Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 23 - Rochefort Triple Extra - Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel



    Dinsdagnamiddag proeverijen 23



    Rochefort Triple Extra

    Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel




    Onze 23ste Dinsdagnamiddagproeverij tussen twee lockdowns door bestond eigenlijk uit twee uitersten!
    We konden bijna als eersten de nieuwe trappist Rochefort Triple Extra proeven.
    Naast deze op weg zijnde klassieker proefden we nog drie bieren van een microbrouwerij!
    De bieren werden zoals altijd aangebracht door voordrachtgever en bierdeskundige Geroen Vansteenbrugge!

    Waarom op dinsdagnamiddag vragen jullie af?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’






    Rochefort Triple Extra

    Het eerste bier dat we deze namiddag proefden was het nieuwe bier van Trappistenbrouwerij Rochefort.
    Ditmaal geen bruin maar een nieuwe blonde variëteit.
    De bierwereld werd ermee verrast vooral omdat het maar liefst 65 jaar geleden is dat de trappisten van Rochefort nog met een bier voor de dag kwamen.
    Dat dit bier voor de bierproevers een prioriteit was om het als eerste in bezit te hebben was te voorzien.
    Geroen was er als de kippen bij en reed speciaal een 50km ver om het samen met mij te kunnen proeven?
    Waarom een nieuw bier was dit echt wel nodig voor deze Trappistenbrouwerij?
    Eigenlijk niet want hun inkomsten op hun bruine bieren waren voldoende voor het levensonderhoud.
    Maar achter de muren was er toch heel veel goesting om een blond bier te brouwen.
    In hun archieven vonden ze dat ze 100jaar terug een blond sterk bier brouwden.
    Die verjaardag was een mooie aanleiding om dit nu ook te doen.
    Uit zeventien proefbrouwsels kozen ze uiteindelijk voor dit blonde bier van 8,1% Alc.Vol.
    En wij er maar van genieten… op een dinsdag dan nog!






    Rochefort Triple Extra (8,1% Alc.Vol.)
     Brasserie Rochefort - Rochefort







    Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Een fruitig aroma verwend de neus
    Tikje steenfruit

    De eerste smaak is fruitig
    Net zoals het aroma laat perzik zich hier gelden
    Ook een prikje banaan komt naar voren
    Koriander
    zachte broodtoets
    mooi uitgebalanceerd
    Lichte alcohol prik
    Bittere afdronk
    Een fruitige bitterheid blijft hangen.
    Net zoals de andere Rochefortpareltjes is het een klassebier!

    Opgelet!

    Wij hadden het geluk om het bier van de eerste batch te proeven.
    Naar het schijnt zou de volgende batches een andere smaak hebben!








    Microbrouwerij 't Atelier.

    Mathias Vanoverschelde is de stichter van de Microbrouwerij ’t Atelier
    Net zoals zo veel andere brouwerijen ontstond dit bedrijf uit een uit de hand gelopen hobby.

    Mathias was als jonge kerel geboeid door de grote variatie aan aroma’s, smaken dat de Belgische biercultuur te bieden had.

    Toen besefte hij dat hij als brouwer door het leven wil gaan.
    In 2013 is Mathias beginnen brouwen bij een industriële brouwerij.
    Hij kocht met het geld dat hij verdiende zijn eerste bouwinstallatie van 20 liter.
    Zo kon hij al zijn eerste biertjes brouwen.
    In 2018 besloot hij zijn eerste biertje op de markt te brengen onder de naam van 'Microbrouwerij 't Atelier.'
      Zijn eerste drie vaste bieren: Alier (tripel), Aldaar (quadrupel) en Alhunter (IPA) worden hieronder besproken.
    Hij brouwt ook voor derden
    Het unieke aan zijn brouwsels is dat hij ervoor kiest om op een beperkte schaal te brouwen, Kwaliteit zal voor hem altijd primeren boven kwantiteit. Geen gedoe met kleur-, smaak- of zoetstoffen, bewaarmiddelen, chemicaliën,... enkel de pure smaak van de kwaliteitsvolle grondstoffen, gecombineerd met liefde en passie voor het vak.

    Alle bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Bryggja (Moerkerke)






    Alhunter IPA (5,0% Alc.Vol.)







    Blond wazig bier met romige schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming

    Kruidige neus
    Tijm

    Lichtbittere aanzet
    Moutig
    Tikje fruitig
    Bananeprik
    Ananastoetsje
    In balans
    Bittertje op het einde
    Lichtbittere nasmaak
    Smaakvol bier van slechts 5% Als.Vol. maar geen IPA voor mij







    Alier Tripel (8,5% Alc.Vol.)







    Donker amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Bloemig aroma

    Zoete aanzet
    Kruidig (koriander)
    Karamel
    Peperprik
    Fruitigheid (perzik) komt naar boven piepen
    Alcoholwarmte
    Hopbitterheid op het einde
    Niet slecht






    Aldaar Quadruppel (8,0% Alc.Vol.)







    Donkerbruin bier (rode schijn)
    Gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Koffietoets

    De eerste smaaktoetsen zijn bitter

    Geroosterde moutbitterheid
    Koffieprikken
    Donker fruit

    Tikje zoethout
    Evenwichtig
    Lichte alcoholwarmte
    Zoet bittere afdronk
    Smakelijk bier!












    Groeten
    William en Geroen






    27-11-2020 om 10:25 geschreven door William Roelens


    22-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81 - Bière du Corbeau - Export Vandamme - Gouden Gans - Kerel Biere de Garde - Martha Brown eyes






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81











    Bière du Corbeau (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman - Mater








    Helder goudgeel bier met een middelgrote witte schuimkraag.

    Het aroma is gistig
    Moutig
    Lichte kruiden
    Geel fruit

    De eerste slokjes zijn zoet
    Een lichte aardse bitterheid
    Fruitig
    Aanhoudende kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Droge fruitige afdronk
    Niet slecht
    Kwam volledig tot zijn recht in het gezellige café ‘Het Mysterie’ in Poperinge










    Export Vandamme (4,8% Alc.Vol.)
    Préaris - Vliegende Paard Brouwers- Oedelem







    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

    moutig
    Zoet
    Akkernoot

    Eerste slok is lichtzurig
    Granige nota’s

    Citrus prikjes
    Het zurig verdwijnt en maakt plaats voor zoete tonen
    Lichte hoppigheid
    Zacht bittere afdronk

    Niet slecht voor 4,8% Alc.Vol
    Goed drinkbare pils met hergisting op fles
    Gebrouwen met Groene Bel (Een oude Belgische herop gekweekte hopsoort)











    Gouden Gans (8,0% Alc.Vol.)
    Slot Oostende – Goes (NL)
    Gebrouwen bij Brouwerij Troost NL







    Wazig donkergoudkleurig met een witte schuimkraag

    Moutige neus
    Zoete prikken van fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Een lichte fruitigheid komt boven
    Perzik
    Zacht bittere toetsen laten zich smaken
    Voldoende evenwicht
    Zachte body (Mocht iets meer zijn)
    Een goed gebrouwen bier maar ook niet meer!









    Kerel Biere de Garde (7,0% Alc.Vol.)
    VBDCK - Brouwerij - Tielrode






    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt geroosterde mout
    Lichte zoetheid van karamel
    Tikje fruit

    Een bitterzoete aanzet
    Moutigheid speelt de hoofdrol
    Zacht
    lichte hopbitterheid
    Goed uitgebalanceerd
    Lekker maar niet het beste bier van de brouwerij!








    Martha Brown eyes (12,0%Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule





    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Het aroma laat ons een zoete geur ruiken
    Een tikje fruitig
    Moutig
    Chocolade toets
    Een prikje alcohol

    De eerste slokken zijn zoet
    suikerprik
    Nu en dan een heel licht zuurtje
    Gebrande smaak

    Tikje peperkoek

    Chocolade

    lichte alcohol warmte
    Zoete likeursmaak
    Mooi in balans
    Zoetbittere afdronk
    Prachtig bier om te genieten bij de gelijknamige film uit 1997






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William









    22-11-2020 om 10:14 geschreven door William Roelens


    15-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.







    4KNT Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij ’t Vierkant – Stekene







    Goud blond bier met fijne witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    Fruitige neus
    abrikoos
    Banaan
    Lichte alcoholwarmte

    Eerste slokken zijn licht bitter
    Hard
    Fruitigheid komt naar boven
    Enige kruidigheid neemt de bovenhand
    Bitterheid in de achtergrond
    Alcoholwarmte laat zich opmerken
    Licht bittere afdronk
    Een tripel zoals er veel zijni
    Slecht? Nee, lekker? Kan beter

    Zoals elke brouwerij van start gaat is het bij de vrienden van Stekene niet anders.Chris De Bruyne, Bert Van Hooste en Peter Van Severen zijn kameraden die op café al plannen koesterden om een eigen brouwerij op te starten.Hetgeen ze normaal dronken was niet slecht maar ze misten een bier die hen achterover doet vallen.Ze volgden cursussen en de raad van enkele brouwers.

    Hun proefbrouwsels waren door vrienden en familieleden geprezen en ja zelfs hun eigen vrouwen waren enthousiast. Ze raden hun mannen zelfs aan om een brouwerij op te starten!
    Alle onderdelen in de microbrouwerij werden eigenhandig gebouwd. Ze bouwden de ketels zelf en timmerden ze de gistkamer.  Dan installeerden ze de nodige meetapparatuur. Dat heeft hen een jaar tijd gekost. Ze zijn dan ook bijzonder fier om de brouwerij succesvol van start te laten gaan.”

    Intussen hebben ze al vier bieren uitgebracht. Ze zijn begonnen met de bovenstaande 4KNT
    Daarna volgden al snel de Carré C, het bruin bier Square B en het pils bier Penta.  
    Zeg nu zelf!
    KNT4
     : Knappe gasten Nooit Thuis, 4 of a kind, ….?
    Met dank aan vriend Geroen Vansteenbrugge voor het bier








    Keun Tripel Saison 7,5% Alc.Vol
    Microbrouwerij Keun – Ronse

    Blond licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag

    Heerlijk aroma van fruit en gist
    Abrikoos
    Moutig

    De eerste slokken zijn licht bitter
    moutig
    Grassig
    Droog
    Harde smaak
    Kruidig
    Over de ganse lijn een hopbitterheid
    Licht bittere afdronk
    Een karaktervolle tripel




    Ronse’ koningin van de Vlaamse Ardennen is niet alleen gekend als de stad van de Ronde van Vlaanderen maar bierliefhebbers kennen deze groene faciliteitengemeente ook als thuishaven van Microbrouwerij Keun.
    De brouwerij is al actief sedert 2016.
    Hij brouwt gelimiteerde bieren op kleine schaal.
    Voor zijn basisbieren doet hij een beroep op brouwerij De Graal van Wim in Brakel.

    In de brouwerij doet Gert alles zelf: hij plant en oogst zijn hop in zijn tuin, zoekt naar nieuwe recepten, brouwt en vult de flessen, zet er een kroonkurk op, labelt met een zelf ontworpen etiket, laat alles op fles gisten en drie maanden later is het bier klaar.

    De brouwerij heeft een eigen hopveld met elf verschillende hopsoorten. Er groeien Britse, Duitse, Amerikaanse maar ook enkele zeldzame Belgische hopvariëteiten. De hop die in Ronse gekweekt wordt, smaakt anders dan elders door de specifieke grondsamenstelling. Daardoor geeft hop zogenaamd “terroir” aan het bier en zo krijg je volledig unieke producten. Het hopveld maakt het mogelijk om bijna volledig met hop van eigen kweek te brouwen.








    Onze Henri Tripel (9,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen voor brouwerij Zwaan 9 – Roeselare
    Gebrouwen door De Feniks – Heule Kortrijk

    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Fruitig
    Beetje granig
    Banaan
    Lichte alcoholtoets

    Moutige aanzet
    Licht bittertje
    Daarna zoet
    Fruitig
    Zoete afdronk
    Smaak komt sterk naar voor
    Misschien ietsje vervelend!
    Maar wie ben ik?




    Onze Henri’ is een eerbetoon aan de grootvader van Rik Vanblaere en Patrick Decock. Samen met Bert Soete runnen zij de Roeselaarse brouwerij ‘Zwaan9’ uit.

     Brouwen zit in de genen van het trio achter Zwaan9. Rik Vanblaere en Patrick Decock zijn niet alleen neven, maar beiden ook achterkleinzonen van Henri Decock die in 1904, samen met z’n vrouw Irma Vandenberghe, de brouwerij van Pieter Desodt langs de Esenweg in Diksmuide kocht. “Ze doopten de brouwerij om tot Brouwerij Decock en produceerden bockbier en oud bruin bier voor de particuliere verkoop en een aantal herbergen in het Diksmuidse”, weten Rik en Patrick. “Het was een bloeiende en gewaardeerde brouwerij maar zowel tijdens de eerste als de tweede wereldoorlog konden ze niet optornen tegen de Duitse bezetter. Telkens werden de brouwketels opgevorderd, maar de familie Decock liet zich niet kennen en startte telkens opnieuw. Henri werd opgevolgd door zijn enige zoon Paul die samen met zijn vrouw Clemence het gerstenat bleef brouwen tot in 1949. Na het staken van de activiteiten werd het bierrecept verkocht en de brouwerij omgeturnd tot een bierdepot voor de merken Anglo Belge uit Zulte en Leopold uit Brussel. In 1997 werd de zaak definitief stilgelegd en in 2003 werden de gebouwen gesloopt.” ©HLN

    https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/brouwerij-zwaan9-lanceert-onze-henri-eerbetoon-aan-onze-overgrootvader-henri-decock-en-zijn-verdwenen-diksmuidse-brouwerij~aa5283e9/



    Groeten
    William

    15-11-2020 om 14:14 geschreven door William Roelens


    11-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Brouwerij Deca - Vleteren Alt - Vleteren Alt - Antiek Blond - Sir. Grasshopper




    Bezoek aan Brouwerij Deca







    De brouwkuip de trots van de brouwerij valt onmiddellijk op bij het binnen komen






    Het was al een lange tijd geleden (eigenlijk veel te lang) dat ik nog Brouwerij Deca bezocht had.
    Ik denk dat het op 15 februari 2008 moest geweest zijn op de open brouwdag van de Struise Brouwers die er hun Black Albert brouwden.
    Ik was er met mijn biervriend Carl Kins.
    Ook de Franstalige TV RTBF was toen aanwezig.
    Na 12 jaar was ik er nu tussen twee 'lockdowns' in, samen met Annemie Declerck en Edwin Ghequire.
    De brouwerij heeft ondertussen een geweldige metamorfose ondergaan (zie foto's).






























    Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht tussen 1880 en 1890.
    Georges Christiaens was de vierde generatie in de brouwerij.
    In 1980 had hij de voormalige brouwerij Decaestecker in Woesten overgenomen. Samen met zijn zoon Nicolas runden ze de zaak sinds 1991 en maakten ze van Deca een brouwerij van aanzien en rendabiliteit.
    Na de dood van zijn vader probeerde Nicolas het zware verlies te boven te komen.
    Hij deed de brouwerij weer herleven en er kwamen meer en meer gastbrouwers die hun bieren er lieten brouwen. Sommige brouwden er zelf hun gerstenat.
    Deca Service was in de streek ook gekend als drankcentrale.
    Maar daar wou Nicolas verandering inbrengen.
    Samen met zijn echtgenote Katrien waarmee hij in 2018 huwde en vijf medewerkers runt hij nu de brouwerij, de biershop en de gezellige degustatieruimte die er aan verbonden is.



























    Al hun bieren zijn van hoge gisting. Bij bieren van hoge gisting leven de gistcellen tussen 20 tot maximum 30 graden.
    In hun kelder gebruiken ze nog koperen gistvaten uit 1920. De bieren laten ze een maand rusten, zodat het bier helder en rijp wordt. De nagisting gebeurt in de fles. Ze zijn begonnen met zes inoxkuipen. Nu zitten ze aan 29 kuipen. De bieren worden hier gebotteld in onze volledig automatische bottelarij. Na het bottelen blijven de flessen één week tot 10 dagen in een warme cel voor nagisting. Het proces brouwen tot drinkbaar bier duurt om en bij twee maanden.”








    Gerijpt in eiken vaten

    Naast de 29 inoxkuipen worden enkele bieren ook gerijpt in eiken vaten. Hun Bruin Vleteren met Porto en Blond Vleteren met whisky rusten hier minimaal één jaar voor de smaak. In de toekomst gaan ze hun kelder uitbreiden. Er zullen meer extra eiken vaten komen want daar is er ook echt heel veel vraag naar.












    Zij brouwen zeven eigen bieren: De Antiekbieren : Blonde Super 5 Ale en Antiek Blonde 8%, en de Vleterenbieren:  Vleteren Bruin 8° Port Barrel, Vleteren Blond 12° en Vleteren Bruin 12° Port Bruin en de Vleteren Alt 8° en Georges IV als eerbetoon aan Nicolas overleden vader.

    Naast hun eigen bieren brouwen ze ook bier voor een 15-tal brouwerijen. 
    Per jaar brouwen ze 5.000 hectoliter, waarvan de helft hun eigen bieren zijn.”















    De gezellige degustatieruimte














    Nostalgie













    Zaakvoerder Nicolas Christiaens 





    Elke zaterdag van 13 tot 18 uur kun je de bieren van de brouwerij uitgebreiddegusteren in de degustatieruimte. Op afspraak is er dan ook gratis een kleine rondleiding door de brouwerij. Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een brouwerijbezoek reserveren.

    Rekening houden met de huidige Coronatoestanden!








    Vleteren Alt (12,0% Alc.Vol.)





    Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag


    Zoet zwoel aroma
    Gekonfijt fruit - Honing
    Alcoholwarmte

    De aanzet is veelbelovend
    Romige geroosterde mout
    Pruimpjes en rozijnen
    Portotoetsen
    Alcohol
    Volle body
    In balans
    Zoete afdronk
    Vloeit lang uit
    Een zetelbier om U tegen te zeggen!






    Antiek Blond (8,0% Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag

    Moutig
    Zoete neus
    Klein tikje karamel
    Fruitige prikken
    Bloemig

    De aanzet is zoet
    Moutig
    Honing
    Een lichte alcoholwarmte
    In balans
    Degusteert vlot
    Achteraf komt er een matige hopbitterheid boven
    Mocht voor mij ietsje bitterder zijn
    Maar het blijft een lekkere klassieker








    Deca Sir. Grasshopper (6,5%Alc.Vol.)







    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppig
    Fruitig
    Grapefruit
    Hars

     

    De eerste slokken zijn vrij bitter
    Grapefruit prikken zitten ook in de smaak
    Droog
    Bittere afdronk
    Eenrichtingsverkeer
    Een tussendoortje van brouwer Jeroen.





    Deca Services – Woesten
    Elverdingestraat 4,

    8640 Woesten Vleteren
    https://www.decabrouwerij.be/nl/

    https://www.westtoer.be/nl/ik-zomer-korte-keten/brouwerij-deca?fbclid=IwAR2dv0Q57TN-rK-LUN6hFleb53q_ZNNunslAtG2_rN_zL1pgfdIu5AhScR0




    Groeten
    William


    11-11-2020 om 10:52 geschreven door William Roelens


    03-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80 - Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra





    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80





    Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra









    Claudette ( 4,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Eutropius Menen










    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Lichtjes rook mout

    De smaak is zoet
    Moutig

    Onmiddellijk gevolgd door een rookprik
    Die blijft hangen
    Mooi in balans
    Hoppig

    Lichte bitterheid
    Rokerige afdronk



    Toen we nog jong waren gingen we met enkele leden van de Fotoclub ‘Groeninghe’ elke dinsdagavond een lekkere spaghetti eten in het bekende café ‘Petit Paris’ gelegen aan de veemarkt in Kortrijk.
    Het eetcafé sloot in 2006, daags voor Kerstmis, omdat het gebouw zoals zoveel andere weg moest voor het winkelcentrum K.
    Petit Paris nam in april 2007 een nieuwe start op de hoek van de Rijselsestraat en het Sint-Michielsplein.
    De zaak werd op beide plaatsen opengehouden door Claude Dezitter.
    Claude overleed jammer genoeg 6 jaar geleden en om deze bekende sympathieke caféuitbater te eren werd onlangs een nieuw aperitiefbier Claudette gelanceerd.
    Een blond bier met een licht bittere afdronk en slechts 4,5 procent alcohol, dat wordt gebouwen door Eutropius in Menen.
    De vrouw op het label, die Claudette voorstelt, heeft een bril op haar voorhoofd. Ook dat verwijst naar
    Claude Dezitter, want hij zette zijn bril altijd op zijn voorhoofd.

    In het bier werd Saltverk's Birch Smoked Salt toegevoegd, een IJslands met de hand geoogst duurzaam zeezout dat al meer dan 24 uur boven IJslandse berk wordt gerookt. Het zorgt voor een extra peaty hint, een fluwelen smaak en een lichte bittere afwerking!



    Funky Brett ( 6,6% Alc.Vol.)
    Brasserie Lefebvre – Quenast









    Wazig blond bier met een witte schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming
    Matige brett in de neus

    De aanzet is aangenaam bitter
    tikje fenolisch!
    Fris
    Een tikje beperkte wilde smaak
    muffig
    Niet zuur
    De bitterheid blijft aanhouden
    Droge afdronk
    Lekker maar eentje is genoeg




    Funky Brett, de nieuwste toevoeging aan het Lefebvre-assortiment, is precies het resultaat van het “unplugged” -project. "Het combineert de vurigheid van onze jeugd met de erfenis van onze tradities en bewijst dat lokale en exotische ingrediënten hand in hand kunnen gaan."






    't IJ van de Duvel (6,7% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Duvel – Breendonk- Puurs
    ism brouwerij 't IJ - Amsterdam








    Licht wazig goudkleurig bier met witte dunne schuimkraag.

    Bloemig
    Citrusaroma
    Tikje kruidigheid
    Tikje diacetyl in de neus

    Zoete toetsen
    Licht hoppig
    Cytrus
    Kruidige tonen in de achtergrond
    Licht hoppige en fruitige droge afdronk
    Niet echt een IPA
    Maar een bier dat zich toch lekker en vlot laat drinken!
    En dit is toch de bedoeling!




    In de microbrouwerij van Duvel-Moortgat werd samen met hun Nederlandse collega’s uit Amsterdam een nieuw bier gebrouwen!
    Na het succes van hun vorige bier in 2017 sloegen ze terug de roerstokken bij elkaar.
    ’t IJ van de Duvel werd geboren. Een fruitig bier met verschillende zachte hoparoma’s
    Dit speciaalbier van de Lage Landen combineert perfect het Duvels karakter met Amsterdams lef.
    ’t IJ van de Duivel lag midden mei 2020 in de rekken van de warenhuizen







    Jour De Fete (4,0% Alc.Vol.)
    Vleesmeester Brewery – Boechout
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders – Halen





    Wazig amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

     De neus ruikt citrus
    Limoen

    Tikje karamel in de aanzet
    Fruitigheid (citrus)
    Ietsje hoppigheid
    Allemaal mooi verdeeld
    Licht bittere afdronk
    Evenwichtig
    Droog
    Een prachtig aangenaam bier met weinig alcohol!
    Lekkere session IPA






    Na een succesvolle pop-up en een crowdfunding waarbij bijna twintigduizend euro werd opgehaald openden in 2019 de Kompanen Bart Struyf, Kevin Thys, Tom Van der Veken en Tom Wuyts de Hoogmis in de Strijdersstraat van Edegem.

    Het pronkstuk is hun microbrouwerij waar ze de gekende bieren Jour De Fête, Bittere Bloemen, Hoogheid en Winter Black Pudding van hun Vleesmeester Brewery zullen brouwen. Daarvoor hebben ze zware leidingen moeten aanleggen en beton moeten gieten. Voordien maakten ze hun bieren in een keukentje in pannen en potten.

    In de brouwerij staan vier gisttanken waarin samen tweeduizend liter bier kan rusten om later op vat of fles gestoken te worden. Ze blijven de stijl van hun pop-up behouden. Het bier blijft centraal staan, maar ook hun podium voor nieuwe en gevestigde artiesten.

    Nieuw is dat de vier kompanen versterking krijgen van Philippe Geubels. Bart speelde nog gitaar voor de komiek en leerde hem goed kennen in Boechout via Vleesmeester Brewery. “Hij geloofde van bij de start in ons idee en besloot nu ook om partner te worden. Hij kan hun helpen om hun comedy-programma uit te werken.”












    Valeir Extra ( 6,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Contreras - Gavere








    Goudkleurig licht wazig oranje bier met een romige witte schuimkraag.


    De neus bied ons een lichte fruitigheid
    Tikje mango
    Bloemig
    Tikje bitterheid

    De smaak is lekker moutig
    Licht zoet
    Een mooie bitterheid vult de mond
    tikje fruitigheid
    Mango en grapefruit

    Evenwichtig

    Een IPA zou ik het niet noemen maar toch gaat het die richting uit!
    Kortom een goed gebrouwen bier die mij kan bekoren!






    Groeten
    William

    03-11-2020 om 15:46 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!