NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (6) - Driope 6 Blond - Driope 8 Tripel - Driope 10 Quadrupel
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel en bierrestaurant Erasmus - Brugge tijdens de Kerst (4)

    Naast de vele gezellige kroegjes en tavernes heeft Brugge ook
    twee bekende bierrestaurants.
    "De Dyver" en de "Erasmus".
    Daar we met HOP al eens zijn gaan eten in De Dyver,
    besloten Voske en ik eens een bezoekje te gaan brengen aan het
    bekende restaurant van Tom
    Allewaert.
    We hadden er al vaak eens binnengesprongen om er een streekbiertje te proeven
    maar het was de eerste maal dat we er gingen dineren.


    Hotel Erasmus is gelegen in de Wollestraat 35 in het oudste gedeelte van Brugge.
    In de onmiddellijke nabijheid van de grote markt en de voornaamste musea.

    Het hotel bevat een tiental hotelkamers maar ook een
    brasserie-restaurant bekend in binnen- en buitenland
    voor zijn grote verscheidenheid aan Belgische streekbieren.




    "De hemel draait nog !", zei Erasmus opgetogen toen hij een
    rondreis in Vlaanderen had gemaakt.
    Hij had er genoten van de Bourgondische warmte,
    de levenslust en de gezellige sfeer die je toen in steden als Brugge kon opsnuiven.
     "Dit", zo vond hij, "is het leven." en hij had gelijk.
    Dat gelijk kun je er ook nu nog proeven, want de lof der betoverende vlotheid
    wordt steeds gezongen in
    Hotel - Brasserie Erasmus in het hartje van Brugge. (bron : Erasmus)



    De gelagzaal van de Brasserie.



    Er zijn
    meer dan 200 soorten Belgische bieren te verkrijgen.
    Kleinschalig en artisanaal gebrouwen door bezielde vaklui waaronder
    liefst 16 bieren van ’t vat die maandelijks worden vervangen door 16 andere
    al dan niet unieke, experimentele of zeldzame brouwsels.




    16 tapkranen die maandelijks ander bier bevatten.
    Ditmaal waren er (hoe kon het ook anders?)
    16 Kerstbieren van ’t vat te verkrijgen.



    Een kijk vanuit de Brasserie op het klasse restaurant.



    Pilsbieren en bieren van grote brouwerijen zal u niet vinden in de Erasmus. 
    Het merendeel van de bieren komen dus van kleine Belgische brouwerijen
    die niet bang zijn om te experimenteren.
     
    Geen afgevlakte bieren maar brouwsels met karakter.
     
    Bieren met een typische smaak.



     


    Waar u ook plaats neemt.  Het bier is niet veraf.


    Erasmus heeft helemaal niet een uitbating voor een groot publiek, maar wel
    voor een geïnteresseerd publiek, dat houdt van eens iets anders.








    Sobere pastelkleuren in grijs en paars geven zowel de brasserie als het
    restaurant een stijlvol cachet.





    Hoe soberheid toch ontzettend mooi kan zijn.




    Voske en ik  dronken er 30.  
    Nee geen dertig biertjes, maar het bier genaamd '30'.
     
    Dit is het huisbier van de Erasmus.
     
    Het werd gebrouwen door picobrouwerij Alvinne n.a.v. het 30 jaar
    bestaan van Hotel Erasmus (1977-2007)




    30 (Dertig) -  8% Alc. Vol. (Fles)

    Picobrouwerij Alvinne – Heule


    Een lekker dertiger in een 33cl fles.



    Blond bier met een mooie witte schuimkraag

    Lichtjes gesluierd.

     

    Het bier heeft een fruitige neus

    Ook prikkels van Tarwemout

    Lichte Koriander toetsjes

     

    De eerste aanhef is licht zurig

    Die overvloeit in een mooie evenwichtige lichte bitterheid.

    Hoppig en fruitig – Citrus

    Heel diep verscholen lichte alcoholprikjes.

    En een zeer mooie droge afdronk.

     

    Prachtig en lekker biertje die perfect combineerde met

     het duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met ‘Saison Dupont Bio’




    Duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met het bier  ‘Saison Dupont Bio’


    Een tweede biertje bij het hoofdgerecht was het Kerstbier van Abbaye des Rocs



    Abbaye des Rocs Noël van ’t vat – 7,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Abbaye des Rocs – Montignies-Sur-Roc (Henegouwen)




    Even elegant als wijn maar lekkerder.
    Het bier wordt hier in wijnglazen uitgeschonken.




    Het kleur is lichtbruin

    Met een fijne witte schuimkraag.

     

    Het biertje ruikt naar een lichte likeuraroma

    Ook karamelgeuren strelen onze neus.

     

    De eerste slok heeft een lichte botersmaak  (niet echt storend).

    Licht zoetig en een zweem van kruiden geven ons een aangenaam mondgevoel.

    Er is zelfs een lichte bitterheid die aanhoud.

    Toetsjes van Rozijntjes (niet overdreven).

    Niet slecht.

     

    Let op ! door het eten kunnen smaken en geuren veranderen.

     

    We aten bij dit bier

    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en
    St. Feuillien Winter met aardappelkroketten




    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en aardappelkroketten
    klaargemaakt in het Kerstbier "St. Feuillien Winter"





    Gepresenteerd als een slak

    Peer gepocheerd met kriekenbier met frambozenijs




    Dessertbordje van het huis.


    De heerlijke biergerechten worden klaar gemaakt
    door Chef Patrick Kabongo.




    Iedereen die het Belgische bier genegen is
    moet hier beslist eens komen eten.

    28-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Patersvat - Een blond Kerstbier

    KERSTBIEREN



    Op het etiket staat er te lezen

    “Affligem Patersvat wordt eenmaal per jaar gebrouwen

    en is het enige blonde Kerstbier”.

     

    Dit is wel een klein leugentje want er vallen hier in België heel wat blonde Kerstbieren te drinken.

    Op het Kerstbierfestival in Essen kon je bvb het blonde Kerstbier van Slaghmuylder proeven. 

    Nog andere Kerstblondjes waren Angelus Spéciale Noël,

    Blonde de Noël van Augrenoise, Tsjeeses van De Struise Brouwers enz...

     

    Natuurlijk denken de meeste mensen dat een Kerstbier donker van kleur en
    zwaar in alcohol moet zijn.

    Niets is minder waar en dat bewijst “Affligem Patersvat”.

     

    Het Patersvat wordt op het eind van de zomer gebrouwen.

    Het is een variatie op het blonde bier van Affligem met dit verschil
    dat het dubbel gehopt is met verse hop uit Hekelgem een deelgemeente van Affligem.



    Affligem Patersvat is ook een erkend Abdijbier



    Affligem Patersvat 6,8 % Alc. Vol.
     Brouwerij Affligem - Opwijk



    Een smakelijk dubbel gehopt blond Kerstbier.


    Blond bier met een witte romige schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

     

    De neus ruikt naar hop

    Kruidig met aangename fruitige toetsen

     

    De smaak is heerlijk moutig

    Frisse hoppe prikkels

    De zoete moutaanhef wordt onmiddellijk vervangen door een lichte aanhoudende bitterheid

    Een lange afdronk met een licht warm alcoholtoetsje

     

    Een heel lekker evenwichtig biertje

    Rijk van smaak.

    Ondanks zijn weinig alcoholprocent heeft het bier wel body


     

    Door de goudgele tekst op de donkergroene achtergrond
    is het etiket moeilijk te lezen.




    Licht van alcohol maar met een stevige body.

    27-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café Vlissinghe - Brugge tijdens de Kerst (3)

    Na het Monumentale en het bruisende Brugge trekken we op de tweede dag van ons verblijf
    naar het Stille Brugge.

    Het is koud maar de zon komt af en toe eens piepen. 

    Ideaal wandelweer om de rustige volkse buurt van de binnenstad te ontdekken.

    Na een lange promenade van mooie kerken, Godshuizen, windmolens en veel
    mooie schilderachtige plekjes houden we halt voor het nuttigen van een bieraperitiefje
    in het oudste café van Brugge.
     
    Café Vlissinghe.






    Café Vlissinghe gelegen in de smalle Blekerstraat 2



    Bemerkt de oude schrijfwijze 'Herberghe Vlissinghe'.


    De herberg Vlissinghe bekleedt een belangrijke plaats in de socioculturele geschiedenis
    van het 19de- en vroeg-20ste-eeuwse Brugge als stamkroeg
    van verschillende artistieke en andere verenigingen.
    De belangrijkste is wellicht de in 1894 opgerichte vereniging Kunstgenegen,
    die onder haar leden heel wat vooraanstaande Brugse kunstenaars telde,
    zoals de schilders Edmond Van Hove en Flori Van Acker,
    beeldhouwers Hendrik en Gustaaf Pickery
    en architecten Louis Delacenserie en René Buyck.





    De toegang tot de herberg.



    Door een kijkgat in de deur ziet u het authentieke
    19de eeuwse interieur.
    Aan de schouw het geschilderd portret van
    Jacques De Meulemeester (1804-1881),
    stichter van de nabij verdwenen grote brouwerij "AIGLE BELGICA".



    Herberg Vlissinghe straalt nog steeds de rust uit die het al eeuwen draagt.
    Elke foto is als een schilderij van de Vlaamse primitieven.






    De naam Vlissinghe heeft niets met de haven van Zeeland te maken,
    maar is afgeleid van het oude woord Vlis:
    een waterplas in een bodemkom naast een hoge duin of blekker.





    De gelagzaal wordt nog verwarmd met deze kachel.
    De waard werpt dan geregeld houtblokken op het vuur.





    Door de hoge ramen heeft u een uitzicht op de tuin met zijn bijgebouw.
    Het bijgebouw in de tuin werd speciaal voor hen als vergaderlokaal
     ingericht en staat bekend als het 'Museetje'.
    Deze zaal is aangekleed als een Vlaamse zitkamer met een
    gotische schouw en lambriseringen met moraliserende spreuken.
    De interieurdecoratie illustreert de opvattingen van het
    laat-19de-eeuwse artistieke milieu in Brugge.




    Links van de kachel staat een stoel waar Van Dijck nog zou
    hebben ingezeten.  De waarheid of een legende?





    Sedert 1515 is hier ononderbroken bijna vijfhonderd jaar lang,
    dag in dag uit, bier geschonken.



    Het merkwaardige interieur van deze herberg bevat nog heel wat 17de-eeuwse elementen.
    De gelagzaal werd in 1869 op initiatief van de toenmalige eigenaar Leon de Meulemeester heringericht in zogenaamde 'Vlaamse Stijl'.
    Hij kocht daartoe een 17de-eeuwse marmeren schouw aan en liet neobarokke meubels maken.



    De prachtige houten toog.




    Bij het buitengaan is er boven de deur nog een mooie schilderij te bewonderen.



    Hier werden nog opnames gemaakt voor de reeks "Aspe"
    Ook Willy Vandersteen gebruikte de herberg als decor voor het
    264ste album van Suske en Wiske '
    Jeanne Panne'
    Nu spelen Voske en de twee glazen Kerstbier Arend Winter een hoofdrol.


    Arend Winter - 6,3 % Alc.Vol - van de fles
    (vroeger Christlas Pale Ale genoemd)

    Brouwerij De Rijck - Herzele (O.Vl)



    Fier als een Arend - Arend Winter.
    Het vroegere Kerstbier van brouwerij De Ryck



    Donker amber van kleur .
    Helder met een beige romige schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.

    De neus bied ons een zoete moutgeur
    met karamelzoete prikkels.
    Ook kruidige toetsen

    De eerste slok is karamelzoet
    met eeb weinig hopbitterheid
    Het bier heeft een lekker warm mondgevoel
    Het heeft een droge en lange afdronk 
    waar een lichte bitterheid naar boven komt.

    Een heel smakelijk Winterbiertje
    niet te zwaar in alcohol
    maar een perfect biertje
    om er een gezellige koude winter mee door te brengen.



    Arend winter en de vroegere benaming Christmas Pale-Ale zijn echter één en hetzelfde bier.
    De reden om het onder twee verschillende namen op de markt te brengen
    heeft alles te maken met de export.
    Onder de naam Arend winter wil men het bier in het buitenland lanceren.
    De naam Christmas verwijst naar een te korte periode en
    men wil het bier in meer wintermaanden dan alleen maar
    in december en januari verkopen.




    De volle schuimkraag is verdwenen maar laat
    tot het eind een mooi wit randje staan.


    De Jeruzalemkerk


    Tijdens onze wandeling brachten we een bezoek aan de
    Jeruzalemkerk dicht bij Herberg Vlissinghe.
    Het bezoek is niet gratis maar het loont zeker de moeite.
    (de entree is tevens gekoppeld aan het Kantmuseum)





    De Jeruzalemkerk badend in een winterzon.


    De Jeruzalemkerk werd te Brugge gebouwd in de eerste
    helft van de 15de eeuw door nazaten van Opicius Adornes die afkomstig
    was uit Genua en in de 13de eeuw naar Vlaanderen kwam.




    Ze is eigendom van de vzw Adornes, die voorgezeten wordt door
    graaf Henri de Limburg Stirum.
    Dit is een van de weinige privaatkerken in België.
    Deze kerk uit de 15e eeuw werd gebouwd door de familie Adornes geïnspireerd,
    naar verluidt, op het grondplan van de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem.
    Jacob Adornes en zijn broer Pieter II waren daar op pelgrimstocht geweest.
     Op de toren van de Jeruzalemkerk staat nog altijd het kruis van Jeruzalem.



    Het interieur wordt gekenmerkt door unieke gebrandschilderde glasramen,
    o.a. dat van Pieter II Adornes en zijn echtgenote.




    Ook ligt hier het praalgraf van Anselmus Adornes  en zijn echtgenote.

    26-12-2007 om 12:22 geschreven door William Roelens


    22-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bocq Christmas - Brasserie Du Bocq - Purnode

    KERSTBIEREN

    Ditmaal een Kerstbiertje van Brasserie Du Bocq uit Purnode
    Een brouweruj gelegen dicht bij Dinant in de provincie Namen.
    Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds
    een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen.
    Voor wie regelmatig in de Ardennen  vertoeft en graag een streekbiertje lust
    moeten hun bieren 'La Gauloise' bekend in de oren klinken.




    Een Kerstbiertje met een hoog koolzuurgehalte

    Bock Christmas – 8,1 % Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode (Namen)

     

    Donker roodbruin bier met een beige schuimkraag.
    Bij het inschenken hoor men te fel het koolzuur bruisen.
     wat erop wijst dat het bier een hog koolzuurgehalte heeft.
    Het schuim verdwijnt al vlug.

     

    De Neus is fruitig
    ook alcoholdampjes  zijn op te snuiven
    Zoethout in de verte

    De eerste slok heeft een arm alcohol gevoel
    Ietsje zurig die overgaat in zoete karamel
    Donkere vruchten.
    anijsprikkels

    Een klassiek Kerstbiertje
    die toch aangenaam drinken is.
    Goed gebrouwen.
    Ietsje te veel koolzuur bij het uitschenken zodat u eventjes moet wachten
    om van de aroma’s en de smaak te genieten.




    Mooi roodbruin van kleur.








    Een tevreden Kerstman

    22-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bekoring - Brugge tijdens de Kerst (2)

    In de reeks Kerst in Brugge

    nemen Voske en ik jullie mee naar Bistro De Bekoring


     

     
    Een kleine bistro in de Arsenaalstraat dat iedereen kan bekoren

     



    De Bekoring palend aan het Minnewater




    Aan het "Minnewaterpark"
    vlakbij het begijnhof, in het knusse kader
    van een oud peperkoekenhuisje (1652), kan je genieten van een heerlijke traditionele keuken.
    De likkende vlammen van de open haard en de hemelse muziek zorgen er voor een gezellige, huiselijke sfeer.
    ‘s Zomers kan je er genieten op het zonnige terras met het mooie park als decor.

    Zo beschrijven de eigenaars van

    Bistro “De Bekoring” in de Arsenaalstraat 55 te Brugge hun aantrekkelijke zaak.




    Buiten vrieskou, binnen lekker warm bij de open haard.

     

    Jaak en Roosje, vrienden en eigenaars van de chambre d'hôte waar we verbleven

    hadden ons deze zaak aangeraden om er te lunchen.





    De Bekoring telt slechts twee ruimtes om te eten



    Het interieur van het restaurant ademt de sfeer van een oud Brugs herenhuis.
    De voorwerpen die deel uitmaken van de ruimtes kunnen
    zo uit een Brugs werkmanshuisje komen.
    Leuke combinatie.






    Worsten en Frans stokbrood maken deel van de binnenhuisinrichting





    Het is vooral de open haard die de aandacht opeist.




    We aten er een slaatje met gerookte kippenfilet
    en Tortelloni met ricotta en spinazie met een tomatensausje.




    De bierkaart is niet zo uitgebreid (wat wel jammer is)
    Maar we konden toch de moeder van alle tripels bestellen.
    Een Trappist Westmalle Tripel.



    Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle

    Goudgeel bier
    met een mooie romige witte schuimkraag
    wandklevig.

    Een prachtige neus van fruit - Banaan 
    hopbitterheid

    De smaak is overheerlijk
    Zeer complex bier
    Fruitig - sinaas
    zoet die overgaat naar een malse bitterheid.
    Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond.
    Een mooie droge afdronk
    Bier met body
    Een bekoorlijk bier die past in dit etablissement.

    Lekker als aperitief en bij de maaltijd.

    Wijn?  vergeet het.
     




    Statig en de trots van de tafel.
    De Trappist Westmalle Tripel
    Hij werd voor het eerst gebrouwen in 1934
    Wijn is maar klein bier vergeleken met dit wonderlijk product



    Godshuis De Vos

    In de buurt van 'De Bekoring' is er het Godshuis De Vos

    De term "Godshuis" werd in de Middeleeuwen algemeen gebruikt
    voor de liefdadigheidsinstellingen waar alle hulpbehoevenden
    (armen, zieken, bejaarden, ...) konden opgenomen worden.
    Dit waren dus zowel de gasthuizen of hospitalen (zoals het Sint-Janshospitaal)
    als de typische bejaardenhuizen.
    Deze laatste noemen wij nu nog steeds godshuizen.

    bron : http://brugge.polyfemme.be/?pagina=godshuizen



    Godshuis De Vos (1713) :
    mooi beluik met een merkwaardig kapelletje.

    21-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13de Kerstbierfestival 2007 van OBER in Essen

    In deze periode van het jaar zouden de Belgische Kerstbieren op het voorplan moeten prijken.België is toch HET bierland !!!

    Maar niets is minder waar.

    Grootwarenhuizen als Delhaize, Colruyt, Carrefour enz..

    hebben amper twee Kerstbiertjes in hun schappen staan.

    Enkel in gespecialiseerde zaken en/of in bekende biercafés kun je soms
    een assortiment aantreffen.

    Jammer, heel jammer.

     

    Gelukkig bied het Internationaal Kerstbierfestival van Essen soelaas.

    Wat de Bierproevers van de Essense Regio bij mekaar krijgen van

    Belgische Kerst-en/of Winterbieren hou je niet voor mogelijk.

     

    Liefst 126 Kerstbrouwsels staan in hun uitstekend opgemaakt programmaboekje,

    waarvan liefst 18 van ’t vat.




     

    Ondanks de Regeringscrisis en de treinstakingen die ons land teistert

    kwamen meer dan duizend bierliefhebbers uit binnen-en buitenland op dit uniek evenement af.

     

    Ook Voske en ik waren zondag van de partij
    en wat we zagen waren :

    HEEL VEEL MENSEN





    LEUKE MENSEN







    ERNSTIGE MENSEN





    ZWOEGENDE MENSEN





    EN....
    WE PROEFDEN ER PRACHTIGE BIEREN








    KOM MEE IN DE HEUVELHAL
    EN GENIET SAMEN MET DEZE MOOIE DAME VAN HET
    13de KERSTBIEFESTIVAL 2007 VAN OBER


    KLIK OP ONDERSTAANDE FOTO OM BINNEN TE GAAN

    19-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brugs Beertje - Brugge tijdens de Kerst


    Chuck Cook (Charles D. Cook) European Correspondent voor het
    Amerikaans tijdschrift
    Celebrator Beer News mailde me of hij me zou kunnen ontmoeten
    in het
    Brugs Beertje in Brugge.

    Hij had een foto van mij gepubliceerd in de Celebrator en wou me een kopie
    bezorgen van het artikel “The Beer Woman of Belgium” waar de foto was bij afgedrukt.


    Samen met een Amerikaanse vriend en Carl Kins zou hij tijdens zijn

    verblijf in België van de gelegenheid gebruik maken om enkele brouwerijen
    te bezichtigen.

    Van mijn kant kon het niet beter passen want Voske en ik kregen van mijn dochter en schoonzoon een driedaags verblijf in Brugge cadeau.
    Een leuk verjaardagsgeschenk om tijdens de Kerstdagen Brugge te bezoeken.



    Dus afspraak op donderdagavond 13 december om 18.00u in het Brugs Beertje.



     

    Het Brugs beertje bevind zich in de Kemelstraat een zijstraat van de Steenstraat
    gelegen tussen de Markt en het Zand.




    De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés
    waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag.
    Vandaag is er keuze tussen méér dan 300 verschillende belgische bieren.
    De vijf bieren van het vat wisselen regelmatig.





    't Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé.  
    Een leuke bruine kroeg die warmte uitstraalt.
    Waar de Belgische biercultuur hoogtij viert.  Waar nog op een deskundige manier door Daisy de sympathieke uitbaatster en haar team de Belgische bieren met liefde worden behandeld.




    Een echte praatkroeg waar naast Nederlands bijna alle talen van de wereld te horen zijn.
    Wie er nog nooit geweest is en graag als bierminnend persoon beschouwd wordt zou zich nu onmiddellijk moeten richten tot Sint-Arnoldus
    de schutspatroon
     van de brouwers en vergiffenis moeten vragen.



    Vanaf nu tot na de eindejaarsfeesten bied het Brugs Beertje u Kerstbieren aan.
    25 Kerstbieren
    als voorbode op de 25e verjaardag van het café!
    Verschillende van deze Kerstbiertjes 
    zullen ook van 't vat kunnen gedegusteerd worden.


    We dronken om te beginnen een Winterkoninck van 't vat
    Op de foto Voske, Carl Kins, Uitbaatster Daisy en
    Chuck Cook (rechts) en een Amerikaanse vriend.

    Winterkoninck - 6,5 % Alc.Vol
    Brouwerij
    De Koninck - Antwerpen


    Robijnrood van kleur
    Romige schuimkraag die nog al snel verdwijnt

    Fruitige en moutige neus

    De aanhef is zoet.
    met lichte bittere toetsjes
    ook een smaak van gebrande mout.
    Het mag als een doordrinker beschouwd worden.
    Voor mij mag het gerust wat meer body hebben.


    Ondertussen was Johan Brandt er komen bij zitten.
    Johan is de brouwer van brouwerij
    De Regenboog uit Assebroek (Brugge)
    Een goedlachse artisanale bierkunstenaar.


    Net als de Engelsen hebben Amerikaanse bierliefhebbers
    altijd uit eigen land een paar flessen Nationale biertrots mee.
    Ze delen het bier maar al te graag met Belgische bierfanaten.
    En wat is er nu gezelliger dan te genieten in groep van een biertje?

    Zo hadden ook Chuck Cook en zijn Amerikaanse vriend twee 75cl flessen bij.

    Een Barleywine van Legend Brewing Co.
    en een Noël de Calabaza van Jolly Pumpkin Artisan Ales




    Mits toelating van Daisy mochten we de beide biertjes proeven.
    Op de foto schenkt Daisy de Barleywine uit in kleine proefglaasjes.



    Barleywine - 10,5 % Alc.Vol
    Legend Brewing Co. -
    Richmond, VA - USA

    Een donker amber bier
    met beige schuimkraag

    De neus is fruitig
    sinaas, banaan
    Ook karamelprikkels

    De eerste slok is prachtig
    We ondervinden meteen dat we met een zware klepper te doen hebben.
    Kruidige smaken
    afwisselend met karameltoetsen
    een mooie hopbitterheid.
    zeer lichte positieve alcoholtoetsen wat meteen duidelijk is dat de
    alcohol goed verborgen zit.
    Een prachtig warm complex bier.




    Een kanjer van een Amerikaanse Gerstewijn.




    Het tweede Amerikaanse biertje dat Daisy ons uitschonk was
    het kerstbier "Noël de Calabaza".



    Noël de Calabaza - 9 % Alc.Vol
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan USA



    Donker bier
    met een beige mooie middelmatige schuimkraag

    De eerste neus is die van geuze.
    Iets rustiger.
    licht zurig en fruitig (kers)
    Wilde gistaroma

    De smaak is fris
    zacht, Fruitig en zurig toetsen
    laat een droge bitterheid na
    Een heel speciaal bier.

    Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended
    velen zullen twijfelen of dit wal een Kerstbier is.
    Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.




    Kerstbier met Brettanomyces




    Gezelligheid troef in het Brugs Beertje.
    Hoe kan het anders?  Lekker bier, leuke praatgasten
    en een schat van een uitbaatster.





    Daisy had voor ons ook een verrassing in petto
    Volledig nieuw van Rodenbach!
    "Vin de Céréale"







    Vin de Céréale - 10 % Alc.Vol
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach - Roeselare


    Amberkleurig
    geen schuim

    Neus van fruit
    prikkels van wijn

    wijnachtige smaak
    Een mooie vinificatie en rijping op hout
    Madeira prikkels heel diep
    zacht zurige toetsjes
    fruitig
    Alcoholische prikkels in de verte
    Heerlijk biertje

    Het bier is drie jaar (2004) gerijpt op
    eiken foeder Nr 132



    Vin de Céréale - Lees op de wikkel
    het nummer 132 van het foeder waarin het bier gedurende drie jaar rijpte.





    We proefden van het flesje 16662


    Brouwer Johan Brandt tracteerde ons daarna met zijn eigen bier
    't Smisje Grande Reserva
    Een bier 6 maanden gerijpt op een whiskyvat.




    Fier toont Johan zijn exclusief biertje.


    't Smisje Grande Reserva - 11 % Alc.Vol
    Brouwerij De Regenboog - Assebroek (Brugge)

    Donker amber
    met witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    Karamelmout laat zich opmerken
    Vanilleprikkels
    ook de Alcohol komt naar boven

    De smaak is vrij zoet
    met kruidige toetsen
    Kardemom - Peper
    de toetsjes alcohol geven het bier een warm gevoel.
    Misschien ietsje te veel!
    Heel lekker complex degustatiebier


    11% Puur genot.  't Smisje Grande Reserva




    Voor mijn verjaardag trakteerde ik nog met
    een Smisje Kerst
    Een prachtige donkerrode Gerstewijn
    voor verdere beschrijving van dit bier lees
    hier

    Carl en Chuck dronken een Smisje Calva Reserva
    Een biertje gerijpt op een Calvadosvat.

    Een zeer geslaagd sluitstuk van onze eerste dag in Brugge
    met dank aan Daisy van 't Brugs Beertje voor de gastvrijheid
    en ook dank aan Johan Brandt, Carl Kins en de Amerikaanse vrienden
    voor de gezellige babbel.

    17-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Bonte dag van HOP - 2007

    Zaterdag laatst nam voor de 5de maal
    "DE BONTE DAG VAN HOP"
    plaats in Café "De Klokke" te Gullegem.

    De organisatie berustte voor de vijfde en laatste maal op de schouders
    van Pierre, Gilberte, Voske en ik.

    Dus wie geroepen voelt om dit jaarlijks evenement verder te zetten
    laat maar van zich horen !!!

    Wat was er zoal gratis te proeven?
    Een kleine opsomming :

    Oude en nieuwe kelderresten : 
     

    Zinne bier
    Chrismas Verhaege
    Aged Pale
    Bush Noel
    La Divine
    Abbataile
    Content
    Saison Regal
    Saison Silly
    Barbar winter bok
    Facon extra stout
    Gordon Finst gold
    Podge stout
    De Graal gember
    Gageleer
    Pere Noel
    Speciaal De Rijck
    Belle vue
    Saint Monon honig
    Saison 1900

     

    Mariage Parfait

    Oude Geuze Hanssens 

    Oude Geuze 3 Fonteinen

    Cantillon - Lou Pepe

    Girardin geuze (wit)

    Belle Vue oude geuze

     

    Chimay grand reserve


    Proefbrouwsel van Luc Vermeersch en Paul Vanneste.
    Het bier en de amateur-brouwerij hebben nog geen naam



    Bier die enkele  Hopleden meebrachten:

     

    Stacegem Reserve

    La Vieille Bon Secours - Caulier

    Geuze Chapeau - De Troch

    Scoubidou - Caulier

    Double Enchien - Silly

    Steenfort - Les Maitres d'Orge - Vapeur

    Cuvée 2000 - Lefebvre

    Ambrel - Duwac - Mouscron

    Bière Cullinaire - Deca

    Troublette - Caracole

    La Bière de Belouil – Dupont

    Gouden Carolus


    Dank aan mezelf

      

    Sun Mortal.

    Rendux Brune


    Dank aan Thierry en Bianca

     

    "Brigand" Jeroboam

    75cl "King Cobra"


    Dank aan Wacho

     

    2 flessen Grande Chouffe van elk 1,5 L.
    1 fles Uitzet Kriekbier van 0,75 L.
    1 kruik Antiek Blond van 2 L.

    Dank aan Stefaan Demasure

     

     

    1,5liter Piro bier

    1fles Cannaster

    1 fles Prior van 75cl.

    Gouden carolus 1992


    Dank aan Pierre Step

     

     

    "Corsendonk" Jeroboam


    Dank aan Jan en Veerle

     

    Oude Geuze 3 fonteinen (gebotteld in 2001).
    Oude Kriek 3 fonteinen (gebotteld in 2001).


    Dank aan Vincent Turpin

     

    Hoppigaard

    Dank aan Steven Vermeersch

     


    Marietje Kerlut van amateur-brouwerij De havik


    SCHENKING AMATEUR BROUWERS

     

     

    Turelut

    Marietje Kerlut

    Kersenbier 2000

    (met dank aan Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik"

     

     ’t Steenputje 2007

    (met dank aan Daniël Vandromme)

     

    Golden Spelt

    (met dank aan Alfons Dedeyne) Huisbrouwerij "Den Blauwvoet"

     

    Proefbrouwsel

    Kerstbier

    (met dank aan Luc Vermeersch en Paul Vanneste) 

     

     


    't Steenputje van Brouw-amateur Daniël Vandromme


     

    SCHENKING ERE-LID 

     

    malheur brut

    geuze mort subite

    kwak 75 cl

    tripel karmeliet 75 cl .

    Halleschelle Eerste Brouwsel
    Doos pindanootjes


    Dank aan Taverne Pado

     


    Spelt Gold van Huis-brouwerij De Blauwvoer


    SCHENKING BROUWERIJEN en BIERFIRMA'S


    Proefbrouwsel 10

    Tripel Westmalle

    (met dank aan Jan en Veerle – Bierfirma Lupiline)

     

    Captain Cooker Manukabeer

    (met dank aan Dirk Standaerdt)

     

    Eerste brouwsel Netebuk

    (met dank aan ’t Brouwkot - Gullegem)

     

    Mikkeller

    (met dank aan de Struise Brouwers)

     

     

    Proefbrouwsel “The Black Hand”

    (met dank aan de Henegouwse Brouwerij GuiBac)



    VOOR MEER FOTO'S VAN DE BONTE DAG
    KLIKT OP DE ONDERSTAANDE FOTO VAN
    THE BLACK HAND



    The Black Hand ?

    12-12-2007 om 16:59 geschreven door William Roelens


    10-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noël de Silenrieux - Brasserie de Silenrieux

    KERSTBIEREN







    Noël de Silenrieux
    Een beetje wild.
    Bemerkt het schuim in het glas en in de fles na het uitschenken.



    Noël de Silenrieux  6% Alc. Vol.

    Brasserie SilenrieuxSilenrieux

     

     

    Een donker biertje

    Met een dikke bleekbruine schuimkraag

    Die onmiddellijk verdwijnt.

    Ietsje te veel saturatie (koolzuur) op het bier.

    Gewild?

     

     De neus bied ons een zoete geur van karamelmout

     

    De smaak is zoet (chocolade) met zurige trekjes te wijten waarschijnlijk

    aan de Boekweit (Sarrasin)  die in het bier verwerkt is.

    Over de gehele lijn zoetig van smaak.

    Het bier is ietsje te levendig (onrustig) om de smaak te bepalen.

    Het mist ook ietsje body.

     

     

     

    Een Kerstbier moet door zijn smaak en aroma een bepaalde warmte creëren

    Dit bier komt niet tot rust in de mond en het geef niet de warmte 
    van een Kerstbier waar ik naar verlang

    Let op!  Andere mensen zullen dit biertje wel graag lusten.
    Dit zijn enkel mijn eigen proefnota's.  Wat ik over het bier denkt.
    Gelukkig dat smaken verschillen.

     

    Lees ook op dit blog

    Sara & Pave de l'ours in Silenrieux




    De dikke schuimkraag is jammer genoeg vlug verdwenen


    Het mooie etiket.




    Een Kerstbier met een erotisch tintje?

    10-12-2007 om 17:10 geschreven door William Roelens


    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marché Des Oiseaux - ( Ardennenverslag 4 )

    Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen
    naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in
    het waalse Marche
    -En-Famenne (provincie Luxemburg).

     

    Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.



    La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van
    Marche
    -En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw) 

     

    Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels

    ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.


    De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.


    Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers
    van Marche voor een nog andere unieke sfeer.

    Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen
    met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel
    aan deze bijzondere dag.




      

       


    De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne 
    maken deel uit van het beeld uit 1900.
    Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien. 



    De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater  van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.




    Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen
    politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.


     


    Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.

    Men kan er proeven van de traditionele volksschotels,
    zoals Matoufe, stoofpotjes,
    fricassees enz..

    vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.

     




     
    Aan eten en drinken geen gebrek.
    Voor één keer geen Weight Watchers !!



    Matoufe met Super des Fagnes Blonde







    De Confrérie du Matoufe in actie.

    Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de
    “Confrérie du Matoufe” van Marche-en-Famenne.
    Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel.
    Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje,
    ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht.
    Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden
    en is aanwezig bij elk volksfeest.


     

    Matouffe met Super des Fagnes

    Super des Fagnes 5% alc.vol.
    Brasserie Du Bocq - Purnode
    Brasserie Super des Fagnes - Mariembourg

    Een blond biertje van hoge gisting

    Lekker kruidig met toetsen van  koriander. en zoethout

    Door het succes wordt het bier in grote hoeveelheden gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq in Purnode.

    In Brasserie "Super Des Fagnes" in Mariembourg worden

    enkel proefbrouwsels of bieren gebrouwen voor plaatselijk consumptie 

    Lees ook op deze blog
    Bière de Brasseur - Bier met Cider - Mariembourg 



     

     Gaumse Paté met Orval



    Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart).
    Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume.
    De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet.
    De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees.
    Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn
     of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper,
    salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel.
    De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben.
    De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten.
    Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.

     Indication Géographique Protégée (IGP)




    Wat is nu het lekkerst?



    Orval 6,2% alc. vol.
    Brasserie d'Orval

    Een donkere Trappist
    met een erg hoppig karakter
    Met fruitige toetsen en
    een rinsige bitterheid

    Lees ook op deze blog
    Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent




    Potée de poireaux avec saucisse à frire
    en een Achouffe


    Potée de Poireaux is een typisch Waals hutsepotje
    met prei, aardappelen en spek en gebakken worst.
    Er worden ook uien en tijm en laurier in gedaan.



    Een Choufke smaakt heerlijk bij dit typisch Waals gerecht


    La Chouffe 8% alc.vol.
    Brasserie Achouffe - Achouffe
    Moortgat - Breendonk


    Een blond biertje van hoge gisting.
    een dikke romige witte schuimkraag
    Lekker fruitig kruidig en hoppig.
    Lichte toetsen van Koriander.
    Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken.
    Een biertje met geschiedenis.


    Lees ook op deze blog

    Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.

    09-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Christmas Blond

    KERSTBIEREN




    Vandaag 4 december.  Als u momenteel met de auto het land doorkruist

    ziet u hier en daar dat sommige Kerstfanaten niet langer meer kunnen wachten
    om hun huizen te versieren
    met lichtjes en kerstmannen.


    De gekte is net zoals Halloween overgewaaid uit de Verenigde Staten..

    De sparren zijn niet enkel het doelwit meer maar ook de gevel van het huis
    of zelfs het hele gebouw moet er aan geloven.
     
    Soms ietwat overdreven maar het zorgt wel voor een zekere sfeer.

     

    Wij bierproevers zitten eigenlijk een beetje met dezelfde gekte opgezadeld.

    Van zodra de Kerstbieren te verkrijgen zijn, staan we ook te poppelen om ze te proeven.

    Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels
    om gekocht te worden.

     

    Ondanks dat we nog een paar lekkere oudere Kerstbieren staan hebben,
    lieten Voske en ik ons toch overhalen
    om een 6-pack van Tongerlo Christmas aan te kopen.

    We kregen er bovendien nog een glas en twee bierviltjes bij.
    tja waarom niet?



    Tongerlo Christmas Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Christmas - 6,5 % alc.vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek
    http://www.primus.be







    Donkerblond bier met witte schuimkraag
    die snel verdwijnt.

    Aangenaam aroma van karamelmout

    De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid
    die overgaan naar mondzoet
    Een lekkere moutige smaak
    het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid
    De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand

    Nasmaak en afdronk zijn zoet.

    Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek.
    Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet.
    Een goed gebrouwen commercieel biertje.
    Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.





    Een Kerstbiertje van slechts 6,5% Alc.



    Tongerlo Christmas Blond
    Niet alleen een Kerstbier maar ook een erkend abdijbier.



    Voor wie echt van Kerstbieren houd,
    moet beslist het 13e Kerstbierfestival van Essen bezoeken.
    Alle inlichtingen zijn te vinden onder deze affiche.


    04-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primula - Het eerste bier van brouwerij Lupiline uit Kuurne.

    Op dinsdagavond 27 november 2007 werden Voske en ik uitgenodigd door onze goede vrienden Jan en Veerle van bierfirma Lupiline voor de voorstelling van hun eerste biertje.
    De première vond plaats in Heule waar het jonge koppel het bier zelf brouwde in de brouwketels van
    Picobrouwerij Alvinne.

    Bierfirma Lupiline is het geestekind van Jan Vandenberghe (Licentiaat Informatica)
    en Veerle Bal (Licentiaat Biologie).
    Een bierkoppel met een grote passie voor bier en een droom om later
    van start te gaan met bieren naar eigen receptuur.
    Beiden zijn momenteel nog werkzaam als ICT Network & Securit Engineers

    Via hun eigen ontwikkelde proefinstallatie
    begonnen ze al vroeg met hun eigen proefbrouwsels.
    Voske en ik hadden regelmatig het voorrecht om die creaties te proeven.
    Beiden wisten heel goed wat ze deden en waren op dat gebied heel erg punctueel.



    Ik heb nog een foto kunnen opvissen toen ze in de ijzige kou
    bezig waren met een proefbrouwsel.
    De amateurinstallatie is volledig eigenhandig gemaakt






    Van waar de naam Lupiline en het logo?


    Na een bezoek aan brouwerij Caracole tijdens een vakantie
    in de Ardenenn was de naam geboren.
    De naam is een lapsus van het woor Lupuline ( met een 'u' ), het gele poeder van de hoppebel,
    Deze bespreking bleef in hun hoofd zitten.

    Het logo is ontstaan tijdens een etentje in het
    Pakhuis te Antwerpen.
    Op een bierviltje werden de eerste ruwe schetsen gemaakt met de drie basis elementen :
    De Hoppebel, de brouwketel en de 2 roerstokken (symbool voor de 2 brouwers).




    Ik was er eventjes bij toen ze hun eerste biertje brouwden in Heule
    Welk bier het zou zijn en wat de naam zou worden
    daar had ik toen nog het raden naar.
    Aan het brouwsel te zien kon ik uitmaken dat het een blondje zou worden.




    Waarom brouwen bij Brouwerij Alvinne?


    De keuze is tweeledig.
    Enerzijds omdat (voorlopig) hun het geld ontbreekt om zelf een
    volledige en volwaardige installatie aan te kopen.
    Anderzijds omdat ze zelf in de ketels van brouwerij Alvinne mogen brouwen.
    De goede samenwerking en de grote vrijheid die ze daar krijgen was
     een doorslaggevend element.

    De proefbrouwsels zullen nog altijd ontwikkeld worden in Kuurne.



    De Voorstelling




    Bij het binnenrijden werden we onthaald in een feeëriek decor.
    We vroegen ons af of het bier ook een sprookjesachtige sfeer zou uitstralen?




    Via dia's brachten Jan en Veerle aan de genodigden beetje bij beetje
    meer duidelijkheid over bierfirma Lupiline en het nieuwe bier.  



     
    Aandachtig luisteren en benieuwd afwachten.
    Aan de toog achteraan.  Davy en Glenn de brouwers van Alvinne





    Iedereen was nieuwsgierig welk bier er zo dadelijk
    uit de tapkranen zou vloeien.
    U bemerkt achteraan Geroen Vansteenbrugge secretaris
    van de Waregemse bierfanaten met een medelid, Freddy Debels alias De wacho,
    Luc Vercruyse van HOP en Danny en Nadine van bierkaffee 't Kroegske
    ook fervente amateurbrouwers.
    Vooraan HOPleden Voske en Daisy en Casimir Elsen redacteur van de Zytholoog





    Ook de regionale zender WTV/FOCUS was aanwezig.
    s'anderdaags kon je al de reportage bekijken op TV
    zie iets verder om de reportage te herbeleven.





    Uiteindelijk verloste Veerle en Jan onze nieuwsgierigheid
    en maakte de naam en de technische gegevens van het bier bekend.



    PRIMULA


    De naam van het bier bevat primu van primus.  Primus verwijst naar eerste;
    het eerste bier van Lupiline.
    Primula is ook bekend als hemelsleutel m.a.w. sleutel tot de hemel,
    sleutel tot een droom van een eigen brouwerij.
    Primula is ook de naam van de hoppe-elf afgebeeld op het etiket hieronder.




    Het prachtige etiket ontworpen door Fae Laureys,
    een vriendin van Veerle.
    Fae ontwerpt ook nog beelden, sierlampen en grafische ontwerpen
    in een feeërieke stijl.
    Volgend jaar heeft Fae haar eigen webstek
     http://www.elven-lights.com




    Na de presentatie tapte Frans Vandenberghe (vader van Jan)
     het bier rijkelijk voor de genodigden.




    Moeder Greta zorgde voor de hapjes.
    Op de foto herken je in de verte David Le Roy en op de voorgrond
    Alex Gaethofs leden van
    BLES en ook gedreven amateurbrouwers.




    Ook aanwezig uit het verre Kuringen (Hasselt)
    waren Gert en Christel Jordens van bierfirma Jessenhofke.
    zie : 
    Jessenhofke - biobier uit Kuringen op deze blog.
    Hier Gert in gesprek met jan Vandenberghe.





    Redacteur Casimir Elsen en Eindredacteur Marc Mertens van de Zytholoog
    in gesprek met mekaar.
    De Zytholoog mag als beste Belgisch biertijdschrift beschouwd worden.
    http://www.zythos.be/



    Veerle en haar beste vriendin Fae Laureys, de ontwerpster van het mooie etiket




    Napraten in de gezellige degustatieruimte van brouwerij Alvinne



    HET BIER



    Primula in al zijn schoonheid.

    Primula - 7%Alc.Vol.
    Brouwerij Lupiline
    gebrouwen bij Alvinne

    Een goudblond bier met een roomwitte schuimkraag.

    Het aroma is fruitig.
    citrus en koriander zijn de leuke neusprikkels.

    De smaak is fruitig en hoppig.
    met een leuke bitterheid die over de gehele lijn
    blijft hangen.
    Het bier is volledig uitgegist
    en heeft een droge afdronk
    Het is een dorstlessend fris biertje.
    Een prim (ul) a eerste brouwsel.


    Technische Fiche :

    Blond 7% alc., ongefilterd, met hergisting op de fles.
    Stamwortgehalte : 14,8 °P
    Kleur : 10 EBC
    Bitterheid : 35 EBU
    Ingrediënten : water, pilsmout, tarwemout, munichmout,
    wyeast #3522 (Belgian Ardennes)
    hop (Target, Cascade en Fuggles)
    suiker en koriander.



    WTV/FOCUS



    Hier enkele caps uit de reportage die ik mits toelating van WTV FOCUS
    mocht afdrukken (waarvoor dank)


    De leuke reportage kun je bekijken op

    http://www.lupiline.be/media/wtv20071128.html



    Jan en Veerle draaien een bladzijde om.
    Van amateur-brouwers naar echte brouwers.
    Bierblog wenst ze veel succes

     


    Jan en Veerle zijn maar al te trots met hun Primula.

    Het bier kan verkregen worden bij brouwerij Lupiline

    Jan Frans Willemsplein 4
    8520 Kuurne
    info@lupiline.be
    http://www.lupiline.be

    02-12-2007 om 22:24 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!