Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 6 - Adriaen Brouwer Tripel - All Good Things Are 3 - Triporteur Nipple Tripel







    Tripels 6








    Adriaen Brouwer Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman – Oudenaarde









    Goudkleurig bier met een romige dikke schuimkraag

    Het aroma is moutzoet
    Granig
    Korianderprik
    Tikje fruit
    Lichte bitterheid

    De aanzet is zoet
    Toetsen van koriander en honing
    Moutig
    Lichte hopbitterheid
    Mooi in evenwicht
    Een mooie zachte tripel uit het Oudenaardse die ik kan smaken.





    In juni 2018 lanceerde Brouwerij Roman hun eerste 2 Biobieren. Adriaen Brouwer Tripel en de Adriaen Brouwer Oaked Ze waren een pimeur voor hun 470 jaar oude brouwerij . De keuze om biobier te brouwen kwam er niet zomaar: biologische bieren brouwen is een logische volgende stap binnen hun proces van duurzaam ondernemen. Bovendien zien we de interesse voor bioproducten toenemen. Van elk ‘gewoon’ product bestaat er een biologische tegenhanger en dat is bij bier niet anders. Ze merkten dat de vraag naar biobier bleef toenemen, waardoor het idee gegroeid is om hun eigen biologisch bier te brouwen”, motiveert Carlo Roman.






    All Good Things Are 3
    (9,3%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Feniks – Heule








    Blond goudkleurig bier met een witte schuimkraag

    Lichtmoutig aroma
    Koriander in de neus

    De aanzet is zoetmoutig
    Lichte hopbitterheid
    Aangenaam mondgevoel
    Appeltoets
    Kruidigheid van koriander
    Mocht voor mij iets bitterder
    Licht kruidige afdronk.
    Maar al bij al toch een mooi uitgebalanceerde tripel
    De naam ligt misschien iets moeilijk in de mond om hem te bestellen op café


    In 2015 ging Kurt Decoene op zoek naar een brouwer/brouwerij die bereid was om een bier te ontwikkelen voor de Chinese markt. Hij ving bot bij de grote brouwerijen en de volgende logische stap was om jeugdvriend Gino Vantieghem aan te spreken. De brouwerij is in juli 2016 officieel opgericht.

    Het proefbrouwen in de gehuurde installatie van brouwerij Eutropius kreeg een onverwachte wending toen Eutropius midden 2016 besloot te verhuizen. Het pand en de brouw installatie werden overgelaten. Prompt besloten de twee vrienden de boel over te nemen en om samen een nieuwe brouwerij op te richten.

    Zowel Gino als Kurt werkten op dat moment voltijds bij andere bedrijven zodat de getalenteerde Jasper Candaele (UGent, brouwschool Kaho Sint-Lieven Gent) werd aangeworven als brouwer. Ondertussen verliet Gino zijn vorige werkgever om zich ook voltijds met de brouwerij te gaan bezig houden.  Kurt volgde een cursus Artisanaal brouwen en werkt ondertussen deeltijds voor de brouwerij (o.a. als barrel master).

    De Brouwerij

    De brouwerij is gevestigd in een pand aan de Mellestraat in Heule bij Kortrijk waar ook brouwerij Eutropius en Alvinne al het levenslicht zagen.

    In het begin werd in de oude (Alvinne/Eutropius) installatie gebrouwen op 500l - 850liter per batch. Begin 2017 werden drie glycol gekoelde 10 HL fermentatie tanks en een 10 HL BBT tank van Italiaanse makelij aangekocht. In september 2017 wordt de oude brouwzaal aangevuld met een tweede 12 HL brouwzaal van Chinese makelij en wordt de tank capaciteit met nog eens 5 fermentatie tanks van 20 HL uitgebreid. Ondertussen werd een vergaande samenwerking met brouwerij Gulden Spoor uit gewerkt waardoor er nu op 2 sites gebrouwen wordt.

    De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen.  Achter elk bier zit wel een - soms erg persoonlijk - verhaal.  Begin 2017 startte de brouwerij ook met een programma van barrel aging.

    De brouwerij is open voor het publiek op zaterdag voormiddag (10u-13u) of op afspraak.







    Triporteur Nipple - Tripel (8,5%Alc.Vol.)

    Recept BOM Brouwerij – Rumbeke
    Gebrouwen door The Brew Society






    Goudkleurig licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gistig
    Tikje fruitig

    Smaakvolle aanzet
    Moutig met een lichtbittere toets
    Heel diep een klein zuurtje
    Fruitige prikken van banaan
    Hoptikje
    Volledig in evenwicht
    Zoet en bitter wisselen elkaar af
    Maar de bitterheid wint op het einde
    Lekkere tripel







    BOMBrewery, sinds kort te vinden aan de Armoedestraat, komt op de proppen met een nieuw biertje: de Triporteur Nipple.

    Brouwer en moutbakker Bert Van Hecke spreekt over een naakte versie van de klassieke Belgische bierstijl tripel.

    “De Triporteur Nipple is ondertussen al zijn elfde bier in zijn Triporteurreeks”, Ditmaal bewandeld hij de eerder traditionele paden, maar toch is de Triporteur Nipple iets speciaals. Unieke BOM-mout en Belgische hop geven de Nipple een elegante en sexy zoetigheid en een heerlijk, natuurlijk aroma. Met de licht aangebrande naam willen we graag de aandacht trekken.”

    Met de lancering van de Nipple wil Bert bewijzen dat er ruimte is in de Belgische biermarkt voor vernieuwing en creativiteit. Ook in klassieke bierstijlen.” Ik kan dit alleen maar toejuigen De Triporteur Nipple is beschikbaar in de betere drankenhandel en in de beer shop van BOMBrewery zelf.




    Groeten
    William

    30-06-2019 om 10:03 geschreven door William Roelens


    24-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 64 - Aeolus & Morpheus Funky Imperial Stout - Jambe d’ Erable - Cuvée Clarisse Whiksy Infused - Franc Belge Spéciale Ambrée - Ne Veurvechter Zwaar Blond





    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 64







    Aeolus & Morpheus Funky Imperial Stout (10%Alc.Vol.)

    Brouwerij Alvinne - Moen
    In samenwerking met brouwerij De Molen – Bodegraven







    Donkerbruin met een minimale beige schuimkraag die onmiddellijk verdwijnt
    De neus is Moutig
    licht zurig
    Tikje hout
    Rode wijn toetsen

    Smaak Licht zurig
    Azijnprikken
    Rode wijn toets
    Veel hout in de mond
    Lange bitterheid
    Gevaarlijk bier want ge smaakt de 10% alc niet
    Misschien ietsje te zuur voor een stout
    Voor de liefhebbers van zuur

    Grote voorstander ben ik niet voor zuur
    Maar toch kon dit bier mij bekoren door zijn comlexe smaak.
    Wie weet hou ik nog van zuur?









    Cuvée Clarisse Whiksy Infused (10,2%Alc.Vol) Batch 2 Wild Weasel
    Brouwerij Wilderen - Wilderen St. Truiden











    Donker roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Moutig
    Lichte alcohol prik
    Gebrand
    Gedroogd fruit

     Eerste slokken zijn zoet
    Licht gebrand
    Tikje zoethout
    Pruimpjes
    Vanille
    Alcoholwarmte
    Een lekker warm bier











    Franc Belge Spéciale Ambrée (5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Ranke – Dottignies



    Op 31 januari lanceerde Brouwerij De Ranke in de Speciale Belge taproom in Antwerpen haar nieuwste bier, Franc Belge. Een eigenzinnige Spéciale Belge, amberkleurig met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen.









    Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Geurig aroma van karamelmout
    Tikje gist en hop

    De aanzet is prettig hoppig
    Lichte moutigheid
    Zoete toetsen van mout
    Maar vooral de opkomende bitterheid maakt dit een geweldig bier!
    Het bier is in evenwicht
    De afdronk is bitter
    Een frisse de Ranke Topper van slechts 5,2%
    Een zomerbier!








    Jambe d’ Erable (10%Alc.Vol.)
    Zenne brouwerij - Brussel


    Gebrouwen n.a.v. Het 10-jarig jubileum van het Novare Res Bier Café. Een samenwerking met de vrienden van Novare Riot
    Ongefilterd Blond ambachtelijk bier, gefermenteerd in de fles. Extra tripel met Brett & Maine Maple Sugar.








    Blond licht wazig bier met romige zachte witte volle schuimkraag

     Redelijke hoppige neus
    Wilde gisten
    Tikje zoet (Ananas)
    Honing?

    De eerste slokken zijn die van wilde gisten
    Ook hier een prik ananas
    Smaak van leer
    Kruidige toetsen
    Licht zoete afdronk
    Met een hangende bitterheid
    Gevaarlijk biertje want de Alcohol laat zijn aanwezigheid niet voelen
    Eigenaardig bier
    Toch een lekkernij voor wie het mag!









    Ne Veurvechter Zwaar Blond (8,5%Alc.Vol.)
    De laatste drinker – Gent

    Gebrouwen door Brouwerij ’t Verzet – Anzegem






    Donkerblond licht helder bier met witte schuimkraag

    Aroma van fruit
    Abrikozen
    Lichte zoete mout

    De eerste slokken zijn smakelijk
    Een fijne zoet smaak verwelkomt onze smaakpapillen
    Deze blijft niet lang hangen en er komt een harde bitterheid opdraven
    Fruitige toetsen nu en dan - abrikoos

    Niet helemaal in evenwicht
    Maar het laat zich vlot drinken
    Bittere / zoete afdronk
    Ja een tweede zou ik toch niet afslaan!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William






    24-06-2019 om 07:31 geschreven door William Roelens


    16-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden





    Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden

    Dankzij de ‘slimme’ digitale wachtkamer zal de distributie billijker verlopen








    Op vrijdag 14/06/2019 vond 'In De Vrede' (Westvleteren) een Internationale persmeeting plaats waar de monikken van Sint-Sixtusabdij in Westvleteren hun nieuwe verkoopstechniek voorstelden.






    Het was Yves Panneels die de persconferentie leidde




    De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan de verkoop van hun Trappistenbieren anders organiseren. Hun reservatiesysteem via de telefoon die jaren lang actief was wordt afgeschaft en wordt vervangen door een webwinkel op www.trappistwestvleteren.be


    Het nieuwe systeem heeft een aantal belangrijke voordelen voor de liefhebbers van Westvleteren.
    Zo zullen ze, zolang de voorraad strekt, vrij kunnen kiezen tussen de drie soorten van Trappist Westvleteren, met een maximum van twee kratten per aankoop. De monniken hebben in de webwinkel een ‘slimme’ wachtkamer’ laten inbouwen. Hierdoor krijgen consumenten die geruime tijd terug of nog nooit een bestelling geplaatst hebben, voorrang op particulieren die minder lang geleden Trappist Westvleteren besteld hebben.

     

    Tot 2005 kon men op vastgestelde dagen en uren Trappist Westvleteren kopen in het verkoopmagazijn van de Sint-Sixtusabdij. Door de plots ontstane hype werd de vraag echter veel groter dan het aanbod. De monniken schakelden toen over op reservaties via de zgn. ‘biertelefoon’ om aldus een spreidingssysteem in te voeren voor de afhaling van het bier.

     

    Dit systeem heeft lang goede diensten bewezen, maar mettertijd werd alsmaar duidelijker dat het toch aan vernieuwing toe was. De biertelefoon bezorgde de mensen die in de Abdij voor de verkoop instaan heel wat stress, en was voor tal van klanten een bron van ongenoegen omwille van de soms lange wachttijden aan de telefoon. Om deze redenen zochten de monniken naar een klantvriendelijk alternatief.






    Broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij vertelde ons waarom
    de verandering hoognodig was 

     

    “Het nieuwe verkoopsysteem komt tegemoet aan de noden van tal van liefhebbers van Trappist Westvleteren. Wij hebben lang nagedacht over een goed en klantvriendelijk alternatief voor de biertelefoon. De bierverkoop van de Abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus enkel voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers”, aldus broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. “Wij wensen namelijk aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel kunnen ontzegd worden.”

     

    Dankzij de digitale wachtkamer zullen consumenten die lang geleden een bestelling geplaatst hebben, voorrang krijgen op diegenen die recenter een krat Trappist Westvleteren bestelden.

     

    De online verkoop biedt ook voordelen voor de Abdij. Dankzij het nieuwe systeem is het voorraadbeheer nu volledig geïntegreerd en geautomatiseerd. Daarenboven zal ook de traceerbaarheid van de producten aan de hand van de lotnummers van de verschillende brouwsels eenvoudiger verlopen.

     

    Naast de drie bieren van Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) zal de consument ook glazen van Trappist Westvleteren en producten van andere trappistenkloosters online kunnen kopen.

     

    De bestellingen kunnen enkel afgehaald worden aan het verkoopcentrum van de Abdij.

     

    Voor de ontwikkeling van de webapplicatie werd een beroep gedaan op het Brugse digitale bedrijf DUO en op Ingenico ePayments voor het beveiligd betalingsplatform.

     

    Voor meer informatie betreffende de brouwerij en de bieren van de Sint-Sixtusabdij: www.trappistwestvleteren.be








    De Heer Jos Vermeulen sprak hoe de bierverkoop voortaan zal verlopen




    De bierverkoop in de praktijk



    De “Trappist Westvleteren” is uitsluitend te koop via de webwinkel en is af te halen in het verkoopcentrum bij de abdij. De webwinkel heeft beperkte openingstijden die vermeld worden in de kalender.

     

    De bierverkoop is niet voor commerciële doeleinden en is voorbehouden aan natuurlijke personen die zich vooraf hebben geregistreerd. Bij de registratie maak je een profiel aan met je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, gsm-nummer, e-mail en nummerplaat van de wagen waarmee je de gekochte producten komt ophalen). Daarna ontvang je via e-mail een link om de registratie te valideren. Nadat je registratie is gevalideerd, kan je inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord naar keuze.

     

    Nadat je bent ingelogd, kom je in de ‘slimme’ wachtkamer. Wanneer je aan de beurt bent, heb je toegang tot de webwinkel. Tijdens het wachten kan je wel al rondkijken en andere producten reserveren die soms naast onze Trappistenbieren worden aangeboden.

     


    Veel persbelangstelling uit buiten- en binnenland


    Wanneer je de webwinkel binnentreedt, kan je kiezen uit de beschikbare bieren en de gewenste hoeveelheid opgeven. Je kan ook het afhaalmoment bepalen. Na deze stap wordt een code naar je gsm verzonden. Deze code moet worden ingevoerd om de bestelling te bevestigen. Vervolgens word je doorverwezen naar het betaalplatform om de volledige bestelling te betalen, inclusief het statiegeld van het leeggoed (krat en flessen). Zodra de betaling succesvol is, keer je terug naar onze website en is je bestelling voltooid.

     

    Je ontvangt dan via e-mail een QR-code samen met het overzicht van je bestelling. Deze QR-code moet worden getoond bij de afhaling van je bestelling. De nummerplaat van je wagen zal gecontroleerd worden ten opzichte van deze in je profiel.

     

    Bij de afhaling gebeurt dan ook de terugbetaling van het statiegeld van het leeggoed dat wordt teruggebracht. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde. Het overzicht van uw bestelling en van de terugbetaling van het statiegeld wordt onmiddellijk via e-mail toegestuurd.

     

    Volgende week zullen er twee initiële verkoopmomenten zijn (op dinsdag 18 juni en op vrijdag 21 juni), om de goede werking van de webapplicatie te testen.

     

    Op woensdag 26 juni 2019 zal het eerste gewone verkoopmoment plaatsvinden. Omwille van de beperkte hoeveelheid bier die gebrouwen wordt, zullen er maandelijks twee verkoopmomenten georganiseerd worden. Deze zullen om de twee weken plaatsvinden, afwisselend op woensdagnamiddag en op woensdagavond.





    Na de persvoorstelling kon men een bezoek brengen aan de Bottelarij en de nagisting.
    Door te veel pers werd de brouwerij niet opengesteld.













    De Bottelarij








    De nieuwe bottelarij kwam er in 2013. Sinds 2014 worden er twee brouwsels per brouwdag gemaakt.
    Op het vlak van energieverbruik en manuren betekende dit een flinke besparing.
    De lagerkelder en de gistkamer werden gemoderniseerd en geautomatiseerd maar omdat de capaciteit niet veranderde, bleef ook de productie ongewijzigd.

     

    In 2016 werd een volledige nieuwe nagisting gebouwd met opslagruimte.


     

    De monniken investeerden eveneens in een nieuwe, grote waterzuiveringsinstallatie. De abdij voorziet sinds kort deels in haar eigen energie dankzij een grote fotovoltaïsche installatie op het dak van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.

















    De hergisting op fles vindt plaats in een verwarmd magazijn en duurt 2 weken.
    Het ongefilterde, niet-gepasteuriseerde bier blijft daarna nog enige tijd in de rijpingskamer vooraleer het kan vrijgegeven worden voor de verkoop








    Vader Abt Manu Van Hecke en Véronique Dugardyn Ceo van het Internetbedrijf 'Duo'
    waarmee de paters zullen samenwerken







    Daarna kom men genieten van de bieren en een hapje.












    De drie soorten Trappist Westvleteren zijn:

    Trappist Westvleteren Blond - 5,8 vol.% alc.

    Trappist Westvleteren 8 (donker) - 8,0 vol.% alc.

    Trappist Westvleteren 12 (donker) - 10,2 vol.% alc.

     

    Prijslijst

    De bierprijzen voor een krat van 24 flessen (zonder statiegeld van het leeggoed) zijn:

    Trappist Westvleteren Blond - 35 €

    Trappist Westvleteren 8 - 40 €

    Trappist Westvleteren 12 - 45 €

    Via de webshop worden onze bieren steeds verkocht per krat van 24 flessen (33 cl).

      

    Het statiegeld van het leeggoed​

    Houten krat + 24 flessen =  15 € (12,60 €  voor de houten krat en 0,10 € per fles).

    De terugbetaling gebeurt enkel voor originele flessen voorzien van een ring met het opschrift “Trappistenbier” in reliëf. Het statiegeld wordt enkel terugbetaald indien het leeggoed niet beschadigd is. Leeggoed kan steeds worden teruggebracht naar het verkoopcentrum bij de abdij tijdens de afhaalmomenten zoals aangeduid op de kalender van de website www.trappistwestvleteren.be




    Groeten
    William Roelens









    16-06-2019 om 16:41 geschreven door William Roelens


    10-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 5 - Fort Lapin Tripel - LeFort Tripel - Slaefke bier Aughems Fluytjesbier Tripel






    Tripels 5



    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken
    en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.

    Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.


    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft.
    De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk.
    Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen.

    Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis.
    Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.





    Fort Lapin Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Fort Lapin – Brugge






    Donkerblond – Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag

    Het aroma is gistachtig
    Koriander
    Licht fruitig (perzik)

    Moutige aanzet.
    Zoet
    Sinaas/Perzik in de mond
    Ietsje kruidigheid
    Lichtjes gehopt (Mocht iets meer zijn)
    Mooi in evenwicht
    Nog een beetje meer body was goed geweest
    Licht bittere afdronk
    Al bij al een lekkere dorstlesser waar u gerust een tweede van degusteert





    Brouwerij Fort Lapin is een authentieke ambachtelijke brouwerij net ten noorden van het brugse stadscentrum. De naam verwijst naar de plaats waar de brouwerij zich bevindt. Oorspronkelijk was dit een fort die in 1664 gebouwd werd om de brugse handelskom te beschermen.
    De brouwerij is opgericht eind 2011 en is een creatie van Kristof Vandenbussche die ook de brouwer is.
    Na jaren experimenteren werd besloten om de eigen creaties ook aan het publiek aan te bieden.
    Met groeiend succes. Bij hen staat kwaliteit voorop.
    Het is hun bedoeling om de klant de kwalitatief meest hoogstaande bieren aan te bieden, geproduceerd in hun eigen brouwerij, volgens eigenhandig gecreëerde recepten.
    Deze tripel was hun eerste bier!




    LeFort Tripel (8,8%Alc.Vol.)
    Brouwerij Omer Vander Ghinste (Bockor) - Bellegem







    Blond goud geel bier met witte schuimende kop

    Karamel in de neus
    Tikje kruidig
    Een snuifje vanille komt boven piepen
    Lichte hopprik

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Tikje gist
    Kruidachtig -
    Koriander
    licht Hoppig
    Mooi in balans
    Zacht mondgevoel
    In de afdronk een ietsje bitterheid
    Tik koreander
    Lekker Top tripel uit Bellegem
    Wil er nog iemand een?





    Tripel LeFort werd in mei van 2016 gelanceerd.
    In hetzelfde jaar werd het op de European Beer Star in het Duitse Nürnberg v
    erkozen tot beste tripel van de wereld.












    Slaefke bier Aughems Fluytjesbier Tripel(7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Graal – Brakel


    Helder goudkleurig bier met witte schuimkraag Fruitige neus

    Moutig
    Gist
    Zoetig

    Fruitige aanzet
    Tikje citrus in de mond 
    Een prik hop
    Licht bitter
    Zacht
    Drink vlot
    Mocht iets meer power hebben!
    Een allemans bier




    In 2011 was Slaefke Aughems Fluytjesbier een echte blikvanger op de Ouwegemse Fluitjesfeesten.
    Het bier werd genoemd naar het unieke beeldje van een vastgeketende slaaf in de Ouwegemse parochiekerk.‘Het slaefke staat symbool voor het hele verhaal dat rond de Fluitjesfeesten is geweven.
    ‘Tijdens de zeventiende eeuw sloegen zeepiraten Afrikanen en Europeanen in de boeien om hen daarna door te verkopen als slaven. Wie zich wilde bevrijden, moest zijn vrijheid terugkopen. Dat kostte een pak geld, dat de slaven van hun familie en van kloosterordes als de Trinitariërs kregen.
    Toen ze als vrije mensen naar hun dorp terugkeerden, was het groot feest. In Ouwegem gebeurde dat onder meer met fluitjes.
    Snoepfluitjes waarop je echt kan fluiten en die je nadien kan opeten. Die fluitjes bestaan al sinds mensenheugenis. De fluitjes worden ieder jaar gebakken volgens een geheim recept.'
    Het werd eerst gebrouwen door de Verhuisbrouwerij.
    Nu door Brouwerij De Graal uit Brakel






    Groeten
    William







    10-06-2019 om 07:44 geschreven door William Roelens


    03-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11de proeverij West-Vlaams Bierproevers Genootschap




    11de proeverij West-Vlaams Bierproevers Genootschap










    Concordia Hell’s Pils (4,7%Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule







    Goudblond bier met romige witte schuimkraag

    Moutige neus
    Licht zuurtje (Tarwe)

    Moutige aanzet
    zoet toetsen
    Romig
    Ietsje te veel mout
    Plakkerig
    Bittere afdronk











    Palm Session IPA (3,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Palm – Swinkels Famiky Brewers - Steenuffel
     







    Koperkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Hoppig
    Aroma van Simco hop

    Tikje zoetigheid

    De aanzet is floraal
    Mangotoetsjes
    Zoet en bittere wisselen elkaar af
    De smaak loopt waterig uit
    Voor een grote brouwerij is dit een voortreffelijke Session!








    Cuvée Armand & Gaston (6,4%Alc.Vol.)
    De 3 fonteinen – Beersel








    Wazig koperkleurig bier met fijne schuimkraag

    Aroma is zurig
    Citroenprikken
    Putjesaroma

    Scherpe aanzet

    Licht zurig
    Bitterzuur
    Mals
    Brett
    Tikje hout
    Perfect in balans
    Over de gehele lijn verfijnd
    Droge afdronk
    Lekkerbekkie geuze







    Mak (eens Proeven) (7,0%Alc.Vol.)
    Mak Brouwerij – Zaventem








    Koperkleurig bier met witte schuimkraag

    Kruidig aroma
    Subtiele kruiding
    Herbe de Provence

    De smaak is kruidig
    Lichte bitterheid
    Het bier is in balans
    Het zou misschien na een tijdje een beetje vervelen
    Licht kruidige afdronk
    Mocht iets hoppiger zijn.
    Toch goed gedaan voor hun eerste bier!








    Cuvée Oncle Pol(7,0%Alc.Vol.)
    De Leite – Ruddervoorde










    Roodbruin bier met een mooie fijnmazige schuimkraag

    De neus bied ons een lichtzurig parfum
    Aroma’s van roodbruin
    Tikje balsamico
    Lichte brett

    De eerste slokken zijn heerlijk
    Lichte houtsmaak
    Zachte melkzurige prikken
    Nu en dan een klein bittertje.
    afgewisseld met een lichte zoete toets
    Een andere De Leite in de mond!










    Mammoet Belgian Pale Ale (7,0%Alc.Vol.)
    De Plukker – Poperinge









    Goudblond bier lichtwazig bier met witte schuimkraag

    Hoppig aroma
    Tikje kruidig
    Granig

    Zoete aanzet
    Een lichte kruidigheid komt naar boven
    malse hopbitterheid
    Mooi in evenwicht
    Degusteert vlot
    Eenvoudig lekker bier!
    Meer moet dat niet zijn voor een gezellige terrasbijeenkomst!








    Arthur's Legacy - Created by Viki Geunes(7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Hoorn – Palm Swinkels Famiky Brewers - Steenuffel









    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    De eerste geuren zijn die van banaan
    Lichte zoetigheid met een kruidig tikje

    Zacht en frisse aanzet
    Snoepjes in het begin
    daarna een licht bittertje
    Vanille waarneembaar
    Plakkerig op het einde
    Banaan en een lichte bitterheid in de afdronk!








    Wuk Blond (8,0%Alc.Vol.)
    De Brouwmoaten – Roeselare
    Gebrouwen bij Gulden Spoor – Gullegem










    Blond helder bier met een witte romige schuimkraag

    De neus is geparfumeerd
    gistig
    Floraal en een tikje granig

    Bittere aanzet
    Moutig
    Lichte fruitigheid van citrus
    Kruidige toetsen
    Hopbittere en redelijk lange afdronk
    Lekker en aangenaam bier
    Wuk zegje? Nog eentje!









    Chateau d’Ychouffe Rosé Brut 2018 (8,5%Alc.Vol.)
    Brasserie d’Achouffe (Duvel-Moortgat) - Achouffe









    Licht roze/amber kleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Zoete fijne aanzet
    Met een licht zuurtje op de achtergrond

    Lichte bitterheid in de smaak
    Fruitige gekonfijte toetsen

    Sprankelend
    Lichte hopbitterheid
    Droog
    Cydertoets
    Beter dan de vorige edities!
    Een voor mij lekker aperitiefbier












    Turbeau Noir (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem









    Helder roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt een zoet aroma van
    over gerijpte aardbeien


    Zoete aanzet
    Lichte bitterheid komt soms boven
    toetsen van Haribo snoepjes
    Yogurt
    Redelijk bittere afdronk
    Gelijkt een beetje op Kasteel Rouge
    Gaat zeker een succes worden bij zoetekauwen!
    Maar gevaarlijk door zijn redelijk hoog alcoholgehalte










    Dominicains Quadrupel 9 (9,2%Alc.Vol.)
    Brasserie 3F - Frameries









    Goudkleurig bier met witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Lichte kruidentinten

    Kruidige aanzet

    Moutig
    Koriander
    Geconfijt fruit
    Bittere toetsen van hop
    Licht bittere afdronk
    Gerookte aardse nasmaak











    Experimental {C} (9,9%Alc.Vol.)
    Brasserie {C} – Luik








    Amberkleurig bier met witte romige schuimkraag

    De neus bied ons alcoholwarmte
    Moutig
    Caramel
    Bourbon

    De aanzet is warme alcohol
    Zoete mout toetsen
    Karamel
    Vanilleprikken
    Zoete afdronk
    Zetelbier







    Gulden Draak Imperial Stout (12,0%Alc.Vol.)
    Van Steenberge –Ertvelde











    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus verwelkomt een aards aroma
    Koffieprikken

    Een zoet begin
    Moutige toetsen
    Chocolade prikken
    Lichte toetsen van donker fruit
    Warme alcohol
    Zacht en toegankelijk
    Lekker zetelbier maar geen type stout!









    Knapperige Duke dogs om af te sluiten!









    De geproefde bieren











    Het gezellige koffiehuis 'De Hofnar'










    Het Genootschap en uitbater Frank




    Groeten
    William













    03-06-2019 om 07:36 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!