| 
 Stadsbrouwerij Gruut - Gent
 
 
 
 Ik ben blij dat ik voor deze fotoreportage een artikel mocht gebruikendie onlangs afgedrukt werd in het Nederlandstalige biervakblad De Zytholoog.
David Le Roy, de schrijver van het artikel is een goede vriend. Hij is historicus en ondervoorzitter van zowel BLES als Zythos.
 
 Samen met Geroen Vansteenbrugge (gekend voordrachtgever over bier) trok ik zaterdag laatst
 naar Gent voor een bezoek aan Stadsbrouwerij "Gruut". We werden ontvangen door de charmante Annick (Nicky) De Splenter. Ook schrijver David Le Roy vervoegde het gezelschap. 
 
  Stadsbrouwerij Gruut.
 Bemerkt op het achterste spandoek de afbeelding van de gruut
 Een munt in de tijd van keizer Karel waarmee
 de accijnzen werden betaald.
 
 
 
 
 
 
 Net als elke grote stad kende Gent een rijke brouwerijtraditie. Beginnend met de eerste brouwerij, die van de abdij van St-Baafs,
 kende de stad een schommelde aantal brouwerijen.
 Rond 1900 waren er in de Arteveldestad ongeveer 100 brouwerijen.  Eén voor één moesten die de deuren sluiten. In de jaren 70 gingen de laatste 2 grote brouwerijen (Meiresonne en Excelsior) dicht.
 We waren dan ook aangenaam verrast toen we hoorden dat daar
 (op kleinschalige schaal) verandering in komt.
 Aan de grote Grote Huidevettershoek (bij het sportcomplex Ucon aan het Zuid)  komt een brouwerij-brasserie. 
 
  Het zwarte gebouw gelegen op het eind van de grote Grote Huidevettershoek
 bij de Muinkschelde is de Stadsbrouwerij Gruut.
 Het ligt tussen de Zuid en de Kouter.
 
 
 
 
 
 De Gentse Stadsbrouwerij GRUUT is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.
 De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem.
 Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar
 deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over.
 
 
 
 
 
  Annick De Splenter, de lieve dame tussen
 David Le Roy en Gerroen Vansteenbrugge
 
 
 
 
   Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen
 met kruiden (gruit of gruut) ipv hop.
 Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo
 een bier eruit zou moeten zien.
 Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT)
 werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling.
 Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid
 en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
  
 
 De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut.
 De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
 
 
  De compacte brouwinstallatie
 
 
 
 
 De brouwinstallatie is gekocht bij  en geïnstalleerd door CoEnCo
 en laat toe om 2 maal 250 liter te brouwen.
 Dit kan doordat er in het rechtse deel onder de filterkuip een wachttank is voorzien.
 Na het maischen in de linkse ketel wordt er overgepompt naar de filterkuip.
 De wachttank onder die filterkuip maakt het mogelijk om na het overpompen
 reeds te starten met een 2de  beslag.
 Nadat dit 2de beslag in de filterkuip is, pompt men het wort in de wachttank
 terug over naar de linkse tank die nu dienst doet als kookketel.
 Op die manier kan je 2 brouwsels realiseren in 10 à 12 uur.
 Het zou de bedoeling zijn om 2 maal per week te brouwen (10 hl in het totaal). De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst onder een tussenverdiep. Indien nodig kan de lagercapaciteit nog worden opgevoerd.
 
 
 
  
 
 
 
  De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
 onder een tussenverdiep.
 
 
 
 
 Momenteel worden naast de blond, ook een wit en een amberbier gecommercialiseerd. Deze bieren bevatten wel hop.  Er zitten nog 2 andere bieren in de pijplijn.
 Natuurlijk is een installatie van  250 liter onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat de grotere volumesbij Bavik worden gebrouwen (150 hl per keer) en gebotteld.
 Zo worden de bieren al een jaar naar Amerika geëxporteerd en waren ze ook al in sommige drankenhandels te krijgen.
 Bij Bavik wordt voor het brouwen van de Gruutbieren een eigen gist
 en aangepast water gebruikt.
 Uiteraard gebruikt men ook bij Bavik kruiden ipv hop.
     De productie in Gent dient enkel voor de brasserie zelf en voor enkele cafés in het Gentse die het bier op vat willen.
 
 
  Annick De Splenter tapt voor ons een blonde Gruut van 't vat.
 
 
 
 
 Dat de brouwster gruutste plannen heeft merk je aan het feit dat er veel energie en middelen in het ontwerp van o.a. het glas
 en de bierkaartjes zijn gestoken.
 Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
 rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
 Een anamorfose is een vertekende afbeelding,
 die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of
 onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.
 Dat is een techniek uit de Middeleeuwen om erotische scènes te bekijken.
 In dit geval een bevallige dame.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
  Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
 rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
 In dit geval een bevallige dame.
 
 
 
 
 
 Mooi om naar te kijken, maar natuurlijk zijn we vooral geïnteresseerd in de inhoud. Er werd bewust gekozen voor lichte toegankelijke bieren
 (Wit 5%, blond 5,5% en amber 6,6%).
 Vooral de blond trok de aandacht.
 
 
 
 
  
 
 
 Terwijl we het laatste jaar vooral nieuwe hoppige bieren het levenslicht zagen,
 kregen we nu iets helemaal anders.
 In de aanzet proef je een (kruidige) bitterheid, het mondgevoel (en de geur) is licht kruidig,
 de afdronk is vrij kort, misschien logisch zonder (hop) nabitterheid.
 Al bij al een fris soepel bier in een gezellige omgeving.
 Om het op zijn Gents te zeggen: vree wijs.
 Tekst : David Le Roy.
 Waarvoor dank
 
 
 
 
  Een prachtige schilderij van de Gentse groep "De Vrije ruimte" geeft
 een zicht op een gelagzaal.
 Bekenden op het schilderij zijn :
 Burgemeester van Gent Daniël Termont en theaterdame Pascale Platel
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 De brouwinstallatie is geïntegreerd in hetzelfde pand als het café.
 En dit maakt het zo leuk aan brouwerij Gruut. U kan er een biertje drinken met zicht op de brouwinstallatie.Een hapje eten met de moutzakken als gebuur.
 
 
 
 
  Een hapje eten naast de moutzakken.
 Waarom niet?
 
 
 
 
 
  
 
 
 
  Een piano onder het bovenste verdiep verbergt
 enigszins de gisttanks en lagertanks.
 Bij warm weer kan de pianist verfrissing zoeken in het kleine waterkanaaltje.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  Het bovenverdiep met bovenaanzicht op de brouwinstallatie
 
 
 
 
 
  
 
 
 
  Gezellig hoekje met de uren wanneer de boot naar
 het Baudelotpark afvaart
   
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  Stilleven :
 Boek 100 x proeven van Straffe Streekbieren met Gruutglas
 
 
 
 
 
 
  vlnr : David Le Roy, Geroen Vansteenbrugge, Annick De Splenter
 en ikke met een lekkere Gruut Blond
 
 
 
 
 
  Neen geen Griet maar een Gentse Gruut in een reuzeglas op de toog
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  Deze originele herentoiletten dateren van toen het pand nog
 "Café Igor" noemde
 Het werd in de tijd opengehouden door Tania Brusselmans echtgenote van schijver Herman
 
 
 
 
 
  
 
 
 Gruut Gentse Stadsbrouwerij Grote Huidevettershoek 10 9000 Gent 
  17-12-2009 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |