NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21) - Je Brűle de Désir - Qantelaer Oak Aged - Slurfke Bruin - Tjeeses Reserva Port - Vals paterke Goud








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21)








     

    Je Brûle de Désir (6,5%Alc.Vol.)
    Bierfirma : Beryllium Erbium Brewery – La Louviere.
    Gebrouwen bij Brasserie de Bastogne - Sibret.


     

    Amberkleurig helder bier met beige schuimkraag.
    De neus is redelijk zoet.
    Enige kruidigheid. 
    Karamel.
    Licht rokerige toetsen.

    Ook de smaak is licht gerookt.
    Vlezige toetsen.
    Kruidig (peperprikje).
    Rokerig.
    Gebrande mout.
    Bessen.
    Maar allemaal zeer matig en dun.
    Ietsje te weinig body om de smaak te laten doorwegen.
    Licht bittere afdronk







    Qantelaer Oak Aged (9,0%Alc.Vol.) Limited Edition 393/760
    Bierhuurder D’Oude Maalderij – Izegem

    Gebrouwen bij Gulden Spoor – Gullegem
    6 maanden gerijpt op maker’s mark bourbon

     

    Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.

    Licht vineus aroma
    Een beetje vanille en cacaopoeder 
    zijn een lekker parfum voor de neus
    Warme alcohol

    Zoet begin
    Moutig
    Chocoladetoetsen
    Vanille
    Ook lichte whisky toetsen
    Geroosterd
    Alles mooi in balans.
    Zwoele warme alcohol
    De afdronk sleep zich lekker lang uit.

    Lekker TOP degustatie bier – gevaarlijk!

     




    Slurfke Bruin (8,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster.





    Donkerbruin bier met een beige volle schuimkraag.

    Zoet moutaroma.
     
    De eerste slokjes zijn zoet.
    Moutig.
    Met een minieme bitterheid op de achtergrond.
    Zoete karameltoetsen zijn bestendig aanwezig. 
    Na een tijdje komt er een alcoholwarmte sterk opzetten.
    Vanilleprikken zorgen voor enige afwisseling.
    Suiker.
    Zoete afdronk.
    Weinig hop.
    Een bier die veel mensen zal bevallen.
    Voor mij is het iets te zoet en de smaak te alcoholisch 
    Toch een goed gebrouwen commercieel bier.





     

    .

    Tjeeses Reserva Port (10%Alc.Vol.)
    De Struise brouwers – Oostvleteren.




    Troebel oranjekleurig kleurig bier.

    De neus bied een fruitig karamel aroma.
    Rozijntjes.

    De eerste slok is hemels!
    Wat kan zoet ook lekker zijn!
    Karamel.
    Rozijntjes, pruimen en een beetje banaan.
    Een vleugje warmte in de afdronk.
    Ondanks de 10% is de alcohol beperkt tot enkel lichte warmte.
    En zo moet het zijn.
    Een hemels bier die u in alle rust moet degusteren
    met zwoele muziek in de achtergrond en liefst in gezelschap.

     


     

     

    Vals paterke Goud (5,5%Alc.Vol.)
    Bierfirma ’t Drankorgel
    Gebrouwen bij De Dool – Helchteren.



    Goudblond bier met witte schuimkraag.

    Helder met mooie koolzuurpareling.
    Lekker moutaroma.
    Een beetje gist in de neus. 

    Het bier heeft een frisse aanzet.
    Moutig.
    Met een lichte bitterheid.
    Diep een klein zuurtje.
    Fruitige toetsen.
    Lekker maar ietsje te mager.
    Mist een beetje karakter.
    Het bier is goed maar niet zo vernieuwend.




    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William









    26-03-2016 om 17:02 geschreven door William Roelens


    18-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten in het Papeneiland - Amsterdam





    ‘Het Papeneiland’




    Annemie en ik bezochten tijdens ons driedaags verblijf in Amsterdam ‘Het Papeneiland’.
    Dit zou volgens de stad één van de vier oudste cafés van Amsterdam zijn.
    Het werd opgetrokken in 1641.
    Dit pittoresk kroegje is gelegen op de hoek van de Prinsengracht nr 1
    en de Brouwersgracht in het hartje van de Jordaan.












    In de 17e eeuw was “Paap” een algemeen scheldwoord voor Katholieken.
    ‘Papeneiland’ was een katholiek café op een eilandje net buiten de stadsmuur.
    In de 17e eeuw werd een geheime tunnel gegraven van de verborgen Posthoornkerk,
    onder de gracht naar de kelder van het café.
    Door die tunnel konden de Katholieken de stad ontvluchten als er problemen waren.
    De ingang van die tunnel is er nog steeds.


    Papeneiland heeft twee voorgevels, een trapgevel aan
    de Prinsengracht en een aan de Brouwersgracht.
    Daar betaalde de eigenaar dubbel belasting voor.
    De belasting werd geheven voor de breedte van de voorgevel met een hijsbalk.
    De eigenaar was dus een welvarend man.
    In mei 2011 was Papeneiland in het nieuws omdat ex-president Clinton er
    enige uren doorbracht tijdens zijn bezoek aan Nederland.
    Hij was er speciaal naar toe gekomen voor de beroemde huisgemaakte appeltaart.









    De beroemde appeltaart, altijd klaar om geserveert te worden.







    Toen we aankwamen vond er een huwelijk plaats.
    En toch was er nergens enige muziek te horen.
    De sfeer moet volgens de eigenaar komen van de gasten zelf.
    De benaming van praathuis is dus hier op zijn plaats.








    Het jonge koppel was onmiddellijk te vinden om te poseren voor mijn smartphoontje.
















    De drukke toog met zijn prachtige tapkraan.









    Het kan soms lastig zijn!

















    Publiciteit voor brouwerij 't IJ is er nadrukkelijk aanwezig!






    Het aangeboden assortiment is een typisch café assortiment
    van het huismerk Amstel tot typische Amsterdamse drankjes van distilleerderij Van Wees.
    Van belegde broodjes tot porties kaas en leverworst (van de bekende slagerij Louman )
    en de top of the Bill (Clinton) is de huisgemaakte appeltaart!

    Gelukkig worden hoe langer hoe meer nieuwe brouwerijen opgericht in de Nederlandse hoofdstad
    zodat het bierassortiment uitgebreider en aantrekkelijker wordt.













    Ik degusteerde een IJBier IPA (7%Alc.Vol)
    van de Amsterdamse brouwerij 'tIJ
    Een goudblond bier met een witte dikke volle schuimkop.
    Een heerlijke wolk van hop tartte mijn neus.
    Citrus, zoete mout. Heerlijk!
    De smaak zet het aangename verder.
    Hoppig en fruitige prikkels laten een aangename indruk na op mijn smaakpapillen.
    Grapefruit en passievrucht gebundeld in een lichte bitterheid
    gevolgd door een droge afdronk maken dit cafeetje hoe langer hoe gezelliger.









    Rustig binnen genieten van het drukke leven op de Prinsengracht
















    Boven is er nog een kleine ruimte om te genieten!

















    De ronde stamtafel.




















    Wij verlaten voldaan dit stukje historie en slenteren verder langs de grachten
    waar geen einde aan komt.



    “Aan de Amsterdamse grachten
    Heb ik heel m'n hart voor altijd verpand”



    Bronnen : Amsterdam Info

    https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/monumenten/monumenten-0/gebouwen-gebieden/beschrijvingen/papeneiland/

    http://www.papeneiland.nl/home.html





    Groeten
    William en Annemie








    18-03-2016 om 17:17 geschreven door William Roelens


    05-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.West-Vlaamse bierproeversgenootschap - 3de proeverij - Belfort Blond - Bryggja Bruin - Pater Pitte - Pilgrim Belgian IPA - Principale Bruin - Spencer Trappist Imperial Stout - 't Stakenhuis - The Belgian Goat - Vagebruin - Caracole Winter



    Derde Proeverij van het
    West-Vlaams Bierproeversgenootschap


















    Voor de derde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen onder hun nieuwe naam. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap).
    We mochten ditmaal een nieuw genoot verwelkomen zodat we net als vroeger weer met z'n zessen zijn.
    Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten kom ons genootschap vervoegen
    en dit in de plaats van Alain Debusschere.
    Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen
    nu door op diverse locaties.
    Ditmaal waren we te gast bij Pierre Step.
    Waarvoor dank.

    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.







    ’t Stakenhuis (6,5%) – 75 cl
    Brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-bos)
    Goed tot december 2014







    Licht wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.

    Het aroma is iets verouderd.
    Lichte qxydatie waarneembaar in de neus.
    moutig.
    Tikje muffig.
     prikje honing waarneembaar (door veroudering).

    De aanzet is zoet.
    Redelijke volle smaak.
    Toch nog veel smaak (ondanks de 6,5%).
    Lichte stroperigheid (van de honing?)
    Zoete afdronk.
    Waarschijnlijk een heel lekker biertje toen het nog jonger was.










    Bryggja Bruin
    (8,0%) – 33cl
    Bryggja Brewery – Moerkerke.







    Bruin bier met gebroken witte schuimkraag.

    Bij de eerste reuk is er weinig aroma te bespeuren.
    Daarna komt er een kleine moutigheid naar boven.
    Ook een lichte alcoholtoets waarneembaar.

    De eerste slokjes zijn zoet.
    Toetsen van peperkoek.
    Karamel.
    Lichte bitterheid in de verte.
    De smaak van de bitterheid is soms storend
    of kom het van de kruiden?
    Ook in de smaak een lichte alcoholwarmte.
    Droge afdronk.
    Niet slecht maar moet misschien hier en daar nog wat aangesleuteld worden.
    Opgelet ! Een flesje van 33cl is misschien te weinig om te delen met zes om een oordeel te vellen.
    maar in de toekomst en eigenlijk nu al een allemansvriend.










    Pater Pitte (8%)
    2 flesjes 33cl
    Origineel blond bier Recept Hans Vandeputte
    Gebrouwen bij Brouwerij Danny (Erpe-Mere).







    Blond wazig bier met witte schuimkraag.

    De neus bied ons eerst een aangenaam fraîcheur.
    Moutig.
    Zoet aroma.
    Tikje muffig.
    Beetje citrus.

    De aanzet is zoet.
    Fris bier waar de zoetheid toch iets overheerst.
    Nadien een beetje plakkerig.
    Lichte fruitigheid waarneembaar.
    Zoete afdronk.
    Een allemansvriend ! 










    Pilgrim Belgian IPA (8,0%) – 75 cl
    A Collaboration Brew De Plukker (Poperinge) en Mazama Brewing (Orgeon).
    Gebrouwen in Oregon






    Amberkleurig met een volle gebroken witte schuimkraag.

    Hoppige neus Citrus.
    Tikje moutig.

    De eerste slok is moutig.
    Beetje zoet in de mond.
    Ook een lichte zuurheid waarneembaar.
    Citrus.
    Stevige body.
    Het bier is jammerlijk iets verouderd.
    De hopbitterheid is afgenomen. maar de smaak is nog altijd raak.
    Een heel lekker bier toen het jonger was.
    Bittere afdronk.










    Belfort 8 Blond (8,0%) – 75cl
    Recept : Philip Vandaele
    Gebrouwen in De Proefbrouwerij (Lochristi)
    100% Belgische hop







    Blond bier met een witte romige schuimkraag.

    De neus is fruitig.
    Licht hoppig.
    De fruitigheid overheerst hoppigheid. 
    Alcohol toets.
    Het aroma van een Violettesnoepje.

    Een zoet aanzet.
    Toetsen van vanille.
    Amandelprikje
    Het bier is mooi in evenwicht.

    Toegankelijk met veel compexiteit.
    De nasmaak is aangenaam bitter.
    Heel lekker bier!










    Lienne The Belgian Goat (8,2 %) - 33 cl
    Brasserie de la Lienne (Lierneux)
    Bier gerijpt op een whisky vat.
    Er zijn er slechts 574 flesjes van gebotteld.






    Blond bier een witte schuimkraag

    De neus bied ons onmiddelijk een whisky aroma.
    Alcoholwarmte.
    Vleugje vanille.

    Zoet begin van karamel.
    Ook vanille en alcoholwarmte in de smaak.
    Licht gerookte turf.
    Hout.
    Zacht bier.
    Goed in evenwicht.
    Aangenaam om te degusteren.
    Prima!










    Vagebruin Winter (8,7 %) - 75 cl
    Brouwerij Vagebond (Merksplas)







    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.

    Moutig aroma.
    Kruidige toetsen van tijm, kruidnagel en salie

    De eerste slokjes zijn zoet.
    Kruidige nota’s Kaneel.
    Ook tijm en salie in de smaak.
    Heel diep een lichte bitterheid.
    Warme alcohol goed verborgen.
    Mooi in balans.
    Zoete afdronk.
    lekker winterbier.
    Het bier was wel lichtjes verouderd (6 maanden)










    Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten heeft de eer als nieuwe genoot
     de Spencer Trappist Imperial Stout uit te schenken.










    Spencer Trappist Imperial Stout (8,7%) – 75 cl
    Spencer Brewery (USA - Massachusetts)
    Eenmalig gebrouwen.







    Zwart bier met lichtbruine schuimkraag.

    Een aroma van geroosterde mout.
    Romig.

    De smaak is zacht geroosterd.
    Enige bitterheid.
    Tikje chocolade.
    Kruidige toetsen.
    Koffieprikken.
    Allemaal braafjes gedoseerd.
    Romig bier.
    Malse en zachte stout.
    Het woordje Imperial is misschien ietsje te ver gezocht!
    Lekker maar veel te duur !










    Caracole Winter (9,0 %) - 75 cl
    Brasserie Caracole (Falmigoul).







    Donker roodbruin bier met licht bruine schuimkraag.

    Schuim verdwijnt snel.
    Zoet aroma.
    Caramel.
    Lichte alcohol toets.
    Melkchocolade.

    Zoete aanzet.
    Ook in de smaak toetsen van chocolademelk.
    Licht gebrande smaak.
    zacht.
    Over de gehele lijn matig zoet en bitter.
    Snoeprig.
    Lijkt een beetje op hun Nostradamus.











    Principale Bruin (9,0%) – 33cl
    Van Steenberge (Ertvelde)
    Gebrouwen voor restaurant ‘Het Pakhuis’ in Gent.







    Donker amber bier met lichtbruine schuimkraag.

    Zoete neus van karamel.
    Chocolade.
    Tikje alcohol in de neus.

    De aanzet is zoet.
    Karamel toetsen.
    Chocolade prikjes.
    Lichtjes geroosterd.
    Ook alcohol in de mond.
    Zoete afdronk.
    Niet slecht





















    Het genootschap genoot na de proeverij van een heerlijke kaasschotel van 
    Broodwinkel Soens uit Heule.






    Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.



    Groeten
    William Roelens









    X

    05-03-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!