Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
08-07-2024
37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
37ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Volgende bieren werden geproefd:
Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
Blond bier met een romige witte schuimkraag Een fruitig aroma vertroeteld de neus Banaan laat zich gelden Tikje citrus
De aanzet is licht zurig Ook een lichte bitterheid komt naar boven Moutig Zoet brood Het bier is mooi in balans De afdronk is bitter Kruidige toetsen Koriander Smaakt naar witbier
Memphis Belle La Petite (6,5%Alc.Vol.) BrasserieNectar BohèmePottes
Donkerblond bier met een fijne witte schuimkraag
Het aroma is hoppig Moutig Brood Tikje honing
Licht bittere aanzet Hoppige toetsen Alcoholwarmte De bitterheid komt meer naar boven In balans Bittere afdronk Zeer smaakvol voor een bier van 6,5%Alc.
De eerste slokjes zijn bitter Volmondig Honingprikje De bitterheid blijft aanhouden Droog In balans Tikje biscuit in de afdronk Nootachtig Lekker bittertje!
Saison de Bièrepassion nr 100 (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Glazen Toren– Erpe Mere
Licht geel goud bier met een fijne witte schuimkraag
Licht kruidig aroma Fruitigheid dringt door Moutig Citrus
De eerste slokken zijn bitter Ook in de smaak een citrustoets Kruidigheid dwarrelt mee Ook de fruitigheid laat zich gelden Sinaas? Druiven? Het bier is wandklevig Het bier is mooi in evenwicht! De afdronk is tikje bitter Prachtig bier!
De aanzet is kruidig. Moutigheid Kotiander Brood Karamelprik Ook tijm in de smaak Mooi in evenwicht Zoete afdronk met een kruidigheid
Een klassieke tripel die je moet proeven in Durbuy
Memphis Belle (8,0%Alc.Vol.) BrasserieNectar BohèmePottes
Wazig donkerblond bier met een fijne witte schuimkraag
De neus is zoet Moutig
Ook de eerste slokjes zijn zoet Moutig Alcoholtoets Suiker Karamel Een zekere kruidigheid Wat alcohol warmte Zachte hopbitterheid Voldoende evenwicht Ook de afdronk heeft zoete tonen Een lekker bier
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
Na het nuttigen van onze Picon in café Boutique in Kemmel (zie vorig verslag) reden we verder om het avondmaal te nuttigen in restaurant “De Barbier” te Dranouter.
Deze eetgelegenheid is een sfeervol en populair etablissement, gelegen aan de Hillestraat 5. Het restaurant staat bekend om zijn warme, rustieke inrichting en gastvrije sfeer. Het interieur doet denken aan een oude grenswinkel en café.
Het restaurant kenmerkt zich door een combinatie van hout en natuurlijke materialen, wat bijdraagt aan een huiselijke en comfortabele ambiance.
De tafels en stoelen zijn meestal van hout en de verlichting is zacht en sfeervol met gebruik van hanglampen en kaarslicht.
De muren zijn gedecoreerd met oude foto's, schilderijen of andere decoratieve items die een knipoog geven naar de geschiedenis en de cultuur van de streek.
Thierry de sympathieke eigenaar van deze zaak achter een reeks boeken die u rustig kan inkijken wanneer u wacht op uw gerecht!
De locatie biedt een prachtig uitzicht op het omliggende groen wat bijdraagt aan de idyllische sfeer.
De Barbier biedt een menu met Belgische en Europese gerechten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan lokale specialiteiten zoals Potjevleesch, Garnaalkroketten en Gerookte zalm. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van lokale bieren.
Het heeft al heel veel lovende recensies ontvangen,. Gasten prijzen de kwaliteit van het eten, de gezellige ambiance en de uitstekende service aan.
Annemie en ik aten een Gevogelte brochette met couscous en groenten. Daarbij degusteerden wij een Que de Charrue (Vieille) brune uit Ploegsteert.
Queue de Charrue (Vieille) Brune (5,4%Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrasserieVanuxeem. Door brouwerijVerhaegeuit Vichte
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag
De neus ruikt balsamico Moutigheid Vleugje citrus
De eerste slokken zijn fruitig peer Groene appel pruimpjes Ook prikjes van cider Lichte bitterheid Zoet en zure prikjes in de keel Zoetzure afdronk Lekker bier.
Als dessert kregen we een soort Meringue van eiwitschuim versiert met witte en bruine chocolade vlokken.
Weerom een sfeervolle herberg die we kunnen aanklikken op ons lijstje. Wij volgen oud wielrenner Nico Mattan verder. Waar ons volgende spoor naar toe gaat moeten we nog uitmaken!
De Barbier Hillestraat 5 Dranouter
Open op vrijdag en zaterdag vanaf 18h00 Op zondag vanaf 12h00
St. Barbara Salvatoris (8,5% Alc.Vol.) Kompel– Maasmechelen Gebrouwen bij deProefbrouwerijLochristi
Blond bier met een romige schuimkraag
Fris Hoppig aroma
Lichtbittere aanzet Hoppig Licht fruitig Banaan Brood Granig Kruidige prikken In evenwicht Bittere afdronk lekker Een eerbetoon aan de beschermheilige van de mijnwerkers en andere gevaarlijke beroepen.
Tempelier Strong Amber (7,5%Alc.Vol.) Corsendonk– Turnhout Gebrouwen bij BrasserieDu Bocq(Purnode)
Donker amber (Goudkleurig) met een gebroken witte schuimkraag
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Café Boutique Kemmel
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
Café Boutique (Kemmel)
Deze keer is Kemmel, een gemeente in Heuvelland ons doel. Meer bepaald Café Boutique. Kemmel ligt in de streek van de Westhoek en is bekend om zijn heuvelachtige landschap en historische betekenis. Het ligt aan de voet van de Kemmelberg, de hoogste heuvel in West-Vlaanderen met een hoogte van 156 meter. Deze heuvel is een belangrijke toeristische trekpleister en wordt vaak beklommen door wielrenners. Het zijn juist deze pedaalridders die ons naar Café Boutique leiden.
Dit café is een populaire bestemming vooral onder wielerliefhebbers. Het is een volks wielercafé waar je kan genieten van de huisgemaakte picon, het ruime assortiment aan streekbieren of een hartverwarmende koffie. Met een potje trappistenbier paté of rilette kan je de kleine honger stillen. Je kan er ook terecht voor voetbal - en wielerwedstrijden.
Het café wordt uitgebaat door het sympathieke koppel Pieter en Ellen. Pieter was een voormalige amateurwielrenner. Het is tevens de thuisbasis van de wielerclub 'De Vlammers'.
Binnen vind je wielergerelateerde memorabilia waaronder het originele truitje van de voormalige Belgische kampioen Herman Van Springel. Het café toont ook regelmatig wielerwedstrijden op televisie wat bijdraagt aan de levendige en sportieve sfeer.
In dit wielercafé kan heel plezant zijn om wielerattributen te bekijken. Voor wielerfans biedt het een unieke sfeer en nostalgische ervaring. Het zien van oude fietsen, truien van beroemde renners, en andere memorabilia kan herinneringen oproepen aan spannende races en legendarische wielrenners.
Bovendien biedt het een leuke setting om met gelijkgestemde liefhebbers te praten en verhalen te delen over wielrennen. Het versterkt de gemeenschapszin en maakt het genieten van een drankje of maaltijd extra speciaal.
Een verzamelaar van koersepetjes verzamelt specifiek petjes die worden gedragen tijdens wielerwedstrijden. Deze petjes, ook bekend als koerspetten, zijn een iconisch onderdeel van de wielersport. Ze worden vaak gedragen door professionele wielrenners en hebben meestal het logo of de kleuren van het wielerteam of de sponsor.
Zoals altijd genieten we in onze eerste halte van een lekkere Picon. Ditmaal eéntje geschonken in echte prachtige originele Amer glazen. Picon blijft voor veel mensen een geliefd likeur gewaardeerd om zijn uniek smaakprofiel.
We zetten onze trip verder en volgen Nico Mattan over de Schreve Dimaal gaan we naar het eetcafé "De Barbier" in Dranouter
36ste Dinsdagnamiddag proeverij - L’ ETEndue – La Maïs En Tendue - Pijiu Modern Ale - La Tendue - Baltika 9 Strong Lager - La D Tendue - Elite Eland
36ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Volgende bieren werden geproefd:
L’ ETEndue – La Maïs En Tendue - Pijiu Modern Ale - La Tendue - Baltika 9 Strong Lager - La D Tendue - Elite Eland
Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin brood.
L’ ETEndue (4,6%Alc.Vol) BrasserieDu Comte Hener– Houffalize
Troebel blond bier met een dikke witte wandklevende schuimkraag Zoet aroma Honing
De eerste slokken zijn verassend bitter Hoppig Nu en dan een zoetje van honing Daarna een gembertoets Droog Evenwichtig Droge afdronk Mocht iets meer honing bevatten Toch een dorstlessend bier
La Maïs En Tendue (5,0%Alc.Vol.) BrasserieDu Comte Hener– Houffalize
Goudkleurig wazig bier met een fijne witte schuimkraag
Kruidig aroma Dennengeur
De eerste slokken zijn Kruidig Moutig Hoppige prikken tussendoor Soms medicinaal Weinig koolzuur In balans Kruidige afdronk Mocht iets krachtiger!
Pijiu Modern Ale (5,2%Alc.Vol.) BrasserieDeseveaux– Boussu
Gemberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag
La Tendue (7,9%Alc.Vol.) BrasserieDu Comte Hener– Houffalize
Goudblond bier met een witte romige schuimkraag
Moutige neus Zoet Kleine fruitigheid appel
De aanzet is bitter Moutig Hoppige prikken Lichte kruidigheid Tikje karamel Balans zit goed De afdronk is licht hoppig Niet gecompliceerd Lekker bier
Baltika 9 Strong Lager (8,0%Alc.Vol.) Baltika Breweries - Sankt-Peterburg - Rusland
Goudblond helder bier met witte schuimkraag
Moutige neus Niet veel aroma Maïs Beetje kruidig
De aanzet is moutig Lichte hoppigheid Bittertje komt soms naar voor Balans is goed Mout in de afdronk Sterke pils
La D Tendue (7,5%Alc.Vol.) BrasserieDu Comte Hener– Houffalize
Donkerbruin bier met een beige fijne romige schuimkraag
Het aroma heeft een koffietoets Bruin brood Zoet Gebrande mout Geroosterd Koffie Lichte hoppetoetsjes Bitter In evenwicht De afdronk is licht bitter Smaak van donker pruimpjes Lekker!
St. Barbara Salvatoris (8,5% Alc.Vol.) Kompel– Maasmechelen Gebrouwen bij deProefbrouwerijLochristi
Blond bier met een romige schuimkraag
Fris Hoppig aroma
Lichtbittere aanzet Hoppig Licht fruitig Banaan Brood Granig Kruidige prikken In evenwicht Bittere afdronk lekker Een eerbetoon aan de beschermheilige van de mijnwerkers en andere gevaarlijke beroepen.
Tempelier Strong Amber (7,5%Alc.Vol.) Corsendonk– Turnhout Gebrouwen bij BrasserieDu Bocq(Purnode)
Donker amber (Goudkleurig) met een gebroken witte schuimkraag
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - De Tere Plekke (Dranouter)
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
De Tere Plekke (Dranouter)
Na van onze aperitief ‘Picon’ bij ’t Vertier genoten te hebben in Westouter (zie vorig artikel) rijden we door het schilderachtig Heuvelland naar Dranouter om gezellig te dineren in restaurant ‘De Tere Plekke’.
Het Heuvelland is een prachtige regio gelegen in de Westhoek van België, nabij de grens met Frankrijk. Het staat bekend om zijn glooiende landschap met schilderachtige heuvels, uitgestrekte velden en charmante dorpjes. De regio is populair bij wandelaars.
Bij het betreden van het restaurant hangt er een ontspannen sfeer. Het interieur is fenomenaal. We zijn zoals altijd vroeg om foto's te kunnen nemen zonder de klanten te storen.
Hopperanken, een hertenkop, u kunt het zo gek niet bedenken. Het straalt een warme uitnodigende sfeer uit die een verbondenheid met de natuur creëert.
Het is een memorabel ruimte. Het is doordacht en wij voelden ons meteen thuis. Het personeel is druk doende, maar dat weerhoudt ze niet om de klanten vriendelijk te woord te staan.
We aten feuilletés d’asperges a la Flamande. Saumon fumé oeuf de poisson. Gerookte zalm met asperges is een heerlijke combinatie! De rokerige smaak van de zalm gaat goed samen met de subtiele smaak van de asperges. Het is een klassieke en verfijnde combinatie.
Als drankje kozen we voor een Moinette van Brasserie Dupont (Tourpes-Leuze)
Moinette (8,5%Alc.Vol.)
Blond bier met een volle witte schuimkraag
Zoete prikken Kandij Tips van banaan Koriander
De eerste slokken zijn zoet Karamel Moutig Maar dan komt een lichte bitterheid naar boven Kruidige prikjes Soms een tikje honing Alcoholwarmte laat zich enkele merken Goed in balans Een licht bittere romige afdronk Degusteert vlot Lekker Waals bier!
De naam van de tripel is te danken aan het feit dat het hetzelfde is, het is de datum van de datum van het bier dat genuttigd is. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam uit in 1934.
Dit zijn de beste plekken om te eten. Je wilt de lading op de juiste plek houden als het om de grond gaat. Op de tonn van tafelbier de bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden bewezen uit ei een vervangen met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) bestemd waren voor de speciale gasten de voor vader Abt.
Tripel is een goede keuze voor bieren met een alcoholpercentage (beter dan 7% in 10% alcohol). Het is hergist op fles.
De kleur is over het algemeen blond tot goudblond, hoewel er ook donker Tripels bestaan!
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag.
Moutige neus Een tikje granig Hoppige prikken
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitige prikken Sinaasappel Citrus Ook een honing smaakje laat zich gelden Lichte alcohol In evenwicht Een lange fruitige afdronk. Niet slecht!
Goudkleurig blond bier met een romige witte schuimkraag
De neus bied een lichte hopbitterheid Moutig Tikje fruitig (Banaan)
De aanzet is zoet Honing Tikje hopbitterheid Koriander Mooi in balans De afdronk is licht bitter. Koriander komt boven Een tripel die de tripelliefhebber zal waarderen.
Ditmaal zitten Annemie Declerck, Edwin Ghequire, en ik zelf in Westouter, het dorp met een landelijke charme waar veel toeristen komen wandelen en fietsen.
We kozen ditmaal voor praatcafé ‘’t Vertier’, een gezellig cafeetje net buiten de dorpskom waar Westouternaars in een vriendelijke sfeer graag samen komen om er een praatje te slaan aan de lange toog van deze herberg.
’t Vertier is de perfecte combinatie van een modern café en een bruine kroeg.
Wij zijn bewust vroeg gegaan om er op het gemak foto's te kunnen nemen van het prachtige interieur.
De uitbaters zijn Carolien en Patrick. Iedereen is er van harte welkom!
Ook de vele toeristen en vakantiegangers hebben deze plaats gevonden om er te genieten van hun mooi assortiment streekbieren en hun Picon. Je kunt er ook proeven van hun lekkere exclusieve droge worst met nootjes en Sint-Bernardusbier. Dit is een creatie van de uitbaters van Hostellerie Saint-Nicolas uit Elverdinge die trouwe klanten zijn van ‘t Vertier.
Het eigen verbouwde café ligt in de Sulferbergstraat 21. Het ligt aan het begin van de ‘twee bergenwandelroute’ die vertrekt van uit Westoutercentrum. Jaarlijks koersen ook de renners van de Belcanto Classic er voorbij. Het café beschikt ook over een gezellig terras waar het prettig vertoeven is bij mooi weer.
Na het consumeren van onze Picon rijden we zoals altijd verder naar onze tweede plaats van de dag. Ditmaal is het “De Tere Plekke” in Dranouter.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
De aanzet is zoet grapefruit granige prikken Aromahop Geroosterde granen komen soms boven Licht zuurtje tussendoor In balans Zoete afdronk Mooie start van de proeverij Zomerbiertje!
Helder blond bier met een romige witte fijne schuimkraag
Het aroma is granig Lichte hopprikken aanwezig Kruidige toetsen Gerookt
Licht bittere aanzet Tikje hop Koriander Banaan Citrustoets Bitterheid komt opzetten Voldoende evenwicht Terrasjesbier!
Stravius Goe straf Tripel (8,5%Alc.Vol) DeStraviusbrouwers- Wijtschate Op vraag gebrouwen bij BrouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Donkerblond/Licht amber helder bier met een witte schuimkraag
De neus is hopbitter
De eerste slokjes zijn bitter Hoppige prikken Koriander Lichte kruidigheid komt naar boven Lichte fruitigheid Mooi in balans Bittere nasmaak Lekker bier!
Stravius Goe straf Quadrupel (9,0%Alc.Vol.) DeStraviusbrouwers- Wijtschate Op vraag gebrouwen bij BrouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Rood bruin bier met beige schuimkraag
De neus ruikt een lichte gebrandheid Rozijntjes
De eerste slokken zijn koffieprikjes Chocolade Karameltoetsen Zoet Geen alcoholwarmte
Kruidigheid komt opzetten Brave quadrupel Niet slecht maar mist body.
Alle zes de bieren die onze smaakpapillen versierden!
5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
5 bieren 151
All-in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
All - in Chinook (9,8%Alc.Vol.) BrouwerijHet Nest- Oud-Turnhout
Koperkleurig bier met een witte schuimkraag
De neus is moutig Lichte hopprik Karamel Vanille
De eerste slokken zijn zoet Perzik Gekruide prikjes Droog Lichte bitterheid Tropische toetsjes van Lychee In balans De warme afdronk is zoet Karamel Lekkere zachte barleywine
Gouden Carolus Classic (8,5%Alc.Vol.) Brouwerij‘Het Anker’– Mechelen
Robijnrood bier met een romige beige schuimkraag.
Een aroma van karamel en gedroogd fruit verwen de neus. Zoete prikken Hints van pruimpjes Chocolade Karamel Vanille Prikje banaan In balans De afdronk is droog en fruitig Lichte bittere nasmaak Heerlijke Mechelse klassieker.
Hilleveld Wild Pale Ale Brouwerij Westkwartier– Geluveld
Donker oranjekleurig met een witte fijne schuimkraag. Verdwijnt vlug
De neus heeft geuzetrekjes De reuk van paardendeken komt boven
De smaak van wilde gisten Citroentoets Zure fruitigheid Pompoen Gistig Bittertje nu en dan tussendoor De afdronk is licht zurig. Een West-Vlaamse geuze?
De neus ruikt donker fruit Karamel Geroosterd aroma
De eerste slokken zijn moutig Donker fruit Karamel Gebrande suiker Nootachtig Nu en dan een tikje chocolade tussendoor In balans Geroosterde afdronk Uitstekende klassieker.
Ne Grellige (10,0%Alc.Vol.) BrouwerijVandijck – Lommel
Donkerbruin bier met een beige schuimkop
De neus ruikt geroosterde mout Tikje karamel
Zoete aanzet Geroosterde mout Koffie Kruidig Karamel Lichtjes alcohol doorheen Goed in evenwicht Moutige afdronk Tikje chocolade Bitter Toch een lekker Kerstbier
5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
5 bieren 150
Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
Antiek Blond Super 5 Ale (5,0%Alc.Vol.) Deca Services– Woesten - Vleteren
Amberkleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is moutig Tikje fruitigheid Nu en dan een hopdoorbraak
De eerste slokken zijn licht hoppig Moutig Granig Brood Lichte bitterheid Juist in balans Licht bittere afdronk Een lekkere dorstlesser!
Brown Ale Le Chasseur (8,5%Alc.Vol.) ThuisbrouwerijLa Chasseur– Gullegem
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag
Zoet aroma Karamel Rozijntjes breken door
De aanzet is zoet Pruimen Karamel Chocoladetoets In balans Zoete afdronk Lichte alcohol in de smaak! Een Gullegemse topper!
Straffe Hendrik X-mas Blend BrouwerijDe Halve Maan– Brugge
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag
Het aroma is fantastisch Rozijntjes Koffie Karamel
Ook de aanzet is geweldig Zoet Caramel Pruimpjes Tikje kruidigheid Alcoholsmaakje tussendoor Tikje gebrand In evenwicht Karamel in de nasmaak Heerlijk Kerstbier!
Ter Dolen Winter (9,1%Alc.Vol.) BrouwerijDe Dool– Helchteren
Amberkleurig bier met een romige schuimkraag
De neus ruikt kaneel suiker Karamel Tikje zoethout
De eerste slokken zijn zoet Lichte kruidigheid Rozijntjes Vijgen aangenaam Mooi in evenwicht Lichte kruidigheid in de afdronk Tikje kaneel Lekker winterbier
De Hollemeersch zou zijn naam te danken hebben aan weiden!
In het heuvelland noemen ze deze ook Meerschen. Het woord meers (vroeger: meersch) of mars betekent ' moeras ' of 'drassig land'. Een meers duidt op laaggelegen, natte grond, die alleen geschikt was als seizoensweide of hooiland, meestal begroeid met houtige in plaats van (in een moeras) kruidachtige plantensoorten.
Dit restaurant is gelegen op de zuidelijke flank van de Kemmelberg. Op hun uitgebreide tuinterras kun je bij helder weer tot in Frankrijk kijken.
Wie liever binnen eet, ziet de chef en medewerkers bezig in de open keuken. Een aanrader zijn de streekgebonden gerechten.
Annemie at Kabeljauw met knapperige groentjes en Edwin een vispannetje Ik at een Rundsbrochette in Ricard geflambeerd met Béarnaisesaus.
Ik degusteerde er een Beun Select (10,0% Alc.Vol.) bij Een donkerbruin bier met een fijne lichtbeige schuimkraag
De neus ruikt geroosterde mout En ook een lichte rumaroma
De eerste slokken zijn zoet Geroosterd Rum (Diplomatico) Rozijntjes Het bier is in balans Korte afdronk Lekker
Het wordt gebrouwen ism Brouwpub - Domein Leeflank (Lede) Het behaalde onlangs zilver op de World Beer Awards
Ook hier speelt de fiets een belangrijke rol!
Laurens Van den Weghe en echtgenote uitbaters van dit prachtig restaurant.
In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
In het spoor van Nico Mattan
Het Mysterie (Poperinge)
Annemie, Edwin en ik bezochten wederom twee unieke plaatsen. Ditmaal waren het mysterieuze Mysterie (Poperinge) en De Hollemeersch (Kemmel) aan de beurt.
Eerst het fascinerende Mysterie waar de opperheks Lut de toverstaf zwaait!
Heksen hebben door de geschiedenis heen een fascinerende rol gespeeld in verschillende culturen en folklore. Vaak werden ze gezien als mysterieuze figuren met veronderstelde bovennatuurlijke krachten, en hun verhalen zijn vaak verbonden met magie, tovenarij en mystiek.
In sommige gevallen werden heksen echter ook vervolgd en beschuldigd van kwaadaardige praktijken. De perceptie van heksen varieert sterk afhankelijk van tijd, plaats en culturele achtergrond.
In het unieke Mysterie maken heksen en trollen deel uit van het prachtig interieur.
Niet alleen heksen maar ook oude volksspelen, gezelschapsspelletjes en buitenspelletjes doen dit mysterieus cafeetje heropleven.
Deze volksspelen zijn sociaal van aard en brengen gezelschappen samen voor plezier en competitie.
Het Mysterie beschikt ook over een aardig aantal verschillende streekbieren!
De sympathieke Lut Pelgrims de opperheks van het Mysterie
Op regelmatige tijdstippen is deze unieke volksherberg het decor van diverse optredens zowel in de tuin als binnenshuis.
'Het Mysterie' een plaats die ge zeker en vast moet bezoeken als ge in Poperinge bent!!!
Wij proefden er hun heerlijke zelfgemaakte Picon. En na een gezellige babbel vertrokken we richting Heuvelland naar De Hollemeersch op de Kemmel waar het middagmaal op ons wachtte.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Gouden kleurig bier met een romige witte schuimkop
De neus is moutig Licht zoet van aroma Fruitigheid van banaan
De eerste slokken zijn zoet Moutig Rozijntje tussendoor Suiker Een lichte bitterheid komt soms naar boven In balans Lichte lange bittere afdronk Een gewoon drinkbaar bier.
34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
34ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Volgende bieren werden geproefd:
La Rules Epautre, Pichou Blonde, Balf Racine, Balf Tripel, Nostradamus Bio en Achel Superior Winter.
Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin brood
De eerste slokken zijn bijna neutraal van smaak Een bittertje komt soms boven Moutig Granig Licht zurig toetsje Stabiel Licht bittere afdronk Toch een lekkere dorstlesser.
Vlakke smaak Weinig hop te proeven Licht bittertje komt nu en dan boven In evenwicht Doordrinkbier Iets te gewoon (mist power!) Eenvoudig toegankelijk blond
Balf Racine (5,8%Alc.Vol.) Brasserie Cooperatieve - Bière à laFerme(Edingen)
Koperkleurig bier met een witte (gebroken) schuimkraag
Licht wortel aroma Moutig Licht granig
Zoete aanzet Het zoete gaat over naar een lichte bitterheid Wortelsmaak prikjes Ook een honingtoets Soms een metaalprikje Evenwicht Lichtbittere afdronk Een dorstlesser
Balf Tripel Fourche (9,0%Alc.Vol.) Brasserie Cooperatieve - Bière à laFerme(Edingen)
Amberkleurig bier met witte schuimkop
Zoet fruitig aroma pompoen Perzik
De smaak is speciaal Karamel Suiker moutig Lichte bitterheid Houtprik Evenwicht Droog Droge afdronk
Nostradamus Bio (9,0%Alc.Vol.) BrasserieCaracole– Falmignoul
Poperinge - uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023
POPERINGE
Uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023
Vrijdag 19 januari 2024 vond naar jaarlijkse gewoonte de feestelijke uitreiking van de Hopcertificaten voor de aangevraagde bieren van 2023 plaats. Dit evenement ging door in de Feestzaal Skindles Guesthouse in Poperinge,
Op het programma stond de
Verwelkoming van Dhr. Bart Boeraeve, voorzitter vzw HOP
Toespraak door Dhr. Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge
VLAIO-LA project "HopBel 2.0 - Ontwikkeling van inheemse Belgische hopvariëteiten" toelichting en stand van zaken door mevr. Lies Willaert,
Aansluitend werden de nieuwe certificaten uitgereikt aan de brouwerijen die het gebruik van het logo “Belgische hop – houblon belges – Belgian hops” voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en verkregen in 2023. Deze uitreiking was door Dhr. Kris Notebaert, schepen van Landbouw.
Nadien volgt een netwerkreceptie aangeboden door het stadsbestuur van Poperinge en de vzw Hop.
Bart Boeraeve Voorzitter VZW HOP
Dhr. Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge
Lies Willaert Inagro Rumbeke
Brouwerijen die een bier aanvroegen voor het logo Belgische hop in 2023.
De groen gearceerde bieren dragen het 100% logo Belgische hop (gouden). De geel gearceerde bieren zijn normaal aanwezig.
In 2023 waren er in totaal 21 aanvragen waaronder twee voor producten (Oublon likeur en Hop Goeste Siroop). Uit Wallonië kregen we 7 aanvragen, uit Vlaanderen zijn dit er 11. Één aanvraag kwam van een brouwerij uit Nederland.
BROUWERIJEN
Brouwerij Ter Dolen, Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren, BE
Ter Dolen Wit Ter Dolen Tripel Ter Dolen Donker Ter Dolen Blond
Brouwerij de Coureur, Borstelsstraat 20, 3010 Kessel-Lo, BE
Souplesse Colleke
Brouwerij Brewtous' Marktplatz 6, 4750 Butgenbach, BE
BrewTous' Paint it black
Brasserie Lupulus, Courtil 50, 6671 Gouvy, BE
Lupulus Brune Lupulus Pils Lupulus Organicus
Astrid Callens, Brasserie Lupulus
l'Heritageism Belhop, Grote Markt 19, 8970 Poperinge, BE
Hop Goeste Siroop
Bart Mostaert l'Heritage en Annebel Vandenbroucke
Brouwerij Troost, Pazzanistraat 27, 1014 DB Amsterdam, NL
Troost Barleywine Troost honingblond Troost Tripel Troost Extra Wit Troost Saison Troost Pilsner
Brouwerij Ruimtegist , Budastraat 12 Bus 1b, 8500 Kortrijk, BE
Barrel Aged Whisky Quadruple Obsquur
Arn Simoens - brouwerij Ruimtegist
Belgian Peak Beer, Rue de Botrange 132, 4950 Sourbrodt, BE
Peak Blonde
Br'ij De Hophemel, Terwouwenstraat 46, 3800 Zepperen, BE
Elooi Imperial Pale Ale
"Bière à la Ferme", Termuninck 4, 7850 Enghien, BE
Racine Marguerite Friskette La Tartine Triple Fourche Saison de Ferme
BrouwerijAdriaensen, Bargiestraat 1A, 8900 Ieper, BE
In het spoor van Nico Mattan - In de zon - De Klyte (Heuvelland).
In het spoor van Nico Mattan
In de zon - De Klyte - Heuvelland
Na onze aperitief gedegusteerd te hebben in De Helleketel (Poperinge) reden we door naar het restaurant ‘In de Zon’ Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.
‘In de Zon’ is een restaurant die ingericht is zoals in de tijd van toen en die daardoor wat nostalgisch aandoet. Het heeft een karaktervol interieur met een knipoog naar het landelijke.
De sfeer is gezellig vooral vanaf de herfst als de kachel brandt en kaarsjes die zorgen voor een aangename stemming.
De prachtige antieke toog!
De keuken is typisch Vlaams. Het eten is er lekker en heel betaalbaar.
De sympathieke uitbaters Cathy en Dirk
Mooie brandglazen verfraaien de ruimte!
Het ruikt er naar antiek en brocante. De duidelijke passie van uitbater Dirk.
Wij proefden er een Baptiste (7,7%Alc.Vol.) gebrouwen door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem voor Bataille-Dumortier ‘Komen’ ter ere van Jean-Baptiste Soete. Jean-Baptiste was de de laatste molenaar van Soetens Molen uit Komen-Ten Brielen. De hop komt uit Warneton (Waasten)
Blond wazig bier met witte fijne schuimkraag
Neus is moutig Gistig De eerste slokken zijn scherp Moutig met een lichte zuurtje Hoppige toetsen Licht fruitige prikken van banaan Voldoende evenwicht Zoet moutige afdronk Toch een bittertje in de nasmaak! Lekker bier!!!
We aten er een lekker Kraaibiefstuk in sjalottensaus Een vaste waarde op de Franse menukaarten en gelukkig ook op de kaart van In 'De Zon'!
De liefde voor de wielerkoers is duidelijk zichtbaar in een zaaltje achteraan het restaurant. Niet verwonderlijk want de zaakvoerder is een oud wielrenner.
Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht op de vallei met Ieper en omstreken.
'In de Zon' is een uitstekende zaak; Niet chique of stijf maar warm en huiselijk met een prima bediening en aandacht voor de klant.
Niets dan lof dus zodat ik er zeker van ben dat menig klant hier terugkomt. Wij komen zeker nog eens terug maar eerst nog andere locaties bezoeken
In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge
In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge
Nog altijd in het spoor van oud-wielrenner Nico Mattan bezochten Annemie, Edwin en ik ditmaal het volkscafé ‘De Helleketel’ in Poperinge. Zoals gebruikelijk proefden we als aperitief een Picon van het huis. Op de middag stond het volksrestaurant “In de Zon” op het programma. Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.
De Helleketel
De Helleketel is een echt volkscafé. Het is blijkbaar één van de oudste café’s (1895) van Poperinge. Het Café ligt niet ver van het Helleketelbos en van de Fazantenheuvel, het hoogste punt van Poperinge en het nabijgelegen brouwersdorp Watou. Het café ligt ook op de befaamde Piconroute! Vandaar dat waarschijnlijk Nico Mattan dit historisch cafeetje heeft uitgekozen? Ook niet ver van het café bevindt zich de oriëntatietafel die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt.
Langs hier geraakt ge moeilijk binnnen!
Wijze spreuk!
Het interieur van het café is jaren onveranderd gebleven. Het is eigenlijk een oord van verpozing en vermaak waar de tijd er is blijven stil staan!
Nog altijd geen tapkranen aan de toog. Alle bieren staan in de koelkast! De stamgasten nemen gewoon een biertje uit de frigo en betalen aan de toog.
Langs de voordeur geraak je er niet binnen! Wanneer er je aan klopt roept een stem dat je langs achter moet gaan.
Via het terras betraden we het heiligdom waar de tijd is blijven stil staan. Antiek meubilair, het onderstel van naaimachines als tafels, trollen, oude volksspelen en ander prularia vullen het café. Ook een oude jukebox staat er op zijn eigen plaats.
Dit unieke volkscafé wordt uitgebaat door de praatgrage Lena! Een echte volksfiguur. In het Poperings dialect (dat voegt een authentieke toets toe aan de conversatie) vertelt ze de laatste nieuwtjes, verhalen en anekdotes die de ronde doen. Ze speelt er een centrale rol en zorgt voor een aangename sfeer!
Een unieke tafel!
De Helleketel is een uitzonderlijke plaats. U houdt ervan of niet. Een plaats die het bezoeken alleen, met vrienden of familie de moeite waard is Een volkscafeetje waar u kunt genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt. Een lekker streekbiertje of een zelfgemaakte Picon verhoogt nog meer het genot.
We degusteerden zoals gebruikelijk de lokale picon en verplaatsten ons daarna naar het Heuvelland voor ons middagmaal in het volksrestaurant “In de Zon”
Bierbeek Saison – Bierbeek Bruin – Golden Shower - Bierbeek Tripel – Bierbeek Quadrupel Winter 2023 - Maredsous Kerst
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck Lid van de Poperingse Beerlady’s en ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Ditmaal waren we te gast in de Hoppestad Poperinge bij Annemie en mijzelf.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
We proefden vier bieren van de dorpsbrouwerij van Bierbeek. Eentje van Brouwerij Maenhout uit Pittem en een Kerstbier van brouwerij Moortgat (Breendonk) Er waren weer stukjes brood aanwezig om de smaakpapillen na elk bier te neutraliseren.
Bierbeek Saison (5,5%Alc.Vol)
Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag.
Lichte hoppigheid in de neus Ook een fruitige prik Een zachte kruidigheid komt naar boven.
Een lichthoppige aanzet Rechtlijnig van smaak Bitter Kruidig Een lichte citrusprik Heeft een frisheid In balans Bitter afdronk Droog Klassieke saison.
Bierbeek Bruin (6,2%Alc.Vol)
Donkerbruin bier met een wollige beige schuimkraag.
De neus ruikt lichtjes gebrand Zoete prikken Donker fruit Allemaal niet overweldigend
De eerste slokken zijn moutig Karameltoets Licht geroosterd Helemaal niet zoet Lichtbittere afdronk Misschien ietsje te flauw van smaak Maar helemaal niet slecht
Dit recept werd mee op punt gezet door de inwoners van Korbeek-Lo tijdens de zomer van 2022.
Golden Shower - American IPA (6,2%Alc.Vol) BrouwerijMaenhout– Pittem
Na ruim 15 jaar vol passie en plezier kondigen wij met trots aan datBrouwerij Maenhout een nieuwe eigenaar heeft gevonden. Vanaf 1 juli 2023 zal de heer Pieter Maes onze brouwerij overnemen en ons verhaal voortzetten, zij het op een andere locatie
Blond troebel bier met een romige witte schuimkraag
We ruiken hoppigheid in de neus Fruitige prikken
De eerste slokken zijn hopbitter Fruitig Scherp Agressieve bitterheid Beetje wrangheid Scherp van smaak Bittere afdronk Lekker bier
Bierbeek Tripel (8,1%Alc.Vol)
Blond bier met romige witte schuimkraag.
Licht fruitig aroma Gist Korianderprik Moutigheid komt naar boven Alcoholprik
Hoppige aanzet Moutig Kruidig Lichte bitterheid tussen het zoete Toch redelijk hard en scherp van smaak In evenwicht Aanvaardbare lokale tripel De smaak werd mee bepaald door de inwoners van Bierbeek in de zomer van 2018.
Donkerbruin tot bijna zwart bier met een romige beige schuimkraag.
Alcoholwarmte in de neus Geroosterde mout
De eerste slokken zijn zoet Alcohol komt lichtjes naar boven Zachte kruidigheid Geroosterde mout Lichte koolzuur Bijna geen karakter (Jammer) Lekker maar voor mij geen echt Kerstbier!