| 
 
 
 Toerisme van t vat
 
 
 
 
 Howest (opleiding
toerisme en recreatiemanagement) organiseerde eenInspiratienamiddag
over bier en toerisme.
 De bedoeling van deze
namiddag was om inspiratie op te doen
 voor toeristische
productontwikkeling.
 Het Belgische bier
meer in het daglicht stellen en op een originele
 wijze te promoten.
 
 
 
 
 
  Na het onthaal met koffie en gebak werden we verwacht in RDR aula.
 Op de foto bemerken we o.a. Chris Vandewalle (seizoensbrouwerij Vandewalle)
 Sven Gatz (Directeur van de Belgische Brouwers) en
 Krishan Maudgal (Export ManagerAlken Maes (Heineken) Brussel - België)
 
 
 
 
 
 Om de nieuwe toerist
aan ons te binden is een gewone goede service niet meer goed genoeg.
 Een
toeristische ervaring wordt pas echt aantrekkelijk
 als er een persoonlijke
uitdaging mee verbonden wordt,
 als de klant dit ervaart als een vorm van
zelfrealisatie.
 Hij vraagt van ons niet meer en niet minder dan dat we hem
 helpen bij zijn persoonlijke ontwikkeling. W
 e moeten dus op zoek naar waarde-creatie
bij
 het uitwerken van nieuwe toeristische producten.
 Bier is hiervoor bij uitstek
geschikt.
 
 
 
 
 
 
 
 
  Vicky Van Den Heede (Opleidingscoördinator Howest)
 stelde de gastsprekers voor
 
 
 
 
 
 
  Geert Van Lierde (bierjournalist en Hoofdredacteur Café Revue)
 
 
 
 
 Geert Van LierdeSchat het product bier naar waarde
 
 
 
 
 Toerisme Vlaanderen koos baanbrekend vakmanschap
als internationale brandingstrategie voor Vlaanderen.
 Geen sterker thema dat
hierbij aansluit dan bier.
 Geert Van Lierde maakte
ons duidelijk dat het
 bierbrouwen ons letterlijk in de genen zit.
 Op de
drankenkaart van Europa bevinden we ons
 dan ook niet toevallig in de
biergordel.
 
 Bovendien hebben de Belgische bieren heel wat unieke aspecten in vergelijking met buitenlandse bieren.
 We denken aan de keuze voor hop, dat vanuit
België ook in
 andere bierculturen werd overgenomen.
 Niet voor niets zeggen we dat
wij Belgen de Engelsen bier leerden drinken,
 daarvóór dronken ze ale.
 Ook
de bieren met spontane gisting zijn uniek,
door het feit dat de micro-organismen
 in de buitenlucht een essentiële invloed
hebben op het eindresultaat.
 Even uniek zijn de Vlaamse roodbruine bieren van gemengde gisting.
 
 Kort samengevat: bier is een bijzonder product en biedt minstens even veel
mogelijkheden als whisky, wijn en champagne als basis
 voor authentieke,
belevingsgerichte toeristische producten.
 Alleen is er imagogewijs nog werk aan
de winkel.
 Want iedereen kan spontaan bekende wijnstreken opnoemen,
 maar als
die vraag gesteld wordt voor biertypes,
 dan blijft men het antwoord vaak
schuldig.
 
 
 
 Les één van deze inspiratienamiddag
 is dus duidelijk:
schat het product bier naar waarde
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
  Geert liet door de zaal schaaltjes met mout en hop doorgaan.
 Iedereen kon ook proeven van twee soorten biergist.
 Een van brouwerij De Koninck (Moortgat) en een van
 Brouwerij Slaghmuylder uit Ninove
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 Ingrid Van Wateghem, 
Het belang van eet-, drink- en tafelcultuur
voor toeristen
 mag niet onderschat worden.
 Bier speelt voor Vlaanderen, en bij
uitbreiding België,
 een essentiële rol in dit verhaal.
 
   
 
 
 
 
  Ingrid Van Wateghem (Toerisme Vlaanderen)
 
 
 
 
 Ingrid Van Wateghem van Toerisme Vlaanderen somt 10 redenen
 op waarom producten rond
biertoerisme een toegevoegde waarde
 bieden voor Vlaanderen als
toeristische bestemming
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 Ingrid Van Wateghem, 
   
 Het belang van eet-, drink- en tafelcultuur voor toeristen
mag niet onderschat worden. Bier speelt voor Vlaanderen, en bij uitbreiding
België, een essentiële rol in dit verhaal.
 
 Bier is een belangrijk imagobepalend element voor
Vlaanderen als toeristische bestemming
 Alle toeristen houden van bier, maar de Angelsaksische
toeristen nog meer   Bier breekt grenzen open. Biertoerisme maakt  niet
alleen de brug tussen stedelijk en regionaal toerisme.
 Bier verbindt ook
verschillende soorten toerisme,
 bijvoorbeeld: biergastronomie en industrieel
erfgoed,
 biergastronomie en beeldende kunsten,
 
 Belgische bieren zijn bij uitstek een voorbeeld van
baanbrekend vakmanschap, de internationale brandingstrategie van Vlaanderen en
Toerisme Vlaanderen.
 
 Bier is een hype: het is nu of nooit. We hebben een
fantastisch basisproduct en een toeristisch aanbod dat nu al vrij uitgebreid
is.
 We moeten dit momentum grijpen om ons als bierbestemming te profileren.
 
 Toerisme
Vlaanderen wil de sector ondersteunen en roept publieke én private partners op
om in te zetten op unieke,
 innovatieve initiatieven rond bier en toerisme.
 Via de impulsprogrammas
van Toerisme Vlaanderen is financiële
 ondersteuning mogelijk.
 Daarnaast biedt
Toerisme Vlaanderen ondersteuning
 door het verzamelen van informatie enerzijds
en het opzetten van
 gerichte campagnes anderzijds.
 Zo zullen op ITB Berlin 2013
voor het eerst bierdegustaties aangeboden
 worden op de stand van Toerisme
Vlaanderen.
 
 Samenvattend:
Toerisme Vlaanderen gelooft in de kansen van belevingsgerichte biertoeristische
producten en wil samen
 met de private en publieke partners werken aan
innovatieve en
 unieke initiatieven rond bier en toerisme.
 
 
 Les twee van de inspiratienamiddag luidt dan ook als volgt: het belang van
eet-, drink- en tafelcultuur voor
 toeristen mag niet onderschat worden.
 Bier speelt
voor Vlaanderen een essentiële rol in dit verhaal.
 
 
 
 
 Zorg dat je
biertoeristisch product het niveau van het gros van de zogenaamde authentieke,
belevingsgerichte
 toeristische producten overstijgt.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 Biertoerisme? 
 Geert Van Lierde neemt ons mee op zoektocht naar wat kwalitatief en
innovatief biertoerisme wél en niet kan zijn.
 Toeristische productontwikkelaars
moeten eerst en vooral nadenken
 over het
soort biertoerist
dat zij willen aantrekken,
 en wat Geert Van Lierde betreft is het antwoord
duidelijk:
 we moeten ons richten op de echte bierliefhebbers en niet op de
bezoekers
 die vooral op zoek gaan naar véél bier  de zogenaamde zwalpende
zuipers.
 
 Uit een Amerikaanse studie rond biertoerisme onthouden we vooral dat
biertoeristen iets willen bezoeken én iets willen proeven én iets willen kopen.
 Daarbij scoren zeker ook hebbedingen als unieke bierglazen
 hoog
op het verlanglijstje.
 
 Slimme
merchandising kan een ideale manier zijn om
waarde toe te voegen aan je product:
 je brengt een emotionele band tot stand
tussen je product en je bezoeker.
 Wie hierin slaagt, trekt niet alleen de
zogenaamde beer-focused tourist aan,
 maar ook de non-beer-focused tourist.
 
 In zijn presentatie gaf Geert Van Lierde heel wat praktische tips
voor de toeristische productontwikkelaar, en tegelijk wijst hij op een aantal
valkuilen.
 Alles heeft te maken met een goed begrip van wat authenticiteit
inhoudt.
 
 Een veel voorkomend misverstand, en hier moeten we écht komaf mee maken, is
dat authenticiteit synoniem is voor oud of ouderwets.
 Neen, authenticiteit mag
en moet misschien zelfs ook innovatief zijn.
 Een mooi voorbeeld daarvan zijn
initiatieven rond beer and chocolate pairing.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
  Biertoerisme = naast bier ook de culinaire
streekgerechten promoten en aanbieden.
 Waarom geen Bierige hapjes (Bapas) bereiden?
 Geert toont hoe in een handomdraai een bapa kan klaar gemaakt worden.
 Brood, Brusselse kaas, radijsjes en pijpajuintjes  passen perfect
 bij een Brusselse Oude Geuze
 
 
     Uiteraard is story-telling
van cruciaal belang als je de hedendaagse toerist wil boeien. Maar pas op met
het verhaal dat je gaat brengen en misleid de consument niet.
 Fake verhalen
keren doorgaans als een boemerang terug, e
 n kunnen je imago fundamenteel
schaden.
 
 We moeten bovendien oppassen dat onze biercultuur geen museum wordt.
Bezoekerscentra kunnen zeker een meerwaarde hebben, maar
 evenzeer moeten we in
ons biertoeristisch product een levende,
 dynamische,
bloeiende biercultuur laten zien.
 Kwaliteit moet voorop staan,
in alle aspecten van de bierbeleving.
 
 Wat de horeca betreft is hier nog werk aan
de winkel. We moeten van onze cafés en restaurants ambassadeurs
 van de biercultuur
maken, en we moeten inzetten op opleiding.
 Niet iedereen kan een goede pint
tappen,
 en een mooi verhaal brengen over de rijkdom van de Belgische
biercultuur.
 Een goede samenwerking tussen de toeristische sector en de horeca
op lokaal vlak
 moet dus één van onze speerpunten worden.
 
 Samengevat waarschuwt Geert Van Lierde voor de belangrijkste valkuil
wat biertoerisme betreft: de banalisering
van bier.
 Productontwikkelaars kunnen dit vermijden door
 te kiezen voor échte,
eerlijke authenticiteit.
 
 
 
   
 Les drie van onze
inspiratienamiddag kan dan ook als volgt worden samengevat:
 zorg dat je
biertoeristisch product het niveau van het gros
 van de zogenaamde authentieke,
belevingsgerichte
 toeristische producten overstijgt.
 
 
 
 
 
 Het laatste woord was
aan Sven Gatz,
directeur van de Belgische Brouwers. Hij vatte de op het vlak van biertoerisme
samen:
 werken aan de belevingsgerichtheid
van het aanbod brouwerijbezoeken,
 focussen op bierbeleving in de horeca
en de uitbouw van Belgian beertrails.
 Daarnaast zijn alle ogen gericht op het project-in-wording in
 het Brusselse
Beursgebouw: de Belgian Beer Temple
als
 hub voor het biertoerisme in heel Vlaanderen.
 
 
 
 
 
 
  Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers
 
 
 
 
 Ruim 60 deelnemers,
uit de toeristische sector én uit de brouwerijsector in heel Vlaanderen,
woonden de inspiratienamiddag bij.
 Na afloop werd nog druk nagepraat op de
receptie,
 mee aangeboden door Palm Breweries.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 Bij de nabespreking
op de receptie hoorden we opvallend vaak dat aanwezigen nu al een sterk product
kunnen aanbieden.
 Hét grote knelpunt is de marketingcommunicatie:
 hoe
krijg je dit gecommuniceerd naar buitenlandse toeristen?
 Is dit een taak voor
elk van de ondernemers individueel,
 of moet dit eerder gebundeld gebeuren?
 De
vraag stellen is ze beantwoorden. De buitenlandse toerist heeft
 geen boodschap
aan individuele initiatieven of aan onze toeristische regios:
 hij wil een totaalaanbod
voorgeschoteld krijgen.
 Dat is bij uitstek een initiatief dat grenzen moet overschrijden.
 
 
 
 
 
 
  Gezondheid! (Links : Christel Putzeys van brouwerij Jessenhofke 
 
 
 
 
  Bernard Vandamme en Alain Debusschere
(Brouwerij Eutropius)
 flankeren gastspreekster Ingrid Van Wateghem
 (Product
Manager Gastronomy - Toerisme Vlaanderen)
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 © Tekst : Vicky Van Den Heede (Opleidingscoördinator Howest)
 © Foto's : William Roelens
 
 INFO :
 
 Toerisme
van t vat
 
 
 
  08-03-2013 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |