| 
 
 
 
 
 West-Vlaamse bierproeversgenootschap
 4de proeverij.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Moat - James – Vranckaertshoeve Tripel – My Imperial Brown Ale – Authentique Amber –
 La Bigot Blonde – Belgian Beetles Bier – Ullewipper –Cuvée 1976 – Saison du Lucien 1976 –
 Black Gold – Bux Brown & 6 Duvels Tripel hop.
 
 
 Voor de vierde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap onder de nieuwe naam samen.
 Onze proeverijen gaan telkens door op diverse locaties.
 Ditmaal waren we voor de tweede maal te gast in 'De Zoeten inval' in Heule
 De Zoeten Inval is een praatcafé met modern interieur en verzorgde toog.
 Een aangenaam kader om te vertoeven en te genieten.
 
 Bedankt aan vriendelijke uitbaters.
 DOEL
 
 Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
 Zoals altijd doen we dat met volle overgave en we spenderen er altijd
 een volledige dinsdagnamiddag aan.
 Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
 en dit allemaal op een gewone weekdag.
 Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
 Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen?
 Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars!
 Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
 
 Bedankt aan allen die ons bieren hebben geschonken!
 
 
 
 
 
 
 
 
 Moat (6,5% Alc.Vol.)
 Eutropius (Heule – Menen)
 
 
  
 
 
 
 
 
 Blond bier met een fijne witte schuimkraag.
 De eerste geur is moutigNiet al te fijne mout
 Een lichte fruitigheid in de neus.
 De aanzet heeft een lichte zurigheid.moutig.
 Zoet.
 Nu en dan een fruitig prikje maar over het algemeen een beetje vlak in de smaak
 Er is ook geen echte samenhang.
 Mocht ietsje hoppiger.
 Niet slecht maar te eenvoudig.
 Het bier is speciaal gebrouwen voor slagerij Traiteur Devriendt uit Zedelgem.Het recept is van slager Devriendt zelf?
 Inmiddels komen we tot de ontdekking dat het bier nu door
 brouwerij Dillewyns uit Dendermende gebrouwen wordt.
 Met dank aan Ilse Provoost
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 James (6,5%Alc.Vol.)Recept Brouwerijfirma : Oostekebrouwers
 Gebrouwen bij Contreras – Gavere.
 
 
  
 
 
 
 
 Donkerblond bier met een fijne witte schuimkop.
 Zoet aroma in de neus.Abrikozen.
 De eerste slokken zijn moutzoet.Honing?
 Tikje alcohol.
 Een lichte moutbitterheid komt opzetten.
 Er is een aanwezige prikkeligheid (niet van het koolzuur)
 Licht bittere afdronk
 Niet slecht
 Allemans vriend!
 
 De OostEke Brouwers brouwen het bier "James" exclusief voor de Oostendenaren.
 Ze kregen de opdracht daartoe van vzw Foorcomité Oostende en zijn vereerd
 dat het bier opgedragen wordt aan de Oostendse baron James Ensor.
 Eerst werd een proefbatch van 20 liter gebrouwen.
 Daarna werd het in de brouwerij van Contreras op grotere schaal gebrouwen.
 James komt in de plaats van het vroegere bier ‘Den-Ostensche-Baron’ toen gebrouwen in de Proefbrouwerij.
 Met dank aan Alain Senechal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vranckaertshoeve Tripel (8,5%Alc.Vol.)
 Recept Patrick Vervaeck
 gebrouwen bij Brasserie de Cazeau - Tempeleuve
 
 
  
 
 
 
 
 Donkerblond bier met witte schuimkraag.
 Zoet aromaMoutig
 Met aanwezige prikken van banaan.
 Moutig begin.Zoet
 Een beetje wrangheid in de bitterheid
 Hoppige toetsen
 Korianderaanwezigheid
 Licht bittere afdronk
 Lekker klassiek bier!
 Met dank aan Dirk Ballekens
 
 
 
 
 
 
 My Imperial Brown Ale (8,5%Alc.Vol.)
 Oldskool Brewery – Eindhoven
 Gebrouwen bij brouwerij Rodenburg - Rha
 
 
  
 
 
 
 
 Roodbruinbier met lichtbruine schuimkraag.
 Fruitig aromaCaramel
 Hoppig
 Koffie
 De eerste slok heeft een verrassende scherpe smaakCitrus
 Chocolade en licht geroosterde mout
 Het bier mist een beetje rondigheid en is onevenwichtig
 Maar toch is het aangenaam om te degusteren.
 Ook af en toe nota’s van zoethout.
 Warm alcohol.
 Fruitige afdronk.
 Gewoon lekker.
 Met dank aan Jan Van Pelt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Authentique Amber (5,0%Alc.Vol.)
 Authentique Brasserie – Blaton
 
 
  
 
 
 
 Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
 Aangenaam moutig aromaBeetje geparfumeerd.
 Moutige zoete aanzetKaramel.
 Fruitige toetsen
 Soms een lichte smaaktoets van een quadrupel.
 Zoete afdronk
 Er ontbrak een beetje power in het bier.
 Lekker maar nogal braafjes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 La Bigote Blonde (6,0%Alc.Vol.)
 Brasserie La Bigote - Doornik
 Authentique Brasserie – Blaton
 
 
  
 
 
 
 
 Koperkleurig bier met dikke witte schuimkraag.
 Het aroma ruikt heerlijk.Het bier heeft een frisse neus.
 Hoppige prikken van cascade hop
 fruitige esters
 Ook de eerste slokken fruitig.Florale toetsen.
 Een likje citrus
 Mooi in balans
 Een lichte bitterheid in de achtergrond.
 Hoppige afdronk.
 Volle smaak en toch maar 6,0%
 TOPbier !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Belgian Beetles Beer (5,9%Alc.Vol.)
 Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem
 
 
  
 
 
 
 
 Pittig aroma
 Tikje metaal in de neus (van insectenwit?)
 De aanzet is nogal zoet.Fruitige toetsen.
 Notities van peper.
 Het bier is na een tijdje een beetje pappering!
 Heel diep een lichte bitterheid .
 zoete droge afdronk.
 Goed gebrouwen maar het bier heeft geen meerwaarde!
 het verhaal van mijnheer Kever is iets boeiender
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ullewipper (7,2%Alc.Vol.)
 Brouwerij Strubbe (Ichtegem)
 In opdracht van Fifty One Club Tielt
 
 
  
 
 
 
 
 
 Wazig bier met een lichte geelgroenachtig schijn.
 Dikke roomachtige schuimkop.
 Moutige neusscherpe geur
 Koekjes aroma!
 Tikje Medicinaal
 Zoet begin.Radler toestanden van citroen.
 ook hier die scherpte
 kandij
 Een mengbier?
 Zoet over de ganse lijn.
 Te weinig hop om meer karakter te hebben.
 Absoluut geen smaak van een tripel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ‘Cuvée 1976’ versus ‘Saison du Lucien’
 
 Brouwerij De Glazen Toren uit Mere, die een ‘Cuvée 1976’ op de markt wilde brengen n.a.v. een grootschalige viering van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg tegenwind van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien had gebrouwen. Hij dreigde met 80.000 euro schadevergoeding.
 Brouwer Bart De Wolf van Basanina kon niet anders want hij had een exclusiviteitscontract afgesloten met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen.
 Jammer, maar wij leden van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap zijn meer geïnteresseerd in het bier dan in de ruzie. Daarom hebben we beide bieren aangekocht om te vergelijken.Let wel! ‘Cuvée 1976’ is niet in de handel verkrijgbaar daarom stuurden we een van onze genoten om het bier te gaan halen bij brouwerij De Glazen Toren.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 Cuvée 1976 (9,0% Alc.Vol.)
 De Glazen Toren – Erpe Mere
 
 Licht geel bier met witte schuimkraag.
 De neus is moutig.Gistig
 Met een heel klein tarwezuurtje.
 De aanzet is vrij zoet.Moutig.
 Heel zacht bier.
 Geen enkel bitterheid
 een beetje plakkerig na een tijd.
 afdronk heeft een milde zoetheid.
 Niet het soort bier dat we van de Glazen Toren gewend zijn.
 Laten we het een allemans vriend noemen.
 Het bier gaat vlot naar binnen en is met zijn 9,0% gevaarlijk om vlot te degusteren!
 Een mooie fles.Het bier is niet in de handel te koop.
 
 
 
 
 Saison du Lucien (9,0% Alc.Vol.)
 Brouwerij Basanina – Smetlede
 Donkerblond bier met witte schuimkraag. Moutig aromaLicht fruitig
 Tikje banaan.
 Zoete aanzet.Drinkt vlot.
 Droog
 lichte kruidigheid
 Lichte bitterheid.
 Droog licht bittere afdronk.
 Ook zoals hierboven een allemans vriend met een tikje meer karakter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Black Gold (8,0% Alc.Vol.)
 Brasserie Bellevaux – Malmedy
 
 
  
 
 
 
 
 Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
 Het aroma ruikt naar een West-Vlaams bruin bierRodenbach Grand Cru aroma
 Lichte brett prikken.
 De aanzet is smakelijkEen lichte zuurheid vertroetelen onze smaakpapillen.
 Afwisselend met lichtzoete toetsen.
 Tikje hout duikt soms op.
 Nu en dan een koffie toets
 Zwarte bessen in de nasmaak.
 Heel lekker bier !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Biermaekers Bux Brown (7,5% Alc.Vol.)
 Brouwerij Biermaekers - Gullegem
 Gebrouwen bij Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem
 
 
  
 
 
 
 
 Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.
 Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door.Zoete geur.
 Ook de eerste smaak is zoet.Zacht.
 Een beetje flets
 Tikje chocolade
 Weinig body
 Lichte bitterheid.
 Hopafwezigheid
 Zoete afdronk.
 Goed maar ook niet meer!
 Weinig karakter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 DUVEL MOORTGAT
 We proefden ook de Blind Tasting Kit van Duvel Moortgat. De brouwerij lanceerde een tasting kit met daarin de zes ooit gebrouwen Duvel Tripel Hop edities.Onherkenbaar gemaakt voor een eerlijke tasting.
 Onherkenbaar voor velen misschien, maar voor het genootschap en veel andere bierliefhebbers was het een koud kunstje om te weten welk jaar we precies proefden.
 Maar we hebben het wel eerlijk gespeeld.
 We hebben de genoten laten proeven uit het glas zonder de flesjes erbij te plaatsen. Zodat ze enkel op het aroma en de smaak konden kiezen.
 Onze uitslag1 ) 2010 – Amarillo
 2) 2014 – Mosaic.
 3) 2013 – Sorachi Ace
 4) 2012 Citra
 5) 2016 – HBC 291
 6) 2015 – Equinox.
 
 
 
 
 
  
 
 
 Even opfrissen.
 
 De klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen.
 Sinds 2007 selecteren de meesterbrouwers van Duvel ook een derde hopsoort, wat elke keer voor een verrassend en boeiend smaakprofiel zorgt. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, die één keer per jaar, in de lente, het gamma aanvult van Duvel. De gekozen hop voor de editie van 2016 was zelfs zo nieuw dat er nog geen naam voor bestaat! Negen jaar en 6 edities later, was voor Duvel het moment aangebroken
 om de Beste Duvel Tripel Hop permanent te brouwen. Vandaar dat ze hun oor te luister te legden bij de mensen waar het allemaal om draaide: de Duvel-fans. Via deze kids konden de fans hun beste Duvel Triple Hop als favoriet kiezen.
 De zes bieren werden gepromoot door elk iemand uit de bierwereld : 2010 – Johan “Wanne” Madalijns2012 – Brouwmeester Hedwig Neven
 2013 – Axel Daeseleire
 2014 - TV-chef Jean Philippe Watteyne
 2015 - Sofie Vanrafelghem
 2016 - Sepideh Sedaghatnia
 Uiteindelijk is de editie 2012 met de hopsoort Citra de winnaar geworden. 
 
 
 
 
  
 
 Na de proeverij genoten we van een lekkere Italiaanse charcuterieschotel.
 Tapa’s, Pastrami, Mozarella, Haring met curry, notensalami enz…,
 klaargemaakt door
 Slagerij Chris & Micheline – Heulsestraat 95 - Bissegem (Kortrjk)
 
 
 
 
 
 De Zoeten Inval
 Zeger van Heulestraat 87
 8501 Heule
 Kortrijk
 Tel :  +32 (0) 487551726
 http://www.cafe.be/Forms/frmPubDetails.aspx?id=111
 
 
 William Roelens
 
 
 
 
  04-07-2016 om 14:24 
geschreven door William Roelens
 |