NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (6) - Driope 6 Blond - Driope 8 Tripel - Driope 10 Quadrupel
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée 175 - brouwerij De Koninck - Antwerpen


    Een beetje laat maar toch geproefd
    “Cuvée 175” van brouwerij De Koninck



     

    Eigenaardig, maar van brouwerij De Koninck heb ik op deze bierblog nog niets geschreven.

    Niet dat ik geen Bolleke lust of dat er in onze contreien geen Bolleke te vinden is, maar ik denk dat we de reden meer in Antwerpen moeten zoeken.

    Een Bolleke proeven en beschrijven moet u in Antwerpen doen. Ergens in een typisch cafeetje of gewoonweg op een leuk terrasje.

    Hoe eigenaardig het ook klinkt maar een Koninkske smaakt in de metropool aan de schelde altijd veel beter dan bij ons.





    Cuvée 175, statig als de OLV Toren.



     
    Verleden jaar (2008) bestond brouwerij De Koninck 175 jaar.

    Ter gelegenheid van dit heugelijke feit werden tal van feestelijke activiteiten georganiseerd

    Eén van die acties was het (tijdelijk) opnieuw op de markt brengen van De Koninck Cuvée 175, gebrouwen met het originele recept zoals dat 15 jaar geleden ook het geval was. Toen was Antwerpen “Culturele Hoofdstad van Europa”.

     

    Dankzij mijn goeie vriend Geroen de Meester bierspeurder kwam ik in bezit van zo’n cuveetje.

     




    In de kelders van de brouwerij lagen nog een partij speciale flessen:
    een recht model met een bol onder de top en de naam van de brouwerij ‘op het glas’ gegoten 




    Volgens de vele beschrijvingen over dit bier zou een Cuvée 175 een zware Belgische ale zijn van 8 % geheel gebrouwen volgens de tradities van brouwerij De Konink. Dat wil zeggen: bovengistend, gehopt met Zaaser hop (hele hopbellen) en met de typische De Konincksmaak: aromatisch, moutig en hoppig. Voor de Cuvée 175 is biologische rietsuiker toegevoegd voor de extra vergisting en er is nog kleurmout gebruikt (120 EBC) voor de specifieke amberkleur.

     


    Mijn cuveetje was nog goed tot einde van dit jaar.
    En ik denk dat de datum gerust met een jaartje mag overschreden worden.




    Brouwerij De Koninck heeft ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de brouwerij
    een oud recept uit de archieven gelicht.
    In 1993 werd het gebrouwen ter gelegenheid van het feit dat Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa was – nu heet het Cuvée 175.

     

    Om het feest compleet te maken vond men in de kelders van de brouwerij
    nog een partij speciale flessen: een recht
    model met een bol onder de top
    en de naam van de brouwerij ‘op het glas’ gegoten –
    een collectors item op zich: op is ook daadwerkelijk op – voor altijd!





     

    Cuvée 175 – 8,0% Alc.Vol.

    Brouwerij De Koninck – Antwerpen





     

    Donker amber van kleur

    Een lichte beige schuimkraag die na een tijdje verdwijnt.

     

    We snuiven een heerlijk moutig aroma op

     

    De smaak is net als de neus vrij moutig

    Zoet – Karamel – licht geroosterd

    Fruitige toetsjes van sinaas

    Toets van likeur Mandarin

    In de achtergrond een lichte bitterheid die evenwicht brengt.

    Een smakelijk biertje met een mooie body




    Het bekende handje altijd aanwezig


    26-06-2009 om 11:50 geschreven door William Roelens


    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugs Witbier - Alken-Maes



    Met dit warme weer bent u aan een verfrissing toe!

     


    Met dit warme weer is een licht alcoholisch biertje de ideale dorstlesser.

    Een witbiertje bvb is fruitig, licht zurig en smakelijk.

    Het verdrijft de dorst nog meer dan een pils die soms te plakkerig kan overkomen.

     

    Bij warm weer is een witbier in.  Na de zomer moeten de witjes het hebben van de typische witbierdrinkers. Echte witbierdrinkers. Die weten wat ze willen.  Ze zijn net zoals pilsdrinkers. Ze zweren trouw aan hun merk.  Hun witbier is het beste bier.

     

    Ondanks dat witbier al populair was in de middeleeuwen stierf het een stille dood. 

    Deze biersoort moest wachten tot in 1966 om aan een nieuwe start te beginnen. 

    Dank zij Pierre Celis de Godvader werd deze bierstijl nieuw leven ingeblazen.

    De witte van Hoegaarden werd geboren en bracht furore onder de studenten. 

    Het bier sloeg ook meteen aan bij de rest van de bevolking.

    Door het succes begonnen andere brouwerijen ook hun eigen witbiertje te brouwen.

    Inmiddels is deze stijl over haar hoogtepunt heen.








    Brugs witbier - 4,8% Alc. Vol.

    Alken-Maes – Alken

     






    Het witje is wazig en geel met een heel lichte groene schijn.

     

    Aroma is die van zoete mout
    Sinaasappel schillen
    Tikkeltje lemon

     

    De smaak is aangenaam fris
    Kruidig
    Sinaasappel – citroen – lemon

    Licht zurig afwisselend met een zachte zoetheid
    Het heeft een licht droge afdronk.

    Het mist toch een beetje pit.

     

    Toch een prima dorstlesser.






    Bij onze Noorderburen is het momenteel
    populairder dan bij ons. 
    Alhoewel wij toch ongeveer over een 75 verschillende witbieren beschikken.

    Dus waarom er geen eentje proberen op een terrasje?

     

    Maar als ik een goede raad mag geven!

    Werp a.u.b geen citroenschijfje in het bier.

    Het verandert niet alleen de smaak maar het terroriseert ook het schuim.

    Santé





    24-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)


    Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)




    Een kleine gezellige plaats die ik jullie niet wil onthouden is het cafeetje “Klein Zwitserland”

    gelegen in Sint-Maria-Latem een deelgemeente van Zwalm.

    Het is toch al een tijdje terug (half maart) dat Geroen Vansteenbrugge, secretaris van de
    Waregemse bierfanaten me meenam naar dit oord van rust.
     
    Ik had er vroeger nog geweest met Voske en mijn ouders,
    maar dat was nog in de tijd toen de dieren nog spraken.


    Geroen en ik waren op weg naar Kessel-Lo om daar het bierfestival van
    de Leuvense Biertherapeuten bij te wonen.
     
    (zie de reportage :
    Van Baby tot Opa - 2009 - De Leuvense Biertherapeuten op dit blog)





    Vroeger een sluiswachterswoning. Nu een kleine gezellige taverne.



     
    Een van de vele haltes onder de weg die we aandeden was dus deze kleine
    pittoreske taverne gelegen aan een vijver tussen de weidse velden in de Zwalmstreek.

    We zouden hier in alle stilte een middagmaal nuttigen.
    Ik had zelfs het geluid van de sluiter van mijn digitaal cameraatje afgelegd.





    Wanneer u plaats neemt op het terras kunt u genieten van een mooi uitzicht.
     


























    Klein Zwitserland was voorheen een sluiswachterwoning.
    De sluis regelde het debiet voor de iets verderop gelegen IJzerkotmolen.
    (door gebrek aan tijd konden we de molen niet meer bezoeken)

















     

    We aten er een eenvoudige pastaschotel met kaas en hesp.
    Een klein detail : Alles wordt hier nog vers klaar gemaakt.
    En dat proefden we ook.


    Ik dronk tijdens het eten een Zwalmse tripel.

    Volgens brouwer Dirk Naudts  is de Zwalmse Tripel enkel gebrouwen met de basisgrondstoffen mout, water en gist. Er komt geen suiker aan te pas. Maar toch is het een vrij vol bier met een lichte mout-zoetigheid. “We hebben speciaal daarvoor gekozen omdat bierdrinkers in deze regio meer van malse, ronde bieren houden, dan van de bittere broertjes.''





    Op het etiket pronken de graven van Vlaanderen, Zottegem en Namen die ooit
    invloed uitoefenden op Zwalm.





    Zwalmse Tripel – 8% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Wazig bier, donker amber van kleur
    Gebroken witte schuimkop

     

    De neus is moutig en fruitig.

    Mandarijn.

     

    Een zoet moutsmaak is het eerste dat ik proef.

    Banaan.

    Toetsen van alcohol

    Aromatisch

    Heel ver is er een lichte bitterheid te smaken.

     

    Een goed gebrouwen bier

    Voor mij is het toch iets te zoet en te gewoontjes.

     

    Voor veel wandelaars en fietsers die deze knusse plek komen opzoeken om eens uit te blazen

     zal dit biertje gecombineerd met de stilte ongetwijfeld een mooi moment zijn.





    Rugetiket.















    Dat dit plekje in Zwalm Klein-Zwitserland heet, zouden ze te danken hebben aan de fantasie van een plaatselijke molenaar. Eind 1800 woonde hij in de sluiswachterswoning.

    Hij zag geregeld bootjes op de Zwalmbeek voorbij varen.

    Bootjes die de molen met lijnzaad en koolzaad moest bevoorraden.

    Hij genoot telkens van het schouwspel. 'Kijk eens hoe mooi ik hier woon', zei hij.
    'Mijn vijvertje is het meer van Genčve, de heuvels zijn de Zwitserse bergen
    en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval.
    Dit is gewoon Zwitserland in het klein.' Sindsdien noemt iedereen het Klein-Zwitersland.
    Er hangt zelfs een bordje met het aantal kilometers tot in het echte Zwitserland: precies 513.



    Klein Zwitserland

    Galerijpad 3

    Sint-Maria-Latem

    +32 55 49 70 75

    20-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paus - De Scheldebrouwerij - Meer




    Het Pausbier is weer al een tijdje in de handel.
    Ruim 55 jaar geleden werd de laatste pint getapt en ging de plaatselijke brouwerij

    De Lelie in Vosselaar dicht.
    Onder impuls van enkele verenigingen wordt het biertje opnieuw gebrouwen.







    Oudere inwoners herinneren zich nog dat zich in het centrum van de gemeente
    brouwerij De Lelie bevond.
    Die bracht streekbieren zoals Pater, Paus en Extra Blond op de markt. In 1952
     verdween de brouwerij en met haar stierven ook de speciale bieren een stille dood.

    Op vraag van Fanfare De Ware Vrienden, Unizo en de Heemkundekring wordt nu echter het Pausbier opnieuw geproduceerd door de Scheldebrouwerij uit Meer.









    De smaak van vroeger wordt zo goed mogelijk benaderd want de oorspronkelijke samenstelling is niet meer terug te vinden.


    Het betekent dat de brouwer zich moest baseren op de smaakpapillen van oudere inwoners, die mee vergeleken. (bron Het nieuwsblad)






    PAUS – 8,5% Alc.Vol

    Scheldebrouwerij – Meer



     

     

    Wazig strogeel biertje

    Met een mooie witte schuimkop

     

    De neus is vrij moutig

    De eerste slok vertaald zich in een lekker bier.

    Het bier is moutig zoet
    Fruitig.
    Met daarna een hopbitterheid die evenwicht brengt

    Fijne zurige trekjes komen even naar boven (tarwemout)

    Ook nu en dan een pepertoetsje

    Het bier vloeit lang uit met een mooie hopbittere nasmaak

     

    Lekker degustatiebiertje waarmee u 100 dagen aflaat kan verdienen


    Ondertussen heeft de vzw een tweede biertje laten brouwen nl. Pater.  Niet verwarren met Eerwaarde Pater van bierfirma “Het Alternatief”.

    Het is de bedoeling om de Vosselaarse bieren terug in de schijnwerper te plaatsen.


    De Scheldebrouwerij een ambachtelijke brouwerij gesticht in 1994 was oorspronkelijk
    gevestigd op het industrieterrein in ’s Gravenpolder (Nederland).
    Deze kleine brouwerij had echter grootse plannen.

    Omdat België een bierland is en veel meer mogelijkheden bied en ook omdat de brouwerij wilde uitbreiden werd in 2007 een nieuwe locatie gevonden in Meer (prov. Antwerpen).


     

    19-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Tatsevoet' van brouwerij Het Alternatief voorgesteld op het Gemeentehuis van Izegem.



    Voorstelling Tatsevoet op het gemeentehuis van Izegem.

     

    Zaterdag heeft de Burgemeester en het schepencollege van Izegem kunnen
    kennis maken met hun eigen stadsbier. 
    In de raadszaal van het gemeentehuis stelden brouwer Piet Salomez en zijn echtgenote
    Christine Opsomer van brouwerij  ‘Het Alternatief’ hun Tatsevoet voor.
    Tatsevoet verwijst naar het aambeeld van de schoenmaker.

    Vermits de stad Izegem ook pekkerstad, borstelstad of schoenenstad genoemd wordt
    was het evident om de naam van het bier in die middens te zoeken.
    De naam werd verkozen door de plaatselijke bevolking na een oproep in de stadsperiodiek.
    De wedstrijd werd gewonnen door Bakker Verfaillie.




    Het mooie gemeentehuis van Izegem in neo-renaissancestijl
    Het gemeentehuis is gevestigd aan de Korenmarkt in het voormalige huis 'Pax Intrantibus'
    Dit herenhuis werd in 1883-1884 gebouwd door wijn- en likeurhandelaar Camille Ameye-Dobbelaere,







    De leuke geschilderde reuzenlaarzen opgesteld buiten en binnen het gemeentehuis
    verwijzen naar de Izegemse schoenenglorie van weleer.






    Informatieambtenaar Christiaan De Forche stelde Piet Salomez
    voor aan de genodigden. Burgemeester Mevr.
    Gerda Mylle
    was verheugd met het nieuwe
    stadsbier.  Ze stelde meteen voor om het regelmatig op recepties uit te schenken.
    Ook wil ze het bier promoten en het laten serveren in het toekomstige museum
    Eperon d'Or.

    Op de foto van lnr : Eerste Schepen Dirk Van Walleghem, brouwer Piet Salomez,
    Burgemeester Mevr.
    Gerda Mylle, Informatieambtenaar Christiaan De Forche,
    en schepenen Nadia Staes en Maureen Raedt

      


    Piet Salomez gaf een korte uitleg hoe brouwerij Het Alternatief is ontstaan.
    Daarna gaf hij een uiteenzetting over het bier zelf.


    "Het was de bedoeling om een Special Belge te maken.
    Deze bierstijl was in de jaren 20-30 populair.
    Dit was tevens ook de bloeiperiode van de Izegemse schoen- en borstel industrie.
    Met een Speciale Belge verstaan we een amberkleurig bier tussen de 5 en 6% alc,
    met Pale-ale en/of karamelmout".
    "Toen waren de bieren ook bitterder dan nu het geval is" vervolgde Piet.
    "Tegenwoordig is het bier zo zoet dat je er dorst van krijgt in plaats van dorstlesser te zijn".





    De Tatsevoet in al zijn glorie.
    De brouwmethode die Piet gebruikte om zijn bier te brouwen is die van 100 jaar geleden.
    Ook werd er Engelse gist gebruikt en ook Engelse hop, wel gekweekt in Poperinge,
    volmout, geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen, geen kunstmatige aroma's of zoetstoffen.
    Dus normaal een gezond bier zoals een bier moet zijn.
    Immers heeft brouwerij het Alternatief op dat vlak hun reputatie hoog te houden.




    Image Hosted by ImageShack.us
    De Tatsevoet is amberkleurig en heeft een alcohol % van 6.
    De bitterheid is 25 EBU en een kleur van 30 EBC.
    Later zal ik dit bier nog uitvoerig bespreken op deze BIERBLOG





    Na de voorstelling werd het bier door de genodigden gedegsuteerd.



     


    Piet Salomez en Christine Opsomer toosten met Burgemeester
    Mevr. Gerda Mylle op het succes van het nieuwe Izegemse bier.






    Bakker Jean-Pierre Verfaille bedachte de naam voor het bier.
    Hij is nogal vertrouwd met de geschiedenis zodat hij nogal vlug de naam
    Tatsevoet naar voren schoof.
    Hij is ook de ontwerper van het Izegems schoentje sinds 1984. 
    Het is een zoete lekkernij die hij bakt en het verwijst naar de Izegemse schoennijverheid.




    Urbain Salomez (84) oud bierhandelaar liet het bier smaken die zijn zoon
    gebrouwen had. Urbain was al een streekbierspecialist nog voor het
    woord 'streekbier' uitgevonden was. 






    Ook de dames Timby Vansuyt (projectmanager) en Aurelia Leyn (regiomedewerkster)
    van Toerisme Leiestreek konden het biertje waarderen.


    Uiteraard konden de vrienden bierproevers van Piet niet ontbreken op de voorstelling.



    Bovenaan van links naar rechts Etienne Desaegher (HIC)
    Geroen Vansteenbrugge (WBF),
    Leen Walcarius (WBF) Jozef Wijffels (HIC)
    Onderaan van links naar rechts William Roelens (HOP) Christine Opsomer (Het Alternatief)
    Piet Salomez (Het Alternatief) en Stefaan Demasure (HIC)




    En ze proefden dat het goed was.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Het stijlvol etiket waar ik een beetje trots op ben
    Want het ontwerp is van Piet en mezelf.
    De foto verwijst naar de voormalige Izegemse schoenfabriek Eperon d'Or


    .



    De Eperon d'Or
    De vroegere schoenfabriek, met haar opmerkelijke art-deco gevel en toren, 
    zal worden omgebouwd tot een hedendaags museumcomplex én streekbezoekerscentrum.
    Het nieuwe Borstelmuseum zal in de voormalige fabriekshal komen.
    Ook het schoenenmuseum zal hier ondergebracht worden.
    Hier zal u later ook een tatsevoet kunnen degusteren.

    INFO :

    Brouwerij Het Alternatief

    Meensesteenweg 65

    8870 Izegem

    051/31.62.70

    15-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder Heule - Het 'śDeens Amager'ť plankje


    Den Proefzolder
    Het “Deens Amager” plankje





    Na het proeven van de bieren van twee Noorse brouwerijen pakte Den proefzolder deze keer uit met gerstenat uit Denemarken. De bieren kwamen van de Amager (spreek uit “Amar”) Bryghus.
    Amager zou een kleine brouwerij zijn in de buurt van Kopenhagen.
    De uitbaters zijn twee vrienden amateurbrouwers die hun stap wagen om professioneel bier te brouwen.  Een vergelijking met de Alvinne brothers is hier niet ver af.


    Bij het betreden van de brouwerij werd onze neus geprikkeld
    door de aangename zoete geur van een brouwproces die bezig was.
    Terwijl boven geproefd werd was de brouwerij beneden in volle expansie




    Bob Willems en Jo Abbeloos van brouwerij Tripel-B.
    Ze worden ook zigeunerbrouwers genoemd omdat ze in verschillende
    brouwerijen hun kermis bier Blonde Bel gaan brouwen





    Op het plankje stond er

    Amager Imperial Stout
    Fru Frederiksen
    Hr Frederiksen
    Batch One





    Amager Imperial Stout, Fru Frederiksen en echtgenoot Hr Frederiksen
    en Batch One.  Biertjes van de
    Amager Bryghus.




    Voor de eerste maal op Den Proefzolder. Anne David en Paul Vandenberghe.
    van de Waregemse bierfanaten.  Secretaris WBF Geroen Vansteenbrugge
     is al bezig met volop te genieten van zijn plankje.
    Samen met uw nederige dienaar deed dit trio mee aan de eerste BLES bierkwis.
    We werden tweede na de Leuvense Biertherapeuten. 
    Als prijs kregen we een mooie biermand en een bon
    voor een gratis plankje op Den Proefzolder.



    De biertjes op het plankje worden altijd door elkaar geproefd
    en vergeleken.



    Imperial Stout – 10% Alc.Vol.





    Donker biertje met beige schuimkraag

    Aroma van gebrande mout en koffie zonder melk

    Ook hier weer gebrande mout en koffie
    Zoethout heel diep.
    De bitterheid overheerst te veel
    andere smaken worden daardoor weggedrongen
    Het bier is niet zo goed in evenwicht
    Droge bittere afdronk.



     

    Fru Frederiksen – 7% Alc.Vol.





    Heel donker bier (Donker olie) met een lichte beige schuimkraag

    Het aroma is verrukkelijk
    Cacaopoeder, chocolat en toffee

    De smaak is overwegend geroosterde mout
    Chocolade
    Lichte toetsen van rozijntjes
    Afdronk droog en bitter
    Blijft hangen

    Mevrouw Frederiksen, niet zo bitter als haar echtgenoot Mr Frederiksen
    Maar zoals alle vrouwen zijn, heel smaakvol.



     

    Hr. Frederiksen – 10% Alc.Vol.






    Donker bier met een lichte beige schuimkraag

    De neus is ietsje muffig
    cacao en chocolade zoals hieboven

    De smaak is die van gebrande mout
    Koffie
    Chocolade
    Bittere toetsen
    Droge afdronk
    vette textuur
    Een mooie nabitterheid
    Prachtig evenwichtig bier.

    Door zijn 10% Alc heeft het bier ook meer body.
    Net iets beter dan zijn echtgenote.
    De beste van de vier



     

    Batch One – 9,2% Alc.Vol.





    Donker amber (rood) met witte schuimkraag.

    Fruitige neus
    Perzik

    De smaak is fruitig
    Donker fruit
    Een wrange bitterheid neemt het smakenpallet over
    Het biertje is niet evenwichtig.
    Droge afdronk.



    4 goeie biertjes maar de Noorse waren toch nog iets beter.
    Hier en daar moet er nog bij gesleuteld worden.
    Maar de brouwers Morten Valentin Lundsbak and Mr. Jacob Storm
    zijn zeker op goede weg.




    Uit de USA en voor de eerste maal op Den Proefzolder.
    Susan Page en Echtgenoot.
    Susan werkt als Controller in Deschutes Brewery, Inc. – Bend, Oregon - USA



     

    Ondertussen liggen al vier Calvadosvaten gevuld met bier op Den Proefzolder.
    Bij aankoop van de vaten hebben de Alvinne Brothers ook wat Calvados gekocht
    die 8 jaar lang lag te rijpen in die vaten.
    De brasseriekeuken haalde deze keer zijn inspiratie bij de Calvados.




     Een lekkere zalm klaar gemaakt met de drank
    uit het gelijknamige departement Calvados in Normandië


    Daarna kregen we nog een glaasje van dat puur genot.




    Voorzitter Steven Vermoere voorzitter van De Leuvense Biertherapeuten
    ook voor het eerst op Den Proefzolder, laat zich verwennen met een Deens Plankje.
    De voorzitter met West-Vlaamse roots bracht ook voor de eerste maal een bezoekje.




    De Proevertjes



    Oude Kriek 3 Fonteinen – 5% Alc.Vol.
    3 Fonteinen – Beersel
    Met echte wilde Schaarbeekse Krieken
    Gebrouwen in 2005 – gebotteld in 2007








    Mooi rood van kleur – Wit schuim

    Het aroma is iets medicinaal
    Maar in positieve zin
    Laten we het houden op de geur van rode neusjs (Topjes)
    Gekonfijte krieken

    De smaak is zuur
    Toetsen van hout
    Mals
    Met een droge afdronk.
    Verfrissend

    Een prachtige oude kriek.



     Trouwe bezoekers Liesbeth en Youri laten de Mikkeller lekker smaken.




    Mikkeller Beer Geek Brunch – Weasel – 10,9%Alc.Vol.
    Mikkeller – Kopenhagen (DK)
    Gebrouwen door Mikkeller op Nřgne Ř, Noorwegen.







    Donker biertje met beige schuimkraag

     

    De neus is die van donker gebrande mout

     

    De smaak van zwarte koffie

    Vanille

    Lichte alcoholtoetsen van Whisky

    Een aangename bitterheid

    Met een mooie lange afdronk

     

    Prachtig bier.

     

    Deze keizerlijke Oatmeal Stout is gebrouwen met een van 's werelds duurste koffie,
    gemaakt van de uitwerpselen van de wezel-achtige (vadaar de naam Weasel op het etiket) civetcats.

    Deze Zuidoost-Aziatische dieren worden gebruikt voor de productie van kopi luwak.
    Dit is een speciaal soort koffie, waarvan de bonen gegeten wordt en gefermenteerd worden door de civetkat.
    Werknemers verzamelen daarna de uitgewerpte bonen en er wordt koffie van gemaakt
    De uiterst zeldzame civet Koffie heeft een sterke smaak en een nog sterkere aroma.

    Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd.

    Den Proefzolder toch niet gewoon meer!




    Renaat Debacker en Françoise Holvoet van de Ingelmunsterse
    bierproeversvereniging HIC waren speciaal met de fiets afgekomen.
    Ook zij waren er voor de eerste maal erbij.



     

    Jaipur – 5,9% Alc.Vol.
    Thornbridge Brewery – Derbyshire (U.K.)






    Oranje biertje met een witte minieme schuimkraag.

    De neus ruikt fruit
    Perzik

    De smaak is een mooie bitterheid
    Fruitige toetsjes
    Sinaas, Grapefruit
    Het biertje heeft weinig body maar voldoende voor een bier van bijna 6%Alc.
    De bieren van de Thornbridge Brewery zijn allemaal laag in alcohol.

    Toch een lekkere IPA




    Zo kan een tafel na een tijdje proeven er uitzien.


    Breng een bezoekje aan Den Proefzolder, het is een beleving!

    Alle buitenlandse bieren uit de proefplankjes zijn ook te koop op Den Bierzolder.
    Hiermee is de kleine biershop enig in België.
    Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, neem dan geregeld een
    kijkje op

    http://alvinne.wordpress.com/about

    10-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie de Tubize bijna klaar? - Boneffe het nieuwe abdijbier


    Brasserie de Tubize - Tubize


     

    De inwoners van Tubize (Tubeke) zullen waarschijnlijk nu nog treuren omdat
    hun plaatselijk voetbalploeg AFC Tubize volgend jaar niet meer in de
    hoogste klasse van het Belgische voetbal speelt.

    Gelukkig zullen ze hun verdriet kunnen wegspoelen met de plaatselijke

    streekbieren die binnenkort uit de brouwketels van Brasserie de Tubize zullen vloeien.

     

    De bieren onder de naam 'Betchard' zijn er al
    (zie de bierbeschrijving op deze blog :
    Betchard Blonde - Bičre de Tubize”)

    maar ze worden voorlopig nog altijd gebrouwen bij De Proefebrouwerij in Lochristi.

    Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize,
    Hij komt uit het śuvre van Jules Leclerc.
    "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals.
    Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd
    van de lokale artiesten.



     

    Op weg naar het 10 jarig bestaan van bierproeversclub 'De Lambikstoempers' in Lembeek gingen,
    Geroen, Pierre, Gilberte en ik zaterdag laatst even een kijkje gaan nemen
    in hoeverre Brasserie de Tubize al klaar was om te brouwen.
    Geroen had er verleden jaar al geweest en was benieuwd naar de vooruitgang.




    Ondanks dat we ons bezoek niet hadden aangekondigd werden we
    vriendelijk ontvangen en rondgeleid door
    Jean Rodriguez (rechts).
     Op de foto Geroen Vansteenbrugge en Pierre Step.


    Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant
    ‘in t Spinnekopke

     gelegen op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur) te Brussel.
    Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.

     

    Dat ook brouwen zijn grote passie aan het worden is, bewijs zijn bijna dagelijkse aanwezigheid op de terreinen van zijn toekomstige brouwerij.



    Rechts de brouwerij In de typische kleuren (stenen en cement) van de streek.
    Het voorste gedeelte is ingenomen door brouwerij.
    In het achterste gedeelte zal er een vergader-en banketzaal komen.
     




     Links van de brouwzaal (komende van de hoofdingang van het terrein)
    staat het indrukwekkende proeflokaal.
    Alle nutsvoorzieningen moesten hier nog gebeuren.
    Ook de bodem was sterk vervuild en moest afgegraven worden.
    Hier was vroeger de Fabriques Belges de Textiles Articiels (Fabelta) gevestigd
     



     Het degustatielokaal (versta café-restaurant) zal op de
    bovenverdiepingen een brouwmuseum  gevestigd zijn en ook een ruimte waar
    oude glazen en flessen tentoongesteld zullen worden.
    Dit gebouw moet nog in dezelfde kleuren als de brouwerij opgesmukt worden.
    Vooraan komt er een groot terras en een speeltuin voor de kinderen.





    Het degustatielokaal en Restaurant die volgens Jean Rodriguez samen met de brouwerij
    in augustus zou moeten klaar zijn.






    Op de bovenverdieping liggen en staan al enkele oude
    brouwerijattributen uit vervlogen tijden.  Hier komt het museum.






    Ook oude flessen en glazen zullen een verdieping hoger tentoongesteld worden.













    Alles is reeds aanwezig in de brouwerij.  Ze zal als alles goed ziy
    moeten proef draaien in augustus.
    Voor alle zekereheid zullen de bieren voorlopig nog verder gebrouwen worden
    bij de proefbrouwerij tot ze na enkele proefbrouwsels
    in Brasserie de Tubize op punt staan.





    Zo zag het pand er uit toen Jean het kocht.
    U houd het niet voor mogelijk welke bergen werk die man verzet heeft
    om tot het momentele resultaat te komen.
    Hier zal later een vergaderzaal komen en er naast de banketzaal.



    Om ons bezoek af te sluiten had Jean voor ons nog een nieuw biertje
    in petto.  Boneffe een nieuw donker abdijbier.
    Naar het logo op het etiket te zien zou het om een erkend abdijbier gaan.



    Boneffe, het donkere abdijbier die binnenkort misschien uit de brouwketels
    van Tubize zal vloeien.




    Boneffe – 9% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij voor Brasserie de Tubize – Lochristi






    Donkerbruin biertje met een rode schijn.

    Een mooie weelderige beige schuimkop

    Het schuim is wandklevig.

     

    De eerste slok is die van zoethout

    Niet overdreven maar toch eventjes aanwezig

    Een lichte bitterheid komt opduiken

    Toetsen van donkere chocolade

    Geroosterde mout

    Afwisselend met het zoete van karamel.

    Ook het zoethout deelt prikjes uit.

    Men smaakt dat Boneffe een stevige klepper is.

    Als liefhebber van bruin bier vind ik dit een heel goed gebrouwen biertje

    Met een stevige body en goed in balans.

     

    Een smakelijk degustatiebier die past bij eender welk TV programma J




    Het rugetiket met links het logo van Erkend Abdijbier.

    Nieuwe ‘erkende’ abdijbieren kunnen er

    alleen bijkomen als zij verwijzen naar een bestaande abdij, die ooit

    gebrouwen heeft, en als zij royalty betalen.


    In dit geval zou het moeten gaan over de Abdij van Boneffe in
    Eghezee in de provincie Namen.
    Of het bier als abdijbier erkend is heb ik het voorlopig het raden naar.




    Hopelijk kan Jean Rodriguez dit bier en zijn andere bieren met de zelfde smaaksensatie

    verder ontwikkelen in zijn eigen brouwerij

     

    Ik wens hem in ieder geval veel succes.

    En misschien tot in augustus op het terras van Brasserie de Tubize.

    09-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Guinness in "The Porter House" - Kortrijk


    Een paar maanden terug bracht ik een bezoekje aan het Kortrijkse Broelmuseum.
    Het was in feite de eerste maal dat ik alleen op stap ging zonder Voske.
    Niet gemakkelijk, maar ik moest nu eenmaal wennen aan het alleen zijn.
    Gesterkt door haar woorden dat ik mijn hobby verder moest uitoefenen
    ging ik die zondag op pad.
     

    Omdat kunst mij altijd gefascineerd heeft koos ik voor het Broelmuseum in Kortrijk.
    Ik had het museum trouwens al een hele tijd niet meer bezocht.

    Het was dus hoog tijd om de Kortrijkse dierenschilders te gaan opzoeken.
     

    Ik zou daarna de beeldende kunst koppelen aan de brouwkunst en het tappen van een lekkere

    Ierse Guinness in 'The Porter House', een Ierse pub juist om de hoek.





    Het Broelmuseum is gelegen aan de Broelkaai 6 te Kortrijk
    juist naast de bekende Broeltorens.
     





    Je kunt het Broelmuseum, gehuisvest in het impostante herenhuis
    net naast de Broeltorens, niet missen.
    Sinds 1995 zijn alle kamers met zachte hand gerestaureerd in hun
    oorspronkelijke glorievolle staat. Door de aanbouw van een nieuwe vleugel
    in 1988 is het Broelmuseum een ideale locatie voor de
    tentoonstelling van zowel oude als moderne beeldende kunsten.

















    In het mooie herenhuis krijg je een overzicht van beeldende kunst uit de 16de eeuw
    tot en met de 19de eeuw, van de hand van kunstenaars die in Kortrijk
    gewoond of gewerkt hebben. Twee zalen zijn volledig gewijd aan het werk van
    schilder Roeland Savery. Van hem bezit het museum 13 schilderijen,
    waarvan Plundering van een dorp tot één van zijn topwerken wordt gerekend.
    Op de verdieping kom je oog in oog te staan met werken van befaamde
    19de-eeuwse Kortrijkse schilders zoals:
    Louis Robbe, Loűis-Pierre Verwee, Evariste Carpentier, Jean-Baptiste Dejonghe,....
    Als geen ander weten ze dieren, landschappen en portretten in hun werk tot leven te brengen.





    Juist om de hoek is er het Kortrijks Mirakelstraatje waar
    The Porter House gehuisvest is.




    'The Porter House', De Kortrijkse Ierse pub. 
    Naar het schijnt behoort hij tot de grootste Irish Pubs van België.





    In Porter House wordt u volledig in de sfeer van Ierland ondergedompeld.

    Met een goede service en kwaliteit, krijgt u het beste van wat Ierland te bieden heeft.





    U vindt er een ruime keuze van inheemse en Ierse drankjes.
    Er worden meer dan 30 andere soorten bier aangeboden.
    Je kan ook kiezen uit een lijst met de beste Ierse whisky.











    Zoals in elke Irish Pub is er een tv gedeelte (Groot scherm)
    waar je voetbalwedstrijden kunt kijken en herbekijken









    The Porter House heeft een restaurant,
    2 volledige bar-zones en 1 restaurant-ruimte met een aparte bar.





    In The Porter House wordt de traditionele Guinness er op de perfecte temperatuur geserveerd.
    Er is geen betere Guinness te vinden in heel België.





    De Guinness perfect getapt met het klavertje vier op het schuim.
    Dat klavertje zou speciaal voor de toeristen zijn, of op aanvraag.
    Echte Ieren komen daar niet mee af.
    Ik kreeg er toch eentje en ik moet zeggen, het oogt wel leuk.





    Guinness Draught – 4,1% Alc.Vol.



    Een pint Guinness van 't vat. Een en al pracht.
    Ze bevat minder calorieën dan een pint halfvolle melk of een pint sinaasappelsap.


    Het romige schuim op Guinness is uitgekiend.
    In fles, blik of vat wordt naast koolzuurgas ook stikstof gebruikt,
    wat (dat is fysica) voor kleinere belletjes zorgt.
    In de tap achter de toog wordt het bier door een plaat met gaatjes geperst,
    wat nóg fijnere bubbels oplevert.



     

    Zwarte schoonheid met een romige beige schuimlaagje.

    Het laagje blijft tot het eind.

     

    De neus bied ons eerst niets

    Maar dan komt er heerlijke gebrande mout

    Noten

    Koffiearoma

     

    De smaak is net als de neus in het begin eerder wat flauw

    Na een tijdje komen geroosterde toetsen uw tong prikkelen

    Chocolade en koffiesmaak.

    Mooie romige body

    Een constante bittere smaak.

    Droge afdronk met een gerekte nabitterheid

     

    Een prachtige stout waar toch niet iedereen wild van is.

    Voor de echte liefhebbers is dit wel genieten




    "Ierse pubs zijn als McDonald's.
    Je treft ze overal in de wereld aan en ze lijken allemaal op elkaar'', zegt een Ierse cafébaas.
    Dat is geen toeval: het Ierse caféconcept is big business
    ,
    en wordt wereldwijd met succes geëxporteerd.


    Adres:

    Porter House Irish Pub
    Kapucijnenstraat 19
    8500 Kortrijk



    06-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het brouwen en proeven van een Bon homme (De Leite - Ruddervoorde)


    Het brouwen en proeven van een Bon homme (De Leite)

     


    Voor meer uitleg over de brouwerij verwijs ik u naar een eerder artikel van mij op deze bierblog

    Open Brouwerijendag – Brouwerij De Leite - Ruddervoorde:

     

     

     

    Het was een stralende zonnige dag toen ik naar Ruddervoorde trok om bij
    brouwerij De Leite het  brouwproces te volgen van hun tweede biertje ‘Bon Homme’.
     
    (Femme Fatale was hun eerste) 
    Het is reeds de derde maal dat ik deze brouwerij met een bezoekje vereert en telkens was er een stralende zon van de partij.

    De reden voor deze warme dagen moet bij de brouwers gezocht worden  .

    Etienne Vanpoucke, Pol Vanneste en Luc Vermeersch zijn zelf drie
    zonnige en hartelijke mensen.

    De brouwerij is gevestigd op het industrieterrein “De Leite”
    meer bepaald in de firma ‘Heibig Aluminium’.
    Luc Vermeersch is eigenaar van deze constructiewerkplaats van
    profielen voor allerhande toonbanken voor winkelketens e.a..






    Toen ik er om 10u30 aankwam hadden ze al een brouwsel achter de rug.
    Het schoonmaken van het materiaal was begonnen.




    Etienne Vanpoucke was al flink bezig met het reinigen van de brouwkuip.
    Orde en netheid is zeer belangrijk in een brouwerij.
    Tenslotte moest er nog een tweede brouwsel worden opgestart.




    De brouwinstalatie maakt een klein deeltje uit van het gebouwencomplex.
    De zonnecellen voeden het totale electriciteitsverbruik van het gebouw. 
    Dus ook de brouwerij.





    De brouwinstallatie klaar om nog een brouwsel van 500 liter te maken.
    Links de brouwketel van 800 liter.  Rechts de filterkuip van 700 liter.
    Ze brouwen éénmaal in de maand. Telkens twee brouwsels per dag.





     De filterkuip (700 liter) die weldra zal vervangen worden.
    Ze is iets te hoog om gemakkelijk en vlot te kunnen filteren.




    Pol Vanneste kijkt of het water in de warmwaterketel al voldoende op temperatuur is.




    Gelijktijdig met het Bon Homme brouwsel wordt ook een tweede
    kleiner proefbrouwsel (30 liter) van een nieuw biertje
    (waar ik helaas nog de naam niet mag prijs geven) gestart.
    Luc (rechts) en Christophe een werknemer van de firma bekijken de temperatuur.
    Voor de nieuwe proefbrouwsels wordt de kleine Finse brouwinstallatie gebruikt.
     



    Een kijkje in de kleine brouwketel.
    Dit was in feite de eerste installatie van Luc Vermeersch. 
    Ze dateert al van 1998.
    Het nieuwe biertje zal een naam dragen in de lijn van Femme Fatale en Bon Homme.





    Een van de twee gistingstanks bevat het eerste brouwsel Bon homme
    die reeds vroeg in de morgen werd gebrouwen.





     Wanneer het water op temperatuur is stort Paul de mout in de brouwketel
    voor een tweede brouwsel Bon Homme.





    Om de pH-waarde op peil te houden wordt er iets bijgezuurd.
    Het berekenen van de pH-waarde aan de hand van de hoeveelheid zuur
    die ze toevoegen aan het beslag is zo goed als onmogelijk. 
    De pH-waarde moet dus eerst gemeten worden.





     Na het maďschen is het nu tijd voor de filtratie.
    De wort wordt overgepompt naar de filtreerkuip.




    Via de filtreerkuip gaat het wort weer naar de kookketel.
    De maďschketel (brouwketel) die ondertussen is gekuist doet nu dienst als kookketel.





    Om de filtratie vlotter te laten verlopen worden door Luc
    kanalen in de filtermassa gekerfd zodat het wort gemakkelijker kan doorstromen





    Het gefilterde wort moet zo helder als een spiegel zijn. 
    dan is het goed uitgefilterd. Zoals u hier ziet.





    Image Hosted by ImageShack.us
     Het gefilterde wort wordt nu gekookt.  Hop wordt toegevoegd om
    aroma's en bitterheid aan het bier te geven.  Alsook om het langer te bewaren.





    Om het bier nog meer smaak te geven worden een
    aantal kruiden de wort toegevoegd.
    Welke kruiden? Dit is het geheim van de brouwer en moet de proever
    het maar kunnen achterhalen.




    Tijd om eens te proeven van een lekker blonde Femme Fatale of een
    donkere Bon Homme
    Zie beschrijving onderaan








     Ook tijd om eens naar de schrootmolen te gaan kijken in het magazijn.

    Onderaan staat de container om het bier naar brouwerij Strubbe te vervoeren.
    Vermits brouderij De Leite over geen bottelinstalatie beschikt wordt het
    bier in Ichtegem afgevuld.





    Na de filtratie en tijdens het koken moet de filterkuip
    grondig gereinigd worden. Het draf of ook nog bostel genoemd word door
    de plaatselijke boer afgehaald voor veevoeder.




    Als dank voor mijn bezoek en het lekker middageten neem ik dit karweitje
    voor mijn rekening.  Luc legde dit digitaal vast als bewijs






    Luc Vermeersch liet mij en de ander brouwers proeven van een
    proefbrouwsel van hun derde bier.
    De eerste indruk is veel belovend maar er moet nog wat aangeschaafd worden.
    Daarom die parallel lopende proefbrouwsels om het te verfijnen





    Na het koken wordt het bier overgepompt naar de gistketels
    Daar zal het een weekje uitgisten
    Dat de gist goed zijn werk doet (ietsje te goed) verduidelijkt deze foto
    genomen rond 16u00 van de gistkuip gevuld met het eerste brouwsel.


    Daarna volgt nog twee tot drie weken nagisting en rijping.
    Het bier wordt dan zoals gezegd naar brouwerij Strubbe overgebracht
    om het te laten bottelen en lageren.



    Het was inmiddels al 17u00.
    Tijd om brouwerij De Leite te verlaten.
    Ik kreeg een paketje bier mee om thuis eens lekker op mijn gemak te proeven
    van een Bon Homme en een Femme Fatale.
    Toen ik weg reed was de zon nog altijd van de partij boven De Leite.



    Dat Luc Vermeersch familie is van een kunstenaarsfamilie
    wisten we al van een vorige reportage zie :
    Open Brouwerijendag – Brouwerij De Leite - Ruddervoorde:

    Voor het etiket Femme Fatale was de neef van Luc,
    kunstenaar Rik Vermeersch verantwoordelijk.
    Het etiket van Bon Homme was nu het werk van de zoon van Rik.
    Tinus Vermeersch
    Op het etiket, een karikatuur van de vader van Luc met daaronder.
    een reeks afbeeldingen van spreuken die te maken heeft met drinken en zat zijn.





    Kent u de spreuken of gezegden die hier zijn afgebeeld?
    Ik zal er eentje verklappen : Drinken als de beesten





    Bon homme – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Leite - Ruddervoorde





    Een donkerbruin bier met een mooie
    beige schuimkraag

    De neus is lekker moutig.
    de geur van vers brood is aangenaam.
    Een miniscuul toetsje warme alcohol komt naar boven.

    De eerste slok laat ons genieten van een lichte bitterheid.
    Geroosterde mout
    Dan komt een geringe zoete smaak (karamel) de plaats innemen.
    kleine chocolade toetsjes.- Toffee
    De lichte bitterheid is constant aanwezig
    Het heeft een middelmatige body
    Het bier is mooi in venwicht
    Het bier heeft een droge afdronk en een lekkere geringe nabitterheid.


    Voor mij een lekker bruin biertje van slechts 6,5%
    Een tweede en derde zou ik niet afslaan.




    Een lekker bruintje met een mooi etiket
    ontworpen van de hand van kunstenaar Tinus Vermeersch.






    Op het etiket de beeltenis van de vader van brouwer Luc Vermeersch

    Brouwerij De Leite gaat nu voor het eerst exporteren naar Frankrijk.
    De brouwers  dromen ervan om ooit hun bieren over de grote plas te kunnen leveren.
    Waarom niet?  Ze zijn ambitieus genoeg en...
    overal waar ze gaan schijnt de zon!!!
    Dus Amerika waar wacht je op?



    03-06-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!