NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Mam’zelle - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde






    Cuvée Mam’zelle




    Luc Vermeersch, de oprichter van brouwerij De Leite experimenteerde al in 1997
    in een huisje in de tuin met een kleine brouwerij, capaciteit 30 liter,
    die hij had aangekocht in Finland.

    Samen met zijn vriend Etienne Van Poucke ging hij een jaar brouwcursus volgen.
    Daar ontmoette hij de derde brouwbroeder Paul Vanneste.
    Tijdens deze opleiding groeide het idee van een grotere brouwerij.
    In april 2008 was brouwerij De Leite een feit.

    Na 3 jaar werden plannen gesmeed voor uitbreiding.
    In februari 2011 werden nog grotere ketels geïnstalleerd. (bron website)










    Lees ook op deze blog

    Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde

    Het brouwen en proeven van een Bon homme (De Leite - Ruddervoorde)





    Cuvée Mam’zelle – 8,5% Alc.Vol
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde







    Goudblond licht wazig bier met dikke witte romige schuimkraag

    De neus ruikt licht fruitzurig

    Met prikkels van citrus – groene appel

     

    De eerste slok is lichtjes aangenaam fruitzurig (citrus - groene appel?)

    Gecontroleerde zuring.

    Onmiddellijk gevolgd door een mooie bitterheid.

    Nu en dan een fijne toets van wilde gisten

    Ze geven een ander dimensie aan het smaakpalet.

    Hoppig

    Ook houtaroma’s komen nu en dan piepen.

    (het bier is gerijpt op eiken medoc vaten)

    Droge bittere afdronk

    die lang uitvloeit

    Prachtig pittig complex bier met een rijke variatie van verschillende smaken

    Het is misschien een beetje ver gezocht maar

    ik vergelijk het biertje als een fijne lambiek met koolzuurpareling.










    INFO :

     

    Brouwerij De Leite
    De Leiteweg 32
    8020 Ruddervoorde
    België

    T +32 50 25 07 96
    F +32 50 33 98 58

    Luc Vermeersch
    luc.vermeersch@helbig.be

    Carine Vandekinderen
    carine.vandekinderen@helbig.be




    31-07-2012 om 18:16 geschreven door William Roelens


    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Degusteren en overnachten in B&B Kasteel TenBerghe - Brugge



    Degusteren en overnachten in B&B Kasteel TenBerghe - Brugge









    Twee dagen kasteelheer spelen en overnachten in een kasteel
    is de droom van ieder mens met redelijk veel fantasie.

    Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik vroeger ook wel gefascineerd
    was over het leven in en rond een kasteel..
    In mijn jonge jaren verzamelde ik de ridderfiguurtjes die koffie “Storm” uitbracht.

    Grijze figuurtjes die nog met de hand geschilderd moesten worden.

    Wat de fascinatie van Geroen inhield voor Kastelen weet ik niet?
    Misschien de mooie jonkvrouwen?

    Met over te stappen naar de wonderlijke wereld van het gerstenat
    was mijn bewondering verschoven naar abdijen en kloosters.
    Kastelen kwamen nog nauwelijk aan bod in mijn leven.
     

    Maar als Maxx Vd Hoeven een Nederlandse bierliefhebber uit Thailand
    en met goedkeuring van kasteelheer, Luc Paulus Hindryckx
    ons uitnodigt om enkele biertjes te komen degusteren en
    een nachtje te verblijven op het Kasteel TenBerghe bij Brugge,
    dan moesten Geroen en ik niet lang nadenken om op
    dit fantastische voorstel in te gaan.

    Na eerst een bezoekje gebracht te hebben aan drankenhandel
    Rotsaert in Zedelgem (we konden toch niet met lege handen aankomen!)

    Reden we richting Brugge meer bepaald naar de Dudzeelsesteenweg 301



    Onze GPS was goed ingesteld en we vonden zonder problemen de
    hoofdingang van B&B ten Berghe. Aan dit bordje kom je niet te weten dat
    het om een kasteel gaat!  Enkel de mensen die geboekt hebben
    en de buren uit de omgeving weten het!






    Een grindlaan geflankeerd door jonge bomen leid ons de weg.
    Vanaf hier komen we in een ander wereld terecht.
    Nu zijn we eigenlijk jonkheren of
    hoogwelgeboren heren.














    Het kasteel ligt in een zeer rustige en landelijke omgeving.
    Het is omringd door een mooi aangelegen park van maar liefst 35-Ha.
    Leuk om eens echt te genieten van de rust.






    Door het groen kregen we al een prachtig beeld van het prachtige Kasteel














    Via de toegangspoort reden we het domein op.





    Kasteel ten Berghe werd gebouwd omstreeks 1150 – 1200
    op korte afstand van het Zwin, de vaargeul die Brugge verbond met de zee.

    Het werd verkocht in 1483 aan de familie Despars
    en het is nog steeds eigendom van aanverwante families.

    Het werd zwaar beschadigd in 1489 tijdens de Vlaamse burgeroorlog.

    Na de dood van gravin Maria van Bourgondië
    werd het reeds gerestaureerd voor 1500.

    De familie de Croeser bezat het vervolgens 9 generaties lang.

    Charles de Croeser, burgemeester van Brugge
    ontving er o.a. Napoleon Bonaparte.

    Omstreeks 1875 – 1880 werd het door Baron Paul van Caloen de Basseghem
    schitterend verbouwd en gerestaureerd in neo-gothiek
    en een vleugje vroege art-nouveau.







    De aanblik van het kasteel, met gracht eromheen,
    bracht ons al in hogere sferen







    We werden hartelijk ontvangen door Kasteelheer
    Luc Paulus Hindryckx
    Officieel Zaakvoerder/Manager Kasteel TenBerghe




    Het interieur van het kasteel




    Kasteelheer Luc Paulus en Maxx namen ons na het inchecken

    mee om het kasteel in al zijn pracht te bewonderen.
    Kom mee en geniet van de foto's die een beeld geven
    hoe het kasteel eruit ziet!






    De prachtige ontvangstruimte en Incheckbalie  




















    Ontbijtruimte voor een groot gezin of groep.







    Een zit-en lees hoek














    De originele kapel. van het kasteel
    Hierin staat een koelkast met een voorraad drankjes,
    die gebruikt wordt als een gemeenschappelijke minibar.
    Naast Leffe, Rodenbach is er ook Keyte Dubbel en Tripel te vinden!







    De prachtige ontbijtzaal voor alle logees














    Details van de eetzaal.






    Vele glasramen sieren het kastaal














    Langs deze trappen bereiken we de kamers en kunnen we
    tot in het bovenste toren van het kasteel







    Maxx, de Kasteelheer Luc Paulus en Geroen in de
    bovenste torenkamer.







    In de linkse toren stonden we het domein te overschouwen







    Van daar uit krijgt men een prachtig uitzicht op het kasteeldomein.














    Van klimmen krijgt men dorst dacht Maxx.
    Hij en de Kasteelheer ontvingen ons in de bibliotheek voor
    een kaas en bierproeverij.
    We proefden de beide Keyte bieren van brouwerij
    Strubbe.
    Ook de Night Oil van brouwerij
    Alvinne en de Malheur Cuvée Royale
    'à la méthode originale' van brouwerij Malheur werden gedegusteerd.





    We verplaatsten ons nog samen met de Kasteelheer
    en Maxx naar het historische Brugge waar wij twee
    plaatselijke bruine cafeetjes bezochten.
    Het Guido Gezelleke en de Residuif.
    Later zullen Geroen en ik deze twee leuke herbergen
    nog eens met een bezoekje vereren





    Onze kamer




































    Via de ronde trap en enkele gangen bekleed met
    schilderijen en wapenschilden
    bereiken we onze kamer.
    De kamers hebben allemaal de naam van een kasteel.
    Onze kamer was Kasteel van Moregem



























    De eigenstijlse tweedelige lavabo







    We logeerden in één van de sfeervolle en ruime gastenkamers,
    ingericht met antiek behang en bijpassende oude meubels,
    voorzien van TV en badkamer met bad of douche.







     

     







    Het is er 's morgens heerlijk Prinselijk ontwaken.
    Wanneer men door het raam naar buiten kijkt straalt de
    natuur rust uit.  En dit is een van de grote troeven van deze
    Kasteel B&B














    Het lijken wel twee schilderijtjes.
    Maar dit is wel degelijk het morgenontbijt!
    Het ontbijtbuffet, met hoeveproducten uit de streek,
    wordt geserveerd in een prachtige neogotische eetkamer,
    compleet met prachtige wandtapijten, met bladgoud beschilderde wanden,
    sierlijke kroonluchters en schilderijen met portretten
    van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel.














    We zijn klaar om uit te checken.

    In de ontvangstruimte nemen we nog vlug enkele

    Boeken en folders door die hier in groot aantal liggen.

    Samen met Maxx en de Kasteelheer brengen we nog een

    Bezoek aan brouwerij Strubbe








    Het kasteel TenBerghe badend in de ochtendzon.


    B&B Kasteel TenBerghe is een heerlijke verblijfplaats

    voor liefhebbers van antiek, kunst, historie en natuurschoon. 
    Het is een aantrekkelijke pleisterplaats om te wandelen en te rusten.
    Met Brugge om de hoek, (slechts 2 km) waar een overvloed aan kunstwerken
    van Van Eyck, Memling, Michelangelo, Van der Weyden en
    Hieronymus Bosch is te zien.

    Ook de kust is niet veraf.


    Langs deze weg willen wij nog de
    Kasteelheer Luc Paulus Hindryckx en
    Maxx Vd Hoeven danken
    voor hun gastvrijheid.


    INFO :

    http://www.kasteeltenberghe.be/

    Dudzeelsesteenweg 311 | B 8000 Brugge

    Inrit nr 301

    + 32 (0)50/67.96.97

    info@kasteeltenberghe.be




    30-07-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Palm Sauvin - Markus Blond - La Médiévale Ambrée - Cuvée de Bouillon - La Noire Fontaine - Xtreem Warrior - Xtreem Centennial - Eem Eonker - Flodder - Jan van Oudenaarde - Hopjutter Tripel Hop

     

     

    6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule
    Deel 1



     



    Sommige dinsdagnamiddagen zijn niet te vergelijken met andere.
    Alhoewel ze allemaal op elkaar gelijken qua indeling in uren, minuten en seconden
    zijn sommige mooier ingevuld dan andere.
    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap zijn bepaalde dinsdagen lekker ingevuld.
    Lekker gevuld met proeven van bier en andere heerlijkheden.
    Onze uren en minuten zijn totaal besteed aan de Culinaire wetenschap!
    Iemand moet het doen, daarom offeren wij ons op voor de mensheid.
    Iemand dat zijn, Bernard, Alain, Rufus, Pierre, Geroen en ik.
    De bieren worden gezocht door de genoten zelf.
    Dit kunnen zeldzame, nieuwe en limited edition bieren zijn
    maar ook bieren die al een heel tijdje
    in de handel verkrijgbaar zijn.
    Voor onze zesde proeverij hadden wij weer enkele prachtige bieren.
    Voor het hongertje die we altijd na het proeven achteraf hebben
    was er ditmaal een BBQ voorzien.
    (ook bierproevers zijn maar gewone mensen…alhoewel?)

    Ziehier onze proefnota’s van de flesjes van 25 en 33cl!
    Even vermelden dat zowel de kleine of de grote flessen gedeeld
    worden door ons zessen!



     

    Palm Sauvin - 4,6% Alc.Vol – 25cl
    Brouwerij Palm - Steenhuffel

    Donkerblond tot amberkleurig helder bier met witte schuimkraag

    Het aroma is zoet
    Karamel

    Fruitig

    De smaak is moutig

    Hoppig (singel hop)

    De Nelson Sauvin komt af en toe naar boven piepen

    Is naar ons gevoel een beetje waterig
    Mocht meer body hebben

    Vloei lang uit met bittere toetsjes en een lichte fruitigheid
    Leuke dorstlesser

    Een lekker slobberpintje sprak iemand uit de groep

    Gebrouwen voor de Nederlandse markt

     

    Markus Blond - 5% Alc.Vol.– 33cl
    Brasserie Val de Drome – Saou (FR)



    Donker goudblond helder bier met een witte schuimkraag.

    Het aroma is stoffig
    Moutig met lichte toetsen van fruit
    Ondanks zijn 5% was er een lichte geur van alcohol waar te nemen

    De smaak is moutig
    Olieachtig
    Zurig
    Bijna geen hop te proeven

    Licht zurige afdronk

    Eigenaardig biertje die niemand echt kon bekoren

    Met dank aan Sofie Vanrafelghem

     


    La Médiévale Ambrée - 6% Alc.Vol. - 33 cl
    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)



    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is karamelmout

    De smaak is zoet moutig
    karamel
    Licht geroosterd
    De smaak verdwijnt nogal vlug
    matige body
    Het bier heeft een bittere nasmaak die lang uitvloeit.

     

    Cuvée de Bouillon - 6% Alc.Vol. - 33 cl
    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)

     

    Blond biertje met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Een beetje stoffig
    Gerookt

    De smaak is kruidig en zoet
    Honing?
    Speculaas
    Geparfumeerd
    Droge lichte bitterheid

    Niet echt een klepper

     

    La Noire Fontaine - 8% Alc.Vol. - 33 cl
    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)





    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag

    De neus is moutig
    Karamel

    Fruitige aanzet
    daarna zoete karamel
    Ook een lichte bitterheid komt opzetten
    Maar allemaal te braafjes
    De afdronk is licht bitter en vloeit uit
    Licht bittere nasmaak
    Voor ons toch het beste biertje van de drie

     

    Xtreem Warrior – 4,6 % Alc.Vol. - 33 cl
    Receptuur Ruud van Moorst :  Bierbrouwerij de EEM
    Gebrouwen in de De Scheldebrouwerij – Meer.

     

    Blond helder bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt heerlijk hoppig
    Limoen en citrus

    De smaak is onmiddellijk ons ding

    Hoppig en fuitig
    Ook hier toetsen van citrus
    Ondanks het gebruik van meerdere hoppen

    is het alsof u een singlehop biertje degusteert 

    Het bier is mooi in balans
    Droge afdronk met

    een mooi blijvende hopbitterheid

    Xtreem Centennial  – 6,5 % Alc.Vol. - 33 cl
    Receptuur Ruud van Moorst : Bierbrouwerij de EEM
    Gebrouwen in de De Scheldebrouwerij – Meer.

     

    Donkerblond helder bier

    Zoet aroma van karamel

    Moutige aanzet
    Toetsen van Karamel
    Dan komt er een aangename bitterheid naar boven
    Hoppig
    Mooi gedoseerd
    Citrus prikjes
    Afgeronde body
    Droge hopbittere afdronk
    Een heel lekker IPAatje

     

    Eem Eonker  – 7,0 % Alc.Vol. - 33 cl

    Receptuur Ruud van Moorst : Bierbrouwerij de EEM
    Gebrouwen in de De Scheldebrouwerij – Meer.

    Bruin biertje met een beige schuimkraag

    De neus ruikt fruitige hop
    Een heel klein beetje alcoholwarmte

    Bij de aanzet worden we onmiddellijk geconfronteerd met zoethout
    Tikje chocolade
    De hoppen komen niet in de smaak tot hun recht
    Toch enige bitterheid
    Met een fruitige bittere afdronk
    Het bier mist een beetje body.
    Maar toch aangenaam om te degusteren!

     

    Flodder -  8,0 % Alc.Vol. – 33 cl
    Receptuur Patrick Cocx
    De Proefbrouwerij  – Lochristi

     



    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Karamel
    Gistig en ietsje fruitig

    De eerste slok is zoet
    Karamel – toffee
    Fruitig – perzik?
    Dan komt er een bitterheid opzetten
    Zoet bitter
    Een aangenaam biertje maar

    wij waren niet zo te vinden voor de naam en het etiket




     
    Jan van Oudenaarde – 8,0 % Alc.Vol – 33cl

    Receptuur Dany De Smet, brouwmeester en productontwikkelaar
    van Bierfirma 'Brouwerij Slaapmustke'

    Gebrouwen in De Proefbrouwerij  – Lochristi

     



    Blond bier met een dikke witte schuimkrag

    Het aroma is hoppig
    Bloemig en Floraal

    De smaak is lekker hoppig
    Zoete prikkels
    en soms wat fruitigheid
    Een lekkere bitterheid
    Het bier is mooi in evenwicht
    Droge en bittere afdronk
    Een prachtige dorstlesser maar wel een van 8,0%!

    Gebrouwen voor Horecazaak  Jan van Gent in Oudenaarde.
    Lees : Voorstelling van het nieuwe bier 'Jan van Oudenaarde'





    Hopjutter Tripel Hop - 7,3% Alc.Vol. – 33 cl

    Receptuur : Hobbybrouwerij “De Hopjutters”
    Gebrouwen bij  De Graal – Brakel
    5de plaats op de consumententrofee van het Zythos Bier Festival

     
    Blond biertje met witte schuimkraag
    Heerlijke florale neus
    Fris bloemig

    De smaak is meteen raak
    Lekker hoppig
    Met florale toetsen van citrus

    Fruitig boeketje
    Droge bittere afdronk

    Een heerlijke IPA






    Voorbereiding BBQ


    Weldra deel 2
    75 cl flessen

    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be

    25-07-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsbrouwerij Humulus - Arendonk - Arendonker Bruin - Arendonker Tripel





    Dorpsbrouwerij Humulus - Arendonk




    "werke, durzette, vrujte, zwejete."
    "A'eraf zen aige es guwt laoten gaon"
    "Oepgeve? Dè sta ni in ze'nen buwk !"
    Maak kennis met “Den Arendonker”.




    Eenvoudig verrassend is de slogan van Toerisme Arendonk.
    En voor de dagrecreant is het verrassend eenvoudig bekoord
    te worden door de charmes van de gemeente.







    De neogotische O.L.V.- kerk uit 1904 is opgetrokken in Kempense baksteen
    uit Beerse en gedecoreerd met rijke natuursteensoorten.
    In 1999 werd de kerk met het omgevend hekwerk beschermd als monument.






    Achteraan dit mooie huis is dorpsbrouwerij Humulus gevestigd.













    Kleine details achter het gebogen kelderraampje en de gaper bevestigen dit.



    Eenvoudig verrassend geldt niet alleen voor de gemeente
    maar ook voor het  bezoek aan dorpsbrouwerij Humulus.
    Geroen en ik werden Kempisch vriendelijk ontvangen door brouwer Dirk Vissers
    en zijn sympathieke echtgenote Katrien De Proost.
    We mochten na de hartelijke ontvangst meteen door naar de brouwerij.

    Ze is gevestigd in een tuinhuis midden in een oase van groen.













    Door het groen naar de brouwerij en het bijhorende degustatielokaaltje.











    De brouwinstallatie kan 250 liter aan. Niet zoveel,
    maar met voorlopig 800 bakken per jaar (64hl) is Dirk best tevreden.

    Maar hij brouwt met heel veel liefde en staat samen met echtgenote
    Katrien trots achter zijn brouwsels.
    Dirk houd van de eenvoud, hij gebruikt enkel
    water, mout, hop en gist als grondstof zonder toevoeging van kruiden
    en smaakverbeteraars.
    Er worden géén kruiden gebruikt enkel aromahop, en goede mouten.
    Het zijn vooral puur moutbieren (daar legt hij de klemtoon op).

    Dirk zweert ook bij échte hopbloemen (geen pellets).

    Men brouwt nog zoals vroeger niet in de zomer.






    De brouwinstallatie van 250 liter.  Voldoende voor 800 bakjes per jaar.





    De brouwmethode is toch eventjes minder gewoon zowel het brouwvat
    als filtervat worden bovengetakeld. Voor het maïschen word
    er gebruik gemaakt door een geautomatiseerde PLC sturing
    bedacht door zijn zoon.






    Drie gist-en lagertanks van 750 liter moeten voor de opslag zorgen.











    In een grote tent naast de brouwerij zijn de warme kamers gevestigd.



     


    Het leuke degustatielokaaltje waar er kleine groepen kunnen ontvangen worden.






    Op tafel De Zytholoog en een artikel over de brouwerij in Campus Magazine van
    Janssen Pharmaceutica waar Katrien werkzaam is.
    Haar vrouwelijke collega's zijn razend enthousiast (zij sturen het artikel rond!)
    en maken ze op deze manier kennis met de rijke Belgische Biercultuur.











    We kunnen de brouwerij niet verlaten zonder eerst te proeven van hun bieren.
    Het brouwerskoppel nodigt ons uit om plaats te nemen op het
    gezellig terras. Daar werd de geschiedenis van de brouwerrij
    op een plezante manier (met af en toe in het Arendonks dialect)
    uit de doeken gedaan.






    Dirk Vissers verteld met heel veel liefde en passie over zijn bier




    Het is een echte familiebedrijf verteld ons Katrien.
    Ik help mee met het bottelen, onze twee dochters helpen bij
    het etiketteren.  Onze zoon de sterkste van de familie (rugbyspeler)
    mag de bakken optillen en op hun plaats zetten.
    Ook mijn vader en schoonvader
    steken een handje toe.






    Katrien De Proost degusteerde vroeger nooit bier.
    Nu is ze de grootste fan van een lekkere tripel.

    Vooral van de Arendonker.






    Dirk brouwde als amateur al enkele jaren samen met schoonvader Fons
    telkens 30 liter bier. Puur voor de lol, van verkoop was
    er toen absoluut nog geen sprake.
    Hij was in het begin zodanig gepassioneerd in het brouwen
    dat hij zelf
    zijn eigen gerst kiemde en
    liet eesten op verschillende temperaturen.
    De proefbrouwsel heetten toen
    nog Fonske
    (met wilde hop van aan 't kanaal).
    Toen er voor het eerst melding kwam rond feestelijkheden
    van 800 jaar Arendonk zijn ze gaan nadenken om ook een biertje te brouwen.
    Ze dienden een voorstel in om als échte (kleine) microbrouwerij
    van start te gaan. In april 2011 kwam de erkenning van de accijnzen.
    en ook de voedselinspectie gaf zijn fiat.
    Ze konden toen beginnen om bier te brouwen,
    zodat ze voldoende voorraad zouden hebben tegen dat de échte feestelijkheden
    (januari 2012) begonnen.

    Het bier werd in november 2011 enkel in Arendonk al voorzichtig gelanceerd.
    De bedoeling was en is voorlopig nog altijd
    om slechts 800 bakken (24x33 cl flesjes)
    per jaar te brouwen (64 hl).








    Arendonker Bruin (8,5% Alc.Vol). Hun eerste officieel biertje.
    en tevens d
    e nieuwe officiële dorpsdrank van Arendonk.
    De Arendonker werd voorgesteld als het officiële bier voor het feestjaar 2012  
    wanneer Arendonk zijn 800ste verjaardag vierde.
    Het is een donker bier van 8,5 procent.
    Lekker moutig met licht geroosterde toetsen en een tikkeltje donker fruit.







    Nadien volgde De Arendonker Tripel.(8,0% Alc.Vol.
    De Arendonker Tripel smaakt moutig met een frisse fruitig toets,
    en heeft een licht bittere afdronk.





    Beide bieren kun je eerstdaags al in zeven cafés in het dorp degusteren:
    't Stekske, De Ster, Bemdkaffee, Postelboershof, Deville,
    TC De Lusthoven en Parochiecentrum Voorheide.
    Of in de brouwerij zelf: op zaterdagvoormiddag of na afspraak.
    Meer info op
    www.arendonker.com











    Er zijn plannen om volgend jaar een 3de biertje te brouwen.
    Het zou een biertje van om en bij de 6 % Alc.Vol worden.
    Niet te hoog in alcohol want Arendonk is een paradijs voor fietsers.
    En die mensen moeten nog heelhuids thuis raken

     





    In de tuin een souvenir van vroeger :

    Een van de eerste zelfgemaakte bierbakjes.

    Het eerste bier noemde toen nog een “Fonske” en de brouwerij

    Abdij Benedirktus








    De eigengemaakte bakjes zijn ondertussen verandert.
    Zij ogen artisanaal net zoals het bier.
    Van de 800 bakje zijn er 150 voor de gemeente Arendonk.
    Het bier kan ter plaatse aangekocht worden.
    De enige drankenhandel die het momenteel verkoopt is
    Willems in Grobbendonk.








    Ook leuke geschenkverpakkingen zijn er te verkrijgen




    We moeten helaas afscheid nemen van dit sympathieke Arendonkse koppel.
    wat we geleerd hebben is dat bier met veel liefde gebrouwen 
    nog zo lekker smaakt.
    Of zoals Katrien het formuleert:
    "Ons hart en onze ziel zitten in ons bier"
    "Het is een eerlijk product met een verhaal en 
    ik denkt dat je dat proeft".
    Wij kunnen het alleen maar beamen.




    INFO :

    Dorpsbrouwerij Humulus
    Pelgrimsplein 19
    2370 Arendonk
    t. 0476 - 25 44 20

     

    Gemeente Arendonk


    Met dank aan Geroen voor de nota's

    21-07-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zomerse gamma van brouwerij Smisje - Mater (OVl) - Smiske Bruin – Smiske - Smiske Extra




    Het zomerse gamma van brouwerij Smisje











    Naast een nieuwe bottelarij, een nieuw bier pakt
    brouwerij Smisje (Mater) uit met een vernieuwde look.

    De oude bottelarij van de gewezen limonadefabriek Amelberga
    is vervangen door een moderner installatie
    van brouwerij Achouffe.
    De installatie bevat een volautomatische afvullijn
    en een assemblage lijn.

    De vroegere Steinerflessen werden vervangen
    door smalle hoge 33 cl flesjes.

    En waarom niet meteen alles vernieuwen dacht brouwer Johan.
    Hij liet vier nieuwe etiketten ontwerpen door
    de Brugse kunstenaar Ghislain Swinberge,
    daardoor komen de lekkere bieren van de Materse brouwerij
    nog beter tot hun recht.

    Het volledige gamma draagt het erkend logo
    ‘Belgische Hop’

    Al de bieren bevatten ten minstens
    50% hop van Belgische origine.

    Smiske, Smiske Extra en Smiske Bruin zijn het gehele jaar
    door verkrijgbaar!
    En het zijn deze bieren die ik samen met mijn
    schoonzoon onlangs degusteerde






    De nieuwe Smiske Chalet staat juist voor het degustatielokaal
    en de brouwerij!





    Ontdek het complete nieuwe Smiske gamma ter plaatse
    Het Smiske bier vloeit dan uit de tapkranen in de nieuwe Smiske Chalet.











    Burgemeester van Oudenaarde De Hr. Marnic De Meulemeester tapte en proefde
    als eerste van het nieuwe biertje "Smiske Extra" onder het nauwlettend oog
    van brouwer Johan





    Het Smiske Café is open elke zondag tot oktober!
    Geniet van de lekkere bieren in een oase van rust.
    Brouwer Johan zal u alles vertellen over de immense veranderingen,
    de nieuwe look en vooral u kan er het nieuwste Smiske Extra ontdekken.







    Brouwer Johan Brandt zal jullie met plezier ontvangen!






    De Zomerse bieren












    Smiske Bruin – 7% Alc.Vol.



    Donkeramber bier met een romige beige schuimkraag

    Moutige neus
    Karamel
    Fruitige tinten

    Het bier smaakt lekker moutig

    Eerst zoet maar onmiddellijk gevolgd

    door een mooie bitterheid

    Geroosterde prikjes brengen afwisseling
    Ook fruitige toetsen geven het bier een aangename smaak

    Droge bittere afdronk.

    Lekker pittig bruintje





    Smiske – 7% Alc.Vol.





    Goudblond biertje met een dikke witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Licht kruidig
    Hoppig
     

    De smaak is onmiddellijk raak

    Lekker fris en hoppig

    Zurige prikjes van tarwe

    Mooi in evenwicht

    Bitter in de achtergrond

    Lekker zomers biertje

    Ze mogen mij dit altijd aanbieden op recepties
    i.p.v. goedkope schuimwijn!




    Smiske Extra – 7% Alc.Vol.





    Blond bier met een dikke witte romige schuimkraag.

    Nadat het schuim een beetje
    afgezwakt is krijgt men een

    Hoppig fris aroma 

    Fruitige aanzet

    Hoppige toetsen die het bier aangenaam maken

    In de achtergrond een mooie bitterheid

    die het bier mooi in evenwicht brengt

    Het bier degusteert lekker fris net als de twee anderen

    Ook hier een pittige hoppige afdronk

    Drie prachtige biertjes
    die de zomer nog meer swung geeft

      



    INFO :

     

    Brouwerij Smisje

    Driesleutelstraat 1
    9700 Oudenaarde
    België

    15-07-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe - Dinant


     

    Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe - Dinant




    In het verlengde van ons bezoek aan het nieuwe museum Maison Leffe
    waar we de officiële opening bijwoonden

    (zie : Opening van Maison Leffe – Dinant)
    stond er na de middag een bezoek aan
    de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe.







    Op weg naar de abdij.
    Op de brug over de Maas staan nu langs weerszijden saxofoons opgesteld
    ter herinnering aan Adolf Sax (uitvinder van de saxofoon en geboren in Dinat.
    De eerste stenen brug over de rivier werd gebouwd in 1080
    maar van 1175 tot 1940 is ze verschillende keren vernietigd
    door mensen (in oorlogstijd), door overstromingen of door boten (die de brug raakten).
    Het huidige bouwwerk dateert van 1957.
    xml:namespace prefix = u1 />

     


     


    Op weg naar de abdij.
    De
    collegialekerk
    In 1838 beschreef een beroemde schrijver de collegiale kerk van Dinant als volgt:
    "De klokkentoren van de Collegiale kerk van Dinant lijkt op een grote pot water.
    De gevel van de kerk echter, toont een uitzonderlijk karakter.
    "Dit waren de woorden van niemand anders dan beroemde dichter Victor Hugo
    die Dinant de bijnaam gaf van "Dochter van de Maas".






    De abdij gezien aan de buitenkant






    De abdij ligt niet in een groene zone van bossen
    en weiden zoals vele andere  integendeel,
    de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe ligt dicht bij de rotsen van Dinant.
     
    Niet eenzaam en afgezonderd,  maar opgenomen
    in de omringende huizen rond haar.
    Opgeslorpt door een deel van de stad.
     
    Maar op de binnenplaats van de abdij wordt al vlug
    de stilte een trouwe bondgenoot.
    Een volstrekte rust die niet wordt beïnvloed van buitenaf.
    Volgens vader Abt Bruno Dumoulin is dit een voordeel
    “Wij zijn niet van deze wereld, maar we staan er middenin”.





    De ingang is via het kerkportaal van de oude abdijker (ca 1715)
    Er staat een bron waar het water opborrelt waarmee men vroeger het bier brouwde

     

     

    De naam Leffe zou te danken zijn aan een wijk van Dinant,
    gelegen aan de rechteroever van de Maas op 1 km. afstand van de stad.

    Ze is ontstaan in 1152.

    Vanaf 1 februari 1937 werd de abdij als historisch monument geklasseerd.
    Momenteel zijn er 17 kanunniken* (Postulanten) inbegrepen aanwezig.

    De gemeenschap telt 13 priesters en 4 priesters in opleiding.

    Ze telt 14 eeuwige geloften en één tijdelijke gelofte, een novice en een postulant.

    De gemiddelde leeftijd is 56j. De jongste telt 26 lentes en de oudste 83.

    De bewoners mogen de abdij verlaten en dit met pastorale doeleinden.

    (*In 816 werd op het Concilie van Aken een duidelijk verschil gemaakt tussen
    een canoniale orde en een monachale.
    De kanunniken, in tegenstelling tot monniken, konden bezit hebben
    en daar vrijelijk over beschikken;
    zij hadden inkomsten uit de domeinen en de privileges
    van hun kapittels: de beruchte prebende.)







    We werden verwelkomt door Prelaat Pater Bruno Dumoulin.prior van de abdij.
    Hij werd gekozen in 1968 tot de dienst van de leiding
    en volgde op 29 mei 1989 prelaat Martens op.








    De prior gidste ons door de prachtige abdij















    De klokkentoren verbindt de noordelijke en de westelijke vleugel (kerk).
    In 1935 werden de twee bovenste niveaus opgetrokken om
    daarin het klokkenspel van het uurwerk in orde te brengen.






    De oude schuur uit 1710 gebouwd in de ambtsperiode
    van Perpète Renson (1704-1743), een oud-priester uit Dorinne








    vlnr gebouwen van de vroegere boerderij  (1710)
    toren uit de neobarok (1934) gastenverblijf (1604)








    De kloostertuin







    Prelaat Pater Bruno in de huidige kloostergang (begin 20ste eeuw)







    Een kanunnik heeft ons uitleg over het schilderij van de abdij van O’Kelly
    naar een gravure van Remacle Leloup



























    De refter
    Op de glas-in-lood ramen de wapenschilden van Norbertijnenabdijen
    die nog bestaan of bestaan hebben in België














    salon


    Na het bezoek aan de abdij daalden we met brouwmeester Charles Nouwen nog af
    in de Leffe vintage kelder.

    De flessen liggen daar momenteel twee jaar






    Charles Nouwen, brouwmeester InBev





















    Ook hier het beeldje van Sint Arnoldus




    Bronnen : De Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe
    Editions Gaud
    http://www.abbaye-de-leffe.be



    Info :

    http://www.abbaye-de-leffe.be/-Nederlands-
    http://www.ab-inbev.be/
    http://www.leffe.com/doorpage?destination=magazine%2Ffrontpage




    11-07-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Girardin Dominicus - Girardin





    Girardin Dominicus












    Château d'Yquem is het beroemdste wijngoed ter wereld voor zoete witte wijn.
    De wijngaarden (102 ha) en het château liggen in het dorpje
    Sauternes in de wijnstreek Bordeaux.

    Volgens geuzesteker en brouwer Armand Debelder (Drie Fonteinen)
    hebben wij in het Pajottenland ook een
    Château d'Yquem
    nl: brouwerij Girardin in
    Sint Ulriks-Kapelle.

    De brouwerij "Girardin" startte in 1845 als onderdeel van het
    landgoed van een edelman.
    In 1882 werd de boerderij - brouwerij aangekocht door de familie Girardin,
    die het bedrijf nu reeds vier generaties uitbaat.











    De brouwerij is vooral bekend als leverancier van lambiek
    aan enkele geuzestekers, aan talloze cafés en aan particulieren.
    De ligging van de brouwerij is uniek : reeds van ver ziet u de hoeve
    liggen op de top van de Lindenberg, te midden van de velden.
    De brouwerij is één van de laatste overgebleven boerderij-brouwerijen.
    Van het zelf verbouwde graan wordt nog steeds een typisch Pajottenlands
    streekbier gebrouwen: de lambiek.




    Girardin Dominicus – 5% Alc.Vol.
    Brouwerij Girardin - Sint Ulriks-Kapelle




    Helder amberkleurig bier

    Witte schuimkraag

    Lichte koolzuurpareling

     

    Aroma  

    Fruitig en licht kruidig
    Een beetje muf

     De smaak in de aanzet is zoet

    Mals zoet
    met toetsen van karamel.
    Heel lichte zure prikkels komen naar boven

    Fruitige prikkels van framboos

    Een lichte hopbitterheid in de achtergrond

    mals en fruitigzoet 

    Goed in evenwicht en heel smaakvol

    Een zachte lekkere lambiek faro*



    *Faro is vertrokken van uit een lambiek.

    Faro werd oorspronkelijk verkregen door lambiekbier te vermengen
    en door kandijsuiker aan toe te voegen.
    Hierdoor krijgt de  faro een zoet-zurige smaak.

    Het alcoholpercentage van het bier ligt laag: tussen de 4,5 en 5,5 procent.

    Vroeger lagen er in de herbergen (Brussel en Pajottenland)

    metalen stampers om een suikerklontje in een glas geuze of
    lambiek fijn te stampen 
    om een zoeter bier te bekomen. 
    Deze stamper werd Lambikstoemper  genoemd.
    Momenteel is er een bierproefvereniging die de naam
    lambikstoempers draagt.


    INFO :

    Brouwerij Girardin
    Lindenbergstraat 10,

    1700 Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
    tel: 02-453 94 19

    fax: 02-453 94 19



     

    08-07-2012 om 11:50 geschreven door William Roelens


    06-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Moeder Stiene' - Schorisse (OVL)




    ‘n Vliegende kroje vang mjir dan ‘n zittende kroje
    (Een vliegende kraai vangt meer dan een zittende)
    Dit eeuwenoude spreekwoord wil zeggen :

    iemand die op veel plaatsen komt, krijgt meestal ook van alles.

    Een spreekwoord op het lijf geschreven van Geroen en ik.

    (het ene lijf al iets breder dan het andere)




    'Moeder Stiene' Schorisse







    "Moeder Stiene"; cafénaam zou verwijzen naar
    toenmalige uitbaatster van deze afspanning, Christine De Wulf uit Armentières
    die vooraf als kwartiermeester diende in het leger van Napoleon.




    Op een van onze vele bierdwaaltochten door België Bierland ontdekten
    we tijdens een rit door de golvende Vlaamse Ardennen een volkscafeetje
    ‘Moeder Stiene’ genaamd.  Een eeuwenoude herberg in Schorisse. 
     
    Alleen al voor de naam zou je naar dit gehucht toe rijden.
     
    Schorisse is een deelgemeente van Maarkedal   

    De bekendste persoon in de geschiedenis van Schorisse was Omer Wattez,
    beter gekend als "De vader van de Vlaamsche Ardennen".
    Ooit was er een brouwerij gevestigd nl.  Brouwerij Merchie. 
    Die sloot haar deuren in 1959.

























    Deze Dorpsherberg is al vijf generaties lang in handen is van de voorouders
    van huidig patron Gunther Vandermeirsch.
    Het ontstaan van Moeder Stiene gaat terug tot 1782.
    Christine De Wulf baatte er als kantonnière in het leger van Napoleon
    de afspanning Moeder Stiene uit.
    Omdat ze voor de soldaten als een moeder was, leverde
    haar dat de naam Moeder Stiene op.
    Nu, ongeveer 230 jaar later, draagt het etablissement
    nog altijd dezelfde naam.































    Wat ons bij het binnenkomen meteen opviel was een kleine pancarte
    met publiciteit voor hun huisbier ‘tripel Moeder Stiene’
    Volgens uitbater Gunther was hij al jaren van plan om
    unieke streekbieren en hapjes te serveren. Tripel Moeder Stiene is zijn eerste huisbier
    en wordt door een kennis hobbybrouwer gebrouwen en rechtstreeks uit het vat getapt.
    Het is natuurlijk zijn verhaal maar Geroen en ik dachten er
    toch enigszins anders over
    J

    Zoals veel uitbaters in diverse herbergen wilde ook hier de patron
    niet vrijgeven waar het bier uiteindelijke wordt gebrouwen?







    Een bierliefhebber is altijd benieuwd als hij een nieuw biertje ontdekt?
    De Quintine onderaan was reeds gekend

















    Het bier is amberkleurig helder en zou 9% Alc.Vol bevatten.
    We namen volgende smaaknotities

    Amberkleurig helder bier
    Witte schuimkraag

    De neus is fruitig

    Moutig

    De aanzet is zoet

    Karamel

    Fruitige toetsen (abrikoos – banaan)

    Het biertje is vrij aromatisch zonder plakkerig te zijn

    Enige bitterheid in de achtergrond

    Het heeft een zoete afdronk

    We denken dat de kennis van de patron
    hobbybrouwer De Hr. Xavier Vanneste uit Brugge is.
    en we gokken op Straffe Hendrik !!

    Mensen die het biertje al geproefd hebben en een ander
    mening hebben mogen mij altijd mailen
































    Naast zijn huisbier heeft Gunther maar liefst een 90- tal bieren
    op zijn kaart staan.
    Voor wie een hongertje heeft kan proeven van
    zijn zelf klaargemaakte escargots.

    En ook zijn brochettes zouden een smaaksensatie zijn.

    Voor wie eens in de Vlaamse Ardennen vertoeft is het
    zeker een aanrader om eens binnen te wippen.













    INFO :

    Taverne Moeder Stiene

    Langestraat 31

    9688 Schorisse

    Tel : 055 45 54 64

    Maandag gesloten!





    06-07-2012 om 09:51 geschreven door William Roelens


    03-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Botteresse Blonde - Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois - Saint-Georges-sur-Meuse




    La Botteresse Blonde

     Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois is een hele naam om te onthouden.
    Het brouwerijtje werd rond 1997 opgericht door twee neven
    José Poncin en Willy Moulin.
    Het heette toen Brasserie Artisanale des Bruyeres
    en was gevestigd in Jupille.

    Het was in die tijd op één na de grootste brouwerij van Jupille J

    De brouwers brouwden toen al in hun kleine installatie de biertjes
    La Botteresse Ambrée en Brune en La Madelonne.








    De naam Botteresse zou afkomstig zijn van een dorpsvrouw
     die in de Luikse regio actief was als bezorgster van diverse goederen.
     
    In een rieten mand bezorgde ze de goederen aan huis.
    Ook werd haar mand soms gevuld met hop!









    Door de grote vraag naar hun bieren besloot José Poncin de
    brouwerij in 2005 te verhuizen naar een nieuw pand in het kleine gehucht
    Saint-Georges-sur-Meuse waar ze nu nog altijd gevestigd is.





    La Boteresse Blonde – 7.5% Alc.Vol
    Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois - Saint-Georges-sur-Meuse





    Blond wazig bier
    Met witte schuimkraag

    De neus is fruitig (citrus)
    zoethout prikkels komen soms piepen


    De smaak is kruidig
    zoet (Karamel)

    Het zoethout dringt zich voorzichtig naar voor

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Het biertje smaakt fris

    Het heeft op het einde een fruitige (citrus - appeltjes) afdronk

    en laat een klein spoor van bitterheid achter

    Lekker gebrouwen biertje



    INFO :

    Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois

    Rue Fond Méan 6

    4470 Saint-Georges-sur-Meuse

    tel: 0477-17 79 27 (Mr. J. Poncin)

    e-mail: info@labotteresse.be
    website:
    www.labotteresse.be







    03-07-2012 om 22:31 geschreven door William Roelens


    01-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen - Voorstelling Rodenbach Caractère Rouge 2012






    Voorstelling Rodenbach Caractère Rouge 2012

    Restaurant 't Zilte - 9de verdiep Mas




    Op maandag 18 juni werd aan de bierpers en aan een
    aantal bierkenners de nieuwe Caractère Rouge
    van brouwerij Rodenbach voorgesteld







    Het MAS verwijst naar de 16de-eewse stapelhuizen die zo typisch zijn voor de stad.
    De ‘museumboxen’ zijn zo gestapeld dat er een soort spiraaltoren ontstaat.
    Al stijgend krijg je een steeds wisselend uitzicht op de stad.
    De buitenzijde van het MAS en het museumplein
    versterken de MAS-sfeer.









    Het MAS is veel meer dan een traditioneel museum.
    Het is een architecturaal hoogstandje met een aparte scenografie,
    een kunstwerk waar verschillende huisartiesten aan meewerkten.
    En een katalysator voor de omgeving.
    Bron : www.mas.be




    Als je in je droom met een lift omhoog suist,
    duidt dit erop dat spoedig je aanzien en rijkdom zal toenemen zeggen ze!.
    Je zou een hoger bewustzijnsniveau bereikt kunnen hebben,
    en
    de wereld van bovenaf kunnen beschouwen.











    Toen Geroen en ik met de lift van het MAS (Museum aan de Schelde)
     naar het 9de verdiep omhoog gleden hadden we al dat gevoel.
    Boven was immers het twee sterren restaurant ’t Zilte.
     
    Het culinair appartementje van Top chef Viki Geunes.
    De rijkdom die ons te beurt zou vallen was het proeven van de
    nieuwe Rodenbach Caractère Rouge en we waren er van bewust
    dat onze smaakpapillen aangenaam verrast zouden worden
    door de hapjes die Viki ons zou voorschotelen .
    We konden als toemaatje van bovenaf Antwerpen aanschouwen
    en eindelijk erkennen dat het een gigantische
    metropool is met een wereldhaven.



    Tweesterrenrestaurant ’t Zilte













    360° panoramisch plezier

    Nergens biedt de stad Antwerpen een beter zicht op haar
    fascinerende ligging en uitgestrektheid.
    Stroom, haven, kathedraal, Boerentoren,
    Sportpaleis en zo vele andere markante merkpunten: allemaal in één blik vervat.
    En ’s avonds wachten uiteraard de 'lichtjes van de Schelde'. (bron : 't Zilte)






















    Intimistisch kunstminnend interieur
    Samen met architect Vittorio Simoni en kunstenaar

    Koen van den Broeck creëerden
    we een eigenzinnig en kunstminnend platform
    waarmee we onze culinaire en gastgedreven dromen

    nog meer inhoud en vorm geven. (bron : 't Zilte)

















    Open keuken

    Wij staan als het ware in het restaurant te koken.
    Gasten kunnen volledig langs de transparante keuken lopen.
    Actie, vakmanschap en rustige spanning is uw deel.(bron : 't Zilte)































    Zinnenprikkelend ontspannen
    Onze signatuur staat voor smaakverfijning,
    strak afgelijnde, scherp uitgetekende composities en verrassende detailprikkels.
    Prima producten krijgen elegant vorm waarbij smaak, aroma's primeren.
    (bron : 't Zilte)

     



    Voorstelling Rodenbach Caractère Rouge












    Uw verslaggever in gesprek met Johan Wanne Madelijns
    (voorzitter van de lambiekstoempers) © Geroen Vansteenbrugge.







    Foto © Bierambassadrice Anneke Rijkers







    vlnr :  Jan Vandenwyngaerden (CEO Palm Breweries)
    Geroen Vansteenbrugge (Biervoordrachtgever), Jef Van den Steen 
    (Brouwer en auteur van diverse bierboeken 
    en  Johan Wanne Madelijns (voorzitter Lambiekstoempers)







    vlnr : Theo Vervloet (voorzitter van de Belgische Brouwerijen)
    Ben Vinken (uitgever Bierpassie Magazine) en Kaasmeester
    Michel Van Tricht


    In 2011 ontwikkelden Viki Geunes en brouwmeester Rudi Ghequire
    in samenwerking met de  brouwers van Rodenbach een eerste
    proefbrouwsel Rodenbach Caractère Rouge.
    Op verzoek van Palm Breweries, verleende Viki Geunes,
    omwille
    van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit,
    medewerking aan productinnovatie en productontwikkeling bij Palm Breweries.
    De eerste 900 flessen van 75 cl. onder kurk
    werden laaiend enthousiast onthaald.







    Brouwmeester Rudi Ghequire



    Door het grote succes werd nu ook in 2012 een exclusieve
    Limited Edition op de markt gebracht !

    Het bier rijpt traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders
    en wordt  gedurende zes maanden verder met verse krieken,
    frambozen en veenbessen gemacereerd.
    Het bier werd door dezelfde ploeg nog meer verfijnd en is in tegenstelling
    van verleden jaar nog subtieler van aroma en smaak geworden.

    Dit edele bier is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden
    slechts 10.000 flessen, onder kurk,  van 75 cl. gebotteld.

     






    vlnr Jan Vandenwyngaerden CEO Palm Breweries

    Brouw-meester Rudi Ghequire en 2 Sterrenchef Viki Geunes




    Over Rodenbach Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast:
    “Samen met de brouwers van Rodenbach
    en met mijn eigen sommeliers
    hebben wij heel veel geproefd om te komen tot de ideale blend.
    We mogen trots zijn op het resultaat.
    Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit
    en dat is nu net waar Rodenbach Caractère Rouge voor staat ! ”

    Brouw-meester Rudi Ghequire licht verder toe:
    Rodenbach Caractère Rouge, met een alcoholvolume van 7%,
    ontstaat door een 6 maand durende gistende maceratie van vers fruit -
    krieken, frambozen en veenbessen -
    op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan van 2 jaar op eiken foeders.”

    Gepassioneerd brouwer, Jan Toye, omschrijft het bier als:
    “Vineus, met zeer complexe fruitige neus van framboos en kriek
    in combinatie met houttoetsen en karamel.
    In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak.
    In de smaak komt het fruitbier eerder zuur over maar
    dan van een bijzondere puurheid.”

    Geunes voegt hieraan toe: “De lichte restzoetheid brengt evenwicht
    in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid.
    Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen,
    die het bier een bijzonder lange en zuivere afdronk bezorgen.
     
    Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid
    en kracht van een frisse bourgogne wijn”.







    Prachtig ritueel voor een fantastisch bier!





    In restaurant ’t Zilte combineert Geunes dit eigenzinnige
    bier met zijn verfijnde gastronomische creaties.
    En dat hebben we mogen proeven!














    Rijstkrokant met kabeljauw en Soya







    Lottelever - Noordzeekrab en bloemkool







    Peking eend







    Tartaar van watermeloen - Kreeft - Bouillon van Dashi







    Sterrenchef Viki Geunes,  CEO Palm Breweries Jan Vandenwyngaerden
    en Brouw-meester Rudi Ghequire toosten op het succes









    Vineus met een zeer complexe fruitige neus van Framboos en kriek
    in combinatie met houttoetsen en karamel.
    In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak.
    In de smaak komt het fruitbier eerder zuur over maar dan van een
    bijzondere puurheid.  De lichte restzoetheid brengt evenwicht
    in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid.
    Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen,
    die het bier een bijzondere lange en zuivere afdronk bezorgen

    Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid
    en kracht van een frisse bourgogne wijn

    Viki Geunes 


    INFO

     Palm Breweries

    Steenhuffeldorp 3

    1840 Steenhuffel (Londerzeel)

    tel: 052-31 74 11

    fax: 052-30 4167

    e-mail: info@palmbreweries.com

    website: www.palmbreweries.com

     en www.rodenbach.be

    brouwsites
    :

    Brouwerij Palm,Steenhuffeldorp 3,1840 Steenhuffel (Londerzeel)

    Brouwerij Rodenbach,Spanjestraat 133,8800 Roeselare

     

    Restaurant 't Zilte
    Hanzestedenplaats 5
    2000 Antwerpen
    T 03/283.40.40
    info@tzilte.be

     

    Museum aan de Stroom
    Hanzestedenplaats 1
    2000 Antwerpen
    03 338 44 00
    fax +32 3 338 44 44
    e-mail
    mas@stad.antwerpen.be



     

    01-07-2012 om 18:56 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!