NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011





    Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011






    U kan er niet naast kijken bij het binnenrijden van de gemeente Zwalm!
    Dit is het Dorp van de Ronde 2011





    Flanders Classics heeft de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen) aangewezen als

    ‘Dorp van de Ronde 2011’.
    De keuze is een eerbetoon aan een gemeente
    met een groot hart voor de wielersport
    .










     

    De gemeente Zwalm is zo’n voorbeeld van een gemeente.

    Jaarlijks ontvangt Zwalm maar liefst een vijftigtal wielerwedstrijden op haar grondgebied.

    Ook De Ronde van Vlaanderen route (80 km doorkruist deze energieke wielergemeente.  

    Flanders Classics vond de toekenning van de titel ‘Dorp van de Ronde 2011’ een teken van erkentelijkheid voor het groeiende en dynamische sportbeleid van de gemeente en haar grote
    betrokkenheid met de Ronde van Vlaanderen.

     










    Net als Desselegem (Dorp van de Ronde 2010)

    Zie (Koerseklakske nieuw Desselgems bier - brouwerij ’t Gaverhopke)

    pakt Zwalm uit met een nieuw biertje speciaal gebrouwen voor deze heugelijke wielerhoogdag

    met als toepasselijke naam “Zwalms Veloke”.







    Zwalms Veloke 6,5% Alc.Vol. Het bier voor Vlaanderens
    mooiste klassieker.





    Het bier werd ontworpen door Rozebekenaar Peter Croonenberghs.

    Peter is lesgever brouwerij, mouterij en gisting in de brouwersschool te Gent.

    Naast brouwinstallateur is hij ook zigeunerbrouwer bij diverse brouwerijen zoals

    Brouwerij Groede (Zeeuws Vlaanderen), Den Herberg (Buizingen) en De Graal (Brakel)

    Het is in deze laatste brouwerij dat het Zwalms veloke is gebrouwen.


    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikzelf (bierblog en HOPnieuws)
    waren maar al te blij dat we uitgenodigd waren naar de persvoorstelling.
    Het was voor mij ook een aangenaam weerzien met het dorp Zwalm en Peter.







    Ontwerper en brouwer van het bier
    Rozebekenaar
    Peter Croonenberghs aan het woord op de persvoorstelling van
    vrijdag 21 januari 2011





    Het Zwalms veloke is een amberkleurig biertje, Het is gezonder dan EPO.

    Met zijn 6,5 % vol. Alcohol is het biertje niet te sterk en ideaal voor wielertoeristen die de streek aandoen.

    Het is met producten gebrouwen uit de eigen zwalmstreek,
    waaronder 30 % tarwe,
    Momenteel zijn 2.000 liter beschikbaar (dus 6.000 flesjes)
    en maandag wordt nog eens 2.000 liter gebrouwen.






    Naast hem een fiere Burgemeester.
    en kamerlid Bruno Tuybens














    Tal van genodigden kwamen opdagen.






    Waaronder ook deze sympathieke Marc, uitbater van
    B&B
    Het Sprankelend Toeval in Maarkedaal.
    Gekend van het VTM programma "Met vier in bed"







    Zwalms Veloke - 6,5% Alc.Vol.
    Recept en gebrouwen door
    Peter Croonenberghs
    in brouwerij
    De Graal (Brakel)




    Amberkleurig biertje
    met mooie gebroken witte schuimkraag.


    De neus is vrij moutig
    met een heerlijke hoppige neus
    Ook fruitige toetsen prikkelen de neus.

    Een moutige smaak
    met een lekkere voortdurende hopbitterheid.
    Een beetje aards.
    Het biertje heeft lichtzurige toetsen (tarwe)
    Mooi in balans en voldoende body
    wat het aangenaam maakt om te drinken.
    Het heeft een dorstlessend gevoel en toch smaakt het naar meer.
    Het heeft een mooie bittere droge afdronk.
    Een heel lekker biertje die alle bier- en koersliefhebbers
    zal weten te bekoren.





    De nieuwe trots van Zwalm.






    Vlnr : Schepen Marleen Vanwildemeersch , Burgemeester Bruno Tuybens ,
    Brouwer Peter Croonenberghs,
    Uitbater Drankenhandel Schepens Zwalm
    toosten alvast op het succes van het bier.
    Ze nodigen u ook uit in hun gemeente Zwalm op zondag 3 april 2011
    voor de doortocht van de
    95e Ronde van Vlaanderen.


    Info :

    Dorp van de Ronde



    Het biertje zal te verkrijgen zijn in de plaatselijk horecazaken
    en bij 

    Drankenhandel
    Bierhal Schepens
    Paulatemstraat 42
    9630 Zwalm

     

    Of

    Godveerdegemstraat 173

    9620 Zottegem



    23-01-2011 om 11:41 geschreven door William Roelens


    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze proeven in de winter







    Na de geslaagde proefavond
    Kerstbieren in de zomer
    was er nu de avond


    Oude Geuze proeven in de winter.

     

     

     

    Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun
    inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.

    De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.

    Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden,
    maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde
    met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.

    Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het
    supergezellig is om bier te proeven.

    “Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest
    door mijn neef en ik” vertelde hij mij enthousiast.
     
    Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar
    en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is,
    stemde ik maar al te graag toe.






    Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een
    Jacuzzi.  Meer moet dat niet zijn om bier te proeven






    Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.






    Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.




    Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen
    met vrienden.  Liefst mensen die ook graag de zure smaak
    van dit bier kunnen appreciëren.
    Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere
    Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting.
    David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt.
    Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee.
    Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris.
    Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die
    hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje.
    Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier
    uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.


    Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.

    Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.

    Daarom dat we de aroma’s en smaken met zijn allen hebben ontleed.








    Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden.
    Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.

    Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.

    Gegist en gerijpt op eiken tonnen.

    In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen),
    zodat de originele lambiek smaken behouden blijven.
    Vandaar de naam Doesjel

     Cognackleur - Geen schuim

    Het aroma is licht zurig - Fruitig

    Het is mals van smaak

    Ook hier wat fruitigheid.

    Toetsen van patisserie.

    De smaak is eigenlijk niet agressief zuur

    Droge afdronk.

    Heel lekkere lambic





    Doesjel verrassend lekker!







    Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.




    We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne
    Een blended met
    lambik van 3 fonteinen, Lindemans,
    Boon en nog een paar andere.
    Heel verrassend aangenaam.

















    Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt?
    Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers-
    en stekers verenigd in HORAL.
    Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens,
    Timmermans, Oud Beersel en Lindemans.
    De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009









    7% Alc. Vol.
    donkergeel van kleur
    Dikke romige gebroken witte schuimkop
    De geur is die van wilde gist
    licht zurig en fruitig

    De smaak is zuur en licht bitter
    licht fruitig
    een mooie zurige fruitige afdronk
    droog









    Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.

    Fruitig aroma van druiven

    Heel mals van smaak

    Fruiting met minieme toetsen van hout

    Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen
    Hier ook soms een vanillesmaakje

    Het bier is complex maar mooi in evenwicht

    Prachtig!






    Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor
    de gespreksonderwerpen.




    Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp
    genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.

     

     

    Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975

    Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.

    Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?

    Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?

    Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?

    Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).

    Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden.
    En wat dacht u?






    Marc De Keukeleire over micro-organismen




    Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan.
    Zijn onderwerp :
    Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
    bracht hij met brio in de groep

    Hieronder zijn bevinding :

    Een micro-organisme of microbe is een organisme organisme
    dat te klein is om met het blote oog te zien.
    Hieronder vallen alle
    ééncelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben),
    eencellige
    algen en schimmels (waaronder de gisten).
    Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend
    (maar wel tot
    microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.

    Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000)
    micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist)
    (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is.
    Gisten zijn eencellige
    schimmels.
    Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een
    mycelium
    ook als
    eencellige kunnen groeien.
    Gisten onderscheiden zich van
    bacteriën door het bezit van een celkern
    en zijn ook significant groter.
    Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om
    glucose te ontleden
    en deze om te zetten in
    alcohol en koolzuurgas.
    Het metabolisme van S. cerevisiae is
    aeroob of anaeroob.
    Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal,
    onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging.
    De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren
    ten opzichte van oxidatie van glucose (met
    zuurstof) zeer weinig energie op
    (2 moleculen
    ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe).
    Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose
    dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.

     

    Hoe kleiner, hoe sneller
    Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden.
    Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt,
    dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig
    is met de grootte van het organisme
    .
    Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de
    groeisnelheid.
    De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is.
    Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen.
    Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig
    dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid
    de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor
    hij andere organismen een slag voor is.
    Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken.
    Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt.
    In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe.
    Zo delen  levercellen zich eens per drie maanden.


    gisten :

    2-15 um

    1000 um= 1 mm,

    67 gisten op 1 mm

    670 gisten op 1 cm

    448900 gisten op 1 cm2

    0,75 milj per ml per graad plato

    20 plato: 15 milj per ml

    Als die 1 laag dik liggen:

    1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot

    Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen







    We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol.
    lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015

    Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt

    De neus is zwavel

    Zurig - Citroen

    Smaak is zurig

    Met af en toe zoete prikkels

    toetsen van eikenhout

    Soms een tikkeltje Pompelmoes
    Droge afdronk







    De oven voor de  spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.




    Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles.
    Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022










    Cognac  kleur

    Een muf aards aroma,

    Citrus

     

    De smaak is eerder neutral in het begin.

    Niet zo zuur

    Eerder moutig

    In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven

    Dunne body

    Droge afdronk

    Ietsje meer van verwacht.








    Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.)
    gebotteld 11 december 2000
    10 jaar oud







    Muffig aroma

    Aards

    Lichte pompelmoes

     

    Smaak van citroen
    zacht van smaak

    paardendeken

    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitsekend bewaard


    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar





    Davy aan het genieten







    De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken.
    Daarbij zal zijn nieuw bier
    Ma Mère Speciale geschonken worden.
    Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden







    Iemand moet het doen !




    Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze.
    Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden
    geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld






    Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen.
    Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en
    degusteren.
    Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.







    18-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belval - De Proefbrouwerij



    BELVAL - De Proefbrouwerij



    Natuurpunt kocht samen met haar Franse BirdLifepartner Ligue
    pour la protection des Oiseaux (LPO), de gemeente Belval en de
    Conservatoire Champagne-Ardenne het 203 ha grote vijvercomplex van Belval.
    Het gebied ligt in het noorden van Frankrijk, tussen Reims en Verdun,
    in de Argonne-streek.
    Veel Vlaamse en Nederlandse natuurliefhebbers trekken naar deze regio
    omwille van de uitzonderlijke natuurwaarden.










    Het gebied is een schatkamer van biodiversiteit.
    Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven,
    grote en kleine karekieten, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels…
    In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven
    dassen, wilde katten, ringslangen, geelbuikvuurpadjes…
    kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!
    Bovendien is Belval een belangrijke pleisterplaats voor water-
    en waadvogels tijdens de trekperiode.
    Zo verblijven er in het voor- en najaar geregeld kraanvogels en visarenden
    op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km zuidelijker.










    Natuurpunt is voor 55 % eigenaar van ruim 203 ha vijvers en bossen in Belval.
    In overleg met de Franse partners willen Natuurpunt dringend werk
    maken van de restauratie van de dijken van de grote vijvers.
    Het dagdagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Conservatoire Champagne-Ardenne.
    Natuurpunt zal alles van zeer nabij volgen door een vertegenwoordiging
    in de commissie van eigenaars, waarin ze een doorslaggevende stem hebben.
    Samen met hun Franse collega’s zullen ze een vrijwilligerswerking uitbouwen rond Belval,
    waarbij het verenigingsmodel van Natuurpunt als inspirerend voorbeeld zal dienen.

    De aankoop van de vijvers van Belval kadert in de internationale werking van Natuurpunt
    binnen de koepel van Birdlife International, waarbij nationale zusterorganisaties
    samenwerken om belangrijke natuurbehoudsprojecten te verwezenlijken.

     








    Ter gelegenheid van deze aankoop werd het bier ‘Belval’ ontwikkeld,
    een 100% biologisch bier met respect voor natuur en milieu.
    Het is een bier met laag alcoholpercentage op basis van gerst en tarwe
    met nagisting op de fles.
    De verkoop van dit bier draagt bij tot het realiseren van deze,
    voor de natuur in de Argonne zeer belangrijke aankoop.

    Bron : Natuurpunt.





    Belval – 4,8% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi



    Blond biertje met

    witte schuimkraag

     

    Moutig aroma

    Lichtzurige prikkels (tarwe)

     

    De smaak is moutig zoet

    Met een lichte bitterheid in de achtergrond

    Ook fruitige prikkels op de tong

    Het biertje heeft weinig body dit komt door het geringe alcoholgehalte

    Het heeft een bittere droge afdronk.

     

    Het is een uitstekende mals gehopte dorstlesser voor de vele wandelaars

    van Natuurpunt.
    Door zijn 4,8% kunnen ze eentje meer degusteren en

    zo de schatkist wat spijzen.



    Info :


    Carl Grillet

    Ecologische dranken
    verkoop-distributie
    Antwerpsesteenweg 106
    2350 Vosselaar
    Belgique

    BTW: BE 0461 337 641
    Tel: +32 (0)14. 61.27.58
    GSM: +32 (0)497.44.71.05

    http://www.gageleer.be/site/

     

     

    http://www.etangs-belval-argonne.be/

     

    Natuurpunt






    12-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Kessels en De Pelikaan



    Willy Kessels en De Pelikaan



    Bierpartner Geroen weet dat ik samen met mijn kunstvriendin Caro
    regelmatig herbergbezoeken combineert met een
    visite aan een kunsttentoonstelling.

    Naar aanleiding van onze wetenschappelijke biertrip naar Antwerpen
    had hij ook een bezoek ingeschakeld aan

    het FoMu (FotoMuseum Provincie Antwerpen)

    Er was een fototentoonstelling te zien van Willy Kessels (1898 -1974).








    Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger
     in ons land van een nieuwe, 'modernistische' fotografie die
    vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad.





    Geroen in bewondering voor het werk van Kessels.




    Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van
    de beroepsfotograaf in de jaren 1930.
    Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret,
    architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten…
    Bron : FoMu




    Portretstudies



    De Pelikaan – Antwerpen

     




    Om ons wetenschappelijk caféonderzoek verder te zetten

    bezochten wij café Pelikaan.

    een bruin café in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.







     Café Pelikaan kant Melkmarkt






    Café Pelikaan kant Lijnwaadmarkt.






    De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.




    In dit volkscafeetje mogen er maar max 35 personen binnen.

    Ze aanvaarden geen betaal- en kredietkaarten.

    Maar ze tappen naar het schijnt het beste Bolleke van ’t vat
    van de hele koekenstad.

    Wij hebben het niet geproefd om de reden dat we ook de kans 
    kregen om er een Troubadour Blon van ’t vat te degusteren
    (en dit is in onze contreien uiterst zeldzaam).





    Zonder woorden


    Tijdens ons bezoek volgden we de etiquette van een cafébezoek.
    Die luid als volgt volgens


    Amy Groskamp-Ten Have

    2008 dbnl / erven Amy Groskamp-Ten Have

    Hoe hoort het eigenlijk?
    http://www.dbnl.org/tekst/gros006hoeh01_01/gros006hoeh01_01_0030.php

     

    xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />




    Het optreden zij hoffelijk, zoo onopvallend mogelijk en beschaafd.
    Dit houdt dus in: geen op luide toon gevoerde gesprekken;
    het onder alle omstandigheden vermijden van het hardop
    noemen van namen van derden.











    Sinjoren voeren in Café Pelikaan het hoge woord maar buitenlanders
    (lees: niet-Antwerpenaren) worden er getolereerd.





    Men schuive geen stoel (op een terrasvloer b.v.) aan of weg met
     voor anderen hinderlijk gedruisch, men tikke nimmer tegen bord of glas
    om den kellner te roepen,











    In het café mensen van alle sociale klassen en leeftijden










    men onthoude zich ten allen tijde van het staren of
    herhaaldelijk nieuwsgierig omkijken naar derden,
    men houde bij groote drukte geen vrije stoelen bezet
    met pakjes, handtasschen, jassen enz.






    Bier is er elke dag de dagschotel en de sfeer varieert van gezellige tête-à-tête
    aan een tafeltje, tot regelrechte ambiance,
    afhankelijk van hoeveel volk er samentroept.









    Door de gérants wordt het - en terecht! - ongaarne gezien,
    dat voorbijkomende kennissen aan een tafeltje mede
    aanschuiven zonder iets te bestellen.
    Voor den gérant moet iedere stoel zijn geld opbrengen.








    Zij, die in een café van tafeltje verwisselen
    (omdat er b.v. een tafeltje bij het raam is vrijgekomen)
     nemen bij het verhuizen niet zelf kopje of glas mede,
    doch verzoeken den kellner of de serveerjuffrouw dit voor hen te doen.









    Wordt men door het bedienend personeel er op opmerkzaam gemaakt,
    dat men zonder vertering te bestellen niet kan blijven zitten
    (hetgeen soms wel eens minder tactvol geschiedt)
    dan kieze men de wijste partij en verwijdere zich of bestelle een kleinigheid.
    De tijden zijn voorbij, dat een vrouw-alleen niet in een café zou kunnen plaats
    nemen zonder hinderlijk aangestaard of op andere
    wijze lastig gevallen te worden.









    Aan de vrouw, die zich rustig en waardig gedraagt (dit geldt ook voor de jonge vrouw!)
     op kalmen zekeren toon haar bestelling opgeeft en niet door
    herhaald heen en weer geloop of door opvallende manupulaties
    met lippenstift en poederdoos noodeloos de aandacht op zich vestigt,
    zal niemand aanstoot nemen.















    Tenslotte bedenke men, dat men bij een enkele vertering niet
    anderhalf uur kan blijven zitten zonder nogmaals iets te bestellen.
    Een half uur, drie kwartier is ongeveer de spanne tijds,
    die men kan blijven toeven.
    Is er muziek of cabaret met verhoogde prijzen, die feitelijk verkapte entréegelden zijn,
    dan kan men natuurlijk langer blijven.
    Daarom bestelden we nog een Troubadour Blond (6,5% Alc.Vol.) van 't vat




    Troubadour Blond van 't vat - 6,5% Alc.Vol.
    gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi
    voor bierfirma :
    De Musketiers




    .


    Blond met dikke witte schuimkraag
    Een heerlijk fris biertje met een hoppige neus.
    Toetsjes van kruiden en fruit.
    Het biertje heeft een  malse zachtheid van smaak
    ook hier fruitige en kruidige toetsen
    Een lichte bitterheid nasmaak.



    We moeten stilaan toegeven dat bier beter smaakt op café
    dan thuis.  Vooral als de verhalen van de stamgasten gaan over
    een reis met de Trans Siberië-Expres, Art Deco en vroeger was het veel beter.
    En..ja... thuis hebben we ook geen tap.
    Maar we geven niet op!



     

    10-01-2011 om 11:03 geschreven door William Roelens


    08-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welle - Brasserie de Cazeau



    WELLE


    WELLE - De Wellese Fiejesten zetten elk jaar Welle op zijn kop.

    In 2007 zorgden Jan De Backer en Erik Duwé van Tès van Oère Zeggen

    voor een bierige primeur.

    Zij lanceerden de “Welle”, een donkerblond biertje met koppige nasmaak.

    Ze probeerden het karakter van een Wellenaar in het bier te leggen.
    Het recept vonden ze in een oude kookboek.
    Het betrof allicht een recept uit de middeleeuwen want naar
    sommige ingrediënten moesten ze volgens de krant
    Het Nieuwsblad die in dit jaar het nieuws uitbracht lang zoeken.








    Een rasechte Wellenaar had jaren geleden zijn hart verpand aan een Doornikse Schone.

    Haar broer was toevallig Laurent Agache eigenaar van de artisanale brouwerij

    De Cazeau uit Templeuve bij Doornik.

    De beide heren moesten niet lang nadenken waar ze het bier gingen laten brouwen.

    Na enkele flinke proefsessies stond het bier op punt.

    Vandaag bestaat dit biertje nog altijd.










    Welle – 6% Alc.Vol.

    Brasserie de Cazeau – Tempeleuve




     

    Donkerblond biertje

    met witte schuimkraag.

     

    Moutig en fruitige neus

     

    De aanzet is karamel

    hopbitterheid

    Kruidige toetsen

    De bitterheid houd mooi vol

    Het bier is in treffelijk in balans

    Een kruidige afdronk.

     

    Een klassiek goed gebrouwen bier.

     

     

     

     

    INFO

     

    Laurent Agache - Quentin Mariage
    67, rue de Cazeau - 7520 Templeuve
    tél./fax: +32 (0)69 / 35 25 53
    GSM: +32 (0)472 / 97 09 53
    info@brasseriedecazeau.be

     

    De geschiedenis van dit bier vind u hier





     

    08-01-2011 om 17:10 geschreven door William Roelens


    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier Central - Antwerpen




    BIER CENTRAL



    Tussen Kerst en Nieuw zijn Geroen en ik bewust op café bezoek geweest.

    Niet zomaar. Nee dat doen we niet.
    Maar wel om te weten of een streekbiertje beter smaakt
    in een herberg dan thuis.

    Dus eigenlijk is het een bierwetenschappelijk experiment.

    Beste bezoeker u zal waarschijnlijk nu lachen wanneer u dit leest.
    Maar deze experimenten zijn niet te onderschatten.
    Het is vermoeiend en zenuwslopend werk.
    En! U moet zich aan de regels van het cafébezoek houden.
    Dat leg ik later nog eens uit.

    Niet dat we dit voor de eerste keer uitprobeerden,
    maar we wilden zeker zijn of dat Antwerpen

    dezelfde resultaten oplevert of elders in het land.

    We begonnen ons onderzoek niet ver van het Centraal station.
    Namelijk in Café "Bier Central".

     





    Bier Central - De Keyserlei 25
    2018 Antwerpen.
    Zoals alle herbergen op de Keyserlei bezit Bier Central een ruim terras.









    Bier Central mag gerust een schitterende biertempel genoemd worden.
    De nieuwe place to be in Antwerpen voor bierliefhebbers
    Het Indrukwekkend interieur bestaat eigenlijk uit twee delen
    Het voorste gedeelte met een replica van de grandeur van vroeger 
    met het comfort van nu.

    en een achterste gedeelte opgetrokken in hout die doet denken aan een
    gezellige Ierse pub.





    In de Bier Encyclopedie staan twintig Belgische bieren van het vat
    en meer dan 300 Belgische flessenbieren afgedrukt.
    De inleidingen in het boek werden geschreven door Ben Vinken

    Biersommelier, Uitgever en hoofdredacteur van Bierpassie Magazine en 
    Hans Bombeke, Voorzitter van het Antwerps BierCollege 

     

     



    De prachtige luchter gevormd door bierflessen eist alle aandacht
    ondanks de aanwezigheid van de vriendelijke mooie serveerster.






    Een wand van bierkratten verdeeld het café in twee delen.





    Het stralend interieur nog eens extra in de verf gezet door de
    aanwezigheid van Kerstversiering.





    Bierpancarten, emailborden met bierpubliciteit en allerhande kadertjes 
    geven het interieur nog een extra toets.






    Het achterste gedeelte in hout staat in fel contrast met het voorste
    gedeelte van het café.
    Hier waant u zich in een Ierse pub.












    Gezellig zitten poggen in een ton!






    Ruimte zat voor een gezellige proefavond met vrienden.






    Maar liefst 20 bieren van de tap zijn er te verkrijgen






    De tweedelige prachtige toog.





    Een van de mooie glazen tapkranen



    Ik dronk er een Bourgogne des Flandres van ‘t vat een biertje momenteel
    gebrouwen door brouwerij Timmermans (John Martin) uit Itterbeek.
    Vroeger werd dit biertje nog gebrouwen door
    Van Houtryve en 't Hamerken in Brugge en door Verhaeghe uit Vichte.

    De bieren van Timmermans (John Martin) eisen wel alle aandacht op
    in het café.  Het bijna volledige gamma is er te vinden.
    Het volledige productieproces staat trouwens gedrukt in de
    Bierencyclopedie die op de tafels ligt.












    Bourgogne des Flandres van ‘t vat – 5% Alc.Vol.

    Brouwerij Timmermans (John Martin) – Itterbeek






    Donkerbruin bier met een rode schijn

    Witte schuimkraag

     

    De neus ruikt een lichtzurig aroma

    Een beetje muffig

     

    De aanzet is zoet met een lichte zurige smaak in de achtergrond

    Een beetje vineus

    Vlot drinkend bier met fruitige toetsen van kersen

    Het heeft bij momenten een heerlijk Lambiksmaakje

    Droge afdronk

    Een toch lekkere klassieker van slechts 5,0 % Alc
    die al te vaak over het hoofd wordt gezien.







    Hoe kan het anders!
    We lieten ons voor de zoveelste maal verenigen door
    de sympathieke serveerster van dienst Nina.






    Open en bloot maar toch achter een ijzeren gordijn.
    Als u naar het toilet gaat in de kelder
    wacht dit tafereel u op.
    Door drie venters kunt u de onderkant van de tapinstallatie zien +
    de opslagruimte van de bieren.
    Even bent u in een ondergrondse drankenhandel.







    Nina fluisterde ons nog toe..
    "Maak maar veel publiciteit op uw blog en schrijf
    dat iedereen even moeten binnenwippen als ze Antwerpen bezoeken"


    INFO

    Bier Central
    de Keyserlei 25
    2018 Antwerpen

    info@biercantral.be




    O ja, wat ons wetenschappelijk experiment betreft.
    Het was heel positief, maar we hebben ondervonden dat we nog meer
    cafés moeten bezoeken om echt overtuigd te zijn!





    02-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Gezond 2011



    Aan al mijn bezoekers

    Een Gezond 2011

    William





    01-01-2011 om 11:21 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!