NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hoppepluk - Poperinge






    De Hoppepluk




    Zoals iedereen weet is hop één van de voornaamste grondstoffen van bier.
    Hop geeft aan het bier, via zijn lupiline het uiterst belangrijke aroma
    en het zorgt vooral voor bitterheid en houdbaarheid.

    Wie de stad Poperinge nadert via alle windstreken ziet deze hangende tuinen
    tijdens het hopseizoen van ver verschijnen.
    In België wordt de hop bijna uitsluitend in de Poperingse regio geteeld. 

    Momenteel wordt er nog slechts hop geteeld door een 22 tal hopboeren
    op een oppervlakte van 148 ha.
    Er waren betere tijden!
    Als u weet dat in 1990 het grondgebied Poperinge nog goed was voor 399 ha,
    bewerkt door een 86 hoppeboeren dan mag u wel zeggen dat er dringen iets
    moet gedaan worden om deze regio te redden.
    Eigenlijk zouden onze Belgische brouwers veel meer
    gebruik moeten maken van Belgische hop.
    Jammer is dat de hopboeren te lang hebben blijven steken in de productie
    van bitter hop terwijl onze brouwers door invloed van Amerika zich
    meer zijn beginnen toeleggen op aromatische hop.

    Een pluspunt is dat in 2011 de vzw Hop werd opgericht en die ontwikkelde
    in samenwerking met de stad Poperinge, Inagro, de VLAM en
    Vlaanderen het kwaliteitslogo ‘Belgische hop – Belgian hops’.
    (Wanneer een brouwerij voor het brouwen van een speciaal bier
    minimaal 50% in België geteelde hop gebruikt, mag zij het gebruik van dit logo aanvragen
    ).

    Door deze oprichting is de laatste drie jaar de afname van Poperingse
    hop met ruim 20% toegenomen.

    Door het gebruik van hop uit eigen streek wordt het regionaal karakter
    van de bieren versterkt en de kleine maar dynamische Belgische hopsector ondersteund.

     

     

    Voor deze kleine fotoreportage volgden we de
    hoppepluk van Bio-hop boer Joris Cambie.













    Als wij de schoenen tatsen
    Om naar de pluk te gaan
    En staan met de bazatsen
    Op onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge,
    Ons hartje naar ’t geluk
    Naar ’t land van Poperinge
    En van den hommelpluk





    De hoppepluk begint even voor het einde van augustus en eindigt begin oktober.



















    "Ranken!"... galmde het vroeger in het veld toen men met een
    lange stok de ranken van de draden afstak.
    Nu worden de ranken machinaal van de draad getrokken.






    De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd
    waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.















    Enkele mannen blijven ter plaatse om restanten van het hoppeveld op te kuisen. 






    De mechanische plukmachine veroorzaakte een industriële revolutie in hopmiddens!
    De eerste prototypes waren zelfs mobiel maar dat werkte niet zo goed
    en de mobiele plukmachine werd uiteindelijk een stationaire machine die op de hoeve staat.





    De hopperanken worden rank per rank door een mechanisme aangeleid
    Waarna ze vervolgens in de plukmachine terecht komen en van
    de hopbellen ontdaan worden.























    Een zicht op de gigantische pluk-en sorteermachine van bio-hoppeboer Joris Cambi.








    Aan de sorteerband (trieur) worden de overtollige blaadjes en steeltjes manueel verwijderd.









    Via een transportband worden de hopbellen naar de droogast geleid.








    De hopbellen worden af en toe gekeerd om een perfecte droging te bekomen.









    Een van de droogasten.









    Joris Cambie bij zijn trotse oogst

















    De eerste dag van de pluk wees de boer de volgorde van de plaatsen aan
    en kreeg iedere plukker een stoel, een mand en een zak, om de hop erin te gieten.

    Tot in de jaren vijftig werd uitsluitend met de hand geplukt.

    De oogst werd per plukker in genummerde zakken  verzameld en genoteerd.
    De betaling gebeurde volgens het geplukte gewicht.






    De handpluk in Poperinge bracht een volksverhuizing teweeg. 
    De lokale bevolking verdubbelde want zo’n 10 000 “vreemde plokkers”

    zakten af naar de hopoogst die een economische dimensie had.
    Het plukloon diende meestal om de kolenvoorraad voor de nakende winter aan te vullen.
    Het monotone plukritme werd door een koffie- en lunchpauze
    onderbroken en het geplukte gewicht bepaalde het plukloon.

    Op de foto : Demonstratie hommelpluk in 't Pensinaat te Abele.







    Zo zien de kale hoppevelden na de pluk er dan uit!






    Het eindresultaat!
    Een fris bier met een geurig aroma en een lekkere bittere smaak.






    Geleide groepsbezoeken

    Bezoek brouwerij De Plukker en zijn hoppevelden

    http://www.plukker.be/nl/bezoek/geleide-groepsbezoeken/





    27-09-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Platteau - Het Alternatief





    Platteau

     

     

    Prettig thuiskomen betekent voor mij...heel onverwachts een auto die ter hoogte
    van mijn oprit stopt en een brouwer uitstapt die mij twee flesjes bier geeft
    afkomstig van zijn nieuw brouwsel!

    Annemie en ik hebben het bier dezelfde avond nog gedegusteerd.

    En zie enkele weken daarna lees je in het Nieuwsblad het volgende verslag (zie hieronder)
    dan ben je een beetje trots dat u als eerste het bier heeft mogen proeven.
    Nog vermelden dat het bier genoemd werd naar de naam van de toneelvereniging
    uit Izegem waar ook de bierfirma ‘Het Alternatief gevestigd is.
    Bedankt Piet!


    Het Nieuwsblad : 24 september 2014

    Brouwerij Het Alternatief boort gat in de markt aan met nieuw bier



    Nieuw: straf bier met weinig alcohol


    IZEGEM - Brouwer Piet Salomez van Het Alternatief moest het zinnetje ‘eenmalig gebrouwen,
    geniet er nu van’ schrappen van het etiket van het Platteaubier.
    Het ‘zware’ bier met licht alcoholpercentage smaakte immers naar nog.

    Het Platteaubier van brouwerij 't Alternatief is een blond verfrissend bier
    met laag alcoholgehalte. ‘Slechts 4,5 % maar met meer
    smaak dan vele tripels’, zegt brouwer Piet Salomez over zijn biertje.

    Meteen boorde hij een gat in de markt aan.
    Want bieren die toch een ‘zware’ smaak hebben, maar met weinig alcohol,
    zijn aan een opmars bezig. ‘De reacties zijn heel goed.
    Van dergelijk bier kan je meer dan een glas drinken op een avond
    zonder meteen beschonken te geraken’, aldus de brouwer.








    Platteau – 4,5% Alc.Vol.
    Recept Piet Salomez Bierfirma
    Het Alternatief’
    Gebrouwen door Piet bij brouwerij Alvinne.

    Donkerblond bier
    Mooie witte schuimkraag

    Het bier heeft een subtiel aroma van verse mout.
    Granig – vers brood
    Aromatisch
    Hoppige Amarillo toetsen.

     

    De eerste slok is moutig.
    met hoppige prikjes.
    Een geringe bitterheid vult de mond
    deze brengt voldoende evenwicht in de smaken.
    Na een tijdje zwelgt de bitterheid aan.
    Platteau heeft een mooie frisse body.
    voor een bier van slechts 4,5%
    De afdronk is bitter en vloeit uit.
    Een goed en vooral lekker brouwsel.



    INFO

    Het Alternatief’

    Piet Salomez en Christine Opsomer
    Meensesteenweg 65
    8870 Izegem

    051.31.62.70

    GSM Piet: 0485/51.06.86

    GSM Christine: 0479/68.17.80

    24-09-2014 om 18:35 geschreven door William Roelens


    14-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Porteuse d’eau! – St. Gillis (Brussel)





    La Porteuse d’eau! – St. Gillis (Brussel)







    Deze prachtige Art Nouveau brasserie telt twee verdiepingen met ornamenten
    die een lust zijn voor het oog: glaspartijen, lijstwerk, trap, meubilair en ijzerwerk...
    Voor de tafel, geen verrassingen, want hier biedt men klassiekers uit de brasseriekeuken
    (kalfsragout op grootmoeders wijze, elke maand een 3-gangenmenu met bier)
    vergezelt met bier of Franse wijn.
    Verfrissing verzekert!
    Toch wordt de kaart ook geregeld opgesmukt met suggesties,
    gewoonlijk afgestemd op de seizoenen.
    Attente service en uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.























































































































    De bierkaart, bestaat uit bieren van kleine brouwerijen tot de meest klassiekers.
    Uitbater Thibaut Lepoivre gaat vaak samen met
    Philippe Van der Beke - sbs Depot (Special Beer Service)
    op pad om onze Belgische pareltjes te ontdekken.







    Chimay Dorrée met Tomme Auvergne kaas!








    Uitbater Thibaut Lepoivre








    terrine de poisson







    Cordon Bleu met Champignonsaus!









    INFO :

    La Porteuse d’eau
    48a avenue Jean Volders
    Brussel 1060
    Tel : 02.537.66.46











    14-09-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregemse Bierfanaten - Zomerproeverij 2014 - Bueckenholt SaisoN 548 – Beiaardbier – Poppolou – Kaliteeke - Lente Tripel - Vranckaertshoeve Tripel - Natte Lore Ferme Saison – Keun – Ambiorix - Lente Saison d’ Erpe Mere








    Waregemse Bierfanaten
    Zomerproeverij 2014







    Op 16 augustus 2014 pakten de Waregemse Bierfanaten weer uit met hun Zomerproeverij.
    En net zoals elk jaar hadden Geroen en het bestuur weer hun best gedaan om
    minder bekende Belgische bierpareltjes aan hun leden voor te schotelen.
    Geroen heeft de proefnota’s van de bieren genoteerd, Ik heb de foto’s op mij genomen.








    Geroen schenkt de twee versies van Bueckenholt in de proefglaasjes. 



    Bueckenholt SaisoN 548 – 6,1% Alc.Vol.

    Eerste partij van 100 flessen (75cl) werd gebrouwen in Den Triest (Kapelle o/d Bos)
    Daarna is eind juni 2014 de productie verplaatst naar Brouwerij Anders (Halen)


    Wazig gouden kleur, met een romige witte schuimkraag.
    Aroma hops, gist, zuur toetsje. Medium body.
    Smaak: beetje zoete start, verfrissend, zacht hopbitterheid, klein fruitige notas,
    terug zuur toetsje, en de kruiden storen mij. Droog einde.

    Geen v beide versies is wow, maar ik had liever de versie van den Triest
    zonder de kruiden en iets meer hopsmaak.





    Beiaardbier – 6,0% Alc.Vol.
    Brasserie Du Bocq voor Bierfirma Broeder Jacob


    Bijna heldere oranje kleur, met donkerwitte kraag. 
    Aroma: karamel, zoet, zacht fruit. Medium body. 

    Smaak: zoet, karamel, goede mouten, wat fruit, weinig bitterheid. 

    Een gewoon amberbiertje (gebrouwen naar aanleiding

    van een symposium voor Beiaardiers te Leuven begin juli)





    Poppolou – 6,0% Alc.Vol.
    The Original Belgian Blond North Sea Beer Brouwerij Anders (Halen)
    gebrouwen voor horecazaak ‘Manuscripte’ te Oostende


    Beetje wazig, geelgoud van kleur met sneeuwwitte schuimkraag. 
    Aroma: fruit, zoet, hop. Medium body. 
    Smaak: zoet, fruitig, mooie hop karakter, aangename bitterheid, verfrissend. 

    Toppertje.






    Kaliteeke - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest (Kapelle o/d Bos)


    Wat wazig en donker blond van kleur met een licht beige kop. 
    Aroma: zoet, mout, hop bloemen, (exotisch) fruit. Medium body. 
    Smaak : zoet begin, hop, (sommige exotische) vruchten, evenwichtig,

    zeer aangename bitterheid. Afdronk fruitig, droog en bitter. 

    Iedereen hield ervan.






    Lente Tripel - 7,5 %Alc.Vol.
    Brouwerij De Vlier (Holsbeek)


    Wazig gouden kleur, met een witte schuimkraag die lang overeind blijft.
    Hoppige neus met wat citrus. Medium body.
    Smaak: tikkeltje zoet bij aanvang,

    bruisend op de tong, licht bitter.

    Eenvoudige goede tripel.





    Vranckaertshoeve Tripel – 8,5%Alc.Vol.
    Recept Patrick Vervaeck gebrouwen bij Huisbrouwerij Sint Canarus - Gottem


    Wazig donkergouden kleur, met een middelmatige donkerwitte mooie schuimkraag. 
    Aroma: zoete mouten, hop, kruidige noot. Medium body. 
    Smaak: goede mouten, zoete start, mooi mondgevoel, fruitig, goede bitterheid.


    Een zeer goed tripelbier voor de meeste mensen.





    Natte Lore Ferme Saison - 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij Hof ten Dormaal (Tildonk)
    gebrouwen voor Bierfirma ‘Natte Lore’(Kessel-Lo)


    De kurk knalde van de fles.
    Wazig donkergouden tot koper kleur, met bijna beige kraag. 
    Aroma: kruiden, mout, gist. Medium body. 
    Smaak: zoet, kruiden, gist, mout, wat karamel, bitterheid. 

    Toch iets meer van dit bier verwacht.






    Keun – 9,0 % Alc.Vol.
    Gebrouwen bij ‘De Graal’ (Brakel) door Gert Keunen.


    Bruine kleur, kleine bijna beige schuimkop.
    Aroma: zoet, alcohol, wat chemische toetsen. Medium body.
    Smaak: zoet, goede mouten, wat fruit, karamel, weinig bitterheid.

    Goed eenvoudig bier





    Ambiorix – 8,0 % Alc.Vol.
    Brasserie des Légendes – Irchonwelz/Ellezelles


    Helder donkerbruin met rode schijn met een romige gebroken wit / licht beige kop. 
    Aroma: mout, karamel. Medium body. 
    Smaak: zoet, fruit, donker geroosterde mout, karamel, alcohol notities, bitterheid.

    Een stevig donkerbruin bier!

    Een van de beste bieren van de proeverij.





    Lente Saison d’ Erpe Mere – 9,0 % Alc.Vol.
    Brouwerij ‘De Glazen toren’ Erpe-Mere


    Koperkleurig bier met dikke witte schuimkraag.
    Aroma: bloemen, gedroogde schillen van citrusvruchten,
    gist en lichte granen.  Medium body.
    Smaak: zoet bij aanvang, fruitig, gistig, tikkeltje citrus én kruidnagel (+ witte peper ?)

    en een prachtige hopbitterheid.

    Heel Goed Bier !






    WBF’s Winter Warmer 7,0 %
    Brouwerij Den Triest (Kapelle o/d Bos)

    Amber tot oranje kleurig bier met een romige witte kop.
    Aroma: zoet, karamel, fruit, beetje kruiden. Medium body.
    Smaak: fruit, karamel, hopsbitter, beetje zoet.

    Het bier heeft niet veel van zijn smaak verloren en is nog altijd een voortreffelijk brouwsel









    Tekst : Geroen Vansteenbrugge
    Foto’s : William Roelens


    Met dank aan Bierhalle DeConinck
    en Patrick Vervaeck voor het bezorgen van enkele bieren





    06-09-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!