Amerikaanse beertasting in Bredene aan zee
Zaterdag laatst werden Geroen Vansteenbrugge , Steven Vermeylen en ikzelf in de namiddag uitgenodigd in Bredene aan zee. Niet om van het geanimeerde strandleven op het naaktstrand te genieten, want daar is het nog helemaal geen tijd voor.
Nee we waren ontvangen bij het inmiddels bekend bierkoppeltje Thierry en Bianca.
Op het programma een tasting van Amerikaanse bieren.
Bieren die ze meebrachten uit hun laatste reis naar Californië.
Ook twee soorten brood om de smaakpapillen te neutraliseren en vier soorten kaas vergezelden het gerstenat.
Doordat ik smorgens reeds een voorzichtige IPA proeverij achter de rug had en savonds nog Geroen ging vergezellen naar een voordracht over Abdijbieren en vooral omdat ik ook nog BOB van dienst was bleef het maar bij aromas opsnuiven en een klein beetje nippen aan dit Amerikaans geweld.
Gelukkig beschikken deze Californische bieren over zoveel aromas en smaken dat mijn neus en smaakpapillen toch verwend werden.
Gastheer Thierry Van Mullem toont ons het eerste biertje
Orchard White 5,7% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Blond helder bier
Met witte schuimkraag
Vlotte koolzuurpareling
De neus ruikt tarwe
en citrus
De smaak is lichtzurig
Citrus
Fris
Kruidig
Smaakte men lavendel ??
De carbonatie was ietsje te veel om diverse smaken te kunnen registreren.
Dorstlessend kan het wel genoemd worden.
Saison Rue 8,5% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Donkerblond tot amberkleurig bier met een mooie witte schuimkop Ook hier is er een vlotte koolzuurpareling
Een lichtzurig aroma Ietsje muffig zonder echt storend te zijn.
Ook hier een fruitig citrusprikje
Zurig met een licht bitter achtergrond
Soms proeft het als een jonge malse geuze
De Brettanomyces laten zich af en toe smaken
Lichte alcoholtoetsen die duidelijk naar boven komen in de nasmaak.
Droge afdronk
Toch redelijk hoog in Alcoholprocent voor een saison.
Dus opletten!!
Wee Heavy Scotch Ale 10% Alc.Vol. AleSmith Brewing Co.- San Diego CA.
Donker bruin bier met een beige schuimkraag
De neus laat ons karamel ruiken
Noten
En tikkeltje vanille
Vijgen
En toetsje van boter
De smaak is licht zurig
Donkerfruit
Rokerig
Bittere toetsen zorgen voor evenwicht
Ook malse toetsen van zuivel
De alcoholwarmte proeft ge duidelijk
Heel lekker biertje om te genieten
Bierreporter Steven Vermeylen in actie.
Van links naar rechts : Steven, Thierry en Bianca (de nieuwe glaasjes aan het afdrogen) en Geroen
Oaked Arrogant Basterd Ale 7,2% Alc.Vol. Stone Brewing Co. - Escondido CA.
Donkerbruin-rood bier met gebroken witte schuimkraag
Hoppige neus
Pompelmoes
Karamelmout
De smaak is onmiddellijk bitter
Typisch Amerikaans
Geen karamel meer te smaken in tegenstelling tot de neus
Smaaktoetsen van eik.
Maar dit is ook alles.
Een bier met een smaak die strak rechtlijnig is
Zonder al te veel nevensmaken.
Voor de echte freeks
Port Brewing Older Viscosity 12% Alc.Vol. Port Brewing - Lost Abbeye San Marcos CA.
Zwart bier met licht bruin schuim
Het aroma is meteen zwoel
De neus snuift vanille
Whisky toetsen
Heerlijk
De eerste slok is de smaak van karamel
Ook toetsen van noga (amandelen)
Chocolade laat zich ook opmerken
Ook prikkels van cacao
In de achtergrond speelt de hopbitterheid
met het smaakpalet gretig mee.
Dit zijn smaken en aromas naar mijn hart.
Een heerlijk bewust verouderd biertje
Lagunitas Olde GnarlyWine 11% Alc.Vol. Lagunitas Brewing Co. Petaluma CA.
Donker oranje koperkleurig bier
zonder schuimkraag
Een geurig hoppigaroma
Toetsen van vijgen
Lichte alcohol
De eerste smaak is zoete mout
Mooi in balans gebracht door de bitterheid
Karamel eist zijn deel op
Ook chocolade toetsen beïnvloeden de smaak
Fruitprikkels zorgen voor complexiteit
Over het algemeen zoet
Maar toch een lekkere Barley wine of is het Gnarly Wine?
De zes lege bierflessen poseerden nog gewillig voor een groepsfoto.
Een geslaagde namiddag. En wat is er mooier dan biertjes proeven, ontdekken en genieten. Een praatje maken over ditjes en datjes met mensen die dezelfde passie delen.
Bedankt Thierry en Bianca
25-02-2010 om 23:13
geschreven door William Roelens
|