NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen (4) - Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015 - Ardenne Wood you my deer - Fump Diepenbeekse Scotch






    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen
    om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’
    zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk
    bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’





    Dinsdagnamiddag proeverijen (4) 





    Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015
    Ardenne Wood you my deer
    Fump Diepenbeekse Scotch













    Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015 (8,4% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Naparbier - Noáin (Navarra - Spanje)








    Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.

    Zoet aroma van karamel
    Hints van donker fruit.
    Rozijntjes

    Moutige aanzet
    Kruidig
    Drop laat zich in het begin opmerken.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Tikje nootachtig.
    Gedroogd fruit
    Zoete toetsen van karamel
    Allemaal minimaal.
    Goed gebrouwen bier met een verscheidenheid aan smaken!











    Ardenne Wood you my deer (11% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Brasserie de Bastogne (Sibret)








    Amberkleurig bier met gebroken witte klevende schuimkraag.

    Een geurig boeket van exotisch fruit streelt de neus.
    Hoppeprikken
    Perziken - Citrus.
    Tikje gist.

    De eerste slokken zijn zoet.
    Een barleywine met een mooie hoppige inbreng.
    Heerlijk fruitig indringende wijn smaak.
    Sauvignon?
    een prikje hout komt nu en dan piepen.
    Warme alcohol maar niet dominant
    Zoete fruitige afdronk
    Een heel lekkere brandewijn.
    Topbier uit de Ardennen.












    Fump Diepenbeekse Scotch (8,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor De Bieradviseur winkel in Diepenbeek
    Gebrouwen bij Brouwerij Den Toetëlèr (Hoeselt)









    Donkerbruin bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt alcoholwarmte
    Donker fruit komt opzetten

    De aanzet heeft een licht gebrande smaak.
    Toffee verwennen de smaakpapillen
    Nu en dan een tikje Biscuit
    Nootachtig
    Een bittertje in de achtergrond
    Matige bittere afdronk.
    Leuk bier



















    Beste bezoeker

    Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten Geroen & William







    27-10-2016 om 11:45 geschreven door William Roelens


    26-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (31) - Ain't got no Home - Nest Full of Hops - Fump Diepenbeekse Tripel - Le Fort Tripel - Vagevuur Rook







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (31)










    Ain't got no Home - (6,0%Alc.Vol.)
    Brussels Beer Project - Brussel
    In samenwerking met Lervig Aktiebryggeri uit Stavanger, Noorwegen








    Donker, bijna zwart bier met gebroken witte schuimkraag.

    De neus ruikt geroosterde toetsen.
    Moutig.

    Ook de aanzet is moutig
    Chocolademout
    Geroosterde toetsen.
    Beetje flauw in het begin.
    Langzamerhand komt er meer smaak naar boven.
    Nootachtige prikken.
    Minieme bitterheid.
    Mocht iets meer body hebben, toch niet slecht.











    Nest Full of Hops (10%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door Brewer Brothers - Blanes Girona, Spanje








    Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag

    De eerste aroma’s zijn fijn hoppig.
    Pompelmoes en citrus bieden lekkere geuren.
    Koriander.

    Hoppige aanzet.
    Fruitig toetsen.
    Mooie bitterheid
    Licht moutig.
    Zoete toetsen brengen een mooie balans.
    Koriander laat zich af en toe opmerken.
    Ondanks de 10% niet veel alcoholwarmte gesmaakt!
    Lekker bier











    Fump Diepenbeekse Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Den Toetêlèr – Hoeselt








    Goudkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    Aangename fruitigheid in de neus.
    Moutig
    Tikje gist.

    De eerste slokken zijn lekker fruitig (Mandarijn).
    Zoete zachte toetsen.
    De achtergrond is licht bitter.
    Kruidige prikken duiken soms op
    Het bier bevat iets te weinig hop.
    Licht bittere afdronk.
    Lekker maar mist ietsje karakter.











    Le Fort Tripel (8,8% Alc.Vol.)
    Brouwerij Omer Vander Ghinste – Bellegem








    Blond bier met witte dikke schuimkraag.

    Moutige en fruitige neus.

    De eerste slokken zijn vrij aardig.
    Moutige toetsen
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Volmondig
    Mooi in evenwicht
    Lichte alcohol warmte.
    Droge licht bittere afdronk.

    Mooie klassieke Tripel en in tegenstelling tot Omer kan hij van de tap geschonken worden!











    Vagevuur Rook (6,0%Alc.Vol.)
    Hof ten Dormaal – Tildonk
    in samenwerking met brouwerij Vagevuur – Rotselaar








    Koperkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gerookte ham
    Houtgeurtje

    De smaak is gerookt
    Gerookte hesp
    Tussendoor zoete toetsen.
    Tikje diacetyl maar OK
    Lichte bitterheid
    Rokerige afdronk.
    Aangenaam bier.







    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William






    26-10-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (30) - Adriaan Brouwer Winter Wood - Arthur’s Legacy - Jack The R.IPA - Duvel Tripel Hop 2016 - Leffe Royal Cascade IPA - St. Amatus 12 vintage 2012








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (30)









    Adriaan Brouwer Winter Wood (10%Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman - Mater








    Wazig amberkleurig bier met lichtbruine schuimkraag.

    Aangenaam aroma van rozijntjes.
    Moutig
    Tikje gist.

    Licht zoete aanzet.
    Bruine suiker
    Karamel
    Donker fruit
    Amnadel
    Lichtjes vineus.
    Aanwezige alcoholwarmte.
    lekker degustatiebier.











    Arthur’s Legacy - Jack The R.IPA (8,0%Alc.Vol.)
    Palm Breweries – Steenhuffel








    Donkerbruin bier met licht bruine schuimkraag.

    Licht geroosterd moutaroma.
    Zoete karamel

    Zacht zoete aanzet.
    Karamel.
    Kruidige toetsen
    Hoppige nota’s.
    Fruitige tinten.
    Droge lichtbittere afdronk
    Niet slecht maar een IPA zou ik het niet noemen.











    Duvel Tripel Hop 2016 (9,5%Alc.Vol.)
    Duvel Moortgat – Breendonk








    Blond helder bier met romige dikke schuimkraag.

    De neus is moutig
    Hoppig en fruitig.

    Het eerste smaakcontact beloofd!
    Hoppige toetsen
    Lichte bitterheid
    Volle frisse smaak
    Tikje floraal.
    Kruidige prikjes (Peper)
    Licht bittere afdronk.
    Lekker doordrinkbaar bier maar opgelet met het alc%!











    Leffe Royal Cascade IPA (7,5% Alc.Vol.)
    AB Inbev – Leuven.








    Geproefd zonder vooroordelen!

    Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.

    Zoet mout aroma.
    Fruitig.
    Typische Leffe gist verdrongen door een tikje citrus.

    Licht hoppige cascade aanzet
    Kruidige prikjes
    Moutig karamel.
    Milde florale bitterheid.
    Droog einde
    Redelijk bier en een verbetering tegenover vroeger.
    Ze hebben nu ook een hopmeester met kennis!











    St. Amatus 12 vintage 2012 (10,5%Alc.Vol.)
    De Struise Brouwers – Oostvleteren




    Donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt.

    De neus is een tikje vineus
    Zoet aroma van karamel
    Kandijsuiker

    De eerste slokjes zijn zoet
    Moutig
    Karamel
    Smaak van rozijntjes.
    Toetsen van peperkoek.
    Warme alcohol.
    Zoete afdronk
    Een pracht van een degustatiebier!


    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William

    25-10-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Nederlandse Bieren bij Albert Heyn - De Prael Bitterblond - Gulpener Ur-Hop Biologisch – Ijwit - IPA De Prael - Jopen Lentebier








    5 Nederlandse Bieren bij Albert Heyn





    Dat Nederland in tegenstelling tot enkele jaren geleden een bierland geworden
    is lijkt geen twijfel te bestaan.
    25 jaar geleden was Nederland nog een desolaat bierlandschap met uitsluitend pils brouwerijen.
    Daarom kwamen onze Noorderburen maar al te graag naar België om onze bieren te degusteren.
    Ook in hun ABT cafés (Alliantie van Biertapperijen) trof je op een paar uitzonderingen na enkel en alleen Belgische bieren aan.

    Vandaag beschikken ze over hoe langer hoe meer brouwerijen die speciaalbier op de markt brengen."

    Met de komst van vele kleine brouwerijen is Nederland een bierland geworden om U tegen te zeggen. De Nederlandse brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Met momenteel meer dan 350-tal brouwerijen steken ze België voorbij. Nederland is een speciaalbier-oase geworden. Ze brouwen naast hun bokbieren nu ook meer Internationale en experimentele bieren zoals IPA’s, Russian Stouts enz… Kortom, ze tappen nu uit een ander vaatje!

    Vroeger vond je als Belg - indien je niet te veraf van de Nederlandse grens woonde- hun bieren bij de slijterijketen Mitra. Deze is nu jammer genoeg dit jaar failliet verklaard
    Maar met de komst van Albert Heyn (2010) naar ons land is het nu mogelijk om een gering aantal lekkere Nederlandse bieren aan te kopen. 

    Ook onze Belgische drankencentrales richten hun verkoop hoe langer hoe meer op Internationale bieren waaronder vele uitzonderlijke bieren van onze Noorderburen.

    Voor de lezers van deze bierblog die nog zo vertrouwd zijn met Nederland bierland
    hieronder enkele bieren die gemakkelijk te vinden zijn bij Albert Heyn of in een gespecialiseerde drankencentrale.




    Bitterblond (5,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Prael – Amsterdam








    Goudblond helder bier met een fijne witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Granig
    Zoete prikken

    Moutig begin.
    Geringe bitterheid
    Zoete toetsen
    Beetje fruitig
    Bitterheid komt langzaam opzetten (Meloen)
    Droge afdronk
    Mocht toch ietsje bitter zijn om volledig tot zijn recht te komen.
    fris doordrinkbier
    Als het bier warmer komt heeft het de neiging om ietsje papperig te worden.
    Het bier werd vroeger Johnny genoemd naar de Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan.











    IPA De Prael (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Prael – Amsterdam










    Licht amberkleurig bier met bewolkte witte schuimkraag


    Hoppig aroma van
    Citrus
    Fruitige geuren

    De eerste slok is bitter
    Grapefruit
    Hoppige afwerking
    Karamel
    Bitterheid houd aan
    Droge afdronk
    Vloeit lang uit met citrus en een tikje moutzoet
    Pittig bier die vlot degusteert











    Gulpener Ur-Hop Biologisch (6%Alc.Vol.)
    Gulpener Bierbrouwerij - Gulpen








    Goudkleurig/Oranje bier met romige witte schuimkraag

    Moutige neus
    Gistige en fruitige toetsen

    De eerste slokken zijn moutig
    gevolgd door een lekkere bitterheid
    Hoppig en bloemig
    Bitterheid blijft aanhouden
    Tikje citrus en perzik
    Mooi in evenwicht tussen zoet en bitter
    Laat zich vlot degusteren
    Aangenaam verrast
    Bittere afdronk
    Een zomertopper van slechts 6%











    IJwit (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t IJ - Amsterdam








    Licht blond bier met fijne witte schuimkraag – Licht bewolkt

    Aroma van mout
    Gist
    Tarwe prikken

    De eerste slok is vrij neutraal van smaak.
    Licht fruitig
    tarwemout
    In de achtergrond een lichte bitterheid
    Prikjes van koriander
    Citrustoetsen
    banaan
    Allemaal miniem
    Verfrissend zacht bier
    Droge afdronk
    Goed gebrouwen
    Voor mij is het niet echt een witbier!
    Maar wie ben ik?










    Jopen Lentebier (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Jopen - Haarlem








    Koperkleurig bier met witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling


    Fijne moutgeur
    Lichte Fruitige neus
    Tropical

    De eerste slok is kruidig van smaak
    Moutig zoet
    Bloemige toetsen
    grapefruit
    Een tikje kruidigheid komst soms naar boven
    In de achtergrond een mooie bitterheid
    Droge afdronk
    Een lekker bier







    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William



    20-10-2016 om 15:26 geschreven door William Roelens


    17-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (29) - Bronze Age – Piccolo – Renaissance – Smiske Kriek – Super Fresca







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (29)











    Bronze Age (6,0%Alc.Vol.)
    Stillwater Artisanal - Baltimore
    Gebrouwen bij Hof ten Dormaal – Tildonk








    Goudkleurig bier met romige witte schuimkraag.

    Aroma van gist
    Fruitige toetsen van banaan
    Tikje citrus.

    De aanzet is licht bitter
    Mouttoetsen.
    Fruitige prikjes
    Lichtjes gekruid
    matige hoppigheid
    Droog en licht
    Niet slecht.











    Piccolo (8,5% Alc.Vol.)
    Gulden Spoor – Gullegem








    Donkerblond bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt naar een kruidenbuiltje.
    Tijm
    Zoete prikjes.

    De eerste slokken zijn zoet.
    Ook hier een kruidige smaak van Tijm.
    Lichte bitterheid op de achtergrond
    Droog
    Zoete kruidige afdronk.
    Lekker maar eentje is voldoende.











    Renaissance (7,0%Alc.Vol.)
    Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag.

    Moutaroma
    Tikje hop in de geur

    De aanzet heeft zure prikken.
    Een redelijke bitterheid
    Tamelijk droog
    Hoppige toetsen
    Soms een licht citroen smaakje
    Complex bier











    Smiske Kriek (12% Alc.Vol.)
    Brouwerij Smisje – Mater








    Donkerrood bier met witte schuimkraag
    Verdwijnt vlug.

    Aroma van rode kersen
    Donker mout

    Licht zoete aanvang
    moutig
    Enige zuurheid
    Tikje karamel
    Ook een lichte bitterheid komt soms opzetten
    Droge afdronk.
    Niet slecht
    Wel wat hoog in alcohol voor een kriek.
    Een degustatie Kriek?











    Super Fresca (%Alc.Vol.)
    Tartaruga Fine Brewing - Soignies
    De Ranke - Dottignies






    Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.

    Zoet aangenaam aroma.
    Tikje karamel.
    Fris hoppig citrusgeurtje

    Licht zoete aanzet
    Moutig
    Karamel
    Florale smaak van citrus
    Grapefruit
    Het bier is mooi in balans.
    Aangename droge bittere afdronk.
    Lekker bier dat me gelukkig maakt








    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William







    17-10-2016 om 17:53 geschreven door William Roelens


    10-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WV bierproeversgenootschap - 5de proeverij - Den Visscher - Cardeña - 140 Cuvée Speciale Barbar - Real Love - Herborist - Draver - Vicaris Lustrum - Ardenne spirit Old Ale - La belle Dalle






    West-Vlaamse bierproeversgenootschap
    5de proeverij.














    Voor de vijfde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen.
    Ditmaal ging de proeverij door in een privé voetbalbar (Club Brugge) in Lauwe
    Waarvoor dank aan de eigenaars Jacky en Stephanie.


    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.

    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
    Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op!
    We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.














    Albrecht weizen (12° plato of 5,0%Alc.Vol.) – 75 cl
    Albrecht Zámecký pivovar Frýdlant – Frydlant








    Donker amberkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag.

    Neus ruikt tarwemout.
    Fruitige toetsen
    Tikje lijm.

    De smaak is licht zoet
    Peperprikje
    Nootachtig
    .Soms een zuurtje in de mond
    Op het eind een lichte kruidigheid
    Lekker
    Een gans ander witbier of we gewoon zijn.











    Albrecht 12 (12° plato of 5,0%Alc.Vol.) – 75 cl








    Blond bier met een witte schuimkraag

    Een verfijnde fruitige neus.
    Zoet
    Groene hop

    De eerste slok heeft een lichte ranzige boterachtige smaak
    Een lichte hopbitterheid komt naar boven.
    Een one direction beer (Geen andere smaken in de mond)
    Bier is evenwichtig
    Droge bittere afdronk.
    Vloeit lang uit.











    Albrecht IPA 15 (15° plato of 6,5%Alc.Vol.) – 75 cl







    Licht helder amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag.

    De neus is zacht romig
    Floraal
    zoet moutig

    lekkere hoppige aanzet
    Tropisch fruit
    Citrus
    Mals en zacht
    Tikje karamel.
    Mooie bitterheid
    Droge afdronk.
    De smaak blijft lang hangen.
    Topbier











    Albrecht Philipp 13 (13° plato of 5,2%Alc.Vol.) – 75 cl








    Blond bier met witte schuimkraag

    Eerste aroma heeft een tikje leer in de neus
    die over gaat in een zacht Citrusaroma
    Tabac
    Aards

    De eerste slokken zijn moutig
    Zoet
    Hoppige toetsen
    Heeft een toegankelijke bitterheid.
    zacht en mals.
    licht bittere afdronk.
    Een voortreffelijke APA











    Albrecht Morion 17 (17° plato of 6,5%Alc.Vol.) – 75 cl








    Donkerbruin tot zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag.

    De neus ruikt een heerlijk koffiearoma
    Zacht romig
    Chocolade
    Gebrande mout.

    Ook de smaak is zacht romig.
    Gebrande mout
    Donker fruit.
    Tikje toffe
    allemaal mooi uitgebalanceerd.
    nootachtig
    Lichtzoete afdronk.










    Den Visscher (6,5% Alc.Vol.) – 33cl
    Recept : De Bierboom – Brugge
    Gebrouwen bij Het Gulden Spoor – Gullegem








    Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag.
    Stromend koolzuurpareling

    De neus is moutig
    Gevolgd door een fruitige citrusgeur.

    De smaakpapillen worden meteen geconfronteerd met bitterheid
    Een mooie zachte toegankelijke bitterheid.
    Fruitige toetsen
    Licht floraal
    Citrusprik
    Het bier is mooi in balans
    Bittere droge afdronk
    Prachtig bier!











    Cardeña (7,0% Alc.Vol.) – 33cl
    Monasterio de San Pedro de Cardeña
    Gebrouwen bij Cervezas Martínez Palacios (MarPal)








    Donkerblond bier met dikke witte schuimkraag

    De eerste aroma’s ruiken naar skai
    Oxidatie?
    Aards
    Lichte karamel
    Honing

    Zoete aanzet
    Honing
    Karamel
    Fruitig en kruidige toetsen
    Toekomstige Spaanse Trappist
    Kan niet nippen aan een Belgische!











    Lefebvre 140 Cuvée Speciale Barbar (8,0%Alc.Vol) – 33cl
    Brasserie Lefebvre – Quenast








    Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Honing.
    Pino de Charente toets

    Zoete aanzet
    Echt honing bier
    Het heeft een verfijnde finesse
    Likoreus
    Zoete afdronk.
    Het bier kan plakkerig over komen.
    Maar in zijn segment van honingbieren en voor wie
    ze graag degusteert is het wel een toppertje











    Spencer Trappist Holiday Ale (9,0%Alc.Vol.) - 75 cl
    Spencer Brewery – Massachusetts USA








    Donker amberkleurig wazig biermet romige schuimkraag

    Zoet aroma
    Prikken van salie
    De eerste slokjes zijn zoet
    Ook salie in de mond
    Zacht romig bier
    met milde bitterheid.
    Lichtjes gekruid.
    Tikje alcoholwarmte
    Zoete afdronk.











    Real Love (7,5%Alc.Vol.) – 33cl
    Brouwerij B bvba - Blankenberge
    Gebrouwen bij Eutropius – Heule








    Goudkleurig wazig bier met een witte schuimkop.


    Fris aroma
    Fruitige neus
    Exotische prikken

    Eerste smaak is veelbelovend
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Nu en dan een zoete toetsen
    De bitterheid blijft aanhouden
    Fruitig
    Verslavend biertje
    Lekker











    Herborist (4,5%Alc.Vol.) – 75cl
    De Haeckse brouwers - Brugge
    Gebrouwen bij Het Gulden Spoor – Gullegem








    Blond bier met witte schuimkraag

    Aroma is een tikje medicinaal
    Lichte zuurheid
    Kruidig

    Kruidige toetsen
    Medicinaal
    Koriander
    Kruidig
    Een beetje vlak
    Tamelijk droog einde
    Licht bittere afdronk.











    Draver (8,5%Alc.Vol) – 75 cl
    Brouwerij Boelens – Belsele








    Donkerblond bier met een witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Zoet
    Tikje honing

    Moutige aanzet
    Klein beetje bitterheid
    Zacht en mals
    Ook in de smaak komt er een prik honing opzetten.
    De bitterheid blijft mooi aanhouden.
    Droge afdronk.











    La belle Dalle "millésimée" (8,0%Alc.Vol.) – 75cl
    Brasserie 2 caps – Tardinghen (Fr)








    Blond bier met witte schuimkraag

    Het aroma is subtiel!
    Gerookte prikken
    Noten
    Tikje honing.

    Moutige aanzet
    Lichte bitterheid
    Honing
    Exotisch fruit.
    Karameltoetsjes
    Droge afdronk.

    Niet slecht!











    Vicaris Lustrum (10,0% Alc.Vol.) - 75Cl
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde








    Blond bier met witte schuimkraag.

    Zoete mout
    licht Fruitig en hoppig(citrus)

    Zoete aanzet
    Warme alcohol
    Zachte bitterheid
    Lichte hoptoetsen.
    Evenwichtig
    Licht bittere afdronk
    Gewoon een goed bier, een tripel waardig.











    Ardenne spirit Old Ale (9,6% Alc.Vol.) - 75Cl
    Brasserie de Bastogne – Sibret








    Amberkleurig Bruin bier met beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Gebrand
    Tikje zoethout.

    Zoet
    gebrande moutsoorten
    Bitterheid
    Rijpe vruchten
    Alcoholwarmte
    karamel
    Soort brandewijn.
    Topper !!!














    De super lekkere broodjes kwamen van
    Mi Kaaza (Wevelgem)







    Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.
    Pavel Palous Brouwer en eigenaar van brouwerij Albrecht voor de 5 Tsjechische bieren.
    Brasserie Lefebvre
    Vossen Rudy






    Groeten
    William Roelens
    namens het Genootschap




    10-10-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nat. Hopprijskamp en hoptentoonstelling 2016






    Nat. Hopprijskamp en
    hoptentoonstelling 2016








    Op donderdag 29 september vond in het Hopmuseum (Poperinge)
    de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2016,
    gevolgd door de
    officiële opening van de hoptentoonstelling 2016.










    Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.










    Schepen van landbouw Mr. Kris Notebaert







    Schepen van landbouw Mr. Kris Notebaert was tevreden met de belangstelling voor de Belgische bieren. Dit kon hij uitmaken op de grote opkomst die de organisatie 'Lekker Westhoeks' onlangs teweeg bracht in Poperinge. 
    Honderden mensen proefden gedurende twee dagen onze bieren gehopt met Belgische hop.
    Omwille van dit succes sprak hij om het "hoplogo van vzw hop" verder te promoten bij brouwerijen, Zythologen en bierliefhebbers.










    De lijst van de hopkeurders.
    Er zouden meer brouwers en vrouwelijke keurders moeten bijkomen
    volgens brouwer Marc Strubbe.





    Hopkeuring

    Voor de hopkeuring dit jaar werden 84 hopmonsters ingeschreven. De keurders oordeelden dat de kwaliteit van de hop goed was.
    Dit jaar waren opmerkelijk meer inzendingen van aromahoppen,deze hopsoorten geven aan bieren een typische smaak en aroma.
    Hopelijk worden deze aroma-rassen meer en meer gekweekt.
    Door het feit dat de plukrijpheid van de nieuwe hopvariëteiten later is dan de oude
    zal bij de volgende hopprijskampen en hoptentoonstellingen hiermee rekening worden gehouden.








    De hopstalen netjes gerangschikt in bakken.
    Na de prijsafroeping komen de namen van de hoptelers er bij te staan.






    Leaderproject

    Poperinge is sinds 2015 bezig met het leaderproject “Belgische hop transparant en betrouwbaar’
    Vervolgde Kris Notebaert. Via het leaderproject willen we de hopteler inlichten over de nieuwe teelttechnieken en de nieuwe hoprassen.
    Er werd dit jaar een promotietent besteld.
    Met deze tent zal men het publiek vertrouwd maken met het Belgische hop logo.
    Ook werd een nieuwe slogan bedacht
    ‘Belgische hop in onze bieren zal iedereen plezieren'.
    Tenslotte werden ook enkele nieuwe videofilmpjes gelanceerd over de Belgische Hop








    De nieuwe slogan met het HOP logo.
    ‘Belgische hop in onze bieren zal iedereen plezieren'.










    Erik Lagache werd in de bloemetjes gezet voor zijn vele werk als hopteler
    en als Oud-voorzitter van de vzw Hop.
    Die taak was voor Elien Rosseel, de nieuw aangeworven landbouwdeskundige van Poperinge.










    Brouwer Marc Strubbe




    Marc Strubbe

    Marc vond het een eer om als jurylid te mogen deelnemen aan de jaarlijkse hopprijskamp.

    De hoptelers van Poperinge en Aalst hebben volgens de Ichtegemse brouwer
    weer het beste van zich zelf gegeven om de brouwers met diverse hop variëteiten te verwennen.
    Hop is immers de grondstof die tot de verbeelding spreekt en die we bij
    het degusteren van een glas bier met onze zintuigen kunnen waarnemen..
    De brouwers kunnen maar creatief zijn als de hoptelers de kaart trekken van diversiteiten.

    Wat zijn de middelen om dit te bekomen?

    Vooreerst is er kennis en ook traditie en vakmanschap vereist.
    Traditie en vakmanschap alsook de kennis wordt doorgegeven van generatie naar generatie.
    Maar kennis is nooit van één man afhankelijk!
    Daarom is het nodig de kennis bij elkaar te brengen om tot een beter resultaat kan komen.

    Een tweede oplossing is de steun van de overheid door bvb. regelmatig bijeenkomsten te plannen.

    Een derde middel is het Ministerie van landbouw die de hoptelers kan helpen met de nieuwste technologieën.

    Tenslotte is een vierde middel, nl. de wetenschappelijke ondersteuning.


    Volgens Marc Strubbe waren er een aantal hoptelers aanwezig maar zouden
    er in feite meer brouwers aanwezig moeten zijn.
    Het zijn tenslotte zij die met die hop moeten brouwen.
    Door jaren te ruiken en te proeven leert men de bruikbare hop beter kennen.
    Ook vrouwelijke keurders zouden een meerwaarde zijn bij de hopkeuringen.

    Eventueel kunnen mensen via de Kortrijkse brouwersbond uitgenodigd worden
    om de hop te keuren aldus Marc Strubbe.











    Ongeduldig wachten om de uitslag!






    De toekomst volgens Marc Strubbe

    Reeds twintig jaar wijzen de brouwers erop dat de hoptelers hun verschillende hopsoorten aan de brouwers zouden aanbieden, en dit liefst zo kort mogelijk na de oogst en in de verpakking zoals de brouwer het wil.
    Elke brouwer zit immers te wachten op de nieuwe oogst.
    Er moet een goede prijs afgesproken worden waarmee de hoptelers een frank kunnen verdienen en een prijs waarbij de brouwers een eerlijk en goed bier op de markt kunnen brengen.
    Elke hopteler investeert nu in een pelleteermachine maar waarom niet investeren in één centraal bedrijf?
    An Van Holle afdeling Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) van de groep Dirk Naudts (De Proefbrouwerij - Lochristi) staat in de toekomst voor elke hopteler klaar met raad en daad. 









    Uitreiking diploma’s

    De hoptelers kregen uit de handen van Burgemeester Dejaegher samen met Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst)
    hun behaalde diploma’s van de Nationale hopprijskamp 2016.







    Paul Stockman (voorzitter van het project Hoperfgoed Aalst-Asse)




    PRIJZEN Besturende Commissie van de Hopmarkt en de Stedelijke Waag
    STAD AALST worden uitgereikt door Stockman Paul,
    voorzitter van het project Hoperfgoed Aalst-Asse :




    HALLERTAU :

    1e prijs PALM BREWERIES 84,50 ptn./100
    Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel
    2e prijs LAGACHE Luc
    Mesenstraat 191, Waasten




    Burgemeester Dejaegher





    STAD POPERINGE i.s.m. dienst Landbouw STAD AALST

    Nationale Hopprijskamp 2016 - Prijswinnaars
    PRIJZEN STAD POPERINGE, uitgereikt door burgemeester Christof Dejaegher

    1. TARGET :

    1e prijs LEMAHIEU Yvan 87 ptn./100
    Kallestraat 33, Vleteren
    2e prijs LAGACHE Hannes
    Sint-Pietersstraat 12, Reningelst


    2. MAGNUM :

    1e prijs DESMYTER Wout 92,5 ptn./100
    Provenplein 69, 8972 Proven
    2e prijs LAGACHE Hannes
    Sint-Pietersstraat 12, Reningelst
    3e prijs ROSSEEL Johan
    Provenseweg 92, Poperinge


    3. CHALLENGER :

    1e prijs ROSSEEL Johan 87,5 ptn./100
    Provenseweg 92, Poperinge
    2e prijs BAES Wilfried
    Visserijmolenstraat 5, Reningelst


    4. GOLDING

    1e prijs DESMYTER Wout 90,5 ptn./100
    Provenplein 69, Proven
    2e prijs DEKERVEL Bart
    Couthoflaan 13, Proven


    5. CASCADE:

    1e prijs ROSSEEL Johan 89,5 ptn./100
    Provenseweg 92, Poperinge


    6. DIVERSEN AROMA :

    1e prijs DESMYTER Wout 86 ptn./100 (variëteit Perle)
    Provenplein 69, Proven
    2e prijs DESMYTER Wout (variëteit Spalter Select)
    Provenplein 69, Proven


    7. DIVERSEN ALFA :

    1e prijs CAMBIE Joris 91 ptn./100 (variëteit Pilgrim)
    Elverdingseweg 16, Poperinge 2













    Daarna volgde een receptie met bieren van
    de Poperingse brouwerijen St. Bernardus en de De Plukker
    vergezeld door lekkere streekhapjes.









    Slagerij Traiteur Sohier Luc verzorgde de Popeingse heerlijkheden.




    An Van Holle (afdeling Onderzoek en Ontwikkeling - O&O bij de proefbrouwerij )
    staat tussen Brouwers Marc Strubbe (Brouwerij Strubbe - Ichtegem)

     en Luc van brouwerij Slaghmuylder - Ninove.








    Groepsfoto met enkele gelauwerden op de binnenkoer van het Hopmuseum.


    Aan alle deelnemers proficiat en een goede verkoop toe gewenst!




    Annemie en William
    BIERblog en het Wekelijks HOPnieuws.

    03-10-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!