NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biergala 2 - Zomer 2013 - Cuvée Canard Canteclaer - De Maeght van Gottem – Fort Lapin Tripel – Cesar Limited Edition – eXcalibur – Hopjutters Triple Hop.









    BIERGALA 2 -  ZOMER 2013






    Cuvée Canard Canteclaer – 7,72%Alc.Vol.
    Huisbrouwerij Sint Canarus – Gotem

    Donkerblond helder bier met
    een stevige witte schuimkraag;

    Een moutige neus.
    Een beetje muffig en gistig.

    De eerste slokjes zijn moutig zoet.
    Fruitige toetsen en een lichte kruidigheid.
    De koolzuurpareling laat zich een beetje opmerken.
    Het bier is rijk van smaak.
    Mooi evenwichtig.
    Volmondig.
    Weinig bitterheid (jammer).
    Toch degusteert het bier vlotjes.
    Door zijn jaartje ouderdom en omdat het ietsje opwarmt komt een
    lekkere smaak van pinot de charentes naar boven.

    Gelegenheidsbier voor de Canteclaerstoet van stad Deinze







    De Maeght van Gottem – 6,5%Alc.Vol.

    Huisbrouwerij Sint Canarus – Gotem





    Goudblond wazig bier met witte schuimkraag.
    Bij het openen springt er een hoppebel (Vlamertingse hop) uit het flesje
    (Zie foto)
    Zeis bevrijd en laat de weg vrij voor een heerlijk hoparoma.

    De eerste slok is hoppig.
    Met een mooie bitterehied die voortdurend aanwezig is maar niet domineert.
    Moutige smaak.
    Een prikje citrus
    Heerlijke smakelijke dorstlesser.
    Mooi in balans.
    Met een droge bittere afdronk.
    De zwevende hoppedeeltjes kunnen soms vervelend zijn!







    Fort Lapin Tripel – 8,0%Alc.Vol.
    Brouwerij Fort Lapin – Brugge

    Blonde wazige tripel met een mooie fijne schuimkop

    De neus bied ons een moutig boeket.
    Met toetsen van taart.
    De aanvang is zoet moutig
    Ietsje gistig.
    Fruitige toetsen van banaan.
    Met in de achtergrond een fijne bittereheid.
    Een lichte citruszurigheid geef ons een andere smaakdimensie.
    Het bier degusteert zacht in de mond.
    Zoet bier met fruitige esters.
    Kruidige afdronk met wat bitterheid in de mond.
    Een goed brouwsel!







    Cesar Limited Edition – 8,5%Alc.Vol.
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde



    Helder blond bier met witte schuimkraag.
    Een moutige neus.
    Kruidig Fruitig (Aardbei).
    De eerste slokken zijn moutzoet.
    Lichte hopbitterheid.
    Fruitig prikje van banaan.
    De smaak van kandijsuiker is altijd aanwezig.
    Het bier is ondanks zijn zoetheid niet plakkerig.
    Een braaf degustatie bier met te weinig hop.
    Zoete afdronk.
    Liefhebbers van de strips van Urbanus zullen het bier wel smaken!
    Opletten wat ik schrijf natuurlijk!







    eXcalibur IPA – 6,0%Alc.Vol.
    Brouwerij Anders – Halen

    Amberkleurig bier met gebroken witte volle schuimkop.

    Floraal aroma van Citrus.
    Ook geurprikken van groene appeltjes

    Het begin is zoet
    onmiddellijk gevolgd door exotische toetsen van
    Citrus, pompelmoes.
    Het bier is zacht en mooi in evenwicht.
    Ondanks zijn 6,0% Alc heeft een stevige body.
    Licht kruidige droge afdronk.
    Een voorbeeld voor vele Belgische IPA’s!






    Hopjutters Triple Hop – 7,3%Alc.Vol.
    Brouwerij De Graal – Brakel


    Goudblond bier met dikke witte schuimkop

    Licht zoet karamel aroma
    Met fruitige hopprikken van grapefruit

    De eerste aanzet is fruitig.
     Sinaasappelschil, citrus
     afwisselend met karamel smaakjes.
    In de achtergrond een mooie aangename bitterheid.
    Het bier is lekker maar mocht toch

    een beetje meer body gehad hebben!
    De afdronk is droog en licht bitter.


     

    31-12-2013 om 16:07 geschreven door William Roelens


    27-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biergala Zomer 2013 - Caulier 28 Tripel - Bertinchamps Blonde – JeneverBLES - Cuvée des Jacobins Rouge - Ignis et Flamma - Bryggja Tripel








    BIERGALA ZOMER 2013





    Caulier 28 Tripel – 9,0%Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Goudblond – Oranje wazig bier
    Met witte schuimkraag 

    Een zwoele fruitige geur stijgt op bij het inschenken.
    Gistig.

    De eerste nip aan het bier is zoet
    Fruitige toetsen.
    Aromatishe smaak met prikjes van vers brood.
    Toetsen van bloedappelsienen.
    In de achtergrond een scherpe bitter heid die het bier mooi in balans houd.
    Een warme lichte alcohol toets laat ons nagenieten.
    Een heerlijke tripel met een rijkdom aan diverse smaken.
    Niet voor niets behaalde dit bier een Bronzen medaille op Brussels Beer Challenge 2012







    Bertinchamps Blonde – 6,2%Alc.Vol.

    Brasserie de Bertinchamps – Gembloux



    Donkerblond bier met een witte fijne schuimkraag.
    Moutig.
    Tarwe aroma
    Prikjes van peper.

    De eerste slok is fris!
    Moutig met heel diep, enige bitterheid
    Fruitige toetsje van banaan.
    Na een tijdje ietsje meer bitterheid maar toch zwak qua hoptoevoeging.
    Nogal volmondig
    Is in het begin een frisse doordrinker die verandert naarmate u degusteert.
    Het bier heeft te weinig karakter om echt te bekoren.
    Op het laatst wordt het bier echt plakkerig en begin te vervelen.
    Het bier is gebotteld is in flesjes van 50cl.







    JeneverBLES – 7,5%Alc.Vol. Fles nr 034/60
    De Graal – Brakel




    Voor deze Limited Edition werden tijdens het bottelen aan 60 -
    75cl flessen per fles een 5-tal extra jeneverbessen toegevoegd!




    Goudkleurig bier met witte schuimkraag.
    Moutige neus met een geurig kruidenboeketje.
    Gistig.
    De eerste slok is moutig.
    Onmiddellijk gevolgd door een bitterheid Kruidige toetsen w.o. Jeneverbessen.
    Die geven het bier een specifieke smaak.
    De extra bessen die bij het bottelen in het bier zijn gedaan versterken dit nog een beetje.
    Ook een prikje peper.
    Het bier laat ondanks zijn 7,5% Alc ons van een lichte alcoholwarmte genieten.
    Droge kruidige afdronk met enkele zoete nota’s
     

    Een complex biertje die niet iedereen zal bevallen.
    De extra jeneverbessen die bij het bottelen zijn toegevoegd
    zouden de leek kunnen afschrikken bij het uitschenken.
    Maar ik denk dat de 60 apart gebottelde flessen in handen
    gekomen zijn van bierproevers!

    Voor mij een bier om van te gnieten!







    Cuvée des Jacobins Rouge – 5,5%Alc.Vol.
    Bockor – Bellegem

    Cuvee des Jacobins is een ongemengde oude lambiek,
    gelagerd gedurende ten minste 18 maanden op (Frans) eiken foeders
    uit de cognac streek.

    Donkerrood bier met gebroken witte schuimkraag.

    Prettige zure neus van kersen

    De aanzet is lekker zuur.
    Een heerlijke fruitige toets van kersen.
    Lichtjes vineus.
    Bitterzoet
    Prikkels van hout.
    Rode wijn.
    Tanine
    Eenmaal de smaak op temperatuur krijg je een diepe volmondige kersensmaak.
    Prachtige dorstlesser met een tintje balsamico
    Heerlijk!

     





    Ignis et Flamma – 7,0%Alc.Vol.
    Struise Brouwers – Oostvleteren



    Donkeramber met gebroken witte schuimkraag.
    Een moutige neus.
    Vleugje karamel.
    Ook een peperprikje waarneembaar.

    De eerste slok is zoet Moutig Karamel.
    Een toegankelijke bitterheid komt u tegemoet.
    Hoppig.
    Een edele Pale-Ale.
    Nu en dan fruitige toets van citrus.
    Her bier is mooi in evenwicht.
    Moutige bittere droge afdronk.
    Een zachte toegankelijk bier. 
    Het wordt omschreven als een IPA?
     







    Bryggja Tripel – 8,5%Alc.Vol.
    De Graal – Brakel

    Helder blond bier met witte schuimkraag
     
    Moutig aroma met prikjes van pilsmout.
    Hoppig

    De eerste slokjes zijn moutig
    Zoet
    Met een aansluitende hoppige bitterheid.
    Een bitterheid die over het gehele parcours aanwezig is.
    Citrustoetsen laten zich opmerken
    De afdronk is bitter
    en vloeit lang uit.
    Een lekkere tripel met klasse!
    Pittiger dan de meeste tripels.

     Werd verkozen destijds als het beste Hobbybier van België!
    En terrecht!











    27-12-2013 om 16:54 geschreven door William Roelens


    17-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' - Stefaan Couttenye






    Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek'

    Stefaan Couttenye - 't Hommelhof Watou







    Watou, het dorp aan de schreve (grens) wordt door
    velen geassocieerd met hedendaagse kunst.
    Met recht en reden, want elk jaar beleefd deze plattelands gemeente
    in de Westhoek haar Kunstenfestival.
    Het wordt door haar eigen bevolking ook ‘dorp van de hoge gisting’ genoemd.
    Op haar grondgebied bevinden zich ook twee brouwerijen
    (St. Bernardus en Van Eecke) en het vermaarde bierrestaurant ‘’t Hommelhof’.
    Het is over die laatste culinaire tempel dat de onderstaande fotoreportage gaat.






     




    Topchef Stefaan Couttenye mag met trots de titel dragen
    als pionier van de biergastronomie.
    Hij was dertig jaar geleden als één van de eerste koks die
    bier vereeuwigde met lekker eten.
    Hij kookte met bier en schonk bier uit bij tal van zijn gerechten.
    Hij plaatste met zijn kookkunst het bier op de gastronomische kaart.
    Een plaats waar het Belgische gerstenat nu eindelijk echt thuis hoort.















    Op dinsdag 3 december stelde Stefaan aan pers en genodigden
    in eigen restaurant zijn nieuwe boek ‘Biergastronomie uit de Westhoek’ voor.
    De Westhoek, het platte land met hier en daar een heuvel,
    zijn charmante dorpjes, de hoppevelden, unieke cafeetjes, de frontiere
    kortom de terroir inspireerde Stefaan om dit nieuwe kookboek te schrijven.






    Jan Dhondt vriend-woordkunstenaar die de reportages in het boek voor zijn rekening nam
    sprak over zijn Westhoekjes en gaf daarna het woord aan Stefaan.







    Stefaan een beetje onwennig - ik had liever gekookt dan hier te moeten spreken -
    dankte alle genodigden en pers voor hun aanwezigheid
    Hij had vooral veel lof over zijn zoon Simon en schoondochter.
    Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier
    en koos in het boek voor een passend biertje bij elk gerecht.






    Raf Sonneville directeur van de Hotelschool ter Duinen had het over het tijdperk
    van de haute-cuisine en Moleculaire keuken. Maar dit is verleden tijd.
    De traditionele keuken met een eigentijds tintje is weer in.
    Hij loofde Stefaan dat hij trouw is gebleven aan zijn Gastronomische bierkeuken.
    Gerechten klaar gemaakt met hopscheuten, vergeten groenten enz...
    kortom met ingrediënten uit eigen streek dit alles gefoodpairt met Belgische bieren








    Tenslotte nam Christof Dejaegher burgemeester van Poperinge het woord. Hij sprak lof over het restaurant en zijn Meesterchef. Zij lokken met hun lekkere bierkeuken toeristen naar Watou.







    De heer Van Damme en mevrouw Hilde Deweer van Uitgeverij Stichting Kunstboek
    loven op hun beurt de auteurs met hun pure keuken, waar streekproducten
    en een vijftigtal regionale bieren een plaats krijgen en overhandigen het eerste exemplaar. 








    Op zijn beurt schenkt Stefaan een bos bloemen aan
    Hilde Deweer Adjunct-Uitgever Stichting Kunstboek






    Stefaan en Simon Couttenye met de eerste exemplaren.








    De Meester plaatste zijn handtekening op diverse exemplaren.
    Volgens Jan dHondt zullen die boeken in prijs stijgen en
    later onbetaalbaar worden!






    Leerlingen van Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) serveerden de gerechten en
    schonken bieren van de twee brouwerijen uit Watou. St. Bernardus en Van Eecke







    Carpaccio van zeebaars met chutney van tomaat en zeekraal
















    Pastei van everzwijn met chutney van pompoen (klaargemaakt met Pater Kapittel)








    Bierdame Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) bij de auteurs








    Pladijsfilet met brunoise van groentjes en Poperings Hommelbier







    Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en Benedikte Coutigny van
    Bezoekboerderij 't Hoppecruyt - Proven








    Belgische Mosseltjes








    St. Bernardus Tripel vakkundig geschonken








    vlnr : Yannick Boes, oud-eigenaar en directeur-generaal van de brouwerij van Alken,
    ere-voorzitter van de Belgische Brouwers en ere-grootmeester van de Ridders van de Roerstok.
    Jef Van Den Steen brouwerij De Glazen Toren - auteur van diverse bierboeken
    in gezelschap van Stefaan.





    Filet van hazerug met vergeten groenten van de Lovie met Pannepot








    Duifje in bladerdeeg met ganzelever rode kool en Westvleteren 12








    Mousse van chocolat en praliné met truffelijs, bavarois van chocolade met tipjes van cacao









    Biergastronomie uit de Westhoek

     

    De Westhoek is veel meer dan een inspirerende brok
    natuur met prachtige landschappen en unieke oude
    cafeetjes. De regio koestert een schat aan historisch
    en cultureel erfgoed en dat merk je ook aan zijn rijke
    bier- en eetcultuur.
    En er is geen betere plaats om die te proeven en te
    beleven dan ‘t Hommelhof in Watou.
    Sinds 30 jaar is dit culinair walhalla een trefpunt
    voor lekkerbekken. Meesterkok Stefaan Couttenye
    staat wijd en zijd bekend om zijn pure keuken zonder
    liflafjes, waar streekproducten en Belgische bieren
    een ereplaats krijgen.

    In dit boek combineert de pionier van de Belgische
    bierkeuken zijn favoriete lokale ingredienten – zoals
    hopscheuten, duif, vergeten groenten, lam, vis, wild
    en kazen – met een vijftigtal bieren uit zijn regio.
    Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en
    biersommelier en koos een passend biertje voor
    elk gerecht. 

    Stefaan en Simon Couttenye

    Stichting Kunstboek 

    Technische fiche:
    23x23 cm
    144 p.
    Hard cover
    ISBN 978-90-5856-476-4
    € 29,95

    hilde@stichtingkunstboek.com



    Restaurant 't Hommelhof

    Watouplein 17
    8978 Watou
    tel. 057-38 80 24
    fax 057-38 85 90
    e-mail: info@hommelhof.be

     

     

    17-12-2013 om 15:09 geschreven door William Roelens


    05-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Estaminet ‘De Peerdevischer’ - Oostduinkerke




    Estaminet ‘De Peerdevischer’






    Een namiddag CentreParks in Oostduinkerkeis is voor mijn kleinkinderen
    en hun vriendjes topie!  
    Opa (ik dus) werd die dag ingeschakeld als derde chauffeur.

    “Ga opa ook zwemmen”? vroeg Stafke.  
    Nee jongen, opa wil met zijn dubbelgespierd lichaam

    de bezoekers van dit tropisch zwemparadijs
    niet in verlegenheid brengen!
     
    Neen Oostduinkerke riep bij mij op dit moment andere herinneringen op.  Herinneringen aan de tijd toen Voske en ik met vakantie aan zee waren.
    We bezochten bij mooi weer regelmatig het terras
    van estaminet ‘De Peerdenvisscher’ op.
    Dit was het juiste moment om het nog eens over te doen
     
    Dus weg van het woelige zwembad met zijn golfslagbad en snelle glijbanen.
    Laat ik de rust zoals weleer opzoeken in dit oude cafeetje gelegen bij het vissersmuseum.

    Dat het nog altijd voor de toeristen een toplocatie is was meteen duidelijk. 
    Een stroom toeristen kwamen juist aan.
    De herberg zat behoorlijk vol. 
    Het ongure herfstweer speelde mee in het voordeel

    van de sympathieke uitbaters.

    Veel volk of niet, het is er altijd gezellig vertoeven.
    Houten balken, foto’s van de bekende peerdenvischers,
    rood-witte tafelkleedjes, een zwart-wit betegelde vloer
    en een prachtige oude toog meer moet een rustieke herberg
    niet hebben om pittoresk over te komen.

    Laat ik u met onderstaande foto's overtuigen om eens
    binnen te wippen als u in de buurt bent!





    De ingangpoort via de Pastoor Schmitzstraat 4 Oostduinkerke




      


    Tijdens de zomermaanden is de open ruimte ingenomen door
    een groot terras.







    Op het terrein bevind zich het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO








    Deze typische vissershuisjes maken deel uit van het museum.






    De Peerdevischer is de ideale plaats om te bezoeken bij onguur weer.





























    De Peerdevisscher wordt uitgebaat door een paardenvisser, Johan Casier.
    Ook de vorige uitbater was een paardenvisser.
    Er hangen daarom heel wat foto's over de paardenvisserij in deze museumherberg.















    De herberg werd nagebouwd naar een vissersherberg uit de jaren '20.
    Het is een gezellig estaminet met een houten plafond en een Leuvense stoof.







    De mooie toog!


















     Ik bestelde het huisbier 'N Paardevisscher'
    Het is een bruin bier van hoge gisting dat door brouwerij Strubbe
    wordt gebrouwen en dat alleen te verkrijgen is in Estaminet De Peerdevisscher.
    Het werd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan
    van De Peerdevisscher gebrouwen.










    'N Paardevisscher' van 't vat - 6,0% Alc.Vol. Brouwerij Strubbe.

    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag.

    Lichtzurige neus
    Type West-Vlaams rood

    Zoete aanhef
    Moutig
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Fruitig (donkere krentjes)
    Licht gebrande toets
    Chocolade hints
    Braaf smakelijk toeristen bier






    Het matcht niet echt maar ik kon aan de verleiding van een schoteltje
    varkenskop niet weerstaan.








    Je kan er 'smiddags een hapje eten als je op voorhand reserveert.
    Je kan dan onder andere kiezen voor slibtongetjes, garnalen in de lookboter
    of in portosaus.
    Op de kleine kaart staan garnaalkroketten en spaghetti. 






     


    De Oostduinkerkse paardenvissers zijn deze week
    door de Unesco erkend als Unesco Werelderfgoed.

    'Een land kan maar één voorstel doen.
    Bij ons is dat om beurten Vlaanderen en Wallonië.
    Veurne had ook de Boetprocessie voorgedragen maar Vlaanderen
    bleef de paardenvissers steunen als eerste kandidaat.
    Het is dus gelukt. Het dossier ressorteerde vroeger onder de VVV.
    Maar nu zal dat wellicht naar het Visserijmuseum verhuizen
    om er een wetenschappelijker fundering aan te geven.
    Een erkenning door de Unesco is natuurlijk van groot belang
    als bevestiging van de authenticiteit van de paardenvissers
    en omdat de Unesco streng toeziet op het behoud van die authenticiteit.
    Het verenigd de mens met de natuur.




    INFO :

    Pastoor Schmitzstraat 4
    8670 Oostduinkerke
    Tel : 058- 51.32.57





    05-12-2013 om 17:44 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!