NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezellige verticale proeverij in de Pado

    Voske en ik kijken er altijd verlangend naar uit wanneer er weer een ruibeurs voor bierattributen plaats vind op de Campus “De Reynaert” in Tielt. Deze school heeft haar adres in de stationstraat. 
    En het moet wel lukken zeker dat ook Taverne “De Pado” in diezelfde straat gevestigd is!

    Telkenmale er een meeting plaats vind gaan we na de beurs met hetzelfde groepje vrienden een beetje culinair genieten in deze uitstekende taverne en biercafé.  Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=118


    Zoals gewoonlijk hadden de uitbaters Patrick en Dominiek onze stamtafel dicht tegen de toog weer op voorhand gereserveerd.

    Ditmaal stond er een  salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette op het menu.

    Tappas bar  “De Pado” is niks voor niks Orval Ambassadeur.  Met een bijpassende trappist Orval namen wij mannen dit gerecht voor onze rekening.

    Onze vrouwelijke wederhelft koos voor een toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje.  Als biertje kozen ze voor een heerlijke Moinette van Brasserie Dupont.



    Toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje met een heerlijke Moinette


    Salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette
    en hoe kan het anders een lekkere Orval

     


     

    Als toetje achteraf hadden Patrick en Dominiek voor ons nog een kleine verrassing in petto.

    Een 75cl fles en een 33cl flesje met als inhoud het eerste proefbrouwsel - 30 liter - van de Halleschelle (de naam bestond toen nog niet eens).  Het proefbrouwsel werd twee jaar geleden gebrouwen.  Om precies te zijn op 15.08.2004 tijdens de Tieltse stationsfeesten buiten op straat voor de taverne.


    De storting van de mout

        
    Glenn en Dominiek in actie.
    Bemerkt rechts hoe simpel een hoppegift is !!
    (foto's 2004)



    Naast de twee biertjes plaatste Dominiek nog een proefglas bij met het jongste brouwsel van Halleschelle.



    Drie Halleschellen naast mekaar
    Links : Eentje uit de 75cl fles
    Midden een verse Halleschelle
    Rechts, eentje uit een 33 cl flesje


    Als eerste proevertje de Halleschelle uit de grote fles.  Het eerste aroma was niks.  Daarna een lichte fruitgeur

    Koriander en toetsen van zoethout – anijs.  Het bleef in uw gehemelte rondhangen.

    Zeer droge afdronk.

    In het eerste brouwsel werd toen 40 gr Koriander ingedaan op de xml:namespace prefix = st1 />30 liter brouwsel.

     

    Het proefglaasje met de Halleschelle uit de 33cl fles was van meer schuim voorzien

    Aroma’s van rode sinaasappel, overrijpe banaan.  Heel diep een licht wrange bitterheid te bespeuren.

     

    De verse Halleschelle tenslotte is natuurlijk veel aromatischer en komt frisser over. 
    Een kruidentuiltje van Koriander.

    Voor de liefhebbers.
    zie bespreking Halleschelle : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=118


    Patrick kijken en vergelijken.
    Hoe leuk een bierhobby kan zijn

    27-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een biertje proeven die in België geen biertje is. - Glutaner

    Goed nieuws voor mensen die lijden aan coeliaci.
    Glutenallergie of coeliaci is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten.
    Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe.
    Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver.
    Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen

    De meeste granen worden bij het brouwen van bier gebruikt.
    In feite kunnen coeliaci patiënten nooit geen biertje drinken.

    In samenwerking met Glutaner BV uit Venray (NL) heeft brouwerij Huyghe
    enkele maanden geleden een biertje gebrouwen die glutenvrij is. Nl. Glutaner Premium.
    Huyghe gebruikte Sorghum, teff en rijst als grondstoffen voor deze Premium pils.
    Teff is een oeroude graansoort oorspronkelijk geteelt in Ethiopië.
    Sorghum wordt ook sorgo, durra, kafferkoren, kafir genoemd en behoort tot de grasfamilie.
    Sorghum wordt gebruikt als voedsel, veevoer en de productie van alcoholische dranken (Kafirbier).

    Maar.... een bier volgens de Belgische brouwers en de Belgische wetgeving  mag maar als een bier erkend worden  als het uit 66% gerst of tarwemout bestaat.
    Zo dus mag Glutaner in België als geen bier beschouwd worden.
    Zo vind je op het etiket geen enkele verwijzing naar pils of bier.

    En nu de proefnota's

    Glutaner Premium - 5,2 % Alc.Vol.
    Brouwerij Huyghe




    Blond , kristalhelder bier.
    Witte schuimkraag die nogal snel verdwijnt.
    Het bier ziet er niet zo smakelijk meer uit.
    Zonder schuim en weinig koolzuur lijkt het een plat biertje

    De weinige aroma's zijn van mout en gist

    De smaak is licht zurig.
    smaak van desem.
    Achteraf een lichte bitterheid te bespeuren
    bij momenten denkt ge dat ge appelsap drinkt.
    De nasmaak blijft zurig.
    Een bier niet geheel naar mijn smaak.



    Ondanks dat Glutaner aan de eigenschappen van bier voldoet (bitterheid, schuim, gisting, kleur en brouwproces), mag het toch geen bier genoemd worden in België.


    Kristalhelder (waarschijnlijk door de rijst).

    Glutaner mag geen bier genoemd worden.
    Misschien maar best.  Want smaak en uitzicht zijn eigenlijk geen bier waardig.
    Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het van brouwerij Huyghe en Glutaner BV
    een lovenswaardig initiatief is om
    coeliacipatiënten de mogelijkheid te geven om toch te kunnen genieten van hun biertje.

    http://www.glutaner.com/
    http://www.delirium.be/

    25-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs

    Beste bezoekers.  Kennen jullie brouwerij "De Ranke" uit Dottenijs (Dottignies)?  Neen?
    U hoeft er niet voor beschaamd te zijn want u bent niet alleen.  Eigenaardig maar waar, maar brouwerij De Ranke is beter gekend in het buitenland dan in zijn eigen bierland België.
    België het land van het bier met het beste gerstenat van de wereld!! 
    Dat verkondigen we toch als we met vakantie in het buitenland zijn?
    Maar een brouwerij uit Dottenijs met West-Vlaamse roots en met uitstekende Karakterbieren die kennen we jammer genoeg niet.  Hoe is het mogelijk?
    Ergens is het een beetje normaal.  De Ranke en andere kleine brouwers beschikken niet over zoveel kapitaal om op welk gebied publiciteit te voeren dan bvb. Interbrew.
    Onze kleine Belgische brouwerijen zijn ook niet te vinden in de publiciteitsblokken op TV. 
    Daarom wil ik jullie met deze bierblog kennis laten maken met deze kleine brouwers en hun grote bieren.  Het zijn trouwens zij die kleur geven aan het Belgisch bierlandschap.

    Een fotoverslag van een leuke en boeiende namiddag.
    Bedankt Nino en Guido

    De bieren Guldenberg, XX-Bitter, Pére Noël en
    Kriek De Ranke zullen later afzonderlijk besproken worden

    Brouwerij "De Ranke"

    Maatschappelijke zetel
    Brugstraat 43, B-8560 Wevelgem
    Tel/Fax +32(0)56 41 82 41

    Brouwerij
    Rue du Petit Tourcoing 1a - Dottignies




    Zoveel schoonheid heb ik nooit gezien.
    Kriek "De Ranke"


    Een lekker bitter Kerstbier
    Pére Noël


    De wikkel en de brouwerij


    Brouwer Guido bij zijn vertouwde brouwkuip


    Stilleven uit de Bottelarij


    Brouwer Nino en de uitleg over het te proeven bier


    Om de smaakpapillen weer op orde te brengen

    Voor een grotere fotoreportage klikt op onderstaande foto

    24-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maar uit de kast - Een Ronsischen Dubbel.

    Mocht brouwerij Jawadde nog bestaan hebben dan zouden zij waarschijnlijk de Ronsischen Dubbel gebrouwen hebben.  Ronsischen dubbel is naast de tripel een streekbiertje uit Ronse.  Jammer genoeg stopte deze brouwerij haar activiteiten in 1996 na amper drie jaar activiteit.

     

    De eer om dit streekbiertje te brouwen komt toe aan Dany De Smet van bierfirma “Het Slaapmutske” uit Melle.  Hij ontwierp het recept.  Hij laat het bier brouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.
    http://home.tiscali.be/slaapmutske/
    http://www.proefbrouwerij.com/


    Zo maar uit de kast gehaald.  Een Ronsischen Dubbel

    Ronsischen Dubbel 7,4 % Alc.Vol.
    Bierfirma Slaapmutske

    Donker bruin biertje met beige schuimkraag.
    het eerste aroma is dit van zoete alcohol.
    caramelgeurtjes prikkelen de neus.

    en dan de eerste slok is een verrassing.
    u verwacht het zoete maar integendeel.
    de eerste smaken zijn van zoethout en kruiden.
    Het zoethout (drop) overheerst lichtjes het bier.
    het heeft een warm mondgevoel.

    Het is een bier die niet iedereen meteen zal lusten.
    Anderen zullen het adoreren.
    Toch een biertje met karakter.
    Een Slaapmutske waardig.

    19-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maredsous Tripel in het rechter gedeelte van de abdij.

    Het verschil tussen een toerist en een pelgrim is waarschijnlijk het duidelijkst als u de abdij van Maredsous bezoekt.  De pelgrims gaan de stilte van de abdij opzoeken en trekken naar het linker gedeelte.  De toerist zoekt onmiddellijk het ontvangst gedeelte op.  Daar kun je de lekkere kaas en het heerlijke bier van Maredsous proeven.
    Omdat een zinnetje uit de regel van Sint-Benedictus zegt :
    "Alle gasten die aankomen moeten ontvangen worden als Christus zelf"
    zijn we na het linker ook naar de rechter vleugel van het abdijencomplex  gestapt.
    Een Maredsous Tripel zagen we wel zitten.

    Het abdijbier Maredsous wordt gebrouwen door brouwerij Moortgat uit Breendonk. 
    Sedert  1963 vertrouwd de Benedictijnerabdij van Maredsous de productie en commercialisering van de befaamde Maredsous-bieren toe aan Duvel Moortgat. De paters blijven wel tot op vandaag een strenge controle uitoefenen op de recepten en kwaliteitsnormen van hun bieren.

     


    Enkele sfeerbeelden van het rustige gedeelte van de abdij.
    We voelden ons een beetje Pelgrim.



    Maredsous Tripel 10% Alc. Vol.
    Brouwerij Moortgat - Breendonk

    http://www.duvel.be/pages/home.aspx?culture=nl&pageid=home


    Deze lekkernij bevond zich in het rechter gedeelte van de abdij.

    Een oranje amber kleurig biertje
    Dikke witte romige schuimkraag.

    Aroma's van alcohol
    fruit : overrijpte banaan

    De eeste smaak is dit van een zwaar bier.
    Een warm mondgevoel.
    Gistsmaakje
    fruitige toetsen van banaan en/of perzik.
    Een mooi evenwichtig bier.

    Het best is naar een glas vragen want ze schenken het bier normaal uit in stenen potten.
    Het heeft zijn charmes maar ik zie graag een biertje in al zijn glorie.

    Als ge bij de terugweg met de wagen nog de vallei van de Molignée
    moet doorkruisen is het best dat ge er maar eentje drinkt.
    Zeg dat het een toeristische pelgrim gezegd heeft.

    http://www.maredsous.be/index.php?home&L=1

    18-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacholdus op de meer dan geslaagde BLES Happening

    Een Bierfestival waar we altijd verlangend naar uitkijken is de BLES Happening in Zottegem.
    (BLES staat voor De Bierliefhebbers van de  EgmontStede)
    Het jaarlijkse nieuwe BLES bier, de sfeer, de talrijke brouwers en de sympathie die de Oost-Vlamingen uitstralen maken van deze gebeurtenis altijd een heel groot feest.
    Dit jaar was het niet anders en het was terug een schot in de roos.
    22 brouwerijstandjes, eethoekje, Bacholdus het nieuwe BLES bier 2006, interessante bezoekers. Dit alles maakte deze avond weer zo boeiend.
    http://www.bles.be/

     

      

      
    Enkele leuke beelden. (voor een fotoreprtage zie onderaan deze rubriek)

    Het nieuwe BLES bier
    Bacholdus - 6,6 % Alc.Vol.
    Brouwerij Alvinne
    http://www.alvinne.be/




    De naam "Bacholdus" komt van Bachus de God van de wijn en Sint-Arnoldus de patroonheilige van de brouwers.
    Waarom de God van de wijn  met dit bier te maken heeft is eenvoudig.
    Het bier bevat een % sap van de blauwe druif. Vandaar de naam Bacholdus.

    Het is een donkerblond biertje
    met een witte fijne schuimkraag.

    De eerste aroma's zijn die van gist.
    Ook lichte hoppetoetsen.
    enkele vluchtige geuren doen denken aan een wit biertje

    De smaak is iets zurig.  Citrus.
    lichte prikkeling op de zijkanten van de tong
    Weinig bitterheid te bespeuren.
    Het bier drinkt fris.

    Voske en ik  hebben er enkele kleine Franse Muskaat druiven bij gesnoept en ik moet zeggen
    dat het perfect te combineren valt.  De zoete smaak van de druif en het bierzuurtje.

    Het bier werd ontworpen door Bart Camijn (Brouwer bij De Ryck)
    en Glenn Castelein (brouwer bij Alvinne)
    Niet het beste BLES bier maar toch terug een gedurfd initiatief.
    En dat hebben we graag.

    Voor een fotoreportage van dit evenement klikt op onderstaande foto.

    <
    Powered by Telenet Foto
    <

    16-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zeer oude caracole uit Namen.

    Wat ik eerst wil vertellen is, dat alle bieren het liefst vers gedronken worden.  Bepaalde bieren worden beter met een paar maanden te liggen. Sommige tot een paar jaar.  Dat hangt van uw persoonlijke smaak af.

     

    Maar als bierproever ben je altijd nieuwsgierig naar een bier van meer dan 10 jaar oud.  Wetend dat er oxidatie (een verouderingssmaak) zal opgetreden zijn.  Dit kan gebeuren na 5 jaar,  bij sommige bieren pas na 10 jaar.  De smaak is dan zoals Porto (bij donkere bieren) of Madera (bij blonde bieren).

    Het is altijd leuk zo’n bier te proeven.  Maar eentje is meer dan genoeg.

    Let wel, de verouderde smaak is altijd beter bij bieren met een % van meer dan 8 Alc.Vol.

     

    Bij het bezoek aan het proeflokaal van Brasserie “Caracole” in Falmignoul dicht bij Dinant konden we een oude Caracole proeven van in de tijd toen de brouwerij in Namen gevestigd was.   Ik schat een bier van ongeveer 15 jaar oud.


    Brasserie Caracole in het prachtige dorpje Falmignoul.


    De naam "Caracole" is geïnspireerd op de bijnaam van de inwoners van Namen.  Ze worden trage slakken genoemd. De "caracole" is trouwens het embleem van de Waalse hoofdstad.

     
    Het is er of de tijd is blijven stil staan.
    Links de oven om de brouwketel te verwarmen.  Hier wordt er nog met hout gestookt.
    Rechts de oude moutmolen.

     
    De gelagzaal.  Uw ogen moeten even wennen aan de duisternis
    bij het binnenkomen.


    En kijk een Brugse brouwer op bezoek bij de Waalse collega's!
    De sympathieke Johan Brandt van brouwerij "De Regenboog".



    La Caracole Brune - 7 % Alc.Vol.
    15 jaar oud.  Toen de brouwerij nog gevestigd was in Namen.


    Nostalgie in een groene fles.

    Het bier heeft een dieprode kleur zoals een Pinot Noire.
    Heel eventjes schuim dat onmiddellijk verdwijnt.

    Aroma's en smaak zijn zoals een porto.
    Geen volle smaak daar is de Alc % te laag voor.
    Maar het is nog perfect drinkbaar.
    Eentje is echter meer dan genoeg.

    We kunnen natuurlijk oud bier niet vergelijken met oude wijn.
    Maar een ouder bier is nog drinkbaar en zeker niet gevaarlijk voor de gezondheid
    zoals veel mensen denken.
    Er is natuurlijk een smaakevolutie.  Bij het ene bier al beter dan bij het ander.
    Vind u in uw kelder een flesje terug met een alc % van 8 of meer proef er maar eerst even van
    vooraleer het weg te gieten.
    U zal verwonderd zijn welke smaken uit het flesje uw smaakpapillen kunnen strelen




    BRASSERIE LA CARACOLE - MR TONGLET & MR DEBRAS
    Côte Marie-Thérèse, 86 - 5500 FALMIGNOUL
    Tél : 082/74.40.80 - Fax : 082/74.52.38

    10-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hemel verdienen in de Hemelpoorte te Rekkem

    Ze zeggen dat ge uw Hemel moet verdienen om er in te komen. 
    Het is niet altijd gemakkelijk om dit voor mekaar te krijgen.  Een eenvoudige tip om toch maar een zitje in het hiernamaals te verwerven is via “De Hemelpoorte”.
     
    Zeg nu zelf, eenvoudiger kan het niet.  U moet er zich wel naar Rekkem voor verplaatsen.

    Café “De Hemelpoorte” is eigenlijk niet zo makkelijk te vinden ware het niet dat Pierre de sympathieke uitbater over een enorme lach met veel decibels beschikt.  Zo kunt u zich al beter oriënteren als u in de nabijheid bent.

    Waarom is de Hemelpoorte zo bijzonder? 

    De oudste broer van uitbater Pierre Gallant is niemand minder dan Marc Gallant.  De vroegere vader abt van de Trappistenabdij "De Achelse Kluis".  Hij kwam in 1994 via Orval in Achel terecht.  Eerst als Superior en een jaar later als Vader Abt.  Onder zijn impuls en door het aandringen van Dom Hubert werd uiteindelijk op 3 december 1998 het eerste bier gebrouwen in de Achelse Kluis.

    Voor meer informatie leest of liever koopt u best het boek van Jef van den Steen “Trappist” het bier en de monniken.  (zie rechter kolom van mijn blog).


    De Hemelpoorte, éénmaal binnen en uw hemel is verdiend.

     


    De Hemelpoorte
    Paradijsstraat

    (toepasselijker kan niet)
    Rekkem



    Pierre Gallant.
    Zijn gulle lach is te horen in de hele grensstreek


    Wij dronken er de Achel Extra Bruin, een Hemels bier van 9,5 % Alc.Vol. We hadden deze lekkernij al eens eerder geproefd bij Gerten in “De Bierkamer” te Kluizen. 
    Dit bier zou volgens Pierre Gallant gebrouwen geweest zijn voor de 75ste verjaardag van zijn broer Vader Abt Marc.
     
    Het werd ook nog uitgebracht als “Achel Extra Bruin - de drie Wijzen.  Zeg maar als een Kerstbiertje.

     
    Een hemels bier in de Hemelpoorte.

    Achel Extra - 9,5 % Alc. Vol.
    De Achelse Kluis - Achel
    http://www.achelsekluis.org/general/home.htm


    Donkerbruin bier (een beetje wazig) met romige beige fijne schuimkraag.

    Prachtig fruitige geurtjes prikkelen de neus (pruim?).
    wijnaroma’s
    chocolade

    De eerste smaak is vrij zoet.
    karamel, fruitige toetsjes
    een warm alcohol aroma.

    Een heel lichte bitterheid in de verte maar bijna niet te smaken.

    Het is een mooi uitgebalanceerd bier.
    Het hoeft  geen Kerstmis te zijn om dit pareltje te drinken.

    Met een tweede fles te bestellen krijgt u toegang tot de hemel.
    De niet Leffe drinkers weliswaar!


    Opletten met zijn 9,5 % Alc.Vol. ga je het best te voet naar de Hemel!


    Hetzelfde bier met een ander etiket.
    Marc Gallant voormalige Vader Abt van De Achelse Kluis.

    08-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht "Arend Blond" en Arend Dubbel" - Brouwerij De Rijck
    Dag William
     
    jammer dat jij & Voske er niet bij konden zijn tijdens de persconferentie van de Arend, maar ik heb via John vernomen dat jullie allebei snipverkouden waren.  Geen nood, ik stuur je hier alle info door (persbericht, illustraties).  Verzorg jullie beiden maar heel goed en tot in Zottegem !
     
    Vriendelijke groeten !
    Henk De Bruyckere

    Brouwerij DE RYCK
    Kerkstraat 24
    B-9550 Herzele

    Dit kreeg ik in mijn mailbus van Henk, een heel attente vertegenwoordiger van brouwerij De Rijck.

     Hieronder de persmededeling van dit nieuwe bier



    PERSBERICHT

     

    3 oktober 2006


    AREND BLOND & AREND DUBBEL

    STRIJKEN NEER BIJ BROUWERIJ DE RYCK

     

    De kogel is eindelijk door de Herzeelse kerk.  Brouwerij DE RYCK start begin oktober ’06 met een klassiek, doch nieuw bierengamma.  De nieuwe bieren, Arend blond en Arend dubbel hebben een alcoholpercentage van
    6,5 vol. % en worden net als de andere bieren van DE RYCK met zuivere, natuurlijke ingrediënten gebrouwen (hop, mout, gist en water).

    Zowel Arend blond als Arend dubbel is verkrijgbaar op vat (20 Liter) helder gefilterd als op fles (33 cl & 75 cl ) met nagisting.    Beide bieren zullen vooral terug te vinden zijn in de regio Herzele - Zottegem – Aalst.  Maar brouwerij DE RYCK wil met deze zwaardere bieren haar vleugels wijder open slaan om ook andere oorden te ontdekken en te verkennen. 

    Brouwerij DE RYCK is vooral gekend omwille van haar amberkleurig Speciale Belge-bier  Special DE RYCK (5,0 vol. % alc.) dat al sinds 1920 menig bierliefhebber aangenaam verrast heeft. Naast de 3 fruitbieren – Kriek Fantastiek, Jules de Bananes & Jules de Kriek – biedt dit 120 jaar jonge familiebedrijf tijdens de kerstperiode ook een speciaal kerstbier
    Christmas Pale-Ale aan.

    De enige bierfamilie die nog niet vertegenwoordigd was, is het    blond-bruin-trippel-gamma.  De zoektocht naar de klinkende naam voor dit assortiment had heel wat voeten in de aarde.  Aanvankelijk had An De Ryck voor de naam “Kanon” gekozen.  Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren ’20 aan de bieren van DE RYCK.  Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuld  Het openen van zo’n fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.  Vandaar de bijnaam “Kanon”.  Maar ondanks deze “rycke” historie kon men deze naam om juridische redenen niet gebruiken, want brouwerij Grolsch (NL) maakt al sinds enkele jaren een bier genaamd “Het Kanon”.

    Maar een familiebedrijf dat reeds 120 jaar actief is, heeft al heel wat meer geschiedenis geschreven.  In 1886 is de brouwerij onder de naam “Brouwerij De Gouden Arend” opgestart.  Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck,  heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam “Arend” boven de doopvont te houden.  Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader.

     

     

    De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.  Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.  Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken met  deze karaktervolle bieren.  De geboorte van het tripel-bier wordt verwacht rond maart ’07.  Om kannibalisatie tegen te gaan heeft men beslist om het bruin bier Rochus uit het gamma te nemen.

     

    //////EINDE PERSBERICHT//////

    http://www.brouwerijderyck.be/

    06-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proefsessie op BierExpo 2006 in Rijsel maandag laatst.
    BierExpo 2006 "Le Salon International de La Bière" is maar een schim van wat het ooit geweest is.  De vorige uitgaven beschikte Bierexpo nog over een volle zaal in het "Grand Palais" in Rijsel.
      Nu is het maar een klein onderdeel geworden van de beurs SIAHM. 
    SIAHM is een soort Horecabeurs voor Le Regio Nord in Frankrijk.



    Ben Vinken in volle voorbereiding op de proefsessie.
    http://www.beerpassion.com/index2.html

     
    We volgden er een proefsessie met Ben Vinken, uitgever van Bierpassie Magazine. 
    Verder kon men genieten van hoofdzakelijk Noord Franse bieren.
    En natuurlijk lekkere hapjes tussen de bierstandjes door. 
    Nietemin was het toch een gezellige bedoening daar in Rijsel.

    Het was de tweede dag van ons driedaagse.
    De eerste dag (zondag) waren er de 2 brouwerijbezoeken aan Brasserie des Géants en Lefebvre.
    Zie vorige artikels.
    Tweede dag (maandag) : Bierexpo Rijsel
    en de derde dag (dinsdag) was de voorstelling van de nieuwe "Arend" bieren van Brouwerij
    De Rijck te Herzele.
    Jammer genoeg konden Voske en ik die niet bijwonen want onze verkoudheid had enorme proporties aangenomen.
    Gelukkig hadden we nog juist een beetje reservearoma's in onze neus zitten om de proefsessie met Ben Vinken tot een goed einde te brengen.


    Een behoorlijk aantal proevers, het was tenslotte maandag 14.00u

    We proefden 6 biertjes.

    Het eerste was
    Kronenbourg 1664 Blanc.  5 % Alc. Vol.
    http://www.brasseries-kronenbourg.com

    Een wit biertje met fijne schuimkraag.
    Wazig
    Geel - groene schijn

    Kruidige aroma's - Koriander, Citrus
    Licht zuur van smaak - Fruitig - niet zoet.
    Het ontbreekt wel aan volume.
    Een dorstlesser.


    Witter dan de Hoegaarden die gebrouwen wordt in Jupille?



    Het tweede biertje was
    Jenlain Ambrée 6,5 % Alc.Vol - Brasserie Duyck - Jenlain
    http://www.duyck.com/


    Amber kleur met witte schuimkraag.
    Helder bier.

    Een moutig aroma.  Ietsje muf
    Een zoete aanhef
    De smaak is een beetje hoppig
    caramel
    Een evenwichtig biertje
    lichte bittreheid waarneembaar.
    Geen slecht bier.


    Een lekker ambertje


     
    Nummer drie was
    Ch'ti Triple 7,5% Alc. Vol - Castelain - Bénifontaine
    http://www.chti.com/

    Blond helder bier met fijne witte schuimkraag.

    Het aroma is zeer fruitig
    aroma's van bloemen, rabarber, groenten

    Licht geparfumeerde smaak.
    Zeer helder voor een tripel
    mals en zoet
    Geen gecompliceerd biertje
    zonder nagisting.
    een mooi evenwicht


    Niet slecht maar... nog geen Belg.



    Tussen het Frans geweld een Belgisch biertje.
    En wat voor een !!!

    Hommelbier 7,5 % Alc. Vol. - Van Eecke - Watou

    http://hommel3.tripod.com/

    Voor de beschrijving van Hommel bier zie :
    In het spoor van de Keteniers
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=127



    Een bittere lekkere Belg



    Het vijfde biertje was
    Gavroche 8,5 % Alc. Vol. - Brasserie de Saint-Sylvestre-Cappel
    http://www.lachope.com/sylvest.html

    Een donker amberkleurig biertje met een romige beige schuimkraag.

    Fruitig aroma
    Meloen

    Moutig en zeer fruitig
    Een volmondig biertje
    Niet uitgegist?  Restsuikers?

    Gavroche is een figuur uit "Les Miserables".



    Een biertje van een eigenwijze brouwer uit de Regio Nord.



    Als laatste biertje terug een Belg.
    Een klepper uit Buggenhout.


    La Malheur 10 % Alc. Vol. van 't vat - De Landtsheer - Buggenhout
    http://www.malheur.be/flash.html

    Prachtig blond bier met een witte schuimkraag.

    Aroma's van alcohol
    Hop in de neus en gistaroma's

    Een zeer fruitige smaak
    banaan
    een lekkere bittere afdronk
    Een pracht van een bier.


    Een kleine stand met grote bieren

    Kortom.  Geen slechte Franse bieren maar ze komen toch tekort
    tegenover de Belgische bieren.
    Ze hebben minder volume.  Ze bezitten ook geen nagisting op de fles vandaar....



    Klik op naastliggende foto voor enkele foto's van de Bierexpo van Rijsel

    05-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open bedrijvendag - Brasserie Lefebvre

    Na het bezoek aan de Molens van Arenberg zijn we in de namiddag n.a.v. Open bedrijvendag Brasserie Lefebvre gaan bezoeken.

    Brasserie Lefebvre - Quenast
    http://www.brasserielefebvre.be/historique.php?lang=nl


    Bierbespreking van enkele bieren van Lefebvre vind ge op volgende links

    Jean Baptiste Soete in Komen Waasten
    Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe

    Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Hieronder enkele leuke opnamen.


    Zelfs de giraffen ontbraken niet.


    Twee prachtige mastodonten


    High·tech en Nostalgie


    Van het product van deze boom wordt het "Newton" bier gebrouwen.


    Gezondheid !!!

    Klik op onderstaande foto voor een bezoek aan Brasserie Lefebvre

    04-10-2006 om 16:47 geschreven door William Roelens


    03-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Nu we zondag toch van Irchonwelz op weg waren naar Brasserie Lefebvre in Quenast besloten Voske en ik even halt te houden bij de Molens van Arenberg.

    Ik had er indertijd nog eens geweest op een bierattributenbeurs.

    Moeilijk was het niet om ze te vinden.  U rijd gewoon het dorp naar beneden tot het laagste punt en u komt er zo op uit.

    De Molens dragen bij tot de unieke sfeer van Rebecq.  Want zo heet het dorp waar de molens gevestigd zijn.













    Enkele sfeerbeelden van de omgeving
     

    In de molens is het porfiermuseum ingericht.  Porfier is graniet waarin grote kristallen van een ander gesteente verspreid  liggen.  Het museum toont het rijke industriële verleden van de streek.  Ook brasserie Lefebvre in het naastliggende dorp Quenast draaide op volle toeren door de grote werkgelegenheid die deze streek te bieden had. De duizenden werknemers hadden tenslotte altijd dorst na de harde arbeid in de steengroeven.

     

    Na een tochtje langs de buitenkant van het complex bezochten we de Taverne van de grote molen.  Een gezellig etablissement waar u de bieren van Brasserien Lefebvre kunt proeven.


    Taverne "De grote molen"

      


    De gezellige taverne waar kaarten de zondagmorgen de grootste bezigheid is.


    Boterhammen met platte kaas, radijsjes en pijpajuintjes.
    Een lekkernij uit het pajottenland, maar hier ook te vinden.


    We dronken er een Saison 1900

    Saison 1900 - 5,2 % Alc.Vol.- Brasserie Lefebvre



    Donkerblond - Licht amber bier met witte schuimkraag

    Aroma is moutig zoet
    Gistaroma

    een zoete aanhef
    zoete moutsmaak
    Kruidig, steranijs

    Eigenlijk is het geen echte saison.  daarvoor is het te zoet.
    Het is eerder een volmout biertje die fris geschonken aardig smaakt.
    Voor mij toch ietsjes te zoet.
    Maar voor veel porfierarbeiders zal dit biertje een aangename verfissing geweest zijn bij het vervaardigen van kasseien..

    03-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij van de Reuzen - Gouyasse Tripel

    Gisteren op de Open Bedrijvendag hebben we De Brouwerij van de Reuzen bezocht. Zeg maar Brasserie des Géants. Deze brouwerij gebouwd in een Kasteelhoeve ligt op het gebied Castel d'Irchonwelz een geklasserd erfgoed van de Waalse regio. Een moderne brouwerij omsloten door dikke muren en volledig geïntegreerd in het landschap.


    De Kasteelboerderij of is het een Kasteelbrouwerij?


    Best dat dit slot goed beveiligd is want de Gouyasse Tripel is om te stelen


    Door de ijzeren toegangspoort kun je een glimp opvangen van de brouwerij
    middenin de omsloten burcht.
     


     
    Op de binnenkoer van het slot is er het prachtige woonhuis te bewonderen.
    De restauratie is volop bezig om er in een van de oude gebouwen een proeflokaal in te richten.



    De moderne brouwerij "Brasserie des Géants"
    Een ongelooflijk stukje
    vakmanschap


    Tussen de oude muren en de nieuwe brouwerij
    twee moutsilo's die in totaal 14 ton mout bevatten


    Een beslagkuip uit de jaren 1890 dient voor deze operatie. De kuip, uit gietijzer en met hout geïsoleerd, waarborgt bij de verschillende temperatuur trapsgewijze een constante temperatuur


    Cuve de l'ebullition of de kooketel in koper.
    Hij dateert uit 1930 en zou afkomstig zijn van brasserie Labor uit Mons.



    Voor het gisten beschikt de brouwerij over een
    drietal cilindrische conische tanks van ieder 41 hl en nog eens drie van 65 hl tanks
    voor de lagering

    Informatie over deze unieke brouwerij kunt u vinden op hun website
    http://www.brasseriedesgeants.com/index_nl.php


    We proefden er, ondanks het maar 10.45u was een heerlijke Gouyasse Tripel van het vat.
    De jongste creatie van Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse.

    Wat betekent Gouyasse ?

    Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek
    van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.


    De Gouyasse Triple van 9 % Alc.Vol. - Brasserie des Géants



    een streling voor het oog en een streling voor de tong!

    Goud blond bier met een fijne witte schuimkraag.

    Ietsje te koud uit het vat om onmiddellijke aroma's te onderscheiden
    maar daarna krijgt ge een pachtig boeket voorgeschoven van
    fijne aroma's  van mout en gist
    Fruitig, perzik?

    Heerlijke Poperingse hoptoetsen en een lekkere bitterheid.
    Bittere nasmaak.

    Het is een gevaarlijk biertje.
    Lekker en makkelijk drinkbaar maar die 9 % Alc. Vol.
    kan veraderlijk uit de hoek komen.


    Een smakelijke tripel gebrouwen achter deze ijzeren poort.
    Niet enkel voor de reuzen van Ath maar voor iedereen die graag eens een lekker biertje lust
    dan de alledaagse eenheidsworst.

    02-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!