Proeven van eigen kweek in Wijtschate.
Wijtschate is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Heuvelland. Het dorp is bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.

Sint-Medarduskerk
Eigen kweek
Maar bij de meeste Vlamingen is het dorp bekend van de serie ‘Eigen Kweek’, een Vlaamse televisieserie geregisseerd door Joël Vanhoebrouck. De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om het hoofd boven water te houden.
In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank. Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als "you can’t put your nose in andermans menage". Muizenstrontjes (Hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse". Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt door de kijkers van Eigen kweek. TV1 speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard', waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren. Zie : http://www.een.be/programmas/eigen-kweek/engels-van-eigen-kweek?fb_ref=Default Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt. Het tweede seizoen wordt in het najaar van 2015 op Eén uitgezonden. Nog een weetje : Actrice Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.

"shit of mouse"
Smoefelen en roefelen in ’t dorp
Op zondag 12 april 2015 werd door verschillende gemeenten van het Heuvelland uitgepakt met een fietshappening gekoppeld met proeven en genieten van streekproducten. Een beleving die onze zondag op een aantrekkelijke en smakelijke manier invulde. Annemie en ik zakten af naar Wijtschate waar op het Sint-Laurentiusplein een gezellig marktje plaats vond. Naast de 'Heuvellandse bergstenen (Chocolade), Zelfgemaakte paté, droge worstjes van ’t Lindebos, ambachtelijke confituren van De Pelgrim, Eeuwenhout Kruidenlikeur, Handsaeme Foie Gras, diverse Appellation Contrôlée’s uit Dranouter en Westouter enz… waren er ook enkele streekbieren te proeven. ‘Crowe to remember’ (Heuvellands Bruintje) en ‘De Bosgeus’ een Heuvellands blondje. Beide bieren worden gebrouwen bij De Graal.

Het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog. Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein! Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij. Bron : http://www.mijngrooteoorlog.be/?page_id=38

Confituur 'De Pelgrim' Dagcentrum de Pelgrim is een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking. De boerderijactiviteiten met de groenten- en kruidentuin, het kweken van dieren en het zelf verhandelen van de producten zijn de belangrijkste activiteiten binnen het dagcentrum. Het fruit wordt verwerkt in het confiturenatelier.

Voor de kiosk : Gedenkzuil militaire en burgelijke doden WOI WOII Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.), werd onthuld op 11 mei 1927.

Ook de bieren van Giesbaargs Muurken waren aanwezig.

Appelation Heuvelland


Eeuwenhout kruidenlikeur. Een kruidenlikeur samengesteld met een neus voor de rijke natuur in en rond Dranouter. 14 kruiden waaronder Engelwortel, kattekruid, tijm, boerenwormkruid en Lievevrouwbedstro Vormen de basis van dit lekker drankje.


Heuvellandse Bergstenen Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn,, van het wijndomein van Ward Six op de Montberg. geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen. Ontwerper van deze nieuwe lekkernij is Olivier Verledens.

Lekkere producten van Handsaeme Foie Gras. Een bedrijf die in 1990 van start ging. Ze volgen de zelfde kweek- en productiemethodes als de Périgord. Onlangs zijn ze begonnen met de kweek van everzwijnen. Ganzen, eenden en evezwijnen worden er versneden en verwerkt als fijne delicatessen.

Ook 100% West-Vlaamse bieren waren er te koop.
Twee Heuvellandse streekbieren De Bosgeus en J.J. Crown

De Bosgeus Heuvellands Blond (6,8% Alc.Vol.) Blond bier met witte romige schuimkraag Lichtjes wazig Moutige neus Met een lichte kruidigheid De eerste slokken zijn zoet Moutig. Met een soms een licht zurig toetsje van de tarwe. Een lichte bitterheid komt naar boven. Ook toetsen van kruiden (Koriander) komen af en toe de kop opsteken. Het bier is zacht en misschien te braafjes Meer hoppigheid was beter geweest. De afdronk is licht bitter en vloeit uit. Maar al bij al goed gebrouwen. Voor de vele toeristen is dit een lekker bier. Voor mij mocht het meer power hebben!
J.J. Crowe Heuvellands Bruin. (10% Alc.Vol.) Bordeauxkleurig bier met een witte schuimkraag Zoet aroma met kruidige prikkels Licht geroosterd De aanzet is zoet Karamel
Afwisselend met een geringe kruidigheid Smaak van gedroogde krentjes. Lichte alcoholwarmte Soms een kleine opwelling van chocolade Lichte bitterheid Zoetkruidige afdronk Een toeristische tegenhanger voor de Bosgeus blond.
Beide bieren worden gebrouwen door brouwerij De Graal Het fruitsap (appels en peren) die in flessen wordt getrokken door De Geperste Zaligheid uit Voormezele geeft Bosgeus zijn speciale smaak. Het is een tarwebier met aroma van koriander en sinaasappelpil en een percentage van fruitsap gemaakt met fruit uit de eigen boomgaard.
Het wordt geschonken in bepaalde zaken in Heuvelland waar men streekbieren promoot. Het wordt geschonken in aangepaste glazen van 25cl. Op het glas staat een bedelaar uitgebeeld. Het gaat om een tekening uit de16de eeuw. Bosgeus wil ook zeggen bedelaar, vandaar de naam van het bier en ook van het groepsverblijf. Bekijk de geschiedenis van de streek. De Geus staat ook geschilderd op een muur van de bar in De Bosgeus.
Het bier is ook te verkrijgen in bepaalde streekwinkels in Heuvelland en kan ook gedronken worden in De Bogeus.
J.J.Crowe staat in het teken van WOI werd begin 2014 op de markt gebracht. het gaat om een bruin bier van 10% Alc.Vol. en werd JJ Crowe Brown Beer genoemd naar aanleiding van wat er in en rond De Bosgeus is gebeurd eind april 1918. JJ Crowe kreeg het grootste eerbetoon in Engeland voor zijn heldendaad die hij verricht heeft in Nieuwkerke tijdens WOI op het einde van april 1918, namelijk The Victoria Cross, die hij heeft mogen ontvangen uit de handen van Koning George. Ook in Frankrijk kreeg hij voor zijn heldendaden hiervoor de grootste onderscheiding.
Meer weten over de streekproducten uit Heuvelland en Ieper bekijk dan de site van de buurtwinkels.
X
18-04-2015 om 00:00
geschreven door William Roelens
|