Nationale Hopprijskamp en Hoptentoonstelling 2019
Op 4 oktober vond in het Hopmuseum (Poperinge) de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2019, gevolgd door de officiële opening van de hoptentoonstelling 2019 Naast schepen van landbouw Kris Notebaert van Poperinge waren ook Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), en Marc Strubbe voorzitter van de Kortrijkse brouwers aanwezig. Burgemeester Christof Dejaegher had zich verontschuldigd.

Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.

Schepen van Landbouw Kris Notebaert
Schepen van Landbouw Kris Notebaert wil de opgedane kennis van het leaderproject ‘transparant en betrouwbaar’ die in maart 2019 ten einde liep verder ontwikkelen. Het marktgericht omschakelen van bitterhoppen naar aromahoppen is een belangrijke beoordelingsparameter voor de Poperingse hoppeboeren. Dat is de reden dat ze op zoek moeten gaan naar iets vernieuwend. Onder de naam “Durahop – Duurzame hop over de grens heen” werd een Interreg Microproject ingediend dat eind juli 2019 werd goedgekeurd. Dit project loopt van 1 augustus 2019 tot 31 januari 2021.
Dit project staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Nl. grensoverschrijdende kennisoverdracht tussen hoptelers onderling en het opvolgen van het alfa- en oliegehalte voor, tijdens en na de oogst. Dit is van belang om de hop tijdig te plukken om zo de beste kwaliteit aan de brouwers te bieden. Door de hoptelers van elkaar te leren over de grenzen heen willen ze komen tot een duurzamere hopteelt in de grensregio met een optimale kwaliteit. Met het Durahop systeem willen ze de hoptelers langs beide zijden van de grens met elkaar in contact brengen.
Door het Interreg-Project Durahop zal gedurende twee jaar een NIR-analysetoestel ter beschikking gesteld worden aan de hoptelers. Met dit toestel kan het gehalte aan alfa- en betazuren, de droge stof, de HSI en het gehalte aan hopolie geanalyseerd worden. Het analyseresultaat wordt bepaald aan de hand van een model. Veel analyses zijn dus nodig om tot een goed model te komen. Het microproject DURAHOP is gefinancierd binnen bovenstaand Interregprogramma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het uitwerken van een eigen veredelingsprogramma kunnen de Poperingse hoptelers hun positie op de Internationale hopmarkt versterken. De stad Poperinge diende als promotor een project in, in het kader van de PDPO 2014-2020 maatregel, nl. “Uitvoering lokale ontwikkelingsstrategieën”. Copromotoren Inagro, de Katholieke Hogeschool Vives en het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek en partner de vzw HOP stapten mee in dit project met als hoofddoelstelling het ontwikkelen van streekeigen Belgische Hopvariëteiten. De opstart van dit programma is ook het ideale platform om de interesse vanuit de brouwsector verder aan te wakkeren en de samenwerking tussen hoptelers en brouwers te verbeteren. Er zal ook voldoende aandacht besteed worden aan het beschermen van de nieuw ontwikkelde rassen. Eind november-begin december zullen we weten of dit project al dan niet wordt aangenomen.
 Marc Strubbe brouwer en Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers
Marc Strubbe
Het voorzitterschap van de Kortrijkse brouwers zal doorgegeven worden aan brouwer Ignace Vandenbossche.
Het aantal brouwerijen is enorm aan het stijgen. Niet alleen in België maar ook in de gehele wereld. Het is voor de grote brouwerijen beangstigend hoeveel kleinere brouwerijen er dagelijks bij komen. Maar als het aantal brouwerijen stijgt, stijgt ook het aantal bieren. Maar U kunt alleen bier maken wanneer er goede ingrediënten gebruikt worden. Een brouwer als hij creatief wil zijn heeft dus een verscheidenheid aan hopsoorten nodig. Gelukkig vinden we die hier in Poperinge. En wij brouwers kunnen het maar toejuichen dat jullie afgestapt zijn van deze traditionele hoppen. Wij zijn jullie daar zeer erkentelijk voor.
Ik heb nog eens gezegd om de hop direct te verwerken , pelleteren is voor ons belangrijk, want wij brouwers kunnen de hopbellen moeilijker achteraf uit het bier halen. Kleine hobbybrouwers hebben daar minder moeite mee. Wij zijn dus aangewezen op gebruik van pellets.
Nu zie ik dat er een viertal hopboeren hun eigen pelleteerinstallatie hebben. Waarschijnlijk komen er nog enkele bij. Ik vind het nog altijd jammer en een gemiste kans omdat niet centraal te doen! Elk een hoppeboer gaat de gepelleteerde hop anders verpakken. In het tijdschrift ‘Die Brauwelt’ schrijven ze over invloeden door het veranderde klimaat op de verschillende hopsoorten. Dit onderzoek is al een vijftien jaar aan de gang en nu pas gepubliceerd. En de laatste jaren waren sommige extreme hittedagen (dagen boven de 30°) met enorm weinig neerslag. Ze hebben al die gegevens verzameld. En al die hoppesoorten rond de streek van Hallertau in Duitsland hebben ze een klimaatfactor gegeven. Ze hebben gezien dat er een aantal hoppen goed bestand zijn tegen die extreme klimaatveranderingen. Een vb : U heeft de Hallertau Blanc en de Hallertau magnum, deze laatste staat helemaal bovenaan omdat hij goed bestand is tegen die extreme weersomstandigheden en de Blanc staat helemaal onderaan. Het scheelt een factor twee of drie tussenbeide hopperassen. Misschien is het interessant dat de Poperingse hoppetelers eens deze lijsten raadpleegt welke rassen belangrijks zijn en in aanmerking komen om hier te telen. We mogen dus niet de pakken blijven zitten want niet alleen in België schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond ook elders in Europa komen hoe langer meer brouwerijen bij. Neem nu Italië. Tot tien jaar terug waren er vier brouwerijen nu zijn er 1000. In Polen waren er 20 jaar terug 4 brouwerijen die op sterven na dood waren, nu zijn er al 800. Dus dat betekent dat er niet alleen brouwerijen bijkomen maar ook hopboeren! Hopboeren die beginnen te telen en nieuwe rassen kweken. En let op de Poolse pellets worden ook voortaan in België verkocht aan prijzen die enorm goedkoop zijn. Dus Belgische hoptelers opgelet er komen niet alleen brouwers bij maar de concurrentie word groot
 De namen van de jury
UITSLAG In oktober worden de stalen van de jaarlijkse hopoogst in het museum tentoongesteld. Alle Belgische hoptelers nemen deel aan deze nationale hopprijskamp. Een deskundige jury - bestaande uit hoptelers, brouwers en hopspecialisten - keuren de hop en geven punten op aroma, kleur, lupulinegehalte en hoedanigheid bel.
Ontdek de 96 diverse hopvariëteiten die geteeld worden in België.
1 Target : 2 prijzen
1e Prijs Marc Beddeleem – 91,5/100 2e Prijs Johan Rosseel 2 Magnum : 2 prijzen
1e Prijs Dirk Rosseel - 93,5/100 2e Prijs Bart Boeraeve
3 Challenger : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 91,5/100 2e Prijs Patrick Rosseel
4 Golding : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 93/100 2e Prijs Rob Lagache
5 Cascade : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve – 89 /100 2e Prijs Johan Derycke
6 Diversen Aroma : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve 92,5/100 – variëteit Centennial 2e Prijs Joris Cambie - variëteit Centennial Diversen Alfa :
1 prijs 1e Prijs Hannes Lagache – 94/100 - variëteit Nugget Prijzen STAD AALST werden uitgereikt door dhr Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse Hallertau : 2 prijzen 1e Prijs Geert Clarebout 89,5/100 2e Prijs Jean Dewael
Foto's van het gebeuren
 Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) Hij schetste de hopsituatie in de regio van Aalst. Voorlopig hebben ze een collectief van drie hoppeboeren

Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten bedankte de stad Poperinge voor de uitnodiging en voor de toekomstige samenwerking

 Tijd voor het geven van geschenken!

Volle aandacht van de jongere generatie!

Een ietwat oudere generatie hoppeboeren maar nog steeds met veel interesse op post

De hoptentoonstelling is geopend!

Poperinge en Aalst altijd boeiend!
 Hop en nog eens hop, de rijke oogst aan het publiek voorgesteld

Onderlinge gesprekken zijn altijd interessant!

Nog eens beoordelen!

De prijswinnende hoppeboeren met hun diploma's
Belgische Hop
Vereniging: Projectvereniging 'Hoperfgoed' stad Aalst
Hopmuseum
Ville De Cominnes-Warneton
Groeten William
08-10-2019 om 19:52
geschreven door William Roelens
|