Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    08-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het domein, het kasteel en de Plataan

    Hebben jullie dat ook?
    Dat u nooit naar een locatie gaat die dicht bij u in de buurt gelegen is?
    Wij gaan het altijd ver van huis gaan zoeken.
    Of om het in het West-Vlaams te zeggen “we goan t'oltid goan zoek'n ip ’n ander.

    Neem nu het Sterrebos in Rumbeke met zijn prachtig Kasteel.
    Dit domein is amper een 5-tal km van ons huis verwijderd.
    En toch zijn we er maar enkele keren langs geweest.
    We moesten ons schamen.





    Het mooie kasteel van Rumbeke moet een van de oudste
    renaissancekastelen van België zijn.
    In de 18e eeuw werd het licht classicistisch verbouwd
    waarbij het Sterrebos werd aangelegd.

    Het Sterrebos is de enige groene long in het Roeselaarse.


      
    Het prachtige kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd
    Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen

    http://www.kasteelvanrumbeke.be/



    http://www.brabandere.be/be/3be021_d-rik_1_roeselare_rumbeke_kasteel.html

    Op het domein bevind zich het etablissement
    "De Plataan"
    De naam is afkomstig van een grote plataan die zich tegenover het kasteel bevind.
    Ze zeggen er ook tegen De mamoetboom.
    http://users.pandora.be/sequoiadendron/nl/loc/331_kasteelvanrumbeke.html
    Daar het domein momenteel een grote bouwwerf is heb ik jammer genoeg
    om esthetische redenen de Plataan niet gefotografeerd.



    Herberg "De Plataan".
    Momenteel een bouwwerf.


    "De Plataan"
    Zoals u kan zien een café van brouwerij Haacht.








    De lichtivallen maken geven de binnenruimte een sfeervol decor


    Diverse hedendaagse kunstwerken aan de muren zorgen voor
     dat tikkeltje meer.




    Hedendaagse kunst afwisselend met antiek
    Een perfecte combinatie.


    Aan de toog hangen is hier uitgesloten.
    Het is het werkterrein voor de uitbaters en hun personeel.
    Want tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn.



    De Plataan is een gezellige herberg gelegen in het Provinciaal Domein
    Sterrebos met een prachtig zicht op het kasteel van Rumbeke.
    De grote speelweide rondom de mammoetboom en het speelpleintje
    zijn een aangename pleisterplaats voor wie hier een namiddag met zijn (klein) kinderen
    wil doorbrengen.
    Voor bierfanaten is het ietsje minder.
    De bierkaart is erg pover en u vind er alleen maar het gamma van Haacht.

    Voske en ik dronken op het terras een Tongerlo Dubbel bruin.



    Tongerlo Dubbel bruin 6 % Alc. Vol.
    brouwerij Haacht - Boortmeerbeek

    http://www.tongerlo.be/



    Een abdijbier fier poserend voor de fotograaf.
    Op de achtergrond het kasteel van Rumbeke.



    Donker bruin biertje
    met een dikke romige beige schuimkraag.
    verdwijnt nogal vlug en er komen eilandjes

    Aroma's van gebrande mout
    Karamel

    een zoete aanhef
    het blijft zoet over de gehele lijn.
    smaak van karamel
    toetsen van rozijntjes

    Een perfect gebrouwen commercieel abdijbiertje.
    die veel mensen doet genieten.
    Voor mij ietsje te zoet.

    08-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aged Pale in Track 75 te Harelbeke


    Track 78 - Lounge Brasserie Café
    Een hedendaagse gaper


    Ik voel me een beetje schuldig tegenover José Desmet verkoopsdirecteur bij Brouwerij Bavik.

    Hij heeft me indertijd nog gevraagd om hem te verwittigen wanneer ik “Track 75“
    zou aandoen om een Aged pale te gaan drinken.

    Sorry José, Ik heb het niet gedaan maar het was verleden week zo’n mooi weer.
    Voske en ik waren in de buurt van het oude stationsgebouw in Harelbeke
    en het verlangen om een Aged Pale te degusteren op het buiten terras
    was te groot en de tijd te kort om nog een afspraak met jouw te regelen.

    Een andere keer, beloofd!

     

    Het prachtige gerestaureerde stationsgebouw van Harelbeke.
    Intussen is het gebouw beschermd omdat het een van de weinige overgebleven stations is
    in ,,neo-klassieke, nationale stijl''

     

    Met Track 75 beschikt brouwerij Bavik in concessie voor 30 jaar over een stationsgebouw.

    In 2003 kreeg de brouwerij het licht op groen om het oude station van Harelbeke in te richten als Horecazaak.

    Eerder werd het gebouw gerestaureerd door een Brusselse firma in overleg met Monumentenzorg.
    Liefst
    500.000 euro investeerde Bavik in dit project
    Het resultaat mag dan ook gezien worden.
    Track 75 is een van de mooiste Brasseries van de streek.


     


    “Track 75” verwijst naar de spoorlijn Kortrijk – Gent waar het station
    van Harelbeke op gelegen is.

    (ieder spoorlijn beschikt bij de NMBS over eigen nummer)

    Maar de naam verwijst ook naar een muziekspoor : een track
    ( wat een onderdeel van een plaat of cd is).

    Mijn blogvriend
    Joëltje en zijn blues band "Rude Roots" hebben hier nog opgetreden
    zie : http://fotogalerij.ruderoots.be/thumbnails.php?album=11


    Track 75
    http://www.track75.be/home.asp


    Met Track 75 beschikt Bavik over een zeer prachtige etablissement.

    Het café vloeit langzaam over in een brasserie & tea-room en mondt
    uit in het restaurantgedeelte.''

    Verschillende delen samengebracht in een open ruimte.



    De mooie toog in het café gedeelte



    Brasserie - Lounge en tearoom bereik je via een kleine trap


    Via een linkse en rechtse opening van de moderne open haard
    kom je in het restaurant gedeelte

     


    De zeer stijlvolle open haard scheid de Brasserie van het restaurant.


        

     

       
    Kunstenaar Bert Vanwynsberghe uit Heule schilderde op de muren
    enkele parodieën op doeken van Paul Delvaux.
    Die verwijzen naar de vroegere functie van het stationsgebouw
    en het aangrenzend spoor 75 Gent-Kortrijk.
    Ook Bavik is nooit veraf op de kunstwerken.




    De kroonluchter in het cafégedeelte bestaat enkel uit
    bierglazen van Bavik.
    Hij past wonderbaar in het geheel



     
    Relaxen aan de haard, dit kan zowel in het restaurant-als in het Brasseriegedeelte
    Deze zetels zijn zo weg gehaald uit de Biënale van Interieur.


     


    Een zicht van uit het restaurant op de Brasserie en het café


    Lekker eten kan alleen in een smaakvol restaurantinterieur
     

    Ondanks al de schoonheid van binnen
    verkozen Voske en ik toch te genieten van een Aged pale op het buitenterras.

    Aged pale is voor bierleken het minst bekende bier van Bavik.
    Het wordt ook niet overal verkocht of opgediend.
    De reden is dat het door zijn zurigheid de meeste mensen zou kunnen afschrikken.

    En toch wordt dit bier door echte bierproevers gesmaakt en gewaardeerd.
    En met gelijk, want het is een pracht van een biertje.



    Aged Pale Grand Reserve - 7,3 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     http://www.bavik.be/home/index.asp

     

     
    Een pracht van een bier op het terras van een stijlvole Brasserie.
    Waarom het ver gaan zoeken als het zo dichtbij is?


    Een donker amber biertje
    met witte schuimkraag
    Fijne Koolzuurpareling

    Zurige neus
    aroma van citrus
    toetsjes van eik

    de eerste smaak is fris zurig.
    Ik denk niet meer zo scherp als vroeger.
    Eerder een zachte zurigheid.
    smaak van groene appelen
    Een droge afdronk.
    Het zuur blijft een tijdje hangen.

    De Alc is wel verhoogd van 5,8 % naar 7,3 %
    Vroeger noemde men het een Belgian Ale
    nu een Grande reserve

    Ik denk dat het bier nu meer toegankelijker is dan de eerste brouwsels.
    Het bier heeft een frisse malse zurigheid die na een paars slokjes
    de smaakpapillen gerust stelt.
    Een zeer goede dorstlesser die met zijn 7,3 % Alv. Vol
    gevaarlijker overkomt dan u zou denken.


    De Aged Pale is een hoog gistingsbier en
    wordt minstens 20 maanden bewaard op eiken Calvados vaten.
    Daarna wordt het onversneden afgevuld..


    Een prachtig van een biertje, die vroeger enkel voor Amerika bestemd was.
    Gelukkig is het nu ook hier te verkijgen.

    03-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten

    Voske en ik trokken zaterdag laatst (31 maart 2007) naar Leuven,
    meer bepaald naar Kessel-Lo.

    De Leuvense Biertherapeuten hielden in Taverne “Stille Waters”
    hun bierfestival “5 voor 12”.

    Wetende dat “Stille Waters” gelegen is in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo
    was het in feite zowel aan bierproeven als aan natuurverkenning dat we deden.


    Met de naam “5 voor 12” willen de biertherapeuten enkele
    bedreigde biersoorten in de schijnwerkers zetten.
    Bierstijlen zoals “Spéciale Belge”, “Witbier”, “Oud Bruin””tafelbier”
    en “spontane gistingsbieren” hebben het de dag van vandaag moeilijk
    om hun plaats op de biermarkt te blijven handhaven.

    Verder op het programma, bieren van heel kleine brouwerijen. 
    Ook zij hebben het moeilijk. Niet alleen door de concurrentie
    van de industriële brouwerijen maar ook de
    veeleisende wetgevingen maken hen het niet makkelijk.


    Het Provinciaal Domein van Kessel-Lo waar het
    Bierfestival plaats had.


    Het domein is niet zo maar een park.
    Het is een uitleefpark bij uitstek voor jong en oud.
    http://www.kessel-lo.net/article.php?story=20050114081816237



    De taverne "Stille Waters" heeft een futuristisch uitzicht.
    De taverne doet de omgeving geen geweld aan.
    Hier wordt bierproeven nog intens beleefd.

      
    Bierproeven aan de waterkant en in de zon. Meer moet dat niet zijn.
    Hier Voske, Geert (Weerdse Bierfeesten) en ik tijdens het genieten (foto : Walter)


    Brooklynette van 't vat.  Daar zijn geen woorden voor.

    Een experiment tussen de Brooklyn Brewery (USA) &  Brasserie Les3fourquets (B)
    Of zeg maar een samenwerking van Pierre Gobron,  Chris Bauweraerts en Garrett Oliver
    http://www.brooklynbrewery.com/
    http://www.les3fourquets.be/

    Een prachtig bier met maar liefst 8 hopsoorten.
    Een heerlijk Hoparoma (hoe kan het anders)
    Een heel bitter bier maar o zo fijn van smaak.
    We hadden het bier al geproefd op het Zythos Bier Festival.
    Gelukkig konden we het hier voor de tweede maal degusteren.
    Hopelijk niet voor de laatste maal.

    Ieder respectabel biercafé zou dit bier verplicht moeten in huis moeten hebben!
    Was het maar waar...




    Johan Brandt (Brouwerij De Regenboog) en Chris Bauweraerts (Les 3Fourquets)
    genieten van een Brooklynette. 
    Zie ik daar reeds Duivelse trekjes bij Johan



    Op het laatste nippertje konden de Leuvense Biertherapeuten
     dit bier nog op de bierlijst plaatsen.
    Alpaïde - Het zwarte bier van Hoegaarden


    Alpaïde - Het zwarte bier uit Hoegaarden.
    Nog geen etiketten op de fles, maar het bier was er en dat was belangrijk.


    Toen Inbev besliste de productie van het witbier van
    brouwerij De Kluis in Hoegaarden over te hevelen naar Jupille (Luik)
    besloten Jan Dewachter en zijn echtgenote Mieke De Backer
    om verder bier te brouwen in Hoegaarden.
    Ze kochten enkele jaren geleden het oudste huis van Hoegaarden: 't Nieuwhuys,
    tot voor de verkoop was het een café en biermuseum.
    Nu hebben ze er een café en brouwerij van gemaakt.


    Alpaïde 9,0% Alc. Vol.
    Brouwerij Nieuwhuys - Hoegaarden.
    http://www.hoegaardsbier.be/

     


    Het etiket (buik en rug) en viltje


    Een van de belangrijkste attributen op het 5 voor 12 bierfestival.


    Een hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld als
    Vincent Dillewyns (Bierfirma Dillewyns) en Gunther Bensh (Girardin)
    de Consumententrofee ZBF 2007  uit de handen van
    Luc Smeekens (ZBF Festivalteam) en Eric Vandeperre (voorzitter Zythos)
    in ontvangst mochten nemen voor hun bier "Vicardin".
    Een mengbier tussen een tripel en een Geuze. Proficiat aan beiden.
    Het is reeds de tweede maal dat deze trofee uitgereikt wordt.
    Vincent Dillewyns mocht hem de eerste keer ook al in
    ontvangst nemen voor zijn Vicaris Tripel.



    Van L naar R : Vincent Dillewyns, Gunther Bensh,
    Eric Vandeperre (voorzitter Zythos) en Luc Smeekens (ZBF Festivalteam)
     


    de Consumententrofee ZBF 2007 


    De stenen schapen lagen stil bij het doorgaan. 
    Bij de terugweg bewogen ze een beetje.
    Een heel klein beetje!

    Voor een verdere fotoreportage van het festival
    klik op onderstaande foto

    01-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Festibière 2007 - Jenlain - Frankrijk

    Het moet zijn dat er in het noorden van Frankrijk ook zoiets bestaat als

    “eieren naar de arme Klaren brengen” 

    Het zal wel een ander kloosterorde zijn maar het feit is dat de weersomstandigheden

    terug biergezind waren tijdens de tweejaarlijkse Festibière de Jenlain.

    2003-2005-2007

     Voor de derde maal vond op 24 en 25 maart laatsleden dit leuke bierfestival plaats. 

    Het groeit ook elk jaar.  Op de hoogte naast de sporthal staan er terug kraampjes met artisanale streekproducten waaronder hoe langer meer bier. 

    Ook het marktplein voor de kerk wordt meer en meer ingenomen door bierstandjes. 

    Naast het bier proeven is er nog ook de Noord Franse folklore. 

    De intreden van de Confrèries met op kop de Confrérie de l’Ordre des bières de Jenlain

     met zijn “Grand Maître blijft altijd een plechtig moment.

    Het hele weekend door valt er naast eten en drinken

    traditionele en Keltische muziek te beluisteren

    en de groep “Danse Temps là” zorgt voor de Noord Franse ambiance.

     

    We zijn al voor de derde maal aanwezig op dit bierfestijn en het blijft charmeren.

    Dat de Franse bieren nog altijd niet kunnen nippen aan de Belgische is algemeen geweten.

    Maar toch hebben we enkele lekkere Noord Franse bieren geproefd.

     

    We kijken in ieder geval uit naar Festibière 2009 !


    Plaatselijke Folklore +


    De intrede van de Confréries +


    Eten +


    Drinken =

    Meer moet dat niet zijn om een mens
    gelukkig te maken.

    Voor een fotoreportage van Festibière Jenlain 2007
    klik op onderstaande foto.

    30-03-2007 om 15:47 geschreven door William Roelens


    28-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Pick-Up van Walrave uit Laarne



    Pilsdrinkers hebben altijd gelijk.  Gaat u naar de streek van Ieper - Poperinge dan is de pils van Leroy het beste van België,  In Bellegem zweren ze op een Bockor en in Bavikhove is enkel Bavik Pils de smakelijkste.

    Ik neem aan dat in andere Belgische contreien dit ook zo is.

    Een pilsdrinker is vertrouwd met zijn pils en dat neemt niemand hem af.

    U gaat hem geen plezier gunnen met één of ander lekker streekbiertje of zo.

    Nee, ze zweren bij hoog en laag dat hun pils de beste is wat een brouwer uit zijn brouwketels kan toveren.

    Straffer nog, ze kunnen hun pils zo maar uit andere honderden pils herkennen en hem zo uithalen.

    Bij deze laatste bewering heb ik toch mijn twijfels.

    Want verschillende pilsproeverijen hebben het tegendeel al bewezen.  Zelfs de Nederlandse Heineken door veel Belgen als een minderwaardige pils beschouwd (sorry Nederlandse Blogvrienden), kwam zelfs in Belgische proeverijen als beste uit. 
    Zo zie je maar.


    Voske en ik zijn geen echte pilsdrinkers maar we waren maar al te blij dat we een pils op de kop konden tikken die ge enkel en alleen maar in Laarne (Oost-Vlaanderen) kunt vinden.

    Pick-up Pils van brouwerij Walrave.


     

     

     De meeste bloggers onder u hebben waarschijnlijk nog nooit van deze brouwerij gehoord? 
    Laat staan van een Pick-up pils.
    Brouwerij Walrave bestaat sinds 1862
    en is gevestigd in de lepelstraat 36 te 9270 Laarne.
    Ze brouwen enkel en uitsluitend hun Pick-Up pils
    Er is ook een toverhekske bijgekomen die ik later op deze blog nog zal bespreken.




    Pick-Up 5% Alc. Vol.
    Brouwerij Walrave - Laarne


    Een heldere mooie pils maar...


    Een goudgeel biertje met witte dikke schuimkop
    Helder met een ongelijke koolzuurpareling.

    Het eerste aroma is ietsje zurig
    daarna lichte moutgeurtjes
    zelfs een toetsje van boter in de verte

    De eerste slok is zoet
    maar van smaak is niet veel te bekennen
    eerder waterachtig met een beetje mout.
    weinig body.
    geen sporen van hop of enige bitterheid

    zoete afdronk

    Deze pils kon me niet echt bekoren.
    te bleekjes

      
    In Laarne zullen echte Pick-up drinkers lof spreken over deze plaatselijk pils.
    Voor mij was hij ietsje te bleekjes


    Geen etiketten op het flesje maar een flesbedrukking.
    Voor de houdbaarheidsdatum moet u enkel weten wanneer u het bier bent gaan kopen
    en vier weken bijtellen.

    28-03-2007 om 13:55 geschreven door William Roelens


    26-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Deinze Export" het nieuwe bier voor Deinze

    Tijdens de jaarlijkse Internationale Ruilbeurs voor bierattributen ingericht door de

    Gambrinusclub van België (een vereniging voor liefhebbers van biercuriosa )

    werd zaterdag laatst een nieuw biertje voorgesteld aan pers en bezoekers.

     

    De naam :  

    “Deinze Export”



     

    Het nieuwe bier is een project van JCI Deinze & leiestreek, een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen. Door hun engagement, vriendschap en het realiseren van creatieve projecten groeien zij tot toekomstgerichte ondernemende voortrekkers.  Hun vier basispeilers waarrond de JCI-leden evolueren zijn individu, gemeenschap, Internationalisme en business.

       
    Ronan Vandermotten voorzitter van de Gambrinusclub van België
    verwelkomde iedereen.
    Sabine Vermeulen (voorzitster JCI) sprak over de doelstellingen van het JCI


     
    Hendrik de keukeleire (JCI) sprak hoe het bier tot stand kwam
    en tenslotte bedankte Lynda Minnens (Schepen Deinze)
    iedereen voor het lovenswaardig initiatief



    Netjes op een rij de nieuw export voor Deinze


     

    Een van hun projecten in 2007 is de ontwikkeling van het bier de “Deinze Export”. 

    Door de verzadiging van de hoge gistingsbieren op de biermarkt was de keuze vlug gemaakt. 

    Een aloude export, niet te hoog in Alcohol (slechts 4,8%)  

    en te drinken uit het traditionele ogende flesje.

    Dit project voldoet zonder twijfel aan hun vier bovengenoemde pijlers.

     

    Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met Piet Meirhaeghe van de artisanale brouwerij
    Sint-Canarus uit Gottem
    en de Gambrinusvrienden (de presentatie van het etiket).


    Piet Meirhaeghe ontwerper en brouwer
    van het bier.



    Om een oud ogend passend etiket voor het bier te bekomen werd er gezocht uit honderden voorbeelden
    van “export” etiketten van vroeger.





    Uw dienaar (Bierblog), samen met Casimir Elsen (oud hoofdredacteur van De Zytholoog)
    in gesprek met Piet Meirhaeghe.



    Het is de bedoeling om in de toekomst het bier te commercialiseren.
    JCI Deinze & Leiestreek mikt vooral op de speciale gelegenheden zoals
    25 jaar Radio Tequila, De batjesmarkt te Deinze,
    doortocht van de Ronde van Frankrijk enz..



    Een groepsfoto waar duidelijk aangetoond wordt dat Deinze Export
    uit het flesje gedronken moet worden.


    Om het kleur en de aroma's nog beter te kunnen bepalen
    heb ik een flesje meegekregen naar huis.
    De twee foto's die ik genomen heb geven meer duidelijkheid qua
    kleur, schuim en koolzuur

    Deinze Export - 4,6 % Alv.Vol.
    Brouwerij Sint- Canarus - Gottem ?
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html




    Een mooi helder blond bier
    met een dikke romige schuimkraag.
    mooie fijne koolzuurpareling

    Moutig aroma
    lichte broodtoetsjes (positief)

    Een zoete aanhef
    moutig en licht fruitig.
    fris mals biertje
    dorstlessend
    een lichte bitterheid in de afdronk die kort uitvloeit

    Kortom een lekkere export.
    Een dorstlesser en doordrinker
    die de jeugd zou moeten aanspreken (dit is ook de bedoeling)

    Op de affiche staat dat het gebrouwen wordt bij Sint-Canarus Gottem.
    Daar heb ik het een beetje moeilijk mee.
    Vooral omdat het een bier is van lage gisting.
    Piet deed ook een beetje geheimzinnig toen we hem de vraag stelden.


    "Deinze Export" een heldere lekkere malse export

    26-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Vichtenaar in de Watermolen

    Herberg "De Watermolen" in Vichte ziet er van buiten uit als een normale alledaagse herberg.

    Alhoewel de publiciteit borden duidelijk aangeven
    dat het om een café van Brouwerij Verhaege gaat.
     
    En eigenlijk buiten Vichte zijn die niet meer zo vaak te vinden in het straatbeeld.





    Niemand zou vermoeden dat er hier ooit een Kantwerkschool gevestigd  was.

    Voor het eerst in 1846 uitgebaat door Lucie Demuynck.

    Daarna in 1853 kreeg Coleta Valcke het licht op groen van het gemeentebestuur om in haar woning (De Watermolen) opnieuw met een Kantwerkschool te starten.

     

    Op weg om sponsering geld in te zamelen voor ons Karakterbierweekend 2007.
    sprongen Hoplid Luc en ik natuurlijk eventjes binnen bij Mario en Sofie,
    want zo heten de vriendelijke uitbaters van “De Watermolen”.


    Ook binnenin is brouwerij Verhaege duidelijk aanwezig.
    Mario de sympathieke uitbater kijkend in de lens.





     

    Het interieur is dus heel ander of dat de buitenkant laat vermoeden. 
    Het is een gezellig praatcafé waar oud en jong zich thuis voelen.



    Een houtkachel verleent warmte aan herberg "de Watermolen"


    Het café is opgevat in een retro stijl.  Een bruine herberg met oog voor detail.


        
    Details met Sepiafoto's en tandraderen van een oude watermolen


    Een doorkijkje is altijd leuk om te fotograferen


    Typisch Vlaams!
    Het raden naar het gewicht van een gerookte ham.



    Voor alle duidelijkheid! hier stroomt geen bier door.


    Het lijkt een beetje op een filmset.
     

    De bieren “Vichtenaar” “echte kriek” en “Duchesse de Bourgogne” vloeien er rijkelijk.

     En omdat we onze bedeltocht om sponsering nog verder moesten zetten dronken we een

    “Vichtenaar” of bruintje genoemd.


    Vichtenaar nog geschonken in het oude glas

    De "Vichtenaar" is een bier dat gebrouwen wordt op basis van diep gebrande mouten, kruidige hoppen, fruitige gist en zacht water opgepompt uit een put met een diepte van 172 meter, wat een garantie vormt voor de kwaliteit en de zuiverheid van het water.
    Na de hoofdgisting en de tweede lagering ondergaat de "Vichtenaar" een derde gisting in eikenhouten vaten gedurende een periode van 8 maanden. De eikenhouten vaten zijn grote tonnen met een capaciteit variërend tussen de 5000 en 25000 liter.
    De "Vichtenaar" is een traditioneel en typisch bier voor West-Vlaanderen, in het Noordwesten van België. De smaak van de "Vichtenaar" kan men omschrijven als licht zurig en complex en dit door de lange gisting in eikenhouten vaten. De rinzige smaak van de "Vichtenaar" maakt dat het een bijzonder dorstlessend bier is, vooral tijdens de zomermaanden.
    De "Vichtenaar" is een van de laatste oud-Vlaamse roodbruine bieren die gerijpt worden in eikenhouten vaten en wordt vooral door de bierkenner geapprecieerd omwille van zijn authenticiteit.
    Reeds in 1958 verkreeg de "Brouwerij Verhaeghe" voor haar bier "Vichtenaar" de eerste prijs tijdens de internationale wedstrijd voor bieren in Gent.

    (bron : website Verhaeghe)



    Vichtenaar - 5,1 % Alc.Vol.
    Brouwerij Verhaeghe - Vichte
    http://www.proximedia.com/web/breweryverhaeghe.html

    Type - West-Vlaams Rood Bruin

    Kleur - Roodbruin
    Romige beige schuimkraag

    Een zoet aangenaam aroma
    gistaroma (een beetje muffig in aangename zin)

    de smaak is zoetzuur
    Fruitig door de gist
    Toetsjes van eik
    Smaak van zoete kersen wijn.
    Zoet zure nasmaak.

    Het is een doordrinkbiertje
    waar u ondanks zijn laag alcoholgehalte toch mee moet opletten!
    Het drinkt aangenaam vlot en u kan er bijna niet van afblijven.

    25-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier : Licht alcoholische blonde bieren (2 Vol% - 3,8 Vol %)

    Ditmaal geen bespreking van een streekbiertje of leuk cafeetje.

    Maar het resultaat van een proeverij met HOP (Heerlijk Objectief Proeven) van :

    LICHT ALCOHOLISCHE BLONDE BIEREN  (2 Vol% – 3,8 Vol %)

     

    Kinderen drinken tegenwoordig bij het eten geen tafelbier meer.

    Tafelbier wordt de dag van vandaag als minderwaardig beschouwd en door de jeugd weggelachen.

    De ouders van nu denken dat het consumeren van tafelbier op jonge leeftijd kan leiden tot alcoholverslaving.

    Ze vrezen dat hun zoon of dochter op latere leeftijd alcoholieker gaat worden.

    Niets is minder waar.  Integendeel.

    We leven nu eenmaal in een coca-cola maatschappij.

    De zoete hedendaagse smaken vervangen de bitterheid van vroeger.

    De jeugd weet niet meer wat bitter is.

    Daarom is de stap van Cola naar Breezers of Alcopops niet ver weg.

    En wees nu eens eerlijk.  Wat is er nu gezonder en gevaarlijker?

    Een pintje bier of een Vodka Orange?

    Omdat de drankjes zoet smaken, proef je de alcohol minder en drinkt het makkelijker weg.

    In een alcopop zit evenveel alcohol als in een glas bier, een wijntje of in een glaasje sterke drank, omdat het gemengd is met een niet-alcoholische drank.

    Maar leg dat maar uit aan de ouders van nu! 


    We proefden 8 biertjes om te weten dat deze bieren terecht
    als minderwaardig mogen beschouwd worden.



    Een 20-tal Hoppers kwamen de Licht  alcoholische blonde bieren proeven.

     

    Hoplid Alexander Surmont uit Brugge was gastspreker.

     


    Ridder  “Nevejan” “Streekbier –Bière Régional”
    Br Leroy  (voor  Nevejan)


     

    Blond – 25cl – 2,25 %vol

    Tenminste houdbaar tot  03/08 (inkepingen)

    Versnijding van Saspils (5vol%) en blond tafelbier Bock 1,8%vol

    Aanduiding :‘Zeer fijn bier – Bière très fine”

     

    Een redelijke schuimkraag

    Bijna de smaak van een Pils

    Een harde bitterheid

    Het bier is niet bij gezoet

    Een redelijke schuimkraag

     

    Resultaat: 11A(=44) + 8B (=24)= 68ptn


    BIOS Hop & Mout – Br. Van Steenberge


     

    Blond  - 33cl  -  tafelbier Cat IIIA – 2%vol

    Tenminste houdbaar tot 24/01/2008

    Met edicatie op het etiket – Pilsmout, Saaz en Hallertau

    Geen additieven

     

    Eigenaardig aroma

    Moutig

    Er zat een bijsmaakje in de nasmaak

    Met edicatie op het etiket – Pilsmout, Saaz en Hallertau

    Geen additieven

     

    Resultaat: 1B + 8 C + 10C= 29ptn

     

     

    Bavik Triple Bock – Br Bavik


     


    Blond – 25cl – 3%vol

    Tenminste houdbaar tot: 23/11/2007

     

    Fruit en mout aroma

    Evenwichtig bier

    Dit zou het favoriete tafel bier van De Hr. Debrabandere zijn.

    En hij weet wat goed is want de Triple Bock is een lekker tafelbiertje

    Het zou het basis bier zijn van oud bruin.

    Jammer dat het in de winkel moeilijk te vinden is.

     

    Resultaat: 1A +15B + +2 C = 54 ptn

     

     

    Prima - Br Leroy


     


    Blond – 33cl – 3,25 %vol - Cat II – Bevat gerstemout

    Tenminste houdbaar tot  01/08 (inkepingen)

    Versnijding van Saspils en blond tafelbier Bock van 1,8%vol

     

    Het aroma had een eigenaardig chemisch geurtje

    Zeer harde en wrange bitterheid

    Smaakte als verschold bier

    Weet niet wat er precies met het bier gebeurt is?

    Dit bier is versneden met sas – Pils

     

    Resultaat: 5C + 14D= 24 ptn

     

     

    Jupiler Blue – Br Inbev Belgium



     

    Blond – 25cl – 3,3%vol

    Tenminste houdbaar tot  19/02/08

    Ingrediëntenlijst: Met suiker. Bevat gerstemout

     

    Zoet moutig

    Papperig biertje, om nog meer dorst van te krijgen

    Een mals volmondig biertje.

    Niet veel soeps

     

    Resultaat: 1A + 5B + 10 C + 3 D = 42 ptn

     

     

    Stella Artois Light – Premium Light Beer
    Low Calorie Beer – Br Inbev
    Belgium



    Blond  - 25cl – 3,4%vol

    Tenminste houdbaar tot  05/12/07

    Ingrediëntenlijst:  De volle smaak van Stella Artois met slechts 3,4%vol alcohol

    Energiewaarde per 100ml : 114kj (27kcal) , 2,65 g alcohol, 1,7 g koolhydraten,

    0,33g eiwitten, < 0,05mg vetstoffen

    Bevat gerstemout.

     

    Caramel aroma

    Er was iets dat voortdurend brand op de tong.

    Iets geoxideerd (te wijten aan de ouderdom?)

     

     

    Resultaat: 10C + 9D = 29 ptn

     

     
    Piedboeuf Triple/ tripel
    Br. Piedboeuf  - Inbev
    Belgium



     

    blond – 33cl – 3,8%vol

    tenminste houdbaar tot  02/11/07

    ingrediëntenlijst: water, gerstemout, maïs , hop, kleurstof: E150c

     

    Zoet

    Hoppig en moutig

    Evenwichtig biertje

    Ook meer body

     

     

    Resultaat: 2A + 15B + 2C = 57ptn

     
     

    Biolégère – Br. Dupont



     

    Blond – ongefilterd bier – 25cl  3,5 %vol

    Tenminste houdbaar tot  12/2008

    Ingrediëntenlijst: water – gerstemout, tarwestroop, hop, gist  (biologische landbouw)

    bier met nagisting in de fles

    Op het etiket aan de voorkant lezen we :

     “A base de malt et de houblon issus de culture biologique”

     

    Het enige hoge gistingsbier met nagisting in de fles.

    Fruitig en hoppig
    Zeer lekkere nabitterheid

    De bedoeling van dit bier in de proeverij
    is dat men een perfect laag alcoholisch bier kan brouwen met hoge gisting.

     

    Resultaat:  17A + 2B = 74 ptn



    Rangschikking

     

    BIO LEGERE

    RIDDER

    PIEBOEUF

    BAVIK

    JUPILER BLUE

    HOP EN MOUT

    STELLA LIGHT
    PRIMA



    De winnaar van de avond

    22-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de Grooten Moriaen rookvrij?



    Midden de strijd van het wel- of niet roken in Horecazaken hebben

    Voske en ik zondag laatst de herberg “In den Grooten Moriaen” bezocht. 

    U vraagt zich waarschijnlijk af wat die herberg nu met het rookverbod te maken heeft?

    Als ik u er nu  bij verteld dat “'den Grooten Moriaen” gelegen is naast

     het tabaksmuseum in Wervik, dan zou er nu een lichtje moeten branden.

    Voske en ik hadden graag geweten of dat er mag gerookt worden in het

    cafeetje naast het tabaksmuseum?

    En het antwoord is volmondig JA. 

    Om foto’s te nemen heb ik zelfs de flits van mijn fototoestel moeten uitschakelen

    want anders was het één en al rookgordijn die de foto’s gingen ontsieren.





     

    Maar het cafeetje is wel de moeite.  Het is er alsof de tijd is blijven stilstaan.

    In den Grooten Moriaen is gelegen onder de schaduw van de Brikkemolen.  Zie http://www.vvia.be/vviasites/8940_003.htm






    Hier geen moderne strakke Chilled tapinstallatie op de oude mooie toog

    maar een  prachtige porseleinen tapzuil.   



    Aan de muren oude raclameborden van Tabak en bier.


      


    De clientèle bestaat¨hoofdzakelijk uit bezoekers van het tabaksmuseum

    maar ook oudere Werviknaars die hier hun streekbiertje komen nuttigen. 

    Noord Fransen die de Leiebrug (grenslijn met Frankrijk) oversteken

    om het lekkere Belgisch gerstenat te degusteren zijn ook dagelijkse stamgasten.


    Omdat mensen zo boeiend zijn om naar te kijken en omdat ieder persoon
    iets artistiek heeft, heb ik ze in zwart-wit afgedrukt.
    Zeg maar : meer expressie dan in kleur.

    De Bezoekers van de “In den Grooten Moriaen”















    De huisbieren van het café zijn de Bleeken en Bruynen Moriaen.
    Ze worden gebrouwen bij brouwerij Van Eecke te Watou.
    Het zijn etiketbieren.  Wat het moederbier is laat ik aan jullie over
    om eens te gaan proeven.
    Connaisseurs weten onmiddellijk over welke bieren het gaat.

    Voske nam de Bruynen, ik de Bleeken.
    We proefden van elkaars glas want het alcoholgehalte
    van beide bieren was zeer hoog.


    Bleeken Moriaen 10 % Alc. Vol.
    Brouwerij Van Eecke

    http://www.brouwerijvaneecke.tk 




    Amberkleurig biertje
    met een dikke witte schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt snel en er vormen zich eilandjes.

    Het aroma is fruitig
    Alcoholtoetsen prikkelen de neus

    Bij de eerste slok proeft men de warme alcohol.
    De smaak van een gerstewijn.
    Fruitig - sinaasappel?
    Warm en evenwichtig bier
    zoetmoutig

    Een pracht van een bier. Maar.....gevaarlijk.



    Bruynen Moriaen 9 % Alc. Vol.
    Brouwerij Van Eecke

    http://www.brouwerijvaneecke.tk 

    Zeer donker bier met een romige beige schuimkraag

    Eerst was het bier reukloos
    maar na een beetje opgewarmd te hebben kwam
    een licht alcoholaroma naar boven.

    Een zoete aanhef
    smaak van caramelmout
    ook een koffiebitterheid
    geroosterde mout

    een lange nabitterheid

    net als zijn blonde tegenhanger
    een mooi evenwichtig biertje.


    Gelukkig bleven deze pijpen in het rek hangen.

    20-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ne Gèsloetie" een nieuw bier in Waregem



    Op 7 april gaat in Waregem de 1ste Waregemse Bierhappening door. 
    Deze organisatie ligt in de handen van de Waregemse Bierfanaten.
     
    Een bierproeversvereniging die net als HOP aangesloten is bij Zythos.

    Voor die gelegenheid hebben ze een biertje laten brouwen met als ludieke naam “Ne Gèsloetie”.


    De affiche van de 1ste Waregemse Bierhappening

    De Waregemse Bierfanaten
    http://www.bloggen.be/wbf



    Voske en ik waren uitgenodigd voor de persvoorstelling van dit nieuwe biertje.

    We gingen maar al te graag in op het sympathieke gebaar van secretaris Geroen Vansteenbrugge.

    Afspraak zaterdag 19 maart 2007 in de “Fool Garden” te Waregem.


     
    Van links naar rechts : Secretaris  Geroen Vansteenbrugge, voorzitster Leen Walcarius en Yves Vanden Bussche van de gelijknamige Drankencentrale in Waregem.
    Niet op de foto : Lieven  Vansteenbrugge, Kurt Heyerick,
    Paul Vandenberghe en Mieke Verhaeghe
     

    En wat is nu precies een Gèsloetie?

    Dankzij journalist Jan Decock kunnen de Bierfanaten deze oude dialectnaam terug wat nieuw leven in blazen.



    Journalist Jan Decock, bedenker van de naam voor het bier.

     

    Ne Gèsloetie was/is in de volksmond (regio Waregem) de naam van een vogel. 
    Een Groenling (Chloris chloris) of gewoon een vlasvink.

    Het is de grootste vogel uit de vinkenfamilie. 
    Groengeel van kleur met een onsamenhangend gezang
    dat meer een hees geschreeuw of gekrijs is dan gezang.

    Wordt ook vlasvink genoemd.

     

    Het geelgroene kleur verwijst naar gras, in het Waregems “Ges”

     

    Gèsloeti werd/wordt als scheldnaam, of spotnaam, gebruikt voor een persoon die ook onsamenhangende praat uitkraamt.  Cafépraat of toogpraat.


    Het bestuur samen met Jan Decock fier met hun biertje




    Een beetje fris, maar voor het café poserend met "Ne Gésloetie"
    maakt altijd indruk op de Waregemse voorbijgangers.

     

     

    Ne Gésloeti – 6,7% Alc. Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel

    http://www.degraal.be/



    Een leuke en lekker biertje
    Na Ninoviet opnieuw een biertje voor Waregem
     
     


    Amber van kleur

    Met witte dikke schuimkraag

     

    Door toevoeging van Amerikaanse en Saaz-aroma hoppen

    kun je een prachtig fruitig boeket opsnuiven.
    Ook de mout laat van zijn beste kant ruiken.

     

    Een zoete aanhef.

    Fruitig en kruidig (ondanks geen toevoeging van kruiden) van smaak

    Lekker fris.

    Perziktoetsje in de verte

    Ook een licht Hoparoma
    Volmoutig.

     

    Een mooi evenwichtig biertje goed gebrouwen.

    Laten we zeggen een leuk doordrinkbiertje

    Niet te zwaar in alcohol.

    Geen extreem speciaal biertje,
    maar eentje

    die de meeste bezoekers van de
    Waregemse Bierhappening zeker zullen appreciëren.

    En toch door zijn fruitigheid weet het zich van andere bieren te onderscheiden.

     

    Wie de bierhappening moet missen zal daarna nog altijd terecht kunnen
    om het bier aan te kopen bij

    Drankencentrale Vanden Bussche in de Lindestraat 83a te 8790 Waregem
    drankencentrale@skynet.be


          
    Ondanks dat de naam van een vogel afkomstig is, hebben de
    Waregemse bierfanaten gekozen voor de afbeelding van een paard op het etiket.
    Het is een afdruk van het bronzen paard die op de markt van Waregem
    prijkt naar een werk van. Jan Desmarets.
    Het beeld stelt een paard voor met twee koppen, die nadien overgaan in één lichaam.
    Voor wie het nog niet wist.  Waregem is de stad van het paard.


    http://www.waregem.be/

    18-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vieille des Estinnes Ambrée van Dupont


    Een lekkernij van Brasserie Dupont

    Alhoewel op het etiket vermeld staat “Brasserie Wanderpepen” wordt het bier "Vielle des Estinnes" gebrouwen bij Brasserie Dupont uit Tourpes.

     

     Op het grondgebied van de gemeente Estinnes is de Abdij La Bonne Esperance gevestigd.

    En eigenaardig of niet maar het is brasserie Lefebvre uit Quenast die het
    abdijbier “La bonne Esperance”
    uit haar brouwketels tovert.

     

    Maar voor alle duidelijkheid “Brasserie Wanderpepen” was vroeger een brouwerij
    die in 1944 ophield te bestaan.

    Het is nu een drankenhandel die nog altijd onder hetzelfde adres gehuisvest is. 
    Brasserie Dupont brouwt dus het bier dat we nu bespreken voor deze drankenhandel.


    Vielle des Estinnes Ambrée - 7,5 % Alc. Vol.
    Brasserie Dupont - Tourpes
    http://www.brasserie-dupont.com/dupont/


    Een pracht van een saison

    Een licht amberkleurig biertje
    met een dikke romige witte schuimkraag
    een fijne koolzuurpareling

    De eerste smaak is lichtjes zurig als van zuurdesem
    fruitige en kruidige toetsjes
    het smaakt ook een beetje muffig
    Moutig
    droge afdronk
    en een heerlijke lange bitterheid die blijft hangen.
    Een complex biertje

    kortom een heerlijke saison

     
    Gebrouwen door Dupont voor Drankenhandel Wanderpepen

    15-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streekbieren Proefavond te Tielt

    Het moet niet altijd een groot Bierfestival zijn die men bezoekt.

    Een kleine streekbieren Proefavond kan ook best leuk zijn.  Vooral als die goed georganiseerd is.

    Zo hebben Voske en ik een bezoek gebracht aan de streekbieravond van KWB Tielt Centrum..

    Het is reeds de 4de maal dat deze groep vrijwilligers deze manifestatie op punt zetten.

    De opbrengst gaat volledig naar het Tielts  Vormings- en Documentatiecentrum tegen kanker

    Een reden te meer om als bierproever die mensen met een bezoekje te vereren.

    Het Ontmoetingscentrum "'t Gildeke " in de  Oude stationstraat 8 te Tielt was de afspraak.


     

    De 10 te proeven bieren netjes voorgesteld

         
    Een gezellige serene sfeer.  Ideaal om te proeven.


    Heel belangrijk bij het proeven is het brood.
    Het werd ruimschoots opgediend.
    Brood is een smaakneutralisator.
    De kaas deed wel deugd na het proeven.



    Men kon 10 biertjes proeven in kleine proefglaasjes.

     

    Moinette van Dupont (Tourpes)

    Double Bie van De Bie uit Loker

    Bernardus wit van St. Bernardus brouwerij – Watou

    Brigand van Briywerij Van Honsebrouck

    Gouden Carolus van Het Anker uit Mechelen

    Troubadour Obscuro van Bierfirma De Musketeers gebrouwen in de Proefbrouwerij Lochristi

    Satan Gold van Brouwerij De Block uit Merchtem – Peizegem

    Kossaat van Brasserie Lefebvre – Quenast

    Bink van Brouwerij Kerkom – Kerkom

    La Divine van Brasserie Sily uit het Henegouwse Silly

    Grisette Bosvruchten van Brasserie St. Feuillien uit Le Roeulx

    Faro van Brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster

     


    We kozen voor Double Bie, Bernardus Wit en Troubadour Obscuro

    Double Bie - 6% Alc Vol.
    Brouwerij De Bie - Loker


    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Aroma's van drop
    Zeer lichte alcoholgeurtjes

    Zoete aanhef
    De smaak is kruidig
    smaakt naar anijs
    ook van die zwarte Belgadrop
    lichte bitterheid



    St. Bernardus Wit Bier - 5,5% Alc. Vol.
    Brouwerij St. Bernardus - Watou



    Blond wit bier met witte fijne schuimkraag.

    Aroma's van koriander en citrus

    Fris en fruitig
    koriander
    licht zurig
    tarwemout heel diep

    Naar mijn gevoel niet echt de smaak van een witbier
    maar dat hoeft niet.
    Een heel lekker biertje met pit.


    Troubadour Obscura - 8% Alc Vol.
    Bierfirma The Musketeers - Ursel
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij

    Donker rood biertje met romige beige schuimkraag

    Aroma's van caramel
    ook lichte alcohol geurtjes

    Een zoete aanhef
    met smaken van geroosterde mout/noten.
    ook een dropsmaakje
    Dit biertje heeft meer body dan Double Bie
    Is ook meer volmondig.
    Wiener Eiscafe?


    Eentje is genoeg.

    14-03-2007 om 00:21 geschreven door William Roelens


    11-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een flesje Duivelsbier als collector's item

    Ter aansluiting op het Duivelsbier van daarnet.

     

    Het Duivelsbier werd vroeger nog gebrouwen door de Halse brouwerij Pêtre (1900).

    Sinds 2003 wordt het gebrouwen door Brouwerij Frank Boon uit Lembeek.

    Ter gelegenheid van de Toer de Geuze 2003 werd het authentieke recept
    van brouwerij Pêtre in oude geëmailleerde flessen van de
    vroegere brouwerij Vanderlinden (die ook nog het Duivelsbier gebrouwen heeft)  gevuld.
     
    Van deze versie van de Halse duivel werden er slechts 520 bakken, goed voor 12.000 flesjes afgevuld.
    Dan was de voorraad oude duivelflessen die men bij de overname van Vanderlinden in een vergeten hoek nog aantrof opgebruikt.

     

    Ik ben maar al te fier dat ik ook zo’n flesje in mijn collectie bezit.

    Voor een volledig verslag surf naar : http://www.3fonteinen.be/toer2003.htm

     

    Dit jaar gaat op 22 april weer een nieuwe toer de Geuze van start

    Alle informatie vind u op http://www.3fonteinen.be/route2007.htm


    Een vol flesje Duivelsbier van Halle.  Een collector's item met passionele waarde

    11-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk

    Goed nieuws!!!

    Kortrijk heeft nu ook zijn trappistencafé !

    Het “Duivels Paterke”.




    Het Duivels paterke is gelegen op hoek van de Vaartstraat en de Harelbeeksestraat,
    niet zo ver van het Groeningemonument en de Gentpoort.
    Het is op een paar stappen van het gekend biercafé "Den Bouelevard".
     





    Duidelijk genoeg aanwijzingen dat hier Het Duivels Paterke gevetigd is.



    Een grote ruimte waar het gezellig vertoeven is.

    Dus ditmaal geen bruine kroeg voor Voske en ik , maar een moderne herberg.
    Uitbater en zaakvoerder Nicolle heeft voor een 'herberg' gekozen omdat het Duivels Paterke een combinatie is van een eetcafé met een mogelijkheid om te overnachten. 
    Voor vermoeide reizigers staan er 4 mooi ingerichte kamers met ontbijt te wachten.

    De zaak is eigenlijk een familiezaak waar ze hoofdzakelijk met zijn vieren aan werken.

    Willy en zus Carmen doen
    hoofdzakelijk de exploitatie.
    Willy is bierkenner en verzorgt ook hoofdzakelijk de keuken.
    Carmen maakt de keuze van de perfect geselecteerde
    14 wereldwijnen en
    staat meestal achter de toog,
    regelmatig bijgestaan door zaakvoerder Nicolle




    Veel invallend licht maakt dat de moderne ingerichte gelagzaal
    een knusse indruk uitstraalt


    De naam Duivels Paterke is goed gekozen want de zaakvoerder heeft een verbintenis
    aangegaan (niet met de duivel maar) met brouwerij Moortgat.
     
    Dat betekent dat je naast de Trappistenbieren (paterke) ook het gamma van Moortgat (Duvel) vind.

    Bel pils is de lekkere pils van het huis. 
    De Achouffe bieren kunnen natuurlijk niet meer ontbreken

    Frank boon staat ook op de aantrekkelijke bierlijst met zijn Oude Geuze en kriek,
    Mariage parfait en Duivels bier van het vat. (niet verwarren met Duvel)


    Een zeer mooie toog met een vijftal bieren van 't vat siert de ruimte



    De aanwezigheid van trappist is overal te vinden
    Op het bord de biergerechten die je kunt verkrijgen.
    Scampi’s met Duvel of ajuinsoep met Orvaltoetje
    tiramisou met dubbel van LaTrappe,
    Chocoladecake en broodpudding
    Een stutte met gekap of met trappistenpaté.
    Lonny de andere zus zorgt voor deze heerlijkheden


    Er is ook spaghetti te verkrijgen naar een recept van 20 jaar geleden
    en die toen te verkrijgen was in het bekende café "De Patria" op de grote markt van Kortrijk.
    Ma Nicolle en haar man hielden toen deze zaak open.

    Samen met haar man maakt ze nog altijd dezelfde spaghettisaus.

    In de herberg staat de Belgische Biercultuur centraal.  Ze streven om alle authentieke trappistenbieren in voorraad te hebben. 

    Momenteel hebben ze zes van de zeven  trappisten in huis.  Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en La Trappe (Nederland).  Alleen de moeilijke te verkrijgen West-Vleteren ontbreekt momenteel in het rijtje.  “Maar dat komt nog wel” wist Willy ons met een knipoog te vertellen
    “het bier is reeds aanwezig in onze huisgemaakte paté”.

      
    De lentekleuren laten zich al voelen in het moderne grijstinten interieur.
    Lichtzuilen aan het plafond geven een extra dimensie



    Het Duivels Paterke beschikt over een gekoelde glazen buffetkast (constant 10°) waar naast de bieren ook de glazen zich bevinden.  Door het koele bier in een glas met dezelfde temperatuur te schenken wordt het aroma perfect bewaard en krijgt het bier geen temperatuurschok te verwerken zodat u nog meer kunt genieten van de natuurlijke smaak van het bier.



    Glazen en bier netjes bij elkaar


    De 75-ers achter het glas

    Bij de Orval van minimum 1 jaar oud wordt een klein glaasje geserveerd om het gistdepot van het bier in te schenken.   Willy wil ook graag Orval ambassadeur worden.

     

    En ondanks dat het een typische Trappistenherberg is dronken we het Duivelsbier van 't vat.
    Perfect getapt door Willy.



     


    Volgens de regels van de kunst


     

    Duivelsbier van 't vat - 8 Alc %

    Frank Boon
    http://www.boon.be/

     


    Zou een glas wijn zo mooi kunnen zijn?
    Ik betwijfel het?


    Een zeer donker bier met zeer lichte beige schuimkraag

    Zoete aroma's van caramelmout
    Kruidige prikkels

    Zoete aanhef
    overvloedig zoet en kruidig
    caramel - Kandij
    toetsen van chocolade
    ondanks al die zoetigheid een tikkeltje zuur in de verte (miniem)

    Van 't vat vind ik het bier nog ietsje zoeter.

    Een mooi bier voor echte zoetemuilen
    Voor ik is het ietsje te zoet
    .


    Het Duvelhoekje van het café


    Prachtige kader met publiciteit van Duvel.


    Om er iets te eten hadden we jammer genoeg geen tijd want we moesten nog naar een streekbieravond (zie volgende rubriek) in Tielt.
    Een Organisatie van KWB Tielt-Centrum ten voordele van het Tielts Vormings en Documentatiecentrum tegen kanker.

    Maar we komen zeker terug naar deze bijzondere Trappisten herberg
    Met zijn praatgrage en vriendelijke uitbater Willy.

    09-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beter in de wind dan in de rook met Kastel 2460

    Kastel 2460 is een amberkleurig biertje gebrouwen door de proefbrouwerij in Lochristi.

    Het recept komt van de Kastelse biervereniging.

    Deze vereniging stelt zich tot doel de streekeigen biercultuur te bevorderen.

    De 2460 verwijst naar het postnummer van Kasterlee.

    “Beter in de wind dan in de rook” verteld ons het rugetiket van dit Kastel biertje.

    We hebben het in een rookvrije ruimte  gedegusteerd
    en na dit biertje waren Voske en ik niet in de wind.

    Het is ooit anders geweest!

     

    KASTEL 2460 – 7% Alc.Vol.

    Proefbrouwerij – Lochristi

     

     

    Bier gebrouwen met 6 mout- en 2 hopsoorten
     

    Amberkleurig helder biertje
    met een romige fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De aroma's zijn die van caramelen mout
    Fruitige prikkels

    De eerste smaak is caramelzoet
    en verwarrend
    Een nogal harde bitterheid tast onze smaakpapillen
    ook een lichte zurigheid in de verte

    Na een tijdje beginnen we de bitterheid
     gewoon te worden
    en gaat het over in een toch aangename bitterheid
    die lang aanhoud.
    Geen slecht biertje, maar ook geen hoogvlieger
    Perfect gebrouwen.

    Op 7 april is er het tweede Kastels Bierfestival
    en dit biertje zal zeker in de smaak vallen bij het grote publiek.

    TWEEDE KASTELS BIERFESTIVAL
    Heemerf (vlakbij Keeses Molen" - Waaiberg - Kasterlee
    Vanaf 14.00u




    Kabouters en Pompoenen

    Kasterlee is het dorp van de pompoenpapeters.
    In het najaar staat de pompoen centraal
    in het dorpsleven.
    De pompoenkwekers van Kasterlee staan bekend om hun uitzonderlijk grote pompoenen, het straatbeeld wordt opgefleurd met pompoenen
    en verschillende restaurants bieden een aangepast menu aan.

     

    Kabouterberg, thuisplaats van de Kastelse kabouters die vredig verdoken tussen de wortels van eeuwenoude dennenbomen wonen.

    08-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bier Festival 2007 - Reportage

    Zaterdag en zondag “ 3 en 4 maart was het weer hoogdag voor het Belgisch bier.

    In St. Niklaas was er het Zythos Bier Festival 2007
    In maar liefst 56 bierstanden presenteerden

    59 brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan

    150 die van het vat getapt werden.

    Dit maakte het  Zytos Bierfestival weer een van de grootste bierfestivals van België

    En tot één van de grotere in Europa.

    Maar in plaats van nu een bierbespreking te houden laat ik jullie enkele
    portretten zien van leuke en boeiende mensen, genomen op het festival.

    Voor een fotoreportage van het Festival kunt ge helemaal
    onderaan op de foto klikken.


    Jef Van den Steen
    Brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"
    Schrijver van diverse boeken waarvan de foto's hiernaast staan afgebeeld.
    Jef een vat vol bierwijsheid.


    Kris Herteleer
    Brouwer van brouwerij "De Dolle Brouwers" in Esen - Diksmuide
    architect-brouwer- kunstenaar en maker van het Oerbier Nat en Straf.


    Veerle Bal, voorzitster van HOP.
    Toekomstige brouwster bij Huisbrouwerij Lupiline.
    Hier in gezelschap van Jason Golman (USA)



    Roland De Bus van Oud Beersel
    Samen met Gert Christiaens hebben ze door de verkoop van het bier "Bersalis"
    de brouwerij Oud Beersel kunnen redden.
    Op het Zythosfestival kwamen ze met een oude Geuze en kriek op de proppen.


    Een standhouder bij Brasserie Dupont.
    Brasserie Dupont heeft met Moinette een van de beste bieren van België in huis.


    Bob Hendricx
    Vertegenwoordiger bij De Troch en Brasserie lefebvre
    Auteur van de boeken "Eetcafés en Originele cafés in Vlaanderen’.
     Zie zijn laatste uitgave in de marges van dit blog


    Een mooie vertegenwoordigster van bierfirma
    De Musketeers uit Ursel




    Daniel Lessire van Brasserie Millevertus
    Brouwer van toch erg speciale biersmaken.


    Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke.
     Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen
    Hoftrol, Hofdraak, Hofblues, Bosprotter, Hofelf, Blondelle, Hofpint, Hofnar


    An De Ryck is zaakvoerster en brouwer bij de kleine familiebrouwerij De Ryck in Herzele.
    Met De Ryck Special bezit ze over de lekkerste Speciale Belge van het land.


    Johan Brandt van brouwerij De Regenboog te Brugge
    Johan kiest altijd voor het artisanale proces.
    Zijn hart is verpand aan de Ardennen


    Klik op onderstaande foto voor een sfeerbeeld van het
    Zythos Bier Festival


    06-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eernegems Kasseileggersbier in de Buuzestove

    Eernegem heeft een reputatie opgedaan als het dorp van de kasseileggers. Aan het kasseileggersplein staat Mutse op een sokkel in de vorm van een kassei.
    De aanleg van de steenweg Oostende – Wijnendale rond 1765 was voor veel Eernegemnaren waarschijnlijk de aanzet om straatmaker te worden.
    Bij een volkstelling in 1847 waren er nog maar 4 mannen die zich ‘kasijder'  noemden.
    Honderd jaar later waren het er meer dan 180.
    Anno 1999 was het aantal weer geslonken tot 22.
    Vaak werd het beroep uitgeoefend door verschillende leden van eenzelfde familie
     en werd van het vader op zoon doorgegeven.
    In het spoor van mutse kwamen er nieuwe volksliederen en aantal gastronomische delicatessen: chocolade, vlees, taart, bier, paté, ...
    Veel kasseileggers zijn vandaag de dag lid van de schuttersgilde.
    Zij hebben hun lokaal in de Buuzestove.




    De Buuzestove, bruine kroeg in Eernegem

    En dit is precies die Buuzestove die Voske en ik op een dag bezochten.
    Het is een bruine kroeg, een rustiek café met hun eigen huisbiertje.

    Ooit ben ik samen met de Kortrijkse Carnavalsgroep “De Tuffers” en met basketballeggende
    Rik Samaey
    als eregasten op het stadhuis van Eernegem ontvangen geweest.
    Het was dus een blij weerzien met deze Kasseileggers gemeente

    Café/Restaurant De Buuzestove is gelegen aan het station in Eernegem
    Het is een waar volkscafé gekend door Jan en alleman,
    gelegen ook nabij de fietsroute 62A en de Stationsput, dito poëzietuin.
    Meer en meer krijgt Eernegem een poëzietintje net zoals Watou





    Gevlochten houten lampenkappen creëren een bepaalde sfeer in het café


       
    Een oude kast met antieken snuisterijen




    De gezellige toog en rechts een kader met publiciteit
    voor het husibier Eernegems Kasseileggersbier


    De Buuzestove, West-Vlaams voor een Leuvense kachel


    West-Vlaamse bieren op de toog.


    Het restaurant


    Een lekker mals steak "Buuzestove"

    We dronken er Eernegems Kasseileggersbier
    gebrouwen door Deca Service voor Adam van het Huisbier van het Bierhuis

    Het Bierhuis is in feite een Kunstenaarsgezin die in Oost-Vleteren woont
    niet zo ver van Woesten.waar de brouwerij DecaService gevestigd is.
    Ze ontwerpen mooie bieretiketten en met hun oogst schuimen ze de
    horecazaken af om de mensen te overhalen een eigen huisbier te nemen.
    Zijn de uitbaters van de horecazaak akkoord dan ontwerpen ze een nieuw
    etiket voor hen met de naam van de zaak als huisbier.

    De bieren waar de horeca-uitbater uit mag kiezen voor zijn huisbier zijn
    twee Blonde (met twee verschillende alcoholgehaltes) en twee bruine
    bieren ook met twee verschillende alcoholgehaltes.
    In feite zijn die vier bieren niks anders dan Antiek, blond, Antiek
    bruin, Vleteren Alt en nog een bier?.
    Het zijn altijd een van diezelfde vier bieren die ge tegenkomt als ge
    zo'n huisbiertje gaat proeven.

    Deze huisbieren zijn in feite Etiketbieren.  Met een mooi etiket met
    eigen naam.  Maar altijd dezelfde bieren.

    Voor verzamelaars zijn het echt mooie kunst etiketten.  Voor de
    bierproevers is het bier steeds hetzelfde.

    U kan ze in feite een brouwfirma noemen alhoewel dit een beetje
    overdreven is.  Ze hebben zelf geen bier ontworpen.  Ze gebruiken dus
    enkel de bestaande bieren van DecaServices.  Ze gaan wel gaan helpen
    etiketteren en bottelen.



    Eernegems Kasseileggersbier 7% Alc. Vol
    Deca Service - Woesten


    Het etiket is ontworpen door het Huisbier van het Bierhuis


    Een amberkleurig biertje met fijne witte schuimkraag
    fijne koolzuurpareling.

    Een fruitig aroma
    ook moutgeuren prikkelen de neus.

    Een zoete aanhef
    fruitig
    met licht bittere toetsen
    moutachtig

    de licht bitterheid blijft hangen.

    Mooi evenwichtig biertje
    geen top biertje maar toch aangenaam om te drinken.


    Eernegems Kaseileggersbier
    aangenaam om te degusteren

    04-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bier Festival 2007

    Beste lezers en lezeressen van dit Bierblog.
    Het is weer zover.

    Zaterdag en zondag is het weer hoogdag voor het Belgisch bier.

    In maar liefst 56 bierstanden presenteren

    59 brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers

    Niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan

    150 van het vat zullen getapt worden.

    Dit maakt Zytos Bierfestival het grootste bierfestival van België

    En tot één van de grotere in Europa



    Een festival die zijn weerga niet kent in Europa.
    Het beste van het beste wat de Belgische bieren betreft.

    Nieuwe deelnemers

     

    Brouwerijen en bierfirma’s die voor de eerste keer deelnemen zijn: De Struise brouwers, B.G.V., Brasserie de CaZeau, Duvel Moortgat, Het Alternatief, Sainte-Hélène, Bavik, De Arend en Girardin

     

    Het aanbod

     

    primeurs

     

    Het lijkt wel een gegeerd gegeven te worden voor een brouwer om zijn bier voor het eerst aan het grote publiek te tonen op het ZBF.

    Dit jaar kunnen we met enige trots bekend maken dat we niet minder dan 14 (veertien!!) primeurs beschikken. Dat wil zeggen dat deze bieren nog nooit eerder gelijk waar ter wereld te proeven waren. Als u op zoek bent naar iets speciaals…

    X-tra (Contreras), Cuvée De Ranke (De Ranke), ’t Smisje Fiori (De Regenboog), Aardmonnik versus Aardnon (De Struise Brouwers), Struise Mikkeller (De Struise Brouwers), Vicardin (Dilewyns), Ultra-exotic (Ecaussinnes), Piet Agoras (Het Alternatief), Boisette (Les3Fourquets), Brooklynette (Les3Fourquets), Bella Mére (Millevertus), Spelziale (Millevertus), Toernichoise Fumée (Millevertus), Oude geuze en Oude kriek Oud Beersel (Oud Beersel).

     

    bieren voor het eerst op het ZBF

     

    Uiteraard zijn bovenstaande bieren ook voor het eerst aanwezig op het ZBF maar voor onze vaste bezoekers staan enkele bieren ook nieuw op het lijstje.

    Serafijn Grand-Cru, normaal gezien enkel verkrijgbaar aan de brouwerij (Achilles), La Forestine, gekruid met dennetoppen (B.G.V.), Tournay en Tournay de Noël (Cazeau), Nello’s Blond en Patrache (De Arend), Arend Blond en Arend Dubbel (De Ryck), Aardmonnik, Struise witte en Tsjeeses (De Struise Brouwers), Blanche (Grain d’Orge), HIK Blond en HIK Bruin (Het Alternatief), Grognarde, Sainte Hélène Ambrée en Triple Djean d’Mady (Sainte Hélène), Cré Tonnerre (Silly), Hofblues (’t Hofbrouwerijke), Buffalo Belgian Stout (Van Den Bossche)

    Voor het eerst hebben we ook tafelbier (!) op het ZBF, zijnde Bock Leroy en Bruin Leroy (Leroy)

     

    Behalve de bieren die voor het eerst op het ZBF zijn en de primeurs die voor het eerst aan de wereld voorgesteld worden zijn er nog steeds meer dan 200 bieren te proeven die doorgaans niet echt bekend in de oren klinken, laat staan makkelijk te vinden. Of wat dacht u van Balthazar, Biére Darbyste, Troublette, Contrapils, Ondineke, Saison Printemps, Hervoise, Bersalis, Grognarde, Divine, Greut Lawauitj, Hector, Bosprotter, Buffalo, Blauwersbier… Om maar enkelen te noemen.

    De volledige lijst met deelnemende brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers met hun aanwezige bieren vindt u op www.zbf.be



    Alle info vind je op
    http://www.zbf.be/nl/index.htm

    28-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Veel Belgen gaan er nog altijd van op uit, dat bij een bezoek aan een restaurant er altijd wijn moet gedronken worden.  Niets is minder waar.  Integendeel, een goed gekozen biertje past perfect bij gelijk welk een gerecht.  Het nadeel is dat veel restaurants geen mooie en aangepaste bierkaart hebben.  En er komt nog bij dat wijn drinken op restaurant in België nog steeds een dure aangelegenheid is. Reden daarvoor is dat nogal wat restaurantuitbaters (veel) te hoge winstmarges hanteren.
    Maar het tij begint te keren, want hier en daar komen nieuwe uitstekende bierrestaurants de gevestigde waarden vervoegen.  Ook in brasseries wordt er hier en daar met bier gekookt.  Wat ik alleen maar kan toejuichen.


    Vandaag heeft Voske Creoolse Scampi’s klaar gemaakt

    Het bevat weliswaar geen bier, maar we hebben er een biertje bij gedronken

    die perfect harmonieert met dit verrukkelijke gerecht.
    nl. Timmermans Lambicus Blanche Tradition




    De Lambicus Blanche is te verkrijgen in fourpacks


    Timmermans Lambicus Blanche Tradition 4,5 % Alc. Vol.
    Timmermans - Itterbeek
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/timmermans/timmermans.htm
    http://www.anthonymartin.be/Public/




    Witbier op basis van Lambiek.

    Troebel blond (wit) bier.
    Een witbier op basis van lambiek.
    Met dikke schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

    Zeer fruitig aroma
    citrus en koriander.

    de smaak is licht zuurzoet
    zeer fris en fruitig
    smaak van citrusvruchten en koriander
    ook een licht tarwe smaakje

    Ik vind het frisser dan een witbiertje
    Een biertje die me echt bevalt.

    Past perfect bij het gerecht hieronder waarvan limoen deel uitmaakt.



    Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Het gerecht komt uit het kookboekje
    "De Lekkerste Keuze"
    Een uitgave van de WeightWatchers

    Jammer genoeg mag ik dit gerecht niet neerpennen daar er een
    copyright op rust.


    Een perfecte harmonie tussen scamp's en bier

    Om lekker te koken met bier kunt u altijd terecht op de smakelijke website van
    de Nederlandse kok Han Hidalgo

    http://www.biercuisine.nl/

    Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden.
    In alle recepten is bier één van de ingrediënten.
    In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren
    en vaak ook groente en fruit gebruikt.
    Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten.
    De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken.
    Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 450 recepten
    verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
    Veel plezier met koken en eet smakelijk.
    Bij vragen gebruikt u de contactknop.
    Klik op de flessen voor de allernieuwste recepten van deze maand!

    26-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Dubbel blond en Spaghetti in De Reutel te Zonnebeke

    Spaghetti is nergens zo goed als thuis! 
    Maar toch zijn er kroegjes, kleine stamineetjes in ons land die bekend 
    zijn voor hun lekkere bereide spaghetti.
     
    Zo ook “De Reutel” een kleine cafeetje  aan de rand van het
    Polygoonbos in Zonnebeke. 
    Hier was ooit het Steenuilbos , het thuis van heksenmeesteres Sefa Bubbels
    .



    De Reutel

    Reutelhoekstraat 17 Beselare
    057/ 46 79 77



    In de verte het Polygoonbos.




    Bij het binnenkomen bemerken we slechts 6 tafeltjes

    Het minuscule cafeetje bestaat uit 2 plaatsjes. De caféruimte en een soort mansarde waar nog vier tafeltjes staan. Er kunnen binnen slechts een 40 personen plaats nemen.  Tijdens de zomer beschikt De Reutel over een terras van 80 personen. Het cafeetje wordt uitgebaat door Kristof D'Hellem en wat leuk is het kroegje heeft geen sluitingsdag.


     
    De Mansarde met vier tafeltjes


    De Reutel is ook een halte voor wandelaars en fietsers.


    De Spaghetti van De Reutel is wereldberoemd.
    Ook een "Schelle van de Zeuge" staan op het menu.



    We dronken bij onze spaghetti een Abdijbiertje
    Tongerlo Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Dubbel Blond 6% Alc. Vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek




    De romige beker Tongerlo Blond.

    Tongerlo blond is goudblond van kleur
    Het heeft een dikke fijne witte schuimkraag

    De aroma's zijn moutig en licht fruitig

    Een zoete aanhef
    over gans de lijn zoet
    fruitige en moutige smaak
    met honingtoetsjes in de verte

    Een voortreffelijk commercieel abdijbiertje
    goed gebrouwen
    mist toch een klein beetje body.
    Al bij al een biertje die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.



    De norbertijnse abdij van Tongerlo is in bijna negen eeuwen, doorheen wel en wee, met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Ze is gelegen in een historisch kader en groene omgeving en bruist nog steeds van energie, zowel voor de eigen kloostergemeenschap als voor de bezoekers


    Een magische opname in De Reutel

    24-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!