OP VERRASSINGSREIS MET HIC
HIC (Heerlijk Intens Consumeren) is een gezellige bierproeversclub uit Ingelmunster
waar ik ook als lid al een paar jaar van deel uitmaakt.
Dit jaar vieren ze hun 10 jaar bestaan. Langs deze weg wil ik het bestuur van
harte proficiat wensen voor hun noeste inzet gedurende al deze jaren.
T.g.v. dit Jubileumjaar hadden ze op 16 mei 2009 een verrassingsreis ingericht. Wetende dat HIC altijd streeft naar perfectie in alles wat ze doen was ik bijna zeker dat het een klepper ging worden.
Alhoewel ik twijfelde of ze me echt zouden kunnen verrassen op biergebied?
Tenslotte is het nog altijd een bierproeversclub waar een deel van de verrassingen toch met bier te maken moet hebben.
Het was reeds verzamelen geblazen om 07u45 in het Brouwershof. Deze taverne is gelegen juist naast brouwerij Van Honsebrouck en is het vast lokaal van HIC.
Daar konden we nippen aan vers gemaakte koffie. Het bier zou later wel volgen.
1ste VERRASSING - Michels Filmmuseum
De eerste plaats die we aandeden was Michels Filmmuseum gelegen in de Gladiolenstraat te Roeselare (West-Vlaanderen). Eerlijk gezegd ik had er nog nooit van gehoord.
Toen we het pand betraden vielen we van de ene verbazing in de andere.
Groot en indrukwekkend. Het museum omvat naast honderden filmprojectoren voor professioneel en amateurgebruik. een privébioscoop in retro stijl.
We werden verwelkomd door maar liefst 3 gidsen. Michiel Remaut (naar wie het museum genoemd werd), Bernard De Witte en Roger Noyer.
Michiel Remaut (R) (naar wie het museum genoemd werd) en zijn echtgenote, heetten ons van harte welkom. Roger Noyer nam ons daarna mee naar zijn droomwereld.
Eerst werden we naar het knusse cinemazaaltje geloodst waar kunstschilder Roger Noyer
via een PowerPoint presentatie ons een overzicht gaf van zijn werk.
Naast cartoons, landschappen en portretten was hij vooral kalicotschilder van filmdoeken en panelen.
Met zijn volkswijsheid, poëtische folklore en zijn doordachte humor wist de 82 -jarige publiciteitsschilder- lesgever ons te bekoren. Daarna werden we getrakteerd op een 20 minuten durende zw/w filmpje van Laurel en Hardy.
Michiel en Bernard leiden ons daarna door het kraaknette pand.
Beste lezers het loont echt de moeite om dit museum (runnend zonder subsidies) eens te bezoeken.
Alle info op : http://users.telenet.be/filmmuseum/
Roger Noyer bij een van zijn kalicotschilderijen.
In het knusse cinemazaaltje konden we genieten van een 20 minuten durende zw/w film van Laurel en Hardy.
Honderden oude filmprojectoren voor professioneel en amateurgebruik waren te bewonderen in het kraaknette pand.
Ook oude analoge fototoestellen en besturingssystemen voor diaprojectie waren te zien in de kijkkasten. Boven de toestellen prijken enkele filmdiva's geschilderd door Roger Noyer
Als fotoliefhebber was dit een aangename kennismaking met het filmuseum van Roeselare.
2de VERRASSING Brouwerij Van Eecke
Dit was voor mij de grootste verrassing van de dag.
Een bezoek aan brouwerij Van Eecke te Watou.
Een brouwerij waar ik de buitenmuren al veelvuldig langs de buitenkant heb kunnen bewonderen tijdens de de Poëziezomers van Watou
maar met het interieur had ik nog nooit kennis gemaakt.
Dit was nu dank zij HIC bewerkstelligt.
Brouwerij Van Eecke
In 1629 werd in de streek rond Watou,
familie vanYedegem tot graafschap verheven.
Diezelfde familie bezat in Watou een kasteel waaraan een eigen brouwerij verbonden was.Tijdens de Franse revolutie branden kasteel en brouwerij af;omdat kastelen blijkbaar minder interessant waren,werd na de revolutie enkel de brouwerij heropgebouwd.
In 1862 kwam de familie Van Eecke in het bezit van de brouwerij.
In de"Gouden Leeuw" zoals de brouwerij toendertijd werd genoemd,werden uitsluitend hoge gistingsbieren gebrouwen. (bron : http://www.brouwerijvaneecke.tk/)
Oud brouwer Walter Lignel uit Watou deed de rondleiding.
Een van de twee brouwketels.
Het roerwerk en verwarmingselementen (stoom)
Een tweede kooketel. De hop wordt toegevoegd aan deze kokende tank. Van Eecke gebruikt een afzonderlijke mouttank
Deze wortfilter is van de jaren '40, (de oudste gebruikte filter van het land). Het vereist heel wat inspanning om het wort manueel te filtreren. Het wort wordt door katoenen doeken geperst.
Is dit de voorloper van de Meurafilter?
De koperen lekbak waar het wort wordt opgevangen.
De katoenen doeken (filters) moeten na elk brouwsel gewassen en gedroogd worden.
De bieren die worden gebrouwen bij Van Eecke, maar de lagering en afvulling gebeurt bij brouwerij Leroy in Boezinge.
De Centrifuge
De platenkoeler
De Gistingstanks.
De lagertanks
De oude wasmachine en de bottellijn.
Hoe mooi kan een brouwerij toch zijn!
Brouwerij Van Eecke zit dank zij HIC nu ook in mijn archief.
3de VERRASSING Eindelijk kan ik een bezoek brengen aan t Brouwershof (Watou)
Vroeger noemde het Brouwershof 'In de Wagenmakerij'. Het café is gelegen net naast brouwerij Van Eecke.
Ik had reeds vroeger een bezoekje willen brengen aan dit uitzonderlijk cafeetje Maar door een of ander manier is het mij nooit gelukt. Hoe groot was mijn blijdschap toen we met HIC het Brouwershof betraden. Het was voor dan ook een aangename kennimaking met het sprookjesachtig interieur van het café.
Het café is gelegen net naast brouwerij Van Eecke.
Het café heeft een sprookjesachtig interieur. Roze en rood zijn hier de hoofdkleuren.
De Discobar met vooral nostalgische Franse LP's en 45 toerenplaatjes aan de muur.
Het café werd na de rondleiding bij brouwerij Van Eecke onmiddellijk ingenomen door dorstige HIC(ers)
Een heel mooi gepresenteerde en lekkere Kapittel Abt
Een amberkleurig bier ,type tripel.
Een zeer rijk bier met een prachtig evenwicht tussen de volle,licht prikkelende smaak en het alcoholgehalte van 10 vol%.
Een bier voor echte kenners.
Wordt afgevuld in flessen 33cl en 75cl en in vaten van 30 liter.
Blomme, de lieve uitbaatster
Het middagmaal vond plaats in DE STROOYEN HEN
Hoewel de Strooyen Hen het eerste huis van Sint-Jan-Ter-Biezen was, staat het er nog, en steviger dan ooit. Begonnen als toevluchtsoord voor Biezenkappers en Strobinders (een strooien hen is een bundel stro) blijft het een warme haven voor wie onderweg is van nergens naar nooit. Vier generaties lang al knettert het fornuis ter meerdere eer en glorie van lekkerbekken windstreken.
Bron : http://www.destrooyenhen.be/Index.html
Ardeens gebraad met een overheerlijke St. Bernardus Abt. Meer moet dat niet zijn.
Bespreking bier zie :
St. Bernardus brouwerij in Watou
4de Verrassing Vrije tijd in Rijsel
Rijsel is voor mij altijd een fascinerende stad geweest.
Met mijn vader gingen wij vroeger geregeld postzegels gaan kopen van Franse Koloniën voor zijn themaverzameling van dokter Albert Schweitzer.
Later bezochten Voske en ik regelmatig de Metropool om er te shoppen
Als hoofdstad van Frans-Vlaanderen, bekoort Rijsel al onmiddellijk door z'n Vlaamse levenskunst. Op het menu van de talrijke Rijselse brasseries staan bieren waaronder ook Belgische,typische Vlaamse gerechten zijn hier ook te vinden! Dit Vlaamse karakter weerspiegelt zich ook in het opmerkelijke architecturale erfgoed van de stad, dat recentelijk werd gerenoveerd.
Rijsel is en blijft nochtans een Franse metropool! Kijk maar naar de classicistische gevels langs de grote boulevards, Modern en dynamisch ontpopt Rijsel zich als een waar shoppingparadijs! Het winkelcentrum Euralille (De vrouwtjes hebben zich daar geamuseerd), met z'n high tech architectuur, het Oude Rijsel en het winkel-wandelcentrum rond de Rue de Béthune lopen over van boetieks die wel bekend zijn bij het Belgische publiek. De sfeer van vakantie, zó dichtbij, HIC heeft goed gekozen. Maar voor mij mocht een halve dag duren ipv anderhalf uur. Maar dan gingen mijn digitale kiekjes waarschijnlijk verdubbelen.
Vooral de kleurrijke multiculturele bevolking intrigeerde mij.
In rue Faidherbe (straat tussen station en place du Général de Gaulle) werden voor de opening Rijsel 3000, 12 zwarte beelden opgesteld (Les anges-démons) 12 engelen van 1 ton en 6,5 meter in hoogte elk ontworpen door het Russische kunst collectief AES + F.
Het belfort van de Kamer van Koophandel niet ver van
place du Général de Gaulle, het centrale plein van de stad.
Rijsel een bruisende stad. Een stad waar fotografen zich kunnen uitleven.
In een van de talrijke kroegen dronken we een Rince Cochon. 8,5% Alc.Vol Dit zou om een etiketbier van Tripel Karmeliet (Bosteels) gaan. De prijs? 6,20 euro voor 33cl. En wij maar klagen in België dat het bier duur is.
Vooraleer we richting België reisden maakten we nog een kleine omweg naar Rochin. Daar was Brasserie Grain d'Orge gelegen (tot in 2002 nog Brasserie Jeanne d'Arc) gehuisvest. Meer dan een tussen stop en het bekijken van het gebouw zat er niet in want de brouwerij was niet toegankelijk.
De brouwerij is vooral bekend om zijn 15% Alc zwaar bier Belzebuth. Andere bieren die ze zogezegd brouwen zijn Ambrée des Flandres, Grain d'Orge en Gold Triumph. Of de bieren werkelijk daar gebrouwen worden is er toch enige twijfel.
5de Verassing Nog een laatste drink in brouwerij t Gaverhopke
Dit was het laatste toetje van de verrassingsreis.
Ondanks dat ik er nog enkele dagen voordien een drietal proefbrouwsels ben gaan proeven
blijft het altijd aangenaam om het sympathieke brouwerskoppel Gudrun en Bruno weer te zien.
Bruno gaf een korte uitleg hoe er in het Stasegemse brouwerij wordt gebrouwen.
Daarna konden we proeven van hun huisbiertjes.
Info : 't Gaverhopke
Terug in Ingelmunster had Cecile van t Brouwershof een lekkere broodjesmaaltijd bereid.
Tijdens het eten konden we ook kennis maken met een ander manier van degusteren.
Marnix Christiaens en Frank Gevaert hadden een nieuwe methode gevonden.
Glas op de wijsvinger en leunend tegen de duim. Terwijl u het glas naar de mond brengt moet u
allez Hop roepen.
Geen foto's genomen want de kans was groot dat mijn toestel besprenkeld ging worden door rondspattend gerstenat en glas.
5 verrassingen op één dag. HIC - Proficiat voor de prachtige organisatie.
24-05-2009 om 00:00
geschreven door William Roelens
|