NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
  • Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
  • Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf
  • xfan7p

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smaakpapillen verwennen op de Horeca VAK dagen 2013 in Waregem - Gulden Draak 9000 Quadruple - Kwaremont van ’t vat - St. Bernardus Tripel - Straffe Hendrik Quadrupel



    Horeca VAK dagen 2013 - Waregem

     

    Met het nu komende 6de Brugs Bierfestival (2en 3 februari) in het verschiet
    gaat het bierseizoen 2013 echt van start.
    Geroen en ik konden zo lang niet wachten en zijn verleden week
    naar de Horeca VAK dagen 2013
    in Waregem getrokken
    om onze smaakpapillen wat te laten wennen!

    Op deze kleine maar gezellige horecabeurs waren
    slechts zes bierstanden aanwezig.  Niet veel,
    maar toch vier waar hun bieren onze harten konden veroveren.
    We proefden er enkele klassiekers.
    Klassiekers die nog altijd het degusteren waard zijn
    en waar we als Belgen terecht fier op mogen zijn. 


    Stand 318 : Brouwerij Van Steenberge







     

     


    Gulden Draak 9000 Quadruple – 10,5%  Alc.Vol.
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Koperkleurig bier met lichtbeige schuimkraag

    De neus bied ons een zoete geur van karamel

    De smaak is zoet
    Gekarameliseerde bruine suiker
    Moutige en overrijpe fruitige toetsen (pruimpjes)
    Prettige alcoholwarmte die toch redelijk
    gemaskeerd is.
    Flitsen van Mandarin Napoleon
    Warme fruitige afdronk.
    Volle body.
    Een lekker degustatie bier die gerust een jaartje langer
    in de kelder mag staan.





    Stand 207 : Brouwerij Bavik










    Kwaremont van ’t vat -  7,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik – Bavikhove






    Goudblond helder bier met dikke romige schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutige en licht kruidige neus

    De aanzet is zoet
    Toetsjes van appels
    Prikje citrus
    Gistig
    In de achtergrond een heel klein beetje bitterheid
    De afdronk is licht kruidig en bitter
    Een perfect gebrouwen klassiekertje maar het mocht voor ons
    ietsje meer power gehad hebben.
    Maar voor de vele koersliefhebbers een topper!





    Stand 123 : AB-InBev







    Stand 405 : Brouwerij Sint Bernardus











    St. Bernardus Tripel – 8,0% Alc.Vol.
    Brouwerij St. Bernardus – Watou






    Helder goudblond bier met witte dikke schuimkraag.

    De neus is moutig
    Met toetsen van vers brood.
    Ook fruitige prikkels van banaan.

    Kruidige aanzet
    Licht zoetig
    Gistig
    Met een opkomende lichte bitterheid.
    die het zoete even opzij duwt.
    De kruidigheid (Koriander) blijft zich verder handhaven.
    Kruidige licht bittere afdronk
    Een mooie tripel






    Stand 405 : Kabost - Verdeler Salitos bier - België








    Stand 120 : Brouwerij De Halve Maan












    Straffe Hendrik Quadrupel – 11% Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan - Brugge



    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Sinaas afwisselend met
    Donker fruit

    Der smaak is zoetmoutig
    Donker vruchten
    Overrijp fruit (bananen)
    Warme alcohol
    Zoete espresso
    Stevige body met af en toe
    een lichte bitterheid die de smaak kortstondig wijzigt
    Romige afdronk.
    Aangenaam degustatiebier



    INFO :

    www.Horecavakdagen.be





    30-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleveretien - Hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout - gebrouwen bij De Scheldebrouwerij - Meer







    Kleveretien














    sepia
    herinneringen aan vervlogen tijden
    kaarten
    klavertje vier (tien ?)
    zwart en straf (oei, dacht dat de Sint al weg was met zijn Pieten)
    zwart/wit (bier/sneeuw)
    nog even en dan komt de dooi
    byebye winterellende en winterpracht
    hallo zwarte parel

    Caro
    24 januari 2013















    Na ‘Schuppenboer’ en’ Hertenheer’ is ‘Kleveretien’ het derde bier
    dat ik van hobbybrouwerij ‘Het Nest’ uit Turnhout op deze bierblog bespreekt.
    Ook dit bier werd gecreëerd in hun kleine brouwinstallatie.
    Om het uiteindelijk grootschaliger te laten
    brouwen bij De Scheldebrouwerij.
    Evenals de andere biernamen werd ook deze naam gekozen
    enerzijds als verwijzing naar Turnhout, de thuisbasis van brouwerij Het Nest
    maar Turnhout is ook de stad van de speelkaarten.
    . De naam is het dialect voor klaveren tien.
    Die staat dan ook afgebeeld op het etiket.
    Anderzijds verwijst het cijfer 10 ook naar het alcoholpercentage
    van het bier en naar het tienjarig bestaan van de “Orde van de zatte mus”.
    Dit is een club van vrienden-bierproevers die sinds 2000 samenkomen
    om speciaalbieren te proeven en waaruit later brouwerij Het Nest is ontstaan.

    Zoals u in een vorige reportage kon lezen ben ik geen voorstander
    van verouderde bieren.
     
    Maar dit bier is gewild verouderd en dit smaakt u (in positieve zin).
    Het knipje die de houdbaarheidsdatum aanduid stond tussen 2012 en 2013.
    Bart Cuypers een van de brouwers liet mij weten dat
    het
     bier al minstens twee jaar oud is. Het is nog een flesje van het
    allereerste brouwsel.
    (
    gelanceerd op 23 oktober 2010)






    Kleveretien - 10% Alc.Vol.






    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag.

    Bij het openen van het flesje komt er
    een zwoel en zoet aroma vrij van donker fruit
    Rozijntjes en oude port.

    De eerste slok laat ons verassen door de alcoholwarmte
    Lekker
    hartstochtelijk zoet
    Moutig (Karamel)
    Ook hier smaken van donker fruit
    Chocolade
    omringd door bittere toetsen
    Kruidig
    Een tikkeltje zoethout (niet overdreven)
    Ook een vleugje kaneel
    Zoete afdronk

    Het bier heeft de veroudering van twee jaar oud goed doorstaan.
    Bewaard in goede omstandigheden kan het bier gerust nog twee jaar bewaren.
    Een winterbier met heel veel warmte!
    Kan met gemak een kersenpitkussentje vervangen
    J

     

    Lees ook :

    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout
    Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke

    INFO :

    Hobbybrouwerij Het Nest vzw

     

    Veldstraat 22

    2300 Turnhout

    tel: 0477-78 02 52

    e-mail: bart.liesbet@pandora.be

    website: www.hbhetnest.be

     

    Scheldebrouwerij, Meer



    Met dank aan Caro voor het label tekstje

    23-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter 13 - Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk




    Winter 13



    Die nacht  hadden de sneeuwvlokken zich laag bij laag
    horizontaal opgestapeld.
    Een 15 cm dik  sneeuwtapijt was ’s morgens het witte resultaat.

    Om geen gas-boete te moeten betalen en de postbode een perfecte doorgang
    te verlenen heb ik als zoals elke goede burger mijn oprit sneeuwvrij gemaakt.
    Naar het schijnt zou dit werkje in feite ‘verplichte arbeid’ zijn
    en daarmee in strijd zijn met het internationaal recht.

    Om nog meer aflaten te verdienen heb ik mij zelfs
    opgeofferd om ook de besneeuwde opritten van
    twee oudere buren ijsvrij te maken!











    11u00 in de ochtend.
    Tijd dus voor een opkikkertje
    Ik kon kiezen tussen de  complexe smaak met een rijk gevarieerd
    smakenpalet van een Senseo koffiepad
    of mezelf scherp zetten voor de heerlijke smaak van een
    Cup-a-Soup.
    Nee, als fervent bierfanaat
    koos ik ondanks de koude toch voor een streekbiertje.
    En wat voor eentje! Een bier met de toepasselijke
    naam voor deze tijd,
    “Winter 13” van
    Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk.












    Winter 13 – 8.0% Alc.Vol
    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Geurige moutige neus
    met toetsen van fruit

    De eerste slok is lekker moutig
    Een elegante bitterheid verwend
    mijn smaakpapillen.
    Hoppige toetsen komen nu en dan boven piepen
    De hopbitterheid laat niet los en speelt een
    lekkere hoofdrol in dit biertje.
    Soms toetsjes van noten?
    Het biertje heeft toch iets aards en grassig
    Droge bittere afdronk

    I love it!!

    NB: De gebruikte hoppen Magnum en Cascade zijn van eigen teelt.

     

    INFO :

    Dormaalhof
    Caubergstraat 2
    3150 Tildonk
    België
    tel: + (32) (477) 51 59 91




    19-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verouderde bieren - Regal Christmas - De Podge Belgian Imperial Stout - Speciale Oerbier Reserva 2006 - Stille Nacht 2004 - Westvleteren 12% - Oud Beersel






    Verouderde bieren

     

    Het gebeurt weleens dat we onder de pannen van de Eutropius Proefzolder
    bieren proeven waar de houdbaarheidsdatum al flink is overschreden.
    Vergeten bieren of flessen bewust achtergehouden om aan te tonen
    dat bier evengoed bewaard kan worden dan
    de elite druivendrank die ze wijn noemen.


    Eerlijk!

    Ik hou meer van vers bier.

    Max 2 jaar oud is voor mij de limiet.

    Oxidatiesmaken zijn niet aan mij besteed.




    Regal Christmas (8%Alc.Vol) een Kerstbiertje rond de twintig jaar oud.
    van Brasserie Du Bocq uit Purnode. 
    Bij het uitschenken was er nog een prachtige schuimkraag op het bier.
    Het aroma was muffig en rook naar nat karton. 
    Het bier had een verouderde portosmaak die nog best te degusteren viel.





    Maar bepaalde verouderde bieren kunnen voor verrassingen zorgen. 

    Door ouder te worden gaat ook het rijpingsproces langer duren
    en kan het bier soms een betere (andere) smaak krijgen.

    Ook bieren met een complex smaakprofiel kunnen soms
    door veroudering best aardig uit de hoek komen.

    Ik schrijf ‘soms’!.
    Neem van mij aan dat slechts een heel klein deel van de bieren beteren
    door ouder te worden.
     
    Ook bij wijn is amper 10% van de ganse wijnvoorraad goed
    om een lange tijd bewaard te kunnen worden.








    De Podge Belgian Imperial Stout (10,5%)
    Tweede brouwsel uit 2005 van brouwerij Alvine
    toen nog Picobrouwerij en gehuisvest in Ingelmunster is zo'n bier
    dat lang bewaard en een mooie portosmaak achterlaat.
    Nog een hele mooie schuimkraag bij het uitschenken
    Zoete zwoele geur.
    Ook de smaak is zoet.  Karamel en wat noten.
    De alcohol is duidelijk nog aanwezig.
    De afdronk is zoet en het schuim blijft nog mooi aan het glas kleven.
    Zeven jaar oud en nog lekker.




    Het alcoholpercentage en op welke manier de bieren bewaard
    worden spelen een belangrijke rol.

    Bieren met een alcoholpercentage vanaf 10% hebben meer kans
    dat ze na lange tijd met heel veel smaak nog kunnen gedegusteerd
    worden dan bieren met een lage percentage.
    Een bier met een grote storting aan mout zal later meer smaken voortbrengen
    dan een bier met een kleine moutdosis.
    Daarom bewaard bruin bier ook langer dan een blond biertje

    Maar toch treed er na enige tijd een smaakverandering op. 

    Donkere bieren neigen naar porto te smaken en blonde bieren naar Madeira.
    Hoppige bieren krijgen na lange tijd een kaassmaak.


    Lekker? dat hangt van uw persoonlijke smaak af.
     Met enkele slokken heb ik toch al genoeg.   

    Een 75cl fles wordt moeilijk om volledig uit te degusteren. 

    Want de oude smaak kan algauw beginnen te vervelen?

    Al zijn er hier en daar toch enkele uitzonderingen!







    "Speciale Oerbier Reserva 2006" 13% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.
    Ook hier nog een mooie schuimkraag.
    Het aroma is vrij zurig (Rodenbach aroma)
    De smaak is licht zurig met nog kersentoetsen.
    Ook houttoetsen komen naar boven.
    Best lekker!









    "Stille Nacht 2004" 12% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.

    Het bier bevat geen schuim meer.
    Het aroma is muffig verouderd
    De smaak is zoet, heel zoet
    smaakt naar een zoete witte port







    Westvleteren 12% - 8 jaar oud.
    Toch nog een kleine schuimkraag. Betekent dat er nog een
    klein beetje koolzuur aanwezig is.
    De neus is niet zo fameus meer.
    Stoffig, oxidatie en een soort leeraroma.
    De smaak daarentegen is formitastisch!!!
    Oude portsmaak, rozijntjes
    stroperig zoet maar verduiveld lekker.
    Maar toch zou ik dit bier niet langer bewaren dan 3 jaar!

     

    Bieren die heel lang bewaard kunnen worden zijn
    bieren van spontane (Geuze) en van gemengde gisting (Oud bruin)
    op voorwaarde dat ze bij de bewaring aan bepaalde eisen voldoen.

    Voor een deskundige uitleg zie : http://www.dma.be/p/bier/0_42.htm



     














    Een meer dan 30 jaar oude Geuze van voormalige brouwerij
    Henri Vandervelden .Nu 'Oud Beersel'.

    Muffig aroma

    Aardse smaak

    Een lichte pompelmoestoets (lees lichtbitter) komt piepen maar wordt
    overweldigd door de
    smaak van citroen
    zacht van smaak met nog wat
    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitstekend bewaard

    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar voor kenners en liefhebbers.






    Hier Bernard met een fles Hoeksh Winterbier (9,0%) uit 2004 -
    Brouwerij de Leckere (Nederland)

    De zoete smaak is verouderd en voor mij niet meer drinkbaar.




    Nee, een vol gestapeld kelder met oude bieren oogt misschien mooi
    en kan bewondering opwekken bij andere biervrienden
    maar ik vind het toch jammer van het vele geld die eraan besteed is geweest
    om dan tot de conclusie komen dat veel bieren het
    degusteren niet meer waard zijn.
    Bieren moeten voor mij nog altijd vers gedegusteerd worden.
    tenzij u die oude smaken verkiest boven het lekker moutige en
    het frisse hoppige die eigen zijn aan goed gebrouwen verse bieren.
    Let op! De houdbaarheidsdatum op de fles is enkel een indicatie die de brouwer
    geeft omtrent de kwaliteitsgarantie. Verouderd bier degusteren is zeker
    niet slecht voor de gezondheid!












    12-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.700.000 bezoekers bedankt!!!!







    Ik wil langs deze weg
    de 700.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 800.000

    William








    02-01-2013 om 08:05 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!