jl. vertrokken de Waregemse bierfanaten met de bus richting Jette om er het inmiddels prestigieuze Vilvordia Bierproeffestival met een bezoekje te vereren. 

    Uw bierblog verslaggever was natuurlijk ook op de afspraak.

    Vooraleer we naar Brussel reden hielden we nog even halt bij brouwerij Contreras in Gavere.

    We zouden er een rondleiding krijgen en proeven van hun heerlijke biertjes.

    Er was ook een verrassend middagmaal voorzien.


     

    Brouwerij Contreras gelegen in de Molenstraat 110 - 9890 Gavere.


    De naam ‘Contreras’, zou haar wortels in Spanje hebben.
     Op het familieschild staan drie afbeeldingen. Ze verwijzen naar de streken
    vanwaar hun voorvaderen afkomstig zijn: Castilla, Extramadura en Boheme.



    De Waregemse Bierfanaten voor de poort van de brouwerij.






    We werden ontvangen door Willy Contreras en schoonzoon Frederik De Vrieze.


    Willy Contreras, nam na het behalen van het diploma ‘Ingenieur in Gistingsbedrijven’
    de roerstok in 1987 over van
    Marcel Contreras die de brouwerij verbouwde tot zijn huidige gedaante.
    Nu staan er weer een hele hoop verbouwingen op til

    .
    De laatste jaren deed het gerucht de ronde dat Contreras vroeg of laat het vuur van de kookovens voorgoed zou doven, maar sinds Frederik De Vrieze dochter Ann leerde kennen is de opvolging verzekerd. (bron website Contreras)



    Bij het binnenkomen werden we geconfronteerd met het Contrerasgamma
    Valeir Extra (het vroegere El toro), Valeir Blond, Tonneke, Especial Mars,
    Contrapils, Valeir Donker, Valeir Divers. Niet op de foto X-Mas.






    Frederik wandelde met ons mee door de brouwerij en vertelde
    gedetailleerd hoe het brouwproces verloopt.







    De beslagkuip en het roerwerk met zijn koperen messen.
    Doordat de filterplaten niet in de ketel liggen bemerkt u een van de kanalen
    die naar de lekbak leiden.





    De lekbak.  Via deze bak wordt het bier naar de kookketel gepompt.




     Eén van de twee kookketels




    De indrukwekkende Baudelotkoeler.
     De warme wort stroomt hier langs de buizen (gevuld met koud water)
    naar beneden.




    De Kiezelgoerfilter.
    Kiezelgoer is een poreuze zandsteen, dat verkleind wordt tot kleine korrels.
    Men stort die in een leiding of ketel, waardoor het bier gepompt wordt.




    De Centrifuge.
    Na het koken gaat het wort in de centrifuge, waarbij de vaste bestanddelen
    zoals de vlokken worden verwijderd en een hete, heldere vloeistof overblijft.






    De lagertanks : boven voor de hoge gisting
    onder voor de lage gisting, 




    De heldere biertanks.




    De bottellijn en de wasmachine.




    De vatenadfvullijn.






    Een hoekje nostalgie met oude vaten en een druiprek.
    Onderaan een deel van een oude bottellijn.



    Na de theoretische interessante uitleg kwamen de praktische mondoefeningen
    aan bod.  In het gezellig proeflokaal kon men de bieren van Contreras degusteren





    Het gezellig proeflokaaltje



    Frederik tapt hier een frisse Contrapils van 't vat.






    Heel lekker is deze Especial Mars.
    Dit biertje wordt nog afzonderlijk besproken op deze bierblog.



    Iedere brouwerij had vroeger zijn ‘marsbier’ (een seizoensbier
    gebrouwen in de maand maart). Het wordt gebrouwen wanneer het
    water van de beste kwaliteit is (water is uitermate bepalend voor de
    smaak van het bier). Vandaag is Contreras één van de weinige
    brouwerijen die nog een marsbier brouwt. (Bron Contreras)




    Voor het middagmaal waren er belegde broodjes voorzien. 
    Maar het bestuur had daarna voor een uitgebreid dessertbuffet gezorgd.
    Taarten in de brouwerij.





    Ann en haar fruitcoctail






    De verschillende taarten opgesteld in een hoekje van de brouwerij.




    Voorzitster Leen verdeelde de zoetigheden.....




    .....onder het waakzaam oog van secretaris GeroenVansteenbrugge.


    Na het bezoek trokken we met de bus richting Jette.
    Zie volgende reportage



    Brouwerij
    Contreras

    Molenstraat 110
    9890 GavereEmail-adres:
     

     info@contreras.be

    T: +32 (0)9 384 27 06

    F: +32 (0)9 384 83 56

     

    27-04-2009 om 23:26 geschreven door William Roelens


    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapasbar Pado uit Tielt een van de 240 deelnemers in Vlaanderen die bier in zijn gerechten verwerkt !





    Tapasbar Pado uit Tielt een van de 240 deelnemers
    in Vlaanderen die bier in zijn gerechten verwerkt !

     

    Nadat Wallonië in 2006 het bier in de kijker plaatste is het dit jaar de beurt aan Vlaanderen om bier de nodige aandacht te geven die het verdiend.

    De Vlaamse actie heet zoals iedereen ondertussen wel weet

    “Leven in de brouwerij”

    Hierbij worden zowel het bier alsook menu’s met bier klaargemaakt in de kijker geplaatst.

     

    In het Tieltse is er slechts één deelnemer en dat is taverne Pado.

    Pado schreef zich zowel in voor de bierdegustatie als voor het verwerken van bier in een menu.

     

    Hun deelname ligt volledig in de lijn wat zij elke dag doen.

    Het project biedt hun de unieke kans om hun eigen Stadsbier Halleschelle als streekproduct van het Molenland in de kijker te plaatsen.





     

    Ook als enige Ambassadeur Cum Laude voor Orval in West-Vlaanderen is het logisch dat dit bier extra aandacht krijgt.  Ze zijn verplicht hun titel te verdedigen met een Orvalevenement.  Deze actie leek hun perfect om Orval nog mer naam en smaakbekendheid te geven.

     

    Daarom bieden zij tijdens de maanden mei en oktober een menu aan op basis van Halleschelle.



    Zaakvoerder Patrick Acx gaf op de persconferentie die woensdag jl. in de Pado plaats vond
    een woordje uitleg over hun komende actie.
    Nadien werden proevertjes geserveerd uit de twee menu's



    vlnr : Patrick Acx  (zaakvoerder), Lieven castelein (voorzitter. Horeca Regio Tielt)

    André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen.
    en voorzitter Joris Uyttenhove (voorzitter Handelsbeurs Tielt)




    Het Halleschelle Menu 



    Aperitief : Halleschelle van ’t vat





    Voorgerecht : Duo van gerookte zalm en in Halleschelle gesmoorde zalm.






    Hoofdgerecht : Varkenshaasje met een sausje van Halleschelle.






    Dessert : IJsje verrijkt met in Halleschelle gekaramelliseerde ananas.




     


    Een Halleschelle of water is in het menu inbegrepen.


     

     

     

    In juni en november is het dan de beurt voor een Orvalmenu




    Het Orval Menu


    Aperitief : Een jonge gekoelde Orval


    Image Hosted by ImageShack.us




    Voorgerecht : Lauw soepje van Orval en Parmezaanse kaas.








    Hoofdgerecht : Varkenswangetjes in Orval met zijn garnituur.









    Dessert : Parfait van Orval met Orvalsiroop.


     



     


    De prijs per menu is 25,00 euro

     

    Reservatie verplicht op nummer 051/407191

     

    Voor de bierdegustatie hebben ze gekozen om hun Orvalparels uit de kelder te halen.

    Zij bieden een verticale proeverij aan van Orvalbieren van

    1, 2, 3 en 4 jaar oud.





    Uitbaters Patrick Acx en Dominiek Snauwaert en Johan
    verwachten u in hun zaak voor een perfecte foodpairing!


    Foodpairing is een trend die de laatste tijd erg in opmars is.
    Vele restaurants experimenteren bijvoorbeeld met bier in de keuken.



     

    Op de Handelsbeurs van Tielt van 1 tot 4 mei is er Halleschelle van ’t vat te proeven.

    Er zal ook een kookdemo plaats vinden waarin Halleschelle wordt verwerkt



    En uw Blogdienaar smaakte dat het heel lekker was.



    Al de restaurants die aan de actie Tafelen in Vlaanderen "Leven in de brouwerij"
    deelnemen vind u

    HIER

     

    26-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meetjeslandse Bierrit

    Op

    Zaterdag 02 mei – 04 juli en 29 augustus

    Kan iedereen genieten van de


    MEETJESLANDSE BIERRIT

     

     

    De bierloods van Adegem, richt in samenwerking met huifwagens Filiep (Adegem), Huisbrouwerij Den Tseut (Oosteeklo), ’t Stadhuis van Raverschoot (Adegem) en de dienst Toerisme een Toeristische Meetjeslandse Bierrit in.

    De bedoeling van dit initiatief is om groepen en individuele de kans te geven een gedeelte van het Meetjesland op een alternatieve manier te ontdekken.

    Via een huifkar wordt via diverse toeristische bezienswaardigheden naar huisbrouwerij 'De Tseut' gereden.

    Onderweg worden de deelnemers vergast op een Meetjeslandse biermaaltijd in ’t Restaurant ‘’t Stadhuis van Raverschoot’ en op het traject worden streekbiertjes en Ambachtelijke hapjes geproefd.

     

    Kostprijs van dit gebeuren = 50 euro (inc. 3 euro waarborg voor het proefglas)

    In de prijs zit inbegrepen :

    Ontvangst, 10 degustatie biertjes – Ambachtelijke hapjes, vervoer, begeleiding,

    Middagmaal, brouwerijbezoek en bierdiploma.

     

    Zaterdag 02 mei – 04 juli en 29 augustus kunnen groepen en individuele zich inschrijven

    Groepen (vanaf 15 personen) kunnen de Bierrit dagelijks boeken.

     

     

    Alle info en boekingen kunnen gebeuren via

    www.debierloods.be  of 0475-63.16.86  of

    vacas@debierloods.be


    Op zaterdag 18 april jongstleden mocht de pers al een testritje maken
    Als bierliefhebber en verslaggever kon ik niet ontbreken op dit toeristisch bierevenement.

    Hier volgt een relaas van het dagprogramma zoals de mensen
    het gaan kunnen beleven.


    Het programma staat in het groen.


    Om 11u00 à 11u30

    Aankomst in de bierloods Adegem
    Ontvangst met twee degustatiebieren
    Koantjesbier (Maldegem) en een 'Irma' (Ambachtelijk Meetjeslands vruchtenbier)
    met aangepaste hapjes.







    De Bierloods
    Broekelken 30 c
    9991 Adegem



    De ontvangst gebeurt in de gezellige bierkelder onder de drankenhandel


















    Ieder deelnemer ontvangt voor het vertrek twee degustatiebiertjes en een hapje.
    Koantjesbier en Irma.
    Voor de kinderen, BOB en BOBETTEN is er keuze uit Kindjesbier, fruitsap of water.



    11u45 Stipt

    Vertrek per huifkar langs landelijke wegen naar het Historische restaurant
    't Stadhuis van Raverschoot (grens Adegem/Eeklo)







    Huifwagens Filiep uit Maldegem zorgt voor het vervoer.
    De huifkarren worden getrokken met een Oldtimertractor of Country-jeep.



    Op de huifkarren zijn er tonnen geïnstalleerd om uw biertje in te plaatsen.
    De muziek zorgt voor de nodige sfeer.







     Via landelijke wegen komen de deelnemers aan bij het Historische restaurant
    't Stadhuis van Raverschoot (grens Adegem/Eeklo).




    Het gezellig restaurant ligt vredig langs het Schipdonkkanaal.
    Het wordt druk bezocht door wandelaars en fietsers.
    http://www.stadhuisvanraverschoot.be/

    De historiek van het restaurant kunt u hier lezen










    Het restaurant beschikt over een mooie buitenterras en een kindvriendelijk speelplein.


    +/- 12u00

     Aanvang biermenu

    Meetjeslandse stoofschotel met biersaus 'Gulden Draak' (brouwerij Van Steenberge Ertvelde),
    groentjes en frietjes.  Tijdens eht eten zijn twee degustatieglazen bier (of frisdrank) voorzien.
    Augustijn van 't vat en Piraat.
    Daarna kan men nog proeven van een stukje ambachtelijke biercake. 







    Voor we aan de biermaaltijd begonnen stelde organisator Vacas
    het programma even aan de pers voor.
    Op de voorgrond het Augustijnbiertje van 't vat.(brouwerij Van Steenberge Ertvelde)



    Augustijnbiertje van 't vat.  Bemerk de mooie tapkranen en ook de serveerster .






    Meetjeslandse stoofschotel met biersaus 'Gulden Draak'




    Ambachtelijke biercake



    +/- 13u30

     Vertrek per huifkar langs landelijke wegen (Eeklo, Lembeke) naar huisbrouwerij
    Den Tseut in Oosteeklo Dorp.
    Onderweg worden twee Meetjeslandse bieren in
    degustatieglaasjes geserveerd met een woordje uitleg



     Nog even poseren met de bazin van 't restaurant.






    De degustatiebiertjes passen in de tonnen op de huifkar.
    Toch opletten als men in een put terecht komt!




     Tijdens de rit kan men ambachtelijke hapjes proeven zoals
    paté, spek, en ook deze speculoos van Lotus - Lembeke




    Een van de degustatiebiertjes is deze Blonde Bladelin van brouwerij De Rijck.


    +/- 14u00 à 14u15

    Aankomst in Oosteeklo bij huisbrouwerij Den Tseut
    Rondleiding + degustatie van twee eigen gebrouwen biertjes.
    Keuze uit Den Tseut, Den Bras, Den Bir, Drupneuze.
    Grote groepen worden best opgesplitst.  Eén groep volgt de rondleiding
    terwijl de andere de degustatie volgt, en dan omgekeerd.
    Duur +/- 1 uur.




    Aankomst aan de kerk van Oosteeklo





    Bezoek aan brouwerij De Tseut



    Uitleg in de brouwerij door brouwer Stefaan Dedecker



    Stefaan haalde de degsutatiebiertjes uit de koele berging




    Ria Danneels echtgenote van de brouwer had Kaas en Potjesvlees op
    de tafels geplaatst.  Alles was artisanaal bereid met bier van de brouwerij.




    Den Tseut een lekker eerlijk biertje.


    +/- 15u15 à 15u30

    Vertrek uit huisbrouwerij Den Tseut, langs landelijke wegen, via ondermeer
    Kaprijke, Sint-Laureins, ... richting Adegem.  Onderweg kan men niet alleen
    genieten van het mooie (natuur)landschap en enkele bezienswaardigheden.
    Maar ook nog genieten van een degsutatieglaasje 'Herbakkersbier' (Eeklo)




    Het mooie Kaprijke.  Herinnering aan Fata Morgana.




    'Herbakkersbier' gebrouwen door de Proefbrouwerij uit Lochristi



    Via landelijke wegen bereiken we weer de Bierloods.


    +/- 16u30 à 17u00

    Aankomst in de bierloods met een afsluitend drankje en ontvangst van het Bierdiploma
    (individueel voor iedereen).
    Op het document staan ondermeer de geproefde biertjes beschreven.
    Nadien is er mogelijk tot het napraten in het gezellig ondergronds biercafé of shoppen
    in het uitgebreid gamaa van de bierwinkel.
    +/- 970 Belgische bieren.
    Iedereen vertrekt wanneer hij wil.






    +/- 970 Belgische bieren zijn in de bierloods te vinden.

    .

    Een prettige dag om beslist eens mee te maken.
    Alleen (zie data) of met uw vereniging.
    U leer er de Belgische Biercultuur kennen alsook het prachtige Meetjesland.
    Beslist eens Doen.

    Boeken via

    www.debierloods.be 
    of 0475-63.16.86  of

    vacas@debierloods.be





     

    21-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Waregemse Bierhappening 2009


    De Waregemse Bierhappening 2009


    Verleden week (zaterdag 11 april 2009) vond de derde Waregemse Bierhappening plaats.
    De Hippodroom en meer bepaald de zaal Red Path werd dit keer niet ingenomen door

    dames met hoeden van allerhande pluimage en heren met gokbriefjes in de hand.

    Nee echte bierliefhebbers waren naar de renbaan aan de Gaverbeek afgezakt om er de Belgische biercultuur te komen proeven.
    Het mooie weer zorgde ervoor dat het bezoekersaantal minder was dan de twee voorbije jaren.
    Maar dit kon de pret niet drukken.  De Brouwers waren er, de bieren waren er en de sfeer was er.

    Meer moesten de Waregemse Bierfanaten niet hebben.

     

    Een fotoverslag :




    De Waregemse bierfanaten juist voor de start van hun 3de Bierhappening.
    Ze hadden er duidelijk zin in.




    Zaal Red Path werd ditmaal gevuld met bierliefhebbers uit binnen- en buitenland.




    Brouwerij "Het Anker" uit Mechelen was de eerste stand die u tegenkwam bij het
    betreden van de zaal.  Ze hadden hun goudhaantjes mee gebracht.
    Gouden Carolus Classic, Ambrio en het donker Esater Beer 2009



     Piet van Tichelen stond hard werkend achter de toog.
    Jozef Maes (midden) oud-brouwer bij brouwerij Van Honsebrouck bracht een
    een bezoekje aan de stand.



    Het lekkere biobier 'Jessenhofke' is ontworpen in de brouwketels van
    Bed and Breakfast Jessenhofke te Kuringen dicht bij Hasselt.
    Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi.



    Hier Jessenhofkebrouwer Gert Jordens in gesprek met An en Chef Jan Goossens
    van restaurant De Koetsier in Waregem. Jessenhofke zal ook te proeven zijn
    in hun biermenu die ze brengen vanaf 3 april.  In het kader van de actie
    Leven in de Brouwerij





    De Twee knappe dames Gina Legein (vertegenwoordigster van Bavik)
    en Melissa Devos verwenden de bierliefhbbers met hun Petrus gamma.





    Ook van de partij was brasserie Jandrain Jandrenouille.
    Twee stagairs Thomee Arnaud en Mathias Roth bevolkten de stand.
    Hier bestellen ze Guy Osteux (midden) van het Poperings Bierproeversgenootschap



    Mathias Roth bij het heerlijke bier 'IV Saison'.
    Door het grote succes van hun V sence konden ze die jammerlijk genoeg
    niet meebrengen. Reden : uitverkocht.





    Net zo mooi als hun bieren was de stand van brouwerij De Landtsheer
    uit Buggenhout.




    Naast hun Champagnebieren kon een Malheurke van 6% ook smaken.
    Vertegenwoordiger Dirk Vandromme schenkt er hier eentje uit voor
    John Barrez (vertegenwoordiger De Block) en voor mij.




    Dirk (links) net afgestudeerd als bierproever kwam samen met zijn familie
    enkele biertjes degusteren.





    Voor het eerst op een festival.  Brouwerij Den Tseut uit Oost-Eeklo.
    Ria Danneels en echtgenoot brouwer Stefaan Dedecker bemanden hun stand.
    Nederlander Jan Komejan zal er eentje van de bieren proeven.





     Brouwerij Den Tseut pakte uit met vier biertjes.
    Den Tseut, Den Bras, Drupneuze en Den Bîr




    Vacas van de bierloods uit Adegem deelde dezelfde stand.
    Hij stond er met zijn Koantjesbier (Proefbrouwerij) en Irma (geboortebier voor zijn dochtertje)
    Ria Danneels van brouwerij De Tseut kijkt toe.




     Brouwerij Den Tseut en De Bierloods.



    Een mooi gebouwde stand in het licht groen betekent
    dat u voor de brouwersstand van Bierfirma Lupiline staat.




     Weldra komt er een bruintje op de markt. 
    In Waregem stonden Jan en Veerle voorlopig met hun lekkere Koriala.



    Hier bedienen ze Urbain van De Struise Brouwers en
    Echtgenote Dokter
    Gina Van Bogaert



    Het bestuur van Zythos kwam naast bier degusteren
    ook proeven van het lekkere Kalkoenstoofpotje met bospaddestoelen
    en "Femme Fatale" saus.
    Dit stoofpotje werd klaar gemaakt door Slagerij Deviaene uit Waregem.




    Net zoals verleden jaar was brouwerij Van Steenberge met een groot aantal
    heerlijke bieren aanwezig.  Enkele minder bekende namen voor het grote publiek
    waren :Klokke Roeland, Witches Brew (Prachtig) Over The Edges IPA, Gulden Draak Vintage.
    Mammelokker. 




    De Sympathieke vertgenwoordiger Gert Brouns bemande zoals altijd de stand.
    Aan het proeven en aan het observeren twee verwoede verzamelaars
    Nicole en Francois uit Nijlen.




    Gert Brouns in gesprek met geuzekenner Steven Lintermans.




    Gentse bierproevers met rechts Lieven, de patron van café 't Velootje
    in 't Patershol.





    Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde stelde er naast zijn Femme Fatale
    hun nieuw bier "Bon Homme" voor




    Brouwer Paul Vanneste in gezelschap van Tony Dauwens,
    lid van BAB (Babbierproevers) Brugge en de Wacho.




    Unizo Waregem pakte uit met vijf bieren van Abbaye des Rocs



    Ook gebuur brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem was weer aanwezig.



    Ze zorgden voor een primeur met hun nieuw gerstennat "Congébierke".



    Wacho, bijna aan elke stand te vinden staat nu te proeven bij Bruno Delrue



    Zoals altijd, de mensen van BLES Zottegem waren weer op het appel.



    Ook het bestuur van bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster
    was van de partij.




    Bij Drankenhandel Yves Vanden Bussche kon je naast bieren proeven
    ook bieren aankopen in hun biershop.
     





    Yves en vrouwtje achter hun stand.
    Hier kon je de drie Waregemse streekbiertjes proeven.




    Ne Gèsloetie (De Graal), Schommelpeird (De Struise Brouwers)
    en Galop (Brouwerij Alvinne). Drie Waregemse streekbiertjes.




    Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem) (rechts)
    kwam ook proeven van de Belgische biercultuur.
    Hier staat hij naast Geroen Vansteenbrugge secretaris van de WBF
    en Pietro Iacopucci Schepen van Cultuur.



    Amateurbrouwer Francois Robeyns kwam aan de grote toog eens proeven



    Daar kon men o.a. La Pompette van brouwerij Brootcoorens proeven.



    De uitbaters van streekbiercafé "'t Straetje zonder ende" uit Desselgem
    waren ook naar Waregem afgezakt.
    In dit café ging trouwens de eerste bierproeverscursus door
    van de Waregemse Bierfanaten..




    Altijd op post, de Engelstalige bierproevers.



    Davinne Dujardin (Raadgever Energie en Klimaat) toost met
    Pater Pierre Bolle van Unizo.
     





    Minder dan verleden jaar, maar toch een propvolle zaal met bierliefhebbers.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Gezondheid en tot volgende keer in Waregem.
    Een Waregemse schone.


    18-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van de nieuwe Maes-pils van Alken-Maes te Asse.

    Enkele weken terug werd er in de pers medegedeeld dat Alken-Maes een vernieuwde Maes-pils op de markt zou brengen. Het bier zou een bittere smaak hebben
    en ook het alcoholgehalte zou zijn verhoogd.

     

    Gisteren (15 april 2009) was het zover.  In het lunch-café ‘Industria’ te Asse vond de voorstelling van het nieuwe biertje plaats.

    ‘s morgens was het eerst aan de beeldende en geschreven pers.  In de vooravond was het de beurt aan de bloggers of laat men ons gewoonweg de Internetpers noemen.




    lunch-café ‘Industria’ te Asse 

     

    We (We waren: Geroen Vansteenbrugge lesgever bierdegustaties, Geert Vandromme van Bierpromotie en ook lesgever bierdegustaties en uw dienaar William Roelens van Bierblog en het Wekelijke HOPnieuws) werden hartelijk ontvangen door Lies Eeckman Marketing Manager Speciality Beers en Ruth Janssen, persverantwoordelijke Alken-Maes.



    Image Hosted by ImageShack.us
    De momenteel nog oude vers getapte Maes in de oude glazen.



    Vooraleer we de nieuwe Maes aan ons lippen plaatsten konden we nog even proeven
    hoe de getapte Maes die zou verdwijnen nog smaakte.

    Marketing Directeur Nicolas Lambert en Brouwmeester Bas Lansbergen
    gaven bij het proeven van de vernieuwde versie een woordje uitleg.




    Hans Bombke en Geroen Vansteenbrugge in gesprek met
    Nicolas Lambert - Marketing Directeur



     

    De Maes zou meer aan karakter winnen door het gebruik van extra mout en extra Saazhop.
    In feite is de nieuwe Maes een volmoutpils geworden door het verdwijnen van de ruwe granen.
    Door het gebruik van extra Saazhop krijgt hij een extra verfijnde bitterheid.
    Door dat er ook aan een hogere densiteit gebrouwen werd is de nieuwe Maes-pils volmondiger geworden.



    Het nieuwe flesje (hier ongeopend) heeft dynamische contoure en een een hedendaagse look.
    Draagt een neklabel in combinatie met het Maes-logo in reliëf op de buik.


     

    Het Maes-logo in reliëf op de buik maakt het merk letterlijk voelbaar en
    zorgt voor meer grip.





    Het bier wordt voortaan gebrouwen met extra mout, extra hop en
    aan een hogere densiteit, en het alcoholgehalte stijgt van 4,9 naar 5,2 procent.





     De Nieuwe Maes in zijn nieuw glas met vernieuwd logo.
    Het glas behoud haar stevige grip dankzij een geribbelde kraag onderaan.
    Heeft een ongewijzigd volume.




    Maes Pils – 5,2 % Alc.Vol.
    Alken-Maes


    Blond helder biertje.

    Een mooie fijne witte schuimkraag.

    De neus laat door het koud tappen eerst weinig vrij.
    Daarna aroma's van mout
    Licht hoppige toetsen

    Rijke moutsmaak
    met hoppige toetsjes
    Een lichte mooie bitterheid laat zich de hele tijd gelden
    De afdronk is vrij droog
    Met een mooie lichte nabitterheid

    Een fris lekkere pils.
    Een verbetering ten opzichte van de oudere versie?

    Ik denk van wel.
    Vooral de voortdurende lichte bitterheid
    staat toch in schril contrast met het vroegere zoete die eigen was aan Maes.

    Nu dat de bieren weer meer en meer een hoppig karakter krijgen
    is Alken-Maes er volgens mij (als niet pilsdrinker) in geslaagd om met hun nieuwe pils een
     lekkere dorstlesser met een mooie body op de markt te brengen.





    De Maes-vatendragers duiden, met een knipoog, de ideale hoogte van de kraag aan.
    Ze werden ook verwerkt in de bodem aan de buitenkant van het glas en
    worden zchtbaar naarmate het glas leegedronken wordt.





    Het glas behoud haar stevige grip dankzij een geribbelde kraag onderaan.
    Zoals op de fles wordt het nieuwe-Maes-logo in reliëf op het glas afgebeeld.






    De bak straalt volledig de nieuwe Maes-stijl uit.
    Heeft een verbeterd draagcomfort dankzij een handvat dat vervaardigd wordt uit zacht materiaal.
    Is voorzien van een uitsparing aan de zijkant zodat de flesjes onmiddellijk zichtbaar zijn.






    Geert Laenen (Marketing Manager Pilsbieren) en Bas Lansbergen (Brouwmeester)
    in gesprek met Blogoloog Maarten Schenk
    (http://www.blogologie.be/)






    Hans Bombeke (voorzitter ABC), Nicolas Lambert (Marketing Directeur), Lies Eecman (Marketing)
    Bas Lansbergen (Brouwmeester), Ruth Janssen (Persverantwoordelijke)
    en studente Inne Nys (Thesis Alken-Maes) toosten alvast op het succes.

    16-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mano Negra - Picobrouwerij Alvinne

    Mano Negra

    Het zwarte vloeibare goud van Picobrouwerij Alvinne

     

     




    Wordt in België de bittere Stout
    de nieuwe hype onder de bieren?



    Vroeger brouwden men in ons land enkel maar zoete stouts in tegenstelling tot Engeland en Ierland.

    Voorbeelden zijn de Pony-stout van Bavik en Stout Leroy

    Gelukkig hebben sommige Belgische brouwers en bierfirma’s de laatste jaren de bittere stouts herontdekt met het gevolg dat er weer prachtige producten van deze bijzondere biersoort
     te krijgen zijn.

     

     

    De Zennebrouwerij met een type Ierse stout genaamd Stouterik.
    Buffalo Belgian Stout van brouwerij Van Den Bossche uit St.Lievens Esse.

    Hercules van Brasserie des Légendes en Hofblues van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel
    Catherine The Great Imperial Stout van brouwerij ‘t Smisje
    Special Extra Export Stout van De Dolle Brouwers uit Esen.
    en hun nieuwe
    Cosmos Porter (hogegistingbier van 8 vol.% alc.)
    die onlangs op het Zythos bierfestival de publieksprijs in ontvangst mocht nemen voor het beste bier.
    Ook
    De Struise brouwers zaten niet stil. Met hun Black Albert brouwden ze een lekkere
    Belgian Royal Stout (Russian Imperial Stout).

     




    Picobrouwerij Alvinne heeft ook twee nieuwe stouts ontwikkeld.
    Naast hun Podge Belgian Imperial Stout gebrouwen ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse biergoeroe Chris Pollard alias Podge hebben ze
    voor Drankencentrale Yves Vanden bussche uit Waregem de Galop ontwikkeld.
    Voor hun eigen gamma
    is de Mano Negra een nieuw paradepaardje.

    Het is precies over dit laatste bier dat ik het wil hebben

     

    Mano Negra – 10 %.Alc.Vol.

    Brouwerij Alvinne - Heule

     


     



    Zwart biertje met een beige schuimkraag.

    Het aroma is veelbelovend.
    Eerst de zoete geur van cacaopoeder
    daarna dieper gebrande mout en zwarte koffie

    De smaakkleur is smal in vergelijking met andere Imperial stouts.
    Het is vooral de 6% gebrande mout die zich laat opmerken.
    Zwarte koffiebitterheid.
    Ondanks zijn 10% laat de alcohol zich niet opmerken.
    Of toch een heel klein beetje.  Lekkere alcoholwarmte.
    Minieme toetsjes van zoethout komen na een tijdje opzetten
    Droge afdronk
    Een lekkere Imperial Stout voor de echte bitter liefhebbers

     


     

    Stout is een biersoort die meestal zwart van kleur is.  De Stouts hebben over het algemeen  een branderig bittere smaak dit komt door het gebruik van gebrande of geroosterde mout of gerst. Stout is eigenlijk een variant op de biersoort Porter.
    De eerste stout zijn gemaakt in 1730 in Londen.  De Bekendste stout is Guinnes.
    Een smaakbeschrijving van dit Ierse bier volgt.

    Varianten zijn :

    Porter
    Russian Imperial Stout
    Milk Stout
    Oyster Stout


    De naam Mano Negra betekent 'Zwarte Hand'
    en komt van een anarchistische organisatie in Spanje


    Mano Negra was ook een Franse muziekgroep, met als frontman Manu Chao. De band werd opgericht in 1987 door Manu, zijn broer Antoine en hun neef Santiago Casariego. Mano Negra viel pas uiteen rond 1995, hoewel vele leden reeds in 1992 de band verlieten. De band, met name zanger Manu Chao, stond aan de wieg van een nieuw muzikaal genre: “Mestizo”

    De band had vooral een grote aanhang vanwege hun extreem levendige concerten. In een erg brede bezetting spelend, werden de nummers met zoveel energie en enthousiasme gespeeld, dat elke zaal onvermijdelijk voor de muziek viel.


    14-04-2009 om 23:58 geschreven door William Roelens


    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Van Hopscheuten en binnen- en buitenlandse bieren

    DEN PROEFZOLDER





    “Het mag een beetje meer zijn...”plankje


    Omdat de deuren op 14 maart uitzonderlijk gesloten bleven

    stelden Davy en Glenn de Alvinnebrouwers een “Het mag een beetje meer zijn...”plankje voor.

    Maar dat beetje meer, wat moesten wij zolderproevers ons daar bij voorstellen?



    Voor voedselherkenning is behalve reuk-, smaak- en tastzin bovendien het gezichtsvermogen van groot belang. Vanuit deze zintuigen worden voortdurend zenuwprikkels naar de reuk-, smaak-, tast- en visuele centra in de hersenen gestuurd en daar gecombineerd, opgeslagen en herkend.

    En dit was dan het “Het mag een beetje meer zijn...”plankje die onze zintuigen
    op de proef stelden, en of we daar gelukkig mee waren

    Lekker gerechtjes bereid met bier met het daarbij horende gerstenat.

     

    Chef Glenn was al druk in de weer met de bereiding van de gerechtjes.
    Bemerk ook zijn nieuwe trendy kookschort!







    Chef Glenn bereide de Hopscheuten met mousseline,
    gepocheerde kwarteleitjes en Rosabischeutjes”
    ,
    een klassieker én een ware culinaire uitdaging voor zijn brouwerijkeuken.


    Hopscheuten, uitsluitend verkrijgbaar van begin maart tot half april, een zeldzame delicatesse.
    Ze kondigen ontegensprekelijk de lente aan, dus konden ze niet ontbreken op Den Proefzolder.
    Davy had ze speciaal gaan halen naar
    De Lovie in Proven (Poperinge) waar de bewoners (De Lovie begeleidt jongeren en volwassenen met matig, ernstig of diep verstandelijke handicap) ze manueel planten en oogsten en met de grootste zorg reinigen en verpakken. Ze worden onder het ‘Fine Fleur’- label in de handel gebracht. Zo ben je zeker dat het om een vers product gaat dat aan strenge kwaliteitsnormen voldoet. Deze delicatessen worden aan dagprijzen verkocht.
    Dus verse hop- of hoppescheutjes op het menu




     
    Daarbij serveerde hij een hoppig biertje, nl de Valeir Extra. 
    Het bier
     werd onlangs nog door de Proefzolderjury verkozen tot beste hoppig/bitter Belgisch bier,
    een prima begeleider dus van de hoppescheuten.


     

    Den Valeir Extra - 6,5 % Alc.Vol.

    Brouwerij Contreras – Gavere

     

    Blond (strogeel) biertje met witte schuimkraag.

     

    De neus laat ons ruiken aan een aardig hoppepallet.
    Hopbloemetjes - citrus

     

    Hoppig van smaak

    Met een mooie bitterheid.

    Een beetje kruidig en grassig

    Prachtige body ondanks zijn 6,5%

    Een heel smakelijk biertje.
    Een lichte IPA




    Voor het tweede hapje keken ze nog even achterom naar de voorbij winter.
    “Een liaison van vergeten groenten, Lex’ke, Gandaham en waterkersolie”.
    Een romig soepje van vergeten wintergroenten als pastinaak en aardpeer,
    afgewerkt met streekproducten als Gandaham en Roborstse waterkers.
    Hij serveerde hierbij een nieuw biertje “Den Bier” van huisbrouwerij Den Tseut uit Oosteeklo.

     

     



    Den Bier – 9,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Den Tseut – Oost Eeklo (Assenede)



     


     

    Blond biertje met fijne witte schuimkraag.

     

    Het aroma is vrij aromatisch
    Het heeft duidelijk chocoladetoetsjes.

     

    De eerste slok is iets muffigs

    Grassig
    Het heeft een moutbittere smaak
    Ook zoete prikkels van vers brood
    Ondanks zijn 9,5 % Alc is de alcohol goed verborgen.
    Een droge afdronk.




    Laat het smaken heren.




    Ook bierreporter Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier)
    genoot van het romig soepje.






    Afsluiten deed Glenn met een nieuw biertje uit de eigenste brouwketels.
    Mano Negra, een stevige imperial stout, zo’n 10 vol % alc, volmout met maar
    liefst 6 % gebrande mouten.



    Dit biertje zal besproken worden onmiddellijk na deze reportage.



    Davy vulde de proefglaasjes met de nieuwe Alvinne stout.


     

    Tot slot verwende hij ons nog met een ijsgekoelde sabayon van Mano Negra”



    ‘s Namiddag, om 13 u om precies te zijn, werdt de
    Bles-Quiz
    nog eens overgedaan.
    Het Proefzolderteam moest verstek geven voor de officiële kwis in Zottegem op 13 maart,
    maar ze konden hun off-the-record toch nog eens meten met de betere bierkwissers.




    Speciaal was quizmaster
    Andy De Mulder uit Zottegem over gekomen
    om de quiz in goede banen te leiden.





    Terwijl de quizkandidaten de antwoorden probeerden
    te vinden genoten quizmaster Andy en helper van dienst David van
    de kookkunst van Glenn




    Op Den Proefzolder komen geregeld binnenlandse en buitenlandse gasten over de vloer. 
    Zo was het deze dag niet anders.





    De Hr. Herman Degryse Conservator van het
    Hopmuseum van Poperinge
    en echtgenote kwamen voor het museum bier ophalen die gebrouwen was met
    Poperingse hop. Spijtig dat hij geen kon biertje drinken..





    Hier Jason Pugh met gezin. Dit zijn Australiërs die momenteel in Londen wonen.
    Deze zomer verhuizen ze terug naar hun geboorteland. 
    Weldra starten ze met een bierimport naar Australië.






    Jacob Brunow met vrouw, de baas van Capital Ale House
    dit is één van de grootste klanten van Alvinne in Amerika.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Jacob Brunow had een roerstok bij zich.
    Davy moest als herinnering zijn handtekening op plaatsen.




    Die buitenlanders hebben af en toe ook een biertje mee
    De Proefzolder zou zijn naam geen eer aandoen moesten
    we van deze buitenlandse bieren niet mogen proeven.
    Hier volgen er een aantal.




    Hop 15-Ale -  9,7 % Alc.Vol.

    Port Brewing Co. - San Marcos, CA – USA


     


    Donker amber bier

    Geen schuim aanwezig.

     

    Hoparoma’s en die van mout
    Ook toetsen van alcohol

     

    De eerste smaak is fruitig (grapefruit)

    Die overgaat in een overweldigende bitterheid.

    Hopbloemen

    De alcohol is in de smaak goed gemaskeerd.

    Een stevige IPA

    Voor sommigen was het bier te extreem





    Glenn Castelein tot Carl Kins "Wat denkt ge Carl, zouden we niet eens proeven"?





    Yannick schonk dit Zwitsers biertje in de rij proefglaasjes.





    Abbaye de Saint Bon-Chien 11% Alc.Vol.

    Brasserie des Franches Montagnes – Jura - Zwitserland.





    Robijnrood biertje waar schuim ontbreekt

    De neus heeft een mooi kersenboeket
    met toetsen van eik.
    De geur van wijn is niet veraf.

    Het bier heeft een duidelijke fijne kersensmaak.
    Zoet begin die overvloeit in een zure smaak
    De eikentoetsen maken het bier zeer droog
    Weinig of bijna geen carbonatie.
    Zacht complex bier met een kurkdroge afdronk.
    Voor geoefende smaakpapillen.




    Oyster Stout 4,8% Alc.Vol.

    Wentworth Brewery - Rotherham, England



    Zwart van kleur

    Schuimkraag beige maar verdwijnt heel vlug.

     

    Aroma’s van gebrande mout

    Koffie
    Zoethout

    De body is nogal dunnetjes.

    Maar wel lekker.


    De stout zou worden gemaakt van vers gepelde oesters,
    afkomstig van een lokale vishandelaar
    .

    Mijn smaakpapillen zijn nog niet genoeg ontwikkeld om deze smaak te kunnen uithalen.



    Suppication 7% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co - Santa Rosa - CA USA.

     

    Een zeer mooie neus van kers
    Zurig.
    Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.

    De aanzet is zurig
    Die mooi overvloeit naar iets zoeter.
    Karamel
    Eiken toetsjes.

    Een complex biertje
    Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.



     

    Dogfishhead 120 minute IPA -  20 % Alc.Vol.

    Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden



     

    “Die 120 Minute” wil zeggen dat ze continu, 120 minuten lang hop toevoegen.
    De meest bittere IPA. Liefst 120 IBU ??

     

    Vuilgeel wazig bier zonder schuimkop

     

    Zoet fruitig aroma

    Ondanks de 20% Alc Vol valt er weinig alcohol te ruiken.

     

    De smaak is verbazend zoet

    Karamel

    Maar die bitterheid!!!

    Uw smaakpapillen moeten er goed tegen bestand zijn.

    Het bier is een sensatie om het eens te proeven.
    U kunt het bier als een Brandewijn beschouwen

    Maar dan een hele extreme.
    Een volledige fles degusteren nee, dit is te veel van het goeie.

    Dit moet je proeven met vrienden.






    Tenslotte kon men nog genieten van een geitenkaasje klaargemaakt met appel en een
    emulsie van Luikse Siroop en Black Albert bier.

    11-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'V Cense' - Jandrain-Jandrenouille

    'V Cense' - Jandrain-Jandrenouille

    Na de ‘IV Saison’ brengen Alexandre Dumont de Chassart en  Stéphane Meulemans
    van
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille de ‘V-Cense’ op de markt.





    De brouwerij is genoemd naar de 2 gehuchten van Orp-Jauche net over de taalgrens bij Landen (Geten voor de Vlamingen). De brouwerij is gevestigd in een 18e eeuwse kasteel-/vierkantshoeve. Rue de la Féculerie is vrij vertaald “Straat van de zetmeelfabriek”. De brouwers Alexandre Dumont en Stéphane Meulemans interpreteren deze “zetmeel” wel net iets anders door het om te zetten in wort en vervolgens in bier. De heren zijn geen brouwers van opleiding maar zijn als verdelers van Amerikaanse hop in België, wel met de brouwwereld verbonden.
    De brouwinstallatie is gekocht in Frankrijk maar is er een (Northern Brew Systems) van Amerikaanse oorsprong, die toebehoorde aan de voormalige brasserie de Berry in Bourges. De bottel- en etiketteermachine komt uit Italië. Het geheel is ondergebracht in de hoeve. Dat de Waalse tak van de voedselveiligheid toch iets andere normen hanteert, zien we aan de onbeplaasterde muren. Hopelijk zijn ze wel bedekt met een infectiewerende laag zodat hun andere bieren ook zo lekker verfrissend mogen blijven als hun eerste brouwsel.
    Met dank aan Werner Mertens van
    Ober



     

    V Cense – 7% Alc.Vol.

    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - Jandrain-Jandrenouille (Orp-Jauche)







    Donkeramber iets wazig bier met witte schuimkraag

    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

     

    De neus is fruitig (citrus)

     

    Ook de aanzet is vrij fruitig

    Pompelmoes toetsen en ietsje ananas

    Een lichte hopbitterheid plaatst het bier in evenwicht

    De afdronk is vrij droog.

    Achteraf een mooie bitterheid.

    De body mocht voor mij ietsje steviger zijn.
    Maar al bij al toch een goed gebrouwen bier.




    V Cense - Five Senses - vijf betekenissen?

    Dit biertje en nog 64 andere uitstekende bieren verdeeld over 13 standen zal

    nu Paaszaterdag (11 april 2009) kunnen geproefd worden op de Derde Waregemse Bierhappening.

    Vanaf 13u00 tot 23u30 in de zaal Red Path op de Hippodroom – Holstraat Waregem

     

    deelnemers in 2009

    1 Van Steenberge

    2 huisbrouwerij Den Tseut (Primeur)
    3 Lupiline
    4 De Landtsheer (Malheur)
    5 De Leite

    6 Gaverhopke
    7 Bavik
    8 Het Anker
    9  Unizo met topbieren van Abbaye des Rocs
    10 Struise : Wij baten zelf deze stand uit want Urbain zit dan in Amerika
    11 Brasserie Jandrain-Jandrenouille
    12 Jessenhofke

    13 drankencentrale Vanden Bussche:

    Drankencentrale Vanden Bussche zal het gloednieuwe festivalbier GALOP
    mee hebben.



    Kom dit biertje proeven nu Paaszaterdag (11 april 2009) in de zaal Red Path
    op de Hippodroom – Holstraat Waregem vanaf 13.00u

     

    05-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Campagne "Leven in de Brouwerij" te Grimbergen




    Tekst : Persmap Vlaanderen lekker land.
    Tekst en Foto's : William Roelens


    Op misschien wel de eerste echte lentedag van het jaar, stelde de vzw Tafelen in Vlaanderen het programma van de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij voor. De officiële voorstelling werd maandag 30 maart gegeven door de verschillende sprekers op het persmoment. Aansluitend konden de ca. 250 aanwezigen uit de sector en pers hun bierkennis testen in een ludieke bierquiz tussen de provincies en proeven van bier op kookworkshops en een bierdegustatie.
    Geroen Vansteenbrugge en ik uw Bierblogdienaar konden de aanlokkelijke uitnodiging niet weigeren.
    Temeer dat alles met bier en gastronomie te maken had.
     En zijn dat toevallig niet onze hobby's?






    De campagne "Leven in de Brouwerij" ging door onder de schaduw van
    de Abdij der Norbertijnen in Grimbergen.


     




    Als locatie werd gekozen voor het prachtige domein van
    Salons de Romree – Beiaardlaan 31 te 1850 Grimbergen





     In afwachting van het gebeuren werden we in een van de vele prachtige
    feestzalen verwend met koffie en cake.





    In de grote schuur waren de Vlaamse Provincies aanwezig met hun
    promomateriaal. 
    Heel wat bekende mensen uit de bierwereld waren aanwezig.
    Hier maken we een praatje met
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk
    beiden lid van
    OPA (Aalst) en brouwer Frank Boon uit Lembeek



     

    Na het welkomstwoord van Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw,
    roemde Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant,
    de Bourgondische cultuur met de vele soorten bieren die niet enkel Vlaanderen
    maar ook specifiek zijn provincie typeren.



    Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw.




    Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant



    Minister-president Kris Peeters gaf daarna het officiële startschot van de campagne Leven in de Brouwerij waarin de bierbeleving in Vlaanderen in de verf gezet wordt. Onder het goedkeurend oog van de vele aanwezigen, onderstreepte de minister, tevens bevoegd voor toerisme, het belang en het nut van de stevige en productieve samenwerking tussen de horeca en toerisme in Vlaanderen. Een initiatief als dat van Tafelen in Vlaanderen komt voor hem geen seconde te vroeg, Vlaanderen promoten als een belevingsvolle regio waar toeristische highlights samengaan met een rijke eetcultuur komt ongetwijfeld ons imago in het buitenland ten goede.



    Minister-president Kris Peeters






    Onder de aanwezigen
    Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.




    De andere sprekers, Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen) en Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen), haalden vanuit hun ervaring in toerisme respectievelijk horeca het rijke potentieel aan van de culinaire troeven van Vlaanderen naar de binnen- en buitenlandse toeristen toe.
    Hoe de vzw dat via het thema Leven in de Brouwerij wil vermarkten, lichtte projectmanager Sofie Van Den Bossche toe aan de hand van het concrete activiteitenprogramma. De toerist kan zich onder meer laten verwennen in meer dan 400 deelnemende horecazaken door bierdegustaties, biermenu’s en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Op de
    website van Leven in de Brouwerij wordt ook een overzicht gegeven van alle brouwerijen in Vlaanderen en van de vele evenementen met een bierbeleving. De Lekkerste agenda van Vlaanderen die ook officieel werd voorgesteld moet de toerist dan weer een aantal concrete tips geven van culinaire activiteiten tot en met het najaar van 2009.







    Een zicht op de genodigden in de prachtige gerestaureerde
    oude schuur.






    Aansluitend op het persmoment bewees Antwerpen in een ludieke bierquiz,
    onder leiding van bierkenner en –auteur Jef Van den Steen
    ,
    de provincie te zijn met de meeste bierkennis.
    Ze slepen daardoor een rijkelijk gevulde biermand in de wacht.
    West-Vlaanderen en Limburg waren gelijk tweede.


    Vooraleer afscheid te nemen moest Minister-president Kris Peeters
    nog van de Belgische Biercultuur proeven aan de diverse bierstandjes




    Minister-president Kris Peeters samen met Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen
    en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen
    ) aan de stand van John Martin.




    Hier met Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen),
    en 
    Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen




    Minister-president Kris Peeters in gezelschap van
    Jeroen Luys en Mieke Desplenter (Brouwerij
    Ter Dolen)




    Het publiek hoefde dan niet langer te wachten om de rijke kwaliteiten van ons bier ook effectief te proeven. De talrijke aanwezigen konden genieten van enkele bierpareltjes van de brouwerijen Timmermans, Duvel-Moortgat, Bosteels, Haacht, de Halve Maan en Kasteelbrouwerij De Dool.
    Chefkoks Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke’ en Maarten Pauwels van ‘Brasserie Brouwershof’ demonstreerden hun kookkunsten die resulteerden in een aantal culinaire toppers die geproefd konden worden door het uitzinnige publiek.




    Langs deze deur kwam men in de oude stallingen terecht waar de degustatieruimten
    ondergebracht waren. Het genieten kon beginnen.




    Tongerlo Prior het nieuwe bier van brouwerij Haacht trok natuurlijk als eerste
    onze aandacht. Deze Prior vervangt de Tongerlo Tripel.
    Een pittig biertje va 9% Alc.Vol. Het bier zal nog op deze blog besproken worden.





    Op de foto Jan De Haes, Johan Valkengas ?? (Brouwerij Haacht),
    Ludo Everts (directeur NV Brouwerij Haacht) en Urbain Claeys.




    Niet alleen het bier trok onze aandacht
    ook de mooie hostessen van brouwerij Haacht








    Men kon al proeven van een Terrine van Ganzelever en Mystic met krieken.
    Dit voorgerecht werd als kookdemo klaar gemaakt door Hans Van den Auwelant en
     Maarten Pauwels (Brasserie Brouwershof)




    Johan en Patrick (Uitbater van Tapasbar Pado uit Tielt) genieten
    van het culinair hoogstandje.





    Nog een hoogstandje van chef Maarten Pauwels waren
    Ambachtelijke kaaskroketjes met gandaham en Keizer Karel Robijnrood.






    Stijn de Neve de sympathieke vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels schenkt
    op vakkundige wijze een Tripel Karmeliet uit.




    Ook aan het genieten waren Yves Panneels uitbater van het strafste café van Vlaanderen
    In de Verzekering tegen de Grote Dorst gelegen in het kleine Eizeringen (Lennik).
    Bierkenner en auteur Jef Van den Steen,
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk (OPA Aalst) 




    Chefkok Tom De Four van De Heeren van Liedekercke' toont hier zijn
    culinaire kookkunsten.  Moderator van dienst was Kookboekenrecensent
     

     Edward Vanhoutte 





    Tom De Four demonstreerde voor het publiek "Zeetong geblust met geuze Cantillon,
    pompelmoes en sabayon van Tripel Karmeliet.






    Aanschuiven aan een hemels bierbanket.





    Nog een creatie van Tom De Four.
    Varkenshaasje opgevuld met witte pens en Ganda ham gemarineerd in Heerenbier
    (huisbier van De Heeren van Liedekercke), chorizopuree met Gulden Draak en thym,
    "Vierkante erwtjes" en witloof gestoofd in Westmalle dubbel) 




    "Vierkante erwtjes"







    Ook John Martin pakte uit met hun bieren.
    Naast de Bourgogne de Flandres kon men proeven van hun
    Strawberry Lambic (ietsje fruitiger dan suikiger)





    Brouwerij Moortgat kon natuurlijk niet ontbreken.
    Men kon de dorst lessen met een heerlijke Duvel of een fruitiger Kriek Liefmans.





    Wim de Meestere zorgde voor de desserten




    Een Sabayon van Tongerlo Prior met bolletje ijs op basis van Tongerlo Prior.




    Bierpraline van Tongerlo Prior met bladgoud en een zalfje van Fuerto koffie.


    De basiskennis over bier en hoe het te degusteren werd tot slot gegeven door
     Jef Van den Steen, een van de meest ervaren bierkenners
    en -auteurs die België kent.
    Hij liet het publiek tijdens een ludieke bierdegustatie proeven
     van een Kriek Liefmans (Duvel-Moortgat), een Tripel Karmeliet (Bosteels),
    een Bourgogne de Flanders (Timmermans) en een Ter Dolen Blond (De Dool).




    Een mooie dag en een tevreden  projectmanager Sofie Van Den Bossche.


    Beste Blog bezoekers
    Alle informatie over de actie Vlaanderen Lekker land
    en Leven in de brouwerij kunt u terug vinden op de uitgebreide website.
    Alle evenementen tot zelfs de gerechten die hierboven besproken zijn.


    www.vlaanderenlekkerland.be


     

    03-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Baby tot Opa - 2009 - De Leuvense Biertherapeuten


    Geroen (secretaris van de Waregemse Bierfanaten) en ik trokken na omzwervingen in de streek van Mater-Oudenaarde (Reportages volgen nog)
     op 21 maart 2009 naar de 8ste editie van de 12 proefuren van Leuven
    ingericht door
    De Leuvense Biertherapeuten

    Het bierfestival met de originele naam “Van Baby tot Opa” vond terug plaats in
    Taverne “Stille Waters” in het Provinciaal domein van Kessel-Lo.
    Het was al een beetje laat toen we arriveerden. We konden nog net een plaatsje bemachtigen op het
    mooie terras.




    De mooie futuristische locatie "De Stille Waters"
    Een oord om te bezinnen en te proeven.




    Dat het festival weer veel bijval genoot bewijzen de onderstaande foto’s.
    Veel Zythologen, bierliefhebbers en dorstige wandelaars genoten op deze mooie zonnige dag van de 69 Belgische biertjes die op de unieke kaart vermeld stonden.
    Met hun originele naam hebben ze dit jaar de leeftijd van de brouwerijen gekozen.
    Hieronder enkele teksten uit hun programmaboekje.


    De senioren : Oud, maar zeker nog niet versleten.


    Dit zijn brouwerijen van voor 1900. 
    Ze maken echte klassiekers maar durven ook op de markt komen met nieuwe bieren.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Op bier proeven staat geen ouderdom.



    De Volwassenen : Klassieke bieren in een nieuw kleedje

    De periode 1900-1986 was een moeilijke periode voor de brouwers.  Toch zijn er enkele brouwers ontstaan die nu klassieke bieren brouwen die je niet meer kunt missen.




     Ex-Voorzitster An kwam van uit Parijs eventjes proeven van een
    volwassen biertje en kijken of alles vlot verliep.






    De Pubers : bijna volwassen, maar nog steeds rebels

    1986 werd uitgeroepen tot” Het jaar van het bier” en werd zo een kanteljaar voor de Belgische brouwers.  Door de nieuwe interesse in Belgisch speciaalbier, werden er heel wat nieuwe brouwerijen opgestart.  Ondertussen zijn ze groter geworden, maar toch blijven ze experimenteren.




    Voorzitter Steven Vermoere kwam regelmatig piepen of alles in orde was.




     Liefde is samen een biertje proeven in de late avondzon.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Steven Lintermans en vriendin genieten van een Zwanze van brouwerij Cantillon.
    Een lambiek met groenten (Rabarber)





    De Kinderen : Spelen met bier

    Het begin van deze eeuw was het begin van een onstuimige groei van de export.  Na de USA begonnen andere landen de unieke kwaliteiten van het Belgisch bier te ontdekken.  Vooral de nieuwe, kleinschalige brouwerijen profiteren van deze trend.  Om uniek te blijven, brouwen ze heel wat unieke bieren.




    Kinderen konden nippen van tafelbier. Lekker eb Gezond.
    Maar leg dat maar eens uit aan de ouders de dag van vandaag.




    De baby’s : De nieuwe bierwereld ontdekken.

    Door het succes van export en omdat Belgisch bier ook hier terug weer meer aandacht krijgt in de pers, stijgt het aantal brouwerijen vanaf 2006.  Bijna alle bieren van deze brouwerijen zijn zo nieuw dat ze zelfs nog nooit in Leuven zijn geraakt.  Deze brouwerijen zijn zo klein, dat de productie juist volstaat voor de lokale afzetmarkt en een beetje export.








    Kessel 69 van 't Vat.

    Een nieuw amberkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 6,9
    Gebrouwen door brouwerij
    De Vlier uit Kessel-Lo

    Amberkleurig met kleine witte schuimkraag.

    Het aroma is moutig en licht hoppig

    De smaak is licht moutig
    Zoet (karamel)
    Het bier is aangenaam om te drinken
    alhoewel ik ietsje meer body had verwacht.
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die blijft hangen.
    Eenvoudig maar goed gebrouwen.

    Het bier zou gebrouwen zijn voor de Leuvense vereniging
    "De Mannen van 69"






    Ook de honden hadden keuze uit 6 drankjes en een frisdrankje.
    Rokende honden waren enkel op het terras toegelaten.





    Wanneer men de pancarde "DORST" omhoog stak, was er onmiddellijk
    iemand van de Brew Crew aanwezig om u op uw wenken te bedienen.





     Het originele T-Shirt met een tekening van de bekende Amerikaanse
    striptekenaar Bill Colem.
    Deze tekening was tevens ook de affiche van het festival.







    Wolf 8


    Een nieuw bordeauxkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 8,2
    Gebrouwen door brouwerij
    Achilles uit Itegem
    in opdracht van bierfirma
    Lupus

    .
    Donkerbruin (Bordeaux) met een grove schuimkop.

    Het aroma is vrij moutig

    De smaak is licht muffig
    ook karameletoetsen kunnen we ruiken
    Geroosterde mout
    Chocolade prikkels en een lichte kruidigheid zijn waarneembaar.

    Lupus is een nieuwe bierfirma uit Begijnendijk.
    Ze brouwen voorlopig bij Achilles?




    Op het terras troffen we Lieven (uitbater van 't Velootje in Gent)
    met enkele vrienden aan.







    Ook binnen was het ontzettend druk.





    Nog een laatste biertje.

    Triple Impériale 10% Alc.Vol

    Brasserie Abbaye des Rocs - Montignies-sur-Roc

    Donker zwart bier met een romige beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel en een lichte alcohol parfum

    Zoete karamel smaak
    Alcohol warmte (Madeira)
    prikkels van patisserie.
    Lekker biertje




    De biertjes stralen naarmate het donker wordt een zekere magie uit
    Belgische bieren zijn daar gevoelig aan.



    Tot volgend jaar in de futuristische biertempel " Stille Waters"

    01-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!