Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap

Voor de tweede maal kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam : ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme, Geroen Vansteenbrugge en William Roelens
Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast in café De Zoete Inval in Heule. Waarvoor dank aan de uitbaters
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Triple Cauwe (8,0%) - 33 cl Brasserie Silly – Silly

Blond helder bier met witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling
Aroma bied ons zoet in de neus Tikje gist Granig
De eerste slok is zoet Smaken van taart, gebak Koriander en gember komen piepen en zorgen voor een aangename smaak. Een lichte bitterheid op de achtergrond Beetje warme alcohol Goed evenwicht Aangenaam bier
Vandaag blijft enkel brouwerij Rodenbach over in het Roeselaarse straatbeeld, maar dat was ooit anders. In de 19de eeuw waren er drie grote brouwerijen in de stad. Naast Rodenbach, waren er nog brouwerij Cauwe in de Leenstraat en Mahieu in de Noordstraat Brouwerij Cauwe stopte de productie in 1956 In 2010 ontdekte een zekere Maxime, een afstammeling van de familie Cauwe.enkele historische gegevens alsook de recepten voor de cauwe bieren. Samen met zijn vriend Fabian liet hij de Cauwe bieren weer herleven. En liet ze brouwen in Silly.
Drie Mussenbier (8,0%) - 33 cl De Dolle brouwers - Esen

Goudkleurig bier met
Een volle dikke witte schuimkraag
Een moutige neus Licht geurig naar hop Tikje zoet
De eerste slok is zoet Karamel Fruitige toetsen van banaan Mooie hopbitterheid Mooi in balans De afdronk is lang en bitter Een heel goed bier. Nog altijd een klassieker van formaat. Jammer dat het onder Drie Mussenbier verspreid wordt.
Naar aanleiding van de realisering van de Mussenbrug (die een recreatieve verbinding voor fietsers en wandelaars moet vormen tussen het Diksmuidse stadscentrum en de Handzamevallei). werd er een Drie Mussenbier gebrouwen. T.t.z. : Er werden geprinte etiketten op de flesjes van Arabier gekleefd.
Laat ik wel duidelijk maken dat de brouwer niets te maken heeft met dit etikettenbier.
Pont d’Amour (8,5%) - 33 cl Microbrouwerij Craeynest – Wevelgem

Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag
Moutig (Karamel) met een
geurig bloesemaroma Kruidig
De aanzet is zoet Tikje alcoholwarmte Smaak van mandarijntjes. Licht hoppig Fruitige afdronk Het bier is nog niet volledig uitgegist.
Pont d'Amour is niet langer meer uitsluitend de bijnaam van een brug in Nieuwkerke, maar ook van een lokaal biertje. Pont d'Amour, zo wordt de brug over de oude tramweg in Nieuwkerke genoemd. Omdat Nieuwkerkenaar Bart Cuvelier (46) in het huwelijk trad met Magdaline Vanhoorneweder (39) is Pont d'Amour ook een bier en een traktaat voor iedereen die op 15 mei aanwezig was op de schieting voor het koppel. Het bier is het allereerste brouwsel van de microbrouwerij Craeynest uit Wevelgem. Deze nog jonge microbrouwerij zal haar pijlen vooral op Italië richten waar Belgisch bier nu zeer trendy is.
Gordon Xplosion Red Fruit (11,0%) – Blik 50 cl John Martin – Genval

Rood bier met dikke witte schuimkraag
Aroma is zeer fruitig
De aanzet is zoet Amaretto Amandeltoetsen Alcohol x 3 Heel wrange smaken Het bier laat zich moeilijk degusteren Na enkele slokjes heb ik het opgegeven. Jammer!
Gordon Gin Spices Xplosion (11,0%) – Blik 50 cl John Martin – Genval

Blond bier met dikke witte schuimkraag Fruitig Gin aroma Chemische toetsen
De aanzet is meteen alcoholexplosie Kruidig Chemische prikken Totaal niet in evenwicht. Echt niet lekker! Uit de handel halen! Gevaarlijk voor de jeugd die graag uit blikken drinkt!
Beluga Taste Beer (Limited Edition) (7,6%) – 75cl
Brouwerij De Fontein – Stein (Nederland)
 Klaar helder wit geel bier met een fijne witte schuimkraag
Een fijn bloesem aroma verwend de neus. Licht zurig
De smaak is luchtig Kleine toetsjes van tarwe Zoet met afwisselend licht zurig Verfijnde smaak Een licht zure afdronk Smaakt zoals champagne Ik vind het persoonlijk een topper met een nieuwe smaakbeleving.
Het Belugabier wordt gebrouwen voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht. Het is gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Er wordt gebruik gemaakt van Champagnegist. Brouwster Lonneke zei toen we onlangs de brouwerij bezochten dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
Dikke Jan (7,8%) – 2 x 33cl
Brouwerij Deca Services – Woesten Brouwerij Gaverhopke – Waregem

Het genootschap werd verwend met enkele 75cl proefbrouwsels en twee definitieve brouwsels van 33 cl.
Dikke Jan Tripel (recept 30) Dikke Jan Tripel Dry Hopping (recept 28) Dikke Jan Bruin (recept 29)
Dikke Jan tripel is een blond bier met een mooie witte schuimkraag. . Het aroma heeft een tikje kaas in de neus (Dry hopping versie DHV) Fruitig (de gewone versie) is veel beter dan de DHV De smaak is licht bitter van de DHV hadden we meer hop verwacht. Het bier is goed in evenwicht Van de gewone versie is de smaak iets te papperig tegenover de DHV Maar voor een eerste hobby brouwsel vallen de bieren aardig mee.
De bruine proefversie is donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag. De neus bied ons een licht aroma van gebrande mout. Zoethout en een tikje cacaopoeder. Is mooi wandklevig. De smaak is licht gerookt Geroosterde toetsen. Er is evenwicht Maar het mocht allemaal iets krachtiger en met meer karakter. Maar ook hier is het best ok voor een hobbybrouwsel.
Hieronder volgt de bespreking van Dikke Jan gebrouwen bij Deca Service De versie van ’t Gaverhopke werd identiek bevonden als recept 30. en ook omdat Dikke Jan verder gebrouwen wordt bij Deca.
Donkergoud van kleur met een romige witte schuimkraag.
De neus heeft een zoet aroma Een beetje gistig Taarttoetsen
De eerste smaak is die van leer Tabak bittere toetsen Een zoet toetsje nu en dan Specerijen laten zich ook opmerken! Licht hoppig Maar mist jammer genoeg karakter. Het bier is te braafjes. Maar door zijn naam zou het kunnen geliefd worden bij het grote publiek.
Gruuthuse (6,0%) – 75cl (Beperkte oplage)
De Struise brouwers – Oostvleteren

Goudblond bier Met dikke fijne witte schuimkraag
De neus ruikt brett toetsen moutig Kruidig Iets muffig (positief)
De smaak is kruidig Pepertoetsen tikje karamel Wilde gist Tijm Licht zuurtje inde achtergrond (citroenzeste) droge kruidige afdronk
Het bier is er gekomen onder impuls van de Brugse Marnixring Het gerstenat is geïnspireerd op het originele middeleeuwse gruutbier, waarbij de Heren van Gruuthuse het monopolie bezaten op de verkoop van gruut. Dat was een mengsel van kruiden. De opbrengst gaat integraal naar het sociaal project van de Marnixring Brugge Gruuthuse. (BHT)
Abbazia Tre Fontane Tripel (8,0%) - 33cl Italiaanse Trappist Abbazia della tre Fontane - Rome

Amberkleurig bier met witte schuimkraag
De eerste aroma's zijn van Chorizo salami Laurier Eucalyptus.
De aanzet is zacht kruidig Een lichte bitterheid in de achtergrond Eucaliptus toetsen Een prikje citrus Licht bittere kruidige afdronk Lekker maar qua karakter toch niet vergelijkbaar met een Belgische trappist.
Het bier Tre Fontane is begin mei officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’, zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) maandag. Tre Fontane, van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.
Medewerkersbier Zythos Bierfestival (6,5%) – 75cl
Brouwerij Den Triest – Kapelle-op-den-Bos

Licht amberkleurig bier met grove gebroken witte schuimkraag
Na het verdwijnen van de dikke schuimkraag snoven we een lichte honingaroma op Ook een beetje positief muffig Moutig
De aanzet begint met een toegankelijke bitterheid Moutig Kruidige prikjes Tikje honing komt af en toe naar boven. Tarwe smaak mooi in balans Het bier is iets minder hoppig en fruitig Droge afdronk Lekker bier maar onze verwachtingen lagen iets hoger! Maar dat is zo als u Marc Struif noemt en altijd TOPbieren brouwt
Spontanbasil (6,0%) – 75cl
Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) - / Mikeller

Donkerblond bier met fijne witte schuimkraag
De neus bied ons een rijk aroma van basilicum. Ook een prikje witte druiven Daarna een licht zuurtje
De aanzet is lichtzurig Gaat over naar een rijpere zure smaak. Wij denken dat de basis een cuvée René is smaak van een boerenerf (stro) Ook de smaak van basilicum laat zich opmerken. Kruidig. Topbier !
All inclusive IPA (8,0%) – 75cl
Brouwerij De Plukker – Poperinge

Amberkleurig bier met een rijke witte schuimkraag
Na het verdwijnen van het schuim is er een mooie hoppigheid in de neus.
De aanzet is lichtzoet Daarna komt er een mooie hoppigheid opzetten. Fruitige toetsen Prikje karamel Een tikje alcoholwarmte. Mocht iets bitterder zijn Maar toch een aangenaam doordrinkbier
Om het einde van de pluk te vieren brouwt brouwerij De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Voor de oogst 2014 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger en WGV. Joris heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee mocht Kris zich uitleven in de brouwerij. Ze noemen dit bier onze "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk. All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.

De Italiaanse broodjes van traiteur Dolce Italia uit Kortrijk aangebracht door Bernard waren heerlijk
La Goudale degusteerden wij bij het eten.
La Goudale (7,2%) – 75cl
Les Brasseurs De Gayant – Saint-Omer

Oranje bier met een witte dikke schuimkraag
Aroma is moutig Licht hoppig Taart
De smaak is zoet Deegachtig (Zoet brood) Tikje fruit Groene appeltjes Het bier mist een beetje karakter mild hoppig Een aangename tripel maar mist iets body
We bedanken de eigenaars van café De Zoeten inval voor het openstellen van hun zaaltje.
De Zoeten Inval Zeger van Heulestraat 87 8501 Heule Kortrijk West-Vlaanderen Telefoon: +32 (0) 487551726
12-08-2015 om 00:00
geschreven door William Roelens
|