Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 8 - Koeketiene Tripel - Stoffoasje - Tricky Tripel








    TRIPELS 8






    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang.
    Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.

    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk.

    Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 











    Koeketiene Tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Maenhout – Pittem








    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Een fruitig aroma streelt de neus
    Sinaas
    Tikje honing
    Karamel

    De eerste slokken zijn hemels
    Zoete mout
    Gistig
    Lekker fruitig – Sinaasappelschil - Citrus
    Tikje koriander
    Licht zoet en een zachte bitterheid
    Goed gedoseerd
    Alles in evenwicht
    Lichtbittere afdronk
    Kortom een tripel met standing! Klasse







    Ik denk dat Koeketiene van Thijs Maenhout een van zijn eerste brouwsels was.
    Want hij heeft dat bier beginnen brouwen in zijn keuken.
    Toen hij de kans kreeg om zich te voorzien van een bouwinstallatie heeft hij meteen dit bier op grotere schaal beginnen brouwen.
    Al vlug werd het bier in Meulebeke een gigantisch succes.
    De brouwerij met een degustatieruimte groeide uit tot een vaste waarde.
    Maar het succes was zo groot dat de brouwcapaciteit te groot werd om in Meulebeke verder te brouwen.
    Hij was verplicht om te verhuizen. Hij en zijn echtgenote kochten een grotere brouwinstallatie
    en vestigen zich in Pittem.
    Het meest bekende bier van brouwerij Maenhout is zonder enige twijfel de trippel Koeketiene.
    Maar ook het fruitige blonde biertje Blinde Mol heeft nog steeds succes.
    Hun bruine dubbel Berentemmer verwijst dan naar Meulebeke, de Berengemeente.’ Ferre, de Quadrupel, verwijst naar hun nieuwe gemeente Pittem en de lokale legende Ferdinand Verbiest.






    Stoffoasje (8,5% Alc.Vol.)
    d'Oude Maalderij – Izegem








    Goudblond wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Moutige neus
    Hoppige toetsen
    Gistig
    Tikje banaan

    Droge aanzet
    Lichte hoppigheid
    Af en toe een fruitige toets
    Een prikje honing
    Droog
    Mooi in balans
    Droge afdronk met hoppige prikken
    Lekkere stevige tripel met karakter.







    Wie als bierkenner Jef hiq Pirens nog niet kent moet van een andere planeet komen.
    Als 18-jarige brouwde hij voor zijn eindwerk zijn eerste bier Qantelaar. Met een kleine installatie en drie biervrienden brouwde hij dit als experiment.
    Bier proeven, zoeken en uiteindelijk zelf brouwen. Het was een hobby en dat is het nog steeds,
    maar het is vandaag wel een behoorlijk uit de hand gelopen hobby.
    Zijn garage is inmiddels verplaatst van Koolskamp naar Emelgem waar hij naast zijn brouwerij
    ook een café-restaurant uitbaat genaamd d’ Oude Maalderij.
    Hij was samen met zijn jammer genoeg overleden vriend Brecht Kindt oprichter van de reeks ‘Homo Beerectus project’.
    En hij werd onlangs in Brussel tot Ridder in de ‘Orde van de Roerstok der Brouwers’ geslagen. De orde was gecharmeerd door de ambachtelijke brouwerij die Jef in Emelgem heeft opgestart.
    Jef heeft tien vaste bieren in zijn gamma. Daarnaast zijn er nog eens vijf tot tien wisselende bieren.











    Tricky Tripel (7,8 %Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor ‘Gebrouwen door Vrouwen’ – Amsterdam (NL)
    Gebrouwen door Lindeboom – Neer (NL)

    Blond bier met witte fijne schuimkraag

    Een fijn moutig aroma
    Een redelijke kruidigheid
    Koriander

    De aanzet is fruitig (sinaasappel)
    Ook de smaak is redelijk kruidig
    Karameltoetsje
    Koriander
    Zoet over de gehele lijn met wat hop bitterheid
    Beetje vervelend na een tijdje
    Een zoete tripel met een droge afdronk
    Kan beter!





    ‘Gebrouwen door Vrouwen’ is een project van de zussen Do en Tessel de Heij.
    Hun bieren worden in heel Nederland en zelfs in China verkocht

    Ze zijn zo uniek, dat ze nog geen gecompliceerde marketingstrategie hebben hoeven te bedenken.
    Ze begonnen zo’n vijf jaar geleden met hun biermerk Gebrouwen door Vrouwen.
    “Het begon als hobby. Gewoon thuis, bier maken in een pan.”
    Inmiddels hebben ze tien medewerkers en brouwden ze vorig jaar 300.000 liter gerstenat.

    Hun geheim? Ze gebruiken vooral kruiden voor hun biertjes, niet zo veel hop.
    Daardoor is de smaak toegankelijk en niet zo bitter.

    Weldra krijgen ze via een crowfundingactie hun eigen bar in Oud-West (Amsterdam)

    Naast het eigen bier van Gebrouwen door Vrouwen zullen ze ook een wisselende selectie bieren van andere brouwers schenken.





    Groeten
    William




    26-09-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 66 - 1830 La Liberté Ambrée - Cuvee Sofie - pruim - Dukus Bear Imperial Porter - La Frontiere - Rhula Saison








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 66













    1830 La Liberté - Ambrée (7,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Scassenes (Vroeger Brasserie Ecaussinnes) – Ecaussinnes








    Wazig amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag

    Het aroma is zoet
    Karamelzoet zeg maar
    Tikje biscuit
    Lichte kruidigheid

    Zoete moutige aanzet
    Banaantoets?
    Lichte kruiden
    milde bitterheid
    Kruidige afdronk
    Een licht zoet bier, niet slecht maar één uit de zovele!








    Cuvee Sofie - pruim (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen








     Amberkleurig wazig bier met fijne witte schuimkraag

    Zure neus
    Lichte fruitigheid


    Zure aanzet
    Tikje fruit
    Citroen toetsen
    Prikje azijn
    Scherpe afdronk
    Samentrekkend
    Na lang proeven komt er soms een zoete prik door
    Pittige zure droge afdronk
    Niet voor zuurpruimen maar voor liefhebbers van zuur
    Ik kan het wel pruimen (eentje dan)








    Dukus Bear – Imperial Porter (9,0%Alc.Vol.)
    De laatste drinker – Gent











    Donkerbruin tot zwart bier met fijne beige schuimkraag

    Aroma van gerookte mout
    Koffie
    Chocoladetoetsen

    Smaak
    Lichte zurige prik
    Geroosterde prikken
    Ook een koffietoets
    Kruidig
    Tikje tabak
    Vanille
    Afdronk is ietsje vervelend
    Licht zuurtje
    Maar al bij al een behoorlijke Porter









    La Frontiere(5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog









    Oranjekleurig bier met een witte mooi kraag!

    Aroma’s van zoete mout
    Tikje sinaasappel

    De eerste slokken zijn die van zoete mout
    Beetje gistige fruitigheid
    Tikje karamel
    Grapefruit
    Aangename bitterheid van hop
    Droog
    Goed evenwicht
    Aanhoudende lichte bitterheid
    Lekker bier van maar 5,2%




    Rhula Saison (6,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Brouwerij De Poes – Tielt

    voor Baltsbieren – Lochristi

    Amberkleurig bier met witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Lichte fruitigheid

    Bittere aanzet
    Klein zuurtje (Tarwemout)
    Kruidige toetsen
    Hard
    Droge afdronk
    De bitterheid blijft aanhouden
    De smaak heeft een richting
    Maar goed, het is een dorstlessende Saison
    En nu het gras afrijden!






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!



    Groeten

    William









    23-09-2019 om 10:20 geschreven door William Roelens


    16-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij de leite steekt de BIER-familie in een nieuw kleedje en gaat ook bio.







    Brouwerij de leite steekt de BIER-familie in een nieuw kleedje
    en gaat ook bio.






    Brouwerij De Leite staat bekend voor haar gevarieerd gamma bieren, haar zin voor kunst en de speciale namen van de bieren.  Op vraag van de klanten werkte ze aan meer herkenbare labels.  Ook een eerste Bio-Bier werd boven de doopvont gehouden.





    De familie-gedachte

    ‘De Leite Bieren’ vormen één grote familie.  De naamkeuzes onderstrepen dat.

    Het eerste bier (2008), de ‘Femme Fatale’, kreeg snel een echtgenoot - de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van brouwer Luc Vermeersch.  Uit de liefde van de twee kwam een kindje, de tripel met de naam ‘Enfant Terriple’.  Dan volgde een bitter bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt.  Omdat bitter in het Frans ‘Amère’ is, werd het ‘ Ma Mère Spéciale’.

    In een herdenking aan de grote oorlog en ter ere van de moeders kwam het bier ‘Merci Maman’.  Daarmee wil de brouwerij zich sociaal engageren, wil ze delen.  10% van de omzet van dit bier gaat naar een sociaal project.  Nu is dit voor 3 jaar het project ‘Kindia’.

    Er zijn ook zacht-zure bieren, alle van gemengde gisting en gerijpt op eiken vaten.  Vanaf 2011 kwamen  Cuvée Mam’zelle,  Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise (zie je de woordspeling, Cerise is een kriek).  In 2019 breidde de familie uit met Cuvée Oncle Pol, Cuvée Père Passionist en Cuvée Copain.






    Brouwer Luc Vermaarsch bij de voorstelling van de nieuwe labels







    Nieuwe labels

                                                              
                                                        

    De familie Vermeersch is een hechte familie.  Rik Vermeersch, de neef- kunstenaar van de brouwer maakte het eerste etiket.  Een mooi kunstwerk werd het label van de Femme Fatale.  Alle nieuwe bieren kregen ook een werk mee van één van de vele kunstenaars uit de familie.

    Kunst werd een deel van het DNA van de bieren van De Leite.  Bij de vraag naar de rode draad doorheen de kunstige etiketten, antwoordde de brouwer steevast “ de artistieke vrijheid van de familie-kunstenaar”.






     



    Geschenkbox met 12 bieren en 2 proefglazen




    Soms kwamen voorstellen om voor een meer commercieel etiket te gaan.  Luc wilde daar zelfs niet aan denken.  De kunst als symbool voor de familiale waarden was hem heilig.

     

    Tot op een dag een zeer goede vriend-bierhandelaar hem op een aantal dingen wees.  Hij vertelde Luc dat de bieren van de Leite steeds meer fans kregen en goed verkochten.  Maar de etiketten konden beter, zei hij…!!

     

    De vriend vertelde dat de mensen regelmatig aan de kassa van zijn drink-center kwamen en vroegen naar de andere bieren van De Leite.  Dan ging hij mee om hen de bieren aan te wijzen.  Meestal kwamen de klanten dan nog eens terug met wat ‘De Leite Bieren’ in de hand.  Ze konden niet altijd de naam goed lezen of ze begrepen niet altijd welk soort bier het was.

     



    De opdracht begon helder te worden.  Er werd gewerkt rond 5 thema’s :


    Respect voor de kunst

    De naam van de brouwerij centraal : De Leite als kwaliteitskoepel

    De naam van het bier helder

    Een korte beschrijving van het soort bier

    Transparantie : een eenvoudige uitleg rond smaak, alcohol, calorieën, kleur en bitterheid.



    De brouwerij legde het resultaat voor aan een aantal klanten.  Na nog wat aanpassingen kunnen ze nu eindelijk de nieuwe etiketten voorstellen.  De uitrol naar alle distributie-punten is begonnen.









    Een trots brouwerskoppel Luc en Carine






     Lancering van de Femme Fatale – bio.


     
    De brouwerij kreeg meer en meer vraag om ook een bio-bier in zijn gamma op te nemen.

    De brouwer ging te rade bij een collega-brouwer-hoppeboer, Joris Cambie.  Uit zijn verschillende hoppen koos hij er een aantal uit die in het nieuwe idee zouden passen.  Na een aantal kleine proefbrouwsels lag het recept vast.  Het zou een bio versie worden van de Femme Fatale.







    Femme Fatale Bio







    Dan volgde de weg van de certifiëring.  Elias, de junior van de brouwerij slaagde hierin met glans.  Eens deze horde genomen kon het eerste bier gebrouwen worden.  Het bier werd zowel in 33 als 75 cl gebotteld.

    De Femme Fatale – BIO zag het levenslicht en werd aan de wereld voorgesteld.









    De nieuwe versie naast de oudere





    Ondertussen tekent zich een boeiend nieuw parcours af.  In het hoofd van Luc gisten al andere recepten.  “Eerst nog een beetje de markt beluisteren, maar zo boeiend!” zegt de enthousiaste brouwer.  Wordt zeker vervolgd.


    Luc Vermeersch blijft een brouwer/ondernemer met hoge goesting en - gisting.









    De Leitebieren netjes op een rij!







    INFO

    Brouwerij De Leite

    De Leiteweg 32
    8020 Ruddervoorde
    België

    T +32 (0)50 25 07 96 
    F +32 (0)50 33 98 58

    Brouwerij De Leite is open op maandag, dinsdag en donderdag.
    Bezoek op afspraak









    16-09-2019 om 15:55 geschreven door William Roelens


    04-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste HVBContact dag bij Bart Boerave van Belhop Poperinge







    Op donderdag 29 augustus vond het eerste “HVBContact” plaats bij
    gastheer Bart Boeraeve van Belhop te Poperinge.








    Langs het hoppeveld van Bart Boeraeve verzamelden talrijke Craftbrewers









    Geert Lindemans, Paul van Nieulande en Bert Deprez






    Bij aankomst werd aan de genodigden een plaatselijk bier aangeboden






     Koen Van Lancker , Stephen De Backer en Leopold De Ketelaere





    Nino Bacelle, Jean Francois Damien - Brouwerij Adriaensen
    Belgo Sapiens Brewers - Alexander Verlinde, Hugo Gevaert en Franky Van Brabandt






    Saison Lokaal
    Een bier met de afbeelding van Bart Boeraeve
    Gebrouwen door Geert Toye - Brouwerij Toye

    Saison Lokaal is een blond bier van 5,5% Alc.Vol. met aroma's van fruit, graan en bloemen.
    Door de hop heeft het een streekgebonden smaak.
     Het milde zeeklimaat, in combinatie met de typische Poperingse Zand-leembodem, zorgen voor zachte en subtiele smaaktoetsen.







    Jef Hiq Pirens en Kris Herteleer


    HVB is opgericht begin 2018 door Benny Van Heule en staat in voor de Handel Van Brouwerijgrondstoffen voor micro-brouwerijen. Het doel van de contactdag is de klanten een leermoment aan te bieden op de locatie van een grondstofproducent.










    Organisator Benny Van Heule




    Voor de eerste editie is gekozen voor het hopveld van Bart Boeraeve - Belhop te Poperinge. De namiddag startte met enkele nieuwsfeiten van HVB over het productgamma en de nieuwe website die op komst is. Daarna was er een uiteenzetting door Marie Coppet van Lallemand over het gebruik van droge gist en de nieuwe ontwikkelingen in de deze markt.


    Marie Coppet van Lallemand

    Bart Boeraeve van Belhop gaf een praktische uiteenzetting over de teelt van de hop
    en het opvolgen van de teelt door het bedrijf Inagro om op het juiste moment te oogsten in functie
    van % alfa-zuren en concentratie hop-oliën.







    Hoppeboer Bart Boeraeve











    Aandachtige brouwers







    Nadien werd er een wandeling gemaakt door het hopveld en werden de
    verschillende gekweekte hopsoorten in detail besproken, namelijk de Cascade, Magnum, Target, East Kent Golding, Fuggles en Centennial.












    De namiddag werd afgesloten met een hapje
    en enkele bieren die gebrouwen zijn met hop uit het bezochte hopveld.





















    Nuttige Informatie

    www.hvb-imtc.be

    https://belhop.be/

    www.lallemand.com





    04-09-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 17 - El Pico Cactus & Lime - Triple Galipette - La Galipette Brune - Julemandens Trøst






    Dinsdagnamiddag proeverijen  17



    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 17de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van Microbrouwerij Le Fou Du Roi uit Thuillies 
    een gemeente in de provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse gemeente Thuin. 

    Omdat de toen vijftigjarige Marc Lupant zonder enige ervaring in de brouwwereld – naar eigen zeggen - een "korrel van waanzin" nodig had om aan zo'n project te beginnen, noemde hij zijn brouwerij Le Fou du Roi.

    Maar Marc is niet bang voor nog een professionele reconversie. Hij zette zijn gloednieuwe familieboerderij op aan het einde van het dorp Thuillies. Een stenen boerderij zoals er tientallen zijn in de regio en veel in dit charmante kleine gehucht van Ossogne.
    De brouwerij werd ingehuldigd aan het einde van 2016. Hij begon met een enkel biertje, de Galipette. Ze werd in het najaar van 2017 vergezeld van een Triple Galipette En nadien een verfrissende El Pico die op een harmonieuze manier kalk en aroma's van cactus combineert.
    De brouwerij Le Fou du Roi kan tot 2.000 hl per jaar produceren. De eigenaar, zich bewust van de beperkingen van de interne markt, wendde zich snel tot export.
    Galipette is al verkocht in Thailand. Hij is momenteel op zoek naar oplossingen om zijn productie op grotere schaal op de Belgische markt te distribueren. Ook bewust van zijn eigen beperkingen, wilde hij geen enkel risico lopen en raakte vanaf het begin van het avontuur betrokken bij een meesterbrouwer. Aan de andere kant is het bijna de enige echte hulp die hij momenteel heeft, met uitzondering van die van zijn vrouw. Uiteindelijk moeten er rondleidingen en een proeverij worden opgezet.
    Zijn "Galipettes" combineren historische en humoristische betekenissen. Net als zijn embleem, dat een stuiterend konijn voorstelt, is de man er ook in geslaagd om terug te stuiteren in zijn professionele leven.


    Het vierde bier dat Geroen meebracht was 'Julemandens Trøsteen' Een Kerstbier gebrouwen voor de
    Deense importeur Roskilde Øl. 
    Vroeger werd het gebrouwen bij Sterkens uit Meer

    Nu door Brouwerij ‘Du Bocq’ uit Purnode.








    El Pico Cactus & Lime (5,5%Alc.Vol)







    Helder blond bier met romige witte stabiele schuimkraag
    met vlotte koolzuurdoorstroming

    Het aroma is gistig
    Fruitig (limoen toetsen)
    Klein muffig aroma van zoetstoffen
    Haricot zuurtjes

    De aanzet is zoet
    Verfrissend begin
    achteraf soms een licht zuurtje
    lemoen
    Ook in de smaak de haricot zuurtjes
    Geparfumeerd
    Een speciale smaak (chemisch?)
    Gaat vlug vervelen
    Een bier voor in de zomer.








    Triple Galipette (8,8%Alc.Vol)







    Koperkleurig bier met romige schuimkraag
    Hevige koolzuurpareling

    De neus ruikt een perzikaroma
    Zoet moutig
    Gistig
    Lichte hoppeprikken

    Moutige en kruidige aanzet
    Kruidnagelspecerij
    Koriander
    Lichte hoppigheid breekt door
    Alcoholwarmte
    Niet slecht maar er zijn betere tripels op de biermarkt.
    Pas op : ieder zijn eigen smaak!





    La Galipette Brune (7,5%Alc.Vol)







    Kastanjebruin helder bier met een romige beige schuimkraag.

    Het aroma is zoet
    Karamelprikken
    Licht geroosterd

    De eerste slokjes zijn zoet
    Een chocoladeprik
    Geroosterde mout
    Karamel
    Een lichte hopbitterheid
    Goed in balans
    Een lekkere eenvoudige dubbel.








    Julemandens Trøst (8,1%Alc.Vol)
    Brouwerij Du Bock - Purnode

    Kerstbier gebrouwen voor Deense importeur Roskilde Øl.





    Diepdonker bruin tot zwart bier met beige schuimkraag

    Moutige neus
    Zoet
    Karamel
    Wijnprik

    De aanzet is zoet
    Geroosterde prikken komen langzaam opzetten
    Ook hier en daar een kruidige toets
    Vijgtoets komt even naar boven
    Soms een lekkere wijnsmaakje
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    Heel veel smaak voor 8,1%
    Lekker Kerstbier die ook buiten de winter aangenaam te degusteren is.




    Bierige groeten van Geroen en William





    02-09-2019 om 16:39 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!