Ambachtelijke
suikerbakkerij en brasserie JAN VAN GENT in Kerselare (Oudenaarde) viert 200ste verjaardag met lancering
van nieuw degustatiebier
Ik had er al
meermaals voorbij gereden telkens als ik richting Brakel moest, maar nooit
gestopt. En nu kreeg ik een
uitnodiging om de voorstelling van een nieuw bier bij te wonen. Toen ik de
Ambachtelijke suikerbakkerij en brasserie Jan Van Gent betrad dacht ik toen,
verdorie hier moest ik indertijd toch eens halt gehouden hebben!
 Jan van Gent : Tearoom, Brasserie, Suikerbakkerij, Snoepwinkel enz... Een plaats om deze zomer zeker eens met een bezoekje te vereren!
Jan Van Oudenaarde. Een heerlijke
nieuwkomer in het Oudenaardse bierpatrimonium
Tekst Marc Honnay
(Oneyenko)

JAN VAN GENT, in de Vlaamse Ardennen alom bekend als artisanale confiserie, tea-room en brasserie, is een pittoresk en origineel icoon dat deel uitmaakt van het gastonomische- en volkspatrimonium van Vlaanderen en van Oudenaarde in het bijzonder.

Dit jaar viert JAN VAN GENT zijn 200ste verjaardag! Twee eeuwen volksgeschiedenis, ambachtelijk vakmanschap en authenticiteit die de aanleiding zijn voor de lancering van een aantal primeurs. Na de Oudenaardse Babbelaar en de Babbelaarsjenever is het nu de beurt aan een fijn brouwsel dat de naam Jan Van Oudenaarde draagt.
 De Jan Van Gent is voorzien van een leuke en gezellige terras!
Oud
huis sedert 1812...
Jan Van Gent was oorspronkelijk een rondreizend kraam
dat sinds 1812 op Vlaamse kermissen en bedevaarten peperkoek en snoepgoed te
koop aanbood. In 1932 vestigde het kraam zich definitief in Kerzelare nabij
Oudenaarde. Mede door de befaamde lekkies
- een babbelaar die vandaag nog door Jan Van Gent volgens het oorspronkelijk
recept wordt gemaakt werd Jan Van
Gent de smulattractie bij uitstek
voor alle bedevaarders die zich elk jaar tijdens de maand mei traditiegetrouw naar
de kapel Onze Lieve Vrouw Maria van
Kerzelare begaven om er de goddelijke diensten en missen bij te wonen.

 Voor sommigen misschien een beetje kitscherig,
maar toch aangenaam om er te vertoeven.
 De Suikerbakkerij Al het snoep is gemaakt volgens traditionele recepten. Gekookt in koperen pannen en op open vuur..
Max Consael, zelf een afstammeling van de eeuwenoude foorkramersdynastie Max, nam begin de jaren zestig de zaak over. Hij beperkte de uitbating van het kraam niet langer tot de jaarlijkse tijdelijke plechtige novenen, maar bouwde de Jan Van Gent uit tot een heus familiebedrijf dat het hele jaar door het trefpunt is geworden van liefhebbers van authentieke lekkernijen en warme gezelligheid.
 Max Consael op zijn werkvloer
 Het snoepwinkeltje heeft een uitgebreid aanbod aan suikerwaren. Lekkies, Oudenaardse bierbollen, Gentse kriekspekken, Artisanale torsaden, vlierbollen enz..

Viering
met primeurs
Generaties, jong en
oud, kwamen en komen vandaag nog naar de Jan Van Gent om er een gezellig en
heerlijk moment te beleven. En het verhaal duurt al 200 jaar. Daarom laat Jan
Van Gent de viering van die eeuwenoude traditie niet zomaar aan zich voorbijgaan.
Tweehonderd jaar, dat moet je markant vieren.
Zo besloot de familie Consael om
voor de gelegenheid uit te pakken met een aantal primeurs. In december werd de
Oudenaardse Babbelaar gelanceerd. Het speciaal gecreëerd snoepgoed is een
variante van de legendarische lekkie, maar iets malser en met een zachte
koffiesmaak. De Oudenaardse Babbelaar kent nu al een opmerkelijk succes. Ook de
dienst toerisme van de stad Oudenaarde keurde de snoeperij met overtuiging goed
om deel uit te maken van het representatief assortiment van Oudenaardse
specialiteiten.
 In de tearoom kan u op elk uur van de dag genieten van een uitgebreid aanbod van wafels, pannenkoeken, roomijs en andere lekkernijen!
Het unieke aroma van de Oudenaardse Babbelaar vormde meteen ook de basis voor een nieuwkomer in het assortiment jenevers van Graanstokerij Braeckman. Het smeuïg en subtiel drankje werd met enthousiasme onthaald, is vandaag opgenomen in het standaard productengamma van de Oudenaardse Graanstokerij Braeckman en is nationaal verdeeld in de drankenhandel en de horeca.
 Een plaatsje waar de kinderen waarschijnlijk dol op zijn

 In de Brasserie kun je genieten van een tal van seizoen gerechten.

 Jan van Oudenaarde, een (h)eerlijk gehopt biertje voor De Jan van Gent. Receptuur van Dany De Smet, gebrouwen in de Proefbrouwerij;
Amberblond...
Nu is het de beurt
aan een bier om het typisch ambachtelijk karakter van het eeuwenoude huis Jan
Van Gent hoog in het vaandel te dragen. Jan Van Gent? Jawel, er bestaat een
bier dat dezelfde naam draagt. Het werd in de loop van vorige decennia
gelanceerd door brouwerij Liefmans. De welgekende Oudenaardse brouwerij werd
echter in 2008 overgenomen door Duvel Moortgat die besloot om het bier met de
zeevogel op de etiket niet meer te produceren.
 Brouwer Dany aan het werk tijdens de persvoorstelling
Bierfirma 'Brouwerij Slaapmutske', die vanaf het begin bij het huidige bierproject betrokken is en het Kerselaars etablissement Jan Van Gent besloten dan maar een compleet nieuw bier te creëeren dat de niet minder gepaste naam Jan Van Oudenaarde zou dragen. Dany De Smet, brouwmeester en productontwikkelaar van Bierfirma 'Brouwerij Slaapmustke' vervaardigde vakkundig een aantal brouwsels die hij tijdens boeiende proeverijen combineerde om zo samen met een aantal geprivilegieerde beslissers tot het finaal product te komen. Jan Van Oudenaarde was geboren: een mooi amberblond bier, met een alcoholgehalte van 8% volume, stevig en fris tegelijk, volmondig en met een zachtbittere afdronk. Een prachtig resultaat! Het bier werd gebrouwen in de Proefbrouwerij.
 vlnr : Brouwer Dany De Smet, Eigenaar en uitbater Max Consael en PR man Marc Honney (Oneyenko) toosten op het succes.
Het
recept
Dany De Smet: Jan Van Oudenaarde is gemaakt volgens de trend die er
naar streeft om vernieuwend te zijn met klassieke ingrediënten: terwijl de
meesten nu zweren bij de meest exotische hoppen keren wij terug naar traditie.
Een traditie die past in de cultuur en de geest van het ambachtelijk bedrijf
Jan Van Gent. Daarom wordt er voor het bier Jan Van Oudenaarde gebruik gemaakt
van een traditionele engelse natuurhop (variëteit: Challenger). De vernieuwende
toetst komt van de toepassing van dry-hopping, wat nu bijzonder in is en
eigenlijk als het ware uitgevonden werd door de Trappisten van Orval. Dit
maakt dat de Jan Van Oudenaarde een smaakvol degustatiebier geworden is met een
volle, moutige smaak, een zachtbittere
afdronk en een bloemig en zeer rijk hoparoma
 Zonder woorden...
Collega Johny De Vriese (DataPres - Oudenaarde) Geniet van een Jan van Oudenaarde.
 Gezondheid en welkom in de Jan van Gent!!
Nog meer op het
programma
Ongetwijfeld wordt de
200ste verjaardag van Jan Van Gent grondig gevierd. Het evenement
verdient immers een ruime weerklank bij de bevolking uit de streek, maar ook in
heel Vlaanderen. Binnenkort verschijnt het boek Een vleugje Vanillesuiker dat
helemaal gewijd is aan de geschiedenis en aan het reilen en zeilen van het
ambachtelijk bedrijf. Klanten zijn uitgenodigd om lid te worden van De
Vrienden van Jan Van Gent en deel te nemen aan verschillende activiteiten en
bijeenkomsten. Ook de stad Oudenaarde verleent haar medewerking om aan het
programma een officieel karakter te geven. Het college van Burgemeester en
Schepenen van de stad staat mede in voor een verjaardagsdagsplechtigheid die op
22 april zal plaatsvinden in de Volkszaal van het stadhuis. Ter plaatse wordt dan
ook een tentoonstelling geopend die terugblikt op de geschiedenis van Jan Van
Gent en zal het boek Een vleugje Vanillesuiker aan het publiek worden
voorgesteld. Tekst : Marc Honnay (Oneyenko), waarvoor dank

Voor meer info, surf
naar
www.janvangent-oudenaarde.be
www.slaapmutske.be
www.oudenaarde.be
10-04-2012 om 00:00
geschreven door William Roelens
|