NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (6) - Driope 6 Blond - Driope 8 Tripel - Driope 10 Quadrupel
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer & Gastronomy Ambassador 2015 - Breendonk








    Sergio Herman is Beer & Gastronomy Ambassador 2015




     

    Jeroen Meus geeft fakkel door aan
    het team Sergio Herman, Nick Bril, Paul Morel, Syrco Bakker







    Maandag 23 februari 2015 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2015 uitgeroepen
    door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL).
    Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het
    voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage
    aan de promotie van bier en gastronomie.
    Vorig jaar mocht de Belgische chef Jeroen Meus de prijs in ontvangst nemen.
    Vandaag mocht Jeroen Meus de titel overdragen aan de nieuwe ambassadeur.











    Het bezoekerscentrum 'Duvel Depot' (Duvel Moortgat) in Breendonk is de vaste locatie
    waar de uitreikingen plaats vinden.










    Veel bekende gezichten op de uitreiking.
    Vlnr : Ann Vanlerberghe (contactpersoon Belgische Brouwers), Luc Smekens, (bestuurslid Zythos),
    Yannick de Cocquéau (Product manager Tourisme Vlaanderen)
    Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) en
    Luc De Raedemaker (Directeur Brussels Beer Challenge, biersommelier, Uitgever Tijdschrift Grand Cru).







    Alain Coninx (VRT en culinair journalist)









    Chef kok Hilaire Spreuwers van het voormalige gerenommeerde restaurant BitterZoet in gesprek
    met Hildegard Van Ostaden (Brouwerij Urthel) en chefkok 'De Hoppeschuur' Knesselare.







     


    Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) 
    en brouwer Carl Verhaeghe (Brouwerij Verhaeghe Vichte).







    In Duvel Depot in Puurs kreeg Sergio Herman en zijn team
    de award overhandigd door Jeroen Meus.
    Twee chefs die dezelfde passie delen, die van de gastronomie en die van de bieren.
    Sergio Herman is blij met deze titel en onderstreepte hoe belangrijk hij het vindt
    om met kwalitatieve streekproducten te werken:
    Vandaag kan je niet meer om bier heen. De laatste jaren is de interesse
    daarvoor enorm gegroeid. Het is heel mooi om daarop in te spelen en je gasten ermee te verrassen.
    Niet alleen in een gerecht, maar ook als begeleider of waarom niet in cocktails?

    Sergio Herman is de vierde Beer & Gastronomy ambassadeur.
    Jean Blaute, Joachim Boudens en Jeroen Meus gingen hem voor.
    Sergio Herman en zijn team nemen de taak op zich de Belgische speciaalbieren verder te promoten.








    Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de
    Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.










    Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat







    Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL

















    Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Amassador 2015 bekend maken.








    Sergio Herman mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Jeroen Meus.










    Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL overhandigde Herman het Ere-Diploma











    In gesprek vlnr : Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), leon tanghe (The jane),
    Paul Morel (The jane), Nick Bril (The jane)
    Ambassadeur Sergio Herman en Alain Coninx (VRT en culinair journalist)






    Bier is hip & cool

    Na Joachim Boudens en Jeroen Meus zal dit jaar Sergio Herman
    de rol van Beer & Gastronomy Ambassador op zich nemen.
    Sergio Herman erfde de liefde voor het keukenvak van zijn vader,
    die hij jarenlang als gedreven chef aan de slag zag.
    De twee stonden samen achter het fornuis in het populaire restaurant Oud Sluis,
    dat onder Sergio’s bewind met drie sterren werd bekroond.
    25 jaar later, op 22 december 2013, sloot Sergio Herman de deuren van Oud Sluis.
    Een klein jaar geleden opende hij samen met zijn rechterhand Nick Bril
    het restaurant The Jane in Antwerpen.
    Ondertussen, nog geen jaar later, behaalde deze prachtige zaak ook al een eerste Michelin ster
    en scoorde The Jane een duizelingwekkende hoge score in de gastronomische Gault&Millau gids.
    Daarnaast stuurt Sergio nog steeds het team van Pure C Bar & Restaurant in Cadzand aan.
    Op de kaart van The Jane en de Upper Room Bar staan heel wat unieke bieren
    en dat is een heel bewuste keuze van Nick Bril, Sergio Herman
    en hun sommelier/mixologist Paul Morel.









    Chef-kok Nick Bril de motor van The Jane.









    Paul Morel vroeger Pure C, nu de gastheer en entertainer
    van sterren restaurant The jane (Antwerpen).







    Paul Morel: “We merken elke dag in The Jane dat mensen bier waarderen omwille
    van de kwaliteit en het vakmanschap waarmee het is gemaakt. S
    oms geven ze zelf de voorzet: ‘We hebben gehoord dat je een leuk biertje
    bij jullie gerechten kunt geven.’ Of ze vragen bier als aperitief.
    Ze willen genieten van een echt ambachtelijk product.
    Je merkt dat bier in de ogen van veel mensen enorm is opgewaardeerd
    .”










    Leon Tanghe (The Jane) Fromager en Specialist Drankenkennis.






    Sergio Herman: “Bier is vanonder het stof gehaald. Het is nu hip en cool.
    Vorig jaar hadden we in de Upper Room Bar een walking diner,
    die in het teken stond van beer & food pairing.
    Daar was een ontzettend veel belangstelling voor.
    Daar ben ik echt van geschrokken. Het zit toch echt wel in de lift,
    als je ziet hoeveel mensen daarmee bezig zijn
    .”



    De te proeven gerechten







    Kokkels – Schuimige jus met bier- aardpeer – Groene kruiden olie.
    Bier : Bolleke De Koninck.










    Biersommelier Sofie Vanrafelghem en Eva-Dame Annemie Declerck flankeren
    Sterrenchef Sergio Herman 'Beer & Gastronomy Ambassadeur' van 2015.










    Gemarineerde coquilles – knolselder – beure noissette – puntradijs – Yohurt espuma.
    Bier : Vedett.










    'Beer & Gastronomy Ambassador 2015' Sergio Herman in gesprek
    met Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!










    Tartaar van rund – Creme van sjalot afgewerkt met dashi azijn –
    pommes souffles – sjalot – augurk – Myoga sjalot.
    Bier : Duvel










    Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), Robert Putman (voormalige brouwmeester Cristal Alken),
     Top-Chef Jeroen Meus en Yannick Boes (voormalige CEO van brouwerij Cristal Alken)










    Ganache van ganzenlever – Cake van champignons en licht gerookte aubergine –
    Enoki gold – Fluffy Hazelnootcrumble – Gebrande zilverui – Beukenzwam.
    Bier : Liefmans Gouden Band.









    Yannick Boes, Hildegard Van Ostaden, Olav Blancquaert (Verkoopsdirecteur Duvel Moortgat)
    en Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!










    Rijstcrème Pandan – retich en sesam – gelakte eendetong – groene papaya – salad kalamansi.
    Bier : Liefmans Kriek.











    Uw reporter in select gezelschap!





    Fier op ons bier

    Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en daar mogen de Belgen gerust fier op zijn.
    Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador”
    uitgeroepen door de ACADEMY.
    Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Couttenye (chef ’t Hommelhof in Watou), 
    Alain Coninx en Wim Swinnen (Culinaire Ambiance).
    Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap
    en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.

     

    Bron : Diamonds & Pearls Communications








    De dames zijn fier op hun bier en toosten op
    Sergio en zijn team!







    Sergio Herman in gesprek met VTM








    X

    27-02-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar het witte goud van Poperinge





    Culinair 'doe-het-zelf'atelier

    Op ontdekking naar het witte goud van Poperinge.







    Nee dit is geen verhaal van de Duitse schrijver Carl Friedrich May
    maar een happening die jezelf kunt meemaken van begin tot eind maart .
    In deze maand organiseert Toerisme Poperinge elke zaterdag culinaire ateliers
    waarbij je als deelnemer vanaf het plukken tot het bereiden van de hopscheuten
    op een prettige manier kan beleven.
    Achteraf is er nog een bezoek voorzien aan het Hopmuseum met zijn gigantische biermuur.

    Enkele persmensen, Annemie en ik hebben zo’n dag zelf mogen beleven
    Waarvoor dank aan communicatieambtenaar voor de stad Poperinge
    Eva Bouve voor de uitnodiging.










    ’t Hoppecruyt in Proven.





    Om 9h00 verzamelden wij op de hoppeboerderij ’t Hoppecruyt in Proven.
    We werden er in een gezellig met een houtkachel verwarmd lokaaltje verwelkomd
    door Benedikte Coutigny.
    Er stond warme koffie en zelfgemaakte hoppecake op ons te wachten.








    Hopboerin Benedikte vertelde met heel veel enthousiasme over de hop- en
    hopscheutenteelt.
    Sinds 1893 is de familie Desmyter gevestigd op de hopboerderij.
    Benedikte en haar man Desmyter zijn de vierde generatie hoptelers op deze hophoeve.






    Benedikte is een spraakwaterval als het over hop en hoppescheuten gaat.
    Hoppescheuten werden vroeger hier gegeten als gewone groente.
    Het was arme mensenvoedsel zoals aardperen en pastinaak.
    Het is pas in de 18de- en de 19-de eeuw dat hopscheuten een populaire groente werd
    die alleen op de tafels van de rijken werd het opgediend.

     

    Gelukkig is de hopteelt nog levendig in Poperinge hoewel er
    door de ongunstige economische omstandigheden de voorbije decennia
    veel hopvelden zijn gerooid.
    Maar sinds 1984 worden in de REO veiling van Roeselare Poperingse hopscheuten geveild.
    Benedicte en haar man Wout hebben de boerderij overgenomen van zijn ouders.
    Het ging toen niet goed. Maar door hun doorzettingsvermogen en de liefde
    voor de hop spartelen ze zich erdoor.
    Ook de bierwereld begin langzamerhand weer herop te leven ten nadele van de wijn.
    De hopscheuten komen populair in de culinaire wereld en zo maken
    Benedicte en Wout van hun boerderij niet alleen een hopboerderij
    maar ook een bedrijf die hopscheuten kweekt en verwerkt.









    Een versgekapte wortelblok werd op tafel gelegd en ontdaan van
    zijn hopscheuten. Eva dame Annemie Declerck, Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre) en
    Tom Gheeraert (Reporter Krant van West-Vlaanderen) kijken aandachtig toe.







    De gastvrouw nam ons mee naar een omgevormde varkensstal
    waar er grondverwarming aanwezig is.
    Hier worden de hopzogers (hopwortelblokken) in de grond ingebed
    en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag.
    Door bodemverwarming kunnen na ongeveer 18 dagen dikke, witte hopscheuten worden geteeld.
    Ze hakte een wortelblok uit de grond en toonde ons hoe men hopscheuten verwijderd,
    het vezelgedeelte wegsnijd tot de juiste grootte en hoe men ze proper maakt. 
    Wij proefen met veel plezier van deze kersverse knapperige hopscheuten.









    Verse hopscheuten, het Poperingse witte goud.






    Reinig de hopscheuten zoals het hoort: kraak (niet snijden) het achterste vezelachtige
    gedeelte van de hopscheut af.
    Het topje is het beste van de hopscheut vertelde ons Benedikte.








    Journaliste Sophie Allegaert (maakt reisreportages voor maandbladen en reisgidsen
    in opdracht van de uitgeverij Lannoo) proeft van een vers geplukte hopscheut.






    Benedikte nam ons daarna mee naar het open veld.
    De lege hoppekepers en de witte rijm hadden iets magisch.
    Ze vertelde ons dat vroeger de hopscheuten alleen buiten in het hopveld kon worden geplukt.
    Dat gebeurde van eind maart tot half april bij het uitlopen van de plant.
    Die traditionele hopscheutenpluk gebeurt nog steeds.










    Het hoppeveld had die morgen iets magisch!






    Eventjes de koude trotseren!





    Benedikte verteld ons dat de hop in februari en maart aangeaard is.
    Zo kunnen er mooie lange witte scheuten onder de grond groeien.
    Dan blijven ze dus mooi blank. Het proces is vrij simpel.
    Met een hak graaf je de hopblokken uit zodat de scheuten bloot komen te liggen.
    Op de knieën snijd je vervolgens de witte scheuten af.
    Je laat 3 goede scheuten aan de wortelstokken zitten.
    Deze scheuten klimmen tegen leidraden 6,5 meter omhoog
    zodat er in september hop geoogst kan worden.
    Maar zoals reeds gezegd deze oogst heeft dus concurrentie van twee nieuwe productiemethodes:
    de kweek in serres en de teelt met hopzogers.














    Poperingse hopscheuten worden in twee kwaliteiten op de markt gebracht.
    Extra kwaliteit: deze zijn wit en zeer zuiver, absoluut vrij van ziekten
    en parasieten en vertonen geen fysiologische gebreken.
    Ze zijn zeer knapperig en krokant waardoor ze gemakkelijk breken zonder vezelige uiteinden.
    Poperingse hopscheuten van eerste kwaliteit zijn zuiver, knapperig en krokant.
    Ze worden allebei verpakt in exclusieve houten schaaltjes van 250 g.












    Tijd om afscheid te nemen van de ruwe hopscheuten
    en kennis te maken met de lekkere hopscheutgastronomie.






    In de vakantiewoning Douce Vie werden we ontvangen door gastvrouw Annelore Soenen,
    Pascal Pauwelyn (Houblonesse producten) ,
    Kris Pollentier (Chef-kok van het Charmehotel Manoir Ogygia)
    en echtgenote Carmen Logie.
     









    De vakantiewoning Douce Vie in Watou.







    Alvorens aan tafel te gaan nodigde Pascal Pauwelyn ons uit om in het salon plaats te nemen.
    Hij verschafte ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten
    die worden vervaardigd door Sowepo vzw (Sociale Werkplaats Poperinge).
    Houblonesse is erin geslaagd om die karakteristieken terug te brengen in haar streekproducten.
    Houblonesse producten zijn gemaakt op basis van hopscheuten.
    Het zijn exclusieve streekproducten en echte wereldprimeurs.










    Commercieel verantwoordelijke van Sowepo, Pascal Pauwelyn gaf ons
    een woordje uitleg over de Houblonesse producten.
    Volle aandacht van Annemie Declerck, Kevin Desmet Belgian Beer Geek,
    Sophie Allegaert  Writing &Styling en Pieter Declercq Hot Cuisine de Pierre











    De Houblonesse producten.
    Van Poperingse koffie, hoppescheutenconfituur, jenever, Marc van hoppescheuten,
    Pralines, Karamelsaus tot Poperingse Houblonesse Keikop kaas.









    Houblonesse karamellen, spletters en wafeltjes alles op basis van hopscheuten.
    Lekkernijen met een heerlijk smaakje!








    Tijdens de presentatie worden we door Chef Kris en Carmen Logie verwend
    met enkele aperitiefhapjes op basis van hopscheuten.









    Een rundcarpaccio gedrenkt in Westvlaams Roodbruin met verse hopscheuten.










    Scheermesje, zwarte pens, tempura (gefrituurd korstje) van hopscheuten









    Kris Pollentier (Chef-kok van het (Charmehotel Manoir Ogygia) bereidde ondertussen met
    heel veel zorg het driegangenmenu.







    Grote belangstelling van de deelnemers waaronder Erik Verdonck (Belgian Beer Tourism)









    Voorgerecht: Zeetong, risotto, gepocheerde hopscheuten, kwartelei, espuma van Keikoppenkaas
    begeleid met een Watou's witbiertje van brouwerij Van Eecke.










    Hoofdgerecht: Wilde zeebaars, aardpeer, gekonfijte aardappel, lentegroentjes en
    gebakken hopscheuten begeleid met een Keikoppenbier van brouwerij
    De Plukker.









    Het dessert werd bereid met producten van Sowepo.









    Vooraleer afscheid te nemen nog vlug een blik op de achtertuin van Maison Douce Vie.
    De mooie natuur van Watou betoverde onze ogen.







    Van Watou gaan we voor onze laatste bestemming naar Poperinge de metropool van de hop,
    .Een bezoek aan het Hopmuseum staat nog op het programma.
    Daar werden we ontvangen door conservator Sofie Adriaen.











    Het Hopmuseum in de Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge









    Conservator Sofie Adriaen vertelde met passie over het reilen en zeilen van het Hopmuseum.
    Sophie is één en al aandacht.






    In het Poperingse Hopmuseum, centrum van hop en bier, 
    verneem je alles over de hopteelt en hopverwerking van zowel vroeger als nu.
    Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen,
    gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen,
    aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules.
    Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.
    Ook is er sedert 2013 de ‘De Ultieme Bier Collectie/The Ultimate Beer Collection’ te bewonderen.

















    In één grote wandkast staan meer dan 1500 flesjes Belgisch bier uitgestald.
    Het museum organiseert een brede waaier van activiteiten (tentoonstellingen, workshops, voordrachten, bierdegustaties, zoektochten voor kinderen, enz.).
    Voor meer informatie zie http://www.hopmuseum.be/



    We bedanken Eva Bouve voor het inrichten en begeleiden van deze
    informatieve persreis.


    Deze trip kan ook door u  beleefd worden en wel op volgende zaterdagen

    7, 14, 21 en 28 maart 2015

    Alle info:
    Eva Bouve
    Toerisme Poperinge 057 34 66 76
    of
    toerisme@poperinge.be



    INFO :

    ‘t Hoppecruyt, Provenplein 69 8972 Proven
    T: +32(0)57300598 info@hoppecruyt.be


    Vakantiehuis ‘Douce Vie’ te Watou

    Houblonesse

    meer info: Culinair Atelier Hopscheuten


    http://www.hopscheuten.be/nl/festival.html















    19-02-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten - Babeleir de Bretagne, Viven Master IPA, Pandoering, Tripel Hippoliet, Ardenne Saison biŤre Sauvage, Wachter, Zwarte Piet Donker, Hof ten Dormaal Winter 15








    Nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.



     

    De feestdagen zijn voorbij en de weegschaal helt de laatste tijd iets te
    ver over naar de verkeerde kant.
    Dus een beetje lijnen is de boodschap!
    Maar zie 2015 is pas ingezet en de Waregemse bierfanaten nodigden ons
    alweer uit om te proeven.
    Op het programma ‘Nieuwe bieren’ of hoe overtreffen
    we de uitgenodigde biervereniging BLES uit Zottegem het meest?
    Vaarwel voorlopige regime en we rijden richting Waregem
    om de nieuwe verassende brouwsels op ons te laten afkomen.
     Pierre is BOB van dienst! Dus laten we genieten! 

    Het is een emotionele avond met alle aandacht naar ex-voorzitster Leen
    waarvan we dezelfde morgen moesten afscheid nemen.
    Leen had gestreden maar de strijd verloren.
    Maar de bijeenkomst moest doorgaan, zij had het zo gewild.
    De hele avond was in feite een toost op haar.
    Leen de sympathieke dame die samen met haar bestuur
    de Waregemse Bierfanten gebracht heeft wat ze nu zijn.
    Een toffe vriendenkring!







    Ardenne Saison bière Sauvage – 5,5% Alc.Vol.
    Brasserie Bastogne - Vaux-sur-Sûre





    Donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus snuift een aroma van Orval op !
    Brettanomyces prikken je neusvleugels

    Ook de smaak gaat naar het Trappistenbier
    Complex
    Muffige prikjes
    Lichte zuurheid
    Mals en aangenaam
    Bitterheid in de diepte.
    Droog
    Het bier laat zich vlot degusteren.
    Niet voor iedereen toegankelijk.

    Of de naam saison goed gekozen is doet me een beetje twijfelen?






    Viven Master IPA – 7,0% Alc.Vol.
    Bierfirma : Brouwerij van Viven - Sijsele
    gebrouwen bij de Proefbrouwerij






    Blond bier met witte schuimkraag

    De neus schenkt ons bloemen
    Fris hop aroma
    Fruitige prikjes

    De smaak is bitter zonder te overdrijven,
    Het bier heeft iets floraals
    Lekkere fruitig toetsen van abrikoos
    Grapefruit
    en veel hop

    Bitterheid blijft aanhouden
    Het bier is perfect in evenwicht
    Een bittere droge afdronk.

    U heeft IPA’s en IPA’s
    Dit is een voorbeeld van een lekkere IPA

    Binnenkort wordt Bierfirma Van Viven Brouwerij Van Viven!
    Wat we alleen maar kunnen toejuichen!







    Pandoering – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest – Kapelle-op-den-Bos






    Gebrouwen met en voor bierclub De Bierzotten (Zottegem). 

    Donkerbruin bier met lichtbruine kraag
    Het aroma is hemels
    Zoet met toetsen van karamel
    Gebrande mout
    Tikje fruitigheid

    De smaak valt eerst wat tegen
    Naarmate men het bier proeft worden de smaakpapillen ingewijd
    Koffie
    Zoet
    Gebrande toetsen
    Lichte bitterheid
    Voldoende evenwicht
    Lekker bier







    Zwarte Piet donker 2014 – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Boelens – Belsele






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Weinig aroma in de neus
    Licht zurig

    Licht geroosterde smaak
    moutig
    Tkkeltje zuur
    Dan zoete toetsen van karamel
    Een eigenaardig bijsmaakje
    Yohurt?
    Het bier is onstabiel vind ik.
    Het kan mij niet echt bekoren.
    Jammer





    Tripel Hippoliet - 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Boelens – Belsele






    Blond bier met witte schuimkraag

    Het aroma was meteen niet aanwezig
    Iets te koud geschonken.
    Na een tijdje fruitige prikjes.

    De eerste slokjes zijn zoet
    toetsen van taart (speculaas)
    Fruitige toetsen
    Lichte alcoholwarmte
    Matige body 
    Zoete afdronk

    Het bier is genoemd naar Hippoliet van Peene,
    bekend als schrijver van het Vlaamse volkslied.
    Het is een bier met een duidelijke link naar Kaprijke en Lembeke.
    In het gerstenat zit appel en speculooskruid verwerkt.














    Wachter – 7,7%Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem






    Blond bier met een witte schuimkraag

     Moutige neus
    Kruidige toetsen
    Gistig

    De eerste slok is licht moutig
    hoppig
    fruitig
    lichte body
    Toetsen van citrus
    Mals bier
    Goed in evenwicht
    Lichte bittere afdronk
    een lekker bier







    Babeleir de Bretagne (Oesterstout) – 8,0%Alc.Vol.
    Brussels Beerproject – Brussel
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders






    Donker bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Prikje barista
    geroosterde toetsen

    De smaak is onmiddellijk raak.
    Gebrande toetsen
    Geroosterd
    Chocoladetikje
    Bitter over de gehele lijn

    Aardse nota’s
    Bittere afdronk en nasmaak
    Een TOP bier






    Hof ten Dormaal Winter 15 - 11 %Alc.Vol.
    Hof ten Dormaal – Tildonk








    Amberkleurig Bier
    Geen schuim
    Het aroma is als een droge sherry
    Hoppig

    De aanzet begint met een licht zuur toetsje
    tikje hout
    Alcoholwarmte
    Na het zure komt er een portosmaakje naar boven
    Verrassend!
    Licht zoete afdronk
    Een bier voor kenners
    I like it!








    Oud bestuursleden Marc en Magda werden tijdens het proeven in de bloemetjes gezet
    omwille van hun jarenlange inzet in het bestuur.
    Een
    toffe namiddag met verrassende nieuwe bieren!
    Maar vooral met heel veel warme vriendschap die deze club
    telkenmale uitstraalt.
    Leen u mag trots zijn op deze vereniging!



    De Waregemse bierfanaten






    13-02-2015 om 16:50 geschreven door William Roelens


    06-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen








    Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen




    Afscheid van Manten & Kalle




    Maandagavond 26 januari 2015 nam brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem
    afscheid van hun bieren Manten en Kalle.
    In een geïmproviseerde rouwkapel konden de aanwezigen een laatse
    groet brengen aan beide bieren.






    Het was even wachten op de familie vooraleer de rouwkapel openging.













    De geïmproviseerde rouwkapel. 






    Het rouwprentje



    De bieren Manten en Kalle  moeten plaats maken voor een ander concept.
    Onder een ruime publieke belangstelling werd dan ook het
    nieuw project voorgesteld.


    Twee nieuwe lijnen.

    De Gulden Spoorlijn bestaat momenteel uit vijf bieren.
    Noem het bieren die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

    Alle bieren dragen de naam ‘Gulden Spoor’
    Gulden Spoor Blond (4,5%)
    Gulden Spoor Red Ale (5%)
    Gulden Spoor Dubbel (6%)
    Gulden SpoorTripel (8%)
    Gulden Spoor Quadrupel (9%)






     

    De Netebuklijn. Deze lijn is meer gericht op de beergeeks.
    Deze bieren zijn niet constant in de handel aanwezig en veranderen regelmatig.
    Ze worden op geregelde tijdstippen aangekondigd.
    De lijn bevat o.a. seizoensvarianten die enkel gebrouwen worden
    en beschikbaar zijn in het desbetreffende seizoen.

    Ook zullen er regelmatig andere bieren verschijnen.
    Momenteel zijn er de
    Netebuk Original
    Netebuk Coffee
    Netebuk Smoke
    Netebuk Winter
    Netebuk Wheat.













    Naast de nieuwe bieren zijn ook de etiketten in een nieuw jasje gestoken
    en bevatten een enorme pak aan informatie.
    Ze bevatten naast de naam van het bier en de verplichte meldingen
    ook inlichtingen over de bitterheid, zoetheid, kleur, intensiteit,
    complexiteit en drinkbaarheid. En dit is nog niet alles,
    op het label is er ook een link van het bier met foodpairing.
    Zo kun je lezen welke vis, vlees, kaas en dessert matchen met het bier!

    Ook zijn er drie nieuwe glazen ontworpen om het degusteren van de bieren
    aangenaam en gezellig te maken.
    De kartonnen dozen van weleer moeten plaats ruimen voor splinternieuwe kratten.









    Enkele flesjes met de nieuwe labels.










    Alles vind je terug op het etiket.
    Ook de foodpairing!







    Een feestelijke avond!


    We werden ontvangen via de rode loper en na een fotosessie naar de brouwerij geleid.
    Na de uiteenzetting van brouwer
    Björn Desmadryl
    werden we uitgenodigd om de bieren te proeven.
    Er waren ook diverse kazen voorzien die matchten met de bieren.


     





    De prachtige brouwerij 'Gulden Spoor' badend in het feestlicht!

















    Alle genodigden werden gefotografeerd op de rode loper.















    Brouwer Björn Desmadryl
    gaf uitleg over het nieuwe project.
























    Het prachtige en lekkere kaasbuffet gematcht aan de diverse bieren!








    Het Gulden Spoor team toosten op het succes!






    De MG Brothers uit Menen zorgden voor de muzikale ambiance




    Dat brouwerij ‘Gulden Spoor’ sedert het ontstaan in 2001 (toen nog met testbrouwsels)
    goed op weg is om de Belgische markt en het buitenland te veroveren is nu wel heel duidelijk.
    Het constante streven naar verbetering zit bij het Gulden Spoorteam in het bloed en dat proef je!





    INFO :

    Brouwerij Gulden Spoor
    Heulestraat 170
    8560 Gullegem
    +32 56 44 41 08
    info@guldenspoor.be

    XX

    06-02-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!