Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tumulus 800 - De Kale Ridders - De Proefbrouwerij






    Tumulus 800











    De naam van het bier gaat terug naar het rijke Haspengouw
    waar betekenisvolle burgers gedurende duizenden jaren werden vereerd
    met indrukwekkende graftomben of tumuli.
    Die tumuli zijn vandaag nog steeds opvallend aanwezig
    in het Landense landschap met onder meer de Borntombe te Walsbets,
    de Middelwinde tombe van Neerwinden,
    de Plattetombe te Waasmont en uiteraard de Tombe van Pepijn in Landen.

    De kracht en het mysterie dat rond deze tumuli hangt,
    weerspiegelt zich in het bier dat de Kale Ridders gebrouwen hebben.
    De naam is dus niet enkel en alleen een verwijzing
    naar de streek van herkomst maar eveneens een verwoording
    van de kenmerken van dit bier dat volgens aloude basisrecepten
    werd gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.

    De Kale Ridders maken bij het brouwen van hun bieren
    gebruik van de meest recente uitvindingen op het vlak van brouwtechniek,
    door intens samen te werken met diverse laboratoria van
    de
    K.U.Leuven, de KaHo St-Lieven
    en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
    (Bron ;
    De Kale Ridders)





    Tumulus 800 – 6,0% Alc.Vol.
    Naar een recept van De Kale Ridders
    De Proefbrouwerij - Lochristi





    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

     Een moutige neus

    Iets gistig

    De aanzet gaat gepaard met een redelijke bitterheid

    Hoppige toetsen

    Een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Deze is juist gedoseerd en aangenaam

    Soms zijn er prikkels van citrus

    De bitterheid blijft over de ganse lijn standhouden

    Een droge afdronk.

    Een aangenaam fris biertje!










    INFO

     De Kale Ridders BVBA
    Walshoutemstraat 6
    3401 Landen

    info@tumulus.biz
    of
    0485 06 06 61





    28-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen en bier-dag - Moen







    Vrouwen en bier-dag


    Zaterdag 17 november was het eindelijk zover. 
    Vrouwen en bier-dag!

    Een 80-tal dames zouden in brouwerij Alvinne te Moen samen komen
    om te bewijzen dat ook vrouwen een biertje lusten
    en vooral om komaf te maken met het vooroordeel
    dat vrouwen
    alleen maar van zoete biertjes houden.

    Initiatiefneemster van dit gebeuren was Sophie Vanrafelghem,
    een straffe madam die zich als bierdame meer en meer manifesteert
    in de mannelijke bierwereld.

    Om al in de stemming te komen plaatste ik in mijn cd houder
    een CD van de Leuvense Sellah Sue, ook een straffe jonge dame!.
    En op de tonen van ‘"
    This World’ reed ik naar het West-Vlaamse Moen

    “I fear real danger
    This world ain't simple
    But I'm strong, I know how to get out
    And I'll find my way 'cause
    'Cause it's love, real simple
    And that's how it works….
    “



    Doorheen de geschiedenis heeft de vrouw trouwens
    een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de
    ontwikkeling van bier en brouwerijen.’

    In het oude Mesopotamië mochten alleen de priesteressen bier brouwen
    en drinken ter ere van hun godin. Ook in de middeleeuwen was brouwen
    een pure vrouwenzaak.
    ‘Het beleven van bier, de smaken en de aroma’s, dat is op en top vrouw!’

    Bier was een volksdrank en kwam op de eerste plaats

    Het waren de vrouwen die vroeger thuis het bier brouwden.

    Dit was heel normaal. Het was een taak net als eten koken.

    Pas later namen de mannen de taak over toen ze ondervonden
    dat er met brouwen wat te verdienen viel.
    Beste lezer, is het u nog nooit opgevallen dat nergens het woord ‘brouwster’
    weer te vinden is in het brouwerslexicon?





    Vrouwen brouwen Eva


    Speciaal voor de Vrouwen en bier-dag werd enkele
    maanden eerder al in brouwerij Alvinne te Moen
    een biertje gebrouwen door brouwster Sofie en
    vier van haar beste vriendinnen








    Sofie Vanrafelghem



    Flore Penninck



    Lynn Castelein



    Lotte Vermeulen,





    Saskia Faelens









    De brouwinstallatie waarover de vijf brouwsters konden beschikken.


    De dames overliepen alle stappen van het brouwproces.

    Van het schroten van de mout tot het bottelen en etiketteren.

    Een bier gebrouwen voor en door vrouwen dus.












































    Dat het een typische vrouwelijke naam moest krijgen sprak voor zich.

    De dames hebben niet te ver in het alfabet gebladerd
    want aan de letter E stond de naam al vast.

    Er werd gekozen voor EVA.
    De bedoeling van het EVA bier was om een blond biertje te brouwen
    met een stevige hoppetoets.

    Niet te hoog in alcohol, zodat het dorstlessend zou zijn en
    aangenaam om te degusteren.

    Dat ze daarin goed gelukt zijn bewezen de positieve commentaren
    op de vrouwen en bier-dag (zie hieronder)

    Van het EVA bier werd er 2000 liter gebrouwen.




    Vrouwen en bier-dag 










    *Officiële opening door Rosa Merckx

    *Culinaire workshops door Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver

    *Biercocktails door cocktailmeester Andy De Mulder.

    *Voordracht ‘Vrouwen in de biergeschiedenis’

    *Bier en chocolade door chocolatier Kristof Bastiaens
    van brouwerij
    Dilewyns.

    *Brouwdemonstratie

    *Rondleidingen in brouwerij Alvinne

     
     



    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem verwelkomt
    Mevrouw Rosa Merckx (eerste vrouwelijke brouwmeester van België)
    die op haar beurt de Vrouwen en bier-dag voor geopend verklaart.


    Op de flessen van Liefmans, bruin bier en kriek, staat een handtekening.
    Voor de kenners, het is die van Rosa Merckx.
    Ze is de eerste brouwmeesteres van België en, bij uitbreiding, de rest van
    de wereld. Madame Rose is een begrip onder brouwers






    Alle dames werden verwelkomt met het nieuwe EVA biertje












    Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver
    aan het werk.





    Met heel veel belangstelling voor het gerecht en de Chef

    *






    Mosseltjes klaargemaakt met het EVA bier







    Zalm bereid met Morpheus Tripel







    Mevrouw Rosa Merckx geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en
    Mariola Farina
    (Gastro Vita - Brugge).








    Ook Focus - WTV was aanwezig.

    Video : http://www.focus-wtv.tv/video/eerste-bierdag-voor-vrouwen














    Cocktailmeester Andy De Mulder bereide vier biercocktails

     

    Black Gigolo (met Morpheus Dark- Alvinne)
    White Mist (met Gruut Wit - Gruut)
    Blue Queen (met 5 Quinto - Dilewyns)

    Golden Tiara (met Morpheus Extra - Alvinne)


     




    .

    De zussen Julie en Claire Dilewyns (brouwerij Dilewyns) waren tevreden
    met het resultaat!







    De dames konden ook proeven van een lekkere biersoep
    met het knapperige EVA brood














    Er was ook een demonstratie brouwen door
    Yannick de Cocquéau en Alex Gaethofs
    Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten was vol aandacht








    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem samen
    met Lut Buyck (communicatiespecialiste)














    Ook veel belangstelling voor de proeverij van bier met chocolade
    gegeven  door  Kristof Bastiaens van brouwerij Dilewyns.








    De dames proefden

    Praliné bij het 5 quinto bier,
    Fondant met cointreau bij de Vicaris tripel
    en
    Karamel bij de Vicaris generaal.








    Sofie samen met brouwster Gudrun Vandoorne
    van brouwerij
    't Gaverhopke (Stasegem)








    Sofie bracht ook nog een voordracht over
    'Vrouwen in de biergeschiedenis'






    Het pittige EVA bier zal later uitvoerig
    besproken worden op deze bierblog







    Gezondheid!
    en denk er aan mannen!
    Ultiem vrouwenbier bestaat niet
    Tot een volgende Vrouwen en bier-dag


    INFO

    Alles over vrouwen en bier

    http://vrouwenenbier.wordpress.com/startpagina/







    23-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison de Blaton - Brasserie Authentique - Blaton






    Saison de Blaton













    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest
    in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels al opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.









    Saison de Blaton – 7,8% Alc.Vol.
    Authentique Brasserie - Blaton







    Roodbruin bier met beige schuimkraag
    die jammer genoeg vlug verdwijnt.

    Het aroma is zoet
    Karamel
    Ook rozijntjes komen soms naar boven

    De smaak is zoet
    Karamelzoet

    Moutig
    Ook ontdekken de smaakpapillen enige kruidigheid.(Kruidnagel?)

    Jammer genoeg geen toetsen van hop

    Dus ook geen hopbitterheid.

    Pruimpjes komen nu en dan piepen

    Maar eigenlijk is er niet zo veel variatie in de smaak.
    Voor zoetemondjes is dit een waarschijnlijk lekker biertje.

    Maar het komt voor mij iets te plakkerig over

    en is het iets te zoet.

    Mijn schoonzoon daarentegen vond het een lekker biertje.

    Zo zie je maar hoe smaken verschillen.
    Ik noem het een zoete herfstsaison.








     

     


    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton



    15-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 jaar Chimay - Een bezoekje





    Ora et Labora













    In de loop van mijn vele bierjaren heb ik het genoegen gehad om
    bijna alle Trappistenbrouwerijen van België te bezoeken.
     
    Er ontbrak echter nog één op mijn lijstje, namelijk Chimay.

    En kijk, dit jaar vierde deze grootste Trappistenbrouwerij
    van België haar 150-jarig bestaan.

    Ter gelegenheid van die gebeurtenis opende Abbaye de Scourmont
    (zo wordt officieel de abdij van Chimay genoemd) eventjes haar deuren.

    Een honderdtal bezoekers konden zich via hun website inschrijven.

    Geroen en ik hebben niet lang getwijfeld om in te gaan op dit uitzonderlijk aanbod. 
    Mijn lijstje was na al die jaren eindelijk compleet!











    De Abdij van Scourmont ligt in de terroir van de Oise

    De streek bestaat uit gevarieerde landschappen, bossen
    met hun vele wandelpaden.

    Het zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers en wandelaars.





    Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken
    zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay.
    Rond het klooster worden een boerderij,
    een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.

    De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende
    economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.













    De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de
    Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie,
    in de volksmond "Trappisten" genoemd.
    Deze monniken volgen de Regel van Benedictus
    (die teruggaat tot de zesde eeuw)
    en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Cîteaux
    dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht.









    De Toegangspoort tot de abdij







    De inkomhal





    De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in twee grote Ordes.
    Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht
    met de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië,
    vandaar de benaming "Trappisten"
    zoals we die in de volksmond gebruiken.















    De privé vertrekken gezien van uit de binnentuin.




    De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie.
    Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven in een kloostergemeenschap,
    onder de leiding van een Abt.
    Zij zien af van elk persoonlijk bezit.
    Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelf bedruipend zijn,
    en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te helpen.







    De kapel van Abbaye Notre Dame de Scourmont





















    Enkele foto's van de binnenkant van de kapel





    Jarenlang bewerkten de monniken het veld.
    Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar
    kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie.
    En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier
    brouwen en kaas maken in de westelijke landen.








    Het geordend kerkhof







    Een prachtige groene wandeling van de poort tot abdij tot de brouwerij













    De abdij en brouwerij zijn, behalve de binnentuin en de kerk,
    niet toegankelijk voor het publiek.
    Wie toch meer te weten wil komen over de werking van de abdij
    en de brouwerij kan terecht in de Auberge de Poteaupré daar niet ver vandaan.

    Daar is het nieuwe museum ’Espace Chimay’ geopend.

    In deze nieuwe tentoonstellingsruimte kunnen de liefhebbers
    van het gerstenat meer vernemen over de abdij, haar bieren en kazen.
    Het is een didactische en interactieve museum geworden
    waar u er kennis kan maken met de geschiedenis
    en de producten van Chimay.






    Vooraleer we de brouwerij betraden werden we ontvangen
    in hun nieuw degustatielokaal.







    Dit nieuwe degustatielokaal zou kunnen betekenen

    dat in de toekomst de Trappisten meer hun deuren open zouden zetten voor

    brouwerijbezoeken.






    Maar zoals gezegd in het begin van de reportage waren een
    honderdtal gelukkigen bevoorrecht om de brouwerij
    te bezoeken.
    Na verzamelen trokken wij met een ervaren gids
    in de brouwwereld van de Chimay bieren .
















    Tot onze grote verbazing werden we via het laboratorium geleid naar de brouwerij.

    Waar in vele brouwerijen het lab volstrekt taboe is voor het grote publiek,

    Mochten wij hier zo maar vrij rondlopen en foto’s nemen.
    Opmerkelijk is de kleine brouwinstallatie van amper 10 liter



    In 1850 werd Abdij Notre-Dame de Scourmont gesticht
    door de Trappisten van Westvleteren.
    Vanaf 1861 waren de voorbereidingen gestart om te mogen
    en vooral te kunnen brouwen.
     
    Het was pas 12 jaar later dat alles klaar was om van start te kunnen gaan
    met het eerste brouwproces.
    De eerste brouwsels toonden natuurlijk
    veel gelijkenis met die van Westvleteren.
    Het bier werd in de brouwerij gebrouwen maar om de rust van de abdij te bewaren
    gebeurde het bottelen in Baileux iets verderop.
    Dat ik Chimay de grootste Trappistenbrouwerij noemt
    heeft alles met de hoeveelheid van het brouwen te maken.
     
    Liefst 125.000 hectoliter word er gebrouwen op jaarbasis.
    Ook de export is aan het groeien.
     
    Naast België, Nederland en Frankrijk verdelen
    ook de overzeese gebieden al het Trappistenbier. 














    De indrukwekkende platenfilter













    De twee ketels produceren dagelijks elk 250 hectoliter.














    De Gistingtanks














    Afvulgedeelte voor Tankwagens.














    Via deze twee tankwagens wordt het bier vervoerd naar de bottelarij in
    Baileux iets verderop.











    Na de rondleiding werden we in het degustatielokaal
    getrakteerd met het nieuwe feest bier
    'Spéciale Cent Cinquante'
    begeleid door de lekkere Chimaykaas.
    Ook kreeg iedereen een speciaal degustatieglaasje cadeau




















    Trappistenbrouwerij Chimay bied normaal drie type bieren aan

    Chimay Rood (7,0%)
    Chimay Blauw (9,0%)
    Chimay Triple (8,0%)

    en

    Chimay Dorée (4,8%) - tafelbier (enkel te verkrijgen in de nabijgelegen 
    Trappistenherberg 'Auberge de Poteaupré'

    Chimay Spéciale Cent Cinquante (10,0%) - eenmalig gebrouwen




    Spéciale cent cinquante
    het feestbier







    In speciale 75 cl flessen werden er 4 brouwsels gemaakt van
    de ‘Spéciale cent cinquante’,
    dit zijn een 150.000 stuks 75 cl flessen.
    Met zijn 10 % is dit momenteel het zwaarste bier in het Chimay gamma.
    Hopelijk nog te koop in de betere drankenhandels.






    Spéciale Cent Cinquante - 10,0% Alc.Vol.





    Goudblond bier met witte schuimkraag.

    De neus is lekker kruidig

    De eerste slok is moutig en iets gistig
    Ook een fijne kruidigheid laat zich smaken
     en verwijst niet meteen naar
    de vertrouwde Trappistensmaak.
    Toetsen van citrus.en banaan

    Ook de aanwezigheid van koriander laat zich opmerken
    Lichte warme alcohol maar verdorie goed gemaskeerd.

    De kruidigheid blijft aanhouden

    Weinig bitterheid.

    Droge kruidige afdronk.

     

    Een verrassend lekker Trappistenbier die je met zijn 10% Alc.

    liefst in je zetel op het gemakje met vrienden degusteert.











    INFO :

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont

    Rue du rond-point 294

    6464 Forges (Chimay)

    tel: 060-21 40 18

    fax: 060-21 40 18

    e-mail: info@chimay.be

    website: www.chimay.be

    Bières de Chimay s.a. Route Charlemagne 8 6464 Baileux

    060-21 03 27
    060-21 34 22

    Bronnen : www.chimay.be



    03-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Cuvéé 950 - Alken-Maes/Heineken





    Affligem Cuvéé 950


    950 jaar abdij Affligem! Dat moet gevierd worden dachten ze bij Alken Maes!
    En om het feestgebeuren extra glans te geven werd er een tijdelijk abdijbier
    op de markt gebracht.
    De Affligem Cuvéé 950.

    Het was eigenlijk abt Rik die vroeg om voor de viering iets speciaals te doen.
    U moet weten Affligem is een van de premium merken van Alken-Maes/Heineken.
    Het abdijbier zit er als onderdeel in hun portefeuille.
    Het bier profileert zich vooral in landen als Frankrijk, Italië en Spanje.
    Natuurlijk is het in eigen land fel gesmaakt en over het water zijn
    er de groeimarkten
    van
    Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
    De Cuvee 950 kwam tot stand door een proefpanel van monniken
    en van mensen werkzaam bij Alken-Maes.
     
    Volgens brouwmeester Ellen Mertens moest het
    bier een lente- en zomergevoel opwekken.
    Na enig beraad werd het bier gebrouwen met citroenkruid.
    Het is hoppig, bitter en licht kruidig.
    Met zijn 6,8% Alc.Vol is het een lekkere dorstlesser.












    Het eenmalige feestbier wordt, op een klein deel na, enkel in eigen land
    verdeeld in flessen van 33 en 75 cl,
    de laatste verpakt in een stijlvol houten kistje.











    Alken-Maes topman Gilet wil ook bekijken om het jaartal 1074
     op het bestaande etiket van Affligem toch te wijzigen in 1062.
    Nieuwe geschiedschrijving uit 2002 legt het stichtingsjaar
    van de abdij immers in 1062. (bron : Het Nieuwsblad)













    Affligem Cuvée 950 - 6,8% Alc.Vo
    Brouwerij Affligem – Alken-Maes - Heineken






    Goudblond tot oranje bier met witte schuimkraag


    Moutig aroma

    Frisse neus van fruit

    kruidige prikkels

    Zoete aanzet

    Moutig

    Licht kruidige toetsen

    Ietsje hoppig.
    Fris in de mond

    Een mooie bitterheid komt opzetten

    Zoete smaakjes van banaan

    Tikkeltje Kruidnagel?

    Kruidige afdronk

    Een niet onaardig biertje!

    dat vlotjes degusteert.

      

    INFO :

     

    Brouwerij Affligem

    Vestiging Opwijk,Ringlaan 18,1745 Opwijk,

    tel: 052-35 99 11,fax: 052-35 83 57,

    e-mail: info@affligembry.com,website

    http://www.affligembeer.be/






    02-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!