Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
25-07-2008
Spelziale - Bella Mère - Toernichoise - Saint Denis - 4 bieren van Brasserie Millevertus.
Een van de creatiefste Waalse brouwers is momenteel de oprichter van het broederschap De Deugdzame Metgezellen van Millevertus, nl. Daniël Lessire brouwer van Brasserie Millevertusin Toernich. Toernich is een klein dorpje gelegen tegen Arlon. Vroeger was Daniël bankbediende nu biertovenaar. Hij experimenteert veel met zijn brouwsels en ik mag zeggen dat hij daar aardig begint in te lukken, wat vroeger niet altijd het geval was. De laatste jaren is Daniël echt goed bezig met zijn bieren op punt te zetten. We hebben 4 biertjes geproefd.
Bier gebrouwen op bestelling door de producenten van spelt in de regio van de Haute Sûre in het Groothertogdom Luxemburg.
Wit blond biertje met witte schuimkraag. Het schuim verdwijnt vlug. Wazig met fijne koolzuurpareling
Het aroma is licht zurig Tarwe- Spelt
Ook de aanzet is vrij zurig. zeg maar een wrange zurigheid. Ook grasachtige prikkels komen naar boven Weinig body, iets te waterachtig. het gaat naar een witbiertje
BELLA MÈRE 6,5% Alc. Vol.
Bella Mére, een experimentje met verschillende bittere hoppen en mouten. Voor het eerst verschenen op het festival Brassigaume 2006.
Amberkleurig biertje met een fijne witte schuimkraag Fijne koolzuurpareling.
De neus is redelijk moutig met fruitige toetsen (Perzik?).
De aanzet is licht zurig. De zurigheid vloeit geleidelijk over naar zoet. In de achtergrond is er een aanhoudende hopbitterheid. Toch spelen de zurige toetsjes de hoofdrol wat het bier aantrekkelijk en iets complex maakt.
Wil je goed staan met uw schoonmoeder? verrast ze dan met een Bella Mére. Maar laat het etiket niet zien.
TOERNICHOISE 6,5% Alc. Vol.
Dit bier draagt de naam van het dorp van de brouwerij en is het aan zichzelf verplicht uitzonderlijk te zijn : het eerste brouwsel van Toernichoise Fumée werd met alle scheldnamen overladen (hespensap, beeurk,...)
Donker amberkleurig bier met een beige fijne schuimkraag
De neus is moutig en wordt versterkt met subtile toetsjes van fruit Men ruikt ook rubber
De eerste slok is zurig en gerookt. Het smaakt naar een Duits rauchbier maar niet zo verfijnd.
Fris en zurig door citrus en koriander?
De zurigheid houd aan over de gehele lijn.
SAINT DENIS 7,5% Alc. Vol.
Vedette van het jaar 2006, thans een beetje op de terugweg na de nieuwigheden van 2007. Op de terugweg omdat het minder gepromoot en geproduceerd wordt.
Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag
De eerste aromas vertellen ons niet veel. Zurige toetsjes met peperprikkels
De aanzet is licht bitter met zurige toetsjes (bijna Bella Mère) maar dan komt er een pepersmaakje naar boven die nogal domineert. ook kruidige toetsen laten zich opmerken. Het bier is ook een beetje grassig Ondanks zijn 7,5 % Alc heeft het biertje niet te veel body Afdronk is licht bitter met een lange pepersmaak.
Volgens mij is de lAmararte veel subtieler van smaak. Zeg maar meer afgewerkt en evenwichtiger.
Ook al wordt er in de abdij, sinds de Franse revolutie, geen eigen bier meer gebrouwen toch bestaat "Grimbergen" nog steeds als abdijbier.
De brouwerij Alken-Maes staat in voor de productie en de verspreiding er van en het abdijbier van Grimbergen heeft ondertussen een serieuze plaats op de biermarkt veroverd.
In het oude poortgebouw van de abdij is een "abdijbiermuseum" ingericht zodat iedereen die benieuwd is hoe abdijbier gemaakt wordt dit hier kan komen bekijken.
De jongste telg is in januari 2008 aan het publiek voorgesteld. De Grimbergen Gold of Grimbergen Dorée
't Maartje van Heule 2007 - 't Brouwkot - Gullegem - Gelegenheidsbiertje voor de Tinnekesfeesten van Heule.
Tineke van Heule, ons maartje, Kan werken gelijk een paardje, Kan melken, kan mesten, Kan schuren gelijk de besten. Tineke van Heule, ons maartje, Staat hoog in de gunst van mijn vaartje, En als moederken haar prijst, Dat mijn zuster er om krijst, Dan lach ik een beetj' in mijn baardje.
Liever dan een vis die in een goudzee zwemt, Liever dan een vogel die geen sparen kent Liever dan een freule, Tineke van Heule, Tineke, ons maartjen in haar hemd ! (bis)
René De Clercq uit Deerlijk had het gedicht Tinneke van Heule geschreven en toondichter Emiel Hullebroeck uit Gentbrugge had er muziek op geplaatst.Beiden waren tijdgenoten. Het liedje was zo populair dat er een werkgroep in 1964 besloot om in Heule Tinnekesfeesten te houden.
43 jaar later zijn er nog altijd Tinnekesfeesten te beleven en brouwt brouwerij t Brouwkot uit Gullegem voor de gelegenheid het eerste Tinnekesbier t Maartje van Heule.
Ik heb nog een flesje uit 2007 kunnen proeven. Er werd indertijd slechts 500 liter van gebrouwen. Dit zou wel het laatste flesje uit 2007 kunnen zijn! De bedoeling is dat brouwerij 't Brouwkot elk jaar met de Tinnekesfeesten een brouwsel maakt.
Blond biertje Ietsje wazig Dikke witte schuimkraag. Een nogal hevige saturatie die geen invloed heeft aan de smaak
Het biertje ruikt vrij hoppig (beetje het aroma van Amerikaanse hop)
gebruikte hoppen zijn de Saaz hop - pellets+ bloemen en de styrian goldings - pellets
Toetsen van koriander. Fruitig.
De aanzet is zeer fruitig Ook hier speelt de koriander een belangrijke rol. Doordat het biertje bijna 1 jaar oud is, zijn de koriandertoetsen wat afgezwakt en dat komt het bier alleen maar ten goede. Het bier drinkt zeer fris ondanks zijn 8,5% alc.
Hop en mout zijn mooi in evenwicht. op het einde blijft er nog een lichte bitterheid hangen.
Een heel lekker gelegenheidsbiertje.
De Tinnekesfeesten gaan dit jaar door op 11-12-13-14-15 en 20 september.
Sfeerbeeld uit 2006, genomen op de bekende zolder van de pastorie. De Tinnekeskandidaten kwamen zich even voorstellen.
Het is zomer en dit wisten ze op Den Proefzolder maar al te goed.
Op hun veertiendaagse afspraak waren er ditmaal 4 kriekbiertjes te proeven.
+ eventueel aangevuld met nog andere lekkere onbekende drankjes?
We waren benieuwd.
Pas boven gekomen of er stond reeds een glaasje voor ons neus.
Een Amerikaans proevertje.Naam van het bier en de brouwerij waren toen onbekend.
Het bier werd gebrouwen met dennen- of sparrentoppen ipv hop.
(Intussen via het Zythosforum vernomen dat het om een bier van de Moonlight Brewery ging.Een brouwerij gelegen nabij Santa Rosa in Californië. (Bedankt Joris)
Het biertje was kurkdroog en had inderdaad een harsachtige smaak.
Ook een redelijke eenzijdige wrange bitterheid.
Het mistte wel die frisse typische aroma's van hop.
Naar het schijnt zou het wel gezond zijn omdat verse scheuten van sparren en/of dennen een natuurlijke bron zijn van vitamine C.
Het proeven meer dan waard!
Wanneer hop schaars of te duur wordt zijn er nog altijd Dennen- of sparrenscheuten om mee te brouwen. het bier mist dan misschien wel van het fruitige?
"De dorstigen laven" dit is een van de goede werken die David en Glenn om de veertien dagen in acht nemen. . Alhoewel het meer zou moeten zijn "De proevers laten genieten"
Er stond ons nog gezond vloeibaar voedsel te wachten.
David en Gleen hadden twee proefglaasjes gevuld met het nieuwe bruintje
Festina Lente en de Podge Oak Age Stout.
Festina Lente en de Podge Oak Age Stout en een vreemd eendje? Producten van Alvinne.
Alvinne heeft voor hun Podge de verhoudingen gewijzigd.
1/3 Podge komende van het calvadosvat
En 2/3 jonge Podge.
Vroeger was het net omgekeerd.
Een blended bruintje.
Het resultaat is dat de houtsmaak van vroeger niet zo meer primeert.
Ze is nog aanwezig maar het biertje is nu veel toegankelijker geworden en gaat meer smaken naar zoete alcohol.
Madeiratoetsen zijn er in terug te vinden.
Ook resten van calvados in de achtergrond
Lichte zurige prikkels
Een zeer droge afdronk.
De eerste versie was iets complexer.
Alvinne brouwer Davy in gesprek met Luc Vermeersch en echtgenote van brouwerij De Leite in Ruddervoorde. Een nieuw biertje is in aantocht.
Dan was het tijd om het menu van de dag te proeven
Het kriekplankje
1 Oude kriek 3 Fonteinen
2 Oude kriek De Cam
3 Kriek Boon van t vat
4 Kriekenlambik Girardin.
4 kriekbiertjes met brood en zure kriekjes. 4 verschillende kleuren, aroma's en smaken.
Oude Kriek 3 Fonteinen
Donker rood
Licht roze schuim.
Lichte zwavelgeur
Geurig kriekaroma
Licht zurig.
De smaak is fris zurig.
Ook toetsen van hout
Perfect evenwichtig
Kurkdroge afdronk
Lekker aperitiefje
Oude kriek De Cam
iets lichter van kleur.
Bijna geen schuim
Het aroma laat de eerste seconden weinig los
Na een tijdje waren er fruitige toetsen te ruiken.
De smaak is zeer zurig. Zelfs ietsje te extreem zurig.
Voor mij toch.
De kersensmaak van de kersen word daardoor iets verdrongennaar de achtergrond.
Droge afdronk.
3 Kriek Boon van t vat.
Donker rode kleur
Dikke roze schuimkraag
Het aroma is zoet fruitig
Geurtjes van fruitspekjes
De smaak is overwegend zoet
Zeer aromatisch
Een fruitpaletje van frutellas.
Kersen op drank
Een totaal tegenovergesteld smakenpalet of de twee voorgaande.
Een kriek voor iedereen zeg maar.
Kriekenlambik Girardin.
Het kleur is donkerroze
Het aroma ruikt naar Boterspekken
Werthers Originals
Dus niet onmiddellijk een kriekgeurtje
Zeer zacht
De smaak is mals
Niet zurig
Een lichte bitterheid
Met een droge afdronk
Heel lekker.
Het Pajottenland op één plankje
Uit Groot-Brittannië, Camra members Mark and Julie uit Oldham.
Er was nog een proevertje van brouwerij De Herberg uit Buizingen.
Het is wel perfect gebrouwen maar mist toch nog een beetje body.
Het was dan ook een proefbrouwsel.
Proefbrouwsel van brouwerij De Herberg uit Buizingen.
Ook Bas en Hildegard Van Ostaden van bierfirma De Leyerth zijn trouwe bezoekers van de Proefzolder.
Het was behoorlijk druk geweest volgens Glenn en Davy Het bestuur van de Waregemse bierfanaten hadden al vroeg in de morgen een bezoekje gebracht. En ook Bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster kwam nog even langs.
Volgende openingen van de proefzolder:
30 augustus 13 september 27 september 11 oktober gesloten: Bierhappening Zottegem
De beste aperitief voor het eten is en blijft nog altijd een lekkere frisse pils. Ik weet niet waarom sommige mensen een zoete porto willen nemen om een maaltijd mee te beginnen? eigenlijk is deze drankdoor zijn zoete smaak er helemaal niet geschikt voor. Een aperitief mag niet zoet zijn. Wel is porto traditioneel een drank om te genieten in de loop van de namiddag of 's avonds na een maaltijd. Sorry vele portodrinkers maar een gewoon pilsje is veel meer geschikt om het hongergevoel aan te scherpen.
Het Bockor Blauw logo.
Persoonlijk ben ik geen echte pilsbier doordrinker, maar op recepties waar ik voor de keuze kom te staan tussen een schuimende pils en een schuimwijntje van niemendal dan neem ik al vlug het eerste. Ook als dorstlesser is een pilsje mooi meegenomen, alhoewel sommige pilsbieren iets te plakkerig kunnen overkomen zodat u er nog meer dorst van krijgt. Een feit is zeker, door zijn alcoholvolume +/- 5% is het een doordrinkbiertje. Men spreekt dat de beste pilsbiertjes 5,2% hebben als Alc Vol.. Heb ik er nu net wel eentje geproefd zeker !! Bockor Blauw van Brouwerij Bockor uit Bellegem.
De echte blauwdrinkers drinken het bier uit de fles.
Volgens de website van brouwerij Bockor onderscheidt Bockor blauw zich van de Bockor Pils door zijn iets donkere kleurnuance, een wat lagere dichtheid en zijn zachtere, vollere smaak.
Bockor Blauw is een "export", een biertype van lage gisting dat in de jaren '80 immens populair was. In feite is dit niet juist want Bockor Export is altijd een pils geweest. Enkel de inhoud van het flesje verschilde. De pils was 25 cl en de export 33 cl. Nergens in mijn archieven vind ik enige publiciteit voor Bockor Export
Over Barley Wines en IPA's - Amerikaanse geuren en smaken in Kortrijk
Dankzij biervriend en hopcollega Carl Kins komen Voske en ik regelmatig in kennis met de Amerikaanse biercultuur. Zo waren wij midden januari 2008 samen met Biergoeroe Joris Pattyn uitgenodigd bij Carl om enkele Barley Wines en IPAs te proeven.
Carl en Joris zijn echte gepassioneerde bierliefhebbers die regelmatig in een jury zetelen van diverse bierwedstrijden. Zo zijn ze telkens te gast op de World Beer Cup in de USA. Carl schrijft geregeld artikels voor de Zytholoog en zijn grootste hobby is, om zoveel mogelijk Amerikaanse Brouwerijen te bezoeken. Ook de Tsjechische bieren genieten zijn voorkeur.Als ze maar lekker hoppig en bitter zijn.
Joris is de Belgische toprater op Ratebeer (Ratebeer is de Amerikaanse website die West-Vleteren nog als beste Bier ter wereld uitriep en de Struise Brouwers als beste brouwers) Momenteel heeft hij maar liefst 4216 bierbesprekingen onder zijn naam staan. Ook deze geslaagde proefnamiddag beschrijft hij op The Burgundian babble Belt
12 Amerikaanse biertjes werden er geproefd in kleine en grotere proefglaasjes J.
Omdat de fotografische omstandigheden niet te best waren heb ik de lege flessen meegenomen en er thuis fotos van gemaakt.
Daar de meeste geproefde bieren geïnspireerd waren naar Belgisch voorbeeld passen ze wel tussen de Belgische bieren op deze bierblog.
RED BARN ALE 6,7 % Alc. Vol. The lost Abbaye Port Brewing Company - San Marcos (Californië)
Donker amber biertje (Oranje) met witte schuimkraag.
Aromas van citrus en sinaasappel
De smaak is fruitig. Tarwe Citrus Klein tikkeltje honing (heel diep)? Gember Geroosterde mout Een aangename bitterheid
Het concept van dit toch wel lekker biertje is een Belgische Saison.
AVANT GARDE ALE 7 % Alc. Vol. The lost Abbaye Port Brewing Company - San Marcos (Californië)
Donker oranje biertje met een witte schuimkraag
De neus ruikt honing zoethout en karamel.
De smaak is zoet met hoppige prikkels Honing speelt bijna de hoofdrol. Een zeer droog bier met een lekkere bitterheid op de achtergrond Mooi evenwicht.
Rood bier met roze schuimkraag. Het schuim verdwijnt nogal vlug.
Overtuigende Frambozen aroma
Een zeer zoete aanhef. de smaak is die van Frambozen en niets anders Zurige toetsjes strelen de smaakpapillen. Het bier is helemaal niet papperig en laat zich vlot drinken. Het bier is aangelengd met echt fruit in tegenstelling tot veel andere fruitbieren.
De aanzet is moutig (karamelmout) Toetsen van zoethout Donker chocolade en koffie Een heel mooie bitterheid in balans met de zoete mout Zeer hoppig met een droge afdronk.
19 ANNIVERSARY GOLDEN ALE 8,7% Alc. Vol. Deschuttes Brewery Bend (Oregon)
Blond bier met witte schuimkraag
Moutig aroma De geur doet aan Pils denken.
Een Fruitcoctail met een enorm smakenpalet. Van snoepjes naar gebak. Alcoholtoetsen dringen lekker door. Mooi evenwicht tussen hop en mout
Belgische inspiratie (Belgian Ale)
Tijd voor een 19 Anniversary Golden Ale. Bemerkt ook het plat water op de tafel !
Wie zich in de streek van Malmedy (Provincie Luik - Oostkantons)bevind moet beslist eens het dorpje Bellevaux aandoen. Niet alleen voor zijn 15e eeuwse kerk St. Aubin of de 14de eeuwse watermolen. Neen het kleine pittoreske plaatsje bezit ook een heuse brouwerij.Brasserie de Bellevaux. Genoemd naar de naam van het dorp.
Bellevaux tussen Malmedy en Stavelot Een van de 11 uitzonderlijke dorpen van de Oostkantons.
Deze brouwerij wordt uitgebaat door twee vriendelijke Nederlanders. Carla Berghuis en haar man Wil Schuwer.Verleden jaar werden Voske en ik samen met onze vrienden Thierry en Bianca door het brouwerspaar uitgenodigd en van harte ontvangen.
Het gezellig terras, waar u rustig kan genieten van een lekker biertje. Rustig is het zeker want de weg loopt dood achter de gebouwen.
Terwijl brouwer Wil een eerste groepje toeristen door zijn brouwerij loodste, schonk Carla ons een Blanche Bellevaux in.Een wit biertje van 4,8 % Alc. Vol.Op het prachtige en gezellig terras vertelde Carla ons dat Wil vroeger apotheker was. Na enige tijd kon hij het niet meer aarden en hield hij zijn apothekerszaak voor bekeken en ging rechten studeren in Maastricht.Ondertussen kwam de familie rond 1994 zich nestelen in Bellevaux.Rond 2003 had Will zijn voltijdse job aan de Universiteit van Luik ingeruild voor een deeltijdse. Daar Wil al van jongs af aan een fervent bierliefhebber was, wist hij heel goed wat hij met zijn vrije tijd zou kunnen aanvangen.Waarom geen brouwerijtje stichten in het kleine Bellevaux.
Aan de overkant van de straat bevind zich de mooie brouwerij. De gebouwen en de brouwerij waren oorspronkeloijk een boerderij.
Van op het terras heeft u een mooi zicht op de brouwerij.
Links het proeflokaal en de privégebouwen. Rechts de brouwerij.
Ondertussen had Wil de tijd gevonden om er bij te komen zitten. Dat we met een perfectionist te maken hebben konden we horen uit zijn verhaal.Na een tijdje vond hij in een vrijgekomen boerderijtje eindelijk de geschikte locatie voor zijn brouwerij.Via Internet kwam hij in verbinding met een Canadees die ergens een failliete Japanse brouwinstallatie wist staan.Nu de fotos op Internet konden Wil niet overtuigen.Om zeker te zijn dat hij geen kat in een zak zou kopen reisde hij persoonlijk naar Japan af om te zien of deze brouwerij wel degelijk voldeed aan hetgeen hij had voorop gesteld.
Via containers werd de ontmantelde brouwinstallatie van Japan naar het kleine Bellevaux over gebracht. U kunt zich inbeelden hoe de dorpsbewoners opkeken wanneer dit vreemde transport zich een weg baande door hun smalle straatjes. Een technicus kwam speciaal uit Engeland overgevlogen om er gedurende drie weken de installatie weer te hermonteren en bedrijfsklaar te maken.
Ondertussen volgde Will een cursus bier brouwen aan de universiteit van Leuven.Eind 2005 was het zover.Wil kon gaan proefbrouwen.
De brouwketels zijn in roestvrijstaal en bekleed met roodkoper.
De brouwinstallatie staat verhoogd opgesteld. Onderaan de verbindingen.
De teksten op het schematische hoofdpaneel maken duidelijk dat de installatie uit Japan komt. In het begin was het voor Wil even wennen.
Vooraleer een volgende groep toeristen zich voor een bezoek aanmeldde bezochten we vlug de brouwerij. Inmiddels was Zytholoog Marcel Stockmans, (bestuurslid van de Limburgse Biervrienden) en echtgenote Marleen Claes met hun dochter en schoonzoon bij ons komen aansluiten. Ze kwamen bier ophalen voor hun jaarlijks bierfestival in Hasselt.
De brouwerij met zijn roestvrije brouwketels blinkt van netheid.De brouwinstallatie staat opgesteld op een verhoog op het gelijkvloers.Onderaan het verhoog bevinden zich de leidingen.In de kelder staan de cilinderconische gist- en lagertanks netjes op een rij opgesteld.Ook hier glimt alles van netheid.
De cilinderconische gist- en lagertanks netjes op een rij opgesteld.
Zytholoog Marcel Stockmans en familie luistern aandachtig wat Wil te vertellen heeft.
Wil tapt een bruin biertje. Het bruintje ontbrak toen nog in het gamma.
Wil laat ons proeven van een bruin biertje die hij in de toekomst wil brouwen.Hij iser niet helemaal tevreden over.Het bier mist inderdaad een beetje body maar het was verre van minderwaardig. Andere brouwers zouden misschien met het brouwsel experimenteren. Maar Wil, perfectionist zoals hij is besloot om het biertje weg te laten vloeien. Het bier moet van goede kwaliteit zijn anders brengen we het niet op de markt vertelde hij ons.
Trouwens alle bieren van Wil getuigen van vakmanschap.Het zijn geen echte uitschieters in het grote bierlandschap.Maar ze zijn gebrouwen zoals het moet.Ze laten zich vlot drinken.Het alcohol gehalte is bewust laag gekozen om de vele wandelaars en fietsers tegemoet te komen.En..er kan natuurlijk ook eentje meer geproefd worden.
Via een paar gangetjes komen we in een winkeltje terecht waar de bezoekers het assortiment bieren kunnen aankopen. Niet enkel de inhoud is perfect maar ook de verpakking is uitzonderlijk mooi. Sober en eenvoudig maar met stijl dragen de bieren achtkantige groen-rode etiketten. (Ze doen me denken aan Bofferding het bier uit het Grootherigdom Luxemburg). Op de etiketten het wapen van de voormalige heren van Bellevaux. Rode ruiten met een groene vogel bovenop. Aandachte bezoekers van dit blog zullen waarschijnlijk al gezien hebben dat de vogels noch snavel noch poten hebben! Dit zou te maken hebben dat de Heren van Bellevaux gewond van hun kruistochten terug keerden.
Overal is het logo van de brasserie of het wapenschild van Bellevaux aanwezig. De vogels hebben noch snavel noch poten!
Na het bezoek poseerde brouwer Wil fier naast een poster van zijn Bellevaux Blonde.
Na de rondleiding had Carla Berghuis een paar borden met Ardeense specialiteiten klaar gezet. Ook konden we nog proeven van een Bellevaux Blonde en Black. De letter B staat een beetje centraal. De B van België. De B van Bellevaux
en alle bieren beginnen met een B
Blanche, Blonde en Black
De Brune is nu ook te verkrijgen.
Een van de borden heerlijke Ardeense specialiteiten.
Niet alleen in Poperinge en de streek van Aalst wordt hoppe gekweekt Ook in Bellevaux experimenteert Will met hoppe. Toch een eigenaardig zicht, een hoppeveld in de Oostkantons.
Brasserie Bellevaux beschikt ook over een mooi proeflokaal waar het bij slecht weer gezellig vertoeven is.
DE BIEREN
Blanche - 4,8% Alc.Vol
Wit van kleur. Ietsje wazig met een mooie dikke witte schuimkraag.
De neus is lekker fruitig. Aroama's van Citrus en koriander.
De smaak is fruitig Het biertje is fris en hoppig toetsen van koriander en citrus. De smaak van een lekker wit biertje. De toegevoegde kruiden zijn niet overdreven. Heel mooi in evenwicht. Een echte dorstlesser voor de vele wandelaars die langs de brouwerij voorbij komen.
Blonde van 't vat - 7 % Alc.Vol
De kleur is eerder amber dan blond. Fijn wit schuim. die snel verdwijnt.
De neus is moutig en mooi fruitig
De smaak is zoet in de aanzet. Ook toetsen van koriander zijn hier weer te vnden. Het biertje mist toch ietsje body Ook de smaak van bloemetjes prikkelen de smaakpapillen. Een perfect gebrouwen biertje. Ietsje te commercieel. Maar waarom niet?
Black - 6,3 % Alc.Vol
Donker, bijna zwart van kleur. Een dikke romige lich beige schuimkraag. Wandklevig schuim.
De neus is die van gebrande mout.
De smaak is geroosterde mout Zwarte chocolade het bier heeft een lekkere lichte bitterheid. Droge afdronk. Het bier was vrijwel nog jong toen we het degusteerden. Voor mij toch een van de beste biertjes van de brouwerij. Een beetje meer body zou het bier alleen maar verbeteren.
Conclusie
Alle bieren zijn perfect gebrouwen. Ze zijn misschien iets te braafjes voor de echte bierproever. Maar voor de vele toeristen, wandelaars en fietsers die brasserie Bellevaux aandoen zijn het lekkere dorstlessers en degustatiebiertjes.
Brasserie Bellevaux een oase van rust. Een brouwerij in perfecte harmonie met de omgeving. Echt de moeite om eens te bezoeken.
Wil en Carla, Misschien komt de reportage een beetje laat! Maar het is tevens een beetje publiciteit voor jullie brouwerij en gezellige gastvrijheid voor het seizoen 2008 Bedankt voor de uitnodiging..
Ik heb vliegangst en ik heb mijn hele leven nog nooit gevlogen en dat ben ik nog altijd niet van plan want waarom zou ik mezelf bloot stellen aan angst als het niet echt noodzakelijk is. Tenzij ik een gratis biervliegreisje krijgt van een of andere rijke biergoeroe. Dan zou ik toch misschien overwegen om van de grond te gaan.
Maar een noodzakelijke boodschappenwandeling in de Carrefour van Kuurne bracht me plotseling onrechtstreeks in aanraking met de Belgische Luchtvaart.Meer bepaald Brussels Airlines.
Op de hoogste schappen van de afdeling bier stond het Léon-bier gepresenteerd. Het is een biertje dat speciaal gebrouwen word voor het restaurant Chez Léon in de Beenhouwersstraat te Brussel, want u kunt het alleen maar in dit etablissement drinken. Waarschijnlijk bedoelen ze van het vat, vermits ik het in de Carrefour tegenkwam.
Léon Bier, te verkrijgen in een four pack (4 x 20cl). Op de plastieken verpakking kun je lezen "....zeldzame hop,..." Ik wist niet dat zeldzame hop bestond?
Sedert 15 november 2007 kunnen de passagiers van Brussels Airlines kennis maken met dit biertje. Brussels Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die een exclusief bier serveert. Dankzij een unieke samenwerking tussen het Brusselse restaurant en Brussels Airlines wordt het Chez Leon gerstenat nu ook aan boord van de Brussels Airlines vluchten geserveerd. Alle passagiers die b.flex economy + reizen in Europa of tussen Europa en Afrika vliegen kunnen het bier gratis degusteren. Het wordt speciaal gebrouwen door meester-brouwer Jean Pagura in samenwerking met de brouwerij Alken-Maes. Het is enkel op het vat en in blikjes van 20cl verkrijgbaar.
Ik had geluk. Toen ik het biertje in mijn tuin in Gullegem fotografeerde steeg net een vliegtuig van Brussels Airlines op.
Donkerblond (licht amber) biertje met een gebroken witte schuimkraag Schuim verdwijnt nogal vlug.
De neus is vrij moutig Ook een lichte zurigheid te ruiken. (Tarwe Desembrood)
De eerste slok verraad meteen de aanwezigheid van fruitaroma's. Ondanks dat er op het blikje vermeld staat dat er sinaasappelschillen bijgevoegd zijn smaak ik toetsjes van frambozen ??? De smaak is zoet maar ook niet overdreven (Karamel).
In de achtergrond is er een lichte bitterheid te proeven die naar mijn mening niet in balans is met de zoetigheid en de fruitigheid.
Niet echt mijn biertje. Ietsje te aromatisch. maar op de vluchten van Brussels Airline zal het Léon biertje zeker in de smaak vallen van het merendeel van de Internationale passagiers.
Het aromatisch donkerblondje met een lichte fruitsmaak tussen twee mooie blikjes. Misschien smaakt het nog beter aan boord tussen twee knappe vrouwelijke stewards?
Biervrienden Maarten en Pieter kiezen voor het schuimend sop en trekken het land rond op zoek naar de beste lokale bieren. Dit is de beschrijving van het item Oh drinkbaar België die deel uitmaakt van 1000 zonnen en garnalen.Het dagelijks programma tijdens de week van TV 1.
Ze mogen gerust eens aankloppen bij amateurbrouwer Freddy Foulon uit Bavikhove. Want deze gedreven hobbybrouwer uit Bavikhove brouwt uitstekende biertjes. Hij is al bezig sinds 1989.
Via via, kwam ik in het bezit van twee proefbiertjes van hem. Driepekkel Blond en Driepekkel Donker.
Driepekkel is ook de naam van zijn huisbrouwerijtje. De naam zou een term zijn uit de civiele bescherming.
Op het voorbije Karakterbierweekend in Vichte kon ik eindelijk eens kennis maken met hem. Hij is een praatgrage man die nog met barstensvolle ideeën zit wat bierbrouwen betreft.
Driepekkel Blond een mooi biertje met dikke witte schuimkop. Het blond is veeleer amberkleurig.
Driepekkel Blond
Driepekkel Blond Alc% ??? Ik schat rond de 7-8 % Alc.Vol
Kleur : Donker Blond - Licht Amber
Mooie witte schuimkraag
Het bier is iets wazig met een fijne koolzuurpareling.
De neus is moutig
iets geparfumeerd
Bloemetjes en fruitige toetsen.
De aanhef is zoet
Moutig met toetsen van koriander
de zoetigheid gaat over in een lichte bitterheid
die blijft hangen.
Een redelijke droge afdronk.
Een heel lekker klassiek biertje
Jammer dat het etiket weinig of geen informatie bied.
Driepekkel Donker gebotteld in een Trappistenflesje.
Driepekkel Donker
Driepekkel Donker - Alc% ??? Ik schat rond de 9 - 10% Alc.Vol
Kleur : Donker Bruin
Beige schuimkraag die overvloedig is.
Iets te veel gesatureerd
Na een tijdje kan het bier geproefd worden.
De neus is moutig
Diezelfde Bloemetjes zijn waarneembaar.
Waarschijnlijk gebrouwen met dezelfde gist als Driepekkel Blond.
De aanhef is zoet
Moutig met toetsen van Karamel en chocolade
ook lichte prikkels van alcohol waarneembaar wat het bier iets warmer maakt.
Ook smaakjes van koffie
Dezelfde lichte bitterheid
die blijft hangen.
Het biertje komt jammer genoeg niet ten volle tot zijn recht door de saturisatie.
Anders was het ook een schitterend biertje
Geen informatie door de afwezigheid van het etiket.
Aan het schuim herkent u de lichte saturisatie.
CONCLUSIE :
Freddy is met zijn "Driepekkelbieren" goed bezig
De beide bieren zijn heel lekker en mooi in evenwicht.
Hij speelt met zoet en bitter en dat maakt deze bieren zo interessant.
Jammer van de saturisatie op het donkere bier.
Nu is natuurlijk de vraag?
Of hij steeds dezelfde resultaten bekomt bij het brouwen van deze bieren zonder te veel afwijking van neus en smaak?.
Het is al een tijdje geleden dat carl Kins en ik uitgenodigd waren bij de Struise brouwers om het brouwen bij te wonen van hun 'Black Albert'. Carl zou van deze uitnodiging gebruik maken om er een artikel over te schrijven voor het driemaandelijks biertijdschrift "De Zytholoog". Ik zou de foto's voor mijn rekening nemen.
Daar het artikel nu in de jongste uitgave van de Zytholoog verschenen is, laat ik jullie meegenieten van deze unieke reportage over de beste brouwers van de wereld. Toen we die dag te gast waren was de Franstalige TV, RTBF ook aanwezig.
Open Brouwdag bij De Struise Brouwers
Tekst : Carl Kins (waarvoor dank) Foto's : William Roelens.
Op 15 en 16 februari vond een interessant initiatief plaats. Wegens het feit dat De Struise Brouwers door de deelnemers van de website Ratebeer verkozen werd tot de beste brouwerij ter wereld dienen ze heel wat meer bier te produceren om aan de vraag te kunnen voldoen. Op elk van de vermelde dagen was het open brouwdag voor het brouwen van Black Albert, een bier dat zo beperkt verkrijgbaar is dat het een mythische status heeft (verworven). Weet dat de naam Black Albert gebruikt wordt omdat ze een erg donker Belgisch bier wilden maken. Black staat vanzelfsprekend voor donker, en Albert, de naam van onze koning, staat voor België. Het maximaal aantal aanwezigen was wel strikt beperkt tot twee. Blijkbaar was de interesse voor de vrijdag gering, want niemand had zich ingeschreven om dit mee te maken. William Roelens en ikzelf hadden dit tijdig gedaan voor de zaterdag, en waren aldus de uitverkorenen.
De Struise startten zowat 7 jaren geleden met brouwen op kleine schaal, en dit gebeurde oorspronkelijk bij Caulier in Peruwelz.Doch Peruwelz is ver van Lo-Reninge waar Urbain Coutteau, de man die het meeste in de brouwkuipen roert, woont, en dus was de opvolging niet steeds optimaal. Vandaar dat werd uitgekeken naar een andere brouwerij, dichter bij huis, en dat werd dus Brouwerij DECA Services, Elverdingestraat 4, 8640 Woesten-Vleteren.
Urbain Coutteau - Brouwkunstenaar
Het brouwproces begon erg vroeg, en om dit mee te maken moest om 04.00 s morgens opgestaan worden. Maar, als het voor de goede zaak is, dan is alles mogelijk. Stipt om kwart voor zes staan we aan de DECA-deur. Hier hoort nog een woordje uitleg bij. Volgens ZYTHOS zijn De Struise Brouwers geen brouwerij maar een bierfirma. Ze brouwen weliswaar zelf hun bier bij DECA en, indien de vorige ZYTHOS beschrijvingen nog van kracht zouden zijn, zouden ze dus als brouwerijhuurder worden gecatalogeerd. Hoedanook, die omschrijving bierfirma past als een tang op een varken voor het brouwmeesterschap dat De Struise aan de dag leggen, getuige de Ratebeer-titel, en onze ervaringen. Er wordt wel reeds duchtig nagedacht om een eigen brouwerij op te starten, maar dat is nog toekomstmuziek.
Urbain Coutteau - De Mark Knopfler van Woesten.
Het zoontje van Urbain.
Tony uit Engeland. Op een dag aangeland op de Struisvogelfarm van Urbain. Sedertdien is hij de vaste hulp van de Struise brouwers.
We worden ontvangen door Urbain en zoontje Tom, alsmede Tony, een Engelse vriend, en Nicolas, de zoon van Georges Christiaens van DECA.
Er werd reeds gezorgd voor een gezonde bodem warm water in de maischkuip, en het eerste werk bestaat er nu in om het granenmengsel toe te voegen. Gezien Black Albert een sterk en donker bier is, dient er erg veel mout toegevoegd, inclusief een heel stuk zwarte mout voor de kleur.
Een deel van de moutzakken staan al klaar.
De afspraak was : Carl moest helpen en ik moest de foto's maken. Een faire deal.
De storting van mout gebeurt boven de brouwketel.
De mout (granenmengsel) komt in het verwarmde water van de brouwketel of maischkuip terecht.
Vanuit de waterkookketel wordt er continu warm water toegevoegd tot het beslag op 72 ° C. uitkomt, en die temperatuur werd een ganse tijd aangehouden. Dit is een niet-courante manier van werken, en vindt zijn oorsprong in het feit dat den Albert een mengbier is van twee bieren met dezelfde ingrediënten, maar met verschillende brouwtechnieken. Het eerste bier, gebrouwen op vrijdag, volgde het gewone maischschema, onder meer voor de schuimvorming. Het tweede bier ging voornamelijk voor de body en de alcohol, want het bier bevat zowat 13 ° ABV.
Het brouwproces is begonnen.
Tijdens het opwarmen worden wat weetjes uitgewisseld, onder meer ook met een vriend van Urbain die ons kwam vervoegen, Willy Lohman. Willy baat een drankshop in Cadzand uit, en heefttwee huisbieren die etiketbieren zijn van Struise bieren, met name Sluiswachter Cadzand Blond en Sluiswachter Cadzand Bruin abdijbier. Zo onder meer over de naam, Struise Brouwers die niet lukraak is gekozen. Struis betekentzowel kloek of stoer als struisvogel. Urbain kweekte indertijd struisvogels, maar die handel is niet meer rendabel. Hij heeft wel nog een aantal dieren, teneinde zijn licentie niet te verliezen.
Het Maïschen (de geschrote mout gemengd met warm water) is nog altijd een mooi schouwspel om naar te kijken.
De temperatuur wordt continu in de gaten gehouden aan de hand van een termometer. Immers, DECA is nog een echte ambachtelijke brouwerij waar geen computerapparatuur aan te pas komt. Het aflezen van de meters gebeurt met het blote oog, zoals hoeveel water dient toegevoegd, hoeveel wort er is overgepompt, enz.Enkel voor de opslag van het brouwschema gebruikt Urbain een computer, maar die is meer in trek bij de zoon, die er computerspelletjes op speelt.
De Temperatuur wordt constant in de gaten gehouden door Urbain en Nicolas, de zoon van Georges Christiaens van DECA.
Georges Christiaens kwam regelmatig eens een kijkje nemen of alles naar wens verliep.
Naast de centrale maischkuip zijn er drie koperen kookketels, die gezamenlijk zijn ingemetseld, elk met een capaciteit van 30 hectoliter. Oorspronkelijk bevonden deze zich in een oud gebouw van de brouwerij maar dit werd afgebroken en vervangen door een grotere hangar, voornamelijk ter opslag van de producten van de drankenhandel DECA. Daarin bevinden zich nu die kookketels, vanzelfsprekend naast een grote voorraad dranken. Twee van de drie kookketels zijn momenteel functioneel. De derde, links gelegen, is in perfecte staat, maar wordt sedert 18 jaar niet meer gebruikt. Oorspronkelijk werd die gebruikt bij de aanmaak van tafelbier (als tweede loop bij het brouwen) maar sedert de achteruitgang van de stijl ligt die dus stil. De middelste ketel wordt gebruikt voor het verwarmen van het water, en de rechtse ketel voor het koken van het bier. Een eigenaardigheid is dat de kookketels bovenaan een middengat hebben, dat weliswaar kan worden afgesloten, maar dat doen De Struise niet.
Urbain zet de kranen voorzichtjes open om de gefilterde wort via de koperen lekbak over te pompen naar de kookketel.
Langzaam stroomt het beslag in de lekbak. Prachtig donker bier dat later 'Black Albert' zal noemen.
Tony kan niet wachten om het te proeven. Het bier is nog zoet, maar ervaren brouwers weten op dit tijdstip al of het bier de verwachtingen zal inlossen.
Via de refractometer kijkt Urbain naar het suikergealte van het bier.
Eens het beslag voldoende verwarmd, wordt het overgepompt naar de bierkookketel. En dat is een hele belevenis. Immers, het wort wordt niet rechtstreeks in de ketel gepompt, maar er bovenop. De overpompbuis bevindt zich boven de ketel, en het wort valt een dertigtal centimeter naar omlaag op de bovenrand van de ketel. Door de kracht draait de wort wat rond, en maakt in den beginne prachtige psychedelische tekeningen, alvorens door het middengat in de ketel te verdwijnen.
Het wort maakt prachtige psychedelische tekeningen, alvorens door het middengat in de ketel te verdwijnen.
Carlo Grootaert, een van de vier Struise Brouwers bekijkt het futuristische schouwspel.
De draf wordt door een boer uit de omgeving uit de ketel geschept en meegenomen, maar Urbain houdt veelal wat achter als voer voor zijn struisvogels alsmede voor het bakken van lekker brood. De draf van de Black Albert bevatte nog voldoende suikers om een bier van 6 ° ABV of zelfs meer te maken, maar gezien de beperkte vergistingscapaciteit in DECA kon dit niet. De koeien van de boer en Urbains struisvogels zullen er maar plezier aan hebben.
Eens alle wort overgepompt, wordt het op kooktemperatuur gebracht. Door het openstaande middengat komt de wort-damp naar buiten, en dat levert spectaculaire beelden op omdat de damp niet kan opstijgen. Deze blijft immers hangen onder het dak en vormt daar een ondoorzichtig binnenhuis-wolkendek. Dit middengat dient ook om de hop pellets toe te voegen. Deze worden afgewogen en in zakjes van 1 kilogram verpakt. Je kan die vergelijken met theezakjes die dan in de wort worden gehangen. Dergelijke werkwijze maakt dat de ketel makkelijker te reinigen valt. Voor Black Albert worden er geen kruiden gebruikt. Maar voor de bieren met kruiden worden die ook via het middengat met theezakjes toegevoegd.
Gezien de sterkte van Black Albert wordt niet de volle ketelcapaciteit benut. Voor de lichtere bieren gebeurt dit wel, en dan valt het al eens voor dat de ketel overstroomt op de bovenrand. Opnieuw een uniek zicht.
Door het openstaande middengat komt de wort-damp naar buiten.
De derde Struise Brouwer Peter Braem bekijkt of alles OK is.
De damp blijft hangen onder het dak en vormt daar een ondoorzichtig binnenhuis-wolkendek
Tijdens het koken worden zakken met hop en kruiden in het brouwsel gehangen. Wat? is het geheim van de brouwer.
Na het koken wordt de vloeistof overgepompt naar een koeler waar de temperatuur tot een 20 à 24 ° C. wordt verminderd. En vandaar gaat het naar de kamer met twee open gistkuipen. In een van die open gistkuipen stond het vrijdagbrouwsel te wachten. Alvorens beiden bij mekaar te voegen, wordt nog een extra giststarter klaargemaakt, en deze is heel erg actief, want die loopt na een minuut al over. De open gistkuipen zorgen voor heel wat felle dampen (CO2 onder meer) , en maken feitelijk dat een normaal persoon zich niet langer dan 1 minuut in die ruimte kan ophouden.
Yves Vanden Bussche van de Waregemse Drankcentrale samen met Urbain in de kamer met de twee open gistkuipen. Hij kwam al kijken of het bier klaar was.
Na eerste vergisting gaat het bier naar de lagertanks waar het aldaar zal verblijven voor een periode van tweede vergisting en rijping. Die periode is onbepaald en kan lang uitlopen. Urbain beschrijft dit als luisteren naar het bier, wat neerkomt op de controle van de CO2 in het waterslot. Afhankelijk van de periode die nodig is wordt nadien gebotteld, tot frustratie soms van de inkopers die langer moeten wachten op het beloofde bier.
Sommigen zullen de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van de aanpak hierboven omdat heel wat andere brouwerijen ondertussen zijn overgeschakeld op een volledig gesloten circuit. Enerzijds leidt een gesloten circuit tot minder kansen op infectie, maar tegelijkertijd leidt het ook tot een verschraling van de complexiteit. Dat de Struise complexe en lekkere bieren hebben, bewijzen de vele gewonnen prijzen allerhande, en onze persoonlijke ervaringen. Immers, na gedane arbeid mochten we ook eens proeven, en we lieten ons verleiden door allerhande lekkers, zoals Mikkeller, Pannepot, enz. Mikkeller is een bier dat tot stand kwam door samenwerking met de Deense brouwerij met dezelfde naam. Het is verduiveld lekker, maar zijn hoppigheid verstopt de alcoholrijkdom, zodat het een verraderlijk maar prachtig bier is. Het is een bier dat een even mythische status heeft als Black Albert, omdat het erg moeilijk op de Belgische markt te vinden is. En dat geldt feitelijk voor de meeste productie van De Struise. Voor 2007 ging zowat 90 % naar het buitenland, en sommige bieren worden bijna uitsluitend voor de buitenlandse markt gebrouwen, zo bijvoorbeeld de Pannepot Grand Reserva, waarbij het bier in eerste instantie op nieuwe eiken vaten en in tweede instantie op Calvados vaten gerijpt wordt - totale periode van 24 maanden. Voor 2008 wordt er betracht een 50-50 ratio te bereiken, en dit wordt bewerkstelligd door de grote mediaattentie, die de erkenning door Ratebeer teweegbrengt. Zo zijn reeds heel wat reporters ter plekke geweest, zoals Het Nieuwsblad, Radio 2 maar eveneens de lokale TVFOCUS, die hun reportage aan BELGA heeft bezorgd. Dit leidt er dus mee toe dat alle bieren van de Struise gemakkelijker te vinden zullen zijn op de Belgische markt, en dat kan ons alleen maar erg plezieren.
Dat de Struise Brouwers goede gastheren zijn bewijst deze broodmaaltijd die we konden nuttigen tijdens het brouwproces.
Nadien konden we proeven van een lekkere Mikkeller. Mikkeller is een bier dat tot stand kwam door samenwerking met de Deense brouwerij met dezelfde naam. Moeilijk te vinden op de Belgische markt.
Dat de pers interesse heeft kunnen wij getuigen, want tijdens ons bezoek komt ook de RTBF opdraven in de brouwerij. Bij aankomst is hun oorspronkelijk idee om slechts een paar uur te blijven en dan opnieuw naar Brussel te vertrekken zodat hun bijdrage nog in het avondnieuws kan worden opgenomen. Dit plan wordt snel bijgespijkerd na het proeven van het biergamma, en leidt er uiteindelijk toe dat de bijdrage pas later op de week wordt uitgezonden.
Wegens dit speciaal bezoek zijn ook de partners van Urbain komen opdraven, met name Carlo Grootaert, Peter Braem en Philippe Driessens, zodat we de kans krijgen om met de 4 Struise musketiers te babbelen. En de geestdrift is en blijft duidelijk aanwezig. Doe zo voort, heren, en blijf ons verbazen.
De Struise brouwers van links naar rechts Carlo Grootaert, Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau.
Het uiteindelijke resultaat. De Black Albert van 't vat na maandenlang rijpen.
Twee Limburgse biertjes - Cristal 128 - Golden Oldie Ops-Ale
Twee Limburgse biertjes.
Alken-Maes viert 80 jaar Cristal met '1928'
Cristal 1928 - Kristalhelder (vandaar de naam)
Cristal Alken, het eerste Belgische pilsbier, bestaat dit jaar precies tachtig jaar. Dat viert brouwerij Alken-Maes met de lancering van de premiumpils 'Cristal 1928'. Het bier wordt gebrouwen met hetzelfde brouwwater, dezelfde grondstoffen (mouten en hop) en met hetzelfde gist als de gewone Cristal. Het wordt wel gebrouwen met een hogere densiteit.
'Het bier mag als een eerbetoon beschouwd worden aan tachtig jaar brouwtraditie'
Zoals de naam het al aangeeft een kristalhelder blond biertje. Sprankelend koolzuur Witte schuimkraag wandklevig.
Al bij het openen van het flesje komen de hoparomas al de neus strelen. De eerste slok is fris hoppig. Er is een lichte zurigheid die overgaat in een mooie evenwichtige constante bitterheid. Het biertje heeft een lekkere nabitterheid die blijft hangen. Een appetijtelijke doordrinker en/of dorstlesser. Zelfs als degustatiebiertje zou deze Premiumpils niet misstaan. Ik ben geen echte pilsdrinker maar dit biertje kon me wel bekoren.
80 jaar brouwtraditie
Ook 1928 op het kroonkurkje.
OPS-ALE een Golden Oldie
Twee Ops-Ales met dezelfde inhoud met rechts het exclusief flesje.
De brouwerij Sint-Jozef in Opitter stak in 7.500 bakken Ops-Ale enkele exclusieve bierflesjes.Het bier kreeg vorig jaar de gouden onderscheiding.Daarom kregen enkele flesjes een gouden sticker en er waren ook gouden viltjes op de markt. Het zijn collectors items om de bierdrinkers te bedanken. Ook in 1979, 1996, 1997, 1998 en 1999 kreeg het biertje een gouden medaille op de Wereldselectie.Er kan dus gesproken worden van een Golden Oldie. Het bier is ook erkend als Limburgs streekproduct door VLAM.
Een helder blond biertje met een mooie koolzuurpareling. Witte fijne schuimkraag. Schuim verdwijnt nogal vlug
Lekkere moutaroma Prikkels van vers brood.
De eerste slok is vrij moutig met een lichte bitterheid. Hoppige toetsjes steken hun kop boven. Een mooie nabitterheid die lekker lang blijft hangen. Een aangenaam biertje met een stevige body ondanks de 5,5Alc.%. Het is een mooie veredelde pils, de naam Golden Oldie waardig.
Het normale etiket
Het speciaal Golden label.
De drie flesjes werden mij bezorgd door 2 Limburgse vrienden nl. Rik Didden en Irene Janssens. Waarvoor natuurlijk hartelijkdank.
Op de uitnodiging voor de persconferentie stond er :
Biercafé Brugs Beertje is dit jaar 25 jaar jong.
Reeds een kwart eeuw worden er in deze biertempel met de meeste zorgeen driehonderdtal speciale bieren van Belgische brouwers geschonken.
De lokale ambachtelijke huisbrouwerij De Regenboog uit Assebroek brouwde voor deze feestelijke gelegenheid een speciaal bier dat Brugs Beertje 25 als jubileumnaam kreeg. Een passend hapje hierbij is de nieuwe Brugs Beertjes paté bereid door de familiale onderneming de VeurnAmbachtse uit Alveringem.
We nodigen U graag uit om van deze beide lekkernijen te komen proeven in het Brugs Beertje op dinsdag 10 juni 2008 om 16.00 uur . De Brugse Schepen van Toerisme, de heer Jean-Marie Bogaert zal hier ook even het woord voeren .
We hopen u van harte te mogen verwelkomen.
Deze aanlokkende uitnodiging kon ik niet aan mij laten voorbijgaan.
Temeer omdat ik al een tijdje de sympathieke uitbaatster Daisy, van dit bierheiligdom niet meer had gezien. Hoplid Pierre Step vergezelde mij naar Brugge.
Het Brugs Beertje met de tandem voor de deur. Voor de trouwe stamgasten is dit bijna een alledaags beeld 'Staat de tandem voor De Brugse Beer dan is Johan Brandt er weer'.
Onder ruime belangstelling vond de persconferentie plaats in het zaaltje achteraan het café.
Daisy Claeys geflankeerd door rechts van haar Jogan Brandt en links De Brugse Schepen van Toerisme, de heer Jean-Marie Bogaert
Daisy Claeys verwelkomde de vele genodigden en schetste het Brugs Beertje door de jaren heen.
Het was precies 25 jaar geleden dat ze samen met Jan De Bruyne in het typisch Brugs Kemelstraatje het Brugs Beertje oprichtte.
Het is maar als het café gesloten is, of als u een van de eerste bent dat u deze foto's kunt nemen. Eenmaal het café open is worden de honderd stoelen onmiddellijk ingenomen
De Bruggelingen keken verrast op.Wat eerst niemand voor mogelijk had gehouden is toch werkelijkheid geworden.Het kleine café profileerde zich tot een volwaardig etablissement met een overweldigend aanbod aan speciale Belgische bieren.
Probeer hier maar wijs uit te raken. Daisy en haar medewerkers houden in alle omstandigheden het hoofd en de 300 verschillende artisanale bieren koel.
Het Brugs Beertje karakteriseerde zich in Brugge tot een van de eerste streekbiercafés. Het succes bleef niet onopgemerkt.De geschreven pers, De radio-en televisieploegen kwamen regelmatig aan huis in het Kemelstraatje.Ook de veel te vroeg gestorven Michael Jockson
kwam telkens binnenwippen wanneer hij in de buurt vertoefde.
Daisy in gesprek met een reporter van de VBRO (Brugse Omroep)
Momenteel beschikt deze biertempel naast een ongekende keuze aan flesjesbier over 5 tapinstallaties waaronder steeds de gekende Brugse Zot van de Brugse brouwer en trouwe klant Xavier Vanneste, terwijl de vier andere kranen een wisselend aanbod aan seizoenbieren of nieuwe of bestaande creaties debiteren.
Bijzonder trots is Daisy op haar goede relatie met de Brugse brouwer Johan Brandt van brouwerij De Regenboog uit Assebroek
Zij gaf het woord aan hem die voor deze gelegenheid het Jubileumbier "Brugs Beertje 25" brouwde.
Brugs Beertje 25 heeft een alcoholvolume van 9 vol %. en een mooi goudgele kleur. Het bier is net zoals de andere bieren van het Smisje (soms wordt brouwerij De Regeboog ook genoemd) ongefilterd en heeft een nagisting op de fles. Het heeft een aangename volle zachte smaak en een droge frisse afdronk.
Kenmerken van het bier :
Poperingse aromahop 'Goldings' Ook voor de dryhopping werd Goldings gebruikt om zo nog meer fijne aroma's toe te voegen. Voor de bitterheid werd een kleine hoeveelheid zoethout aan toegevoegd.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag. De neus laat de geur van gist ruiken. Typische Regenbooggist? Kruidige toetsen Kruidnagel?
De eerste slok is lekker kruidig. Niet te veel maar toch genoeg om door te dringen. Mooi in balans met de hoppigheid Heel diep zorgen zoete toetsjes voor afwisseling. De bitterheid houd mooi aan. Een lekker bier met droge afdronk.
Opletten !! Het biertje drinkt gemakkelijk maar zou u kunnen verassen met zijn 9,2 %.
Brugs Beertje 25 is uitsluitend te proeven in het Brugs Beertje Kemelstraat 5 - 8000 BRUGGE. Alle dagen open vanaf 16u00 behalve op woensdag. Uiteraard kan het bier ook aangekocht worden om thuis te drinken. Ook een speciaal bierglas werd ontworpen voor dit verjaardagbier.
Het etiket is bijzonder. Het werd getekent door de bevriende New Yorkse cartoonist Bill Coleman. Het Brugs Beertje en Saltydog (Het cartoonfiguurttje van Bill) maken op een tandem een ritje door de kemelstraat.
Deze "Bicycle for two" is een verwijzing naar het traditionele liedje dat vaak voor waardin Daisy werd gezongen. Het liedje was onlangs nog te horen in het kookprogramma 'The Hairy Bikers' van de BBC. De twee baardige chefs zongen de traditional aan de bar van het Brugs Beertje na het nuttigen van enkele glazen streekbier. Beluisterd het liedje HIER
Of misschien maakt het etiket hier alleen maar publiciteit voor het veilig rijden na meerdere glaasjes "Brugs Beertje 25" jubileumbier.
Tenslotte wenste Jean-Marie Bogaert schepen van toerisme van de stad Brugge in naam van het gemeentebestuur de waardin van het Brugs Beertje van harte proficiat en via enkele anekdotes gaf hij de start van de feestelijkheden.
Naast het Jubileumbier "Brugs Beertje 25" werd met dezelfde ambachtelijke tradities
door De Veurn' Ambachtse 'Brugs Beertjes verjaardagspaté' bereid.
Een lekkere pittige en smeuïge paté.
Het blijft niet alleen bij deze persvoorstelling.
Neen het Brugs Beertje heeft het volgende nog in petto.
zaterdag 28 en zondag 29 juni 2008 telkens van 14u00 tot 19u00
ZONNETERRAS
in de Kemelstraat naar aanleiding van de Braderie.
Brouwer Johan Brandt van brouwerij De Regenboog zal met de biertriporteur enkele van zijn speciale bieren tappen.
zondag 6 juli 2008 vanaf 14u00
Viering van Brugs Beertje 25 jaar jong.
MINI-BIERFESTIVAL
Met bekende en minderbekende bieren die aan kleine prijsjes in proefglaasjes over de toog gaan.
Het ganse jaar blijft verder
het jaar van de Beer.
Nog 25 speciale of nieuwe bieren worden van het vat verwacht waaronder Slaapmutske extra dry hopping, Bière au miel van Dupont, Imperial Porter van de Struise Brouwers enz...
Opgelet : van maandag 7 juli tiot en met woensdag 23 juli zal het Brugs Beertje gesloten zijn voor de jaarlijkse vakantie.
Gedurende de afwezigheid van vaste vertegenwoordiger Sandrino werd stand 1 van Leroy - Van Eecke bemand door Monique (r) de vriendin van HOPster Linda.
STAND 2 - DE RANKE - Dottenijs
Guido Devos brouwer bij Brouwerij De Ranke in gesprek met Dominiek Snauwaert van Tapastaverne Pado in Tielt.
Stuk voor stuk lekkere bieren van De Ranke. Hier mooi gepresenteert in hun wikkels. Binnenkort komt er een vijfde bier bij. "Noir de Dottignies" genaamd naar de gemeente waar brouwerij De Ranke gevestigd is. Dit wordt het eerste bruine biertje die in de ketels van de Henegouwse gemeente zal gebrouwen worden. Een seriueze klepper want 9 vol.%alc., met een bijna zwarte kleur door het gebruik van 6 verschillende moutsoorten, waaronder chocolademout en het zogenaamde Torrifié (gebrande mout) en de hopping met de rassen Challenger en Saaz wordt een bier bekomen met een ongekende warmte en complexiteit die uw smaakpapillen alle kleuren van de regenboog laat zien. We konden op het Karakterbierweekend al genieten van een proefbrouwsel.
De Sympathieke Nico Bacelle, broer van Nino Bacelle (de andere brouwer van De Ranke) had Wevelgemse Tripel bij zich. Vroeger gebrouwen door De Proefbrouwerij, nu vervaardigd in de ketels van De Ranke. Dit bier is enkel verkrijgbaar bij Spirito DiVino/ Bierwinkel Bacelle in de Roeselarestraat 47 te 8560 Wevelgem.
Zoals elk jaar was de BOB bus aanwezig.
STAND 3 - DE GRAAL - Dottenijs
Een goedlachse Wim Saeyens van brouwerij De Graal uit Brakel had er naast zijn lekkere Triverius ook het vernieuwde biertje 'De Graal SloCK' bij. Deze laatste vervangt De Graal Speciale, wat ik persoonlijk jammer vind want De Speciale was toch iets speciaals! De Graal SloCK is een biertje naar een recept van HOP ondervoorzitter Carl Kins.
STAND 4 - DILLEWYNS - Grembergen.
Vincent Dillewyns moest het ditmaal zonder zijn dochters stellen (blokverlof). Gelukkig kon hij een praatje maken met Johan Merkx de vertegenwoordiger van brouwerij De Block. Vicaris Tripel en Vicaris Generaal en het alom gekende Vicardin stonden op de tafels van deze Bierfirma uit Grembergen. De drie bieren worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij.
STAND 5 - STRUBBE - Ichtegem.
De Ichtegemse Grand Cru stond naast de bekende Keyte bieren, Vlaskop gerstebier en Dikke Mathille op het lijstje van brouwerij Strubbe De Ichtegemse Grand Cru genoemd naar de gemeente waar de brouwerij gevestigd is, is nog een roodbruin heerlijk Westvlaams biertje. Een natuurlijk verzuurd biertje die met jong zoet bier versneden wordt.
Marc Strubbe (brouwerij Strubbe) Frederik De Vrieze (Contreras) en Etienne van Poecke (brouwerij De Leite) maken een praatje.
STAND 6 - RODENBACH - Roeselare.
De stand van Rodenbach wordt nog altijd met verve bemand door de twee sympathieke jonge gasten waar hun namen mij spijtig genoeg ontvallen. Naast de Rodenbach klassiek en de Grand Cru kon men terug het heerlijke donker ambere foederbier proeven.
STAND 7 - VERHAEGHE - Vichte
Brouwerij Verhaeghe hield het zoals altijd heel sober. Een tapinstallatie en twee emmers om de glazen te speoeln. Maar de Duchesse de Borgogne en het Echt Kriekenbier die uit de tap vloeien zijn schitterend.
STAND 8 - DUBUISSON - Pipaix
De stand van Dubuisson werd uitgebaat door mensen van de Confrerie. Cuvée des Trolls met zijn 7% Alc. Vol was het enige biertje onder de 10% die deze brouwerij uit Pipaix mee had.
Bush Prestige en naast de bieren van de tap de beide tripels op 75cl fles. Een mooiere gamma konden de Henegouwers niet meebrengen. Prachtige biertjes maar o zo gevaarlijk!
STAND 9 - DE BLAUGIES - Dour / Blaugies
De brouwer Kevin Carlier van de Artisanale Brouwerij De Blaugiesstond samen met zijn vriendin achter de toog. La Moneuse, Bière Darbyste en de saison d'Epeautre waren zowel verkrijgbaar van 't vat of de fles.
Saison d'Epeautre, een echte Waalse Regionale Saison. Met zijn 6% alc en zijn droge afdronk is het een heerlijke dorstlesser.
Altijd op post. Edwin Ghequire en Guy Osteux van het Poperings Bierproeversgenootschap.
STAND 10 - BRASSERIE DE JANDRAIN - Jandrenouille
Brasserie De Jandrain uitgebaat door twee jonge universiteit studenten Stéphane Meulemans en Alexandre Dumont de Chassart brachten hun schitterende saison IV mee. Verkrijgbaar uit de fles en van 't vat. Op de foto : twee brouwers onder elkaar. Links Stéphane Meulemans in gesprek met brouwer Laurent Agache van Brasserie De Cazeau.
STAND 11 - DE LEITE - Ruddervoorde
Gezellig onderonsje bij brouwerij De Leite. Brouwers en HOPleden Luc Vermeersch en Paul Vanneste in gesprek met Biergoeroe 'De Podge' uit Engeland. Ik denk dat het gesprek over hun bier 'Femme Fatale' gaat. Femme Fatale, de lekkere eersteling van deze nieuwe brouwerij uit Ruddervoorde.
Stéphane Meulemans (Brasserie De Jandrain) en Brouwer Marc Strubbe op bezoek bij Brouwerij De Leite.
STAND 12 - BELGOOBEER - Binche
Een heel fris en lekker biertje is deze Belgo Magus van bierfirma Belgoobeer uit Binche. Het biertje wordt gebrouwen bij La Binchoise. Het recept is van de sympathieke Jo Van Art (zie foto) een ingenieur van opleiding en gespecializeerd in brouwtechnieken.
STAND 13 - BAVIK - Bavikhove
Al ieder jaar op het KBW. Brouwerij Bavik met hun Petrusgamma. Mooie prachtige bieren.
STAND 14 - DE BLOCK - Peizegem
Voor het eerst op het KBW Brouwerij De Block uit Peizegem. De brouwerij werd vertegenwoordigd door Johan Merkx en mijn goede vriend John Barrez. John bediend hier Marianne van het gekende bierkafee 'De Eirekedeire' uit Kortrijk. Ze was vergezeld door haar vriend Pieter Kins (broer van Carl)
Naast Dendermondse tripel, Kastaar, het mengbier Special 6 en Satan Gold had brouwerij De Block ook nog deze Satan Red bij.
Op zaterdag waren de meeste trouwe bierproevers aanwezig. Zondag daarentegen was het huilen met de pet op. Jammer genoeg maar de bevolking van Vichte laat het al ieder jaar afweten. HOP zal dringend een ander zaal en datum moeten kiezen.
STAND 15 - VAN HONSEBROUCK - Ingelmunster
Kasteelbier Blond, donker en rouge had brouwerij Van Honsebrouckbij. Natuurlijk mocht de onlangs vernieuwde Brigand niet ontbreken.
Het gamma kon aangekocht worden in hun mooie metalen verpakkingen.
STAND 16 - BOCKOR - Bellegem
Filip, de vertegenwoordiger en Meestertapper van Bockor op foto met Mieke Claerhout Product Manager bij de Bellegemse brouwerij.
Twee nieuwe biertjes. Links Bellegems Wit en rechts het Foederbier van Bockor, speciaal voor het Karakterbierweekend van koolzuurgas voorzien. Het Bellegems wit is al op de markt, het foederbier was maar éénmalig. Spijtig voor de afwezigen.
Gespot aan de stand van Bockor : Michael Vermeren alias 'Mickey Jackson. Beheerder van de blog 'Le Petit Mickey Illustré' Lid van Bierbel . Heeft samen met Philippe Golinvaux en Jean-Marc Boumal bierfirma B.G.V. sprl. opgericht. Zij brouwen La Forestinne.
STAND 17 - CONTRERAS - Gavere
HOP ondervoorziter Car Kins in gesprek met brouwer Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras uit Gavere.
Valeir Blond gelanceerd op een voor mij nog altijd historische avond in juni 2004 die Voske en ik met enkele biervrienden mochten bijwonen. "Valeir" is een lokale legende, een krijger die meevocht in 'De Slag bij Gavere' in 1453.
STAND 18 - ABBAYE DES ROCS -Montignies-sur-Roc
e. Luc Callebaut, vertegenwoordiger van Brasserie de l'Abbaye des Rocs met enkele bierproevers.
l'Abbaye des Rocs Brune. Een heel lekker volmout biertje. Gebrouwen met maar liefst 7 moutsoorten.
Uit Frankrijk, iemand van 'Les amis du bière'. Met een voor de hand liggende das.
Hopleden en BAB leden samen met de Podge. Ook aanwezig Filip Geers van de Engelstalige schitterende blog Belgian Beer Board
STAND 18 - ABBAYE DES ROCS -Montignies-sur-Roc
Jerome Mariage vertegenwoordigd de Henegouwse brouwerij De Cazeauuit Tempeleuve.
Een pracht van een stout - Tournay Noire. Dankzij de speciale mouten en de karakteristieke hop heeft het bier een ronde smaak en een lange afdronk met een opvallende bittere lekkere toets.
TOT ZIENS EN TOT OP HET VOLGENDE KARAKTERBIERWEEKEND WAAR EN WANNEER ??? DIT BLIJFT VOORLOPIG EEN VRAAGTEKEN
Bedankt voor het komen. Voor de vele afwezigen, jammer maar er waren schitterende brouwerijen met prachtige bieren.
Naast de habitués waren ook enkele Nederlandse bierproevers (Gelderland) komen opdagen.
Op de voorgrond de habitués Mark van Pee en Sabine Mans van uit het verre Aarschot.
Ook ik had Nederlandse vrienden meegebracht.Wilma en Dick uit Eindhoven
kwamen een weekendje Vichte (Karakterbierweekend) bijwonen.
Natuurlijk mocht een bezoekje aan de Proefzolder op het programma niet ontbreken.
Zythologen Pierre en Gilberte, uit Nederland Dick en Wilma (lid van Zythos en PINT) en in het midden Bernard Duflou medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem
Ook de slotdag van de brouwcursus 2007-2008 (ingericht door Alvinne Events) maakte dat er nog enkele cursisten aanwezig waren.
Afgestudeerde cursisten en rechts Mark van Pee die de nieuwe cursus zal meevolgen
Het veertiendaagse proefplankje was weer aanlokkelijk.
Een Struise plank, zeg maar, want er stonden 5 kleppers van formaat naast elkaar.
5 biertjes van de Beste Brouwers van de wereld.
Pannepeut 2007 10 % Alc.Vol.
Pannepot 2007 - 10 % Alc.Vol.
Pannepot Grand Reserva vintage 2005 - 10 % Alc.Vol.
Black Albert fles - 13 % Alc.Vol.
Black Albert van t vat. - 13 % Alc.Vol.
De bieren in volgorde zoals hierboven vermeld. De Black Albert van 't vat ontbreekt.
Het proefplankje (De bieren staan andersom of de foto hierboven)
Gelegenheidsschenker David Le Roy neemt zijn taak ernstig.
Door het feit dat in de namiddag het Karakterbierweekend van HOP nog op het programma stond
heb ik maar wijselijk het Struise plankje aan mij laten voorbij gaan en enkel
de Black Albert van het vat geproefd.
De andere Struise biertjes heb ik aangekocht om ze later thuis samen met Voske te degusteren.
De Black Albert, een bier om U tegen te zeggen
Black Albert - 13% Alc.Vol
Donkerbruin bijna zwart van kleur
Dikke bruine schuimkop
De neus is fruitig en gebrande mout
De smaak is fruitig (donker fruit)
met kruidige toetsjes.
Geroosterde mout smaakje
die subliem overgaat in een haast onbeschrijfelijke heerlijke zoetigheid van
donkere chocolade en bruine Kandij.
Ook prikkeltjes zoethout te proeven.
Een droog bier met een kurkdroge afdronk.
Hemels complex.
Vaste waarde op de proefzolder is brouwamateur Marc De Keukeleire.
Hij had dit maal geen bier bij zich maar vergastte de aanwezigen
met een lekker eigen bereide kaas.
We laten Marc even aan het woord.
Kaas maken was in feite mijn eerste passie (zon 6 jaar geleden), vooraleer ik begonnen ben met Gerstenat.
Ik maak zowat alle type kazen (Type Chaumes, Herve, Camembert, Blauwschimmel, Gruyere, abdijkaas, ...).
Maar mijn kleine rijpingskamer heeft zowat zijn eigen koppige microflora en fauna, zodat het resultaat toch steeds een beetje een verrassing blijft, en daar hou ik van.
Ik werk steeds met rauwmelkse kazen. Het risico voor besmetting wordt tot een minimum beprekt omdat de melk reeds 15 minuten na het melken tot kaas verwerkt wordt, en mede omdat de koeien onder heel hygiënische omstandigheden gehouden worden.
De kaas die geproefd geworden is op de proefzolder, is, hoe kan het anders, een abdijkaas van het type St-Paulin. Prachtig te combineren dus met een hogegistingsbiertje.
St-Paulinkaas en Port-Salut werden oorspronkelijk in franse abdijen gemaakt.
Ook in België worden abdijkazen van dit type geproduceerd zoals Maredsous, Orval, Corsendonk en Chimay.
De kenmerken van deze kazen zijn: weinig of geen openingen, zacht smeuïg zuivel met een uitgesproken smaak. De typisch rode tot okerkleurige korst wordt bekomen door een speciale bacterie.
Ulrich Kremer (Uli) een Duitse bierlover uit Keulen met een enorme belangstelling voor Belgische bieren en voornamelijk geuze zorgde in de Mellestraat voor enkele verassingen.
Zijn experimenten noemt hij zelf Geuze Klauwaards en zijn hobbyfirma huisstekerij herti
Hij koopt vaatjes lambiek bij de Geuzestekers en begin deze te mengen
Momenteel maakt hij van verschillende lambieks een 50% verdeling
Via zijn zelfgemaakte etiketten kan hij de verschillende lambieks aankruisen. Hier de helft Hanssens en de helft Oud Beersel
De Hanssens Labiek was twee jaar oud en de Oud Beersel 1 jaar De zure Hanssens en de bittere Beersel leverde een niet zo malse geuze op. De verhoudingen moeten natuurlijk nog aangepast worden.
Hier de helft 3 Fonteinen en de helft Oud Beersel.
Deze geuze was veel beter. De neus was meer uitgesproken De drie fonteinen overheerste deze geuze had meer body. meer evenwicht en zeer droog met een lekker mondgevoel.
De twee geuzen waren vrij plat van schuim.
De Experimentele geuze netjes op één rij.
Ulrich Kremer alias Uli, liefhebber van de Spontane gisting.
Volgend proefplankje wordt er waarschijnlijk eentje van brouwers die de brouwcursus in de loop der jaren hebben meegevolgd
We konden al visueel kennis maken met het biertje Kwibus van brouwerij Danny uit Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck was een van de eerste cursisten van Alvinne Events.
Kwibus van brouwerij Danny uit Erpe-Mere volgende maal op het proefplankje?
Het is algemeen geweten dat, wie als café- of restauranthouder Orval ambassadeur wil worden er niet enkel een Orval met veel eerbied moet kunnen presenteren.
Neen, u moet ook over een dosis creativiteit beschikken om dit Trappistenbier
telkens opnieuw in de picture te kunnen plaatsen.
Patrick en Dominiek van Taverne Pado in Tielt hebben dit goed begrepen.
Naast het perfect serveren van jonge en oude Orval is de gerenommeerde keuken van het duo niet alleen bekend voor tapas maar ook voor hun gerechten klaar gemaaktmet Orval.
Niet voor niets werden ze dit jaar door het Orval Comité (bestaande uit de brouwerij, de concessiehouder en de Broederschap des Sossons d'Orvaulx) bekroond
tot Orval ambassadeur Cum Laude.
Deel van de verzameling Orval ambassadeur Cum Laude.
Er zijn op de wereld slechts 20 zaken die jaarlijks deze titel op hun palmares kunnen plaatsen.
Om dit te vieren hebben ze onlangs nog een reis naar Orval georganiseerd en
loopt er momenteel in hun taverne een Orval tentoonstelling. Dondrdag 29 mei 2008 vond de opening plaats.
De tentoonstelling omvat verschillende objecten. Jaarlijks worden door de abdij enkele speciale bekers, glazen, spiegels, tekeningen enz... uitgebracht in beperkte of genummerde reeks. Dit verhoogt de verzamelwaarde. Stukken speciaal voor de ambassadeurs gemaakt, worden in de eerste twee jaar niet vercommercialiseerd. Verschillende van deze objecten, nagenoeg de volledige glazencollectie, de meeste viltjes en een genummerde reeks pentekeningen van de abdij zijn gedurende de volledige maand juni bij Pado taverne tentoongesteld. Dankzij de medewerking van enkele bevriende verzamelaars werd de tentoonstelling mogelijk gemaakt. Deze tentoonstelling kadert in het Ambassadeurschap Cum Laude van taverne Pado. Het Ambassadeurschap verplicht de titelverdedigers een Orvalevenement te organiseren.
Tot buiten in de bloembak is de aanwezigheid van Orval opmerkzaam
Bij het binnenkomen werden we (hoe kan het anders) door Patrick verwelkomd met een heerlijke jonge Orval.
De kaders met foto's van tapas moesten plaats maken voor kaders met oude bierviltjes, etiketten, pentekeningen enz...
, Waarschijlijk het oudste viltje van Orval (1930) De letter A is volledig zwart.
De Orvalpaté en Orvalkaas mochten niet ontbreken.
Toast met tomatencoulis, orvalkaas en zwarte olijf
Gevulde champignon met kruidig vleesmengsel en orvalkaas uit de oven.
Onder de aanwezigen : van l naar r, schepen Marc Seynaeve van openbare werken, Arsène Verbeke, voorzitter cultuurraad, 1e schepen Luc vannieuwenhuyze, echtgenote van Marc Seynaeve.
Nagenoeg de volledige glazencollectie van Orval is te bezichtigen.
Naast stukken uit de privécollectie van Taverne Pado zorgden Roland Verfaille, Pierre Step, William Roelens en Ludwig Decaluwé voor het nodige tentoonstellingsmateriaal. Rechts op de foto : André vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 juni 2008 van 11u00 tot 00u00 weekends van 15u00 tot 00u00
Dinsdag en woensdag gesloten.
Gedurende de periode vn de tentoonstelling zijn er gerechten klaargemaakt met Orval te verkrijgen.
Pado Stationstraat 68 Tielt (50 meter van het station van Tielt) Inlichtingen : 051/407191
Van deze 10 punten mogen er twee van afgeweken worden.
Met die gegevens in mijn nog resterende hersenen trok ik naar de Proefzolder.
Op het veertiendaags proefprogramma stond er ditmaal Een Saison Plankje
Een Saison Dupont en een Saison Dupont Biologique stonden ons op te wachten.
Naast deze biertjes van Brasserie Dupont stond er nog een Saison de Mai van Saint-Monon en de saison IV van de nieuwe onlangs opgerichte brouwerij Jandrain op het plankje.
Het Waals viertal werd nog aangevuld met de West-Vlaamse saison
n Maurootje (een saison voor Lauwe).
Een biertje die een paar jaar geleden is ontsproten uit mijn
klein brouwersbrein met de hulp van Guido De Vos van brouwerij De Ranke en De Alvinne brouwers waar trouwens het bier gebrouwen wordt. Waarvoor nog altijd eeuwige dank.
Door dat er deze keer vijf proevertjes waren schonk men de biertjes in kleine cognacglaasjes.
Trouwens een ideaal glaasje om te proeven.
Van links naar rechts Saison Dupont, Saison Dupont Biologique, Saison De Mai, saison IV en n Maurootje.
De bieren in dezelfde volgorde als hierboven geschonken in Cognac glaasjes. Het maurootje probeer een plaatsje te bemachtigen.
Daar proefglaasjes op mekaar gelijken en omdat er enkele foto's van bovenstaande bieren reeds in mijn archief zitten zal ik deze foto's hier plaatsen om de bierbespreking wat op te fleuren.
de neus is vrij hoppig met een tikkeltje pilsaroma
De eerste smaak is mooi hoppig ook een zekere kruidigheid (peper) laat zich gelden de mooi uitgebalanceerde bitterheid maakt van dit bier wat men van een echte saison verlangt ; Een dorstlesser. het bier is droog met een droge bittere afdronk zoals het moet. De klassieker onder de saison's
Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag Het schuim is geweldig maar verdwijnt ook weer vlug. Is dan niet meer zo smakelijk om te drinken.
De neus is vrij moutig en bloemig
De smaak is bloemig geparfumeerd. Fruitig - Nectarine - Rode sinaas? Een volmondig biertje Eentje is meer dan genoeg want het komt nogal papperig over. De naam Mai (mei) zou ontsproten ijn omdat het bier gekruid is met "Onze Lieve Vrouwe Bedstro" die enkel te vinden is in de maand mei. Bedstro levert een eerder zoetig kruidig bier op.
Dit bier voldoet niet aan een saison volgens de boven vermelde 10 punten en ondanks de twee toegelaten afwijkingen.
Het Alc % is te hoog Het wordt niet in Henegouwen gebrouwen. Het is geen droog bier Het is niet donkerblond en niet dorstlessend.
Saison IV - 6,5% Alc.Vol.
Brasserie Jandrain -Jandrenouille (W-Br)
Een wit blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.
De neus is bloemig en hoppig Ook geuren van Lychee
De smaak is Lekker hoppig en bloemig. Fruitige toetsjes van Citrus. Men smaakt onmiddellijk dat er Amerikaanse hopsoorten gebruikt zijn. Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid. Het heeft een mooie droge afdronk. Heel lekker biertje en ook geen saison Hij heeft drie afwijkingen i.p.v. twee
Hij komt uit Waals Brabant Het kleur is blond i.p.v. donkerblond De alc % is te hoog.
Een donkerblond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.
De neus is kruidig hoppig lichte overheersende geuren van Jeneverbessen. Ook heel diep een geurig broodaroma.
De smaak is biter hoppig. Overwegend kruidig. Een goed en lekker droog biertje Het heeft een mooie droge afdronk. In ieder geval dorstlessend
Heel lekker biertje maar spijtig genoeg geen saison Hij heeft drie afwijkingen i.p.v. twee
Hij komt uit West-Vlaanderen Hij wordt geschonken uit 33cl flessen De alc % is te hoog.
Botteld hem op 75cl dan heeft hij slechts twee afwijkingen.
Maar in Lauwe hebben ze zoveel punten niet nodig om het bier een saison te noemen
Den Proefzolder zou den proefzolder niet zijn moest er geen proevertje geschonken worden.
Nee geen Elixir d'Anvers maar een proevertje uit een proefbrouwsel (80 liter) naar een recept van Urbain van de Struise Brouwers gebrouwen voor het huwelijk van Tim Wouters van de Bierpalieters. Het officiële brouwsel (eenmalig) zal met de nodige aanpassing van de parameters bij Alvinne gebrouwen worden.
Aan de toog van links naar rechts. Marc Therry en Rob Kindt bestuursleden van het Wereld Folklorefestival Izegem. Hun Festivalbier wordt bij Alvinne gebrouwen. Verder Freddy Debels (Wacho Nieuwsbrief) en Alvinne brouwer Davy Spiessens
We hebben Glenn al menigmaal bier zien tappen en uitschenken maar hier tovert hij een gewoon croquemonsieurke en een Croque Alvinne
(Boursin, Breydelspek, verse basilicum) uit zijn croqueapparaat.
Of ze altijd croques gaan aanbieden op Den Proefzolder, weten ze nog niet zo goed,
't zal een beetje van de vraag afhangen.
Hier het bekomen resultaat. Gegrild met brood uit het Zottegemse. De Hogeschool uit Leuven kan hier niet aan tippen. Wie weet staat er nog een croque 'Festina Lente' op het menu?