NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    23-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling 'Troubadour Westkust' - The Musketeers in het Hopmuseum Poperinge



    Het Poperings Hopmuseum maakt kennis met
    De 'Troubadour Westkust'.











    In het prachtige Hopmuseum in Poperinge stelde Bierfirma
    ‘The Musketeers’ uit Ursel in een tentoongesteld bruin cafeetje
    hun nieuwste telg ‘Troubadour Westkust’ aan de pers voor.






    Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex.
    Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld.
    Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen,
    aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules.
    Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.







    Via een Power Point presentatie brachten Stefaan Soetemans en Kristof De Roo
    een korte beschrijving van hun firma en enkele gegevens over hun nieuwe bier.




    Naast de kwaliteitsbieren Blond (Gouden medaille winnaar World Beer Cup 2010) ,
    Obscura, Magma (Winnaar Zythos Consumententrofee 2010),
    Spéciale en Imperial Stout die reeds een stevige reputatie opgebouwd
    hebben is er nu ook Troubadour Westkust.

    Een licht zomerbiertje voor tijdens de zomermaanden zou je denken?

    Integendeel Westkust is een donker zwart bier van 9,2% Alc.Vol.

    De naam verwijst uiteraard naar onze Vlaamse Westkust, waar al

    eeuwenlang een traditie is van hopkwekerijen.
    Voor ‘Troubadour Westkust’ werd

    100 % Belgische hop gebruikt (Challenger en Magnum),
    en daarmee is het meteen een knipoog naar

    de verschillende Amerikaanse ‘Westcoast IPA’s”.







    De gebruikte hoppen in het bier zijn Challenger en Magnum.



    Met aroma’s van hop, geroosterde mout, koffie en lichte toetsen
    van chocolade en vanille.

    En met smaken van gebrande mout en koffie alles verpakt in een
    hoppige bitterheid bewijzen The Musketeers dat men geen
    Amerikaanse hop nodig heeft om een sterke black IPA te brouwen!










    Het bier verkrijgt dan ook het certificaat van 50% Belgische hop en mag
    het nieuwe Hop logo van de vzw hop gebruiken.

















    De proeverij ging dan door in een bruin cafeetje opgesteld in het
    Hopmuseum t.g.v. een tentoonstelling rond volkscafés .















    Kristof De Roo schenkt en geef nog enige uitleg over dit prachtig biertje.








    Kris Notebaert 1ste schepen Land- en tuinbouw (r) en

    Jurgen Vanlerberghe 2de Schepen Toerisme, feestelijkheden (l)
    zijn een en al aandacht.








    Toeval?













    ‘Troubadour Westkust' is beschikbaar in gebrandschilderde
    flessen van 75 cl en vaten van 30 liter.

    Het bier wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij.










    Brouwerij The Musketeers uit Ursel werd opgericht in mei 2000 door vier
    studievrienden, die in ’96-’97 waren afgestudeerd.

    In mei 2000 lanceerden ze de Troubadour Blond. 
    In 2004 worden ze een professioneel bedrijf gefocust op het op de markt
    brengen van speciaal bieren met een uniek eigen karakter.
     
    In hetzelfde jaar wordt de troubadour Obscura uitgebracht

    De jaren daarop volgden Troubadour Magma, Spéciale en Imperial Stout.

    Momenteel exporteren ze naar Nederland , UK, USA, Frankrijk, Italië en Scandinavië

    Er werden reeds meerdere internationale prijzen gewonnen







    Een tevreden Stefaan!




    Meer informatie :

    Brouwerij The Musketeers
    Tramstraat 8 - 9910 URSEL

    Tel. : 09-226 42 76 fax 09-336 53 25

    e-mail: stefaan@troubadourbeers.com

    Mob. 0476 82 91 99

    Contactpersonen: Stefaan Soetemans en Kristof De Roo

    Website : www.troubadourbieren.be


    Het Hopmuseum






    23-06-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pier Kloeffe - De Proefbrouwerij




    Pier Kloeffe

     

    Pee Klak, Toria, Mong De Vos, Ondineke een bier die genoemd is naar Ondine,
    het hoofdpersonage van De Kapellekensbaan, een boek van Louis Paul Boon enz...

    Veel bieren dragen de naam van volksfiguren.
    Elk dorp had indertijd een volkstype rond lopen.
    Kunstenaars, mensen met een eigenaardig trekje, arme sukkels enz..

    Personen die altijd opgemerkt werden, individuen waarover gesproken werd.
    Dankzij de opkomst van de streekbieren herleven
    die folkloristische figuren weer.

    Veel dorpen of groeperingen zetten die zeldzame personen
    die soms al lang vergeten waren weer in de picture door een biertje
    uit te brengen die hun naam draagt.
    Ze herrijzen weer op het etiket van een flesje gerstenat.
    Dit is leuk voor de folklore in het dorp of de gemeente.
    Ook voor de plaatselijke horeca en natuurlijk voor de brouwer.










    Pier Kloeffe, wel eigenlijk heette hij Petrus Decreton.
    Er wordt verteld dat de familie Decreton
    van adel was en afkomstig zijn uit Picardi‘.

    Tijdens een oorlog zou de familie naar België‘ gevlucht zijn,
    en vanuit het binnenland bereikten ze de kust waar ze vissers werden.
    Maar Pier was gene gewone ...
    Nee ... dat is het minste wat je kan vertellen.
    Ooit was Pier eens bijna schatrijk geweest ... maar Pier zou Pier niet zijn
    als er toen iets grondig misging. En wat was er dan gebeurd ... ?

    Wel, volgens de vertellingen was Pier een erfgenaam
    van iemand uit het Brugse Groot Begijnhof.
    En toen deze persoon stervende was zou Pier daar een erfenis van krijgen.
    Hij moest dus met de trein naar Brugge.
    Maar 's avonds kwam hij dronken thuis.
    Hij had het niet aangedurfd om naar Brugge te reizen
    en had dan maar al zijn treingeld opgedronken ... !
    Pier moest toen opnieuw naar Brugge reizen ...
    maar toen waren de begijnen hem reeds te snel af.
    Ze hielden het hoofd van de stervende vast deden hem 'ja'' knikken
    toen de notaris vroeg of de erfenis naar het Begijnhof mocht gaan,
    en zodoende kwam Pier voor de tweede keer met lege handen thuis ...











    Maar Pier treurde niet lang ... Op het strand van De Panne leerde
    Pier Kloeffe een echte vriend kennen, Louis van de Eynde.
    Die was kunstprofessor in Schaarbeek en had een verblijf in De Panne.
    De kunstenaar ging dikwijls bij het vissersgezin op bezoek.
    En Pier, met zijn typisch vissersgezicht,
    heeft vele malen geposeerd voor Louis' werken.
    Van de Eynde maakte ooit een beeldje van Pier van 30cm.

    Het gemeentebestuur liet het vergroten tot op mans grootte,
    en plaatste het op een duin aan het strand van De Panne.
    En zo kan Pier Kloeffe tot in de eeuwigheid blijven turen
    over zijn strand ... en zijn zee.
     

    PIER KLOEFFE " nen echte visscher "
    Werd geboren in 1853 en overleed in 1939.

    Bron : http://www.depannehoreca.be/pierkloeffe.html






    Pier Kloeffe – 8,1% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi





    Lichtamber – oranje biertje
    met een witte romige schuimkraag

     Bij het openen van het flesje komen

    de aroma’s van karamel en mout u tegemoet.

    De smaak begint zoet

    Karamel

    Maar hier en daar komen hopprikkels naar boven

    Wat het bier mooi in balans brengt.

    Ook nu en dan heeft het bier een kruidachtig tintje.

    Een kleine hopbitterheid blijft voortdurend in de achtergrond.

    Het eindigt met een droge afdronk

    Een lekker biertje met een milde zachtheid.
    Het degusteert gemakkelijk en is daarom gevaarlijk met zijn 8,1% alcohol.



    INFO :

    Toeristische dienst : De Panne

    De Proefbrouwerij




    21-06-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening van Maison Leffe - Dinant





    Opening van Maison Leffe - Dinant




    Wie de geschiedenis van het bier Leffe wil kennen,
    moet zich naar Dinant begeven..
    In de stad van Adolf Sax is het Leffe museum al jaren gevestigd.

    Maar het museum ‘LaMaison Leffe’ heeft een ander onderkomen gevonden.

    Niet meer naast de abdij van Leffe maar sedert 8 juni 2012
    in het hogerop gelegen Kapucijnenklooster.

    Het klooster in neogotische stijl. fungeerde honderd jaar geleden
    als een streng slotklooster.








    Ik kon niet voorbijrijden zonder een foto te maken.
    Als klein kind op schoolreis was ik altijd gefascineerd door deze rotswand.

    De rots Bayard, een rotspunt met de vorm van een enorme menhir
    die net los staat van de rotswand.
    Slechts één rijstrook van de weg langs de Maas loopt tussen Bayard
    en de bergwand, de andere rijrichting is om de 'menhir' heen.








    Het hotel 'La Merveilleuse' die het museum Maison de Leffe nu onderdak bied.





    Dit klooster kreeg in de volksmond de naam “Couvent de Bethléem
    De naam komt van een heremiet die woonde in een toren op de site.
    Deze stierf op kerstmis in 1675 en sindsdien organiseerden
    de dorpsbewoners jaarlijks een processie naar deze plek.
    In 2008 werd het gebouw door Propolis omgetoverd
    tot een multifunctioneel hotel.
    Voor de architectuur tekende het Gentse architectenbureau
    “ Atelier voor Stedelijke Architectuur”.
     
    Alle ingrepen gebeurden met het meeste respect
    voor de historiek en “de ziel van de plek”
    Het hotel kreeg de naam La Merveilleuse.

    De naam La Merveilleuse” slaat niet op het gebouw
    maar is de naam van de site die gekenmerkt is door een gigantisch
    ondergronds grottencomplex
    (met o.a een wandelgang van 6 km met 3 grote zalen).
    Dit grottencomplex is pas ontdekt in 1904 bij de aanleg van een spoorlijn.
    Het museum kreeg onderdak in de oude kapel van het

    klooster en ligt hiermee op een steenworp van zijn roots,
    de prestigieuze abdij
    van Leffe.







    Van uit 'La Merveilleuse' krijgt men een mooi uitzicht op de stad Dinant
    de Maas en de Citadel.




    Op 7 juni was de pers uitgenodigd om het museum te bezichtigen.

    Het nieuwe bier Leffe Royale werd er ook in de schijnwerpers geplaatst

    En na het driegangen menu bereid door sterren chef Wouter Keersmaekers
    (restaurant : De Schone van Boskoop)
    was er nog een bezoek aan de Abdij van Leffe.
    Een interessante uitnodiging waar ik maar al te graag op in ging






    Tussen de oude kloostermuren is er een heel eigentijd hotel gevestigd.






    Toen we even voor tijd aankwamen was alles nog in voorbereiding
    voor de persconferentie. Dat gaf ons rustig de tijd om alles eens te observeren.







    De knusse zithoeken strak geordend in zwart witte kleuren maken indruk
    in de patio waar de persconferentie zou plaatsgrijpen..








    De mooie bar voor de gelegenheid aangekleed met
    75cl flessen Leffe Royale.







    Onder de glazen koepel stond de mooie gedekte tafel al klaar.
    De bomen rondom rond zorgen voor een mooi contrast en
    brengen een rustige sfeer in deze ruimte.






    In deze rustige sfeer : Jef Van den Steen neem de persmap even door.






    De receptie komt langzaam op gang. Tussen wij Belgen
    ook veel buitenlandse pers aanwezig.






    Vooral de Leffe Royale, (7,5%)het nieuwe bier stond in de belangstelling.

    Het werd als welkomaperitief ingeschonken in hun eigen nieuw ontworpen glas.
    Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen

    Er werden drie verschillende hopvariëteiten gebruikt.

    Whitbread Golding uit Poperinge wat het Belgische karakter
    versterkt: een fruitig aroma,
    gecombineerd met een milde en zuivere bitterheid.
    De Amerikaanse Cascade hop zorgt voor

    een frisse citrustoets, terwijl de derde soort een combinatie is van bittere hops waaronder de

    Challenger en de Tomahawk.






    De receptie werd opgeluisterd door een plaatselijk Jazz combo.






    Jef Van den Steen in gesprek met Pam Vereecke (Smaak Magazine)









    De persconferentie werd geleid door
    Charles Nouwen, Master Brewer bij AB InBev (l),
    David Sempels, Marketing Manager Inbev Belgium (m) 
    en Erik Lauwers, AB InBev-topman van Benelux-Frankrijk (r)


    Persconferentie in 't kort

    ABinBev is de wereldleider onder de brouwers en een van de 5
    grootste FMCG bedrijven ter wereld.

    Het stelt ongeveer 116.000 mensen te werk in 23 landen
    over de hele wereld

    De bieren worden verkocht in meer dan 100 landen






    AB InBev België
    Volume 2011 : +/- 10 miljoen HL
    Marktaandeel 56,3%
    Ongeveer 2.700 werknemers
    4 brouwerijen.






    Verder werd er nog gepraat over de authenticiteit van Leffe
    Het uniek succesverhaal van Leffe in Frankrijk.
    Het Leffe Gamma met de twee nieuwe producten
    Leffe Nectar en Leffe Royale
    De Orde van Leffe (Een groepering van 133 professionele horeca-zaken

    In België en 5 in Luxemburg).
    Leffe en Gastronomie wat we na de persconferentie konden smaken
    Tenslotte over Maison Leffe in Dinant waarvoor we waren uitgenodigd.





    Nog eens toosten op het succes van het nieuwe bier en Maison leffe


















    Na de persconferentie konden we aan tafel plaatsnemen voor een
    driegangenmenu bereid door sterren chef
    Wouter Keersmaekers
    (restaurant : De Schone van Boskoop)







    Voorgerecht - Leffe Royale:
    Marinière van Bouchot mosselen en kokkels,
    op smaak gebracht met choriz
    o, look en peterselie







    Hoofdgerecht - Leffe Bruin:
    Buikspek en filet van varken, jus van Leffe Royale
    aardappel rôsti en zomerse groenten







    Dessert - Leffe Ruby
    Citroentaartje met luchtige meringue van Limoncello,
    gelei van rode vruchten en amandelmelk roomijs





    Het Museum : Maison Leffe


    Maison Leffe is een eerbetoon aan Leffe en aan zijn geschiedenis.

    U kan er de rijke geschiedenis ontdekken van dit oude abdijbier en
    van de Belgische brouwertraditie die haar oorsprong reeds vond
    in 1240.









    Het museum is in feite een interactieve toer bestaande uit verschillende
    haltes die dieper ingaan op 3 aspecten.

    1 De geschiedenis van het merk door de eeuwen heen,
    de abdij en Dinant
    2 Leffe en de verschillende varianten.
    3 De kunst van het bier, het brouwen, de zythologie en foodpairing.








    De eregalerij van het gamma Leffe bieren staan uitgestald aan een lange
    muur rechts bij het binnenkomen.































    Aan een deel van de terminals kunt u naargelang welke toetsen u aanraakt ruiken

    welke ingrediënten er in het bier bevinden..






















































    Maison Leffe zal tevens fungeren als een heus ontmoetingspunt
    voor het culturele leven in
    Dinant.
    Zo zullen er specifieke activiteiten, jam sessions bijvoorbeeld,
    voorzien worden tijdens
    de Leffe Jazz Nights in juli.









    INFO :

    Het centrum is open van dinsdag tot zondag van 11u tot 19u
    en de toegang bedraagt 7 euro.

    Op het einde van het bezoek kan je genieten van een Leffe
    en krijg je een klein
    aandenken mee.

    Adres:
    La Maison Leffe, Charreau des Capucins 23, 5500 Dinant


    http://www.leffe.com/

    Om de dag af te sluiten werden we via een
    s
    huttledienst naar de abdij van Leffe gebracht voor een bezoek
    Ook de Leffe Vintage kelder stond op het programma.
    Fotoreportage volgt!




    15-06-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond viert 100 jaar bestaan




    Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond
    viert 100 jaar bestaan








    Het stadhuis van Kortrijk


    Vrijdag laatst (1 juni 2012) vond in het Stadhuis van Kortrijk
    de lustrumviering plaats van de Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond.






    Een blij weerzien. vlnr : De Hr. Daniël Dewolf van de voormalig
    mouterij Dewolf-Cosyns uit Aalst,
    de Hr. Rudi Ghequire
    Site manager en
    Brewmaster bij Rodenbach
    en de Hr. Jean-Michel Facon van
    voormalige brouwerij Facon uit Bellegem.




    Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond
    Korte historie.

     

    Om de wildgroei aan nieuwe gemeentelijke reglementen
    betreffende de cafés die met terugwerkende kracht konden
    worden uitgevoerd en ook omdat er een Nationale wet voor cafés
    dreigde aan te komen besloten een vijftig tal brouwers uit Kortrijk en o
    mgeving om zich te verenigen in een brouwersbond.













    Stilaan komen de genodigden toe. Er werden 160 gasten verwacht.


    Voorzitter was toen Jules Vanlaere uit Wevelgem,
    ondervoorzitters waren Edouard Lagae uit Heule en Leon Vuylsteke uit Menen.
     
    Schatbewaarder was Richard Rosseel uit Kortrijk en secretaris Arthur Pollet
    eveneens uit Kortrijk.  Het lidmaatschap bedroeg toen 5 frank.






    Luc Van Honsebrouck vroeger CEO van brouwerij Van Honsebrouck - Ingemmunster
    tussen Marc Strubbe (voorzitter) en Paul Vanneste (Ondervoorzitter)




    De Bond keurde toen een type-reglement goed voor alle
    cafés in het arrondissement Kortrijk.
    Zo waren de brouwers tegen de wildgroei van nieuwe herbergen
    die niet voldeden aan hun voorwaarden.
    Ze eisten dat een gelagzaal minimaal 25m² groot was met
    ernaast een privéruimte van 15m² voor de uitbaters.







    CEO Palm Breweries Jan Toye en Jean en Peter Beulens Public Relations
    Manager
    Palm Breweries in gesprek met
    Xavier Goetze (Drankenhandel Goetze uit Lier).


    Ze verzetten zich tegen het tappen van bier in uniforme gelijke glazen.
    Want zeggen de brouwers “De werkman drinkt zijn grote pint tegen de dorst
    en de burger is met minder tevreden want hij komt enkel voor zijn plezier”.





    Voorzitter van de Kortrijkse Brouwersbond De Hr. Marc Strubbe
    (brouwerij Strubbe - Ichtegem) verwelkomde de aanwezigen
    en gaf soms met een knipoog een korte geschiedenis
    van het reilen en zeilen van de bond.

    Volgende gastsprekers spraken ook de genodigden toe :
    De Hr.
    Stefaan De Clerck Burgemeester van Kortrijk.
    De Hr. Theo Vervloet
    voorzitter van de Belgische Brouwerijen

    De Hr. Vincent Van Quickenborne Belgische Vicepremier
    en Minister van Pensioenen.
    De Hr. Carl Decaluwé provinciegouverneur van West-Vlaanderen

      


    De vereniging groeide zo snel dat er zelfs een afdeling
    kwam voor jonge Kortrijkse brouwers.
    Begin de zestiger jaren van vorige eeuw vierden 58 leden
    met grote luister hun 50 jarig bestaan.

    Zo kregen ze de titel van Koninklijke.

    Er werden jaarlijks bijeenkomsten, studiereizen en causerieën georganiseerd
    en wat vooral belangrijk was men verdedigde
    de belangen van de plaatselijke brouwerijen.






    De vorige voorzitter, Luc Vanhonsebrouck van de gelijknamige brouwerij
    uit Ingelmunster mocht het 75 jarige bestaan van de Kortrijkse brouwers vieren.
    Voor die gelegenheid kwam niemand minder dan Prins Albert
    op bezoek in de brouwerij en het stadhuis van Kortrijk









    Nu 25 jaar later, bij de viering van 100 jaar Kortrijkse brouwersbond
    groepeert de bond nu leden uit gans Vlaanderen.
    Terwijl vroeger alle centrumsteden een eigen brouwersbond
    hadden is het nu enkel Kortrijk die over een actieve brouwersbond beschikt.
     
    De economische belangen worden door de officiële organisatie
    van de ‘Belgische Brouwers’ verdedigd,
    De Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond daarentegen is meer
    een informele ontmoetingsplaats voor de kleine en middelgrote brouwerijen
    die de ware biercultuur van ons land uitmaken.

    Alhoewel de Kortrijkse Brouwersbond eerder een bond is
    voor alle Vlaamse brouwers, respecteert zij haar roots en
    gaan alle vergaderingen en causerieën door te Kortrijk,
    die de bakermat van deze vereniging blijft.







    Achteraf was er een gezellige receptie met bieren van
    West-Vlaamse brouwerijen. Ook konden allerlei kazen geproefd
    worden die matchten met het bier.





    Marc Coesens, Site Manager Liefmans voor Duvel in gezelschap van
    Rose
    Blancquaert (miden), de vroegere zaakvoerder van brouwerij Liefmans.
    In haar tijd was ze de enige vrouwelijke brouwer van België.






    Gezellig klinken : Rechts : Sophie Catry (Belcobrew)
    met een
    pr-verantwoordelijke van de stad Kortrijk






    Oud brouwer Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe - Vichte)
    in gesprek met
    Yannick Boes
    (President van de Confederatie  van Belgische Bouwers)







    De Hr. Rudi Ghequire Site manager en Brewmaster bij Rodenbach met echtgenote
    in
    een gezellig onderonsje met Yves Benoit
    (
    Production & Quality - Brouwerij Bavik) met echtgenote en
    de Hr. Adjo Pot Account manager Sweeteners & Malt products Cargill






    De Hr.Xavier Vanneste (CEO – Brouwerij De Halve Maan Brugge)
    in conversatie met
    De Hr. Vincent Van Quickenborne Belgische Vicepremier

    en Minister van Pensioenen






    In het midden volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye
    met naast haar
    de echtgenote van oud brouwer Jean-Michel Facon
    en
    Hans Depypere (zaakvoerder brouwerij St. Bernardus – Watou)






    De Hr. Omer-Jean Vander Ghinste, Ceo Brouwerij Bockor met

    De Hr. Stefaan De Clerck Burgemeester van Kortrijk.











    Jean-Marie Rock de hoofdbrouwer van Orval
    en Frank Boon (brouwerij Boon – Lembeek)













    Het HOPnieuws en Bierblog feliciteert
    de Kortrijkse Brouwersbond met hun Lustrumviering.








    11-06-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pee Klak Royal - Brouwerij Strubbe (Ichtegem)




    Pee Klak Royal



    Domien Camiel De Rop (07 april 1860 – 30 april 1929) werd geboren op de wijk
    Steven in Moorsel (een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen
    en deelgemeente Aalst)
    al gauw Pee Klak genoemd omdat zijn pet (klak)
    altijd schuin op zijn hoofd stond.
    Hij was een dorpsfiguur. Heel arm en ’t vel over been.
    De mensen schonken hem uit medelijden oude kledij.
    Naar het schijnt had hij ook een vinnig kijkend rechter oog
    en een dichtgeknepen linker oog.
    De stevige snor op zijn gelaat leek de richting van zijn scheve pet te volgen.
    Rond zijn hals droeg Pee meestal een stevige sjaal.
    (Bron : Wikipedia)










    Voor de biografie zie : http://nl.wikipedia.org/wiki/Domien_Camiel_De_Rop
    Er bestaat ook een boek “Pee Klak” van Ben Putteman.
    Naast een boek en een straat naar hem genoemd
    is er natuurlijk ook een streekbiertje, meer dan eentje zelfs!

    De naam Pee Klak is verbonden aan divers biertjes.
    Vroeger brouwde Brouwerij Strubbe uit Zottegem in 1992
    Pee Klak Grand Cru en Pee Klak Special.
    Ook brouwerij Strubbe kwam hetzelfde jaar uit met een Pee Klak Moorsels bier.
    En sinds 2008 met de Pee Klak Royal











    Pee Klak Royal – 7,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem






    Helder amberkleurig bier met

    gebroken witte schuimkraag 

    Fruitig en moutig aroma

    Heel fris in de neus.

    De aanzet is moutig

    Zoet met honingtoetsen

    Een kleine moutbitterheid laat zich kennen in de achtergrond

    Lichtzoete smaak van karamel
    Nu en dan fruitige prikkeltjes (citrus)

    Een licht alcoholische afdronk met een geringe bitterheid

    Leuk smakelijk volks biertje








    08-06-2012 om 17:41 geschreven door William Roelens


    01-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade en bier in Waregem




    Chocolade en bier in Waregem



    Kaas en bier wordt hoe langer hoe meer beschouwd als the perfect wedding!
    Als dit de waarheid is dan is Chocolade en bier de perfecte relatie!
    De kern is dat de smaak van bier op eigen wijze de proever
    tevredenheid geeft met het samenzijn met chocolade (of andersom)
    en dat deze relatie stimulerend werkt op de smaakpapillen.

    Eenmaal geproefd komt u er aan verslaafd. 
    Een liefde relatie van bitter en zoet dus komende van beide kanten.

    Chocolade hoe gek het ook klinkt doet naar bier verlangen (bij mij toch). 
    En bitter bier staat open voor een zoete toets van het cacao genotmiddel.
     
    Net als in een echte relatie moet u de juiste match vinden.
    Zodat u ze in een perfecte harmonie kan proeven.



    Het voor proeven. 

    Na Ieper (De Bierorde van Vauban) en Kortrijk (Heerlijk Objectief Proeven)
    waagden  ook de Waregemse Bierfanaten aan een Bier & Chocolade avond.
    Maar vooraleer secretaris Geroen al het lekkers op de clubleden
    zou laten afkomen, kwam hij eerst in het atelier van Chocolatier Stijn Vanhoutte
    in Waregem met enkele mensen op voorhand samen
    om zes perfecte bier & chocoladematchen te vinden .
    Die mensen waren Chocolatier
    Stijn Vanhoutte,
    Claudia Delbaere (chocolade experte aan den Unief van Gent)
    Geroen en ondergetekende ikzelf.
    Geroen had zes biertjes meegebracht en het was aan Stijn
    om eerst te proeven en enkele chocolade gallets en pralines
    boven te halen die eventueel zouden kunnen matchen met het bier.
     
    Aan ons was het dan de heerlijke taak om te proeven
    welke gallet en praline de perfecte match was.  Boeiend en leerrijk
    allemaal, temeer dat we ons in het walhalla van de chocolatier bevonden!







    Geroen legt uit hoe alles in zijn werk zal gaan
     Claudia Delba
    ere (chocolade experte aan den Unief van Gent)
    en chocolatier Stijn luisteren aandachtig.





    Vooraleer we begonnen kregen de kinderen van Stijn nog een nachtzoen
    vooraleer te gaan slapen.  De chocolade was te verleidelijk voor hen!









    Bier, gallets en formulieren


     

    We proefden het bier met de verschillende gallets.
    De gallets bestonden uit verschillende gradaties cacaopoeder.
    Ze zijn origine chocolades.
    De gradaties waren

    Dominicaanse Republiek 31%
    Venezuela 43%
    Vanuatu 44%
    Costa Rica 64%
    Grenada 67%













    Ook de pralines kwamen aan bod.
    Uit diverse soorten probeerden we de perfecte match met de bieren
    te vinden.
    Onze combinaties werden zorgvuldig genoteerd en zouden dan aan
    de Waregemse bierfanaten op de
    proefavond voorgesteld worden. Hopelijk waren ze perfect?
     




    Op het einde aten we met z'n vieren deze  
    grote blok chocolade op als dessert!




    De proefavond zelf.





    De gastsprekers Claudia en Stijn


    De avond vond plaats in de ruime bovenzaal van ’t Peirdeke te Waregem
    Dit leuke café is een vaste stek geworden van de Waregemse bierfanaten.
    De belangstelling voor deze activiteit was enorm groot!
    Een vijftig mensen waren vooraf reeds ingeschreven om deze
    zoete en bittere avond mee te maken.

    Claudia Delbaere gaf vooraf een zeer interessante en leerrijke
    kijk op de wereld van chocolade.
    Ze sprak over de productie van cacao, de bereiding van chocolade,
    en gezondheid van chocolade, de producten enz…
    Ook hoe chocolade word benadert op de Universiteit van Gent
    een boeiende uiteenzetting
    Stijn had het vooral over de technische bereiding van zijn pralines.
    Hij ontpopte zich als meester verteller.






    Claudia aan het woord voor een talrijke opgekomen menigte.







    Op de tafels stonden schalen met verschillende gallets
    zie uitleg gradaties ietsje bovenaan




    De bieren waarmee de pralines en gallets moesten
    gecombineerd worden waren :



    Kriek Boon - 4,0 % Alc.Vol. (Brouwerij Frank Boon)
    Seefbier - 6,5 Alc.Vol. ontwikkeld door bierfirma ABC (Brouwerij Roman)
    Kwak Pauwel - 8,0 Alc.Vol. - (Brouwerij Bosteels)
    Bieken - 8,5 Alc.Vol. (Brouwerij Boelens)
    Novice Tripel Black - 8,5 Alc.Vol.(Brouwerij Malheur)
    Gulden Draak 9000 - 10,5 Alc.Vol.(Van Steenberge)





    Bij het eerste bier Kriek Boon werd een praline
    carré famboos geserveerd.
    De aanwezigen hebben daarbij de voorkeur gegeven
    aan de fondant origine chocolade (67 %) uit Costa Rica
    en de match bier + praline kreeg een 8,3 op 10.

    Carré Framboos werd als volgt bereid :
    Frambozencoulis, limoensap en glucose samen koken
    Kokend sap op de origine chocolade gieten
    Ganache uitgieten in een kader

    Costarica chocolade








    Het 2de was Seefbier met een praline bolleke exotique (nieuwe creatie) daarbij.
    De aanwezigen hebben daarbij de voorkeur gegeven aan
    de melk origine chocolade uit Vanuatu
    en de match bier + praline kreeg een 7,3 op 10.

     Bolleke exotique werd als volgt bereid :

    Room aan de kook brengen
    Kokende room op de origine chocolade gieten
    Passievruchtensap en safarilikeur onder mengen








    Dan kwam als 3de bier de Pauwel Kwak samen
    met een praline karamel-gianduja
    hier waren de reacties héél positief.
    De origine chocolade die gekozen werd was zowel
    Venezuela als Vanuatu (beiden melkchocolade)
    en de match met de praline kreeg een 8,5 op 10.

    Karamel-Gianduja werd als volgt bereid :
    1ste laag : Karameliseren tot een donker gouden kleur

    Blussen met kokende room

    Praline vullen met afgekoelde room

    2de Laag : Praline vullen met Gianduja







    Aandachtig luisteren naar Stijn dan proeven en noteren.








    Na de pauze kreeg men het 4de bier De Novice Black Tripel van brouwerij 
    Malheur met een Sssnake praline die beoordeeld werd met een 8 op 10.

    Hier hadden de aanwezigen een duidelijke voorkeur
    om dit biertje te vergezellen van de Grenada (fondant) chocolade

    De Sssnake praline werd als volgt bereid :

    Room aan de kook brengen (Grenada)

    Kokende room op de origine chocolade

    Ganache uitgieten in een kader en laten uitkristalliseren










    Dan kwam Bieken als 5de bier en hier was er de mogelijkheid
     tot combineren eerst met een Honey Bee praline goed voor 7,4 op 10
    of met een Advocaat praline die match kreeg 7,9 op 10.

    Als origine chocolade werden opnieuw vooral de beide
    soorten melkchocolade aangestipt.

    De Honey Bee praline werd als volgt bereid :

    Marsepein mengen met gemalen aardnoten, sesamzaad,
    honing en een scheutje kirsh.

    Marsepein mengsel tussen dikke latten laten uitrollen

    Versnijden in rechthoeken 

    Het Advokaat kuipje werd als volgt bereid :

    Fondant kuipjes vullen met advokaat

    Afsluiten met melk chocolade en 
    transfer (doorzichtig velletje met tekening)










    Op het einde kregen de aanwezigen het zwaarste bier voorgeschoteld
    nl. De Gulden Draak 9000 Quadrupel van brouwerij Van Steenberge
    met een Paardenkopje Melk.
    Deze match kreeg ook een 8,3 op 10 en haalt samen
    met de Kriek combi de 2
    de plaats.
    Bij de quadrupel gaf men lichtjes de voorkeur aan de Vanuatu chocolade.

    Paardenkopje Melk werd als volgt bereid :

    Donker karamel koken

    Gemalen amandelen onder de karamel mengen

    Karamel laten uitbranden en broyeren (walsen)

    Krokant onder de Gianduja mengen.



    Jammer voor de afwezigen!

    Maar waarom het niet zelf uitproberen met vrienden

    gezellig onder elkaar?

    U kan er zeker en vast een leuke bierbelevenis van maken.


    INFO :  

    Chocolaterie Stijn Vanhoutte

    Brabantstraat 30 te 8790 Waregem
    0486-99.64.32

    e-mail : svanhoutte@hotmail.com

    info@chocolaterie-stijnvanhoutte.be

    http://www.chocolaterie-stijnvanhoutte.be



    De Waregemse bierfanaten
    http://www.wbf.be/




    01-06-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!