De smaak daarentegen staat lijnrecht tegenover het aroma.
Het is zoet moutig - Likeurzoet
Toetsen van Napoleon Mandarijn
Mooie prikkels van alcohol
Kruidig
Geen bitterheid.
Een lekker biertje dat wel,
Maar als punkgroep zou ik toch voor een bitterder biertje kiezen.
Zeg maar een bier met ballen.
Maar volgens Dirty Pik en Dirty Keez die ook op de avond aanwezig waren,
is het de bedoeling dat het bier verkoopt en de kas spijst
vandaar dit commercieel etiketbiertje van Antiek Blond.
The Dirty Scums poserend op hun etiket.
Dirty Pik (lid van HOP) en Dirty Keez twee leden van The Dirty Scums zijn heel tevreden over hun bier. Het is lekker, het drinkt vlot en het verkoopt goed. Meer moet dat niet zijn.
'Wittoen' draagt de naam van de Oostkampse Ridder Wittoen. Ridder Jan Wittoen (ook wel eens Ridder Jan Winteyn genoemd), was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije.
Amberkleurig met een dikke schuimkraag in gebroken wit.
De neus is vrij kruidig gist en toetsen van peper (dit zal wel de katjes van de gagelstruik zijn die in het bier is verwerkt)
De smaak is mooi kruidig Er is een heel lichte zurigheid die over gaat in een zoete karamel moutsmaak
Een bier mooi in evenwicht. Een kruidig bier uit Ichtegem.
Het kruidige in het bier komt van de katjes van de gagelstruik die in het bier verwerkt zijn.
Wil men de smaak van het bier echt proeven, dan moet men de restsmaken neutraliseren. Een prima smaakopruimer is licht uitgedroogd bruin brood. In Tielt geen gebrek aan brood.
Bavik opent nieuwe brouwzaal - 03 april 2008 - Bavikhove
BAVIK
DE KROON OP HET BIER
DE KROON OP HET WERK
2007 betekende voor Brouwerij Bavik een turbulent investeringsjaar.
Er werd voor niet minder dan ruim 5 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd.
Een nieuwe volautomatische brouwzaal met een totale capaciteit van 500.000 hl. is het kroonstuk van de investeringen.
De bouw startte in april 2007 en werd afgerond eind februari 2008. De Brouwerij heeft nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel van 20.000 l wort te produceren. Dit opent voor de toekomst enorme doorgroeimogelijkheden.
Feeststemming in brouwerij Bavik - Bavikhove
Voor de opening werden de genodigden onthaald in de VIP tent aan de voet van de nieuwe brouwzaal. We konden proeven van een heerlijke frisse Bavikpils. Op de foto, de familie De Brabandere in gesprek met mevr Rita Beyaert, Burgemeester van Groot Harelbeke
DE NIEUWE BROUWZAAL
De ingang van de brouwzaal langs de kant van de straat.
Brouwmeester Chris Van Acker, Paula Vande Ghinste, Betty Van Steenberge en Ignace Debrabandere poserend in de nieuwe gecomputerde brouwzaal.
Deze nieuwe brouwketels kunnen samen met het ingenieus computersysteem de brouwcapaciteit optrekken tot maar liefst 200 miljoen flesjes bier per jaar.
Naast de inoxen brouwketels blijven de oude koperen ketels in werking. Zij het in een ander functie of vroeger.
Gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere was maar al te fier met de nieuwe verwezenlijking. Vorig jaar sluitte brouwerij Bavik af met een omzet van zeventien miljoen euro en er werd 170.000 hectoliter bier geproduceerd.
In het oude systeem was een brouwsel om de 6 uur mogelijk. De Capaciteit is nu opgedreven van 20.000 in plaats van 15.000 liter. Dat schept nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel te maken. Dat betekent dat wij om de 2 uur zo'n 20.000 liter kunnen produceren voor onze bieren vertelde ons Chris Van Acker, brouwingenieur bij Bavik.
Burgemeester van Groot Harelbeke, mevr Rita Beyaert had de eer om samen met Gedelegeerd Bestuurder Ignace De Brabandere door een druk op de knop de volautomatische brouwzaal in werking te stellen. Het brouwsel liep na enkele minuutjes over van de oude brouwketel in de nieuwe filterkuip.
Na de opening werden we in twee groepen verdeeld. Onder leiding van brouwingenieur Chris Van Acker en Yves Benoit Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit bezochten we eerst de nieuwe gist- en lagertanks
DE NIEUWE GIST EN LAGERTANKS
De bieropslag werd uitgebreid met 8 lagertanks van elk 30.000 liter en met 10 cylindro-conische gistingstanks van elk 110.000 liter. Alles werd in een nieuw gebouw geplaatst. Voorheen werd de stapelruimte van de afgewerkte goederen uitgebreid met een module van 2000 m2 , waarmee de totale stapelruimte op 10.000 m2 komt.
Het nieuwe gebouw waar de lagertanks en de cylindro-conische gistingstanks zich bevinden.
Daarna volgde een bezoekje aan de rijpingskamer
DE RIJPINGSKAMER
De rijpingskamer met de eiken houten vaten werd uitgebreid met 6 x 220 hl waarmee de totale capaciteit op 3300 hl komt. Hier rust het bier gedurende 24 maanden op de eiken vaten om zo een speciaal karakter te bekomen.
Links de 6 nieuwe foeders die samen met de oude vaten (rechts) het bier moet moet laten rijpen in een bacteriële flora.
Het bier afkomstig van de oude foeders (calavadosvaten) zal door middel van enten in de nieuwe vaten gebracht worden om zo voor dezelfde typische smaak te kunnen zorgen.
DE AFVULLIJN
Daarnaast werd de rest van de productieketen ook aangepast om de grotere capaciteit van de brouwzaal te kunnen volgen. Bijkomende koelingcapaciteit met compressoren, een nieuw leidingnet in RVS, nieuwe pompen , enz. zijn er enkele van. Er werden ook 2 bijkomende afvullijnen geïnstalleerd voor de vaten met robot en automatische stapeling. Hierdoor kunnen wij 400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen.
400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen dit doet deze robot genaamd Marsupilami. Indrukwekkend om te zien. Hij is onverslijtbaar en werkt 24u op 24u Hi-Tech in Bavikhove
Met al deze investeringen heeft de brouwerij de mogelijkheid om in de komende jaren volgens de strengste normen van kwaliteit, hygiëne, milieu en werkveiligheid aan de stijgende vraag naar onze producten te voldoen.
Daarna volgde in het gezellige degustatielokaal nog een aangename receptie. Tussen de heerlijke hapjes en de mooie Bavikbieren door kon men op een plasmascherm de werkzaamheden van het voorbije jaar volgen.
Mag ik erp wijzen dat Brouwerij Bavik nog steeds een familiebedrijf is, en dit reeds 4 generaties lang. Ondanks de vele overnames en fusies in de biersector willen zij de onafhankelijkheid bewaren en zo de kwaliteit en regionale eigenheid veilig stellen. Zo willen ze, als één van de grootste onafhankelijke brouwerijen van België in de toekomst blijven werken om onze biercultuur in stand te houden. Met de vernieuwing zijn ze naar mijn gevoel aardig in geslaagd. PROFICIAT BAVIK. http://www.bavik.be
Amberkleurig biertje met een mooie dikke witte schuimkraag.
Het biertje heeft een lekkere hoppige neus Het ruikt fris en fruitig
Het heeft een moutige aanzet Lichtjes gerookte smaak Fruitige toetsjes Een mooie bitterheid komt dan de smaakpapillen strelen. deze houd aan tot het bittere einde.
Een heel lekker Limburgs biertje. Maar dat hadden we niet anders verwacht van topbrouwer Marc.
Vorstenbier een Limburgs pareltje.
Hoe uit een simpele vraag een lekker bier kan voortvloeien.
Paasbieren proeven op Den Proefzolder bij Alvinne te Heule
Schatten op Den Proefzolder
Op den proefzolder bij Picobrouwerij Alvinne zijn er om de veertien dagen schatten te vinden. Geen kunstwerkjes of een oude viool, waarin de naam Stradivarius staat gegrift. Geen dozen waar allerlei oud verzamelmateriaal met emotionele waarde insteekt. Nee, op Den Proefzolder zijn er schatten van bieren te ontdekken. Bieren die u niet onmiddellijk aantreft in normale winkelketens of in uw doorsnee drankenhandel. U kunt er naast artisanale brouwsels van kleine brouwerijen ook proeven van speciale bieren afkomstig uit grote brouwerijen die eens iets anders willen produceren dan hun dagelijks gamma. Bieren gebrouwen als experiment of soms in opdracht.
Kortom Bierschatten op Den proefzolder.
Zaterdag laatst viel er een plankje met vier Paasbiertjes te proeven.
Paasbier van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove Gouden Carolus Easterbier van brouwerij Het Anker uit Mechelen Boskeun van De Dolle Brouwers uit Esen en Best Easter Whishes eveneens van Het Anker.
Het Paasbier is eigenlijk een cadeau voor de klanten, want het wordt aan dezelfde prijs aangeboden als hun gewone pilsbier. Het Paasbier vloeit voort uit het eerste brouwsel van het jaar dat in januari op een traditionele manier wordt gebrouwen uit edele en erg aromatische hop die brouwerij Slaghmuylder aanvoert vanuit Erembodegem.''
,,Na twee maanden van lage gisting brengen ze het rond de tijd van Pasen op de markt als een dorstlessend en vlot drinkend helder bier met een fijne bittere afdronk. De lage gisting en het ongefilterd bier vormen een vrij unieke combinatie. Er bestaat ook een gefilterde versie. Ook nog melden dat Slaghmuylders Paasbier een streekproduct is erkend door VLAM.
Het heeft een hoppige neus Ook dringen verse brood aromas de neusvleugels binnen
De smaak is zoetmoutig Karamelprikkels laten zich opmerken Ook kruidige toetsjes een kleine hopbitterheid op het laatst. Met zijn 5,2% Alc.Vol toch een smakelijk biertje. Verleden jaar nog de ongefilterde versie geproefd en die is toch nog ietsje voller van smaak.
Gouden Carolus Easter Beer is enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.
Naar het schijnt was het vroeger een donker bier
Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten. Het bier wordt elk jaar tegen de Paasperiode gebrouwen. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd. Het wordt uitsluitend met Belgische hop gebrouwen.
Een prachtig donker amber kleurtje met een romige witte schuimkraag en fijne koolzuurpareling
aroma's van fruit, kruidig en mout ook een prettige alcoholgeurtje
de eerste smaak is moutzoet met een milde bitterheid fruitig en licht aromatisch.
Peper? Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte Complex biertje
Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het
enkel te drinken als degustatiebier!
Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.
Een Biertje met een echt West-Vlaamse naam (Boskeun = Boskonijn) Het is met Pasen echt een delicatesse. Het is een bleek biertje met een specifieke neus en smaak. Het zou gebrouwen worden met Poperingse Golding hop in bellen, bleek mout, rietsuiker uit Mauritius, zuiver oerwater, hoge gisting en voor de nagisting inlandse honing. Het bier kan op voorhand besteld worden in de brouwerij.
Nadien is het soms nog moeilijk verkrijgbaar.
Donker Amber biertje met een witte schuimkraag
De neus is kruidig peper en lichte aromas van kruidnagel
De smaak is eerst zoet kruidig een prachtig mondgevoel van Perzik of rijpe banaan Die overgaat in een bitterheid die langzaam de bovenhand neemt. Een complex en heerlijk Paasbier
De Hr. Paul Verbruggen van brouwerij Het Anker wist me te vertellen dat het bier Best Easter Wishes (8%) is gebrouwen op vraag van de Deense klant gebrouwen met bestemming retail ginds. Het bier moest duidelijk onderscheiden zijn van de Gouden Carolus Easter Beer (10 %). Mede daarom heeft de brouwmeester gekozen voor een honingsmaak, die met Pasen al zou moeten doen dromen van warmere voorjaar (jammer, maar we hadden een witte Pasen ...)
Een Blond biertje met een witte schuimkraag.
Honing en nog eens honing in de neus.
ook de smaak is een parfum van honing. Zeer zacht. De eerste slokken vragen voor iemand die echt geen honing lust veel van de smaakpapillen . Maar als deze langzamerhand beginnen te wennen aan dit uitzonderlijk bijenproduct laat het biertje zich vlotjes drinken het bier is zoet. Behalve misschien een toetsje van citrus is er niets anders te smaken dan honing. Een aangename kennismaking met dit biertje
Naast deze Paasbiertjes en de Alvinne huisbieren kon men ook het nieuwe Lexske proeven. Dit bier zal in de toekomst Alvinne blond vervangen.
David Le Roy de ondervoorzitter van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede) had zijn 'Dolle Dave (Tripel Hop)' 8,5 vol%mee om te proeven. Gebrouwen met bitterhop Target en Saaz Aromahop Dryhopping East Kent Golding. Een biertje in volle evolutie. Zoet en fruitig maar daarna een mooie bitterheid van 65ebu in de mond. Nog wat restsuikers. Een lekker biertje in wording met een leuke naam die ik in de toekomst wel graag in huis zou hebben.
Kevin toverde een 1,5 liter fles Gruuthuse Bier 9,0 vol% van onder zijn toog te voorschijn. Het bier was 15 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint. De smaak was ondanks de oxydatie nog van een redelijke kwaliteit. Het moederbier zou Brugse Tripel geweest zijn. Het bier werd vroeger gebrouwen door brouwerij De Gouden Boom uit Brugge.
Het bier was 12 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.
Schatten op Den Bierzolder. Ik kijk er telkens naar uit.
Een paar weken terug bezochten Voske en ik TAVOLA 2008, een vakbeurs van de fijne en verse voeding. Zeg maar de meest succesvolle vakbeurs voor de voedingsbranche in de Benelux.
TAVOLA één en al Walking Dinner
Destrenge selectiecriteria voor de toelating van de exposanten, de doorgedrevenfocus op fijne en verse voeding, deaandacht voor nieuwe trends en nieuwe producten door onder meer de uitreiking van degerenommeerde Gouden Tavola, en destijlvolle inrichting en decoratie van de beurs maken van TAVOLA telkens opnieuw het meest exclusieve businessforum en de toonaangevende vakmanifestatie.
Nieuwe trends en nieuwe producten. Hier de voorstelling van de nieuwe schalen voor de toekomst waarin de Paté van Beauvoorde gepresenteerd zal worden.
Stijlvolle inrichting en decoratie. De hespenzuilen van Jan Fabre?
Prachtige decoraties.
TAVOLA is een tweejaarlijkse organisatie van Kortrijk Xpo. TAVOLA die de volledige Kortrijkse hallen inpalmt is een groot Walking Dinner. U kunt er proeven van heerlijke streekproducten tot exclusieve hapjes.
Overal mensen op ontdekking naar een smaaksensatie.
Peter Deprez van het Kortrijks Koffiehuis aan het werk. Hij won onlangs de prestigieuze wedstrijd Belgian Barista Championship of beste espressomaker van het land.
In tegenstelling tot de Horacabeurs in Gent staan er vrijwel geen bierstanden. Maar toch was er een stand die onze smaakpapillen met een biertje kon beroeren, en dit was stand Nr. 197 van ID Fresh.
Tussen de vele kazen door kon men bij het nuttigen van een Vlaskaas een Vlasbiertje degusteren op meesterlijke wijze getapt door onze vriend Sandrino, vertegenwoordiger van Brouwerij Van Eecke.
Blond Helder biertje met een romige fijneschuimkraag
De neus is mout- en fruitig koriander
De eerste slok is zoet Moutzoet met fruitige toetsen (citrus Koriander) Het bier is zacht en heeft niet al te veel body. Toch nog een lichte bitterheid op het einde.
Een fris biertje Geen echte hoogvlieger maar toch bijzonder populair. Dit bier wordt gebrouwen voor commercialisatie in de Leiestreek, historisch gezien is dit de vlasregio. Maar toch een biertje die duidelijk past bij de Vlaskaas. Want die is ook romig en zoet
De combinatie vaan kaas en bier is bijzonder populair in België. Ons landje biedt een grote keuze aan diverse soorten en smaken. Streekbier en streekkaas samen degusteren is bij ons goed ingeburgerd zowel thuis aan tafel, op recepties en feesten als in cafés en eetgelegenheden. Bijzonder populair zijn de abdijkazen gecombineerd met abdijbieren.
Een zoetmout biertje evenals de Vlaskaas. De kaas wordt trouwens gemaakt in Noord Holland
Op het mooie etiket staat het schilderij de Vlasoogst van de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) afgebeeld. Een landelijk tafereeltje. Een boerenarbeider knuffelt zijn jongste kind en moeder kijkt vertederd toe.
Voske en ik willen langs deze weg de 100.000 mensen bedanken die onze bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zullen we deze op dezelfde manier via dit blog verder blijven aanmoedigen.
Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zullen we verder op deze blog blijven verslaan.
Laten we zeggen
Op naar de 200.000
Bedankt lieve mensen - (foto Bianca) William en Myriam
Geen gezwets...neem een Kwets Nu te drinken... straks te lezen Uitgelezen...geestverruimend
Op dinsdag 27 november 2007 rolt de cover van het allereerste Kwets-nummer van de drukpers. Kwets is de naam van een nieuw biertje maar voortaan ook de naam van een nieuw maandblad. Het was vanaf 1 december 2007 verkrijgbaar bij de dagbladhandelaars in Wetteren. Abonneren kan via www.kwets.be.
Het Kwetsbiertje is ontstaan uit een vereniging met dezelfde naam die verleden jaar
in Wetteren werd opgericht.
Kwets is een onafhankelijke vzw die een aantal acties wil opzetten om het maatschappelijk debat in Wetteren aan te wakkeren. Het bier werd voor een eerste keer aan het publiek voorgesteld tijdens de concerten voor verdraagzaamheid op zaterdagavond 29 september 2007 op de Zeshoek in Wetteren. De café's kregen daarna de kans om het bier aan hun klanten aan te bieden.
Mooi helder biertje met een fijne dikke schuimkraag.
De nieuwe vereniging wou best wel eens met iets speciaals uitpakken om zijn bestaan te vieren. Tijdens één van de oprichtingsvergaderingen werd besloten een eigen bier te brouwen. Een onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar. De professionele kennis van de Wetterse brouwer André Paeleman (van de vroegere Brouwerij Paeleman) werd ingeroepen en André was meteen bereid om zijn medewerking te verlenen. De beslissing viel op brouwerij De Graal uit Brakel om het biertje te brouwen.
Het is een heel goed gebrouwen bier met een volle kruidige smaak
en een mooie nabitterheid.
Een biertje met een net iets andere smaakt
En zo moet het.
Een fijne koolzuurpareling
Onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar
Het Kwets-bier was oorspronkelijk bedoeld om het maandblad al vooraf naambekendheid te geven maar wegens het succes is het intussen een product op zich geworden, dat nu ook aangevuld wordt door ,,echte Wetterse Kwetskoeken''.
2de Waregemse Bierhappening - weerom een enorm succes.
2de WAREGEMSE BIERHAPPENING
Ondanks de slechte weersomstandigheden en de TV uitzending van de voorjaarsklassieker Milaan San Remo kwamen toch een 1688 enthousiaste bierliefhebbers opdagen naar de 2de Waregemse Bierhappening.
Deze die van ver komen zijn altijd het eerst. De treinreizigers op het asfalt van de indrukwekkende Hipodroom
Red Path, de zaal gelegen op de Hippodroom van Waregem was de nieuwe locatie van de Waregemse Bierfanaten. Ditmaal geen parvenu publiek met ingewikkelde en belachelijk hoeden die kwamen nippen aan veel te dure Champagne. Nee nu was de Red path ingepalmd door bierliefhebbers die de rijke Belgische biercultuur weten te smaken.
Geen VIP tentje maar de rookkamer met zicht op de Hippodroom. Zeg nu nog dat rokers niet verwend worden! Zij tevreden en wij tevreden met de rookvrije zaal.
Primeurs
DECIBEL De Hoevebrouwers - Zottegem
Decibel een amberkleurig biertje van 7,3% Alc.Vol. voor de Kon. Fanfare St. Cecilia van Bevel
LEXKE enKORSAKOFF Alvinne en Het Hofbrouwerijke
Twee studentenbieren gebrouwen voor hun eigen fakbar.
De fakbar is een faculteitsbar die voor en door studenten wordt uitgebaat. De grootste kringen in Leuven hebben hun eigen fakbar. Huis der Rechten (van de rechtenstudenten) bestaat dit jaar 45 jaar (en is daarmee de oudste fakbar in Leuven) en voor die gelegenheid hebben ze een eigen biertje bij Alvinne laten brouwen. Voor het Huis der Rechten is dit waarschijnlijk maar een éénmalig brouwsel omdat ze een echt pilscafé zijn, trouwens het zou de beste Stella café van België zijn. de fakbar is gelegen in de Tiensestraat in Leuven.
Langs elke kant van het HdR bevinden zich ook fakbars namelijk Politica (studenten pol en soc wetenschappen) en Pavlov (studenten psychologie). Die laatste heeft dus ongeveer tegelijkertijd ook een bier laten brouwen, nl Korsakoff. Bij hun is het de bedoeling dat het permanent in het aanbod blijft. Met dank aan Kevin Kevin Tirmarche voor de verduidelijking
Lex'ke een blondje van 6,0% Alc.Vol. van Picobrouwerij Alvinne voor de Leuvense Fakbar 'Huis der Rechten'.
Korsakoff een blond biertje van 6,2% Alc.Vol gebrouwen door Het Hofbrouwerijke voor de Fakbar Pavlov in Leuven.
OVER THE EDGES Van Steenberge - Ertvelde
Over The Edges een stevige Belgische IPA speciaal gebrouwen door brouwerij Van Steenberge voor de USA.
TSJEESES RESERVA De Struise Brouwers - Lo-Reninge
Een Kerstbiertje van 10% Alc.Vol met Pasen. Waarom niet? gebrouwen door de Beste brouwers van de wereld "De Struise" uit Lo-Reninge
SCHOMMELPEIRD De Struise Brouwers - Lo-Reninge
"Schommelpeird" Een donkere ambere furie van maar liefst 10% Alc.Vol. Speciaal gebrouwen voor Drankencentrale Yves Vanden Bussche.
DE BEZOEKERS
Een bomvolle zaal echte bierliefhebbers met een paar prachtige mensen zoals....
Gust Simons (vertegenwoordiger van Dupont) met zijn tachtigjarige moeder. Een prachtige kwieke dame met nog heel veel temparament. Zouden de bieren uit Tourpes daarvoor iets tussen zitten?
Een opmerkelijke figuur op de Bierhappening was Jan Bucquoy, filmregisseur van de Belgische film Camping Cosmos met de boezemrijke Lolo Ferrari. Bucquoy is een extravagant anarchist. Hij houd momenteel het mythische café "De Dolle Mol open in Brussel"
Peter Bouckaert brewmaster bij de New Belgium Co. - USA en oud brouwer bij Brouwerij Rodenbach neemt hier een paar kiekjes van de bieren van De Hoevebrouwers. Peter had trouwens een boontje voor het bier Decibel.
De Waregemse Bierfanaten geflankeerd door Kris Herteleer van de Dolle Brouwers (Esen) en Hans Depypere van de St. Bernardus Brouwerij uit Watou.
Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem) kwam ook proeven van de Belgische biercultuur
ANNA'S PLACE
Anna's Place had naast belegde broodjes, Paella, quiche Lorraine, verse tomatensoep met balletjes ook Goulasch met verse groentjes en aardappeltjes mee.
DE VEILING
Geroen is een geboren entertainer. Hij doet me denken aan Franstalige commentatoren, die lopen ook voortdurend met hun micro in de hand en lossen die niet. Geroen zweefde tussen tafels en stoelen door om iedereen die met bier te maken heeft voor zijn micro te spannen. Ook de veiling van de 9 liter flessen voor het goede doel nam hij voor zijn rekening.
De Salmanazars (9 liter flessen) die per Amerikaans opbod verkocht werden in de zaal.
Hik Bruin = 76,50 euro Quintine Blonde = 106,00 euro Malheur 10 = 95,00 euro Gueuze Oud Beersel = 170,50 euro
Verder nog
Nen Nuts = 76,50 euro Hofnar = 100.00 euro Pannepeut = 162,50 euro Zatte Bie = 185,00 euro Een unieke fles gemengd van Arabier met Oerbier = 163,50 euro Piraatfles Testfles vorige week geveild op eBay = 275,00 euro Een tweede fles = 207,00 euro Een derde fles in de zaal geveild = 200,00 euro Podge Stout Oak Aged = 330,00 euro Pannepot Grand Reserva = 405,00 euro
Volgende week kun je op eBay nog bieden op Primula en Gaverhopke Blond
Het geld gaat integraal naar Somival. Dit is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden http://wp.somival.be/
Een prachtig gebaar van de Waregemse Bierfanaten Biercentrale Yves Vanden Bussche en De Struise Brouwers. Ook voor alle brouwers die mee geholpen hebben om dit project te doen slagen een dikke proficiat.
Om nog meer foto's te bewonderen van dit uniek gebeuren klikt dan op deze sympathieke jonge dame en u bevind zich zo op de Waregemse Bierhappening
plaats in de gelijknamige parochie Pius X te Kortrijk.
Naast een Heilige Eucharistieviering en een Academische zitting was er ook een receptie en tentoonstelling voorzien. Op de receptie werden er twee biertjes geschonken. Pius X Bruin en Blond. Nadien konden er ook zakjes van 6 biertjes aangekocht worden. Zo belande via de dochter een pakketje bij ons thuis.
Het gaat hier wel om twee etiketbiertjes Het moederbier is Druïde Bruin en Blond van Bierfirma Druïde uit Deerlijk. Beide bieren worden momenteel gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi.
(Vanuit het standpunt van de consument is een etiketbier een bier met dezelfde waarneembare eigenschappen (o.a. kleur, smaak en geur) als een zogezegd eerder geproduceerd of gebotteld bier (moederbier) van dezelfde brouwerij of bottelarij). Voor een volledig dossier surf naar het Zythos dossier : Etiketbieren en het ideale etiket
Robijnrood van kleur Dikke beige schuimkraag Wandklevig.
De eerste geurindruk is er die van karamelmout.
In de achtergrond een mooie lichte hopbitterheid.
Doorweven met toetsen van sinaasappel en chocolade.
Het bier heeft een droge afdronk
Met een lekkere nabitterheid.
Eén en al Belgisch biertje gebrouwen met Poperingse Hop.
Samengesteld door 4 jonge mensen met kennis van zaken.
Geen WOW maar toch een bier die gerust naast de producten van
grote brouwerijen mag staan.
De laatste tijd was het iets stil rond Bierfirma Druïde.
(bestaande uit Hendrik Vandendriessche, Pascal Ostyn en Pieter Mulleman) Maar dat kwam omdat Hendrik voor een jaartje in Zuid-Amerika vertoefde.
Ze hebben me onlangs op de uitreiking van het Gouden Glas in Zwevegem,
beloofd dat ze er terug gingen invliegen eventueel met een nieuw biertje.
Pius X Bruin. Een etiketbiertje van Druïde Bruin.
Het bijzondere aan deze Druïde is dat hij niet alleen verstand heeft van elementen uit de natuur, zoals de eik, bepaalde kruiden en zelfs planten, met in het bijzonder de maretak en de hulst. Maar ook van de graangewassen en de hop.
De Gouden Glazen, die zowat de laatste trofee van 2007 moeten zijn, worden uitgereikt aan de beste bieren die aanwezig waren op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem
van 14 en 15 augustus vorig jaar.
De avond vond plaats in de feestzaal 'Sint-Paulus' in de gelijknamige wijk te Zwevegem. Dat de feestzaal in vroegere tijden een kerk was gaf een extra cachet aan het geheel. Een tempel waar destijds alleen maar wijn geschonken werd was nu de place to be voor een bierminnend publiek.
Mooi volk in de zaal. Anne-Cathérine en vader Vincent Dilewyns, Dany De Smet en Marleen van bierfirma Slaapmutske Guido Devos Brouwerij de Ranke en echtgenote Griet.
Het bijzondere aan die trofeeën is dat zij niet worden toegekend door een vakjury met specialisten uit het bierwereldje, maar door de bezoekers van het festival, de consumenten dus. Een Gouden Glas is dan ook een bijzondere bekroning voor de winnende brouwer.
Het Gouden glas 2007. Met als opschrift Beregoedbier. Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe is het West-Vlaams voor "heel lekker". Maar de beren zijn niet zomaar knuffels. Ze hebben nog een ander betekenis. In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet. Zwevegem was toen een bekende berengemeente.
De 4 gouden glazen 2007 voor 4 categorieën.
De doordrinkers : Dit zijn zachte (niet sterke) bieren, waar onder andere ook de dorstlessers onder ressorteren) De (lichte) zoethouders : De lichtere, zoete (fruit)bieren De voorzichtige degustatiebieren : De sterkere zachte bieren
De complexe of geprononceerde degustatiebieren : Alle bieren met een uitgesproken geur en/of smaak
De presentatie van de avond is in handen van professor Arnoldus Goedbier van het Nationaal Instituut voor de Mythologie van het Bier
Het Uitreikingfeest van de Gouden Glazen is traditioneel
een mix van heerlijk eten en drinken, een -kort- plechtig gedeelte en humor.
Op het programma stond er naast de uitreiking van de Gouden Glazen ook nog
Een walking dinner met aperitiefhapjes, gerechten klaar gemaakt met de winnend bieren en een dessertbuffet,
Het walking dinner werd verzorgd door Bistro t Verdiep, huistraiteur Traiteur@Home en het Centrum voor Volwassenonderwijs De Drie Hofsteden.
Naast de tent waar de talrijke aperitiefhapjes opgesteld stonden, serveerde Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck persoonlijk nog de genodigden. Op de bovenstaande foto bediend ze De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem.
Het talrijk opgekomen publiek.
Professor Goedbier had ook hapjes meegebracht. Zij het dan van een vreemde soort.
Zonder woorden en vingers.
Na het aperitief was het zover. Voorzitter Yvan Devlaeminck verwelkomde de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Deze avond was het sluitstuk van Het Internationaal Streekbierfestival 2007 maar de start van editie 2008. Hij gaf het woord aan Professor Goedbier die de proclamatie deed.
Categorie : De doordrinkers :
Winnaar = Slaapmutske met Slaapmutske Blond. 2de = Brouwerij Palm/site Rodenbach met Rodenbach 3de = De Ranke met Kriek De Ranke
Categorie : De Zoethouders :
Winnaar = Liefmans Breweries met Fruitesse Kriek 2de = Brouwerij Mongozo met Mongozo 3de = Brasserie décaussinnes met Ultramour
Categorie : De Voorzichtige degustatiebieren :
Winnaar = Dilewijns met Vicaris Tripel 2de = slaapmutske met met slaapmutske tripel 3de = Bosteels met Tripel Karmeliet
Categorie : Geprononceerde degustatiebieren :
Winnaar = Haacht Keizer Karel Goud Blond 2de = Verhaeghe met Duchesse de Bourgogne 3de = Abbaye de Notre Dame de Scourmont met Chimay Blauw
De vier winnaars : Van links naar rechts : Jurgen Declercq vertegenwoordiger van Haacht Marleen Vercaigne echtgenote van Dany De Smet "Slaapmutske" Anne-Cathérine Dilewyns van bierfirma Dilewyns en Anne Cocquyt vertegenwoordigd Liefmans Breweries.
Het bestuur van Flanders Events en de winnaars.
Tussendoor gaf Professor Goedbier nog een concerto voor stradibirius Slaapmutske Blond in Si hergist op de fles op een wel opvallende viool.
Vooraleer het walking Dinner van start ging werden we nog verwend met een optreden van
stand-up comedian Henk Rijckaert.
Na het dessertbuffet trad hij nogmaals op.
Henk Rijckaert behaalde in 2002 en 2005 de finale van het bekende Humorologieconcours in Marke In 2005 ging hij zelfs met de pers- en persoonlijkheidsprijs aan de haal.
Op het Walking dinner stond naast Couscous met scampi nog
Navarin Vicaris met varkenswangetjes. Kip met Fruitesse van Liefmans. Vispannetje met Slaapmutske sstt... Salade met kaas en spek gemengd met dressing van Keizer Karel.
Tijdens het Walking Dinnerbuffet werden de dranken aangeleverd door wijnhuis Dé Gustibus, Drinkmarket Ghekiere én de winnende brouwerijen.
Het Gouden glas van Dany De Smet stond meteen te pronken.
Kurt Decuyper lid vanFlanders Events vzw bediende twee standjes. Liefmans en Haacht. Hij had er duidelijk zin in.
De Beer en het glas. Bierfirma Dilewyns kennende zullen we deze trofeeën regelmatig tegenkomen op festivals.
Wijnhuis Dé Gustibus zorgde voor de gepaste wijnen.
De Bavik bieren kwam van Drinkmarket Ghekiere
Bestuurslid Kristian Tavenier met echtgenote
Een gezellige sfeer.
Bloemen Zen verzorgde de aankleding van de zaal en Chocolatier Rossini zorgde voor een presentje achteraf.
Op de tafels en in de zaal lieten de talrijke flyers en affiches duidelijk merken dat de editie 2008 op komst is.
Ditmaal hebben we een biertje uit het Hageland geproefd. (Een schenking van Geroen van de Waregemse Bierfanaten - waarvoor dank) Living Tripel wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij (Lochristi) voor het Café De Living in Aarschot. Op 15 juli 2008 bestaat deze tripel 5 jaar!!!!! Dit zal in Aarschot op een gepaste actie gevierd worden tijdens een 14-daagse vd Living tripel van 15/07 tot 31/07.
Living Tripel 9% Alc. Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Donkerblond biertje met een fijne witte schuimkraag Ietsje wazig. Fijne koolzuurpareling.
Het aroma is dit van karamel afwisselend met fruitige hoptoetsen.
Een aangename moutige karamelsmaak zonder echt zoet te zijn. Een lichte bitterheid komt nadien naar boven. Een bier met een heel mooie body waarin de alcohol toch een rol speelt.
Een stevige goed gebrouwde tripel. perfect in balans.
Dat beloofd voor het 5-jarig bestaan.
Een stevige Belgische tripel
Op het etiket een lichte afdruk van het café "De Living"
Jan van Gent en Nunnebier in 't Jagershof te Krombeke (WVl)
't Jagerhof in Krombeke
tJagershof in Krombeke is een typische Vlaamse herberg zoals er veel zijn.
De zondag heeft het zijn trouwe stamgasten die gezellig keuvelen aan de toog.
Ook zakken er lekkerbekken af naar de taverne in Krombeke om van de goede keuken te komen proeven. Tijdens de zomer is het trouwens leuk vertoeven op het buiten terras.
En toch heeft 't Jagershof iets aparts.
Misschien door zijn ligging? Het ligt op een boogscheut van de
Door zijn omgeving? Het ligt midden de Poperingse velden in de nabijheid van het Canadabos.
Niet ver van de herberg in de Canadaweg vinden we de best bewaarde en volledigste V1-basis in West-Vlaanderen. Men wou daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een V1-lanceerhelling plaatsen.
Of is het, het interieur? Terwijl u van een streekbiertje nipt of een hapje eet, (Voske en ik kozen voor Gebakken Zonnevisfilet met kappertjes en puree)
kunt u de ogen te kost geven aan
de geschiedenis van de Poperingse Kruidekoeke. Een grote hoeveelheid authentieke koekjesdozen en peperkoekcuriosa staan hier en daar uitgestald in de gelagzaal en aangrenzende kamers.
Uitbaters Guy en Leen zoeken nog altijd dozen en ander publiciteitsmateriaal om hun verzameling aan te vullen.
Het is zo als we een taverne bezoeken, proberen we altijd een biertje te proeven die nog nooit op deze blog is besproken.
Als aperitiefje kozen Voske en ik een artisinaal Liefmans Brouwsel. Een Jan van Gent.
Jan van Gent 5,6% Alc.Vol. 37,5 cl fles. Liefmans Breweries - Dentergem
Amberkleurig Witte fijne schuimkraag die vlug verdwijnt.
Neus laat ons karamel ruiken Ook aanwezigheid van lichte oxydatie. goed tot in 2007.
De eerste slok is zoet en zeer moutig (Karamelmout) het bier blijft zoet tot het einde. Kruidig en mals van smaak Het bier heeft voldoende body ondanks zijn 5,6Alc.%. Door de geringe oxydatiezijn toch enkele typische Liefmans smaken verdwenen.
Bij ons heerlijk visgercht kozen we voor het Poperings Nunnebier.
Een blond biertje met een witte schuimkraag. Ook deze verdwijnde nogal vlug
De neus is moutig met lichte prikkels van fruit. Ondanks zijn 7% Alc; komt het nogal flauwtjes over.
De aanzet is zoet met hier en daar zurige toetsen. (tarwe) smaakjes van vers brood Een zoete afdronk met toch een heel kleine lichte bitterheid.
Niet slecht maar ook geen echt bier met Karakter. De naam en het etiket is natuurlijk aanlokkend voor de vele toeristen die de streek aandoen.
Het biertje wordt trouwens gebrouwen voor Drankencentrale Nevejan Nevejan is ook gevestigd in Krombeke.
Als u toevallig in de buurt van de Sint-Sixtus abdij bent spring eens binnen in 't Jagershof te Krombeke. Tijdens de zomer zijn er trouwens veel evenementen gepland. Surf eens naar hun website.
Beste bezoekers. Al een geruime tijd laat ik jullie via dit bierblog kennis maken met onze Belgische biercultuur. Bierbesprekingen, reportages over leuke cafeetjes, bezoek aan bierevenementen, brouwerijen en nog zo veel meer. Aan het bezoekersaantal te zien (waarvoor dank) is de interesse voor ons Belgisch gerstenat nog altijd heel groot. Waarom niet?België is wel niet het grootste bierland ter wereld maar op gebied van originaliteit mag het wel als het beste beschouwd worden.
Om u nader kennis te laten maken met deze wondere bierwereld richten de Belgische Brouwers op zondag 20 april 2007 een Open Brouwerijendag in.
Op deze dag zullen een dertigtal Belgische brouwerijen voor het eerst collectief hun deuren openzetten voor het grote publiek. Het zijn erg verschillende brouwerijen die een grote diversiteit aan Belgische bieren garanderen. Bovendien zijn enkele deelnemende brouwerijen doorgaans niet open voor brouwerijbezoeken. Dit maakt van de Open Brouwerijendag een unieke gelegenheid om te delen in de passie van de Belgische brouwers voor ons bier.
Deelnemers :
3 Fonteinen - Vlaams-Brabant - Beersel
Achouffe - Luxemburg - Achouffe
Affligem - Vlaams-Brabant - Opwijk
Bockor - West-Vlaanderen - Bellegem
Contreras - Oost-Vlaanderen - Gavere
De Brunehaut - Henegouwen - Brunehaut
d'Ecaussinnes - Henegouwen - Ecaussinnes
De Koninck - Antwerpen - Antwerpen
De Landtsheer/ Malheur - Oost-Vlaanderen - Buggenhout
De Ryck (De Gouden Arend) - Oost-Vlaanderen - Herzele
Het was Liefde bij de eerste smaak toen ik Belgoo Magus als het allereerste bier degusteerde op het onlangs gehouden Zythos Bierfestival. Belgoo Magus is het product van Bierfirma Belgoo Beer. Het bier wordt gebrouwen bij brasserie La Binchoise in Binche.
Het kon ook toeval zijn, want bij grote dorst en na een lange treinreis kan een eerste biertje altijd smaken.
Maar zaterdag laatst was Belgoo Magus ook te verkrijgen op de Internationale Bierattributenbeurs van de Gambrinusclub van België in Deinze. En...het smaakte weer. Besluit: Belgoo Magus is een biertje waar ik van hou. Andere bierliefhebbers kunnen over dit blondje een ander mening hebben, maar dit bier vind ik persoonlijk heel lekker
Belgoo Magus, poserend op een bank zonder te bewegen.
Belgoo Magus 6,5% Alc. Vol. Product van Bierfirma Belgoo Beer Gebrouwen bij La Binchoise Binche
Blond bier met een mooie fijne witte schuimkraag. ietsje wazig.
Een mooie kruidige neus met vooral tarwe prikkels. Ook gistaromas steken de kop op.
Licht zurige aanzet (tarwe) die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid. De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon. Het heeft ook een aangename kruidigheid. en een droge afdronk.
Voor mij een heerlijk aperitiefje. Fris, pittig en niet te veel in alcohol.
Persconferentie n.a.v. de 2de Bierhappening van de Waregemse Bierfanaten.
Naar aanleiding van de 2de bierhappening van de Waregemse Bierfanaten vond donderdagavond 6 maart 2008 een persconferentie plaats in de Kapelle een prachtige zaal die behoort tot het domein Ter Doest. Deze vroegere brouwerij werd hedendaags omgetoverd naar een stijlvol complex met 4 zalen, waar iedereen zijn gading vindt. Dit, van restaurant tot grill en van kleine babbel tot groot feest. Wie weet wordt er aan gewerkt om een kleine brouwerij (De Bie?) tot leven te brengen. Ter Doest Félix Verhaeghestraat 8a-8b, 8790 Waregem. http://www.brijdebie.be
Ter Doest. Een prachtiger locatie om je bierevenement te promoten kun je niet vinden. Wordt dit later de nieuwe thuishaven van brouwerij De Bie?
Secretaris Geroen Vansteenbrugge verwelkomde de genodigden en gaf op zijn eigen gekende manier uitleg over de 2de Waregemse Bierhappening.
Het beloofd een prachtige editie te worden die de eerste ruimschoots zal overtreffen. En deze was verleden jaar al een schot in de roos.Dus dat beloofd. Met de steun van Unizo en drankencentrale Vanden Bussche zal in zaal Red Path Hippodroom (Holstraat 99 te Waregem) 14 brouwers méér dan 90 minder bekende Belgische bieren voorstellen.
Waarom afzakken naar Waregem?
Het nieuwe speciaal voor dit event gecreëerde bier Schommelpeird kan er gedronken worden. Dit bier werd gebrouwen door de Struise Brouwers uit Lo Reninge, momenteel de beste brouwers van de wereld.
Schommelpeird een klepper van 12% Alc. Vol. Naast ne Gèsloetie wordt dit het tweede biertje van de Waregemse Bierfanaten.
Het prachtige etiket.
Naast Schommelpeird (Verwijzend naar Waregem - stad van het Paard) zullen er nog enkele primeurs te proeven zijn.
waaronder Lexke een biertje gebrouwen door Alvinne voor de studenten Rechten. Dit zou een studentikoos antwoord zijn op het Korsakoff bier van t Hofbrouwerijke een biertje gebrouwen voor de studenten psychiatrie. Natuurlijk zijn de andere bieren van Alvinne w.o. De Podge Stout ook van de partij.
Brouwerij Van Steenberge brengt naast haar traditionele bieren (allemaal vant vat) een wereldprimeur mee nl. Over The Edges Dit is een IPA (Indian Pale Ale) van 10°Alc% gebrouwen speciaal voor de USA
Naast het Schommelpeird hebben de Struise Brouwers ook hun Black Albert mee. Een prachtig diepzwart biertje van maar liefst 12° Alc.vol. Zonder de Struise Pannepot Grand Reserve O.A. niet te vergeten en de andere Struise bieren.
De Hoevebrouwers pakken naast hun drie huisbieren uit met een primeur. De donkerblonde Decibel van 7,8%
De Kersverse Kuurnse bierfirma Lupiline komen hun Primula voorstellen. Een ander bierfirma is Buitenlust die ook verleden jaar van de partij was. Dubbel Buitenlust en Totentrekker is hun bijdrage.
Uit de Waalse biergemeenten komen Brasserie Des Légendes (Irchonwelz en Ellezelle) en Brasserie Dupont (Tourpes) met hun Karakterbieren.
ookTapasbar Pado uit Tielt (winnaar Publieksprijs 2007) zal terug aanwezig zijn met zijn erkend streekproduct van het Molenland nl. Halleschelle.
Uiteraard naast Korsakof brengt Jef van t Hofbrouwerijke uit Beerzel zijn mooie hofbieren mee naar Waregem. Enkele namen als Hofblues, Hoftrol, Bossprotter enz.. moeten de mensen tot proeven aanzetten.
Verder hebben we nog uit Bierfirma Het Alternatief uit Izegem met zijn HIK bieren en Piet-Agoras. Bavik met hun Petrusgamma. Brouwerij De Bie met maar liefst 10 bieren. En t Gaverhopke uit Stasegem die dank zij de nieuwe eigenaars weer naar buiten komt met haar bieren.
De Waregemse Bierfanaten stellen Dindon en het heerlijke Vin de Céréale van Rodenbach aan het publiek voor. Drankencentrale Vanden Bussche besteld naast het Schommelpeird lekkernijen uit brouwerij Oud Beersel.
En Unizo tenslotte serveert vier bieren van de Dolle Brouwers uit Esen.
En dit is nog niet alles. De Waregemse Bierfanaten zullen het klaars spelen om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival!
De Waregemse bierhappening op paaszaterdag 22 maart 2008 belooft een uniek spektakel te worden. De Waregemse Bierfanaten spelen het klaar om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival. Het initiatief komt van Steven en Yves v/d Drankencentrale Vanden Bussche (hoofdpartner v/d Bierhappening) én Struise brouwer Urbain.
Somival is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden http://wp.somival.be/
Terwijl ik foto's neem is Voske flink aan het noteren.
Enkele flessen Schommelpeird en twee 9 liter flessen (Salmanzars) van de Struise brouwers zijn al in het bezit van de Waregemse Bierfanaten.
Het bestuur. Zittend : Voorzitter Leen Walcarius en Steven van Drankencentrale Vanden Bussche. Rechtstaand vlnr : secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda Archie, Paul Vandenberghe en Marc Decock (Penningmeester)
Brouwer Jos T'Joen van Brouwerij De Bie met links van hem schepen Kristof Chanterie en Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem)
De genodigden hadden het naar hun zin. Men kon het volledig gamma 'De Bie' bieren proeven.
Uitbaatster Myriam serveerde lekkere hapjes.
Secretaris van Unizo Waregem Rik Ghistelinck geflankeed door David Leroy (BLES) en secretaris Waregemse bierfanaten Geroen Vansteenbrugge
Links : Rik Ghistelinck (Unizo), in het midden Schepen Kristof Chanterie en rechts Lucien De Bels voorzitter Someval.
Er is ook een website met een speciale veiling voor deze flessen gekoppeld aan de Bierhappening. ga eens kijken op http://www.belgiumfinestbeers.com/beers/NL/P9.html en waag een bod.Wie weet is een van die flessen van jou?
De stad Sint-Niklaas stond het weekend van1 en 2 maart weer volop in de belangstelling. Zowat 10.000 bierliefhebbers uit onder meer Amerika, Engeland, Duitsland, Canada, Frankrijk Italië, Nederland, Zweden en natuurlijk uit eigen land waren afgezakt om te komen proeven en te genieten van de Belgische Biercultuur op het 5deZythos Bierfestival editie 2008.
In de Stadsfeestzalen stonden over twee eilanden verdeeld, maar liefst 56 bierstandjes bemand door een 60-tal brouwerijen broederlijk naast mekaar. De bezoekers hadden een keus over een tweehonderdtal bieren. Alle Belgische biersoorten waren vertegenwoordigd. Trappisten, Oude geuze, Abdijbieren, Oud bruin, Speciale Belge enz Keuze genoeg om iedereen tevreden te stellen.
Het Zythos Bierfestival mag toch een van de beste drie bierfestivals ter wereld beschouwd worden.
Ingang van de stadsfeestzalen
Stuwende kracht achter dit groots Zythos bierevenement is de sympathieke Linda Van Loo. Samen met haar festivalteam en de 150 losse medewerkers maakte ze er weer één grote bierhappening van.
Linda & Co. Een dikke proficiat!
Een 10.000 bierliefhebbers konden twee dagen genieten van een tweehonderdtal verschillende kwaliteitsvolle Belgische bieren.
Ook dit jaar weer opvallend veel jonge mensen. De jeugd heeft de weg terug gevonden naar verstandig consumeren. Geen breezers of alcopops, maar gezond en natuurlijk gerstenat.
Vooraleer iets te proeven kun je best de 60 pagina's dikke Festivalbrochure ter hand nemen waar al de bieren in vermeld staan.
56 standjes. Een kleurrijk spektakel. Met allemaal hetzelfde doel. Hun eigen bieren aanprijzen.
De stand van de Dolle Brouwers uit Esen. Chris Herteleer met enkele oerbierfans.
De mooie stand van de nieuwe bierfirma 'Lupiline' uit Kuurne.
Nee, dit is niet de Nacht van Exclusief! maar het lustrum Zythos Bierfestival met allemaal leuke mensen.
Of toch de nacht...? Nee dit jonge koppel bewijst dat u bier kunt proeven met stijl.
Sommige brouwers hadden een nieuw biertje bij. Zoals Brouwerij Boelens uit Belsele met zijn Balzello
Daniel Lessire van Brasserie Millevertus schenkt uit een mooie beugelfles een nog jonge tripel.
Bij andere brouwers moest u een wachtwoord zeggen om te kunnen proeven van hun nieuwe creatie. "Burning John" was het wachtwoord van brouwerij De Regenboog.
Het Zythos Bierfestival is ook een ontmoetingplaats en een leuk weerzien van biervrienden over gans de wereld. Hier een Nederlands onderonsje. Dick en Wilma uit Eindhoven in gesprek met vrienden van brouwerij de 7de Hemel (NL).
Drie Brusselaars Johan-Wanne-Madalijns voorzitter van de Lambiekstoempers met Bernard Leboucq en Yvan De Baets van de Zennebrouwerij.
Drie jonge dolle brouwertjes met moeder Els.
Voor nog 84 foto's klikt op deze mooie jonge Australische dame.
Op donderdag 28 en vrijdag 29 februari 2008 is de brouwerij (proeflokaal "Den Proefzolder" & onze kleine biershop "Den Bierzolder") open van 16 u tot ...
Je zal er uiteraard een aantal van onze eigen bieren kunnen proeven oa Alvinne Oud Bruin en Podge BI Stout van 't vat, de nieuwe Alvinne Extra Restyled (ook aanwezig op ZBF), Gaspar en Tripel.
Maar er is meer. Je zal een degustatieplank kunnen bestellen met de volgende bieren (geen van de bieren zal op het ZBF te proeven zijn): - Rodenbach Vin de Céreal - Westvleteren 12 - Pannepot Grand Réserva - Podge BI Stout Oak Aged & blended
We krijgen sowieso een aantal buitenlandse bezoekers over de vloer, ook Bas en Hildegard van De Leyerth zullen aanwezig zijn. Zou je er ook graag bij zijn, geef me dan maar een seintje (kwestie van een beetje in te schatten hoeveel volk we mogen verwachten).
Met schuimende biergroeten,
Glenn c
Wees eens eerlijk Zon uitnodiging sla je niet af
Dus trokken Voske en ik richting de Mellestraat in Heule om in goed gezelschap van al dat heerlijks te gaan genieten.
Ik moet zeggen dat brouwerij Alvinne reeds een vertrouwd terrein is voor mij maar ik was vooral ontzettend benieuwd naar hun nieuw opgerichte biershop. De bedoeling van deze biershop is, om via uitwisseling met andere drankenhandels, brouwers enz.. exclusieve bieren te kunnen aanbieden die u niet meteen kunt vinden in de normale drankenhandels. Ook niet Belgische bieren zullen later de rekken vullen. Dit prachtig initiatief kunnen we als bierliefhebbers alleen maar toejuichen.
Door dat in het weekend het Zythos Bier Festival plaats vond waren veel buitenlanders al een weekje vroeger naar België afgezakt om van de Belgische Biercultuur te kunnen genieten.
Zo kwamen Amerikanen, Engelsen, Italianen en natuurlijk Belgen maar al te graag op de uitnodiging van Alvinne af.
Den Bierzolder
Het assortiment Alvinnebieren netjes gerangschikt op Den Bierzolder.
Trappistenbier Chimay, Easterbier en Cuvée van de Keizer jaargangen 2000 - 2001 - 2003 waren ook te verkrijgen. Belgische bieren die u in de gewone drankenhandels niet tegenkomt.
Op sommige momenten was het aardig druk op Den Bierzolder. De buitenlandse bierliefhebbers speciaal afgekomen om twee dagen later het Zythos Bierfestival in Sint Niklaas te bezoeken kochten bijna de hele voorraad op. Vooral het Trappistenbier van Westvleteren werd in een minimuum van tijd volledig uitverkocht.
Ook de heerlijke Urthelbieren van Brouwerij De Leyerth vulden de rekken. De eerste prachtige editie van de Urthel Gazette lag voor het grijpen.
De biershop zal elke vrijdag en zaterdag open zijn van 09.00u tot 14.00u Vanaf 16 maart zal er om de 14 dagen kunnen gedegusteerd worden. Ook zullen er in de toekomst proeverijen gehouden worden. De info zal te lezen vallen op de website van Alvinne.
Den Proefzolder
Op Den Proefzolder kon men verschillende degustatieplankjes proeven. Hier eentje met de Alvinnebiertjes : Oud Bruin, Podge Imperial Stout, Gaspar en de nieuwe Extra Restyled.
De biertjes werden voor de gelegenheid zorgvuldig ingeschonken door Barman Kevin.
Bas (Brouwerij de Leyerth) neemt een foto van Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia. Brouwster Hildegard kijkt lachend toe.
Alvinnebrouwer Davy Spiesens in gesprek met toekomstige brouwer Luc Vermeersch.
Mooi volk op Den Zolder. Van links naar rechts : Bas en Hildegarde (Brouwerij de Leyerth - Ruislede) Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia, Jan en Veerle (brouwerij Lupiline) en carl Kins (SloCK bier)
Voor de volledige fotoreportage klikt op onderstaande foto en u bent zo op Den Bier- en Den Proefzolder. Paché
Queue de Charrue Blonde - 't Hof van Commerce in Stavele (WVl)
STAVELE OF 'T WATERGAT (liedje)
Kent gij de streek van God verkoren Effene vlakte, diep verschiet Wemelend veld waar 't gulden koren liefelijk zingt zijn ruischend lied
Kent gij de streek van 't blonde Noorden 't waait er en 't buist er 's Winters fel zoet zingt de wind zijn wild akkoorden 't kind van de streek verstaat ze wel
Kent gij de streek waar blijde stromen Mandel en Leie en IJzervliet kronkelend van de heuvelen komen vloeiende tusschen lis en riet
Kent gij de streek waar 'k ben geboren waar dat ik kind en kersten werd Kent gij de klok en d'hoge toren mij alle twee zo dier aan 't hert
't Hof van Commerce in Stavele. De tijd is hier blijven stil staan. Niets van 't varkentje gaat hier verloren
Het café is gelegen naast de IJzer.
t Hof Van Commerce
In vroegere tijden was het gebruikelijk dat een caféhouder naast zijn horeca zaak ook fietsen herstelde.
De Café-uitbater die tussen het tappen van twee pintjes ook het haar van zijn klanten knipte was in die tijd niet verwonderlijk.
Veel herbergen combineerden wel vaker het aangename met het nuttige. Herberg-bakkerij.Herberg- beenhouwerij enz De mannen gingen vroeger veel liever boodschappen doen dan nu. Wanneer ze bleven plakken aan de toog konden ze gemakkelijk een smoes verzinnen dat er veel volk in de winkel stond.
Nu moet je tevergeefs zoeken naar de herbergier die nog een dubbelambacht onder de pannen heeft.
In de herberg is er een heuse beenhouwerij ingericht.
Een beenhouwerij in een herberg. Waar vind u dat nog?
Alle ouderwetse boerendelicatessen kunt u proeven aan het doorlopend buffet à volonté.
U mag zo lang en zo veel degusteren tot u in feite niet meer kunt.
In het authentieke kader met een streekbiertje uit het ruime assortiment sla je allicht meer achter de kiezen dan eigenlijk de bedoeling was.
Maar wees gerust, niemand kijkt je daarop aan
Alles van het varken, maar ook alles kunt u hier à volonté proeven. Wat u maar wil en zo veel u maar wil.
Paul Vanholme komt uit een slagersgeslacht en zet de stiel voort. Hij heeft heel wat oude familierecepten bijgehouden. Iedere week maakt hij een vers Breugeliaans buffet met varkensvlees klaar zonder daarbij gebruik te maken van bewaarstoffen of smaakversterkers. Al dat heerlijks, van snuit tot staart, staat uitgestald in een beenhouwerijtje dat deel uitmaakt van het 150 jaar oude dorpscafé.
De Herberg bevat verschillende ruimtes. De ene al meer verbazend dan de andere.
Veel, veel details. U heeft ogen te kort om alles te observeren.
De oude toog
Voske en ik dronken bij het buffet een Queue de Charrue Blonde van 9% Alc. Vol.
Queue de Charrue is eigenlijk het huisbier van drankenhandel Vanuxeem uit Ploegsteert. Er bestaan " soorten Queue de Charrue De Blonde die gebrouwen wordt bij Bios uit Ertvelde De Bruine gebrouwen bij Verhaeghe uit Vichte en de Amber gebrouwen bij Du Bocq uit Purnode
De neus laat ons lichte alcoholprikkels opsnuiven. De aromas zijn die van een zoete likeur. (eau de vie op basis van fruit) rode sinaasappelsienen
De eerste smaak is zoet warme alcoholtoetsjes fleuren onze smaakpapillen op daarna zoet fruitig de alcohol overheerst U proeft onmiddellijk dat u een zwaar biertje degusteerd.
Het is eerder een aangenaam dessertbiertje dan een bier om bij het eten te drinken.
Queue de Charrue Blonde uit Ploegsteert geschonken in Stavele en gebrouwen in Ertvelde.
Lekker degustatie biertje om na te genieten na een stevige maaltijd.
Het biertje Betchard Blonde is toch al een paar jaar op de markt. Eerst werd het gebrouwen door de Zennebrouwerij uit Sint-Pieters-Leeuw. Momenteel door De Proefbrouwerij uit Lochristi.
Maar heel lang zal dit niet meer duren. Binnenkort zal het bier uit de brouwketels vloeien van Brasserie de Tubize.
Deze toekomstige brouwerij is eigendom van Jean Rodriguez. Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant In t Spinnekopke gelegen op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur)te Brussel. Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.
Een smaakvol moutig biertje.
Betchard Blonde Bière de Tubize 5,5% Alc. Vol. De Proefbrouwerij Lochristi.
Blond van kleur met een fijne witte schuimkraag. Fijne koolzuurpareling.
De neus is zeer moutig
De smaak is eerst ietsje neutraal. Na een tijdje neemt een zoete karamelsmaak de bovenhand. Het heeft zelfs iets aromatisch. Licht volmondig Wel heel smaakvol, voor een biertje van 5,5% Alc.
Goed gebrouwen bier maar heeft toch ietsje te weinig bitterheid om als een aperitiefbiertje door te gaan. Maar dit is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Het bier is eerder gebrouwen voor jan en alleman.
Ik denk dat dit bier aardig te combineren valt met enkele streekgerechten van t Spinnekopke
Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize, Hij komt uit het uvre van Jules Leclerc. "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals. Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd van de lokale artiesten.
Ook het wapenschild en een silhouet van de kerk van Tubize zijn te zien op het etiket. Deze werd ontworpen door Louis-Michel Carpentier.
Discover the Shop - Welcome to Pierre's 'Delices & Caprices'
Delices & Caprices
Na de persconferentie van Zythos (9 feb 2008) (zie 5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel) had David Le Roy (Vice-voorzitter van BLES) het lumineus idee om een bezoekje te brengen aan The Belgian Beer Tasting Shop Delices & Caprices. Deze unieke zaak is gelegen in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt, het beroemde beenhouwersstraatje waar Johan Verminnen over zingt.
In deze zaak vind je unieke Belgische bieren. U kunt ze kopen of ter plaatse degusteren tegen een schappelijke prijs.
Bij het betreden van de biershop worden we meteen geconfronteerd met de Belgische Biercultuur. Toeval of niet? maar enkele 9 liter flessen Vielle Bon-Secours stonden ons smekend en bedroevend aan te kijken.
De naam Beer Tasting Shop maakt meteen duidelijk waarvoor deze zaak staat. Bier kopen en proeven. In de winkel staan een paar tafeltjes en stoelen waar u op gemak een Belgisch biertje kunt degusteren uit het ruime en uitzonderlijke gamma.
Een lachende David Le Roy (ondervoorzitter BLES - Zottegem) met Pascal Janssen (bestuurslid Breese Beerprevers) en mezelf
Tussen de vele Belgische bieren David Le Roy (ondervoorzitter BLES - Zottegem) met Pascal Janssen (bestuurslid Breese Beerprevers) en Voske
Een 300-tal bieren zijn er te verkrijgen. Mooi verdeeld over de winkel.
Naast bier zijn er ook Belgische aperitieven, fruitwijnen en likeuren te verkrijgen.
Nog te koop : enkele schitterende Kerstbieren.
Naast een Anker-Bok uit Mechelen het lekkere SloCK bier (met het nog oude label) van mijn goede vriend Carl Kins.
Uit het Brusselse. De prachtige biertjes van de Zenne brouwerij.
Pierre Zuber de uitbater is van Zwitserse nationaliteit. Hij is gehuwd met een dame uit Gent en is lid van verschillende Zythosverenigingen. Als Zwitser weet hij alles af van onze Belgische Biercultuur. Hij is er als de kippen bij als er een nieuw biertje op de markt verschijnt. Bij ieder fles bier die hij ontkurkt vertelt hij als een volleerd biersommelier van waar het bier afkomstig is, de samenstelling en welke smaak u kan verwachten en soms is er ook een anekdote bij.
Een eerste biertje die we proefden was het voor ons het onbekende "Désir" Dit eenmalig brouwsel werd twee jaar geleden gebrouwen door brasserie Brootcoorens (Erquelinnes).
Het recept van het bier was samengesteld door
Zou Sai Quing, een Chinese dame die rechtover zijn shop woont. Zij is gespecialiseerd in geneesmiddelen met Chinese kruiden. Het bier zou goed zijn voor de geest en het lichaam omdat het 9 Chinese kruiden bevat waaronder het Oriëntaalse ginseng.
Ondanks zijn twee jaar ouderdom was het blonde bier nog redelijk helder en had een mooie witte schuimkraag.
De neus liet ons toch een kleine oxydatie ruiken. Ook de geur van karamelmout beroerde onze miljoenen geurreceptorcellen.
Het bier had bij de eerste slok een fruitige aanzet. Het was nog mooi hoppig met een lichte bitterheid. Het had een alcoholzoetigheid die aangenaam overkwam.
Ondanks de 9 kruiden was het biertje niet extreem kruidig. We hadden het graag twee jaar vroeger willen degusteren.
Pierre bracht enkele houten kommetjes op tafel met kaas die gewassen was in Trappist van Achel.
Een tweede biertje die we degusteerden was "IV" een saison van de onlangs nieuwe geopende brouwerij Brasserie de Jandrain-Jandrenouille uit de gelijknamige Waals-Brabantse gemeente.
Pierre verteld ons dat de naam 'IV' afkomstig was van de vier seizoenen vandaar een saison bier. In de nieuwe zytholoog gaat Casimir Elsen nog een stukje verder. De IV verwijst ook nog naar de vier ingrediënten waarmee het bier werd gebrouwen en je zou er zelfs een familiesymbool kunnen inzien. De twee brouwers Alexandre en Stephane hebben drie kinderen en beschouwen het bier als hun vierde kindje.
IV een etiket vol symboliek.
IV Saison 6,5% Alc. Vol. Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - Jandrain-Jandrenouille (W-Br)
Een wit blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.
De neus is bloemig Ook geuren van Lychee
De smaak is meteen een voltreffer. Lekker hoppig en bloemig. Citrusprikken. Men smaakt onmiddellijk dat er Amerikaanse hopsoorten gebruikt zijn. Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid. Het heeft een mooie droge afdronk.
Een prachtig bier van jonge brouwers die precies weten wat brouwen is.
Pierre verraste ons met een salami gelegen in Orval bier.
De Zythosvereniging "De Breese Beerprevers" houden dit jaar nog een proeverij van honingbieren. Pascal bestuurslid van de vereniging stelde voor om eens 'Le Pavé de l'ours' van Brasserie Silenrieux te proeven. We gingen maar al te graag op het voorstel in.
Mag het een glaasje honing zijn voor de heren bierproevers?
Donker blond biertje met dik wit schuim De neus verraad onmiddellijk honing. Ook zoete gistaroma's.
De eerste slok is effectief een uitgesproken honingsmaak. De smaak is in tegenstelling tot de geur niet overdreven zoet. Een biertje voor de echte honingliefhebbers. Wie echt honing lust zal ook dit bier erg graag drinken. Het tegenovergestelde is ook waar. De nasmaak heeft zelfs een nabitterheid van kruiden.
In de winkel liggen zelfs kaartjes waar je uw proefnotities kunt noteren.
Bij ons vertrek hadden Amerikaanse bierliefhebbers reeds onze plaatsen ingenomen. Pierre Zuber kon weer zijn verhalen kwijt.
Delices & Caprices Rue des Bouchers 68 - 1000 Brussel Op 200 meter van de Grote Markt
Meer dan een bezoekje waard wanneer u zich in de hoofdstad bevind.