Lanceringsfeest Bierfirma Het Brouwers Verzet en hun Rebel Local
In 2009 noemde ze ik al in een reportage 'Drie jonge leeuwen' Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto De toekomst van het Belgisch bier! En zie, op vrijdag 15 april jongstleden werd ik uitgenodigd op hun lanceringsfeest en de voorstelling van hun eerste eigen bier.

De voorstelling en het avondfeest gingen door in Zaal Sanicomfort
Kerkstraat 131 - Anzegem (W-Vl)
Wie zijn die drie jonge leeuwen eigenlijk?
 vlnr : Allex Lippens, Joran Vanginderachter en Koen Vanlancker. Drie jonge brouwers die zullen meehelpen om het Belgisch bier nog meer uitstraling te geven.
 Brouwers Verzet zo noemen ze hun bierfirma. Ik hoefde maar de pijlen te volgen om de zaal te bereiken.
Alex, Joran en Koen studeerden volgens hun website samen af in 2008
aan de brouwerijschool van Gent.
Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen w.o. Van Honsebrouck, Bockor en De Proefbrouwerij.
Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. Een eigen brouwsel kon niet lang uitblijven? Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze te experimenteren na hun uren. Zo is ook de naam ontstaan: in het weekend moesten ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen. Het was hen een aangenaam verzetje. Vandaar "Brouwers Verzet".
 Bij een Feestelijke voorstelling mag de rode loper niet ontbreken.
 Geen Rode loper dames Katja Retsin of Evy Gruyaert bij het betreden van de zaal maar een al even mooie dame die ons verwelkomde met een flesje plat of bruisend water. Origineel gevonden!
Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen
klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren.
Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven.
Dat die hun bieren al goed vonden is meer dan normaal. Een groter en professioneler proeverspubliek vonden ze in St. Niklaas. Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van
Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen.
Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom.
Beginnersfout maar er was een evolutie te bespeuren.
Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire.
Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat.
En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.
De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. Ze vonden het tijd om met het echte werk te beginnen. Een eigen bedrijfje oprichten.
In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld
De voorlopige bierfirma het Brouwers Verzet was geboren.
 In de zaal waren alle partytafels van heerlijke belegde broodjes voorzien.
De bieren die ze op de markt brengen, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ze worden ook door henzelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwerij is nog ietsje te hoog gegrepen. Samen met Johan Delrue zijn ze op zoek naar een pand. Ze huren voorlopig nog de brouwinstallatie van brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem.
Björn Desmadryl Construction Engineer, brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor laat hen alles bedienen om hun bieren te brouwen. Hij laat hen volledig vrij in hun experimenten, zolang de installatie dat toestaat uiteraard.
Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter. En dat horen we graag.
 Voor kleine bedrijven is marketing heel belangrijk. En dat weten ze maar al te goed bij het Brouwers Verzet.
 De drie vrienden wachten ongeduldig (alhoewel ?) op hun gasten. Zo dadelijk moeten ze hun bedrijf voorstellen.
 Eindelijk is het zover. Johan Delrue introduceert de brouwers aan het massaal opgekomen publiek.
 Enorm veel belangstelling voor de nieuwe bierfirma! Een voor een stellen ze op een speelse manier zich zelf, hun bier en het bedrijfje voor.
 Allex Lippens (te herkennen aan de eeuwige dragende korte broek) werkzaam bij brouwerij Bockor.

Joran Vanginderachter vroeger werkzaam bij brouwerij Van Honsebrouck nu bij Bockor.
 Koen Vanlancker werkzaam bij De Proefbrouwerij.
 Het bier geschonken in hun eigen bierglazen werd aan de genodigden tijdens de voorstellig gepresenteerd
 Rebel Local een goudblonde klepper van 8,5 % Alc. Vol. Een karakterbiertje met heel veel pit. Hoppig en bitter. Het bier kon op veel enthousiasme rekenen Het zal apart besproken worden in een volgende reportage!
 Speciaal overgekomen uit Erpe-Mere Jef Van den Steen, brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"
Jef is Dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland: Hij ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek), is een vaste redacteur van De Zytholoog, geeft lezingen over bier en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.
Hij kwam het bier proeven en bespreken samen met de genodigden.
 Lekker en gezellig proeven.
 Tijdens het degusteren van het bier kon men van een lekker sexy gerechtje proeven klaar gemaakt met het bier. Stoofpotje van Mechelse Koekoek met Rebel Local.
Gespot op de voorstelling
 vlnr : Zytholoog en hobbybrouwer Geert Vandromme, Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events en Björn Desmadryl brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor.
 vlnr : Guido devos (brouwerij De Ranke), Zytholoog Kurt Gunst met echtgenote, Nino bacelle (brouwerij De Ranke) Carl Alsberghe (Brouwerij Bockor) en Jef van den steen (Brouwerij De Glazen Toren)
 Carl Alsberghe en Sam Quartier (Brouwerij Bockor). In het midden Jef Van den Steen
 links : Zaakvoerder brouwerij Bockor Omer-Jean Vander Ghinste. Rechts : Dominique Vanderstraeten zaakvoerder Drankenhandel Pauwels
 Links : Dirk Vanden Berghe, Sales Manager CoEnCo. Rechts : Björn Desmadryl, brouwer Het Gulden Spoor.
 Toekomstige Zythologen momenteel in opleiding bij Syntra West - Kortrijk
 Na de voorstelling was er nog een fuif voorzien. Aan de draaitafel : de Dilly Boys djs.
Voor de distributie van Rebel Local rekenen de jonge brouwers op lokale bierhandelaars, cafés en speciaalzaken. Tot nog toe hebben zij 4.000liter gebrouwen. Daar zullen zeker nog vele liters bijkomen. Eerst moeten zij hun biertje aan de man weten te brengen. Maar dat zal geen probleem zijn. Ik ben alvast fan!
Ik wens in naam van Bierblog en het HOPnieuws de mannen van het Brouwers Verzet alvast veel geluk met hun bedrijf en hopelijk kunnen ze ons verder verrassen met hun experimentele creaties.
INFO :
Brouwers Verzet
Grote Leiestraat 117
8570 Anzegem
0470/17.06.34
info@brouwersverzet.be
http://www.brouwersverzet.be/
26-04-2011 om 00:00
geschreven door William Roelens
|