NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (6) - Driope 6 Blond - Driope 8 Tripel - Driope 10 Quadrupel
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Grande Choufferie - ( Ardennenverslag 8 )

    Volgende week is het weer zover.

    Van 8 tot en met 10 augustus 2008 vind in de Vallei der Feeën

    “La Grande Choufferie 2008” plaats.

    Dit is een jaarlijks ludieke happening rond de brouwerij van Achouffe in het gelijknamige dorp dicht bij Houffalize

    Duizenden Achouffe fans getooid met kaboutermutsen komen die dagen feest vieren.

    De Achouffe bieren stromen er talrijk.  Vooral als men weet dat een Achouffe biertje goedkoper is dan de frisdrank.




     

     

    Naast het mini Jazzfestival op vrijdag is de grote trekpleister op zaterdag en zondag

    “Het bierbakken stapelen”.

    De winnaar neemt zijn eigen gewicht Achouffe bier mee naar huis.

     

    Deze feesten nemen reeds voor de 26ste keer plaats.

    Om u de sfeer te laten opsnuiven alvast deze fotoreportage van verleden jaar.

    Wie rond deze tijd in de streek is moet beslist eens een kijkje gaan nemen naar het kleinste en meest internationaal brouwerijfeest ter wereld.
    Maar voor de veiligheid neemt een BOB mee !!!



     


    Welkom bij brouwerij Achouffe.



    De brouwerij en de tent liggen er nog verlaten bij.
    Maar stillaan komt daar verandering in.




    Beetje bij beetje komen de feestvierders toe...




    Een Nederlands dixiebandje zet het feest in.







    Op tafel overal Achouffe biertjes, jammer genoeg maar voor de veiligheid
    in plastieken bekertjes.


    Wie slim is koopt het Jaarlijkse originele glas en laat het vullen met de twee
    te verkrijgen biertjes "La Chouffe" de Ardense blonde of Mc Chouffe de skotch van de Ardennen.





    Bianca en Voske nog even vlug op de foto met
    Chris Bauweraerts (links) en een schotse Achouffefan.
    Chris is een van de twee voormalige eigenaars van brouwerij Achouffe.





    Ondertussen hebben de aanwezigen plaats genomen
    voor de brouwerij waar de wedstrijd om het meest bierbakken stapelen plaats zal vinden.
     


    Altijd spectaculair deze originele wedstrijd.












    Rode mutsen en diverse T-Shirts.
    Dit maakt allemaal deel uit van La Grande Choufferie





     In de tent spelen ondertussen diverse Jazz orkesten.




    Stillaan laat de kabouterdrank zich ook gevoelen.


     

     



    Hoe later op de avond, hoe schoner volk.





    Wanneer de nacht valt breekt het feest echt open.
    Nietwaar Bianca? 

     

    Brasserie d'AchouffeAdres:
    Route du Village 32
    6666 WIBRIN (HOUFFALIZE)

    e-mail : info@achouffe.be
    Site:
    www.achouffe.be

    HET PROGRAMMA 2008

    Vrijdag 8 augustus :

    21h00 : les Chouffettes

    Zaterdag 9 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    19h00 : Big Bayou Bandits
    21h00 : The Jacks Voodoo Cats

    Zondag 10 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    15h00 : The Foundy Ruverside Bullet Band


    Op zaterdag en zondagnamiddag grote wedstrijd bierbakken stapelen

    Ingang gratis.

    30-07-2008 om 23:50 geschreven door William Roelens


    25-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelziale - Bella Mère - Toernichoise - Saint Denis - 4 bieren van Brasserie Millevertus.

    Een van de creatiefste Waalse brouwers is momenteel de oprichter van het broederschap
    “De Deugdzame Metgezellen van Millevertus”
    , nl. Daniël Lessire brouwer van Brasserie
     Millevertus in Toernich. Toernich is een klein dorpje gelegen tegen Arlon.
    Vroeger was Daniël bankbediende nu biertovenaar.
    Hij experimenteert veel met zijn brouwsels en ik mag zeggen dat hij daar aardig begint in te lukken, wat vroeger niet altijd het geval was.
    De laatste jaren is Daniël echt goed bezig met zijn bieren op punt te zetten.
    We hebben 4 biertjes geproefd.

    Videobeelden van brasserie MILLEVERTUS







    SPELZIALE – 4,5% Alc. Vol.

    Bier gebrouwen op bestelling door de producenten van spelt in de regio van de Haute Sûre in het Groothertogdom Luxemburg.

     




    Wit blond biertje met witte schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt vlug.
    Wazig met fijne koolzuurpareling

     Het aroma is licht zurig – Tarwe- Spelt

    Ook de aanzet is vrij zurig.
    zeg maar een wrange zurigheid.
    Ook grasachtige prikkels komen naar boven
    Weinig body, iets te waterachtig.
    het gaat naar een witbiertje



     









    BELLA MÈRE – 6,5% Alc. Vol.

    Bella Mére, een experimentje met verschillende bittere hoppen en mouten.
    Voor het eerst verschenen op het festival Brassigaume 2006.






    Amberkleurig biertje met een fijne witte schuimkraag
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is redelijk moutig
    met fruitige toetsen (Perzik?).

    De aanzet is licht zurig.
    De zurigheid vloeit geleidelijk over naar zoet.
    In de achtergrond is er een aanhoudende hopbitterheid.
    Toch spelen de zurige toetsjes de hoofdrol
    wat het bier aantrekkelijk en iets complex maakt.

    Wil je goed staan met uw schoonmoeder?
    verrast ze dan met een Bella Mére.
    Maar laat het etiket niet zien.

     

     












    TOERNICHOISE  – 6,5% Alc. Vol.

    Dit bier draagt de naam van het dorp van de brouwerij en is het aan zichzelf verplicht uitzonderlijk te zijn : het eerste brouwsel van Toernichoise Fumée werd met alle scheldnamen overladen (hespensap, beeurk,...)




     



    Donker amberkleurig bier met een beige fijne schuimkraag

    De neus is moutig en wordt versterkt met subtile toetsjes van fruit
    Men ruikt ook rubber

    De eerste slok is zurig en gerookt.
    Het smaakt naar een Duits rauchbier maar niet zo verfijnd.

    Fris en zurig door citrus en koriander?

    De zurigheid houd aan over de gehele lijn.



     














    SAINT DENIS – 7,5% Alc. Vol.

    Vedette van het jaar 2006, thans een beetje op de terugweg na de nieuwigheden van 2007. Op de terugweg omdat het minder gepromoot en geproduceerd wordt.







    Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    De eerste aroma’s vertellen ons niet veel.
    Zurige toetsjes met peperprikkels

    De aanzet is licht bitter
    met zurige toetsjes (bijna Bella Mère)
    maar dan komt er een pepersmaakje naar boven
    die nogal domineert.
    ook kruidige toetsen laten zich opmerken.
    Het bier is ook een beetje grassig
    Ondanks zijn 7,5 % Alc heeft het biertje niet te veel body
    Afdronk is licht bitter met een lange pepersmaak.

    Volgens mij is de l’Amararte veel subtieler van smaak.
    Zeg maar meer afgewerkt en evenwichtiger.

     





    25-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimbergen Gold - Alken/Maes


    Grimbergen Gold



    Ook al wordt er in de abdij, sinds de Franse revolutie, geen eigen bier meer gebrouwen toch bestaat "Grimbergen" nog steeds als abdijbier.

    De brouwerij Alken-Maes staat in voor de productie en de verspreiding er van en het abdijbier van Grimbergen heeft ondertussen een serieuze plaats op de biermarkt veroverd.

    In het oude poortgebouw van de abdij is een "abdijbiermuseum" ingericht zodat iedereen die benieuwd is hoe abdijbier gemaakt wordt dit hier kan komen bekijken.


    De jongste telg is in januari 2008 aan het publiek voorgesteld.
    De Grimbergen Gold of Grimbergen Dorée

     

    Externe link:
    http://www.grimbergenbier.be









    Grimbergen Gold – Dorée – 8% Alc. Vol.
    Alken/Maes – Alken






     

    Goudblond bier met een romige witte fijne schuimkraag.

    Mooie koolzuurpareling.

     

    De neus bied ons een geurig moutaroma

    Bitter en licht kruidig

     

    De eerste slok is verrassend.

    We genieten van een lekkere moutsmaak.

    Het bier heeft een mooie hopbitterheid.

    Met een goed gedoseerde kruidigheid.

    Hier en daar dwarrelen er zoete toetsjes door het smakenpalet.

    Het bier ligt goed in balans.

    En heeft een mooie karaktervolle nasmaak.


    Ik sta versteld! Ik had het eerlijk niet verwacht

    Vergeleken met de andere bieren van Grimbergen spring dit biertje er toch uit.

     

    Een goed gebrouwen fris biertje die naar meer smaakt.

    Toch opletten voor de 8% Alc.

     

    Kortom samen met de Optimo Bruno is de jongste telg van Grimbergen een van de beste bieren uit hun gamma.

    Commercieel? Ja, ...maar ik denk dat dit nieuwe Abdijbiertje ook de echte bierliefhebbers zal kunnen bekoren.

     

    20-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Maartje van Heule 2007 - 't Brouwkot - Gullegem - Gelegenheidsbiertje voor de Tinnekesfeesten van Heule.

    Tineke van Heule, ons maartje,
    Kan werken gelijk een paardje,
    Kan melken, kan mesten,
    Kan schuren gelijk de besten.
    Tineke van Heule, ons maartje,
    Staat hoog in de gunst van mijn vaartje,
    En als moederken haar prijst,
    Dat mijn zuster er om krijst,
    Dan lach ik een beetj' in mijn baardje.

    Liever dan een vis die in een goudzee zwemt,
    Liever dan een vogel die geen sparen kent
    Liever dan een freule, Tineke van Heule,
    Tineke, ons maartjen in haar hemd !    (bis)




     

    René De Clercq uit Deerlijk had het gedicht Tinneke van Heule geschreven en toondichter Emiel Hullebroeck uit Gentbrugge had er muziek op geplaatst.  Beiden waren tijdgenoten.
    Het liedje was zo populair dat er een werkgroep in 1964 besloot om in Heule
    Tinnekesfeesten te houden.

    43 jaar later zijn er nog altijd Tinnekesfeesten te beleven en brouwt brouwerij ’t Brouwkot uit Gullegem
    voor de gelegenheid het eerste Tinnekesbier “’t Maartje van Heule”.



     




    Ik heb nog een flesje uit 2007 kunnen proeven.
    Er werd indertijd slechts 500 liter van gebrouwen.
    Dit zou wel het laatste flesje uit 2007 kunnen zijn!
    De bedoeling is dat brouwerij 't Brouwkot elk jaar met de Tinnekesfeesten
    een brouwsel maakt.


     

    ‘t Maartje van Heule Tripel – 8,5 % Alc. Vol.

    Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem





    Blond biertje
    Ietsje wazig
    Dikke witte schuimkraag.
    Een nogal hevige saturatie die geen invloed heeft aan de smaak

    Het biertje ruikt vrij hoppig (beetje het aroma van Amerikaanse hop)

    gebruikte hoppen zijn de Saaz hop - pellets+ bloemen
    en de styrian goldings - pellets


    Toetsen van koriander.
    Fruitig.

    De aanzet is zeer fruitig
    Ook hier speelt de koriander een belangrijke rol.
    Doordat het biertje bijna 1 jaar oud is, zijn de koriandertoetsen wat afgezwakt
    en dat komt het bier alleen maar ten goede.
    Het bier drinkt zeer fris ondanks zijn 8,5% alc.

    Hop en mout zijn mooi in evenwicht.
    op het einde blijft er nog een lichte bitterheid hangen.

    Een heel lekker gelegenheidsbiertje.




    De Tinnekesfeesten gaan dit jaar door op
    11-12-13-14-15 en 20 september.




    Sfeerbeeld uit 2006, genomen op de bekende zolder van de pastorie.
    De Tinnekeskandidaten kwamen zich even voorstellen.

    14-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een kriekplankje

    DE PROEFZOLDER – KRIEKPLANKJE

     

    Het is zomer en dit wisten ze op Den Proefzolder maar al te goed.

    Op hun veertiendaagse afspraak waren er ditmaal 4 kriekbiertjes te proeven.

    + eventueel aangevuld met nog andere lekkere onbekende drankjes?

    We waren benieuwd.






     

     

    Pas boven gekomen of er stond reeds een glaasje voor ons neus.

    Een Amerikaans proevertje.  Naam van het bier en de brouwerij waren toen onbekend.

    Het bier werd gebrouwen met dennen- of sparrentoppen ipv hop.

    (Intussen via het Zythosforum vernomen dat het om een bier van de Moonlight Brewery ging.  Een brouwerij gelegen nabij Santa Rosa in Californië. (Bedankt Joris)

     

    Het biertje was kurkdroog en had inderdaad een harsachtige smaak.

    Ook een redelijke eenzijdige wrange bitterheid.

    Het mistte wel die frisse typische aroma's van hop.

     

    Naar het schijnt zou het wel gezond zijn omdat verse scheuten van sparren en/of dennen een natuurlijke bron zijn van vitamine C.

    Het proeven meer dan waard!



     



    Wanneer hop schaars of te duur wordt zijn er nog altijd
    Dennen- of sparrenscheuten om mee te brouwen.
    het bier mist dan misschien wel van het fruitige?





    "De dorstigen laven" dit is een van de goede werken die David en Glenn om de veertien dagen
    in acht nemen.  .
    Alhoewel het meer zou moeten zijn "De proevers laten genieten"


     

    Er stond ons nog gezond vloeibaar voedsel te wachten.

    David en Gleen hadden twee proefglaasjes gevuld met het nieuwe bruintje

    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout.




    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout en een vreemd eendje?
    Producten van Alvinne.



     

    Alvinne heeft voor hun Podge de verhoudingen gewijzigd.

    1/3 Podge komende van het calvadosvat

    En 2/3 jonge Podge.

    Vroeger was het net omgekeerd.

     



    Een blended bruintje.

     

    Het resultaat is dat de houtsmaak van vroeger niet zo meer primeert.

    Ze is nog aanwezig maar het biertje is nu veel toegankelijker geworden en gaat meer smaken naar zoete alcohol. 

    Madeiratoetsen zijn er in terug te vinden.

    Ook resten van calvados in de achtergrond

    Lichte zurige prikkels

    Een zeer droge afdronk.

     

    De eerste versie was iets complexer.




    Alvinne brouwer Davy in gesprek met Luc Vermeersch en echtgenote van brouwerij
    De Leite in Ruddervoorde.
    Een nieuw biertje is in aantocht.


     

    Dan was het tijd om het menu van de dag te proeven

    Het kriekplankje

     

    1 Oude kriek 3 Fonteinen

    2 Oude kriek De Cam

    3 Kriek Boon van ’t vat

    4 Kriekenlambik Girardin.



    4 kriekbiertjes met brood en zure kriekjes.
    4 verschillende kleuren, aroma's en smaken.


     

    Oude Kriek 3 Fonteinen

     

    Donker rood

    Licht roze schuim.

     

    Lichte zwavelgeur

    Geurig kriekaroma

    Licht zurig.

     

    De smaak is fris zurig.

    Ook toetsen van hout

    Perfect evenwichtig

    Kurkdroge afdronk

    Lekker aperitiefje

     

     

    Oude kriek De Cam

     

    iets lichter van kleur.

    Bijna geen schuim

     

    Het aroma laat de eerste seconden weinig los

    Na een tijdje waren er fruitige toetsen te ruiken.

     

    De smaak is zeer zurig. Zelfs ietsje te extreem zurig.

    Voor mij toch.

    De kersensmaak van de kersen word daardoor iets verdrongennaar de achtergrond.

    Droge afdronk.

     

     

    3 Kriek Boon van ’t vat.

     

    Donker rode kleur

    Dikke roze schuimkraag

     

    Het aroma is zoet fruitig

    Geurtjes van fruitspekjes

     

    De smaak is overwegend zoet

    Zeer aromatisch

    Een fruitpaletje van frutella’s.

    Kersen op drank

    Een totaal tegenovergesteld smakenpalet of de twee voorgaande.

    Een kriek voor iedereen zeg maar.

     

     

    Kriekenlambik Girardin.

     

    Het kleur is donkerroze

     

    Het aroma ruikt naar Boterspekken

    Werthers Originals

    Dus niet onmiddellijk een kriekgeurtje

    Zeer zacht

     

    De smaak is mals

    Niet zurig

    Een lichte bitterheid

    Met een droge afdronk

    Heel lekker.

     

     


    Het Pajottenland op één plankje




    Uit Groot-Brittannië, Camra members
    Mark and Julie uit Oldham.
     




    Er was nog een proevertje van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

    lees ook Herberg Blond op dit bierblog 

     

    Donker amber van kleur

    Schuimloos.

     

    Het aroma was een beetje waterachtig

    Pilsaroma

     

    Licht geroosterde mout

    Lichte toetsjes van zoethout

    Het bier is nog niet af.

    Het is wel perfect gebrouwen maar mist toch nog een beetje body.

    Het was dan ook een proefbrouwsel.

     


    Proefbrouwsel van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

     


    Ook Bas en Hildegard Van Ostaden van bierfirma
    De Leyerth zijn trouwe bezoekers van de Proefzolder.

    Het was behoorlijk druk geweest volgens Glenn en Davy
    Het bestuur van de Waregemse bierfanaten hadden al vroeg in de morgen een bezoekje gebracht.
    En ook Bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster kwam nog even langs.

    Volgende openingen van de proefzolder:

    30 augustus
    13 september
    27 september
    11 oktober gesloten: Bierhappening Zottegem

    Telkens van 11 tot 16 uur

    Pico Brouwerij Alvinne

    12-07-2008 om 12:41 geschreven door William Roelens


    09-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?


    Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?




    Bière blonde d'Abbaye kleurt amber i.p.v. blond



    Veel informatie vind u niet over dit toch wel vreemd abdijbiertje.

    Het wordt allicht gebrouwen bij brouwerij Haacht, want het rugetiket verteld ons

    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.

    Bier afkomstig van de Abdij van de Norbertijnen van Tongerlo

    Wetende dat de Tongerlobieren gebrouwen worden bij Haacht
    Het wordt gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer.




    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.



     

    Eigenaardig dat dit bier in België gebrouwen wordt want het stadje Saint-Omer bezit ook een brouwerij met dezelfde naam.

    Op hun oude stuntelige website kan men het biertje niet terug vinden.

    Hun nieuwe site is voorlopig nog niet klaar.

     

     

     

    Het Belgisch kroonkurkje links toont een afbeelding van de toren van
    Cathédrale Notre Dame de Saint-Omer.

    Ook het Franse bierviltje van Brasserie Saint-Omer toont deze toren weer.
    Toch een beetje vreemd allemaal.



     

    Bij brouwerij Haacht is dit biertje niet terug te vinden.

    Bière Abbaye de Belgique – 6,2 Alc. Vol.

    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek.

     

    Gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer (Fr)

     

     

    Amberkleurig helder bier met een licht beige schuimkraag.

    Het schuim verdwijnt vlug.

     

    Het aroma is moutig

    Geroosterde mout

    Zelfs een beetje geparfumeerd

     

    De aanhef is zoet.

    Karamel en kandij laten zich gelden

    Ook toetsjes van sinaasappel komt de smaak vervoegen

    In de verte een heel lichte hop bitterheid.

    Maar het bier is over de gehele lijn zoet.

    Op het randje van volmondig.

    Het biertje laat zich smaken maar voor een abdijbier mis het toch wat body.

     

    Door het feit dat het schuim snel verdwijnt is het niet zo smakelijk

    Om te drinken.



    Ook bij Brasserie Saint-Omer is dit biertje niet te vinden.

    09-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bockor Blauw - Brouwerij Bockor Bellegem

    De beste aperitief voor het eten is en blijft nog altijd een lekkere frisse pils.
    Ik weet niet waarom sommige mensen een zoete porto willen nemen om een maaltijd mee te beginnen? 
    eigenlijk is deze drank door zijn zoete smaak er  helemaal niet geschikt voor. 
    Een aperitief mag niet zoet zijn.  Wel is porto traditioneel een drank om te genieten in de loop van de namiddag of 's avonds na een maaltijd.
    Sorry vele portodrinkers maar een gewoon pilsje is veel meer geschikt om het hongergevoel aan te scherpen.




    Het Bockor Blauw logo.

    Persoonlijk ben ik geen echte pilsbier doordrinker, maar op recepties waar ik voor de keuze kom te staan tussen een schuimende pils en een schuimwijntje van niemendal
    dan neem ik al vlug het eerste.
    Ook als dorstlesser is een pilsje mooi meegenomen, alhoewel sommige pilsbieren iets te plakkerig kunnen overkomen zodat u er nog meer dorst van krijgt.
    Een feit is zeker, door zijn alcoholvolume +/- 5% is het een doordrinkbiertje.
    Men spreekt dat de beste pilsbiertjes 5,2% hebben als Alc Vol..
    Heb ik er nu net wel eentje geproefd zeker !!
    Bockor Blauw van Brouwerij Bockor uit Bellegem.




    De echte blauwdrinkers drinken het bier uit de fles.

    Volgens de website van brouwerij Bockor onderscheidt Bockor blauw zich van de Bockor Pils door zijn iets donkere kleurnuance, een wat lagere dichtheid en zijn zachtere, vollere smaak.





    Bockor
    Blauw is een "export", een biertype van lage gisting dat in de jaren '80 immens populair was.
    In feite is dit niet juist want Bockor Export is altijd een pils geweest.
    Enkel de inhoud van het flesje verschilde.
    De pils was 25 cl en de export 33 cl.
    Nergens in mijn archieven vind ik enige publiciteit voor Bockor Export



    Bockor Blauw – 5,2 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bockor – Bellegem




    Mooi helder - Bockor Blauw


    Blond waterachtig geel kleur
    Helder met mooie romige witte schuimkraag.
    Mooie fijne koolzuurpareling.

    De neus is moutig met hoppige toetsen

    De eerste smaak is licht zoetmoutig
    die overgaat in een milde bitterheid
    Het bier drinkt fris.

    Een smakelijke lichte nabitterheid.
    Droge afdronk

    Ik vind het een smekelijk biertje.
    Een echte aperitief




    Buiten het nieuwe originele glas van Bockor Blauw, zou Bockor Blauw ook
    in dit glas mogen getapt zijn?

    05-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Barley Wines en IPA's - Amerikaanse geuren en smaken in Kortrijk



    Dankzij biervriend en hopcollega Carl Kins komen Voske en ik regelmatig in kennis met de Amerikaanse biercultuur.
    Zo waren wij midden januari 2008 samen met Biergoeroe Joris Pattyn uitgenodigd bij Carl om enkele Barley Wines en IPA’s te proeven.

    Carl en Joris zijn echte gepassioneerde bierliefhebbers die regelmatig in een jury zetelen van diverse bierwedstrijden. Zo zijn ze telkens te gast op de World Beer Cup in de USA. 
    Carl schrijft geregeld artikels voor de Zytholoog en zijn grootste hobby is, om zoveel mogelijk Amerikaanse Brouwerijen te bezoeken. Ook de Tsjechische bieren genieten zijn voorkeur.  Als ze maar lekker hoppig en bitter zijn.

    Joris is de Belgische toprater op Ratebeer (Ratebeer is de Amerikaanse website die West-Vleteren nog als beste Bier ter wereld uitriep en de Struise Brouwers als beste brouwers)
    Momenteel heeft hij maar liefst 4216 bierbesprekingen onder zijn naam staan.
    Ook deze geslaagde proefnamiddag beschrijft hij op The Burgundian babble Belt

    http://www.babblebelt.com:80/jblog/011908.html

    Zure en bittere bieren genieten zijn voorkeur.

     


    Joris, gastheer Carl en mezelf.



    12 Amerikaanse biertjes werden er geproefd in kleine en grotere proefglaasjes
    J.

    Omdat de fotografische omstandigheden niet te best waren heb ik de lege flessen meegenomen en er thuis foto’s van gemaakt.

    Daar de meeste geproefde bieren geïnspireerd waren naar Belgisch voorbeeld passen ze wel tussen de Belgische bieren op deze bierblog.



    RED BARN ALE – 6,7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

     

    Donker amber biertje (Oranje)
    met witte schuimkraag.

    Aroma’s van citrus en sinaasappel

    De smaak is fruitig.
    Tarwe – Citrus
    Klein tikkeltje honing (heel diep)?
    Gember
    Geroosterde mout
    Een aangename bitterheid

    Het concept van dit toch wel lekker biertje is een Belgische Saison.






    AVANT GARDE ALE –7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)

     



    Donker oranje biertje met een witte schuimkraag

    De neus ruikt honing – zoethout en karamel.

    De smaak is zoet met hoppige prikkels
    Honing speelt bijna de hoofdrol.
    Een zeer droog bier
    met een lekkere bitterheid op de achtergrond
    Mooi evenwicht.

    Een perfecte nabitterheid die blijft hangen.






    LA ROJA ARTISAN AMBER ALE – 7,2 % Alc. Vol.
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan

     



    Donker oranje bier met witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar hout
    Het bier is gerijpt in eiken vaten.

    Een licht zurige aanzet
    Smaak van eik
    Wilde gist
    Ook een wijnsmaak komt boven
    Iets muffig
    Vanille toetsen.

    Een ambachtelijke bier gebrouwen naar Vlaamse traditie.




    Carl de perfecte gastheer schenkt nog een proevertje in.
    Op de voorgrond twee lost Abbay bieren en La Roya.




    UNPLUGGED – SOUR BROWN ALE – 6 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     




    Donkerbruin bier met een kleine beige schuimkraag.
    Schuim verdwijnt nogal vlug.

    Het aroma ruikt zoet en naar hout

    De smaak is zeer complex
    Karamel – Melkzuur – Hout
    appelen
    zoete basis met zure prikkels.

    Een prachtig uitzonderlijk biertje






    PLINY THE ELDER  - +/- 9% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co.  - Santa Rosa, CA

     

     


    Goudblond bier
    Zeer helder met een dikke witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar Grapefruit – Pompelmoes

    Zeer hoppig bier
    Fruitig waar de pompelmoes de hoofdrol speelt

    +:- 80 EBU
    Door de alcohol is het bier mooi in balans.

    Carl was dol enthousiast over dit bier.
    Een duivels lekkere DIPA.






    RASPBERRY TART   4 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     



    Rood bier met roze schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

    Overtuigende Frambozen aroma

    Een zeer zoete aanhef.
    de smaak is die van Frambozen en niets anders
    Zurige toetsjes strelen de smaakpapillen.
    Het bier is helemaal niet papperig en laat zich vlot drinken.
    Het bier is aangelengd met echt fruit in tegenstelling tot veel andere fruitbieren.


    Perfecte aperitief.






    11 th ANNIVERSARY ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië

     



    Heel donker bier met beige schuimkraag.

    Een hoppig en fruitig aroma
    Karamel?

     

    De aanzet is moutig (karamelmout)
    Toetsen van zoethout
    Donker chocolade en koffie
    Een heel mooie bitterheid in balans met de zoete mout
    Zeer hoppig met een droge afdronk.






    19 ANNIVERSARY GOLDEN ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Deschuttes BreweryBend (Oregon)

     

     


    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    De geur doet aan Pils denken.

    Een Fruitcoctail met een enorm smakenpalet.
    Van snoepjes naar gebak.
    Alcoholtoetsen dringen lekker door.
    Mooi evenwicht tussen hop en mout

    Belgische inspiratie (Belgian Ale)




    Tijd voor een 19 Anniversary Golden Ale.
    Bemerkt ook het plat water op de tafel !



    ALPHA KONG  – 13 % Alc. Vol.
    Three Floyds Brewing Co. – Munster (Indiana)






    Donker amber met een gebrken witte schuimkraag.
    bijna geen schuim

    Aroma van likeur
    Napoleon Mandarin.

    Het bier heeft een zoete smaak
    weinig gehopt
    Het is zeer papperig (volmondig)
    De alcohol dringt teveel door op de voorgrond.

    Gevaarlijk biertje.
    Door de volmondigheid zou ik er ook geen twee lusten.






    OLD GUARDIAN 2007  – 11,2% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië




    Donker amber (Koperkleurig) bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus geeft lichte oxidatie.
    Karamelmout misschien?

    De smaak is die van appelsienen.
    Hoppig
    karamel – likeur.
    De alcohol is niet overdreven maar mooi in evenwicht.

    Hoppige bitterheid.

    Een aangename Brandewijn






    WOODVILLE # 21 - 10,2% Alc. Vol.
    Wood Ville Brewing Co. – Longmont (Colorado)




    Het bier kleurt mooi bruin met een kleine schuimkraag.

    Aroma van eik
    mout

    De smaak is vanille
    Alcoholprikkels geven het bier een lekkere toets
    rozijntjes

    Een prachtig biertje






    ANGELS SHARE ALE - 10,5% Alc. Vol
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

    Aroma’s van hout
    Karamel en Cognac
    Zeer moutig

    Barley Wine
    Smakenboeket van Vanille, rozijntjes
    Pruimen en nog veel meer.
    De alcohol is goed gemaskeerd.
    Een hemelse afsluiter van de proefnamiddag.


    Bedankt Carl !

    04-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!