Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    25-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 25 - Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw




    TRIPELS 25



    Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw











    Houblonde Triple (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie De Brunehaut – Brunehaut







    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag

    De neus wordt verwend met een geurige fruitigheid
    Perzik

    De aanzet is zoet
    Ook hier de perziksmaak
    Tikje honing
    Bloemig
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid
    Een ietsje beetje meer bitterheid had het bier nog meer karakter gegeven
    Zoete afdronk
    Al bij al een voortreffelijke allemans biologische tripel





    Het recept van HOUBLONDE werd ontwikkeld in samenwerking met het laboratorium voor Brouwwetenschappen en Technologieën van de UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve, België). Dat is het oudste universitaire brouwersinstituut ter wereld, goed voor een eeuwenlange expertise!
    Het Bier wordt op een traditionele manier gebrouwen in de Brunehaut-brouwerij in België, die werd opgericht in 1890 en die traditie en moderniteit combineert.












    Maredsous Tripel (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Moortgat – Breendonk







    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Broodachtig
    Fruitige prikken

    Romige aanzet
    Zachte mout
    Karamel
    Fruitigheid van abrikoos-banaan
    De alcohol komt soms eventjes piepen maar is goed verborgen!
    Ook de bitterheid komt soms boven
    Tikje kruidigheid
    Goed in balans
    De afdronk is zoals de smaak
    Moutig kruidig
    Heerlijke zeteltripel










    Vlaamsche Leeuw Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde

    Goudblond van kleur met een romige witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Honingzoet
    Fruitige toetsen
    Allemaal ver uit elkaar

    De smaak is vrij zoet
    Licht bittere toetsen
    die vlug verdwijnen
    Fruitigheid van appels
    Suikertoets
    Niet een echte samenhang

    Licht hoppige afdronk
    Verveeld na een tijdje!
    Geen topper




    Groeten
    William











    25-02-2021 om 10:31 geschreven door William Roelens


    16-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87 - Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or



    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87






    Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or 










    Col Roulé (5,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Beerselect (Gent)

    Voor bierfirma Klootzakske- Deerlijk







    Licht wazig blond bier met een romige witte schuim(Col) kraag die zich ontplooit bij het uitschenken.


    Licht kruidige toets
    Moutig

    De eerste slokken zijn zoet
    Harde smaak
    Bitter
    Kruidigheid komt opzetten
    Geen evenwicht
    Droge afdronk
    Enige bitterheid in de nasmaak
    Sorry - Een bier die het meest geschikt is als dorstlesser dan als smaakmaker en daar blijf het bij.









    Ezel Blond (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij De Brabandere (Bavikhove)








    Blond helder bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Gistig
    Prikje peperkoek

    De aanzet is zoet licht bitter
    Fris
    Moutig
    Tikje karamel
    Koreander
    Honingtoets
    Afdronk is droog
    Fruitig
    Mocht een beetje meer karakter hebben
    Al bij al een lekker doordrink bier









    Flavas (5.7% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Feniks Heule/Gullegem





    Donkerblond bier met witte schuimkraag


    Kruidig neus
    Venkel – selder – Tijm?
    Moutig

    Kruidige aanzet
    Harde bitterheid
    Nu en dan een zoetje
    Hoppige toetsen
    Bittere kruidige afdronk
    even als de lange nasmaak
    Vloeibaar kruidentuiltje!









    Fourchette (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)







    Blond wazig bier met een romige witte schuimkraag


    Aroma is moutig
    granig
    Zoete suiker

     De eerste slokken zijn moutig

    Licht zoet en een zuurtje
    Koriander
    Een bittertje komt achteraf
    Aangenaam afwisselend van smaak
    Degusteert vlot
    Lichte bitterheid in de achtergrond blijft aanhouden
    Mooi in balans
    Kruidige afdronk met een licht zuurtje
    Lekker bier
    Bij een tweede zou er eventueel verveling kunnen optreden.

    Met dank aan Dominique Vanderstraeten van Drankenhandel Pauwels











    Klondiker Saison d'Or (5,5%Alc.Vol.)
    Huisbrouwerij Klondiker – Meulebeke






    Goudblond wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Fruitige neus
    Banaan
    Koriander

    De eerste slokken zijn fris
    Zoet gevolgd door een lichte bitterheid
    Vlotte degustatie
    Koriander
    Fruitigheid van citrus
    Allemaal redelijk gedoseerd
    Zacht
    De smaak is behoorlijk volgens het alcohol %
    Droge licht bittere afdronk
    Geen Waalse saison maar toch een genietbaar bier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William








    16-02-2021 om 14:59 geschreven door William Roelens


    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 86 - Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline





    VIJF BIEREN DIE U SMAAKPAPILLEN VERSIEREN 86






    Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline












    Jacks Precious IPA (5,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij The Musketeers - Sint-Gillis-Waas








    Amberkleurig wazig bier met romige witte schuimkraag


    Fruitige neus van perzik
    Mango

    De aanzet is lekker en aangenaam
    Fruitige toetsen vullen de mond
    Zoet
    Grapefruit – Citrus
    Tikje perzik
    Lichte hopbitterheid
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Lekkere IPA











    Prearis Kölch (4,2%Alc.Vol.)
    Vliegende
    Paard Brouwers – Oedelem








    Blond wazig bier met een fijne witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Moutige prikken
    Fruitigheid van perzik

    De aanzet is zoet
    Fruitige toetsen
    Lichte bitterheid
    Redelijke carbonatie
    Beetje metaal in de mond
    Kon mij niet echt bekoren
    Ook de eerste maal dat ik dit type bier degusteer!









    Martha Guilty Pleasure (8.0%Alc.Vol.)
    The Brew society -  Heule







    Rood Bordeaux kleurig bier met roze schuimkraag


    Zoet Fruitig aroma
    Kersen

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig
    Cherry
    Frutella snoep
    Zacht aangenaam
    In balans
    Zoete afdronk
    Lichte bitterheid
    Zomerbier van toch een 8%Alc.Vol.









    Nogniet naar huismus (6,4% Alc.Vol.)
    Bird Brewery – Amsterdam

    Het bier werd gebrouwen bij Jopen (Haarlem)






    Bruin wazig bier met fijne volle gebroken witte schuimkraag


    Moutig
    Zoet
    Lichtjes gebrand

    Zoete aanzet
    Koffie met melktoets
    Melkchocolade
    Hazelnoot?
    Lichte bitterheid
    Zoete afdronk
    Lekker bier









    Pauline (10%Alc.Vol.)
    Bierfirma Vindevogel - Elverdinge
    gebrouwen bij Deca Service Woesten





    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Aroma licht muffig positief
    Zoet
    Fruitigheid van perzik
    Moutig

    Zoete aanzet
    Doordringende fruitsmaak
    Perzik
    Mooi in evenwicht
    Alcohol dringt zich op
    Lichte bitterheid te proeven in de nasmaak
    Maar al bij al een degelijk bier



    Paulinebier werd gebrouwen ter nagedachtenis van onze prachtige dochter Pauline.
    Zij heeft ons zoveel warmte en liefde geschonken, die we voor de rest van ons leven meenemen. Ze was en blijft voor ons als een zonnetje. We willen haar energie en stralende lach verder delen. Paulinebier is een karakterbier om met liefde en respect te proeven als eerbetoon aan Paulinetje.


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    12-02-2021 om 15:18 geschreven door William Roelens


    05-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 24 - Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne



    Tripels 24






    Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne






    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang.
    Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de

    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 







    Belgium Peak Beer Triple (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Belgium Peak Beer – Sour Brodt







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Hoppige neus
    Fruitige prikken
    Ietsje zoet

    Fruitige aanzet (citrusprik)
    Suiker
    Lichte bitterheid onmiddellijk waarneembaar
    Daarna zoete smaak van honing
    Een alcoholwarmte die soms opduikt
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Best een aardige tripel




    Is het de plaats die het bier zoveel beter maakt of is het de kennis van de brouwers?
    Ik denk toch het laatste, alhoewel de plaats waar de brouwerij gelegen is en dit op het hoogste punt van België ook bijdraagt aan de kwaliteit van het bier!
    Ik ben er nog nooit geweest maar Sofie Vanrafelghem wist me te vertellen dat de plaats uniek is! Ze was er geweest om informatie voor haar nieuw boek ‘Op Café in Wallonië’ te verzamelen.
    De brouwerij is gelegen op de wildste plaats van België nl. De Hoge Venen.
    Dichter bij de natuur kun je niet zijn.
    Naast het feit dat het één van de mooiste streken van België is, bieden de Hoge Venen een waterreservoir met een perfecte brouwkwaliteit. Deze plek blijkt één van hun grootste inspiratiebronnen te zijn.
    Alles wordt er huisgemaakt hun bieren, de gerechten enz..
    Hun proefruimte is zo ontworpen op de mensen aan te spreken en hun een warm vakantiegevoel te geven.
    Naast het proeven van hun producten, waaronder dus hun eigen bieren die ter plaatse worden gebrouwen, is het ook mogelijk om de productieruimte te bezoeken en meer te leren over de bieren ...









    Boerinneken Tripel (9,5%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Goud- tot oranjekleurig bier met  witte schuimkraag

    Klassieke aroma’s van mout en hop
    Een vleugje fruit
    Suikers

    De eerste slokken zijn veelbelovend.
    Gistig
    Karamel
    Zoet Fruitig
    Met een lichte hoppigheid die doorbreekt
    Tikje alcoholwarmte
    Voldoende evenwichtigheid
    Zoet-bittere afdronk
    Kortom een toffe boerin!









    Christmas beer Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie d’Aulne - Gozee






    Lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
    Weinig koolzuur

    De neus is zoet en kruidig

    Moutzoete aanzet
    Kruidige toetsen
    Kaneel
    Zacht
    Peperkoek
    zoete afdronk
    munt
    Lekker Kerstbier Tripel




    Deze Belgische ambachtelijke brouwerij produceert hun bieren met het label Bière d’Abbaye
    Erkend op de historische site van de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne.
    De ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Peace Valley, in het hart van de abdij van Aulne.
    De brouwerij is geïnstalleerd in de oude stallen die dateren uit de 18de eeuw.
    De Abdijbrouwerij vervaardigt en verkoopt Abbaye d’Aulne (ADA) bieren, echte Belgische abdijbieren.


    William

    05-02-2021 om 10:33 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!