Tripels 12
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Tripel Karmeliet (8,4%Alc.Vol) Brouwerij Bosteels (AB InBev) – Buggenhout

Goudgeel bier met een witte schuimkop Aroma’s van rijpe banaan Een prikje kruidnagel Moutig De smaak is raak Moutig en fruitig Bananetoetsen Licht kruidig Alcoholwarmte Zacht romig Evenwichtig Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou
Kasteel Tripel (11%Alc.Vol) Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck - Emelgem

Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag Een aroma van banaan vertroeteld de neus Zoet en granig Kruidnagel Gistig De aanzet is een licht bittere smaak Kruidige toetsen Banaan De zoete tonen komen naar boven Alsook een lichte alcoholwarmte Goed in balans Misschien iets te stroperig maar smaken doet deze commerciële tripel Redelijk hoog in alcohol voor een tripel
Noë Tripel (8,0%Alc.Vol) Brouwerij Eutropius - Menen

Goudblond bier met witte schuimkraag
Licht fruitaroma Moutig en zacht kruidig Suikerachtig
Zoete aanzet Lichte toets van honing Banaan Allemaal minimaal Een beetje hoptoevoeging Had toch ietsje meer bitterheid verwacht Goed in evenwicht Licht bittere afdronk Een toegankelijke tripel
Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”
De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.
Groeten William
26-01-2020 om 10:28
geschreven door William Roelens
|