Hier geen moderne strakke Chilled tapinstallatie op de oude mooie toog
maar een prachtige porseleinen tapzuil.
Aan de muren oude raclameborden van Tabak en bier.
De clientèle bestaat¨hoofdzakelijk uit bezoekers van het tabaksmuseum
maar ook oudere Werviknaars die hier hun streekbiertje komen nuttigen.
Noord Fransen die de Leiebrug (grenslijn met Frankrijk) oversteken
om het lekkere Belgisch gerstenat te degusteren zijn ook dagelijkse stamgasten.
Omdat mensen zo boeiend zijn om naar te kijken en omdat ieder persoon iets artistiek heeft, heb ik ze in zwart-wit afgedrukt. Zeg maar : meer expressie dan in kleur.
De Bezoekers van de In den Grooten Moriaen
De huisbieren van het café zijn de Bleeken en Bruynen Moriaen. Ze worden gebrouwen bij brouwerij Van Eecke te Watou. Het zijn etiketbieren. Wat het moederbier is laat ik aan jullie over om eens te gaan proeven. Connaisseurs weten onmiddellijk over welke bieren het gaat.
Voske nam de Bruynen, ik de Bleeken. We proefden van elkaars glas want het alcoholgehalte van beide bieren was zeer hoog.
Op 7 april gaat in Waregem de 1ste Waregemse Bierhappening door. Deze organisatie ligt in de handen van de Waregemse Bierfanaten. Een bierproeversvereniging die net als HOP aangesloten is bij Zythos.
Voor die gelegenheid hebben ze een biertje laten brouwen met als ludieke naam Ne Gèsloetie.
Voske en ik waren uitgenodigd voor de persvoorstelling van dit nieuwe biertje.
We gingen maar al te graag in op het sympathieke gebaar van secretaris Geroen Vansteenbrugge.
Afspraak zaterdag 19 maart 2007 in de Fool Garden te Waregem.
Van links naar rechts : Secretaris Geroen Vansteenbrugge, voorzitster Leen Walcarius en Yves Vanden Bussche van de gelijknamige Drankencentrale in Waregem. Niet op de foto : Lieven Vansteenbrugge, Kurt Heyerick, Paul Vandenberghe en Mieke Verhaeghe
En wat is nu precies een Gèsloetie?
Dankzij journalist Jan Decock kunnen de Bierfanaten deze oude dialectnaam terug wat nieuw leven in blazen.
Journalist Jan Decock, bedenker van de naam voor het bier.
Ne Gèsloetie was/is in de volksmond (regio Waregem) de naam van een vogel. Een Groenling (Chloris chloris) of gewoon een vlasvink.
Het is de grootste vogel uit de vinkenfamilie. Groengeel van kleur met een onsamenhangend gezang dat meer een hees geschreeuw of gekrijs is dan gezang.
Wordt ook vlasvink genoemd.
Het geelgroene kleur verwijst naar gras, in het Waregems Ges
Gèsloeti werd/wordt als scheldnaam, of spotnaam, gebruikt voor een persoon die ook onsamenhangende praat uitkraamt.Cafépraat of toogpraat.
Het bestuur samen met Jan Decock fier met hun biertje
Een beetje fris, maar voor het café poserend met "Ne Gésloetie" maakt altijd indruk op de Waregemse voorbijgangers.
Ondanks dat de naam van een vogel afkomstig is, hebben de Waregemse bierfanaten gekozen voor de afbeelding van een paard op het etiket. Het is een afdruk van het bronzen paard die op de markt van Waregem prijkt naar een werk van. Jan Desmarets. Het beeld stelt een paard voor met twee koppen, die nadien overgaan in één lichaam. Voor wie het nog niet wist. Waregem is de stad van het paard.
Alhoewel op het etiket vermeld staat Brasserie Wanderpepen wordt het bier "Vielle des Estinnes" gebrouwen bij Brasserie Dupont uit Tourpes.
Op het grondgebied van de gemeente Estinnes is de Abdij La Bonne Esperance gevestigd.
En eigenaardig of niet maar het is brasserie Lefebvre uit Quenast die het abdijbier La bonne Esperance uit haar brouwketels tovert.
Maar voor alle duidelijkheid Brasserie Wanderpepen was vroeger een brouwerij die in 1944 ophield te bestaan.
Het is nu een drankenhandel die nog altijd onder hetzelfde adres gehuisvest is. Brasserie Dupont brouwt dus het bier dat we nu bespreken voor deze drankenhandel.
Een licht amberkleurig biertje met een dikke romige witte schuimkraag een fijne koolzuurpareling
De eerste smaak is lichtjes zurig als van zuurdesem fruitige en kruidige toetsjes het smaakt ook een beetje muffig Moutig droge afdronk en een heerlijke lange bitterheid die blijft hangen. Een complex biertje
kortom een heerlijke saison
Gebrouwen door Dupont voor Drankenhandel Wanderpepen
Het moet niet altijd een groot Bierfestival zijn die men bezoekt.
Een kleine streekbieren Proefavond kan ook best leuk zijn.Vooral als die goed georganiseerd is.
Zo hebben Voske en ik een bezoek gebracht aan de streekbieravond van KWB Tielt Centrum..
Het is reeds de 4de maal dat deze groep vrijwilligers deze manifestatie op punt zetten.
De opbrengst gaat volledig naar het Tielts Vormings- en Documentatiecentrum tegen kanker
Een reden te meer om als bierproever die mensen met een bezoekje te vereren.
Het Ontmoetingscentrum "'t Gildeke " in de Oude stationstraat 8 te Tielt was de afspraak.
De 10 te proeven bieren netjes voorgesteld
Een gezellige serene sfeer. Ideaal om te proeven.
Heel belangrijk bij het proeven is het brood. Het werd ruimschoots opgediend. Brood is een smaakneutralisator. De kaas deed wel deugd na het proeven.
Men kon 10 biertjes proeven in kleine proefglaasjes.
Moinette van Dupont (Tourpes)
Double Bie van De Bie uit Loker
Bernardus wit van St. Bernardus brouwerij Watou
Brigand van Briywerij Van Honsebrouck
Gouden Carolus van Het Anker uit Mechelen
Troubadour Obscuro van Bierfirma De Musketeers gebrouwen in de Proefbrouwerij Lochristi
Satan Gold van Brouwerij De Block uit Merchtem Peizegem
Kossaat van Brasserie Lefebvre Quenast
Bink van Brouwerij Kerkom Kerkom
La Divine van Brasserie Sily uit het Henegouwse Silly
Grisette Bosvruchten van Brasserie St. Feuillien uit Le Roeulx
Faro van Brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster
We kozen voor Double Bie, Bernardus Wit en Troubadour Obscuro
Double Bie - 6% Alc Vol. Brouwerij De Bie - Loker
Donker bruin bier met beige schuimkraag
Aroma's van drop Zeer lichte alcoholgeurtjes
Zoete aanhef De smaak is kruidig smaakt naar anijs ook van die zwarte Belgadrop lichte bitterheid
St. Bernardus Wit Bier - 5,5% Alc. Vol. Brouwerij St. Bernardus - Watou
Blond wit bier met witte fijne schuimkraag.
Aroma's van koriander en citrus
Fris en fruitig koriander licht zurig tarwemout heel diep
Naar mijn gevoel niet echt de smaak van een witbier maar dat hoeft niet. Een heel lekker biertje met pit.
Troubadour Obscura - 8% Alc Vol. Bierfirma The Musketeers - Ursel Gebrouwen bij De Proefbrouwerij
Donker rood biertje met romige beige schuimkraag
Aroma's van caramel ook lichte alcohol geurtjes
Een zoete aanhef met smaken van geroosterde mout/noten. ook een dropsmaakje Dit biertje heeft meer body dan Double Bie Is ook meer volmondig. Wiener Eiscafe?
Het Duivelsbier werd vroeger nog gebrouwen door de Halse brouwerij Pêtre (1900).
Sinds 2003 wordt het gebrouwen door Brouwerij Frank Boon uit Lembeek.
Ter gelegenheid van de Toer de Geuze 2003 werd het authentieke recept van brouwerij Pêtre in oude geëmailleerde flessen van de vroegere brouwerij Vanderlinden (die ook nog het Duivelsbier gebrouwen heeft)gevuld. Van deze versie van de Halse duivel werden er slechts 520 bakken, goed voor 12.000 flesjes afgevuld. Dan was de voorraad oude duivelflessen die men bij de overname van Vanderlinden in een vergeten hoek nog aantrof opgebruikt.
Ik ben maar al te fier dat ik ook zon flesje in mijn collectie bezit.
Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk
Goed nieuws!!!
Kortrijk heeft nu ook zijn trappistencafé !
Het Duivels Paterke.
Het Duivels paterke is gelegen op hoek van de Vaartstraat en de Harelbeeksestraat, niet zo ver van het Groeningemonument en de Gentpoort. Het is op een paar stappen van het gekend biercafé "Den Bouelevard".
Duidelijk genoeg aanwijzingen dat hier Het Duivels Paterke gevetigd is.
Een grote ruimte waar het gezellig vertoeven is.
Dus ditmaal geen bruine kroeg voor Voske en ik , maar een moderne herberg. Uitbater en zaakvoerder Nicolle heeft voor een 'herberg' gekozen omdat het Duivels Paterke een combinatie is van een eetcafé met een mogelijkheid om te overnachten. Voor vermoeide reizigers staan er 4 mooi ingerichte kamers met ontbijt te wachten.
De zaak is eigenlijk een familiezaak waar ze hoofdzakelijk met zijn vieren aan werken.
Willy en zus Carmen doen hoofdzakelijk de exploitatie.
Willy is bierkenner en verzorgt ook hoofdzakelijk de keuken.
Carmen maakt de keuze van de perfect geselecteerde 14 wereldwijnen en staat meestal achter de toog,
regelmatig bijgestaan door zaakvoerder Nicolle
Veel invallend licht maakt dat de moderne ingerichte gelagzaal een knusse indruk uitstraalt
De naam Duivels Paterke is goed gekozen want de zaakvoerder heeft een verbintenis aangegaan (niet met de duivel maar) met brouwerij Moortgat. Dat betekent dat je naast de Trappistenbieren (paterke) ook het gamma van Moortgat (Duvel) vind.
Bel pils is de lekkere pils van het huis. De Achouffe bieren kunnen natuurlijk niet meer ontbreken
Frank boon staat ook op de aantrekkelijke bierlijst met zijn Oude Geuze en kriek, Mariage parfait en Duivels bier van het vat. (niet verwarren met Duvel)
Een zeer mooie toog met een vijftal bieren van 't vat siert de ruimte
De aanwezigheid van trappist is overal te vinden Op het bord de biergerechten die je kunt verkrijgen. Scampis met Duvel of ajuinsoep met Orvaltoetje tiramisou met dubbel van LaTrappe, Chocoladecake en broodpudding Een stutte met gekap of met trappistenpaté. Lonny de andere zus zorgt voor deze heerlijkheden
Er is ook spaghetti te verkrijgen naar een recept van 20 jaar geleden en die toen te verkrijgen was in het bekende café "De Patria" op de grote markt van Kortrijk. Ma Nicolle en haar man hielden toen deze zaak open.
Samen met haar man maakt ze nog altijd dezelfde spaghettisaus.
In de herberg staat de Belgische Biercultuur centraal.Ze streven om alle authentieke trappistenbieren in voorraad te hebben.
Momenteel hebben ze zes van de zeven trappisten in huis.Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en La Trappe (Nederland).Alleen de moeilijke te verkrijgen West-Vleteren ontbreekt momenteel in het rijtje.Maar dat komt nog wel wist Willy ons met een knipoog te vertellen het bier is reeds aanwezig in onze huisgemaakte paté.
De lentekleuren laten zich al voelen in het moderne grijstinten interieur. Lichtzuilen aan het plafond geven een extra dimensie
Het Duivels Paterke beschikt over een gekoelde glazen buffetkast (constant 10°) waar naast de bieren ook de glazen zich bevinden.Door het koele bier in een glas met dezelfde temperatuur te schenken wordt het aroma perfect bewaard en krijgt het bier geen temperatuurschok te verwerken zodat u nog meer kunt genieten van de natuurlijke smaak van het bier.
Glazen en bier netjes bij elkaar
De 75-ers achter het glas
Bij de Orval van minimum 1 jaar oud wordt een klein glaasje geserveerd om het gistdepot van het bier in te schenken. Willy wil ook graag Orval ambassadeur worden.
En ondanks dat het een typische Trappistenherberg is dronken we het Duivelsbier van 't vat. Perfect getapt door Willy.
Zou een glas wijn zo mooi kunnen zijn? Ik betwijfel het?
Een zeer donker bier met zeer lichte beige schuimkraag
Zoete aroma's van caramelmout Kruidige prikkels
Zoete aanhef overvloedig zoet en kruidig caramel - Kandij toetsen van chocolade ondanks al die zoetigheid een tikkeltje zuur in de verte (miniem)
Van 't vat vind ik het bier nog ietsje zoeter.
Een mooi bier voor echte zoetemuilen Voor ik is het ietsje te zoet.
Het Duvelhoekje van het café
Prachtige kader met publiciteit van Duvel.
Om er iets te eten hadden we jammer genoeg geen tijd want we moesten nog naar een streekbieravond (zie volgende rubriek) in Tielt. Een Organisatie van KWB Tielt-Centrum ten voordele van het Tielts Vormings en Documentatiecentrum tegen kanker. Maar we komen zeker terug naar deze bijzondere Trappisten herberg Met zijn praatgrage en vriendelijke uitbater Willy.
Kastel 2460 is een amberkleurig biertje gebrouwen door de proefbrouwerij in Lochristi.
Het recept komt van de Kastelse biervereniging.
Deze vereniging stelt zich tot doel de streekeigen biercultuur te bevorderen.
De 2460 verwijst naar het postnummer van Kasterlee.
Beter in de wind dan in de rook verteld ons het rugetiket van dit Kastel biertje.
We hebben het in een rookvrije ruimtegedegusteerd en na dit biertje waren Voske en ik niet in de wind.
Het is ooit anders geweest!
KASTEL 2460 7% Alc.Vol.
Proefbrouwerij Lochristi
Bier gebrouwen met 6 mout- en 2 hopsoorten
Amberkleurig helder biertje met een romige fijne witte schuimkraag. Fijne koolzuurpareling.
De aroma's zijn die van caramelen mout Fruitige prikkels
De eerste smaak is caramelzoet en verwarrend Een nogal harde bitterheid tast onze smaakpapillen ook een lichte zurigheid in de verte
Na een tijdje beginnen we de bitterheid gewoon te worden en gaat het over in een toch aangename bitterheid die lang aanhoud. Geen slecht biertje, maar ook geen hoogvlieger Perfect gebrouwen.
Op 7 april is er het tweede Kastels Bierfestival en dit biertje zal zeker in de smaak vallen bij het grote publiek.
TWEEDE KASTELS BIERFESTIVAL Heemerf (vlakbij Keeses Molen" - Waaiberg - Kasterlee Vanaf 14.00u
Kabouters en Pompoenen
Kasterlee is het dorp van de pompoenpapeters. In het najaar staat de pompoen centraal in het dorpsleven. De pompoenkwekers van Kasterlee staan bekend om hun uitzonderlijk grote pompoenen, het straatbeeld wordt opgefleurd met pompoenen en verschillende restaurants bieden een aangepast menu aan.
Kabouterberg, thuisplaats van de Kastelse kabouters die vredig verdoken tussen de wortels van eeuwenoude dennenbomen wonen.
Zaterdag en zondag 3 en 4 maart was het weer hoogdag voor het Belgisch bier.
In St. Niklaas was er het Zythos Bier Festival 2007 In maar liefst 56 bierstanden presenteerden
59 brouwerijen, bierfirmas en geuzestekersniet minder dan 253 Belgische bieren waarvan
150 die van het vat getapt werden.
Dit maakte het Zytos Bierfestival weer een van de grootste bierfestivals van België
En tot één van de grotere in Europa.
Maar in plaats van nu een bierbespreking te houden laat ik jullie enkele portretten zien van leuke en boeiende mensen, genomen op het festival.
Voor een fotoreportage van het Festival kunt ge helemaal onderaan op de foto klikken.
Jef Van den Steen Brouwer van brouwerij "De Glazen Toren" Schrijver van diverse boeken waarvan de foto's hiernaast staan afgebeeld. Jef een vat vol bierwijsheid.
Kris Herteleer Brouwer van brouwerij "De Dolle Brouwers" in Esen - Diksmuide architect-brouwer- kunstenaar en maker van het Oerbier Nat en Straf.
Veerle Bal, voorzitster van HOP. Toekomstige brouwster bij Huisbrouwerij Lupiline. Hier in gezelschap van Jason Golman (USA)
Roland De Bus van Oud Beersel Samen met Gert Christiaens hebben ze door de verkoop van het bier "Bersalis" de brouwerij Oud Beersel kunnen redden. Op het Zythosfestival kwamen ze met een oude Geuze en kriek op de proppen.
Een standhouder bij Brasserie Dupont. Brasserie Dupont heeft met Moinette een van de beste bieren van België in huis.
Bob Hendricx Vertegenwoordiger bij De Troch en Brasserie lefebvre Auteur van de boeken "Eetcafés en Originele cafés in Vlaanderen. Zie zijn laatste uitgave in de marges van dit blog
Een mooie vertegenwoordigster van bierfirma De Musketeers uit Ursel
Daniel Lessire van Brasserie Millevertus Brouwer van toch erg speciale biersmaken.
Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke. Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen Hoftrol, Hofdraak, Hofblues, Bosprotter, Hofelf, Blondelle, Hofpint, Hofnar
An De Ryck is zaakvoerster en brouwer bij de kleine familiebrouwerij De Ryck in Herzele. Met De Ryck Special bezit ze over de lekkerste Speciale Belge van het land.
Johan Brandt van brouwerij De Regenboog te Brugge Johan kiest altijd voor het artisanale proces. Zijn hart is verpand aan de Ardennen
Klik op onderstaande foto voor een sfeerbeeld van het Zythos Bier Festival
Eernegem heeft een reputatie opgedaan als het dorp van de kasseileggers. Aan het kasseileggersplein staat Mutse op een sokkel in de vorm van een kassei. De aanleg van de steenweg Oostende Wijnendale rond 1765 was voor veel Eernegemnaren waarschijnlijk de aanzet om straatmaker te worden. Bij een volkstelling in 1847 waren er nog maar 4 mannen die zich kasijder' noemden. Honderd jaar later waren het er meer dan 180. Anno 1999 was het aantal weer geslonken tot 22. Vaak werd het beroep uitgeoefend door verschillende leden van eenzelfde familie en werd van het vader op zoon doorgegeven. In het spoor van mutse kwamen er nieuwe volksliederen en aantal gastronomische delicatessen: chocolade, vlees, taart, bier, paté, ... Veel kasseileggers zijn vandaag de dag lid van de schuttersgilde. Zij hebben hun lokaal in de Buuzestove.
De Buuzestove, bruine kroeg in Eernegem
En dit is precies die Buuzestove die Voske en ik op een dag bezochten. Het is een bruine kroeg, een rustiek café met hun eigen huisbiertje.
Ooit ben ik samen met de Kortrijkse Carnavalsgroep De Tuffers en met basketballeggende Rik Samaey als eregasten op het stadhuis van Eernegem ontvangen geweest.
Het was dus een blij weerzien met deze Kasseileggers gemeente
Café/Restaurant De Buuzestove is gelegen aan het station in Eernegem Het is een waar volkscafé gekend door Jan en alleman, gelegen ook nabij de fietsroute 62A en de Stationsput, dito poëzietuin. Meer en meer krijgt Eernegem een poëzietintje net zoals Watou
Gevlochten houten lampenkappen creëren een bepaalde sfeer in het café
Een oude kast met antieken snuisterijen
De gezellige toog en rechts een kader met publiciteit voor het husibier Eernegems Kasseileggersbier
De Buuzestove, West-Vlaams voor een Leuvense kachel
West-Vlaamse bieren op de toog.
Het restaurant
Een lekker mals steak "Buuzestove"
We dronken er Eernegems Kasseileggersbier gebrouwen door Deca Service voor Adam van het Huisbier van het Bierhuis
Het Bierhuis is in feite een Kunstenaarsgezin die in Oost-Vleteren woont niet zo ver van Woesten.waar de brouwerij DecaService gevestigd is. Ze ontwerpen mooie bieretiketten en met hun oogst schuimen ze de horecazaken af om de mensen te overhalen een eigen huisbier te nemen. Zijn de uitbaters van de horecazaak akkoord dan ontwerpen ze een nieuw etiket voor hen met de naam van de zaak als huisbier.
De bieren waar de horeca-uitbater uit mag kiezen voor zijn huisbier zijn twee Blonde (met twee verschillende alcoholgehaltes) en twee bruine bieren ook met twee verschillende alcoholgehaltes. In feite zijn die vier bieren niks anders dan Antiek, blond, Antiek bruin, Vleteren Alt en nog een bier?. Het zijn altijd een van diezelfde vier bieren die ge tegenkomt als ge zo'n huisbiertje gaat proeven.
Deze huisbieren zijn in feite Etiketbieren. Met een mooi etiket met eigen naam. Maar altijd dezelfde bieren.
Voor verzamelaars zijn het echt mooie kunst etiketten. Voor de bierproevers is het bier steeds hetzelfde.
U kan ze in feite een brouwfirma noemen alhoewel dit een beetje overdreven is. Ze hebben zelf geen bier ontworpen. Ze gebruiken dus enkel de bestaande bieren van DecaServices. Ze gaan wel gaan helpen etiketteren en bottelen.
Eernegems Kasseileggersbier 7% Alc. Vol Deca Service - Woesten
Het etiket is ontworpen door het Huisbier van het Bierhuis
Een amberkleurig biertje met fijne witte schuimkraag fijne koolzuurpareling.
Een fruitig aroma ook moutgeuren prikkelen de neus.
Een zoete aanhef fruitig met licht bittere toetsen moutachtig
de licht bitterheid blijft hangen.
Mooi evenwichtig biertje geen top biertje maar toch aangenaam om te drinken.
Eernegems Kaseileggersbier aangenaam om te degusteren
Beste lezers en lezeressen van dit Bierblog. Het is weer zover.
Zaterdag en zondag is het weer hoogdag voor het Belgisch bier.
In maar liefst 56 bierstanden presenteren
59 brouwerijen, bierfirmas en geuzestekers
Niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan
150 van het vat zullen getapt worden.
Dit maakt Zytos Bierfestival het grootste bierfestival van België
En tot één van de grotere in Europa
Een festival die zijn weerga niet kent in Europa. Het beste van het beste wat de Belgische bieren betreft.
Nieuwe deelnemers
Brouwerijen en bierfirmas die voor de eerste keer deelnemen zijn: De Struise brouwers, B.G.V., Brasserie de CaZeau, Duvel Moortgat, Het Alternatief, Sainte-Hélène, Bavik, De Arend en Girardin
Het aanbod
primeurs
Het lijkt wel een gegeerd gegeven te worden voor een brouwer om zijn bier voor het eerst aan het grote publiek te tonen op het ZBF.
Dit jaar kunnen we met enige trots bekend maken dat we niet minder dan 14 (veertien!!) primeurs beschikken. Dat wil zeggen dat deze bieren nog nooit eerder gelijk waar ter wereld te proeven waren. Als u op zoek bent naar iets speciaals
X-tra (Contreras), Cuvée De Ranke (De Ranke), t Smisje Fiori (De Regenboog), Aardmonnik versus Aardnon (De Struise Brouwers), Struise Mikkeller (De Struise Brouwers), Vicardin (Dilewyns), Ultra-exotic (Ecaussinnes), Piet Agoras (Het Alternatief), Boisette (Les3Fourquets), Brooklynette (Les3Fourquets), Bella Mére (Millevertus), Spelziale (Millevertus), Toernichoise Fumée (Millevertus), Oude geuze en Oude kriek Oud Beersel (Oud Beersel).
bieren voor het eerst op het ZBF
Uiteraard zijn bovenstaande bieren ook voor het eerst aanwezig op het ZBF maar voor onze vaste bezoekers staan enkele bieren ook nieuw op het lijstje.
Serafijn Grand-Cru, normaal gezien enkel verkrijgbaar aan de brouwerij (Achilles), La Forestine, gekruid met dennetoppen (B.G.V.), Tournay en Tournay de Noël (Cazeau), Nellos Blond en Patrache (De Arend), Arend Blond en Arend Dubbel (De Ryck), Aardmonnik, Struise witte en Tsjeeses (De Struise Brouwers), Blanche (Grain dOrge), HIK Blond en HIK Bruin (Het Alternatief), Grognarde, Sainte Hélène Ambrée en Triple Djean dMady (Sainte Hélène), Cré Tonnerre (Silly), Hofblues (t Hofbrouwerijke), Buffalo Belgian Stout (Van Den Bossche)
Voor het eerst hebben we ook tafelbier (!) op het ZBF, zijnde Bock Leroy en Bruin Leroy (Leroy)
Behalve de bieren die voor het eerst op het ZBF zijn en de primeurs die voor het eerst aan de wereld voorgesteld worden zijn er nog steeds meer dan 200 bieren te proeven die doorgaans niet echt bekend in de oren klinken, laat staan makkelijk te vinden. Of wat dacht u van Balthazar, Biére Darbyste, Troublette, Contrapils, Ondineke, Saison Printemps, Hervoise, Bersalis, Grognarde, Divine, Greut Lawauitj, Hector, Bosprotter, Buffalo, Blauwersbier Om maar enkelen te noemen.
De volledige lijst met deelnemende brouwerijen, bierfirmas en geuzestekers met hun aanwezige bieren vindt u op www.zbf.be
Veel Belgen gaan er nog altijd van op uit, dat bij een bezoek aan een restaurant er altijd wijn moet gedronken worden. Niets is minder waar. Integendeel, een goed gekozen biertje past perfect bij gelijk welk een gerecht. Het nadeel is dat veel restaurants geen mooie en aangepaste bierkaart hebben. En er komt nog bij dat wijn drinken op restaurant in België nog steeds een dure aangelegenheid is. Reden daarvoor is dat nogal wat restaurantuitbaters (veel) te hoge winstmarges hanteren. Maar het tij begint te keren, want hier en daar komen nieuwe uitstekende bierrestaurants de gevestigde waarden vervoegen. Ook in brasseries wordt er hier en daar met bier gekookt. Wat ik alleen maar kan toejuichen.
Vandaag heeft Voske Creoolse Scampis klaar gemaakt
Het bevat weliswaar geen bier, maar we hebben er een biertje bij gedronken
die perfect harmonieert met dit verrukkelijke gerecht. nl. Timmermans Lambicus Blanche Tradition
Troebel blond (wit) bier. Een witbier op basis van lambiek. Met dikke schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Zeer fruitig aroma citrus en koriander.
de smaak is licht zuurzoet zeer fris en fruitig smaak van citrusvruchten en koriander ook een licht tarwe smaakje
Ik vind het frisser dan een witbiertje Een biertje die me echt bevalt.
Past perfect bij het gerecht hieronder waarvan limoen deel uitmaakt.
Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche
Het gerecht komt uit het kookboekje "De Lekkerste Keuze" Een uitgave van de WeightWatchers
Jammer genoeg mag ik dit gerecht niet neerpennen daar er een copyright op rust.
Een perfecte harmonie tussen scamp's en bier
Om lekker te koken met bier kunt u altijd terecht op de smakelijke website van de Nederlandse kok Han Hidalgo http://www.biercuisine.nl/
Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden. In alle recepten is bier één van de ingrediënten. In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren en vaak ook groente en fruit gebruikt. Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten. De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken. Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 450 recepten verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten. Veel plezier met koken en eet smakelijk. Bij vragen gebruikt u de contactknop. Klik op de flessen voor de allernieuwste recepten van deze maand!
Tongerlo Dubbel blond en Spaghetti in De Reutel te Zonnebeke
Spaghetti is nergens zo goed als thuis! Maar toch zijn er kroegjes, kleine stamineetjes in ons land die bekend zijn voor hun lekkere bereide spaghetti. Zo ook De Reutel een kleine cafeetje aan de rand van het Polygoonbos in Zonnebeke. Hier was ooit het Steenuilbos , het thuis van heksenmeesteres Sefa Bubbels.
De Reutel
Reutelhoekstraat 17 Beselare 057/ 46 79 77
In de verte het Polygoonbos.
Bij het binnenkomen bemerken we slechts 6 tafeltjes
Het minuscule cafeetje bestaat uit 2 plaatsjes. De caféruimte en een soort mansarde waar nog vier tafeltjes staan. Er kunnen binnen slechts een 40 personen plaats nemen.Tijdens de zomer beschikt De Reutel over een terras van 80 personen. Het cafeetje wordt uitgebaat door Kristof D'Hellem en wat leuk is het kroegje heeft geen sluitingsdag.
De Mansarde met vier tafeltjes
De Reutel is ook een halte voor wandelaars en fietsers.
De Spaghetti van De Reutel is wereldberoemd. Ook een "Schelle van de Zeuge" staan op het menu.
We dronken bij onze spaghetti een Abdijbiertje Tongerlo Blond van brouwerij Haacht.
Tongerlo blond is goudblond van kleur Het heeft een dikke fijne witte schuimkraag
De aroma's zijn moutig en licht fruitig
Een zoete aanhef over gans de lijn zoet fruitige en moutige smaak met honingtoetsjes in de verte
Een voortreffelijk commercieel abdijbiertje goed gebrouwen mist toch een klein beetje body. Al bij al een biertje die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.
De norbertijnse abdij van Tongerlo is in bijna negen eeuwen, doorheen wel en wee, met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Ze is gelegen in een historisch kader en groene omgeving en bruist nog steeds van energie, zowel voor de eigen kloostergemeenschap als voor de bezoekers
Predikheer, ietsje meer verwacht van een Dominikaan
Voor de lichtfeesten in Reet laten ze bij de proefbrouwerij speciaal een biertje brouwen nl Predikheer Gouden Tripel. Ik ben er aan geraakt via Jan Menken op het Kertsbierfestival van Essen. Dus stillaan tijd om het licht te laten schijnen op dit bier met een nogal bijzonder naam.
Voor die feesten is LSA verantwoordelijk LSA is op de eerste plaats een wijkvereniging en kan enkel bestaan door en voor de bewoners van de wijk Predikherenvelden. http://www.lichtfeestenreet.be/
Voske en ik zijn er weer bijna bovenop. Gisteren nog een inspanning gedaan om naar aanleiding van de nieuwe heisa rond het Westvleteren bier een nog op de computer rustend rubriekje (over Westvleteren 12) toch nog op de bierblog te plaatsen. De trouwe bezoekers kwamen ongeduldig.
Een Trappistenbroeder van Westvleteren sprak gisteren nog in het 19.00 u journaal dat iedere hulp welkom was
En het moet wel lukken zeker want kijk eens aan
Sinds de trappist van Wetvleteren in 2005 werd uitgeroepen tot 'beste bier ter wereld', kennen de broeders van de Sint-Sixtusabdij geen rust meer... Daarom hebben zij een nieuwe kloosterorde (anno 2007) opgericht, de paters KREJEIZEWIETEN, die in de duistere kelders van het Oilsjterse belfort de laatste tijd hele rare dingen hebben uitgespookt. Ze hebben stiekem zakken met tarwe- en gerstemout, speciale Oilsjterse kruiden uit oude bierrecepten aangehaald ... De Krejeizewieten hebben een NIEUW OILSJTERS BIER, gebrouwen namelijk KREJEIZEWIET!!
De bedoeling van het bier is om Oilsjt te beiteren.
En kijk, bierpreoevers hebben altijd geluk (wat niet gezegd kan worden van wijn- en Leffe proevers)
John een goede vriend heeft via Pierre ons twee flesjes van dit Aalsters Carnavalbier bezorgd.
Mooi van hem. Alaaf John.
En waarom zouden we het op Mardi Gras of Vette Dinsdag niet ontkurken en proeven.
Eigenaardig, maar ieder jaar met Vette Dinsdag doet mijn tuin raar.
Een pracht van een etiket voor een pracht van een bier
Blond, wit bier met een zeer fijne witte schuimkraag. die snel verdwijnt wazig.
Fruitige en kruidige aroma's. Koriander ook aroma's van tarwemout
Een frisse kruidige aanzet smaakt naar witbier maar heeft een steviger body. koriandertoetsen een kleine bitterheid waarneembaar mooie droge afdronk
Een leuk biertje, fris niet te zwaar en mooi in balans
Echt gezond carnavalbier waar je van zeker bent dat je er s'anderdaags geen te zware kater aan overhoud. (ten opzichte van ander bier). Het is wel een etiketbiertje van De Graal. Wat? Zelf eens proeven is de boodschap of? Dit blog eens overlopen.
Krejeis ontstond in 1988 maar stapte voor de eerste maal mee in de Aalsterse Carnavalsstoet van 1989
Vanaf 1989 tot nu hadden ze nog geen enkele stoet gemist. Ze behaalden steeds mooie prijzen met als uitschieter een tweede plaats tijdens de stoet van 1997 Dit jaar werden ze 5de - Proficiat.
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Onze abdij telt een dertigtal monikken, Cisterciënzers(oftewel Trappisten) Een leven lang, Zoekend naar God, proberen zij een stil en bescheiden leven te leiden.
Vroeger belde men gewoon naar de biertelefoon van de trappistenabdij van Westvleteren.Een stem vertelde welk bier er die dag voorradig was en u kon het zo gaan ophalen. In een minimum van tijd stond je zo weer thuis (als je onderweg niet bleef hangen natuurlijk) met maximum 5 bakjes.
Maar sinds de dag dat de Trappist Westvleteren 12 door de website Ratebeer in 2005 uitgeroepen werd tot het beste bier van de wereld moest en zou iedereen deze trappist in zijn bezit krijgen.Gevolg ellenlange files en urenlange wachttijden.
Velen hadden nog niet eens van de trappist van Wesvleteren gehoord.Cafebazen moesten die op hun kaart hebben.Er kwam veel snobisme bij te pas.Mensen die de trappist niet eens graag dronken stonden toch maar langzaam aan te schuiven om te kunnen pronken dat het beste bier van de wereld bij hen in de kelder lag. De flesjes Westvleteren 12 werden zelfs op Ebay voor meer dan 10 dollar per stuk verkocht
En de mensen van de streek die om de maand een bakje gingen ophalen waren de dupe.Wachttijden van meer dan 8.uur waren geen uitzondering meer.Reden? De Trappisten van Westvleteren brouwen niet meer dan hun 4.750 hectoliter.
Gelukkig was er een muurtje afgebroken en kon men iets meer zien van de abdij.
Om die toestanden tegen te gaan werd volgend nieuw reglement toegepast :
Het bier Trappist Westvleteren kan enkel nog na reservatie aangeschaft worden (+32 (0)70/21.00.45).
Hoe het bier reserveren?
U belt naar de biertelefoon 070/21.00.45 om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er kan gereserveerd worden.
U belt terug op het aangegeven tijdstip.
Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen.
Er wordt steeds pér soort en in beperkte hoeveelheid verkocht.
Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen vaak overbelast worden! Dank bij voorbaat om uw begrip en uw geduld.
Maar vanavond in het Journaal van 19.00u was het weer raak. Een persoon vertelde de kijkers dat hij 6 uur gepoogd heeft om binnen te geraken.Uiteindelijk is hij toch binnen geraakt om zijn bestelling te doen maar doordat de Trappisten nu gebruik maken van een 070 betaallijn lag hij aan een slordige 83.00 .Dus een zeer duur bakje Trappist.
Van De Vrede naar de Abdij is maar een stap.
De abdij vredig op een winterse dag
Het beste is volgens Voske en mezelf om in de schaduw van de trappistenabdij namelijk in De Vrede het beste bier van de wereld te gaan proeven. U vind er altijd de drie soorten bieren "Westvleteren 6, 8 en 12" en u kan in het winkeltje ook aankopen wat er die dag van bier voorradig is.
"De Vrede" in de schaduw van de abdij
De Vrede is een groot gebouw die zeer veel pelgrims kan ontvangen. Op zondag zit het rond 16.00u geladen vol
De abdij en brouwerij zijn eigenlijk niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in 'Het Claustrum', een informatieruimte in het ontmoetingscentrum 'De Vrede', recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken van de Sint-Sixtusabdij u een inkijk in hun kloosterleven aan.
Laten we eens proeven of het beste bier van de wereld zijn tittel waardig is?
We mochten enkel het lege flesje erbij hebben om een foto te nemen.
Het kleur is zeer donker tot bijna zwart Een prachtige lichtbruine romige schuimkraag.
Aroma's van mout en fruit portotoetsen alcohol
een zoete aanhef Rozijnen, blauwe zoete pruimpjes u smaakt de alcohol Zoete afdronk. met een prachtig bittere nasmaak Complex Een duur snoepje maar o zo lekker
Eentje is duidelijk genoeg. Want de weg van en naar de abdij is nogal kronkelend.
Of dit het beste bier van de wereld is? Dit is te oordelen naar ieder zijn eigen smaak. Ik denk het niet, want er bestaan nog andere verukkelijke bieren maar een van de beste mag het wel genoemd worden.
Het wapenschild van de abdij Ut palma florebit' is een citaat uit psalm 92: "de rechtvaardige moge bloeien als een palmboom." U ziet een gestilleerde palmboom, de staf en de sleutels van de abdij.
12 op het gele kroonkurk, in werkelijkheid 10,8 % Alc
In onze gemeente heerst momenteel volop carnavalstemming. Niet zo groots als Aalst, Binche en Eupen, maar de Carnavalsvereniging De orde van de Vlaskapelle beheerst toch al sinds 1972
het carnavalgebeuren in Gullegem.
Nu zondag gaat reeds de 34ste carnavalstoet van start.
Waarom zouden we deze dagen geen carnavalsbiertje proeven?
En we moeten toch niet buutreednen of tonpraten
Onze keuze viel op een Waals biertje nl. LAutruche Bière des Gilles, gebrouwen door Brasserie Silenrieux
Net als in Binche hebben ze in Silenrieux een rijke carnavalstraditie. Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket. De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.
'Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek
Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek. Van Marketing gesproken ; De Struise Brouwers hebben hier blijkbaar weinig kaas van gegeten.
of
"9 uren bij de Struise Brouwers in Woesten" http://www.struisebrouwers.be/ Urbain Coutteau, Noordhoek 13/1, 8647 Lo-Reninge
06.30u bij Deca Service was de afspraak met de Struise brouwers.
Zo vroeg waren we niet meer gewoon.Maar om een brouwproces van Pannepot bij te wonen was 06.30 zelfs een redelijk uur. Heerlijk alleen rijden door enkele mistsliertjes, op een baan richting kust die in de zomer voor veel ellenlange files kan zorgen.
En met "Synesthesia" van Sven van Hees in de cd player ben je zo van Gullegem in Woesten.
Vroeger brouwde De Struise brouwers bij Brasserie Caulier in Peruwelz. Maar doordat brouwerij De Ranke (voormalig brouwerijhuurder bij Deca) een eigen brouwerij opstartte in Dottenijs, kwam er in Woesten een plaats vrij voor een nieuwe huurder.
Deca service is nog een brouwerij waar de tijd is blijven stilstaan.
Hier wordt nog met gevoel gebrouwen.Hier is de brouwer nog één met zijn product.
De geuren die in deze brouwerij ronddwarrelen vertellen het verloop van het brouwproces. Hier is bestendig rook en stoom aanwezig. hetzelfde decor als buiten, hier binnen hangen ook mistslierten maar van veel gezonder aard.
De Brouwinstallatie nog volledig in gietijzer en koper. Ze is kort na de eerste wereldoorlog geïnstalleerd door De Coster - Vandevelde uit Thielt.
Deze brouwerij bestaat nu inmiddels meer dan 90 jaar, vóór 1980 was dit brouwerij Decaessteker.
Brouwerijen van nu zoals De Bie, De Ranke, Drie Kluizen hebben er hun eerste bieren leren brouwen van Brouwer Ingenieur George Christiaens, inmiddels 78 jaar oud en nog steeds actief en eigenaar van deze bijna 100 jaar oude brouwerij. Nu brouwen De Struise daar hun prachtige eigenzinnige bieren.
het woord "struis" in Struise brouwers betekent niet dat het breedgeschouderde brouwers zijn met herculische afmetingen. Neen het woord komt van struisvogel. De brouwers hebben ook nog een struisvogelfarm "De Noordhoek" in Lo-Reninge
Zw/W foto van Urbain en Carlo twee van de geen al te struise, Struise brouwers.
Het is gekend dat Struisvogels in een onbekende omgeving stressverschijnselen vertonen.Als Struisvogels in een nieuw bedrijf worden geplaatst dan zijn de dieren stressgevoelig.
De Struise brouwers voelen zich perfect thuis bij Deca service. Stress was in ieder geval niet te bespeuren. Aandachtig, Oordelen, overleggen en uitvoeren. Ze weten verdomd heel goed wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. Echte brouwers in hart en nieren. Een bierfirma?Daar heb ik niks van gemerkt!
Hieronder enkele prachtige opname's van het brouwproces van de Pannepot. Een spel van geuren en kleuren. De kleuren kan ik je tonen helaas de geuren niet. Voor nog meer foto's klik eventjes op laatste foto onderaan.
Urbain en Carlo storten de mout zak voor zak in de trechter die naar de beslagketel leid.
1.300 kg mout wordt in de beslagkuip gestort
Ondertussen word de kookketel netjes in orde gebracht. De koperen kookketels zitten ingemetseld achter een muur.
Tijdens het maïschen houd Urbain zorgvuldig de temperatuur bij. Hier komen geen technische snufjes aan te pas.
Het filtreren duurt ongeveer 4 uur. Via de lekbak wordt het bier naar de kookketel gepompt. Lekker bier heeft tijd nodig. Deca is een slow Brewery.
Als een lavastroom doet het opgepompte bier zijn intrede in de koperen kookketel Een enig schouwspel om te zien.
Een mooie snapshot - Tonny neemt tijd voor een zwarte thee. Een zwarte thee is de warme wort van de pannepot.
De indrukwekkende schuimkop van de kokende Pannepot
Toevoeging van de suikers in het kokende wort.
Struise Carlo kijkt aandachtig toe
De Poperingse hop wordt aan het brouwsel toegevoegd.
De smaakmakers (Het geselecteerde kruidenmengsel) in de kookketel gebracht door Urbain
Door het nemen van stalen vóór en na de kook controleren ze de juistheid van het soortelijk gewicht uitgedrukt in SG, Plato of Belgische densiteit
De wondere wereld van de gist in een open gistkuip
De zoon van Urbain - Een jonge Struise brouwer voor de toekomst
Duivelse goede struise brouwers.
Klik op onderstaande foto voor een vollediger reportage.
Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen. Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.
Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.
Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers. Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt, Hoofd dienst toerisme Poperinge.
De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis. Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.
Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek - Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.
De Hopasten
Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap. En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op. De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen. Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind of de storm moeten weerstaan. De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen. Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'
Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere
Peter van het project : Kamagurka.
Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'. In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast deze taak op zich genomen heeft.
Gelegenheidsbier : Keteniersbier
Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.
Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15 "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"
Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan. Annemie kijkt nauwlettend toe.
De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten heerlijk bij het Keteniersbiertje.
Hopscheuten worden ook wel het witte goud genoemd. Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse. Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen in veel gerenommeerde restaurants het summum vangastronomische menus. Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met de Poperingse banketbakker Sansen.
Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven, de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.
Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel
Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum
Het vernieuwd hopmuseum.
Voor een bezoek aan het museum klik op onderstaande foto <
Accordeonist Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes
De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte
Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"
De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.
Kleine Mazarinetaartjes. Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid. De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.
De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800. Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.
De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v an het Project 15 - Bewaar de hommelketen
DE KETENIERS op CANVAS 12 februari om 20.45
STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u
Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15 U kunt stemmen per tel: bel 0905 56 3 15
Per GSM - SMS: STEM 15 naar 3470 Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV
<Voor een kleine reportage klik op onderstaande foto
Ditmaal besloten Voske en ik om een biertje te gaan proeven over de schreve.
De schreve is bij ons West-Vlaams voor de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.
Meer bepaald het Heuvelland en Frans-Vlaanderen.
Het Eigenaardige is, zodra ik er met de auto heen rijd, dat ik er niet rap genoeg kan zijn.
U wordt zowaar aangezogen door de aantrekkingskracht van de streek. Heuvelland is een fusie van acht dorpen, waarvan Kemmel de hoofdplaats
is. Het is een prachtige natuurstreek, een glooiend landschap met een weids uitzicht
op de Westhoek en Frans Vlaanderen.
Frans Vlaanderen met Dorpen zoals Hazebrouck, Wormhout, steenvoorde, Boeschepe enz herinneren ons nog dat dit deel van Frankrijk vroeger aan Vlaanderen toebehoorde.
Er wordt geen Nederlands gesproken maar veel afbeeldingen van de Vlaamse Leeuw herinneren ons dat een deel van de bevolking maar al te graag bij Vlaanderen zou thuis horen.
Vooraleer we de schreve over staken hebben we nog vlug enkele streekbiertjes gekocht in de bierzaak Tournée Générale op de Zwarte Berg (Mont Noir). (voor mensen die de zaak kennen.Het bierwinkeltje verhuist vanaf 1 maart naar De Rode Berg).
Over de schreve draaien we rechts af naar Boeschepe op zoek naar de afspanning De Vierpot.
De herberg is gelegen op een heuvel tegen de Ondankmolen en klevend aan de Catsberg.
De Ondankmolen, met de gelagzaal De Vierpot vormt tijdens de zomer en winter een pleisterplaats voor toeristen en wandelaars.
De vierpot een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers Een vierpot was een pot met gloeiende kooltjes die het mogelijk maakte om de pijp van de stamgasten te onderhouden.
Tegen de zoldering hangen diverse vierpotten in alle materialen
Oude foto's verfraaien het gezellig interieur.
De Vierpot met zijn vele attributen lijkt wel op een antiekzaakje.
Bemerkt de aanwezigheid van de "Vlaamsche Leeuw" ingemetseld in de toog.
6 pispotjes netjes op een rij.
Hier en daar staan er op de tafels oude volksspelen
Koffiekannen, sacochen, veugelmutten, eierpaenders, alles hangt aan het plafond.
En de bierproever, hij noteerde verder. (Voske wilde dat ik ook eens op de foto stond).
De naam van het bier "Lousberg" is afkomstig van waar de winkel en kaasmakerij gelegen zijn nl : Lousbergskaai 33 te 9000 Gent.
Lousberg 8% Alc. Vol. De proefbrouwerij - Lochristi
Lousberg gevonden bij Bioplanet - Delhaize.
Donkerblond biertje met dikke schuimkraag. fijne koolzuurpareling.
Aroma is moutig en fruitig (Koriander) ook een gistaroma is aanwezig
De eerste smaak is van bitter hop een klein beetje wrang ook moutig en een tikkeltje karamel ook toetsen van kruiden.
Een bier waar volgens mij gerust wat meer aroma hop aan toegevoegd mocht worden. De smaak is mij ietsje te wrang. te onvolledig om evenwichtig te zijn.
Een biertje die anderen graag zullen drinken. Misschien moet ge het combineren met een kaas van Het Hinkelspel? ik ga toch liever een beetje hinkelen.
Lousberg, bemerkt het biolabel rechts onder.
Hinkelen speel je met een steentje dat je met de neus van je schoen vooruit moet schoppen. Benodigdheden: een trottoir, een steentje, een schoen en een mooie krijttekening, liefst in kleur. Bovenin bevindt zich de Hemel, onderaan de Aarde, het is erg moeilijk om het steentje in de Hemel te krijgen, je mikt bijna altijd verkeerd en dan rolt het steentje buiten de tekening. Toch verkrijg je op den duur de nodige behendigheid om over de verschillende hokjes heen te springen (hinkelbanen in de vorm van een slakkehuis, van een rechthoek, of in fantasievorm, het laatste tamelijk ongebruikelijk) en op een dag leer je van de Aarde los te komen en het steentje vlak voor of zelfs in de Hemel te krijgen, de ellende is dat juist op dat moment, als haast nog niemand geleerd heeft het steentje tot vlak voor de Hemel te krijgen, je kindertijd ineens voorbij is en je in de romanwereld terechtkomt, in de hevige angst voor niets, in het speculeren over een andere Hemel die je ook weer moet leren bereiken. En omdat je kindertijd voorbij is vergeet je dat je om in de Hemel te komen een steentje en de neus van een schoen nodig hebt.
Fragment uit Rayuela: een hinkelspel, roman van de Argentijnse auteur Julio Cortázar.