NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Mort Subite in Kobbegem kun je moeilijk vergelijken met het piepkleine
    Lambik brouwerijtje van De Troch.
    zie :
    Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek
    Brouwerij De Keersmaeker  sinds 1 april 2004 Mort Subite genoemd is
    momenteel in handen van brouwerijgroep Alken Maes.
    De productie ligt bijna 20 x hoger dan De Troch.
    http://www.alken-maes.be/


    Welkom in Kobbegem
    Een lambik of oude geuze onder een stralende zon is meer dan welkom.


    Brouwerij De Keersmaeker, nu Mort Subite genoemd.
    Rechts de grote brouwzaal




    De mooiste brouwzalen zijn die met roodkoperen ketels.
    Bij Mort Subite staan er zo 4 in de brouwruimte


    Het heiligdom van ieder Lambik brouwerij of stekerij
    De foederzaal.


    Twee producten van Mort Subite
    Links een Oude Kriek Mort Subite en rechts een Faro.
    Indien men Lambik verzoet met kandijsuiker, krijgt men Faro
    Faro, dat vroeger goedkoper was dan het basisproduct Lambik,
    werd door zijn zoete smaak hoofdzakelijk gedronken door vrouwen en kinderen.


    Worst gebakken in oude geuze.
    Folklore op de binnenkoer van de brouwerij.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto


    28-04-2007 om 23:26 geschreven door William Roelens


    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 bokbiertjes geproefd

    Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog 
    "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen"

    gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog
    Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven
    Vier Nederlandse en een Duits biertje.
    Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee,
    zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden.
    Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood
    begonnen we aan deze leuke opdracht.

    Beschrijving Bokbier
    zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=169


    De zeven Bokbieren netjes op een rij.

    We proefden na elkaar

    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - 08
    De Friese Bierbrouwerij Bolsward
    http://www.bierbrouwerij-usheit.nl/


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. - Berkel-Enschot
    http://www.latrappe.nl/


    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08

    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06 

    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Heineken - Amsterdam
    http://www.amstel.nl/

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
    houdbaarheidsdatum - 30.08.07

    Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Freising Duitsland
    http://www.brauerei-weihenstephan.de/


    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.


    Donkerbruin – Beige schuimkraag

     

    Aroma's van zoete karamel – Kandij

     

    Een lichte smaak van  zoethout

    Gebrande mout

    Lichte bitterheid

     

    Een eenvoudig biertje


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J



     




    Had iets bleker schuim dan brouwsel 3.  Ze hadden allebei dezelfde pareling

    Het aroma was minder zoet dan bij de Us Heit

    Fruitig en moutig
     

    Houterige aanhef

    Een lichte wrange smaak

    Niet zo evenwichtig


    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5




    Ietsje donkerdere schuim dan vorig brouwsel Nr 2

    Moutig en fruitig aroma


    Moutige en fruitige smaak
    Karamel
    Eigenaardig maar dit brouwsel  was evenwichtiger dan het tweede.

    Een beter nabitterheid


    Dit brouwsel had een beter mondgevoel dan het vorig brouwsel (2) van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />La Trappe.

    Zo ziet u maar dat het ene brouwsel het andere niet is.  Gelukkig maar.



    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08








    Roodkoper kleur.  Licht beige schuimkraag die vlug verdwijnt.

     

    Het aroma is moutig

    Zoet alcoholisch

    Een volle neus met een mooi aroma (tot nu toe het beste van de vier)

     

    De smaak is jonger dan de eerste drie

    Moutig

    Uitgesproken karamel

    Alcohol blijft hangen

    Voortreffelijk evenwicht

     

    Een zoet afdronk met een heel lichte bitterheid in de verte.



    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06




    Donkerder van kleur

    Ook hier verdwijnt het schuim heel vlug.

     

    Aroma van mout

    Ruikt in de verte naar oxidatie

    Maar de alcohol verdingt deze geur een beetje

     

    Een moutige smaak

    Het heeft iets van scherpte verloren als nr 4

    Het is minder evenwichtig

    Geen aparte smaken meer een gheel

    De bitterheid blijft iets langer hangen

    De jongere versie van Nr 4 is toch beter.




    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5
    (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging)

    Het schuim verdwijnt snel

     

    Een serieuze oxidatie prikkelt de neus

     

    De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt

    Het bier is zachter en malser

    Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol

    De zoetigheid is afgevlakt

    Ook de bitterheid is verdwenen.

     

    Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar. 

    Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn.

     

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.



    Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag

     

    Zoet moutig aroma

    geroosterd

     

    Smaak is moutig

    Smaakt naar brood

    Ook volmondig

    De Alcohol is mooi in evenwicht

    Geen echt uitgesproken bitterheid

    Vloeit zacht uit.

     


    Conclusie :

    Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur.
    Zijn moutig en karamelachtig van smaak.

    De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven
    Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk.
    Daarna kwamen de twee La Trappe bokken.
    En tenslotte het Us Heit Twels bokbier.

    26-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek

    Zondag 22 april was het weer hoogdag in het Pajottenland. 

    De Toer de Geuze 2007 was aan haar zesde editie toe. 

    Duizenden liefhebbers van de spontane gisting zakten af naar de

    9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die voor deze tweejaarlijkse gelegenheid

    hun deuren open stelden.

    Het mooie weer, de sfeer, de streekgerechten en natuurlijk het bier

    maakten van deze editie weer een folkloristisch gebeuren.

     

    De champagne onder de bieren is blijkbaar aan een heropstanding begonnen.

    Vooral jonge mensen hebben de zure biertjes weer ontdekt en opnieuw leren waarderen.

    Een vaarwel aan de zoete Coca Cola maatschappij?

    In ieder geval een hart onder de riem voor de weinig Lambiekbrouwers en stekers die met liefde en vakmanschap hun eeuwenlange brouwmethode tot stand proberen te houden.

     

    We bezochten ze niet allemaal. 

    Want dit was een bijna onmogelijke opgave.

     

    In een paar rubriekjes zal ik enkele Lambiekbrouwers en stekers bespreken.

    We beginnen met Brouwerij De Troch uit Wanbeek.

    DE TROCH bvba
    Langestraat 2
    1741 Wambeek / Ternat / Vlaams Brabant


    http://www.detroch.be


    In deze tonnen en pijpen neemt het gsitingsproces plaats.
    Hier rust de lambik.
    Door jonge en oude lambik te mengen (steken) bekomt men geuze.
    Meestal worden drie lambiks met mekaar gemengd
    naar de smaak van de geuzesteker.




    Verdoken tussen de tonnen kon men dit jaar deze
    schuimkop of schapekop ontdekken op het bomgat.
    De wilde gisten doen hun werk.

    .


    Een plechtig moment.
    Een lambik rechtstreeks afgetapt van 't vat
    wordt op een elegante manier in een beker geschonken




    De jonge lambik boven een stapeltje oude bedrukte Troch flessen.
    Wat kan bierfotografie toch mooi zijn.





    Een oude Geuze Chapeau
    boven op de tonnen waar zijn eerste ontwikkeling plaats vond.
    De eerste oude geuze die het streekproductenlabel van de VLAM bekwam.


    VLAM
    http://www.vlam.be/index.php?home=true



    Het volledige gamma van De Troch.
    De brouwerij zorgde voor opschudding in de Lambikwereld
    door als eerste met exotische bieren op de proppen te komen.



    Enkele minder bekende bieren van De Troch


    Gueuze Belle Epoque.
    Verdween kort van de markt
    door een klacht van een Champagnehuis


    B12 was een fruitig energiedrankje.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    24-04-2007 om 16:12 geschreven door William Roelens


    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeverij van Oude Geuze in de Pado te Tielt

    Niemand kan beter op een meeslepende manier over bier vertellen
    dan Zytholoog Jef Van den Steen.

    Jef is een notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken (zie hiernaast)

    Hij heeft naast zijn schrijversactiviteiten ook een eigen brouwerij in Erpe-Mere dicht bij Aalst.

    Namelijk De Glazen Toren.

    Op zijn sappig Nederlands-Aalsters dialect kan hij iedereen aandachtig doen luisteren.

    Of het nu over Trappisten, abdij of Noord Franse bieren gaat.

    Jef  weet iedereen te boeien met zijn biervertelsels.

    De avonden waar ik aanwezig was en Jef op het sprekersgestoelte zat, waren voor mij altijd te kort.

    Nu ook weer op een proeverij avond van Oude Geuze in een van mijn lieveling herbergen De Pado in Tielt.

     

    In een select groepje vertelde Jef ons de geschiedenis van de oude Geuze.

    Het ontstaan, de ingrediënten, het brouwproces, van waar komt de naam enz… hier en daar doorspekt met kleurrijke anekdotes.

    Hieronder bespreek ik de geproefde bieren
    Ik ben echter nog een leek wat oude geuzen betreft.
    Veel proeven is nodig om de complexe smaken te kunnen ontdekken en beschrijven.




    Jef Van den Steen notoir bierkenner,
    sleepte ons mee in de wereld van de oude Geuze





    Dominiek schenkt uit een vaatje Lambik "3 fonteinen".
    Vroeger bediende men de stamgasten met een kan of kruik lambiek.
    In enkele Brusselse café's is die traditie nog bewaard gebleven.




    Lambik, het basisproduct van de Geuze
    De ingrediënten  zijn gerstemout, tarwe, hop en water



    Lambik 3 fonteinen
    Brouwerij en Geuzestekerij 3 fonteinen - Beersel
    http://www.3fonteinen.be/

    Oranje van kleur
    wazig en geen schuim

    Aroma's van fruit.

    Een zeer malse smaak
    Aangenamez zurigheid
    met een heel lichte bitterheid
    toetsjes van eik
    Schitterend !!!





    Een oude Geuze niet uit het Pajottenland maar afkomstig van West-Vlaanderen
    Geuze Fond Tradition van brouwerij Van Honsebrouck.



    Geuze Fond Tradition - 5% Alc.Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck - Ingelmunster
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Koperkleurig
    lichte witte schuimkraag

    Een scherp zuur aroma
    aroma van mosterd

    Azijnzurig
    Smaak van mosterd
    zeer zure afdronk

    voor de liefhebbers




    Een lekkernij uit Sint-Ulriks-Kapelle



    Om de restsmaken van het vorige bier te neutraliseren
    is bruin brood een prima smaakopruimer



    Gueuze Girardin - 5 Alc.Vol.
    Brouwerij en Geuzestekerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/girardin/girardin.htm


    Oranjekleurig met lichte witte schuimkraag

    Het typisch zwavelaroma van Girardin

    Zurig
    ook een beetje dit typisch muffig smaakje
    een lichte bitterheid op het einde
    Complex biertje





    Een prachtige oude geuze van een nog vrij jonge
    Geuzesteker Karel Goddeau.
    In het glas de weerspiegeling van Jef Van den Steen



    Oude Geuze De Cam - 6,5 Alc.Vol.
    Geuzestekerij De Cam - Gooik
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm


    Donker amber met witte schuimkraag

    licht aroma (soms niet te ruiken)
    van eik
    ook een lichte zwavelgeur

    Zurig fruitig
    een lichte bitterheid van Grapefruit op het einde
    toch een zurige afdronk




    Een kistje oude geuze (oud in de andere zin van het woord) wordt bovengehaald


    Voorzichtig afgestoft, klaar om te degsuteren

    Geuze Belle Vue +/- 30 jaar oud  -  Alc.Vol.
    Brouwerij PH Vandenstock - Anderlecht


    Donker amber zonder schuim

    zoet verouderd aroma (oxidatie)

    Muffig en over de gehele lijn zoet
    Witte porto toetsen
    Zoet over de gehele lijn.
    Valt nog te drinken

    Het gaat hier niet meer om een oude geuze
    (Hij was in die tijd toen al bijgezoet)
    maar een geuze die oud is.
    Wel leuk om eens te proeven


    Ulrich, een Duitse bierproever onder het gezelschap
    genietend van de Lambik "3 Fonteinen"

    Een leerrijke avond met een boeiende verteller.
    Aangenaam gezelschap en perfecte gastheren.
    Tot volgende afspraak!

    Mag ik er op wijzigen dat het nu zondag hoogdag is voor
    elke oude geuze-en kriek liefhebber
    Toer de Geuze 2007 gaat namelijk van start :

    9 brouwerijen en stekers verlenen hun medewerking

  • Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel
  • Brouwerij Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
  • Geuzestekerij De Cam: Dorpstraat 67A, 1755 Gooik
  • Brouwerij De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
  • Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
  • Brouwerij Lindemans: Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
  • Brouwerij Mort Subite: Lierput 1, 1730 Kobbegem
  • Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
  • Brouwerij Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek

    Voor meer informatie klik op onderstaande banner

  • 18-04-2007 om 19:55 geschreven door William Roelens


    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Belegen Foederbier - De Zalm Roeselare

    De batjes in Roeselare zijn ook voor veel niet Roeselarenaars het hoogtepunt van het jaar.

    100.000 kooplustigen zakken dan af naar de Rodenbachstede om er in de 9 winkelstraten iets te kopen wat u in de gewone solden niet vind. 

    O ja “Batjes” betekent iets goedkoops op de kop tikken.  Een noazorge doen  (Een batje doen)

     

    Zo ook trokken Voske en ik regelmatig richting Roeselare om er de jaarlijkse sfeer op te snuiven.

    Maar we gingen dan ook steevast een Rodenbach of Alexander gaan drinken in herberg “De Zalm” gelegen op de hoek van de grote markt en de Ooststraat. 

    De Zalm was bekend voor zijn uitstekende Rodenbach.

    De mensen moesten er zijn want nergens serveerden ze beter het Roeselaars Roodbruin als in deze historische herberg. 

     

    De zalm bestaat nog.  Maar het is niet meer het kenmerkend café van eertijds.  De Zalm werd jaren geleden bouwvallig verklaart en op dezelfde plaats staat er nu een moderne building met onderaan de nieuwe Zalm.

     

    De oude zalm heeft indertijd moeten plaats ruimen voor dit hooggebouw.

     

     

    Jammer eigenlijk want de nostalgie van  Herberg “Au Saumon” heeft in het kader van de vernieuwing moeten plaats ruimen voor een ultra modern brasserie met een hedendaags strak interieur.

    Maar het blijft nog altijd een typische Rodenbachcafé.

     

    Maar niet getreurd.  Het etablissement is best wel gezellig en het beschikt nog altijd over een prachtig buiten terras waar het op warme zonnige dagen best te vertoeven is.


     

    Een gezellig buitenterras met zicht op de grote markt.

     

     

     

    Toch een gezellige Brasserie met een bovenzaaltje "De Foeder" genaamd.

     

     

    Maar wat voornamelijk de zalm zo aantrekkelijk maakt om even binnen te wippen (vooral als bierproever) is het  Oud belegen Foederbier van Rodenbach en

    de ongefilterde Palm die u er kunt degusteren.

     

    De twee authentieke handpompen waar Ongefilterde Palm en het oud belegen
    foederbier Rodenbach met de hand opgepompt worden
     

     

    Het foederbier (bier rechtstreeks uit de ton) is uniek.  Het tweejaar oud gemengde bier wordt in de brouwerij rechtstreeks afgetapt van verschillende foeders en afgevuld in roestvrije vaten.  Koolzuur of CO² komt hier niet te pas.

    In café De Zalm wordt het dan via authentieke Engelse handpompen

    uit de vaten naar het glas met de hand overgepompt.



    De smaak is dus juist identiek of dat u het bier rechtstreeks van uit de ton drinkt.
    Met dit verschil dat in het café bij het oppompen, het mengbier door een sproeikop wordt geperst zodat dit unieke tonnenbier voorzien is van een fijne schuimkraagje.


    Een foto van de gigantische foederzaal van Rodenbach
    De sfeer van de brouwerij is niet veraf.



    Oud belegen foederbier van Rodenbach - 6 % Alc Vol.
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach

    http://www.palmbreweries.com/
    http://www.rodenbach.be/

       
    Rodenbach belegen Foederbier in de voorjaarszon. Een complexe dorstlesser

    Donker Amber van kleur
    wazig
    een licht beige schuimkraagje

    Aroma van melkzuren
    ook het aroma van eik snuift u op.
    citrustoetsen?

    De eerste kennismaking met de smaakpapillen is zuur, zeer zuur.
    U krijgt bij de eerste slok zuurprikkels in de neusgaten en keel.
    heel eigenaardig
    uw mond wordt kortstondig samengetrokken.

    Wanneer de smaakpapillen zich hebben aangepast wordt het zure bier
    aangenamer om te drinken.
    Het wordt iets zachter en malser.
    Met een rijk boeket aan taninnes
    zeer complex.
    Ook de afdronk is zuur en blijft lang hangen

    Rodenbach foederbier is voor de liefhebbers van zuur bier
    Liefhebbers van oude Geuze zullen zeker niet zwichten voor dit oerbier.
    Toch raad ik iedereen aan om het eens te proeven.
    al was het maar om via geur en smaak de microflora te leren kennen
    die heerst in de 300 (sommige zijn 150 jaar oud)
    eiken tonnen die Rodenbach rijk is.

    Een bier om te degsuteren.
    Door zijn zurigheid is eentje of twee meer dan genoeg.
    De maag zou wel eens kunnen protesteren


    Hoe mooi foederbier kan zijn op het terras van Brasserie De Zalm
    bewijst deze foto

    16-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Carolus Easter Beer - Lekker snoepgoed voor Pasen.

     


    Een 75cl Fles  Gouden Carolus Easter Beer
    geflankeerd door zijn beste vrienden, de Paashaas en het Paaskuikentje.

    Zo maar te rapen met Pasen in onze tuin.



    Als bierproever verlang je soms naar bepaalde perioden van het jaar.

    Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen, maart, oktober enz…

    Deze tijdstippen gaan soms gepaard met een biertje die speciaal voor deze tijd van het jaar gebrouwen word.

    Kerstbiertjes, Winterbieren, Voorjaarsbieren zoals Bières de mars en lente bokbieren.

    Najaarsbier met bvb herfstbok enz..

    Bieren die speciaal uit de brouwketels van onze brouwers komen om die

    bepaalde dagen nog meer kleur te geven.

     

    Zo zijn er ook Belgische brouwers die met Pasen een speciaal biertje op de markt brengen. 

    De Boskeun (keun = konijn) van de Dolle brouwers uit Esen bijvoorbeeld

    of het Paasbier van brouwerij Slaghmuylder, nu een erkend streekproduct. 

    De Paasstout van brouwerij St. Canarus die ik onlangs mocht proeven in Waregem enz...



     

    Ook Brouwerij Het Anker uit Mechelen heeft een Paasbier. 

    “Gouden Carolus Easter Beer” enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.

    Naar het schijnt was het vroeger een donker bier

     

    Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten.

    ik kon toch een paar flesjes op de kop tikken bij een drankenhandel in de buurt.

         
    De mooie fles en het Gouden Carolus kelkglas met een delicieze inhoud.




    Gouden Carolus Easter Beer - 10% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen

    http://www.hetanker.be/pag_nl/index_nl.html

     

     

    Een prachtig donker amber kleurtje
    met een romige witte schuimkraag
    en fijne koolzuurpareling

    aroma's van fruit, kruidig en mout
    ook een prettige alcoholgeurtje

    de eerste smaak is moutzoet
    met een milde bitterheid
    fruitig en licht aromatisch.
    Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte
    Complex biertje

    Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het

    enkel te drinken als degustatiebier!

    Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.


    Het fraaie etiket op de 75cl fles.

    12-04-2007 om 11:04 geschreven door William Roelens


    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Waregemse Bierhappening

    Zaterdag laatst (07 april 2007) vond in Waregem de 1ste Bierhappening plaats.

    Dit proeffestival van ambachtelijke bieren werd ingericht door de Waregemse bierfanaten.

    Deze manifestatie nam plaats in de Inkomhal van Waregem Expo.

    Met de spreuk van HOP indachtig (Proeven, Ontdekken en Genieten) konden de mensen een 70 tal bieren van kleine brouwerijen en bierfirma’s degusteren.

    Ook konden de bezoekers genieten van het Waregemse Streekbier “Ne Gèsloeti” (al eerder besproken op deze blog.
    (zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=239)



     “Ne Gèsloeti” Het Waregemse nieuwe streekbier.

     

    De Waregemse Bierhappening was een schot in de roos.  Een 2000 bezoekers kwamen op de bierhappening af.

    Meer dan dat Organisator Geroen Vansteenbrugge kon dromen.  Volgend jaar zal er al aan uitbreiding gedacht moeten worden.  Ook organisatorisch moeten er nog aan gesleuteld worden, maar één ding is zeker.  Naast Vichte (het Jaarlijks  Karakterbierwekend van HOP) beschikt de regio over een tweede prachtig bierfestival.


    Dominiek uitbater van tapasbar "Pado" in Tielt
    won met zijn huisbier "Halleschelle" de publieksprijs

     


    De publieksprijs voor het beste bier was voor “Halleschelle” het huisbier van Tapasbar Pado uit Tielt.

    Gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster.


    Deze prijs zal op zaterdag 2 juni 2007
    uitgereikt worden op het Karakterbierweekend HOP 2007 te Vichte.


    Halleschelle een lekker Tielts biertje.
    Te verkrijgen in taverne en tapasbar "Pado" te Tielt


    TOP 10

    1 Halleschelle van de pado - (gebrouwen bij Alvinne)
    2 Struise Pannepøt : van de Struise Brouwers
    3 ne Gèsloetie (Waregems Streekbier) gebrouwen door Wim van De Graal !
    4 Leuvense Tripel (gebrouwen bij Bios)
    5 Toria Blond van de  Hoevebrouwers (gebrouwen bij de proefbrouwerij)
    6 Koekelaring van de Hoevebrouwers (gebrouwen bij De Graal)
    7 Dubbel Buitenlust (gebrouwen bij de proefbrouwerij)
    8 St. Bernardus Abt - Brouwerij St Bernardus - Watou
    9 Oude Kriek van Oud Beersel
    10 Piet Agoras van Het alternatief (gebrouwen bij Alvinne)


    Beste Brouwerij

    De Hoevebrouwers uit Zottegem




    Kjell en Hilde
    De beste brouwerij




    Leuvense Tripel - Een lekkere Tripel met een licht bittere afdronk.


    De prachtige bieren van De Struise Brouwers


    De Paasstout van St. Canarus, een lekkernij uit Gottem (O-Vl)


    Nog een heerlijk bruintje met Karakter
    Hofblues van Het Hofbrouwerijke


    Mooi in het gelid
    De biertjes van Alvinne

    Voor een fotoreportage
    van de Waregemse Bierhappening
    klikt op onderstaande foto

    10-04-2007 om 18:33 geschreven door William Roelens


    08-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het domein, het kasteel en de Plataan

    Hebben jullie dat ook?
    Dat u nooit naar een locatie gaat die dicht bij u in de buurt gelegen is?
    Wij gaan het altijd ver van huis gaan zoeken.
    Of om het in het West-Vlaams te zeggen “we goan t'oltid goan zoek'n ip ’n ander.

    Neem nu het Sterrebos in Rumbeke met zijn prachtig Kasteel.
    Dit domein is amper een 5-tal km van ons huis verwijderd.
    En toch zijn we er maar enkele keren langs geweest.
    We moesten ons schamen.





    Het mooie kasteel van Rumbeke moet een van de oudste
    renaissancekastelen van België zijn.
    In de 18e eeuw werd het licht classicistisch verbouwd
    waarbij het Sterrebos werd aangelegd.

    Het Sterrebos is de enige groene long in het Roeselaarse.


      
    Het prachtige kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd
    Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen

    http://www.kasteelvanrumbeke.be/



    http://www.brabandere.be/be/3be021_d-rik_1_roeselare_rumbeke_kasteel.html

    Op het domein bevind zich het etablissement
    "De Plataan"
    De naam is afkomstig van een grote plataan die zich tegenover het kasteel bevind.
    Ze zeggen er ook tegen De mamoetboom.
    http://users.pandora.be/sequoiadendron/nl/loc/331_kasteelvanrumbeke.html
    Daar het domein momenteel een grote bouwwerf is heb ik jammer genoeg
    om esthetische redenen de Plataan niet gefotografeerd.



    Herberg "De Plataan".
    Momenteel een bouwwerf.


    "De Plataan"
    Zoals u kan zien een café van brouwerij Haacht.








    De lichtivallen maken geven de binnenruimte een sfeervol decor


    Diverse hedendaagse kunstwerken aan de muren zorgen voor
     dat tikkeltje meer.




    Hedendaagse kunst afwisselend met antiek
    Een perfecte combinatie.


    Aan de toog hangen is hier uitgesloten.
    Het is het werkterrein voor de uitbaters en hun personeel.
    Want tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn.



    De Plataan is een gezellige herberg gelegen in het Provinciaal Domein
    Sterrebos met een prachtig zicht op het kasteel van Rumbeke.
    De grote speelweide rondom de mammoetboom en het speelpleintje
    zijn een aangename pleisterplaats voor wie hier een namiddag met zijn (klein) kinderen
    wil doorbrengen.
    Voor bierfanaten is het ietsje minder.
    De bierkaart is erg pover en u vind er alleen maar het gamma van Haacht.

    Voske en ik dronken op het terras een Tongerlo Dubbel bruin.



    Tongerlo Dubbel bruin 6 % Alc. Vol.
    brouwerij Haacht - Boortmeerbeek

    http://www.tongerlo.be/



    Een abdijbier fier poserend voor de fotograaf.
    Op de achtergrond het kasteel van Rumbeke.



    Donker bruin biertje
    met een dikke romige beige schuimkraag.
    verdwijnt nogal vlug en er komen eilandjes

    Aroma's van gebrande mout
    Karamel

    een zoete aanhef
    het blijft zoet over de gehele lijn.
    smaak van karamel
    toetsen van rozijntjes

    Een perfect gebrouwen commercieel abdijbiertje.
    die veel mensen doet genieten.
    Voor mij ietsje te zoet.

    08-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aged Pale in Track 75 te Harelbeke


    Track 78 - Lounge Brasserie Café
    Een hedendaagse gaper


    Ik voel me een beetje schuldig tegenover José Desmet verkoopsdirecteur bij Brouwerij Bavik.

    Hij heeft me indertijd nog gevraagd om hem te verwittigen wanneer ik “Track 75“
    zou aandoen om een Aged pale te gaan drinken.

    Sorry José, Ik heb het niet gedaan maar het was verleden week zo’n mooi weer.
    Voske en ik waren in de buurt van het oude stationsgebouw in Harelbeke
    en het verlangen om een Aged Pale te degusteren op het buiten terras
    was te groot en de tijd te kort om nog een afspraak met jouw te regelen.

    Een andere keer, beloofd!

     

    Het prachtige gerestaureerde stationsgebouw van Harelbeke.
    Intussen is het gebouw beschermd omdat het een van de weinige overgebleven stations is
    in ,,neo-klassieke, nationale stijl''

     

    Met Track 75 beschikt brouwerij Bavik in concessie voor 30 jaar over een stationsgebouw.

    In 2003 kreeg de brouwerij het licht op groen om het oude station van Harelbeke in te richten als Horecazaak.

    Eerder werd het gebouw gerestaureerd door een Brusselse firma in overleg met Monumentenzorg.
    Liefst
    500.000 euro investeerde Bavik in dit project
    Het resultaat mag dan ook gezien worden.
    Track 75 is een van de mooiste Brasseries van de streek.


     


    “Track 75” verwijst naar de spoorlijn Kortrijk – Gent waar het station
    van Harelbeke op gelegen is.

    (ieder spoorlijn beschikt bij de NMBS over eigen nummer)

    Maar de naam verwijst ook naar een muziekspoor : een track
    ( wat een onderdeel van een plaat of cd is).

    Mijn blogvriend
    Joëltje en zijn blues band "Rude Roots" hebben hier nog opgetreden
    zie : http://fotogalerij.ruderoots.be/thumbnails.php?album=11


    Track 75
    http://www.track75.be/home.asp


    Met Track 75 beschikt Bavik over een zeer prachtige etablissement.

    Het café vloeit langzaam over in een brasserie & tea-room en mondt
    uit in het restaurantgedeelte.''

    Verschillende delen samengebracht in een open ruimte.



    De mooie toog in het café gedeelte



    Brasserie - Lounge en tearoom bereik je via een kleine trap


    Via een linkse en rechtse opening van de moderne open haard
    kom je in het restaurant gedeelte

     


    De zeer stijlvolle open haard scheid de Brasserie van het restaurant.


        

     

       
    Kunstenaar Bert Vanwynsberghe uit Heule schilderde op de muren
    enkele parodieën op doeken van Paul Delvaux.
    Die verwijzen naar de vroegere functie van het stationsgebouw
    en het aangrenzend spoor 75 Gent-Kortrijk.
    Ook Bavik is nooit veraf op de kunstwerken.




    De kroonluchter in het cafégedeelte bestaat enkel uit
    bierglazen van Bavik.
    Hij past wonderbaar in het geheel



     
    Relaxen aan de haard, dit kan zowel in het restaurant-als in het Brasseriegedeelte
    Deze zetels zijn zo weg gehaald uit de Biënale van Interieur.


     


    Een zicht van uit het restaurant op de Brasserie en het café


    Lekker eten kan alleen in een smaakvol restaurantinterieur
     

    Ondanks al de schoonheid van binnen
    verkozen Voske en ik toch te genieten van een Aged pale op het buitenterras.

    Aged pale is voor bierleken het minst bekende bier van Bavik.
    Het wordt ook niet overal verkocht of opgediend.
    De reden is dat het door zijn zurigheid de meeste mensen zou kunnen afschrikken.

    En toch wordt dit bier door echte bierproevers gesmaakt en gewaardeerd.
    En met gelijk, want het is een pracht van een biertje.



    Aged Pale Grand Reserve - 7,3 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     http://www.bavik.be/home/index.asp

     

     
    Een pracht van een bier op het terras van een stijlvole Brasserie.
    Waarom het ver gaan zoeken als het zo dichtbij is?


    Een donker amber biertje
    met witte schuimkraag
    Fijne Koolzuurpareling

    Zurige neus
    aroma van citrus
    toetsjes van eik

    de eerste smaak is fris zurig.
    Ik denk niet meer zo scherp als vroeger.
    Eerder een zachte zurigheid.
    smaak van groene appelen
    Een droge afdronk.
    Het zuur blijft een tijdje hangen.

    De Alc is wel verhoogd van 5,8 % naar 7,3 %
    Vroeger noemde men het een Belgian Ale
    nu een Grande reserve

    Ik denk dat het bier nu meer toegankelijker is dan de eerste brouwsels.
    Het bier heeft een frisse malse zurigheid die na een paars slokjes
    de smaakpapillen gerust stelt.
    Een zeer goede dorstlesser die met zijn 7,3 % Alv. Vol
    gevaarlijker overkomt dan u zou denken.


    De Aged Pale is een hoog gistingsbier en
    wordt minstens 20 maanden bewaard op eiken Calvados vaten.
    Daarna wordt het onversneden afgevuld..


    Een prachtig van een biertje, die vroeger enkel voor Amerika bestemd was.
    Gelukkig is het nu ook hier te verkijgen.

    03-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten

    Voske en ik trokken zaterdag laatst (31 maart 2007) naar Leuven,
    meer bepaald naar Kessel-Lo.

    De Leuvense Biertherapeuten hielden in Taverne “Stille Waters”
    hun bierfestival “5 voor xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />12”.

    Wetende dat “Stille Waters” gelegen is in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo
    was het in feite zowel aan bierproeven als aan natuurverkenning dat we deden.


    Met de naam “5 voor 12” willen de biertherapeuten enkele
    bedreigde biersoorten in de schijnwerkers zetten.
    Bierstijlen zoals “Spéciale Belge”, “Witbier”, “Oud Bruin””tafelbier”
    en “spontane gistingsbieren” hebben het de dag van vandaag moeilijk
    om hun plaats op de biermarkt te blijven handhaven.

    Verder op het programma, bieren van heel kleine brouwerijen. 
    Ook zij hebben het moeilijk. Niet alleen door de concurrentie
    van de industriële brouwerijen maar ook de
    veeleisende wetgevingen maken hen het niet makkelijk.


    Het Provinciaal Domein van Kessel-Lo waar het
    Bierfestival plaats had.


    Het domein is niet zo maar een park.
    Het is een uitleefpark bij uitstek voor jong en oud.
    http://www.kessel-lo.net/article.php?story=20050114081816237



    De taverne "Stille Waters" heeft een futuristisch uitzicht.
    De taverne doet de omgeving geen geweld aan.
    Hier wordt bierproeven nog intens beleefd.

      
    Bierproeven aan de waterkant en in de zon. Meer moet dat niet zijn.
    Hier Voske, Geert (Weerdse Bierfeesten) en ik tijdens het genieten (foto : Walter)


    Brooklynette van 't vat.  Daar zijn geen woorden voor.

    Een experiment tussen de Brooklyn Brewery (USA) &  Brasserie Les3fourquets (B)
    Of zeg maar een samenwerking van Pierre Gobron,  Chris Bauweraerts en Garrett Oliver
    http://www.brooklynbrewery.com/
    http://www.les3fourquets.be/

    Een prachtig bier met maar liefst 8 hopsoorten.
    Een heerlijk Hoparoma (hoe kan het anders)
    Een heel bitter bier maar o zo fijn van smaak.
    We hadden het bier al geproefd op het Zythos Bier Festival.
    Gelukkig konden we het hier voor de tweede maal degusteren.
    Hopelijk niet voor de laatste maal.

    Ieder respectabel biercafé zou dit bier verplicht moeten in huis moeten hebben!
    Was het maar waar...




    Johan Brandt (Brouwerij De Regenboog) en Chris Bauweraerts (Les 3Fourquets)
    genieten van een Brooklynette. 
    Zie ik daar reeds Duivelse trekjes bij Johan



    Op het laatste nippertje konden de Leuvense Biertherapeuten
     dit bier nog op de bierlijst plaatsen.
    Alpaïde - Het zwarte bier van Hoegaarden


    Alpaïde - Het zwarte bier uit Hoegaarden.
    Nog geen etiketten op de fles, maar het bier was er en dat was belangrijk.


    Toen Inbev besliste de productie van het witbier van
    brouwerij De Kluis in Hoegaarden over te hevelen naar Jupille (Luik)
    besloten Jan Dewachter en zijn echtgenote Mieke De Backer
    om verder bier te brouwen in Hoegaarden.
    Ze kochten enkele jaren geleden het oudste huis van Hoegaarden: 't Nieuwhuys,
    tot voor de verkoop was het een café en biermuseum.
    Nu hebben ze er een café en brouwerij van gemaakt.


    Alpaïde 9,0% Alc. Vol.
    Brouwerij Nieuwhuys - Hoegaarden.
    http://www.hoegaardsbier.be/

     


    Het etiket (buik en rug) en viltje


    Een van de belangrijkste attributen op het 5 voor 12 bierfestival.


    Een hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld als
    Vincent Dillewyns (Bierfirma Dillewyns) en Gunther Bensh (Girardin)
    de Consumententrofee ZBF 2007  uit de handen van
    Luc Smeekens (ZBF Festivalteam) en Eric Vandeperre (voorzitter Zythos)
    in ontvangst mochten nemen voor hun bier "Vicardin".
    Een mengbier tussen een tripel en een Geuze. Proficiat aan beiden.
    Het is reeds de tweede maal dat deze trofee uitgereikt wordt.
    Vincent Dillewyns mocht hem de eerste keer ook al in
    ontvangst nemen voor zijn Vicaris Tripel.



    Van L naar R : Vincent Dillewyns, Gunther Bensh,
    Eric Vandeperre (voorzitter Zythos) en Luc Smeekens (ZBF Festivalteam)
     


    de Consumententrofee ZBF 2007 


    De stenen schapen lagen stil bij het doorgaan. 
    Bij de terugweg bewogen ze een beetje.
    Een heel klein beetje!

    Voor een verdere fotoreportage van het festival
    klik op onderstaande foto

    01-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!