NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
  • Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
  • Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf
  • xfan7p

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling Seefbier - Antwerpen






    Voorstelling Seefbier - Antwerpen






    De voorstelling vond plaats in het Stadhuis van Antwerpen.
    Het stadhuis is een renaissancegebouw,
    ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt.
    Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.














    We werden onthaald op het ‘Schoon Verdiep’.
    Een
    architectonische parel in het stadhuis







    Johan Van Dyck doet het Seefbier
    in Antwerpen weer herleven!







    Johan Van Dyck





    In 2010 werd hij nog (voor het opwaarderen van Vedett bij Duvel Moortgat)
    uitgeroepen tot Marketeer van het jaar.
     
    En 2 jaar later lanceert Johan Van Dyck zijn eigen Seefbier.

    Hoe succesrijk hij ook was als marketeer hoe verbeten
    hij was om zelf te brouwen
    en als brouwer door het leven te gaan.

    Het plan rijpte al enkele jaren door zijn hersenen om een eigen bier te brouwen.
    Het moest en zou een nieuw bier, een vergeten bier zijn dat naast
    De Koninck een begrip zou worden voor Antwerpen.

    Hij zocht en vond in oude boeken over Antwerpse bieren
    een recept van een bier genoemd
    naar een bekende wijk in zijn Antwerpen. De Seefhoek.

    Het Seefbier of Seef kun je vergelijken met
    namen als bock, Prima, Sterk enz…
    Bieren indertijd met dezelfde naam maar gebrouwen
    door de lokale brouwers.
    Volgens Johan waren de
     recepten bijna gelijkaardig,
    maar elke brouwer had zo z'n eigen 'brouwgeheimpje',
    o.a. om de juiste toets aan het bier te geven, juiste troebel enz.
     
    Een van de hypothesen rond de oorsprong van de naam SEEF is
    dat een van de eerste brouwers die dit bier maakte ,
    brouwerij Severans was, later afgekort tot Seef...
    Maar de herkomst kan ook zijn van
    het kruid Salie.  
    Het woord Seef of selve zou namelijk Oudnederlands zijn voor deze plant.

    Samen met Brewing innovatie adviseur van de K.U. Leuven Filip Delvaux
    probeerden ze het oud recept zo dicht mogelijk te benaderen.
    Ook werd een speciaal proefpanel opgericht om regelmatig
    de proefbrouwsels te beoordeelden.
    Om de bekendheid van het nieuwe bier nog uit ts stellen 
    vonden de proefavonden plaats op de sluitingsdag van het
    't Antwaerps Bierhuiske in de Hoogstraat.

    De experimentele brouwsels werden in kleine hoeveelheid gebrouwen
    in de testbrouwerij van  
    K.U. Leuven.

    Marketeer Johan liet zijn mooie job staan bij Duvel Moortgat en n
    am het besluit om samen met zijn echtgenote Karen
    (die trouwens zijn passie deelde)
    de brouwerij ‘
    Antwerpse Brouw Compagnie’ op te richten.
    Daar het budget nog niet toelaat om een brouwerij te installeren
    wordt het bier voorlopig nog gebrouwen bij brouwerij Roman in Mater.

    En kijk op de populaire sociaalnetwerksite Facebook verschenen
    de eerste geruchten over het Seefbier. 
     
    We werden op 9 maart 2012 uitgenodigd op het
    schoonverdiep
    van het Antwerps Stadhuis om samen met een tal van genodigden
    en Burgemeester
    Patrick Janssens de lancering mee te maken
    van het nieuwe Antwerpse bier.

    Na 100 jaar kom het Seefbier weer tot leven!







    Burgemeester Patrick Janssens was bijzonder trots en had
    het over een legende die weer tot leven wordt gewekt",
    Het Seefbier, het tweede bier van stad. 
    Een bier genoemd naar de Antwerpse Seefhoek!








    In zijn eigen vermakelijke stijl schetste bierkenner en voorzitter
    van het Antwerps Bier College
    Hans Bombeke op welke wijze stap voor stap
    ruchtbaarheid werd gegeven aan de herlancering van het Seefbier.















    Tenslotte schetste Johan op een boeiende wijze zijn
    ontdekkingstocht naar het oude recept en de ontwikkeling van het bier.

    Door middel van digitale projectie werden we verwend
    met mooie beelden van de geboorte
    en de toekomstplannen van het Seefbier.

    Zoals op deze afbeelding waar de toekomstige nieuwe brouwerij

    De ‘Antwerpse Brouw Compagnie’ wordt voorgesteld.
    Hij bedankte ook iedereen die hem geholpen heeft om zijn droom waar te maken.















    Een honderdtal genodigden volgden aandachtig de plechtigheid







    Dan werden de eerste biertjes aangeboden.
    De robuuste mooi bedrukte glazen sprongen meteen in het oog. 






    Johan en Burgemeester Janssens klinken op het succes!






    Even poseren voor de persmensen.
    Op de foto, Johan Van Dijck , schepen Robert Voorhamme

    en Burgemeester Patrick Janssens.








    Een woordje uitleg voor de Regionale zender ATV mocht
    niet ontbreken!







    En dan maar uitschenken.  Het lekkere Seefbier
    vloeide rijkelijk







    Het Seefbier is gebaseerd op de dubbele Seef, d.w.z. 6,5%.Alc.Vol.
    Fris en dorstlessend. Een aroma van citroen
     Smaak van tarwe, fruitig (sinaas), taart (Boekweit)
    Droge fruitige afdronk. 






    Hans Bombeke in gesprek met Carlo Roman (brouwerij Roman)







    Charles Van Dyck, voorzitter van het wijkcomité van de Seefhoek
    aan de micro van ATV.








    Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) en Nina Van de Brande
    toosten met Johan!






    Vlnr : Burgemeester Patrick Janssens, Bernard Moortgat (Duvel Moortgat),
    Dominique en Bernard Van Den Bogaert (De Koninck),







    Ook Michel Moortgat (CEO Duvel Moortgat) was aanwezig.
    Hier in gesprek met  Burgemeester Patrick Janssens, en
     Dominique Van Den Bogaert (De Koninck), 







    Paul Meeussen (uitbater van ‘t Antwaerps Bierhuiske)
    samen met een biervriendin geniet van het Seefbiertje






    Johan Van Dijck en echtgenote Karen Follens
    Antwerpse Brouw Compagnie N.V. toosten op het s
    ucces van hun bier!




    Opgelet!


    Binnengelopen bericht op 30 maart.



    Wie het Seefbier – het verdwenen Antwerpse bier dat op 9 maart terug gelanceerd werd –
    wil proeven zal zich moeten haasten.
    Het bier is na twee weken bijna volledig uitverkocht.
    Een bijzonder positieve ontvangst in de horecazaken
    en een  ware stormloop op de supermarkten van Delhaize
    en drinkscenters maken dat de volledige voorraad nu reeds uitgeput is.
    De Antwerpse Brouw Compagnie heeft ondertussen
    het brouwen opgevoerd.
    Seefbier zal terug beschikbaar zijn vanaf eind april.







    Zeg nu zelf, bier om om dorst van te krijgen!

    ‘Het brouwen van Seefbier heeft echter tijd nodig: brouwen,
    gisten en hergisting in de fles, lagering, rijping, …
    dit alles neemt minimum 6 weken in beslag
    om tot de perfect smaak te komen.
    Hoewel we dus snel gereageerd hebben, is het effect hiervan
    pas merkbaar einde april.
    Brouwen blijft een natuurlijk proces, dat je onmogelijk kan versnellen.’
     

    Wie dus nog Seefbier wil drinken voor begin mei zal zich naar
    de winkel of café moeten haasten,
    voordat de laatste flesjes daar verdwenen zijn.

    ‘Niemand had verwacht dat het zo’n vaart zou nemen.
    De Delhaizes in heel Vlaanderen werden overrompeld
    met de vraag naar Seefbier.
    In de horecazaken moest er zelfs tijdens de weekends bijgeleverd worden.
    Er is daarom wel het nodige begrip voor de situatie,
    maar iedereen hoopt natuurlijk zo snel mogelijk
    opnieuw over Seefbier te kunnen beschikken.’.

    Bij de Antwerpse Brouw Compagnie heeft me een dubbel gevoel:

    Enerzijds zijn we uiteraard bijzonder blij dat mensen het bier zo lekker vinden.
    We zijn heel dankbaar voor  alle steun en alle leuke reacties die we kregen.
    Maar we vinden het ook lastig dat we nu tijdelijk niet aan
    de vraag kunnen voldoen,
    voor de horecazaken en winkels en bierliefhebbers is dit uiteraard niet leuk.
    We blijven een kleine brouwerij, maar hebben er nu alles
    op ingesteld om tekort vanaf begin mei weggewerkt te hebben.
    Het is zeker niet onze bedoeling om een tweede Westvleteren te worden !

     

    Voor meer informatie,

    Antwerpse Brouw Compagnie

    johan@antwerpsebrouwcompagnie.be

    0475.69.32.35


    Video :
    http://www.youtube.com/watch?v=uckTzWHpyt4




    30-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft Beer Festival 2012 - Moen





    Alvinne Craft Beer Festival 2012

    Tekst : Ariël Meeusen
    Foto's : William Roelens



    De bezoekers waren vanuit de hele wereld toegestroomd.
    „Hi, where are you from?,”
    is volgens mij de meest gehoorde vraag tijdens het festival der zwaar-bier-brouwers.
    Of zoals ze het bij Alvinne zelf zeggen:
    'Een jaarlijkse ontdekkingstocht langs enkele van ’s werelds
    meest innovatieve microbrouwerijen.
    ' Het was een hele puzzelrit om er te geraken, want u kent dat,
    als er ergens in Vlaanderen het bordje omleiding staat,
    word je constant om de tuin geleid en kun je de weg niet heen,
    maar vaak ook niet meer terug vinden.
    Vandaar dat er routeplanners en dergelijke zijn uitgevonden,
    die trouwens ook verdwaalden.
    De borden vanaf Kortrijk richting Moen kunnen wat mij betreft weg!














    Nog voor het aanvangsuur dropten de eerste bussen de
    vele festvalgangers uit alle windstreken van Europa en de USA






    Eindelijk aangekomen worden we ondergedompeld
    in een warme sfeer en dranken
    die het midden houden tussen bier en wijn,
    distillaten en andere overweldigend spul. Vaak zwaar spul, dat wel.
    Hier en daar is er al eens een ander woord voor uitgevonden als Barley Wine,
    en de mannen van Alvinne noemen het Craft Beer
    maar voor mij moet er een nieuw woord voor worden uitgevonden, maar dit terzijde.





    Aanwezige brouwerijen

    België





    Alvinne – Moen

    www.alvinne.be
    Het Alvinne team achter de Loftbar.
    Stepahn Smedtje Desmaedt, Mark Van Pee en Marc De Keukeleire







    Struise Brouwers – Oostvleteren;

    www.struise.noordhoek.com





    We zijn hier om craftbieren te proeven
    en kennis te maken met hun brouwers.

    In tegenstelling tot vorig jaar, dit keer geen Italiaanse brouwers,
    noch Zwitsers.
    Wel veel Engelsen een maffe Deen, gezellige Noren,
    een verdwaalde Duitser de bekende Nederlanders en Belgen en een Amerikaan.
    Een mooi setje goede en vaak zelfs fameuze bierbrouwers
    bijeen in één brouwerij; de nieuwe site van Brouwerij Alvinne







    De bierstanden stonden verdeeld in de brouwerij.





    Kan het mooier?, en vooral veel volk, van over de hele wereld,
    soms met busladingen vol tot voor de deur gebracht.
    Bierliefhebbers, bierkenners, zythologen, bierjournalisten en –publicisten,
    bierkeurders en bierwetenschappers.
    Ja, zelfs de beroemde bierconnaisseur Sylvia Kopp is er helemaal
    vanuit Duitsland voor overgekomen.
    Bij binnenkomst liep ik zelfs al een paar Vlaamse en Franse brouwers tegen het lijf.
    Dat belooft!






    Nederland






    Brouwerij De Molen – Bodegraven;

    www.brouwerijdemolen.nl




    Hollanders

    De collega-brouwers van De Molen en Emelisse uit Nederland
    zijn dikke vrienden.
    Dat zie je zo. Ze stonden aan hun respectievelijke togen
    elkaars bieren te proeven en enkele toegestroomde Hollanders
    begonnen die te vergelijken, want als je uit Nederland komt en je kent elkaar
    – wie in de Nederlandse bierwereld kent elkaar daar trouwens niet?
    – moeten de bieren wel heel erg op elkaar lijken; zo denkt men.
    Niets is minder waar.
    Elk van de brouwerijen heeft een duidelijke identiteit
    met elk een heel eigen keuze voor craft- en/of speciaalbier.
    Ook al zijn ze beiden slechts zes jaar actief.
    Als je de bierlijst bekijkt lijkt het er op dat er veel overeenkomsten zijn,
    maar als je wat beter kijkt zie de enorme verschillen ook.
    Waar brouwmeester Kees Bubberman van Emelisse het vaak
    zoekt in aparte bierstijlen (of het opvijzelen of interpreteren ervan),
    lijkt het er bij De Molen toch meer op dat alles vooral veel alcohol moet hebben.
    Hoe dan ook, bij deze brouwers waren maar liefst zestien hele aparte
    craftbieren te proeven.
    Van zeer complex tot (toch) redelijk commercieel.













    Brouwerij Emelisse –Kamperland;

    www.emelisse.nl





    De bierlijst

    Volgens de officiële bierlijst zijn er vijftien craft beer brouwers
    aanwezig met een kleine 110 bieren van hun craftbieren.
    Dan is het natuurlijk sowieso al heel verrassend dat er hier en daar
    ook nog wel eens iets bijzonders van onder de toog getoverd werd.
    'Zomaar eentje om te proeven, om te proberen,
    we hebben die meegenomen als extraatje,' werd me hier en daar toegefluisterd.
    Veel Amarillo uit Amerika en Nelson Sauvin uit Nieuw Zeeland is wat we ruiken.
    Veel hopbitterheid en dito fruitigheid.
    Ach ja, die hopsoorten zijn nu eenmaal in de mode
    en je kunt er niet omheen, al zou je willen.
    Toch eerst maar even naar onze Duitse biervriend Ulrich Kremer
    die er als h.ertie met een eigen presentatie
    van zijn Lambik en Geuzes staat.
    Ulrich is een bekende verschijning in Vlaanderen. Iedereen kent hem,
    je komt hem overal tegen, maar hoeveel mensen kennen zijn bier?
    Dit is de kans! De Gouden Blend wordt al snel uitgeschonken,
    vijf verschillende Lambiks, van Armand de Belder’s 3 Fonteinen uit wel
    twintig verschillende vaten en dan ook nog eens uit de periode 2006-2010.
    Ooit een Geuze gedronken met zoveel diepgang?
    Die Duitse Ulrich kan er wat van.
    Naast Ulrich’s Gouden Blend waren vooral de blends met daarin
    Orval heel bijzonder en opmerkelijk.
    Ook vanwege het feit dat Orval de enige Trappist is, waar ook een beetje
    ‘wilde gist’, de fameuze Brettanomyces, in wordt verwerkt.





    Duitsland







    Ulrich Kremer

    h.ertie – Duisburg





    Beginnersfout

    Waar je vooral op moet letten als je een festival als
    het Alvine Craft Beer Festival bezoekt, is de opbouw.
    Start nooit met de zwaarste en meest complexe bieren.
    Alles wat je daarna drinkt kan tegenvallen.
    Toch maakte ik deze beginners fout door op een bepaald moment even 'tussendoor'
    de Hackney Red IPA van Brodie’s Beers te degusteren.
    Al heeft die 6,1% vol. alc. en een EBU van 50, ze viel me tegen,
    kwam waterig over en proefde enkel naar Amarillo.
    Brodie’s Beers had vooral India Pale Ale’s uit de kast getrokken.
    Plus hun zware (12% vol.alc.) Romanov Empress Stout gerijpt op Rioja vat.
    Bij De Struise Brouwers maakte ik bijna opnieuw dezelfde fout door
    eerst zwaar en daarna licht te drinken.
    In een compleet proeflokaal werden de bezoekers door De Struise
    verrast met speciale festivalbieren die werden geafficheerd
    als Surprise-bieren en een aantal klassiekers.
    Hier was de vijf vierkante meter ofwel de 5² met 25% vol.alc.
    de zwaarste jongen.
    Van deze speciale editie 5² werden bovendien honderd flessen
    verkocht voor het goede doel.

    Alvinne zelf had een mooie presentatie van hun bieren,
    met als uitschieter de quadrupel van 13,9% vol.alc. Land van Mortagne.
    Het hele assortiment blonk uit vanwege een evenwichtige keuze
    en als extra verrassing de Alvinne Cider.
    Wie weet, nog even en we drinken Alvinne sapjes…





    Verenigd Koninkrijk









    Redemption Brewing Company – Londen
    www.redemptoinbrewing.co.uk






    Britse Eilanden

    Het rondje Verenigd Koninkrijk begon bij de Thornbridge Brewery.
    Vorig jaar was hun Bracia een revelatie.
    Dit jaar viel die wat tegen, de smaak is verandert.
    Het was trouwens jammer dat ze niet hun Kipling bij hadden,
    want die is onlangs nog als één van
    de beste bieren van de Britse Eilanden beoordeeld.
    Maar verder was er keus genoeg.
    In Londen beginnen ze de craftbieren ook te ontdekken,
    want naast de eerder genoemde Brodie’s is daar ook de Brew Wharf.
    Londen ligt vol met werven, dus een brouwwerf meer of minder,
    daar kijkt men niet van op.
    Met een zeer bescheiden assortiment van vier speciaalbieren was te merken
    dat deze mensen nog aan het begin van hun carrière staan en dit ACBF
    meer zien als internationaal opstapje om ervaring op te doen
    en vooral veel te leren.







    Thornbridge Brewery – Bakewell
    www.thornbridgebrewery.co.uk








    Twikenham Fine Ales – Twickenham

    www.twickenham-fine-ales.co.uk







    Hetzelfde geldt voor plaatsgenoot Redemption Brewing Company,
    die een zelfde aantal speciaalbieren presenteerde
    maar wel bijna tien keer zoveel brouwen.
    Het was trouwens toch opvallend dat de meeste Engelse brouwers
    het vooral houden op traditionele ales en specifieke speciaalbieren
    die men op de Britse Eilanden lekker vindt.
    Variërend van old, red en dark ale tot bitters, porters en stouts.
    Bij de Marble Brewery uit Manchester was dat niet veel anders
    of het moeten de klonen van Europese speciaalbieren
    als hun Weizen en Saison zijn.
    Daar steekt Thorn-bridge met kop en schouders bovenuit.
    Ook wat de uitstraling van hun zeer verzorgde etiketten en flessen betreft.
    Elk detail telt bij dit soort professionals en stuwt de verkoop op.
    Bij Twickenham Fine Ales en Hawkshead Brewery
    zijn de speciaal- en craftbieren wat uitgesprokener.
    Met veel meer variatie in de smaak en bierstijl en de toegepaste
    ingrediënten in hun bieren zorgen voor een extra bite of aroma. Heel knap.








    Rich Andrew, Tim Rowe en Robert Hamilton

    Marble Brewery – Manchester

    www.marblebeers.co.uk








    Brew Wharf – Londen

    www.brewwharf.com








    Jonathan Queally
    Brodie’s Beers – Londen

    www.brodiesbeers.co.uk







    Hawkshead Brewery – Staveley

    www.hawksheadbrewery.co.uk







    Denemarken







    Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing – Nordby;

    www.fanoebryghus.dk







    De Scandinaviërs gaven me les in hun landelijke alcoholwetgeving.
    Die in Denemarken toch net wat simpeler in elkaar steekt dan in Noorwegen.
    De maffe Deen van Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing
    wat een mond vol –
    had ter gelegenheid van de geboorte van zijn dochter Edison –
    die hij trots op z’n buik droeg tijdens de proefsessie –
    een tripel Belgische stijl naar haar vernoemd.
    Hij wist me te vertellen dat hij hier als een uitstapje zijn bieren wilde laten proeven,
    maar dat het zonder commercieel oogpunt was,
    want de vraag naar zijn bieren is in Denemarken
    honderd keer groter dan hij aankan.
    Al is hij geen fijnzinnig mens, zijn bieraanbod is zeer vernuftig in opbouw.
    Met bijzondere rijping of smaaktoevoegingen.
    Evenals de bieren uit het land iets noordelijker, van Haandbryggeriet uit Noorwegen.
    Bovendien stonden hier toch wel de meest sympathieke
    Noren die je kunt tegenkomen achter de toog.
    Hier kwam nog iets van onder de toog dat ruim twee jaar op vat was gerijpt,
    de Bryggeriet van 8% vol.alc. Heel speciaal.
    Veel van de bieren van de Scandinavisch brouwers zijn trouwens
    geïnspireerd op de bekende Belgische bierstijlen.




    Noorwegen







    Haandbryggeriet – Drammen

    www.haandbryggeriet.net






    Verenigde Staten van Amerika








    Hair of the Dog Brewing Company – Portland (Oregon)

    www.hairofthedog.com






    De woorden Amerikaans en hop zijn al in het begin van dit verhaaltje gevallen.
    De vreemde – niet Europese – eend in de bijt was een harige
    hond uit de staat Oregon;
    Hair of the Dog Brewing Company.
    Een kleine zeer specialistische brouwerij die op dit ACBF
    met slechts drie craftbieren vertegenwoordigd was.
    M’n kaken trokken samen van de fruitige bitterheid van de Amarillo
    hop die ze gebruikt hadden in hun IPA.

    Ariël Meeusen voor BIERBLOG
    Waarvoor dank





    Gespot!






    James Ritchhart (USA)

    Amerikaanse vriend en Bierfanaat

    Tevens een grote verzamelaar van de Belgische Trappisten.






    Welk is uw beste geuze?





    Uit Nederland - Kitty en Ger Hendrix, brouwerij De 7de Hemel





    Ole Svenningsen met vriendin Birgitte uit Denemarken




    In het midden toekomstige brouwer Yorre Vanhemmens met
    vriendin Amber Decavele en Ryan Witter-Merithew, Deense brouwer
    bij
    Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing. Yorre heeft daar een
    stage gevolgd




    Brouwmeester Menno van brouwerij De Molen (NL)





    José en Sabrina, vroegere uitbaters van het biercafé Dickie’s - Brugge





    Andy Dewilde met vriendin uit Oedelem van hobbybrouwerij Vliegende Paard 
    Zijn Préaris Quadrupel 
    is verleden jaar verkozen geweest
    tot het beste hobbybier van België.





    Duitslands bekendste Bierjournaliste en biersommelier
    Sylvia Kopp was ook op het Festval aanwezig.
    Hier laat ze zich graag door mij fotograferen met een zakje Belgische Friet!






    Marnik Rommelaere I.T./Communications Officer op
    de Cruisse Holland America Line.met zijn echtgenote Oxana kwamen
    een bezoekje brengen.
    Ze zijn trouwe lezers van mijn HOPnieuws!





    Auteur "Alle Belgische Bieren" Hilde Deweer (links) kwam in gezelshap 
    van haar echtgenoot en vrienden zelfs met de boot naar het Festival 
    Eerst tot in Bossuite n daarna met de fiets tot in Moen






    Wereld bierburger Carl Kins samen met

    Marie Josee Lefebvre Coordonnatrice Generale /
    Algemeen directeur van de Mondial de la Bière










    Drie leden van de Gentse biervereniging w.o.
     links Klaas Dellaert en uiterst rechts voorzitter Tim De Roeck.





    Jens uit Zweden, is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm.





    Engelse biergoeroe en reisorganisator Chris Podge Pollard

    met Steven Lintermans, lid van de Lambiekstoempers





    Ook veel bierfanaten boven op de loft!





    Eric Hageman, schrijver Ariël Meeusen (columnist HOPnieuws)
    beiden uit Zeeland (NL) en bierfanaat Herman Roelens





    Gabriel Bocanegra (Zombier) Spanje in gezelschap met Bernard Vandamme
    en Alain Debusschere (brouwerij Eutropius)






    Jonge bierproevers uit Parijs





    Gabrielle Iskandar wordt omhoog getild door Robert Hamilton,
    Tim Rowe en Rich Andres






    Gabrielle Iskandar en Janine Shorrock uit Engeland





    Lekker poggen





    Het Poperings Bierproefgenootschap






    Rechts : Jef Hiq Pirens (proefbrouwerij 'De Oude Maalderij'
    met Franse vrienden





    De Afsluitmeisjes!







    Ditmaal drie Franse stijlvolle dames die me met een zwoel accent
    en een exotische rollende Franse ‘r’
    in het oor fluisterden……et….. sensuels.......William.....’ et
      jusqu' à 2014.




    INFO


    Kijk voor de complete bierlijst op:

    http://www.mediafire.com/?62qulv1302hmi9q

     

     

     

    24-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Bockor herlanceert hun Oud Bruin!




    Brouwerij Bockor draagt authenticiteit hoog
    in het vaandel en
    herlanceert hun Oud Bruin!







    Vroeger benaming.

     

    Op 6 maart 2012 vond in brouwerij Bockor de herlancering
    van het
    Bockor Bellegems Bruin plaats.
    Voortaan verschijnt het bier ontworpen in1892 als
    Oud Bruin Vander Ghinste’ op de biermarkt. 
    Dezelfde naam als indertijd. 
    Het had toen ook nog de naam Vander Ghinste’s Ouden Tripel.
    Tripel betekende in die tijd dan een grotere storting van granen.








    Jef van den steen schetste in het kort de geschiedenis
    van de Bruine West-Vlaamse bieren.





    Nicolas De Grijse gaf het woord aan Jef van den steen
    die in het kort de geschiedenis van de
    Bruine West-Vlaamse bieren schetste.
    De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren
    van gemengde gisting die geheel of gedeeltelijk rijpen
    op rechtopstaande houten vaten, foeders genoemd.
    Ze hebben een roodbruine kleur door het
    gebruik van gekleurde gerstemouten. 
    Ze zijn bekend onder de namen Zuid-West-Vlaams roodbruin bier,
    West-Vlaams roodbruin bier of Vlaams roodbruin bier.






    Oude benaming







    Omer-Jean Vander Ghinste, Ceo Brouwerij Bockor






    Daarna nam Omer-Jean Vander Ghinste, ceo Brouwerij Bockor het woord. 
    Hij schetste in het kort de geschiedenis van de brouwerij.
    In 1892 begon Omer VanderGhinste met het brouwen van bier. 
    Het eerste bier was VanderGhinste Ouden Tripel. 
    In de authentieke brandglazen van weleer vind
    men nog steeds deze Tripel terug.
    Omdat brouwerij Bockor authenticiteit hoog in het vaandel
    draagt wordt dit bier op vandaag hergelanceerd. 
    Brouwerij Bockor wil dit bier positioneren als een uniek streekproduct en
    ze hebben daar ook de erkenning door.
    Voor de look en feel zijn ze teruggekeerd naar de beginjaren en
    de originele affiche en huisstijl hebben ze overgenomen
    in het etiket en het POS materiaal van vandaag.
    Op die manier wil brouwerij Bockor 120 jaar vakmanschap
    overbrengen op de bierliefhebber.







    Tenslotte gaf brouwer Sam Quartier enige uitleg
    over het brouw- en rijpingsproces.







    Ook Ben Vinken (Bierpassiemagazine)
    en zijn echtgenote waren aanwezig op de presentatie

















    De nieuwe look







    Natuurlijk werd er ook geproefd van dit lekkere Rood-Bruintje.
    Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) kijkt vol bewondering
    naar de prachtige snor van de uitstekende kelner








    Toosten in de foederkamers op het succes






    Zie :
    De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een
    Europese erkenning.




    INFO

    Brouwerij Bockor
    Kwabrugstraat 5
    B-8510 Bellegem
    België

    T. +32 (0)56 23 51 71
    F. +32 (0)56 22 76 83

    Algemeen: info@bockor.be











    22-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leidsch Aaipiejee - De Proefbrouwerij




    Leidsch Aaipiejee










    Voor niet bierkenners is Aaipiejee een verbastering van de afkorting IPA
    die op zijn beurt afkomstig is van het woord Indian Pale Ale
    IPA is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale.
    De bieren werden vroeger gebrouwen in Engeland (18de eeuw)
    en
    waren extreem bitter.
    Ze werden verscheept naar Engelse koloniën in India
    .
    Om ze te bewaren gedurende de lange reis (soms vier maanden)
    werden ze extra gehopt.

    En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken
    bitterheid en body die deze bieren 
    de dag van vandaag kenmerken.
    Na Engeland en later Amerika beginnen veel andere
    Europese brouwers deze stijl te gebruiken.
    Ze experimenteren met allerlei soorten bitter hop en drijven
    zo de bitterheid op tot soms het extreme.
     
    Het onderstaande besproken biertje heeft een bitterheid van
    72 EBU (European Bitterness Unit).
    Wetende dat bv. het Trappistenbier Orval maar een
    bitterheid heeft van rond de 40 EBU en
    dit bier al voor
    sommigen mensen heel bitter is.
    Let op !! de EBU waarde geld alleen voor
    de toegevoegde bitterhoppen!
    Bittere bieren zijn voorlopig hot.
    U moet ze leren ontdekken en dit kunt u enkel door ze te degusteren!








    Leidsch Aaipiejee – 6,4% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Donker amberkleurig biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

    De geur is op-en top Amerikaans

    Bittere hop aroma’s dwarrelen door de neus. 

    De smaak laat een heerlijk hoppallet vrij
    wat wij reeds konden vermoeden

    in de geur

    Citrus, grapefruit

    Afwisselend met toetsen van zoete mout

    En dit is het laangename aan dit biertje

    Het is tevens mooi in balans.
    En heeft een redelijk karakter

    De droge afdronk laat lekkere bittere sporen na in de mond
    Een prachtig bier voor IPA fans
     

    Met dank aan Geroen!








    Afbeelding etiket : “De Leidse bakker Arend Oostwaert en
    zijn echtgenote Catharina”
    door de Leidse schilder (en bierbrouwer!) Jan Steen (1626-1679)






    INFO :

    De Proefbrouwerij

    Leidsch Bier







    20-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel - Voorstelling van het boek "Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen".




    Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen.













    Nu dinsdag 20 maart 2012 vindt op zo’n 220 plekken in Vlaanderen
    de tiende Nacht van de Geschiedenis plaats,
    een van de grootste geschiedenisevenementen van het Vlaamse land
    ingericht door het Davidsfonds.

    En wat kunnen wij bierfanaten blij zijn!
    Want deze luxe-editie staat in het teken van drank! Whisky, likeur, wijn, bier, koffie enz..
    alle dranken die de Vlaamse drankcultuur zo rijk maakt komt naar voren
    op deze uitzonderlijke nacht.
    Het Belgische bier is (hoe kan het anders)
    een van de voornaamste onderwerpen.








    Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen.




    De Nacht van de Geschiedenis is dan ook het ideale moment
    om een nieuw boek voor te stellen.
    'Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen'. 
    Een werk waarin bier, geschiedenis en toerisme centraal staan.
    Het is een handige fietsgids, speciaal ontworpen om hem op uw stuur
    ergens vast te klikken en dat u op een gemakkelijke en overzichtelijke
    manier een van de de 12 beschreven fietsroutes 
    langs kleine brouwerijen in België
    en enkele in Nederland kunt fietsen.








    Het Brouwershuis op de Grote markt van Brussel.





    Op maandag 5 maart was ik uitgenodigd op de voorstelling van dit boek.
    De
    persconferentie vond plaats in het
    prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel.
    Voor de gelegenheid hadden de weergoden juist die
    dag het slechtste weer voorzien.
    Hevige sneeuwbuien verhinderen het verkeer en zorgden voor lange files.
    Het deed mij nog meer smachten naar het zonnige boek!
    En kijk voor de zoveelste maal bracht het spoor
    mij zonder 1 minuutje vertraging naar Brussel.
    Proficiat NMBS!







    John Verbraeken (rechts) auteur van het boek en
    fotograaf Danny Van Tricht waren maar al te trots op hun werk.



    John Verbraeken is gebeten door de wielermicrobe en houdt van een frisse pint.
    Dat maakt van hem de geknipte gids op deze verrassende fietstochten.
     Eerder maakte hij al de fietsgids Fietsen rond abdijen.
    Ook nu zorgt fotograaf en Trappistenkenner Danny Van Tricht voor de mooie beelden



    12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen
    Ontdek kleine brouwerijen in België en Nederland
    Handige fietsgids, past perfect in de fietstas

    Verspreid over Vlaanderen en Nederland liggen tal van
    kleine brouwerijen waar nog op ambachtelijke manier bier gebrouwen wordt.
    Je kan er proeven van pittige streekbieren.
    Een leuk verhaal krijg je er gratis bij.
    Het is de ideale plek om even halt te houden tijdens een
    heerlijke fietstocht en dan is het genieten...

    Deze praktische gids bevat 12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen.
    Fiets langs de Struise Brouwers in Oostvleteren,
    stap binnen in brouwerij Wilderen in Sint-Truiden,
    De Dry Fonteinen in Beersel of proef van de
    bieren van de Halve Maan in Hulst.
    Per fietstocht vind je een korte historiek van de brouwerij
    en een voorstelling van de bieren die ze ter plaatse brouwen.
    En natuurlijk leidt de gids je ook langs gezellige cafés, musea, abdijen,
    historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek.

    Elke fietstocht is ongeveer xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />50 kilometer lang.
    Ideaal voor een daguitstap! De fietsgids bevat duidelijke kaarten,
    heldere routebeschrijvingen en geeft de moeilijkheidsgraaf van de route aan.
    En dankzij zijn handig formaat, kan je hem zo meenemen op je tocht.







    De mooie sympathieke tv-presentatrice Cath Luyten stelde iedereen voor
    aan de genodigden.
     







    Het welkomswoord kwam van De Hr. Sven Gatz directeur unie van
    Belgische Brouwers





    Cath Luyten fungeerde als moderator







    vlnr : Bert De Smet (coördinator De Nacht van de Geschiedenis)
    had het over de whiskyreis en het exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier.
     
    Hij maakte ook de namen van de
    Shortlist
    'Davidsfonds Geschiedenisprijs 2012' bekend.
    Auteur John Verbraeken en fotograaf Danny Van Tricht hadden
    over het nieuwe boek
    ‘Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen’
    En tenslotte Jeroen Sleurs (algemeen directeur Davidsfonds)
    had het voornamelijk over de tiende editie van De Nacht van de Geschiedenis
    en de gloednieuwe Davidsfonds Geschiedenisprijs.






    Een aandachtig publiek!


    Ter gelegenheid van de Nacht werd het nieuwe
    Nacht van de Geschiedenis-bier (7,5% Alc.Vol) voorgesteld.















    Het bier werd gebrouwen bij Brouwerij Sint-Canarus (Gottem)
    door brouwer Piet Meirhaeghe.
    Van het blonde bier werd 800 liter gebrouwen.























    Wie weet zal dit boek ooit nog van pas komen in Vlaanderen Vakantieland
    sprak een enthousiaste Cath en ze nipte fijntjes van haar biertje!



    Praktische gegevens

    Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen

    Auteur: John Verbraeken

    Met foto’s van: Danny Van Tricht

    Wire-O – 144 p.

    Formaat: 22,5 x 12,5 cm

    NUR 501

    ISBN 978 90 5826 847  1

    Prijs: € 19,95

    Meer info?
    Davidsfonds Uitgeverij

    Annick Van den Eynde (pers en promotie)

    Blijde-Inkomststraat 79-81

    3000 Leuven

    T 016/310.600 • F 016/310.608

    annick.van.den.eynde@davidsfonds.be

    www.davidsfonds.be
    www.facebook.com/davidsfondsuitgeverij

    www.twitter.com/davidsfonds

    INFO :

    Nacht van de Geschiedenis
    Alle
    evenementen op 20 maart

    http://fietsenlangsambachtelijkebrouwerijen.wordpress.com

    info@sintcanarus.be
    www.sintcanarus.be
    Tel 0032 51 63 69 31


    16-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Dolen Tripel - De Dool - Houthalen - Helchteren









    Ter Dolen Tripel












    De Dool NV is een kasteelbrouwerij die met een
     moderne brouwerij op ambachtelijke wijze
    haar fluweelzachte abdijbieren Ter Dolen brouwt
    met de passie eigen aan kleinschalige projecten
    en waar de patron zijn bieren dagelijks proeft om
    optimale producten te kunnen garanderen.
    Ze brouwen er de Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Donker (7.1%),
    Tripel (8.1%) en Kriek (4.5%)
    alsook het hoppige sterk blond bier Armand Ter Dolen (7%).
    Dit unieke bier wordt ook nog besproken.

    Lees ook op deze blog :
    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg -
    Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.





    Ter Dolen Tripel – 8,1% Alc.Vol.
    Brouwerij De Dool Houthalen-Helchteren







    Donkerblond bier met een grove dikke schuimkraag.

     Het aroma ruikt fris en fruitig

    Ook de smaak is meteen raak

    Diep moutig

    Het bier degusteert fris.
    Een mooie hoppigheid komt meteen naar boven.

    Ook de bitterheid zit goed.

    Juist genoeg om de smaakpapillen te verwennen.

    Het heeft een krachtige fruitige smaak met

    toetsen van appelsienen.

    De lichte alcoholwarmte is een aangenaam prikje

    In de achtergrond blijft de bitterheid aanhouden tot op het einde

    En ook de afdronk is droog en bitter.

    Een lekker biertje die ergens op een terras en
    in aangenaam gezelschap best kan smaken











    INFO :

    De Dool NV
    Eikendreef 21
    3530 Houthalen-Helchteren

    T +32 11 606 999
    F +32 11 605 999

    www.terdolen.be
    info@terdolen.be

    Gelegen op het Limburgs fietsroutenetwerk tussen
    fietsknooppunten 76 en 309



    11-03-2012 om 10:05 geschreven door William Roelens


    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Pakhuis Gent - Voorstelling van het het Huisbier Principale - Brouwerij Van Steenberge



    GENT




    Dinsdag 28 februari laatst was ik als genodigde te gast in Gent.
    Nee ik werd niet uitgenodigd om naar het Lam Gods te gaan kijken
    in de Sint-Baafskathedraal (alhoewel als kunstliefhebber het best had gekund)
    ook niet naar het Gravensteen en voor de Gentse Feesten was het veel te vroeg.

    Nee, ik was uitgenodigd in brasserie “Het Pakhuis’ waar de voorstelling plaats
    vond van een nieuwe bier ‘Principale’ genaamd, e
    n wees maar zeker dit 
    zijn ook aangename uitnodigingen voor een dinsdagmorgen!













    Het voordeel van iets te vroeg te zijn is dat je nog kon genieten
    van het Historische Gent.
    Of hoe mooi de Arteveldestad kan zijn op een gewone dinsdagmorgen.





    HET PAKHUIS










    Brasserie 'Het Pakhuis' is gelegen in de kleine Schuurkenstraat 4
    niet ver van de Korenmarkt





    De ontstaangeschiedenis van brasserie als hedendaagse
    eetgelegenheid brengt ons immers terug naar de
    Beierse brouwerijen
    in de zestiende eeuw.
    Daar kon letterlijk ter plaatse aan de bron
    een biertje gedronken
    worden.
    Bier bewaarde immers slecht tijdens het transport
    en vandaar dat
    bierliefhebbers zich naar een Brauhaus
    begaven om aldaar van één of meerdere biertjes

    te genieten. Die glaasjes wekten in die tijd ook reeds de appetijt op.
    Om de innerlijke
    mens te versterken, serveerde men er ook
    al eens meer een hapje bij wat voor extra

    inkomsten zorgde. In de loop der tijden vond men soortgelijke
    brouwerijen eveneens in
    de rest van het grondgebied
    dat later als Duitsland werd één gemaakt.








    De metalen constructie is overweldigend.

    Ondanks de enorme ruimte ademt de voormalige opslagplaats
    een sfeer van rust en gezelligheid uit.
    De Portugese architect Pinto bezorgde het pand die warme gloed.
    Een unieke combinatie van een 600 m2 grote opslagruimte
    en speciaal ontworpen interieurelementen:
    dat is wat het pakhuis onderscheidt van de rest.













    Ook in de Elzas was inmiddels dit fenomeen bekend.
    Tijden
    s en na de Duits
    Franse
    oorlog van 1870 tot 1871 vluchtten
    nogal wat mensen uit die regio naar Parijs.
    Ze
    zorgden zo dat ook de Franse hoofdstad kennismaakte
    met de succesvolle
    brasserieformule waar al snel de restauratie activiteiten
    die van het bierbrouwen gingen
    overvleugelen.
    Brasseries waren nog wel trots op het feit dat ze een eigen bier

    brouwden maar gaandeweg verdween dat typische aspect uit hun DNA.
    Vandaag zijn
    brasseries laagdrempelige, informele eetgelegenheden
    waar men in tegenstelling met
    restaurants ook kan binnen stappen voor één gerecht. P
    uristen verwachten in een
    brasserie eveneens een toog met bier van het vat.
    En als het kan ook van eigen makelij.






















    De ruimte werd omgebouwd tot twee niveaus en een aparte bar
    waar men de hele dag door Oesters en kleine hapjes kan eten














    DE VOORSTELLING VAN HET HUISBIER PRINCIPALE







    Eigenaar Pakhuis Dimitri De Cuyper met Daniël
    Termont Burgemeester van Gent.





    "Het idee om een eigen huisbier op de markt te brengen rijpt al twee jaar"
    zegt Dimitri De Cuyper in zijn openingstoespraak.
    “Met het Pakhuis, Dock’s Café en La Quincaillerie hebben we
    steeds diverse biersoorten
    geschonken naast pils van het vat,”.
    “Daarnaast besteden we
    veel aandacht aan een ruim maar
    streng geselecteerd assortiment aan authentieke

    wijnen waarvan er een groot aantal per glas verkrijgbaar zijn.
    Twee jaar geleden is
    echter de idee ontstaan om nog een stap verder
    te gaan en om samen met een brouwerij

    een eigen bier exclusief te ontwikkelen.
    Uiteindelijk zijn we na rijp beraad bij Brouwerij

    Van Steenberge in het Oostvlaamse Ertvelde terecht gekomen.








    Huidige Manager Brouwerij Van Steenberge Jef Versele, hier in gezelschap van
    de Canadese Leanne Skrenka van Bravo Beer Co. Importers of fine beers







    Het is Burgemeester Daniël Termont die de eerst pint mag tappen!







    Het bier is ook te verkrijgen in 75cl flessen.





    Principale is een blonde ‘levende’ tripel van
    hoge gisting met nagisting.
    Het bier van 8,3% Alc.Vol. is verkrijgbaar
    in een stijlvolle 75cl fles en ook van ’t vat.
    Met het creëren van een eigen bier neemt brasseriegroep
    Pakhuis (Gent), Dock’s Café (Antwerpen) en La Quincaillerie (Brussel)
    de draad op met het verleden.








    De perfecte match met het bier was de Franse Kaas Comté.
    Dit is een kaas op basis van rauwe melk, met gekookte en geperste korst.
    Er is 450 liter melk nodig om een Comté te produceren!    







    Ook streekproducten uit Gent ontbraken niet op de degustatie!







    Jef Versele in gezelschap van Burgervader Daniël Termont







    Gert Brouns vertegenwoordiger bij brouwerij Van Steenberge
    geniet van het nieuwe biertje!







    Culinair recensent en foodwriter Willem Asaert
    kon het nieuwe bier 'Principal' ook smaken














    De sympathieke Mireille Schepers (Media Texture)
    genoot van haar biertje








    Burgemeester Daniël Termont in gesprek met Koen Lefever
    Chef Kok van het Pakhuis!





    AAN TAFEL!





    Ook in de keuken leent Principale zich uitermate tot fijne smaakverweving.
    In de
    Antwerpse brasserie Dock’s Café verwerkt chef Yannick Frooninckx
    het fijn gehopte bier
    in een zachte uiensaus bij gegrilde varkensrib ‘Le Devant’,
    gebakken buikspek en zachte
    puree van zoete aardappel.

    Koen Lefever, chef in de Gentse brasserie Pakhuis,

    combineert het bier met gestoofde bio ajuinen bij licht gepekelde en gebraiseerde ham.

    “Dauphine” aardappelen met mimolette kaas en gebakken witloof versterken daarbij

    nog extra het hartig palet.

    Chef Minoru Seino van de Brusselse brasserie La Quincaillerie

    gebruikt het Principale bier om lamsfilet van boerderij Le Devant kort te marineren.

    Jonge geglaceerde marktgroenten en gegratineerde aardappelen maken de compositie

    compleet.- Bron : Perrsmap









    Sofie Vanrafelghem (redactrice De Zytholoog, De Standaard,
    bierreporter, vrouwen en bier met een joge stagaire van 
    het tijdschrift 'Smaak' 







    De Genodigden aan tafel







    Vooraleer te dresseren en op te dienen werd de Gebraiseerde
    Ham 'Le Devant" eerst even aan tafel voorgesteld







    Licht gepekelde en gebraiseerde ham "Le Devant"
    Bio Ajuinen met het huisbier "Principale", "Dauphine" aardappelen
    met Minolette en gebakken witloof.







    Chocoladebrownie, IJs van Bio Advokaat en
    gepocheerde Conférencepeer.




    SANTE








    God en klein Pierke




    INFO :


    www.pakhuis.be

    www.docks.be

    www.quincaillerie.be

    www.vansteenberge.com

     





     

    08-03-2012 om 16:59 geschreven door William Roelens


    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stepa - De Proefbrouwerij





    Stepa













    Een biertje degusteren zonder calorieën is toch een droom van elke bierliefhebber!
    Maar toch heb je suiker nodig om bier te brouwen.
    De vergisting van suikers speelt een belangrijke rol bij het produceren van bier.
    Gisten zijn eencellige organismen die suikers omzetten in koolzuur en alcohol
    Omdat graan van nature weinig suikers bevat moet gerst
    tot een suikerrijke wort worden verwerkt.
    B
    ier met suiker is op zich niet “gezond” of “ongezond”:
    alles hangt af van de hoeveelheid bier plus de hoeveelheid suiker
    die geconsumeerd wordt naast en onafhankelijk van het bier.













    Nu is er Stevia een meerjarige kruidachtige plant. 
    Omstreeks 1908 werd melding gemaakt van de aanwezigheid
    van verscheidene zoetstoffen in Stevia en pas in 1931 was
    men in staat het stevioside te kristalliseren.

    Stevia is
    een 100 % natuurlijk producten bevat geen calorieën
    en is tot 300 keer zoeter dan suiker
    (lees :
    http://www.stepa.be/drupal/?q=nl/node/26)

    Stepaja, een bedrijf gespecialiseerd in voeding voor diabetici,
    besloot om een
    ​​speciaal bier te brouwen zonder suiker
    door gebruik te maken van d
    e Stevia plant.

    De Proefbrouwerij uit Lochristi ontwikkelde het bier
    met
    minder dan 0,3% restsuiker.

    Speciale mouten werden geselecteerd om de smaak
    te optimaliseren en een gecontroleerde
    hergisting op de fles

    werd gebruikt om
    het suikergehalte te verminderen tot onder de 0,3%





    Stepa – 6% Alc.Vol
    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Wazig blond bier met een dikke witte schuimkraag

     

    Zoete moutgeur

     De aanzet is vreselijk zoet

    En toch heel diep een lichte bitterheid

    Ietsje kruidig toetsen

    Suikerzoet over de ganse lijn

    Weinig andere smaken te bespeuren

    Zoete afdronk

    Opgelet het bier is niet plakkerig in tegensstelling tot andere zoet bieren

    Het biertje kan mij niet echt bekoren

    Maar een pluspunt is dat het suikervrij is.






    06-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600.000 bezoekers bedankt!!!!



     

    Ik wil langs deze weg
    de 600.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 700.000

    William










    01-03-2012 om 16:36 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen Brasserie Ellezelloise








    Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen
    Brasserie Ellezelloise




    Op vrijdag 10 februari 2012 nam biervriend Geroen me
    mee naar Brasserie Ellezelloise om er de officiële opening bij te wonen
    van hun vernieuwde taverne en degustatielokalen.

    Ik was dolgelukkig dat ik weer het Henegouws Heuvelland mocht doorkruisen
    en een bezoekje mocht brengen aan een van mijn lievelingsbrouwerijtjes.

    Voske en ik hadden indertijd menige uurtjes doorgebracht
    op het uitzonderlijk terras van deze heksenbrouwerij
    met een zicht op het “Pays des Collines”.








    Het wondermooie 'Pays des Collines' met hier en daar nog 
    wat sneeuw wat het gebied nog  mooier maakt.



    Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak s’nachts een heks
    op een bezemsteel voorbij vliegen.
    Ook in Ellezelle zijn heksen schering en inslag.

    Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen"
    ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
    In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne,
    de Sabbat in het leven geroepen.
    Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.
    In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand.
    Sindsdien draagt de plaats van executie de naam van
    "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).
    De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle
    een levendige herinnering aan deze heksenjacht.







    En kijk! we hadden net onze auto geparkeerd en werden al
    geconfronteerd met twee plaatselijke heksen.




    Wie een tijdje brasserie Ellezelloise niet bezocht heeft
    kan zijn ogen niet geloven welke veranderingen deze brouwerij
    het laatste jaar ondergaan heeft.















    Een gedeelte van het terras is verdwenen.
    Maar in de plaats verrijst er een spiksplinternieuw gebouw
    met onderaan een degustatielokaal en boven een zaal
    voor seminaries Rechts is er nog altijd de toegang tot de brouwerij.







    De achterkant van de vernieuwde lokalen.
    Door het gebruik van hoge ramen krijgt de natuur rondom de brouwerij
    de nodige aandacht die het verdiend!






    Vooraleer het officiële gedeelte van start gaat schiet ik nog vlug enkele
    foto's van de brouwerij en aanpalende gelagzaal.
    Hier is er in feite weinig verandert.
    Enkel de opstelling van de tafels is gewijzigd en het geheel
    heeft een nieuwe en frissere look gekregen.













    Er zijn twee brouwers werkzaam in de brouwerij.
    Sebastien Brocquet (foto) en Jean-Louis Lison













    De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000 hl







    En daar zijn ze, de heksen van Ellezelle.  Overal aanwezig en u
    maar pesten.  In uw haar krabben.  De hand voor uw fototoestel
    houden enz..





















    Het bovenste degustatielokaal
    Volledig vernieuwd.








    Ook hier waren ze aanwezig.
    Vroeger was er de heksenkring, maar de nieuwe heks
    gaat met zijn tijd mee en vergadert aan tafel.
    weliswaar zonder gerstenat!
    Tenzij ze wachten op de kelner?





    In de nieuws grote zaal boven werden we ontvangen door
    Eigenaar Pierre Delcoigne.
    Geroen maakte volgende nota's














    Eigenaar Pierre Delcoigne
    was bijzonder trots ons te ontvangen en wist te vertellen
    dat hij maar liefst 6 miljoen euro had geïnvesteerd in 2011 !
    De bouw van deze taverne (met keuken, enz. ...)
    heeft in totaal 15 maanden geduurd
    de fun
    deringen zijn gestart in oktober 2010.

    (de duurtijd had voornamelijk te maken met de keuze van
    materialen en uitvoering om het geheel te laten passen
    in deze omgeving en degelijk afwerking is belangrijk)
    In de 5 jaar dat hij beide brouwerijen leid is het personeel
    van 5 naar 15 gegroeid.

    Het aantal bieren omvat nu 11 stuks
    waarvan 4 in Ellezelles.
    Quintine Blond, de zachtere Quintine Ambrée, de Quintine Blanche Bio
    en tot slot de stout Hercule.





    Eigenaar Pierre Delcoigne aan jet woord.






    Evolutie in de laatste 5 jaar:


    De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000 hl
    Ook de site in Irchonwelz is opgelopen van +/- 500 hl naar 3500 hl
    80 % eigen land en de rest is export (naar 10 landen momenteel)

    Hij voorziet 50 % zelf voor eigen stroom (zonnepanelen)
    in 2011 verbruikte hij maar liefst 148 ton mout
    (gekweekte gerst door eigen familie)







    Tal van genodigden vulden de seminariezaal.




    In de nieuwe taverne (beneden) is plaats voor alle streekproducten
    confituren, kazen (er is een eigen Quintine kaas) en de bieren van beide
    sites.
    De kaart omvat ook diverse snacks.
    De nieuwe zaal boven kan gebruikt worden voor conferenties, seminaries enz..

    Serge Hustache de gedeputeerde van Henegouwen (woont zelf ook in Ellezelles)
    had het voornamelijk ook het temperament en dynamisme
    v
    an eigenaar Pierre Delcoigne
    ,
    die hiermee bewijst dat het beeld van 'de Walen' niet klopt
    Er zitten hier ook goede ondernemers !


    Burgemeester Ides Cauchie (cdH)
    had het over de troeven van zijn gemeente
    vroeger was Ellezelles gekend als Heksengemeente en de Heksensabbat
    (begin juli) alsook van de heksenbeelden
    (Jacques
    Vandewattyne, de vader van de folkore hier)in de gemeente
    verspreid de laatste jaren komt men al evenveel voor onze
    Quintine bieren.
    ..








    Pierre et Vinciane Delcoigne eigenaars van Brasserie Ellezelloise
    en Brasserie des Géants) of samen Brasserie des Légendes
    zijn dolgelukkig met de metamorfose die de brouwerij heeft ondergaan.








    Ze kon het niet laten om telkens op neer te reizen met
    de plaatselijke lift!






    Daarna volgde een receptie voor de genodigden.
    Zowel de bieren van Ellezelloise of Des Géants kon men degusteren.
    Ze waren vergezeld van broodjes besmeerd met plaatselijke
    specialiteiten














    Het nieuwe degustatie lokaal beneden







    Een Quintinebiertje was het bier bij uitstek!







    Ook de nieuwe Goliath mag gesmaakt worden!
    Weldra een bespreking op dit bierblog!




























    Genieten maar!















    De verbindingsgang etaleert enkele kasten
    met plaatselijke specialiteiten en souvenirs.








    Een afsluitheks?

    Met bezem en punthoed
    zelfs met wrat op de neus
    komt hij aangevlogen
    de zwarte heksenstoet

    schaduwen vliegen glijdend over
    het verkleurende heksenbos
    landen midden van de heksenkring
    onder het beschermend lover

    nachtelijk druk heksenverkeer
    verhandelen zwamrecepten
    alle zwammen zijn eetbaar
    sommige eet je maar één keer

    ach, de mystiek is opgebrand
    echte heksen bestaan niet meer
    zij die ze nu zien vliegen
    zijn in ’t gekkenhuis beland

    maar wat zie i
    k deze nacht?
    daarboven in de volle maan schijf
    is het een wolk of een heks?
    ‘k zou het niet weten, slaap zacht


    © Hieronymus









    Het wondermooie 'Pays des Collines' mag je deze zomer niet 
    links laten liggen.  Geniet van de plaatselijke streekbieren van
    brouwerij Ellezelloise en geniet van de natuur rondom u.
    Zeker doen! anders stuur ik enkele heksen op;u af!



    INFO :

    Brasserie Ellezelloise
    rue Guinaumont 75
    7890 Ellezelles
    Tél : +32-(0)68/28.79.36
    Fax : +32-(0)68/45.68.36





    01-03-2012 om 13:16 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!