NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'Amarante - Millevertus - Peperbier uit de streek van de Gaume

    Peper in Belgisch bier is niet ongebruikelijk.

    Vooral in Wallonië zijn hier en daar toevoegingen van peper in gerstenat terug te vinden.

    Van ‘Saison Pipaix’ gebrouwen bij Brasserie Vapeur uit Pipaix is algemeen geweten dat

    brouwer Jean-Louis Dits  een beperkte hoeveelheid peper in deze saison mengt.


    Ook Gert Jordens van bierfirma  Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke uit Kuringen bij Hasselt bracht indertijd een Hongaars peperbier uit. 

    In zijn bio-bier Jessenhofke zijn er ook toetsjes van peper terug te vinden.

    De peper in bovenstaande bieren is er enkel om aan het bier een kruidiger toets te geven.
    ze worden gekruid met zwarte peper


     

    Het Duitse Warsteiner bvb brengt een heus peperbier uit. 
    Het werd zelfs genomineerd voor de vernieuwing van het jaar door
    Horecava.
    Het bevat extracten van chilipeper en limoen.

     

    Ook het bier dat ik nu wil voorstellen is een biertje waar peper de hoofdrol speelt.

    Het is speciaal verrijkt met exotische pepers.

    L’Amarante is een creatie van Daniel Lessire van brasserie Millevertus.

    Het behaalde onlangs le Fourquet d'Argentop het 12de Nationaal Bierfestival

    van Saint-Nicolas-De Port (Frankrijk) in de categorie gearomatiseerde bieren.





     

    De naam van het bier ‘Amarante’ is eigenaardig genoeg de naam van een winkel in Virton

    die door 2 oenologen (Laurence Fischbach en Etienne Collin) wordt open gehouden.

    Zij zijn gespecialiseerd in fijne specerijen en zijn ook wijnsommeliers.

     

    Daniel ontmoette Laurence ongeveer een jaar en half geleden
    en haar hartstocht voor de fijne pepers die zij hem liet proeven
    en haar kennis van exotische kruiden heeft hem de smaak te pakken doen krijgen.
     
    Zo ver zelfs dat Daniel een samenwerking met haar heeft aangegaan
    om een bier met pepers te ontwikkelen.





     

    Laurence kwam regelmatig bij hem in de brouwerij met een assortiment pepers.

    Daniel maakte er allerlei proefbrouwsels van en sinds een jaar heeft hij alles onder de knie.

    Hij weet perfect de soorten pepers te doseren.  Zo ontstond het peperbier l’Amarante.

    Het moederbier is Saint-Denis een  amberkleurig bier met een alcoholgehalte van 7,5 vol.%.

    Het had succes in het jaar 2006, en is thans een beetje op de terugweg  door de nieuwigheden van 2007. Ook omdat het minder gepromoot en geproduceerd werd.

    Maar nu is het weer volop in de belangstelling als moederbier van l’Amarante.

     

    Dat Daniel graag experimenteert met aromatische bieren hebben
    we al vaak kunnen proeven op
    Bierfestivals. 
    In 2007 was hij nog te gast op het
    Karakterbierweekend in Vichte.

     

    Deze experimenten passen in een parallelle evolutie van zijn bieren
    die hij onder het concept "Bières Gourmande" of "Bières
    gastronomique " wil noemen.
    Hij wil immers samen met koks, oenologen e.a. culinaire bieren ontwikkelen
    om zowel mee te koken (ontdooien, marineren, kruiden)
    als om een maaltijd mee te vergezellen (maaltijden met een getypeerde smaak)






    het is voor Daniel een hartstocht en een plezier om andere smaken te creëren.

    Ondanks alles blijft hij traditioneel brouwen vooral met water, mout, hop
    maar hij heeft een zwak voor smaken, machtige aroma's. 
     
    Geuren en smaken die men niet in de mout of de hop aantreft.
     
    Het is een aanvullende ontwikkeling op zijn brouwactiviteiten.




    L'Amarante een lekker bier met exotische pepers.


     

    L’Amarante – 7,5 % Alc.Vol.

    Brasserie Millevertus - Toernich-Arlon

     

     

    Koperkleurig bier met een mooie witte schuimkraag.

     

    Een kruidige neus met peper in de hoofdrol.

     

    De smaak is verrassend lekker

    Kruidig met een juiste dosis pepersmaak.

    Niet te veel en niet te weinig.

    Het biertje is bitter vanaf de eerste slok.

    Ook smaak ik hier en daar prikjes van kruidnagel.

    Het bier smaakt lekker kruidig.

    Het heeft een lekkere droge afdronk.

     

    Een biertje voor de fans van experimenteel bier.

    Ook de bitterdrinkers zullen dit bier graag lusten

    Een hele avond dit biertje degusteren zou misschien

    ietsje van het goede te veel zijn.

    Alhoewel…



    L'Amarante een biertje voor 'The Red Pepper in Oostende' ?

    29-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde

    Na het bezoek aan brouwerij Strubbe n.a.v. De Open Brouwerijendag (zie vorig artikel)
    trokken Voske en ik richting Ruddervoorde om er de nieuwe brouwerij
    "De Leite" te bezoeken.

    Brouwerij De Leite deed niet officieel mee aan de Open Brouwerijendag
    maar de kans om zich kenbaar te maken was wel mooi meegenomen.
    De Afdeling UNIZO van Ruddervoorde-Waardamme stelde op diezelfde dag het
    industriepark 'De Leite' voor aan het grote publiek.
    Daar de brouwerij ondergebracht is in 'Helbig Aluminium',
    een bekend Belgisch Toeleverancier voor interieur,
    horeca- en winkelinrichting,gevestigd op het industrieterrein,
    waren het voor bedrijfsleider en brouwer Luc Vermeersch twee vliegen in een klap.




    Brouwerij 'De Leite' is ondergebracht in de gebouwen
    van 'Helbig Aluminium'




    Bemerkt de vele zonnepanelen (Er zijn er ook nog op het dak)
    Volgens eigenaar Luc Vermeersch staan ze in voor 1/3de van het verbruik van Helbig.
    Ook de brouwerij heeft er baat bij.





    Een aankondiging maakte meteen duidelijk waar we moesten zijn.


    Naam van de Brouwerij

    De Leite



    De basis voor deze brouwerij ligt in de interesse van
    eigenaar, brouwer en HOPLid Luc Vermeersch.

    Zijn sympathie gaat vooral uit naar traditionele ambachten.

    Dit heeft zich destijds vertaald in de bouw van een tuinhuis waar
    hij een brouwerij en broodoven wilde installeren.

     

    Deze eerste minibrouwerij van 30 liter had hij in 1998 in Finland gekocht.

    Hij kreeg van de fabrikant juist geteld één weekend opleiding.

    Door veel zelfstudie en het maken van kleine proefbrouwsels die hij deelde met zijn vrienden,

    begon de zin in het brouwen hoe langer en meer toe te nemen.

     

    Toen hij met Helbig (Helbig aluminium is sinds 1948 een bekende
    Belgische toeleverancier voor interieur, horeca- en winkelinrichting).

    in het nieuwe gebouw aan de Leiteweg te Ruddervoorde (Oostkamp) introk
    wou Luc er ook een ontmoetingsplaats voor gelijkgeïnteresseerde van maken

    en laten uitstralen dat ze zaken wilden doen met een hart.

    In dit grote gebouw leek zijn 30 liter brouwerijtje natuurlijk te klein.

    Zeker als hij er met zijn gebrouwen bier af en toe een event wou organiseren.

     

    Op het Karakterbierweekend van HOP leerde hij Davy en Glenn van
    Picobrouwerij Alvinne kennen.

    En omdat hij heel de tijd zijn passie beoefende in een eigen soort cocoon,

    ver van de mensen die veel meer van brouwen wiste dan hij,

    liet hij zich inschrijven in de bierbrouwcursus van Alvinne Events.

     

     

    Daar heeft hij  eigenlijk zeer vroeg in het cursusjaar zijn plannen voor een grotere brouwerij

    beginnen aftoetsen aan de kennis en ervaring van Glenn en Davy.

    Hij heeft zijn vriend ( en opvolger bij Coca Cola) Etienne Vanpoucke
    kunnen overtuigen om mee de cursus te volgen.

    De brouwersverhalen interesseerden Etienne en stilaan raakte hij mee geboeid

    door het denkproces van de samenstelling van de  brouwerij.

     HOPlid Paul Vanneste, die ook de cursus volgde, is er dan ook interesse voor gaan tonen.

    ze hebben dan met zijn drietjes het voorbereidende traject gecreëerd en nu brouwen ze samen.


     
    Zaakvoerder en eigenaar van de brouwerij
    Luc Vermeersch geflankeerd door links op de foto Etienne Van Poecke
    en rechts Paul Vanneste.

     

    Door zijn vroegere ervaringen met zijn brouwsels heeft Luc hen overtuigd om voor één van deze recepten te kiezen zo zijn ze aan het proef brouwen gegaan met het klein brouwerijtje.

     

    Luc was eigenlijk van plan om zijn brouwerij in Helbig aluminium NV onder te brengen.

    Maar men heeft hem ervan kunnen overtuigen om dit als een apart project te zien.

    En toen begon de lijdensweg van de administratie :
    BVBA oprichten, kapitaal inbrengen, accijns aanvragen enz..

    Op 5 maart 2008 kreeg het drietal uiteindelijk de toezegging dat ze mochten brouwen.
    Op 10 maart kregen ze de machtiging van de accijnzen.

    Brouwerij De Leite kon beginnen. 

     

     

    Het drietal heeft lang getwijfeld over de naam van de brouwerij.  
    Uiteindelijk is het
    Brouwerij 'De Leite' geworden.

    Dit komt blijkbaar van ‘de laagte’ of van een beek die langs de leitemolen – 
    in de onmiddellijke omgeving stroomde.

    De mensen van de heemkundige kring van Ruddervoorde zullen hen in de toekomst
    daar nog verder wegwijs in maken.

    Het industriegebied waar zij gevestigd zijn noemt trouwens ook zo.


    De Brouwinstallatie

     

    Ze beschikken nu over een brouwketel van 800 l waar ze 500l kunnen in brouwen,

    filterkuip, warmwatertank en een gist en lagertank van 650l cap.



     
    De Brouw- en kooketel.
    Hier wordt het moutschroot met water vermengd.
    Vergistbare suikers worden gevormd.
    Tijdens het koken worden aroma- en bittere hoppen teoegevoegd.
    Indien gebruik van kruiden worden ook deze meestal tijdens het koken toegevoegd.




    De Wortfiltratie
    De wort (waterige oplossing met opgeloste bestanddelen)
    wordt afgescheiden van onopgeloste bestanddelen = draft)




    Het wort klaren
    De resten van de hop worden verwijderd alvorens te koelen.




    De Gist- en lagertank.
    De hoofdgisting gebeurt 2 weken aan 22°c.
    Hier worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur.

    Het lageren en nagisten
    neemt ook 2 weken aan 15° cin beslag.

    Ze hebben een dubbelbrouwsel gebrouwen voor het weekend (1000 l).

    Hun eerste brouwsel werd afgevuld bij Brij strubbe op 75cl flessen.


    Later volgt dan een brouwsel dat zal gebotteld worden op 33cl.


    Femme Fatale





    De naam 'Femme Fatale' voor het bier
    komt helemaal niet van de vroegere Biba Binoche of
    Betty uit Eurosong 2008.


    De naam van het bier is eigenlijk geïnspireerd door

    Luc’s neef kunstenaar Rik Vermeersch.

    Rik is in zijn kunst geboeid door de vrouw in haar hele zijn.

    Hij heeft dan ook het eerste etiket ontworpen.


    Op het etiket prijkt zijn vast model Axel uit Lissewege.
    Axel is naast model ook uitbaatster van
    Pronkenburg
    een 18de eeuwse hoeve, gelegen midden een natuurreservaat
    te Lissewege die gastenkamers aanbied.

    Brouwerij De Leite zou graag voor al haar bieren hun etiketten
    door een kunstenaar laten ontwerpen.

    Ze hebben wel wat geluk gezien ze al wat kunstenaars kennen in hun familie alleen al.

    De naam van het eerste bier is uiteindelijk ‘Femme Fatale’ geworden met als ondertitel  ‘Onweerstaanbaar’.


    Het fijne aan deze dame is dat ze eigenlijk overtuigd is
    en ervaren heeft dat ze niet alleen de heren,

    maar ook de dames kan en zal bekoren.





    Rik Vermeersch met zijn vast model Axel, zij prijkt
    op het prachtig etiket.



    KUNST IN DE BROUWERIJ



    In de showroom van Helbig werd een gratis
    femme Fatale aangeboden.
    Met het amberkleurig biertje in de hand kon men genieten
    van de prachtige kunstwerken van Rik Vermeersch.





    Men ook genieten van dichtkunst die in het gebouw hier en daar
    verspreid was.



    Ook de prijslijsten waren kunst.
    Het etiket Femme fatale vooraan en een gedicht van
    dichtkunstenaar Joris Denoo achteraan
    Lees hier



    Theater monoloog: De Brouwer van de Snoek
    Op een wel zeer extravagante wijze bezingt en bedicht een brouwer
    zijn enige liefde: de edele kunst van het brouwen.

    Tekst: Wim Chielens, Regie: Mieke Ronsmans, Spel: Dave Demyttenaere.





    Salade De Fruits uit Lendelede brachten swingende jazz, een brokje Franse chanson een beetje Django en een snuifje Bechet, zelfs Elvis kwam even om de hoek kijken.



    Nog vroeg op de middag.
    In de achtergond is de streetband Al Capones zich bezig met inwerken.
    De zaal begin stillaan vol te lopen.
    Een 1000-tal mensen bezochten uiteindelijk de nieuwe brouwerij
    en proefden er de Femma fatale.
    Van een succes gesproken!



     Een glas Femme fatale gezien door de fotograaf.




    Medebrouwer Etienne Van Poecke zorgde gedurende de opendeur voor 
    een woordje uitleg in de brouwzaal.





     Medebrouwer Paul Vanneste bediende de mensen met een Femme Fatale.
    Hier is hij in gezelschap van Tom Allewaert uitbater van de
    Erasmus
    het bekende bierrestaurant in Brugge
    Lees ook :
    Erasmus tijdens de Kerst




    De mooie 75cl flessen werden te koop aangeboden.




    Femme Fatale – 6,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Leite - Ruddervoorde

    Amberkleurig biertje met witte schuimkraag
    die nogal vlug verdwijnt.

    De neus is moutig
    met fruitige toetsen van koriander.

    De smaak begint met een lichtzurige toets
    die overgaat in een moutachtig mondgevoel
    Het bier is fruitig - Koriander- Curacaoschil?
    Nadien krijgt men een mooie lichte bitterheid.
    Het lichtzurige smaakje kom nu en dan de kop opsteken
    en maakt het bier wel aantrekkelijk.

    Het eerste brouwsel van De Leite is geslaagd.
    Misschien ietsje te veel Koriander?
    en het mocht nog meer uitgegist zijn.
    Maar de tijd ontbrak waarschijnlijk?

    Maar al bij al een prachtig biertje die mits
    een paar aanpassingen een mooie toekomst voor de boeg heeft.
    Voor hun eerste bier hebben de drie brouwers op veilig gespeeld
    en waarom niet.

    Ze hebben veel positieve reacties gekregen.
    Het bier viel bij de vele bezoekers in de smaak.
    en ze mochten rekenen op veel persbelangstelling.

    In de toekomst zouden ze verder de link willen leggen
    met het deel kunst in hun benadering. 


    Proficiat aan de 25 mensen van Brouwerij De Leite
    die instonden voor de mooie organisatie.

    West-Vlaanderen heeft er een nieuwe brouwerij bij
    en wat voor een!



    Femme Fatale zal ook te proeven zijn op

    Het Vilvordia Bierproef Festival in Vilvoorde op zondag 18 mei 2008

    Het Karakterbierweekend in Vichte op zaterdag 7 en zondag 8 juni 2008

     

    Zie ook verslagen van de Openbrouwerijendag bij De Leite

    Op volgende blogs:

    Steven Vermeylen
    Hier stroomt het bier

    Filip Geerts
    http://belgianbeerboard.com/

    27-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwerijendag - Brouwerij Strubbe - Ichtegem

    Verleden week zondag (20 april 2008) vond de eerste editie van
    'Open Brouwerijendag' plaats.

    Verschillende Belgische brouwerijen hadden die dag hun deuren open gezet
     voor het grote publiek.

     

    Een totaal van ongeveer 93.000 bezoekers bezochten de 30 deelnemende brouwerijen.

     “Het was een groot succes”, verklaarde organisator Philippe Moortgat na afloop van het evenement.

    'Met deze Open Brouwerijendag wilden we het publiek een blik gunnen
    op het brouwproces van ons nationaal product en de grote verscheidenheid en diversiteit van de Belgische brouwerijen en bieren tonen', sprak de organisator.
    De weergoden staken de brouwers een handje toe,
    want het prachtige lenteweer zorgde voor een grote opkomst.
    Toch is het niet de bedoeling dat de Open Brouwerijendag een jaarlijks fenomeen wordt.

    'Elk jaar is misschien iets te veel van het goede. Het moet iets speciaals blijven.
    Bovendien kruipt er voor de brouwers veel werk in.

     



    Voske en ik bezochten twee West-Vlaamse brouwerijen.

    ’s Morgens brouwerij Strubbe in Ichtegem en in de namiddag
    “De Leite” een nieuwe brouwerij in Ruddervoorde.



    Gelegen in de schaduw van de 17de eeuwse Sint-Michielskerk,
    is de artisanale brouwerij Strubbe
    De Maagd van Gent zoals ze eertijds genoemd werd - zo oud als ons land.


     


    Waar vind je nog een brouwerij zo dicht bij de kerk?
    Wierook en de geur van warme kokende wort.
    In Ichtegem is het prettig om de Heilige mis bij te wonen.




    Brouwerij Strubbe was in volle werking.

    Marc brouwde op de Open Brouwerijendag het witbier 'Vlaskop'.




    In de roerkuip wordt het zetmeel uit de diverse graangewassen
    omgezet in suiker.

     


    Het was een mooie kans voor de bierliefhebbers en geïnteresseerden om uitgebreid
    de passie van Marc Strubbe te komen aanschouwen
    en proefondervindelijk goed te keuren.

     


    Marc Strubbe bij zijn kooketel.
    Marc is de zesde generatie die in het bedrijf runt.


     


    Prachtig zicht op de werkende brouwinstallatie.




    De koperen lekbak vangt de suikeroplossing (wort) op en
    wordt dan verpompt naar de kookketel.




    In deze ketel wordt het wort gedurende 90 minuten gekookt.
    Hop en eventueel kruiden worden dan bijgevoegd.




     

    Het bedrijf werd opgericht in 1831 door Karolus Strubbe.
    ,,Aanvankelijk was het bedrijf een boerderij-brouwerij.
    De boerenstiel is later naar de achtergrond verdwenen", zegt Marc Strubbe,
    die als zesde generatie in het bedrijf werkt.
    De zoon van zijn neef is ondertussen ook in het bedrijf gestapt,
    waardoor brouwerij Strubbe al aan zijn zevende generatie zit.





    Biercentrifuge. De vaste bestanddelen zoals gist en eiwit worden geëlimineerd
    en de vloeistof wordt helder.

     




    Gisting- en lagertanks.
    In de 18 verschillende cylindroconische tanks zorgt de toegevoegde
    gist voor de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas.
    Na 10 dagen is al de suiker vergist en koelen ze het bier tot op -1° Celsius.
    Het bier kan nu langzaam een 2 à 3 weken rijpen.



     

    Moutsilo's onder een blauwe hemel.



    Naast de twee familieleden werken momenteel vier arbeiders in het bedrijf. Het is de laatst overgebleven brouwerij in het kanton Oostende. ,,De familie heeft altijd geopteerd om een kleine standvastige groei na te streven. Sommige brouwers investeerden in vastgoed, maar vergaten zo hun brouwerij te optimaliseren. Toen meer en meer cafés de deuren moesten sluiten, kwamen deze brouwers in de problemen. Gelukkig heeft onze familie altijd de gulden middenweg gevolgd. Ook vandaag investeren wij steeds in de nieuwste productietechnieken, en dat is de reden dat wij er nog altijd zijn", vertelt Marc Strubbe.




    De flessenvuller.
    Deze machine kan tot 15.000 flessen per uur behandelen.
    Dubbele voorevacuatie, vullen onder druk, druk afbouwen, stoppen.




    Champagneflessen krijgen een kurk en een muselet.




    Houten foeders om de Ichtegemse Grand Cru (Westvlaams zuur versnijbier)
    gedurende een tweetal jaar een nagisting te bezorgen.
    Daarna wordt het versneden om de typische zoetzure smaak te bekomen.




    Vandaag de dag exporteert Brouwerij Strubbe zijn bieren tot in
    Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Nederland.

     



    Aanschuiven voor een gratis biertje.



    Voske en ik kozen voor een Keyte Dobbel Tripel



    Een smakelijk biertje.
    Kijk niet te lang naar de foto! anders krijg je gegarandeerd dorst.




    Keyte Dobbel Tripel – 9,2 Alc.Vol.

     

    Robijnrood met mooie beige schuimkraag.

     

    De neus ruikt duidelijk karamel

    appelaroma

     

    De smaak is moutig

    Kandij en chocolade laten hun beste kant smaken

    geroosterde mout

    Het is vrij moutig met hoppige toetsjes

    Een lichte zurigheid dwarrelt door de diverse smaken.

    Een klasse bier die in een trappistenklooster niet zou misstaan.






     Keyte een pracht van een bier.

     


    Een gezellige drukte op de binnenkoer van de brouwerij.

    Brouwerij Strubbe

    24-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blind Proeverij van 6 Pilsbiertjes - De Waregemse Bierfanaten.

    PILSPROEVERIJ IN DE FOOLS GARDEN - WAREGEM






    Pilsdrinkers hebben altijd gelijk.  Gaat u naar de streek van Ieper - Poperinge
    dan is de pils van Leroy het beste van België,
     
    In Bellegem zweren ze op een Bockor en

    in Bavikhove is enkel Bavik Pils de smakelijkste.

    Ik neem aan dat in andere Belgische contreien dit ook zo is.

    Een pilsdrinker is vertrouwd met zijn pils en dat neemt niemand van hem af.

    U gaat hem geen plezier gunnen met één of ander lekker streekbiertje of zo.

    Nee, ze zweren bij hoog en laag dat hun pils de beste is wat

    een brouwer uit zijn brouwketels kan toveren.

    Straffer nog, ze kunnen hun pils zo maar uit andere tientallen pilsbieren
     herkennen en hem zo uithalen.

    Bij deze laatste bewering heb ik toch mijn twijfels.

    En dat heeft de Pils proeverij van de Waregemse Bierfanaten weer eens uitgewezen.


    Want vóór de proeverij beweerde Kurt de Smul de patroon van de Fool Garden
    waar de proeverij doorging en ervaren pilsdrinker
    dat hij zo zijn Jupiler zou uithalen tussen de vijf andere.

    Het liep anders af dan hij gedacht had.



    Kurt de Smul de sympathieke patroon van de Fool Garden en ervaren
    Jupilerdrinker kon zijn pils niet thuis wijzen.


     


    Er waren maar liefst 26 proevers komen opdagen. 
    Slechts 17 vulden alle strookjes in (bang om de mist in te gaan?).


    De zes pilsbieren werden tegelijkertijd door Magda en Marc geserveerd.

    De glazen werden tot 6 genummerd en met kleefband afgedekt, zodat enkel

    de smaak primeerde.






    Bestuursleden Marc en Echtgenote Magda serveerden de zes pilsjes




    Er werden zes pilsbieren  in proefglazen aangeboden. 
    Deze glazen waren ook ‘afgeschermd’ zodat men de kleur
    niet kon waarnemen en ook niet kon zien of het bier helder, troebel,….. etc was.
    De glazen waren genummerd en op hetzelfde moment aangeboden
    zodat het mogelijk  was om de zes bieren met elkaar te vergelijken.
    Elk bier werd geschonken uit een fles van 25cl.





    Proeven, noteren en hopen dat het juist is.

     


    De proeverij bestond uit drie fasen.

     

    Eerst moest men in volgorde opschrijven welke de drie beste pilsbieren van de zes waren.

     

    Tijdens fase één overheerst dus Bavik
    Cristal op de 2de plaats en Jupiler als derde.

     

    Slechts 2 personen herkennen tijdens de blindproeving Jupiler

    (vooraleer ze wisten welke bieren ze te proeven werd voorgeschoteld).
    Bavik werd 6 maal herkend. De andere pilsen helemaal niet.



    Proeven en overleggen.
    Gemakkelijk is anders!



    Fase twee
    Men moest op een lijstje de namen van zes pilsbieren schrijven

    Waarvan men dacht dat ze in de proeverij aanwezig waren.


    Tijdens fase twee zijn er 6 mensen die Bavik hebben herkend en 2 x Jupiler.
    Al de rest was verkeerd.




    De glazen beplakt met geel-zwarte en blauwe kleefband maakten
    het proeven nog iets moeilijker.


    Fase drie
     

    Bij Fase drie kreeg men een lijstje met namen van de zes pilsbiertjes die
    uitgeschonken
    geweest zijn. 
    Deze namen moest men nu bij het juiste glasnummer plaatsen.

    Resultaat :

    12 x Bavik op de juiste plaats.
    Sparta 4 x bij het juiste glasnr.
    Cristal 3 x bij het juiste glasnr
    Redor 5 x bij het juiste glasnr.
    Bockor 4 x bij het juiste glasnr
    en Jupiler ook 4 x bij het juiste glasnr.

     

    ook dit was niet eenvoudig er waren er meerdere
    die helemaal niets juist hadden.
    Eén persoon (Alexander Surmont)
    haalde met 4 juiste pilsbieren zo de maximumscore van de avond.



    Hoplid Alexander Surmont (hier samen met vriendin Patricia)
    had vier van de zes pilsbiertjes op de juiste plaats.
    Alexander is wel kenner op gebied van Pils-en tafelbieren.





    Ook Hilde Deweer
    (auteur en compilator van het boek "Alle Belgische Bieren")
    was samen met haar echtgenoot komen proeven.



    Voorzitster Leen Walcarius vond dat de Waregemse Bierfanaten
    zeker in hun opzet geslaagd waren,
    En dat ook in Waregem zoals in de lijn van gelijkaardige proeverijen
    bij andere bierproefclubs (o.a. HOP) niet Jupiler maar Bavik als beste naar boven kwam.

    Bavik heeft dus de laatste 7 jaar een sterke kwaliteit (smaak) verbetering doorgevoerd.
    Ook de aanwezige echte bierkenners waren uiterst tevreden en vonden dat er te weinig proefavonden rond Pilsbieren worden ingericht.




    De zes pilsbieren volgens volgorde hoe ze geschonken werden.
    De vierde van rij (zonder etiket) is Redor pils.



    Glas 1= Bavik  - 5,2 Vol% ( 28-02-2009)
    Glas 2= Sparta – 5 Vol% (12-03-2009)
    Glas 3= Cristal – 4,8 Vol% (22-11-08)
    Glas 4= Redor – (geen etiket: afgevuld bij Br. Dupont op 20-03-2008 )
    Glas 5= Bockor – 5,2 Vol% (26-09-2008)
    Glas 6= Jupiler – 5,2 Vol% (05-12-08)


    In de eerste ronde was het dus de bedoeling dat we zonder te weten wat we dronken
    (zonder vooroordelen dus) onze voorkeur op paier moesten schrijven.

    Het verdicht van de Waregemse Proevers:

    Qua smaak kozen men voor:

    Lekkerste Pils = Bavik Pils, als beste pils (30 ptn)
    2. Cristal Alken (24 ptn)
    3. Jupiler (22 ptn)
    4. Bockor Pils (15 ptn)
    5. Sparta Pils (7 ptn)
    6. Redor Pils (5 ptn)

     

    Deze Pilsproeverij zal zeker herhaald worden in 2010.



    De Grote winnaar Bavik Pils.




    Dit verslag werd mogelijk gemaakt door de medewerking van
    Geroen en Alexander
    Waarvoor dank.

    21-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Herberg Blond - Brouwerij Den Herberg - Buizingen

    Via mijn goede vriend John Barrez kwam ik in het bezit van
    de drie bieren die de nieuwe brouwerij

    ‘Den Herberg’ uit Buizingen mementeel brouwt.

     

    Den Herberg Blond 5,5% Alc.Vol.

    Den Herberg Tarwe 5% Alc.Vol.

    En een speciaal brouwsel gebrouwen voor 100 jaar Fanafare St. Vincentius 5% Alc.Vol.

     

    Het café is sinds 2007 open maar de brouwerij is pas een paar maanden geleden operationeel.
    Een verslag van vriend Steven Vermeylen vind u op zijn blog
    "Hier stroomt het bier"





    Enfin, altijd leuk om de eerste bieren van een nieuwe brouwerij te proeven.

    Laten we beginnen met 'Den Herberg Blond'

     

     


     

    Den Herberg Blond – 5,5% Alc. Vol.

    Brouwerij Den Herberg – Buizingen

     

    Ondanks de naam ‘Blond’ is het bier amber van kleur.

    Fijne witte(gebroken) schuimkraag

    Het bier is wazig.

     

    De neus is vrij moutig

    Karamel en koekjesgeur.

     

    De smaak is totaal verschillend of die van het aroma

    De eerste slok is zoetmoutig

    Met mooie fruitige toetsjes (limoen)

    Het begin met zoet en vloeit langzaam over naar een smakelijke bitterheid.

    De afdronk laat een lichte bitterheid in de mond achter.

     

    Een goed gebrouwen Belgisch bier.

    Wat bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alc.% moet zijn om lekker te smaken.

    Geen echte topper, maar een bier die de klanten van Den Herberg zal bekoren.

     


    Den Herberg Blond is wel amber van kleur zoals u kunt zien.




    Al bij al een lekker biertje.


    'Den Herberg'
    O.de Kerchove d'Exaerdsestraat 16
    1501 Buizingen.

    19-04-2008 om 14:42 geschreven door William Roelens


    17-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 20 april 2008 - Open Brouwerijendag.

    Zondag 20 april 2008

     

    “OPEN BROUWERIJENDAG”


    Klikt op bovenstaande brouwketel voor alle inlichtingen

    17-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Wilde gist uit Auvergne en de bieren van oud brouwerij Jawadde uit Ronse komen weer tot leven!

    'Den Proefzolder' van Picobrouwerij Alvinne in Heule 
    heeft zijn naam niet gestolen.




    Wie zaterdag eventjes Den Proefzolder met een bezoekje vereerde
    werd extra verwend… en hoe?

    Eerst verdeelde Glenn ons uit een glas heel voorzichtig

    een onversneden versie van de Podge Oak Age

    Het bier werd rechtstreeks getapt uit een 30 liter Calvadosvaatje.


    Normaal blenden  de Alvinnebrothers dit
    vier maanden oud bier met een nog jonge stout. 

    Maar nu konden wij,  gelukkige aanwezigen,
    proeven van deze heerlijks onversneden smaaksensatie.


     


    Voor iedereen een proevertje donkere Podge Oak Age.


    Het bier heeft een prachtige zware houtsmaak.

    Het frivole van de Podge Imperial is verdwenen en maakt plaats voor meer

    donkere smaken van bittere chocolade en veel hout en andere bittere dingen.

    Een heerlijk complex bier

    Sommige vinden dat het bier lekker zou smaken na het eten als digestief..

    Misschien hebben ze gelijk ?  

    maar ik persoonlijk vind dat dit Godendrankje meer

    geschikt is om als aperitief te fungeren.

    Het heeft een zeer prachtige droge neus en een kurkdroge afdronk.

     



    Netjes verdeeld in de proefglaasje een pareltje onversneden.

     

    Een tweede verrassing kwam van brouwamateur Marc De Keukeleire uit Gavere

    Hij vergastte de aanwezigen met een eigen brouwsel 'Morpheus Amber'.

    Een biertje van 6,5% Alc.Vol.




    Een bier gebrouwen met wilde gisten
    De gisten werden opgevangen met een voedingsbodem in Auvergne (Frankrijk).



    Het bier werd gebrouwen met wilde gist uit Auvergne (Frankrijk).

    Waarom juist Auvergne? Omdat daar de lucht nog zuiver
    en de natuur nog ongerept is vertelde Marc.






    Deden de Kelten die in Gallië woonden dit niet eerder?

    Traditioneel werden gekiemde en gemoute granen gebruikt
    om met water en wilde gist een krachtig bier te brouwen.

    Er zal dus redelijk wat gefeest geweest zijn in het land van Asterix.


    Maar op Den Proefzolder was het dus ook feest

    Want dit biertje viel aardig in de smaak.


    De neus snoof licht zoete en fruitige toetsen

    De smaak was matig zurig

    Mooi fruitig.

    Men smaakte er amandel in

    Een prachtige droge afdronk.



     



    Morpheus
    (De vormgevende) is één van de Griekse Goden van de dromen.

    Ik denk dat met dit bier de droom van Huisbrouwerij
    De Keukeleire werkelijkheid wordt

    Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus
    vanwege zijn hallucinogeen werking.

    Deze Morpheus Amber heeft dezelfde werking maar dan in positieve zin.

    Heel lekker gebrouwen complex biertje.

     



     

    Aanwezig op Den Proefzolder was ook oud brouwer Roland Dewever
    van de vroegere Brouwerij Jawadde uit Ronse. 

    De brouwerij is reeds jaren gesloten maar 'l’Anti', zo laat Roland
    zich momenteel noemen,
    brouwt nu nog enkel als hobby.

    Dat hij de brouwstiel nog niet heeft verleerd konden we proeven
    aan de drie schitterende biertjes die hij mee had nar Den proefzolder

     

     


    Roland Dewever (l'Anti) schenkt hier zijn Sleedoorn Kriek uit.



    We proefden Sleedoorn Kriek (Prunellier sauvage)

    Met Schaarbeekse krieken.
    Een mooi roodkoperkleurig biertje met een mooie schuimkop

    De neus bied ons een licht zoetzuur aroma

    Het biertje heeft toch een lichte fruitige bitterheid

    Met een bittere nasmaak.

    Verduiveld lekker als aperitief



     


    Sleedoorn Kriek, zo zijn er te weinig van.




    Roland Dewever verdeeld zijn Tripel in de proefglaasjes.




    Een jonge tripel.
    Klevertje met gegevens bovenop een oud etiket.


    Tripel 7%

    Blond biertje met een mooie witte schuimkraag


    Het heeft een fruitige neus

     

    Moutig met fruitige toetsen

    En het bier heeft een mooie nabitterheid.

    een bier mooi in evenwicht.
     


    Een prachtige tripel.





    Glen vult de proefglaasjes met Gemberbier.



    Gemberbier 7%

    Amberkleurig – wit schuim

     

    De neus laat op zich wachten

    Na een tijdje komt er een kruidigheid naar boven

     

    De smaak is zeer subtiel

    Karamel maar o zo mooi verdeeld en niet overdreven

    Een lichte bitterheid.

    Kleine toetsjes van Gember maar niet overdreven
    en een bittere nasmaak
    maken dit biertje af.




    Eén jaar oud Gemberbier
    Andere gegevens op het etiket
    werden uit respect voor de brouwer en zijn recept
    bewust door mij uitgeveegd.






    Een gemberbier met veel karakter.




    Met al die proefbrouwsels zou ik vergeten te melden dat er nog 
    bieren te proeven waren uit de Gaumestreek.

    Glenn Castelein reed naar het uiterste zuiden van België
    en bracht volgende biertjes met zich mee om volgend
    proefplankje samen te stellen.


    La Rulles Estivale (Brasserie La Rulles),

    Saint-Héléne Djean Triple (Brasserie Saint-Héléne),

    Cuvée Esmerinde

    en

    Saint-Monon Brune (Brasserie Saint-Monon),

    Den Proefzolder
    voor liefhebbers van bieren met karakter.

    16-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimbergen Optimo Bruno in Het Boerenhol - Reningelst.


    Op zoek naar de culinaire rijk­dom van een streekbiercafé of landelijke herberg
    kwamen Voske en ik enkele weken geleden met de hulp
    van Bob's Hendricx boek
    "208 Originele cafés in
    Oost-en West-Vlaanderen & Brussel"
    (zie rand)
    terecht in Herberg Boerenhol.




    Het
    Boerenhol is een landelijke herberg die rustig en vredig
    midden de velden van de Poperingse westhoek ligt
    met de neus gedrukt tegen het heuvelland.



    Het Boerenhol situeert zich in Reningelst een deelgemeente van Poperinge.
    Het ligt op de plaatselijke ‘Volksspelenroute’



    De waardin zei toen we het pand betraden dat het die ochtend

    nog lichtjes gerijmd had en het witte donzige tapijt
    voor een mooi schouwspel zorgde.

    Het was alsof het veld bezaaid was
    met allemaal kleine diamantjes.

    We moesten haar wel geloven en konden het
    ook zo inbeelden toen we naar buiten keken.



    Het Heuvelland in de verte.


     

    Het interieur straalt zoals vele herbergen in de streek warmte en gezelligheid uit.

    Hier geen chroom en plastic toestanden
    maar hout en steen zorgen voor een gemoedelijke sfeer.











      





    De voorwerpen uit vervlogen tijden komen vooral goed tot hun recht

    in een interieur waarbij er aandacht is voor sfeer en uitstraling met oog voor detail.





     

    Het Boerenhol beschikt over een eigen aangelegd petanqueterrein
     en heeft diverse volksspelen voor u klaarstaan:

    Daarnaast hebben ze in de herberg

    tal van gezelschap– en tafelspelen beschikbaar

    (domino, kaarten, puzzles, mikado, damspel, solitaire, ganzenbord,…

    Voor de kinderen liggen strips, kleurdozen en andere spelletjes klaar.







    De hoevekippen zijn "puur natuur", gekweekt in de
    goede buitenlucht op een boerderij te Reningelst.

     

    Ook de vleeswaren (ribbekes, steak, paté,...), zijn afkomstig
    van de hoeveslagerij,
    waar de dieren biologisch gekweekt worden...
    en dat proeft u!

    Voske koos voor een stoofpotje
    en ik voor ’t een en ’t ander van de grillpanne.
    En ik mag u vertellen dat het verdorie heel lekker was!



    Geen culinaire hoogstaande aperitiefhapjes,

    maar streekgebonden producten als voorsmaakje van het hoofdgerecht.
    Portie Gemengd (worst, kaas, paté + potjevleesch)



    Stoofpotje van hoevekip “Boerenhol”





    ’t een en ’t ander van de grillpanne

    Steak – Grillspek – ribstuk – Beenham – Chipolata

    Juist van pas gekruid.


    We kozen voor een Grimbergen Optimo Bruno.

    Donker amberkleurig bier, dat oorspronkelijk als Paasbier werd gebrouwen,
    maar nu het hele jaar gedegusteerd kan worden.






    Grimbergen Optimo Bruno – 10% Alc.Vol.

    Brouwerij Alken/Maes - Alken

     

    Een Robijnrood biertje

    Met een witte schuimkraag.

     

    De neus is die van gebrande mout.

    Karamelaroma’s laten zich gelden.

    Ook alcoholprikkels


     

    De smaak is licht zurig (begin van oxydatie?)

    In tegenstelling tot de andere bieren van Grimbergen

    is Optimo Bruno een bier die het minst goed gekend is.

    En zo dus soms iets te lang in de kelder verblijft.

     

    Toch zoete toetsen van karamel waarneembaar.

    Kruidig

    Fruitige prikkels sinaas komen nu en dan uw smaakpapillen strelen.

    Het bier is toch overwegend zoet.

    Volmondig
     

    Het minst gekende bier bij het grote publiek
    maar voor mij toch een van de 
    betere uit het Grimbergengamma.

    Tenzij de nieuwe Grimbergen Gold de eerste plaats opeist.
    En het zou best kunnen want ik heb hem al geproefd.



    Vroeger een Paasbier.  Nu het hele jaar door te krijgen

    12-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Barbiot Ambrée - Wilde hop uit Ville-Sur-Haine

    Wilde hop uit Ville-sur-Haine



    La Barbiot Ambrée – 9,5% Alc. Vol.

    Brasserie La Barbiot - Ville-Sur-Haine

     

    Eigenaardig maar het bier is donkerblond ipv Amber.

    Zeer helder met een mooie witte dikke schuimkraag.

    Een mooie constante vlotte koolzuurpareling.

     

     

    De neus is bitter

    Hoppig.

     

    De smaak is zurig en speciaal

    De smaak van het begin van een lichte oxydatie?

    of van de wilde hop die de brouwer gebruikt.

    Roger Barbiot zoekt zijn hop in de buurt rond zijn huis.

    Toch even wennen.

    Achteraf een wrange bitterheid

    Die blijft aanhouden

    Het bier voelt niet zwaar aan ondanks zijn 9,5% Alc.

    Dit maakt van La Barbiot Ambrée een gevaarlijk biertje.

     

    Als men het bier met kleuren zou moeten vergelijken

    Dan zijn dit zwart en wit.

    U bent pro of contra tegen deze smaak van het bier.

    Grijstonen bestaan niet.

    Mij kan het niet helemaal overtuigen.  Voske wel.
     



    La Barbiot Ambrée - blond ipv amber.




    Zeer helder bier met een rijke koolzuurpareling.



    Op het buiketiket : De scheepslift van Strépy-Thieu (nabij La Louvière)




    Op het rugetiket staat de vermelding Houblon Sauvage
    Wat betekent dat er wilde hop gebruikt werd.

    10-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Streekbieren Proefavond - KWB Tielt-Centrum.

    Zaterdagavond (5/04/2008) laatst was er in het
    Ontmoetingscentrum 'De Gilde' te Tielt

    de Jaarlijkse Streekbieren Proefavond van KWB Tielt-Centrum.

    Het was reeds de 5de editie.

    De opbrengst gaat volledig naar het
    Tielts  Vorming- en Documentatiecentrum tegen kanker.


     


    De 12 te proeven biertjes.



    Uit een lijstje van 12 kozen Voske en ik

    vijf streekbiertjes die we nog niet geproefd-of besproken hadden.

     

    Lichtervelds Blond van de Dolle Brouwers uit Esen

    Nen Dirty Scum van Brouwerij Deca uit Woesten

    Wittoen van brouwerij Strubbe uit Ichtegem

    De Graal Speciale van brouwerij De Graal uit Brakel

    en

    Ultra Ambre van Brasserie d’Ecaussinnes uit Ecaussinnes.


     

     

    Ultra Amber - 7% Alc. Vol.

    Brasserie d’Ecaussinnes - Ecaussinnes

     



    Koperkleurig biertje

    Met een beige schuimkraag

    Een mooie fijne koolzuurpareling

     

    De neus is moutig

    Fruitig – Rode appelsienen.

     

    De smaak begint zoet

    Een Karamelsmaakje laat zijn beste kant proeven.

    In de verte fruitige toetsen van rode appelsien die ik ook kon ruiken.

    Een lekker fruitmandje van Koriander en citrus?

    De afdronk is zoet.

    Nog een klein deeltje bewuste restsuikers?

     

    Geen slecht biertje.

    Een zoet biertje die veel mensen graag zullen drinken.

    Ik hou het liever iets bitterder
    Goed gebrouwen.



     

     

    Een goed gebrouwen biertje uit de Ultra reeks.



    Nen Dirty Scum - 8% Alc. Vol.

    Brouwerij Decaservice – Woesten

     

    Gebrouwen voor het 25-jarig bestaan van de Punkgroep

    The Dirty Scums uit Schuiferskappele




     
    Donkerblond bier met een dikke witte schuimkraag.

    Fijne koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij hoppig

    De geur van een pilsje

     

    Toetsen van ijzer waarneembaar.

     

    De smaak daarentegen staat lijnrecht tegenover het aroma.

    Het is zoet moutig - Likeurzoet

    Toetsen van Napoleon Mandarijn

    Mooie prikkels van alcohol

    Kruidig

    Geen bitterheid.

     

    Een lekker biertje dat wel,

    Maar als punkgroep zou ik toch voor een bitterder biertje kiezen.

    Zeg maar een bier met ballen.


    Maar volgens Dirty Pik en Dirty Keez die ook op de avond aanwezig waren,

    is het de bedoeling dat het bier verkoopt en de kas spijst

    vandaar dit commercieel etiketbiertje van Antiek Blond.



    The Dirty Scums poserend op hun etiket.





    Dirty Pik (lid van HOP) en Dirty Keez twee leden van The Dirty Scums
    zijn heel tevreden over hun bier.
    Het is lekker, het drinkt vlot en het verkoopt goed.
    Meer moet dat niet zijn.




     

    Lichtervelds Blond - 8% Alc. Vol.

    Brouwerij De Dolle Brouwers – Esen
     

    Dit bier heeft zijn naam te danken aan brouwerij De Hoop

    Die gesloten is in 1938 in Lichtervelde.

    Het bier wordt om de 2 jaar gebrouwen in opdracht
    van de heemkundige kring uit Lichtervelde




     


    Goudblond biertje met een licht beige schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    De neus laat ons zoet ruiken

    Met lichte prikken van alcohol.

     

    De smaak is zoet en moutig

    Karamel.

     Een puntje Citrus

    Ook een duidelijke alcoholsmaak

    Ietsje te veel.

    Door de alcohol denkt u dat u een zwaarder bier aan het degusteren bent.

    Zeer aromatisch en volmondig.



    Een aromatisch biertje met een ietsje te veel alcoholsmaak..




    Rustig proeven in een rookvrije zaal.



    De Graal Speciale - 8% Alc.Vol.
    Brouwerij De Graal - Brakel

    Dit bier werd eind 2007 voor de laatste maal gebrouwen en
    is beschikbaar tot einde voorraad.
    Dit bier wordt vervangen door De Graal SloCK.





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag.

    De neus laat ons geroosterde mout ruiken

    Ook koffie met suiker toetsen.

    De smaak is moutig en fruitig

    Een licht geroosterde smaak

    Koffie met melk en suiker

    Het bier heeft een lichte nabitterheid.

     

    Een smakelijk bruintje die jammer genoeg zal verdwijnen. 



    Jammer maar dit was het laatste brouwsel.
    Gelukkig hebben we het nog kunnen proeven




    Witoen Tripel - 8,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem.

    'Wittoen' draagt de naam van de Oostkampse Ridder Wittoen. Ridder
    Jan Wittoen (ook wel eens Ridder Jan Winteyn genoemd),
    was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije.






    Amberkleurig met een dikke schuimkraag in gebroken wit.

    De neus is vrij kruidig
    gist en toetsen van peper
    (dit zal wel de katjes van de gagelstruik zijn die in het bier is verwerkt)

    De smaak is mooi kruidig
    Er is een heel lichte zurigheid
    die over gaat in een zoete karamel moutsmaak

    Een bier mooi in evenwicht.
    Een kruidig bier uit Ichtegem.




    Het kruidige in het bier komt van de katjes van de gagelstruik
    die in het bier verwerkt zijn.




    Wil men de smaak van het bier echt proeven, dan moet men de restsmaken neutraliseren.
    Een prima smaakopruimer is licht uitgedroogd bruin brood.
    In Tielt geen gebrek aan brood.

    07-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik opent nieuwe brouwzaal - 03 april 2008 - Bavikhove

    BAVIK

    DE KROON OP HET BIER




    DE KROON OP HET WERK





    2007 betekende voor Brouwerij Bavik een turbulent investeringsjaar.

     

    Er werd voor niet minder dan ruim 5 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd.

     

    Een nieuwe volautomatische brouwzaal met een totale capaciteit van 500.000 hl. is het kroonstuk van de investeringen.

     

    De bouw startte in april 2007 en werd afgerond eind februari 2008. De Brouwerij heeft nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel van 20.000 l wort te produceren. Dit opent voor de toekomst enorme doorgroeimogelijkheden.



    Feeststemming in brouwerij Bavik - Bavikhove




    Voor de opening werden de genodigden onthaald in de VIP tent
    aan de voet van de nieuwe brouwzaal.
    We konden proeven van een heerlijke frisse Bavikpils.
    Op de foto, de familie De Brabandere in gesprek
    met mevr Rita Beyaert, Burgemeester van Groot Harelbeke




    DE NIEUWE BROUWZAAL


    De ingang van de brouwzaal langs de kant van de straat.




    Brouwmeester Chris Van Acker, Paula Vande Ghinste,
    Betty Van Steenberge en Ignace Debrabandere poserend
    in de nieuwe gecomputerde brouwzaal.




    Deze nieuwe brouwketels kunnen samen met het ingenieus
    computersysteem de brouwcapaciteit optrekken tot maar liefst
    200 miljoen flesjes bier per jaar.
     





    Naast de inoxen brouwketels blijven de oude koperen ketels
    in werking.  Zij het in een ander functie of vroeger.




    Gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere was maar al te fier
    met de nieuwe verwezenlijking.
    Vorig jaar sluitte brouwerij Bavik af met een omzet van
    zeventien miljoen euro en er werd 170.000 hectoliter bier geproduceerd.






    In het oude systeem was een brouwsel om de 6 uur mogelijk.
    De Capaciteit is nu opgedreven van 20.000 in plaats van 15.000 liter.
    Dat schept nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel te maken.
    Dat betekent dat wij om de 2 uur zo'n 20.000 liter kunnen produceren voor
    onze bieren vertelde ons  Chris Van Acker, brouwingenieur bij Bavik.



    Burgemeester van Groot Harelbeke, mevr Rita Beyaert had
    de eer om samen met Gedelegeerd Bestuurder
    Ignace De Brabandere door een druk op de knop de volautomatische
    brouwzaal in werking te stellen.
    Het brouwsel liep na enkele minuutjes
    over van de oude brouwketel in de nieuwe filterkuip.



    Na de opening werden we in twee groepen verdeeld.
    Onder leiding van brouwingenieur Chris Van Acker en Yves Benoit
    Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit bezochten we eerst
    de nieuwe gist- en lagertanks



    DE NIEUWE GIST EN LAGERTANKS



     

    De bieropslag werd uitgebreid met 8 lagertanks van elk 30.000 liter
    en met 10 cylindro-conische gistingstanks van elk 110.000 liter.
    Alles werd in een nieuw gebouw geplaatst.
    Voorheen werd de stapelruimte van de afgewerkte goederen
    uitgebreid met een module van 2000 m2 ,
    waarmee de totale stapelruimte op 10.000 m2 komt.


    Het nieuwe gebouw waar de lagertanks
    en de cylindro-conische gistingstanks zich bevinden.


    Daarna volgde een bezoekje aan de rijpingskamer


    DE RIJPINGSKAMER




    De rijpingskamer met de eiken houten vaten werd uitgebreid met 6 x 220 hl
    waarmee de totale capaciteit op 3300 hl komt.
    Hier rust het bier gedurende 24 maanden op de eiken vaten
    om zo een speciaal karakter te bekomen.


    Links de 6 nieuwe foeders die samen met de oude vaten (rechts)
    het bier moet moet laten rijpen in een bacteriële flora
    .



    Het bier afkomstig van de oude foeders (calavadosvaten)
    zal door middel van enten in de nieuwe vaten gebracht worden
    om zo voor dezelfde typische smaak te kunnen zorgen.



    DE AFVULLIJN



    Daarnaast werd de rest van de productieketen ook aangepast om
    de grotere capaciteit van de brouwzaal te kunnen volgen.
    Bijkomende koelingcapaciteit met compressoren,
    een nieuw leidingnet in RVS, nieuwe pompen , enz. zijn er enkele van.
    Er werden ook 2 bijkomende afvullijnen geïnstalleerd voor de vaten
    met robot en automatische stapeling.
    Hierdoor kunnen wij 400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen.




     

     

    400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen dit
    doet deze robot genaamd Marsupilami.
    Indrukwekkend om te zien.
    Hij is onverslijtbaar en werkt 24u op 24u
    Hi-Tech in Bavikhove



     

    Met al deze investeringen heeft de brouwerij de mogelijkheid om in de komende jaren volgens de strengste normen van kwaliteit, hygiëne, milieu en werkveiligheid aan de stijgende vraag naar onze producten te voldoen.


    Daarna volgde in het gezellige degustatielokaal nog een aangename receptie.
    Tussen de heerlijke hapjes en de mooie Bavikbieren door kon men op
     een plasmascherm de werkzaamheden van het voorbije jaar volgen.

     




    Mag ik erp wijzen dat Brouwerij Bavik nog steeds een familiebedrijf is,
    en dit reeds 4 generaties lang.
    Ondanks de vele overnames en fusies in de biersector
    willen zij de onafhankelijkheid bewaren
     en zo de kwaliteit en regionale eigenheid veilig stellen.
    Zo willen ze, als één van de grootste onafhankelijke
    brouwerijen van België in de toekomst blijven werken
    om onze biercultuur in stand te houden.
    Met de vernieuwing zijn ze naar mijn gevoel aardig in geslaagd.


    PROFICIAT BAVIK.
    http://www.bavik.be

     

    05-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorstenbier - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    De Naam Vorstenbier stamt niet van uit de Oudheid. 

    Bij de Egyptenaren zou er volgens bronnen Vorstenbier en burgerbier bestaan hebben.

    Het Vorstenbier zou in die tijd in tegenstelling tot het Burgerbier. 

    verzoet geweest zijn met honing

    Het alcoholpercentage liep dan op tot 76 procent terwijl

    de gewone burgers het moesten stellen met amper 1 procent.

     

    Nee, de naam is afkomstig van het restaurant “De Vorst” in Klein-Vorst – Laakdal

    waarvoor het bier door Marc Limet van brouwerij Kerkom gebrouwen wordt.

    Het bevat ook geen honing en is in tegenstelling

    tot het Egyptische bier vrij behoorlijk bitter.

    En het mag gedronken worden door alle klassen van de bevolking J


    Eén nadeel, het bier is in onze contreien moeilijk te vinden.
    Daarom dank aan Glenn Castelein van Picobrouwerij Alvinne

    die me twee flesjes heeft kunnen bezorgen.

     

     



    Vorstenbier 6 % Alc.Vol.
    Brouwerij Kerkom – Kerkom

     

    Amberkleurig biertje met
    een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het biertje heeft een lekkere hoppige neus
    Het ruikt fris en fruitig

    Het heeft een moutige aanzet
    Lichtjes gerookte smaak
    Fruitige toetsjes
    Een mooie bitterheid komt dan de smaakpapillen strelen.
    deze houd aan tot het bittere einde.



    Een heel lekker Limburgs biertje.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht van topbrouwer Marc.




    Vorstenbier een Limburgs pareltje.



    Hoe uit een simpele vraag een lekker bier kan voortvloeien.




    Gebrouwen voor restaurant  "De Vorst" uit Laakdal

    04-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbieren proeven op Den Proefzolder bij Alvinne te Heule


    Schatten op Den Proefzolder




    Op den proefzolder bij Picobrouwerij Alvinne zijn er om de veertien dagen schatten te vinden.
    Geen kunstwerkjes of een oude viool, waarin de naam Stradivarius staat gegrift.
    Geen dozen waar allerlei oud verzamelmateriaal met emotionele waarde insteekt.
    Nee, op Den Proefzolder zijn er schatten van bieren te ontdekken.
    Bieren die u niet onmiddellijk aantreft in normale winkelketens
    of in uw doorsnee drankenhandel.
    U kunt er naast artisanale brouwsels van kleine brouwerijen ook proeven
    van speciale bieren afkomstig uit grote brouwerijen
    die eens iets anders willen produceren dan hun dagelijks gamma.
    Bieren gebrouwen als experiment of soms in opdracht.

    Kortom Bierschatten op Den proefzolder.

    Zaterdag laatst viel er een plankje met vier Paasbiertjes te proeven.







    Paasbier van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove
    Gouden Carolus Easterbier van brouwerij Het Anker uit Mechelen
    Boskeun van De Dolle Brouwers uit Esen en
    Best Easter Whishes eveneens van Het Anker.



     

    Slaghmuylder’s Paasbier - 5,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Slaghmuylder - Ninove




    Het Paasbier is eigenlijk een cadeau voor de klanten,
    want het wordt aan dezelfde prijs aangeboden als hun gewone pilsbier.
    Het Paasbier vloeit voort uit het eerste brouwsel van het jaar
    dat in januari op een traditionele manier wordt gebrouwen
    uit edele en erg aromatische hop die
    brouwerij Slaghmuylder aanvoert vanuit Erembodegem.''

    ,,Na twee maanden van lage gisting brengen ze het rond de
    tijd van Pasen op de markt als een dorstlessend
    en vlot drinkend helder bier met een fijne bittere afdronk.
    De lage gisting en het ongefilterd bier vormen een vrij unieke combinatie.
    Er bestaat ook een gefilterde versie.
    Ook nog melden dat Slaghmuylders Paasbier een streekproduct is erkend door VLAM.


     

    Helder blond biertje (gefilterde versie)
    Witte schuimkraag.

    Het heeft een hoppige neus
    Ook dringen verse brood aroma’s de neusvleugels binnen

    De smaak is zoetmoutig
    Karamelprikkels laten zich opmerken
    Ook kruidige toetsjes
    een kleine hopbitterheid op het laatst.
    Met zijn 5,2% Alc.Vol toch een smakelijk biertje.
    Verleden jaar nog de ongefilterde versie geproefd
    en die is toch nog ietsje voller van smaak.


     

     

    Gouden Carolus Easterbeer – 10% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen



    Gouden Carolus Easter Beer” is enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.

    Naar het schijnt was het vroeger een donker bier

     Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten. Het bier wordt elk jaar tegen de Paasperiode gebrouwen. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd.
    Het wordt uitsluitend met Belgische hop gebrouwen.




     

    Een prachtig donker amber kleurtje
    met een romige witte schuimkraag
    en fijne koolzuurpareling

    aroma's van fruit, kruidig en mout
    ook een prettige alcoholgeurtje

    de eerste smaak is moutzoet
    met een milde bitterheid
    fruitig en licht aromatisch.

    Peper?
    Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte
    Complex biertje

    Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het

    enkel te drinken als degustatiebier!

    Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.

     

     

     

    Boskeun – 8,9% Alc.Vol.
    Brouwerij De Dolle Brouwers - Esen

     

    Een Biertje met een echt West-Vlaamse naam (Boskeun = Boskonijn)
    Het is met Pasen echt een delicatesse.
    Het is een bleek biertje met een specifieke neus en smaak.
    Het zou gebrouwen worden met
    Poperingse Golding hop in bellen, bleek mout, rietsuiker uit Mauritius, zuiver oerwater, hoge gisting en voor de nagisting inlandse honing.
    Het bier kan op voorhand besteld worden in de brouwerij. 

    Nadien is het soms nog moeilijk verkrijgbaar.




     

    Donker Amber biertje
    met een witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    peper en lichte aroma’s van kruidnagel

    De smaak is eerst zoet kruidig
    een prachtig mondgevoel van Perzik of rijpe banaan
    Die overgaat in een bitterheid die langzaam de bovenhand neemt.
    Een complex en heerlijk Paasbier


     


    Best Easter Wishes – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen

     


    De Hr. Paul Verbruggen van brouwerij Het Anker wist me te vertellen dat het bier ‘Best Easter Wishes’ (8%) is gebrouwen op vraag van de Deense klant gebrouwen met bestemming retail ginds.
    Het bier moest duidelijk onderscheiden zijn van de Gouden Carolus Easter Beer (10 %). 
    Mede daarom heeft de brouwmeester gekozen voor een honingsmaak, die met Pasen al zou moeten doen dromen van warmere voorjaar (jammer, maar we hadden een witte Pasen ...)

     

     

    Een Blond biertje met een witte schuimkraag.

    Honing en nog eens honing in de neus.

    ook de smaak is een parfum van honing.
    Zeer zacht.
    De eerste slokken vragen voor iemand die echt geen honing lust veel van de smaakpapillen .
    Maar als deze langzamerhand beginnen te wennen aan dit uitzonderlijk bijenproduct
    laat het biertje zich vlotjes drinken
    het bier is zoet.
    Behalve misschien een toetsje van citrus is er niets anders te smaken dan honing.
    Een aangename kennismaking met dit biertje


     


    Naast deze Paasbiertjes en de Alvinne huisbieren kon men ook het nieuwe Lex’ske proeven.
    Dit bier zal in de toekomst Alvinne blond vervangen.

    David Le Roy de ondervoorzitter van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede)
    had zijn 'Dolle Dave (Tripel Hop)' 8,5 vol%  mee om te proeven.
    Gebrouwen met bitterhop Target en Saaz Aromahop
    Dryhopping East Kent Golding.
    Een biertje in volle evolutie.
    Zoet en fruitig maar daarna een mooie bitterheid van 65ebu in de mond.
    Nog wat restsuikers.
    Een lekker biertje in wording met een leuke naam
     die ik in de toekomst wel graag in huis zou hebben.






    Kevin toverde een 1,5 liter fles ‘Gruuthuse Bier’ 9,0 vol%
    van onder zijn toog te voorschijn.
    Het bier was 15 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.
    De smaak was ondanks de oxydatie nog van een redelijke kwaliteit.
    Het moederbier zou Brugse Tripel geweest zijn.
    Het bier werd vroeger gebrouwen door brouwerij
    “De Gouden Boom” uit Brugge.




    Het bier was 12 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.




    Schatten op Den Bierzolder.
    Ik kijk er telkens naar uit.

    02-04-2008 om 09:26 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!