NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41) : Cuvée Clarisse – Gronckel - Passe-Partout – Schouwveger - St. Feuillien 1 Limited Edition
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n witje in het Kouterhof - Hoegaarden




    Ken uw klassiekers.

    ‘n Witje van Hoegaarden

     

     

     

    Toen Geroen en ik deze zomer de kersverse brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden
    gingen bezoeken waren we nog iets te vroeg.

    Lees : Officiële opening van Brouwerij Nieuwhuys - Nieuw witbier Huardis

    We besloten dan maar om het wereldbekende witje van Hoegaarden

    te gaan proeven in het Kouterhof.

     







    Iedereen kent ondertussen de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van
    het witbier van Hoegaarden

    Enkele jaren geleden maakte InBev bekend dat het populaire
    witje niet langer in Hoegaarden, maar in Jupille gebrouwen zou worden.

    Deze verhuis stuitte toen op hevig protest.

    Volgens de echte witliefhebbers van het dorp was het witbier uit Jupille lang
    niet zo lekker als dat van Hoegaarden.
     
    De mensen en de vele bierliefhebbers kregen gelijk.  De verhuizing leek van korte duur

    De fout zat hem niet alleen in het water maar een
    hoge gistingsbrouwerij onderbrengen in een lage

    was om miserie vragen.

    Dus Geroen en ik wilden weten of het Hoegaards witje weer in zijn oorspronkelijke
    samenstelling smaakte als vroeger.

    Waar konden we het beter proeven dan in het Kouterhof naast de brouwerij.











    Het 'Kouterhof' is ondergebracht in de koeienstallen van een
    oude herenboerderij daterend van 1833 en volledig gerestaureerd in 1986.
    Dit schitterende gebouw maakt deel uit van de brouwerij van Hoegaarden







    Op de binnenkoer het standbeeld De Brouwer.
    Ontworpen naar het idee van Ivan Laloup,  
    Pierre Celis en Marc Boelens .
    Het beeld is een schenking van de v.z.w. Senior Service Club
    als eerbetoon aan de Hoegaardse Brouwers van Witbier.














    Een verzameling van de bekende typische Hoegaardse glazen (bokalen).
    Het ontwerp is naar de hand van Pierre Celis de
    vader van het witbier.
    Hij zou op het ontwerp gekomen zijn in Bokrijk.






    Aan  de witgepleisterde muren hangen kaders met de bekende Hoegaardse viltjes








    De prachtige toog











    Ook hier waren we nog te vroeg.
    Tijdens de middag zit het hier vol.

    't Kouterhof serveert de echte Belgische keuken
    geďnspireerd op dagverse seizoens- en streekproducten met bieraccenten.





    De sympathieke uitbater tapte voor ons een witteke van het huis.



    Hoegaarden van ’t vat - 5% Alc.Vol.

    Brouwerij Hoegaarden - Hoegaarden







    Strogeel biertje

    Wazig met een dikke witte schuimkraag

     

    De neus is licht kruidig

    Citrus - tikkeltje banaan?

     

    De eerste slok smaakt fris

    Licht zurig

    Maar kwam nogal waterachtig over

    De body was nog niet helemaal up to date

    gistig

    Toch waren er kruidige prikjes te smaken

    van citrus en koriander

    Een fris licht zurig biertje die toch nog wat body mist

    Maar volgens de barman komt dat nog allemaal goed
    al bij al een lekkere dorstlesser.
    Een zomers biertje aangenaam te drinken uit de dikke bokaal.






    Een bokaal dorstlessend bier







    INFO

    Adres
    Stoopkensstraat 24 – 3320 Hoegaarden

    E-mail
    info@kouterhof.be

    Website
    www.kouterhof.be



     

    29-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jessenhofke Maya - De Proefbrouwerij


    Jessenhofke Maya

    Archeologen kunnen het niet eens worden over de vraag of
    het de Maya's of de Azteken waren die het bier uitgevonden hebben.

    Men dronk toen pulque, een soort bier dat gemaakt werd
    van het sap van de agave,
    een tropische plant die slecht één maal in de tien tot dertig jaar bloeide.
    Op gewone dagen werd er genoegen genomen met water.

    Een ding is zeker Jessenhofke heeft onlangs Mayabier gelanceerd

     






     

    Jessenhofke Maya is een nieuw biobier van Gert Jordens.

    Deze naam is een samensmelting van twee bedrijfsnamen

    nl. Brouwerij Jessenhofke en seitanproducent Maya.

    Dit bier is een uniek bier, namelijk het eerste bier volgens

    “cradle to cradle “(c2c) principe ter wereld

    (de certificeringis nog lopende: omdat de procedure niet op maat van

    levensmiddelen is gemaakt duurt dit langer dan voorzien).

    De centrale gedachte van de C2C (wieg tot wieg) filosofie, is

    dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product,

    nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

    Michel Corthouts, Hasseltse seitanmaker wist Gert ervan te overtuigen om met het zetmeelhoudende

    restproduct aan de slag te gaan. Deze  seitanoplossing vervangt gedeeltelijk het brouwwater. Ook

    gebruiken we 26.2% minder gerstemout en 5.5% minder tarwemout om deze variant op de jessenhofke tripel te maken. Een uniek experiment, met een verrassend resultaat.

    De bio-hop die in het bier wordt gebruikt komt van Joris Cambi

    Bron : Jessenhofke











    Jessenhofke Maya - 6% Alc.Vol

    De Proefbrouwerij - Lochristi

    Naar een recept van Gert Jordens -- Jessenhofke





    Blond Bier (Licht wazig)

    Met een dikke witte schuimkraag

     

    Moutige Neus

    gistig

    met hoppige toetsen

     

    De eerste slok is zoet moutig

    Kruidige toetsen komen onmiddellijk naar boven

    Een lichte scherpe hopbitterheid in de achtergrond

    Het bier is over het algemeen zoet

    Droge licht bittere afdronk

    Een middelmatige lichaam

    Voor de liefhebbers van bio-bieren







    27-01-2010 om 00:40 geschreven door William Roelens


    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 300.000 bezoekers



    Ik wil langs deze weg
    de 300.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen.

    Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.


    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    Op naar de 400.000

    William Roelens


     

     

    25-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Picobrouwerij Alvinne - Nieuwjaarsreceptie



    Den Proefzolder - Nieuwjaarsreceptie


    Zaterdag 16 januari laatstleden vond op Den Proefzolder

    bij Picobrouwerij Alvinne te Heule de Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats.

    Iedere Aanwezige kon de ganse tijd gratis proeven van de Alvinne bieren

    En ook genieten van heerlijke oesters.

     

    Eigenlijk was het voor mij een gemakkelijke zaterdag geworden.

    Ik heb ditmaal enkel de aanwezigen gefotografeerd.

    Geen bierbespreking ditmaal.

    Enkel foto's van mooie mensen ontmoet Dezelfde passie:
    Genieten van het heerlijke

    gamma van Picobrouwerij Alvinne.

     

    Sorry aan de mensen wie ik vergeten ben te fotograferen

    En ook aan Degene wiens naam ik niet meer weet.

     

    Ik ben ook maar een bierproever



    Gespot in de Mellestraat




    Vooraan: Simon De Beleyr, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep
    "Wie niet drinkt sterft"
    Ze worden bediend door brouwer Piet Salomez van
    bierfirma
    Het Alternatief





    Oost-Vlaanderen met een West-Vlaamse schone
    v.l.n.r.
    Reisreporter Sofie Vanrafelghem (co-auteur - 100x Proeven van Straffe Streekbieren)
    in gezelschap van hobbybrouwer
    Yannick De Cocqueau,
    Alvinnebrouwer Glenn Castelein, hobbybrouwer
    Alex Gaethofs,
    hobbybrouwer en ondervoorzitter
    Zythos David Le Roy.
    Zij maken allemaal deel uit van bierproeversvereniging
    BLES uit Zottegem




    Uit Oostende v.l.n.r.
    De Bierpromotor Ive Mostrey (Biershop 'T Koelschip) en vriendin Sandy Major samen 
    met
    Stefanie De Vos en De Bistronoom Christof van bierrestaurant "De Bistronoom"





    Twee zolderproevers Youri Desmedt en Stephan Smedtje Desmedt





    De mensen achter het Wereld Folklorefestival Izegem.
    Zie foto's: Alvinne te gast op het Folklorefestival 
    en  Alvinne Folklorebier op Wereldfolklorefestival Izegem





    Joris Cambie, De enige biologische hopteler van de streek van Poperinge

    naast hobbybrouwer Kris Langouche, eveneens uit Poperinge.










    De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke
    deelde kwistig lekkere Franse oesters uit.
    http://www.vishandel-lotte.be/





    Sofie genoot van de afrodisiacum lekkernijen






    Martine, Antoon, secretaris Geroen Vansteenbrugge van De Waregemse bierfanaten
    voldaan aan hun rechterzijde kersverse Orvalambassadeur Nicolas
    van bierherberg
    De Heerlijkheid in Waregem.






    Amerikaanse bierlovers Greg & Paula Gaughan momenteel
    woonachtig in Luxemburg samen met onze Duitse geuzesteker Uli







    Lien Spiessens (echtgenote van Alvinne brouwer Davy) tussen
    Haar moeder en moeders vriend.

     




    Uit Goes, Nederland een delegatie van De Deltabrouwers





    Sebastien Dessauvage Links met Rufus Six
    Rufux is barman in de Gainsbar te Kortrijk







    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge 
    Geniet van een lekker biertje






    Andy De Mulder alias Randall Silver met vriendin Anja Quidouce. 
    Tussen hen David Le Roy





    Marc De Keuleleire (Picobrouwerij Alvinne) in vol ornaat




    De Gentse biervereniging v.l.n.r. : Fokke Dooijewaard, Bart Pauwels
    Tim De Roeck, Peter Pauwels, Dietrich Muylaert, John Versyck, Klaas Dellaert
    en voorzitter Karl Missiaen





    Davy Spiessens brouwer Picobrouwerij Alvinne met Andy De Mulder


    Wij danken Davy, Glenn en Marc voor het vriendelijk onthaal en al het lekkers.



    22-01-2010 om 17:50 geschreven door William Roelens


    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierhuis 'śCastel'ť - Gent - Troubadour Blond



    Bierhuis “Castel” – Gent

     






    Het moet niet altijd een bruin café zijn om een goed Belgisch streekbiertje te nuttigen.

    Dit bewijst bierhuis “De Castel” in Gent.

    Een open café met een moderne aankleding.
    Het interieur is ruim en heeft een luchtig karakter.

    Moderne email platen, publiciteitspiegels, serveerborden enz…
    - allemaal te maken met bier -

    decoreren de licht pastelgetinte muren.




















    Uitbater Peter met veel gevoel voor humor




    De bierfanatics Geroen, ikke, David en Sofie




    Bij mijn eerste bezoek samen met de bierfanatics
    Sofie, Geroen en David ervaarde ik meteen een sfeer waarin ik mij thuis voelde.

    Niet enkel door de aankleding of de mooie bierlijst,
    maar het praatje en de eigenzinnige humor dat eigenaar
    Peter aan tafel kwam maken gaf mij een gevoel dat je hier echt welkom bent
    en dat je aanwezigheid wordt gewaardeerd.

    Toen dacht ik meteen. “Hier kom ik nog terug”.






    Op de foto links van voor naar achter : John Versyck, Yannick De Cocqueau
    Bart Pauwels en Pter Pauwels.
    Rechts van voor naar achter : Ikke, Johan Deforce, Alex Gaethofs,
    Randall Silver en David Le Roy






    Op de foto links naar rechts : Peter Pauwels, David Le Roy,
    Marc De Keukeleire,
    Yannick De Cocqueau
    en Bart Pauwels




    En zie twee weken later zat ik hier terug met een twaalftal vrienden bierproevers

    Vrienden waarvan ik sommige enkel kende van op Facebook

    Het is ook door deze sociale netwerksite dat we afgesproken
    hadden om eens in de Castel samen te komen om te converseren
    en te genieten van ons Belgisch gerstenat.















    Volgens de krant Het Nieuwsblad is het bijna een jaar geleden
    dat
    Peter Geeraerts en Brigitte Lenssens dit bierhuis openden. 
    Het café is gelegen rechtover het Sint-Pietersstation.
    Dus mooi meegenomen als u met de trein eens wil langskomen.
    Peter heeft al meer dan 10 jaar horeca-ervaring en was vroeger nog kelner geweest
    in de bekende Gerntse herberg "De Dulle Griet" aan de vrijdagsmarkt.















    Ambitieus is het koppel wel.

    Ze schenken maar liefst acht bieren van ’t vat

    Daarnaast staan meer dan 150 bieren op de bierlijst.

    Ook lekkere biergerechten worden er klaar gemaakt.

     

    Bierhuis Castel is naast een brasserie ook nog een hotel.

    Een reden te meer om eens voor een paar dagen naar de Arteveldestad af te zakken

     















    Troubadour Blond – 6,5% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van bierfirma : De Musketiers






    Blond biertje – wazig

    met dikke witte schuimkraag

     

    Moutige neus

    Gistig

    Fruitige toetsen

     

    Een moutige zoete aanzet

    Daarna komt er een lichte scherpe bitterheid aanzetten;

    die bitterheid blijft constant aanhouden

    Kruidige toetsen (koriander) komen boven

    Ook het fruitige van perzik komt soms even piepen

    Een goed brouwsel met een redelijke body.












    INFO :

     

    Bierhuis – Brasserie - Hotel Castel,
    Koningin Maria Hendrikaplein 9, - 9000 Gent

     

    http://www.hotelcastel.be/





     

    19-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ename Tripel - Roman



    Ken uw klassiekers

    Ename Tripel

     

     

     

    Brouwerij Roman gelegen in Mater een deelgemeente van Oudenaarde

    is een echt familiebedrijf en dit al meer dan 4 eeuwen lang.

    De naam Roman zou zijn ontstaan zijn in de Romeinse tijd.

    Roman is vooral verbonden met de naam “Bruine bieren”

    Denk maar aan Dobbelen Bruinen, Ouden Dobbelen en nog andere.

    De bieren van Roman waren minder wrang dan de andere oudenaardse brouwerijen

    Dit had te maken omdat de brouwerij in de 14de eeuw aan de
    Duitse kant van de Schelde lag.

    De Duise keizer schreef een besluit dat bier met hop moest gebrouwen worden.

    De andere kant van de rivier werd de Franse zijde genoemd.

    Daar brouwden ze bier met kruiden en specerijen en niet met hop.







    1990 was in feite het jaar van de succesvolle lancering van de Ename abdijbieren:

    Ename Dubbel en Ename Tripel.

    Deze reeks abdijbieren kreeg versterking van de Ename Blond (1997) en de amberrode winterversie Ename Cuvée 974 (2002).

    Deze laatste verving Christmas Bell, dat toen qua verkoop op de terugweg was.



     

    Ename Tripel – 8,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij Roman – Mater




    Goudblond bier met een witte schuimkraag.

     

    De neus is moutig - karamel

    Toetsen van fruit

    Citrus

     

    De smaak is zacht

    Licht zoet

    Kruidig (koriander)

    In de achtergrond een zachte bitterheid

    die voor evenwicht zorgt

    Een zacht, mals biertje

    De alcohol is goed gemaskeerd.

    Zoet maar toch verfrissend

    Goed gebrouwen tripel






    Een logo van een erkend abdijbier
    mag alleen worden gevoerd als aan enkele voorwaarden wordt voldaan.

    Voor abdijbieren die al voor 1999 bestonden:

    De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.

    Er is een band met een bestaande of voormalige abdij.

    De brouwerij betaalt royaltie voor liefdadige of culturele doeleinden aan
    de abdij of aan een stichting die aan de voormalige abdij verbonden is.

    De abdij of stichting heeft het recht controle op de reclame en
    commercialisering uit te oefenen.

    Voor abdijbieren die sinds 1999 op de markt zijn gekomen:

    De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.

    Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande
    niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij,
    of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de
    abdijnaam een contract met de abdij sluit.

    De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.

    Het bier heeft een historische verankering, d.w.z. in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.

    De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.




    De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden.
    Bij de abdijbieren van Roman is dit de Abdij Sint-Salvator

    zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Salvatorabdij_(Ename)


    16-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewpub "Den Domus" - Leuven



    Brewpub "Den Domus" - Leuven


    Samen met de beerfanatics Sofie Vanrafelgem (co-auteur 100 x te proeven straffe streekbieren),  biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy (Ondervoorzitter Zythos)
    bezocht ik tijdens de Kerstvakantie brewpub “Domus” te Leuven.

    Het was de tweede maal dat ik deze druk bezochte zaak in de universiteitstad
    met een bezoekje vereerde. 

    De eerste maal was het in gezelschap van Jan Vandenberge en
    Veerle Bal van bierfirma Lupiline toen we het bierfestival
    van de Leuvense Biertherapeuten gingen bezoeken.










    Brewpub Den Domus



    Vooreerst stond er een aperitief gepland ten huize van Bruno Loockx
    (Auteur van 100x straffe streekbieren en 100 x straffe cafés)
    in Aarschot.

    Daar konden we kennismaken met een lekkere "Kempisch Vuur" en een "Hof ten Dormael"

    begeleid van een heerlijke kaas Tęte de Moine
    Bedankt Bruno en Mia






    De beerfanatics in Den Domus.



    Aarschot is niet zo ver van Leuven.

    Zo konden we al op de middag een plaatsje bemachtigen om er hun lekkere

    Retro Spaghetti te proeven









    Een proefbedje van drie huisbieren vervolledigde de maaltijd

    Op het proefbadje Con Domus 5,5% Alc.Vol. het studentenbiertje bij uitstek in het café

    Een ongefilterde hoppige pils (Green hopping) met een heel lekkere bittere smaak

    En een mooie droge bittere afdronk.

    De Nostra Domus een amberkleurig biertje van 5,8% Alc. Vol

    Lichtjes gebrand, zoet en fruitig

    Met toch weinig body.

    Engel 7% Alc.Vol. Een roodbruin biertje

    Karamel, donker fruit

    Zacht van smaak maar er ontbreekt toch een beetje karakter.




    Het proefbedje met van links naar rechts
    Een Engel, den Condomus en een Nostradomus




    Domus is gelegen in de Tiensestraat, niet zo ver van het stadhuis van Leuven.

    De opening vond plaats in 1985 en voor die tijd was het café uniek en
    was een primeur voor de Benelux..

    Want het was de eerste brewpub in België.

    Wat wil zeggen dat er aan het café ook een brouwerij verbonden was.



    De brewpub
















































    Deze gezellige pub is gesierd door veel -heel veel -
    donkerbruin hout en oude prularia aan de muur













    Een hoppige getapte Con-Domus
    Het bier van de Studenten.
    Een van de beste pilsen van België





    Sofie van Rafelgem (co-auteur) overhandigde aan uitbater Ingemar
    een oorkonde "Hier wordt Straf bier getapt"
    Elke zaak die in het boek "'100 x proeven van straffe streekbieren' 
    voorkomt ontvangt deze passende oorkonde.





    Ook uniek is het feit dat de tapkranen in het café

    rechtstreeks in verbinding staan met de lagertanks van de brouwerij.

    De getapte huisbieren zijn dus altijd vers.




    De brouwerij




    Rechts naast het café is de brouwerij gevestigd








    Brouwerij Domus kende in de loop der jaren heel wat ervaren brouwers

    Peter Kindts, Chris Wisse, Steven Pauwels die nu het hoofd is van

    de Boulevard Brewing Co in Kansas City.
    Momenteel is Mark Knops nu
    brouwer.  
    Mark is een zigeunerbrouwer die ook nog brouwde bij Villers,
    Duysters Achel 
    en Huyghe.
    Jammer was hij niet aanwezig zodat we niet veel

    informatie konden bekomen.





    De kleine brouwinstallatie met achteraan twee gistkuipen van 1200 lit.
    Ze voldoet ruim aan het volume bier die geschonken wordt in de pub.









    Roerkuip








    Filterkuip








    Hopbak




    De Gistingstanks





    Dit zijn duotanks,
    Het idee is dat door met een interne zak te werken
    je het bier rechtstreeks kan tappen en minder kuiswerk en infectiekansen hebt.

    Er zijn 3 rechtstreekse leidingen:
    2 door de koperen buis die je in het café kunt zien en 1 onder de vloer






    Nog voor we vertrekken richting Gent
    nog vlug een foto ter herinnering





    Brewpub Domus is niet zo ver gelegen van het stadhuis van Leuven
    Dus even binnenwippen als u in de buurt bent!
    Het is de moeite.



    Verdere Info
    http://www.domusleuven.be/
    http://www.agripress.be/start/artikel/388103/nl

    Ligging
    Google Maps



    12-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Girnaert - Brouwerij Van Steenberge



    Boekhouts “garnalenbier” of “Girnaert"


    Een strand zonder water of land zonder grond
    Dat is al even erg als een staart zonder hond

     

    Ik denk dat de meeste van mijn bierbloglezers deze tekst

    van het populaire liedje

    “Café zonder bier” van Bobejaan Schoepen nog zullen herinneren

     

     

    Er zijn niet alleen café’s zonder bier, er bestaan ook vissersdorpen zonder haven.

    Zo is Boekhoute er eentje.

    Boekhoute is een dorpje in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van Assenede.

    Het ligt in het Meetjesland dicht hij de Nederlandse grens.

     

    Let op! Hoe eigenaardig het ook klinkt Boekhoute is bij wet nog altijd

    een officiële vissershaven.

    De schepen liggen nu in Terneuzen en/of Breskens.

     

     




    Nu hebben ze daar ook een eigen streekbiertje

    Boekhouts “garnalenbier”, of ook “Girnaert” genoemd.




    Girnaert – 9% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde







    Helder goudblond bier

    Met wit schuiim

     

    Moutige aromatische neus

    Fruit

    Broodtoetsen

    Licht zweempje alcohol

     

    Zoete aanhef - Karamel

    Sinaasappel – Pompelmoes

    Jeneverbes?

    De smaak blijft voortdurend zoet met in de achtergrond

    een kleine wrange bitterheid

    Ook hier een toetsje alcohol

    Soms smaakt het naar een Gancia met heel veel ijsblokjes

    De body is iets te plat.
    Het biertje mocht meer karakter hebben

     

    Geen echte grijze Noordzeegirnaert







    09-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Dubbel Donker - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.

     

    Zonderik Donker Dubbel

    Heerlijk Plezierbier







    De 'Zonderik' bieren zijn nieuwe en originele Belgisch bieren met historische achtergrond.


    Normaal zou het bier Holsteenbier genoemd hebben naar de
    grootste zandsteen van Vlaanderen
    gelegen in Zonhoven
    waar ooit de prehistorische mens pijlen en messen vervaardigde.


    De hele knappe marketing is rond dit verhaal opgebouwd.

    Maar Carlsberg stak een stok in de wielen om dat de naam te veel

    overeenkomsten had met hun Holsten Pils die in Denemarken gebrouwen word.

    Uiteindelijk is het Zonderik geworden. Volgens brouwheer Luc Van Esch een naam

    die beter in de bek ligt en volledig in het verhaal past.



     



     


    Het concept, het verhaal, het grafisme, de marketing en boven al het bier zijn volledig
    van de hand van Luc.


    De Zonderik is op de markt gebracht door Columbus Management BVBA,
     Luc Van Esch de brouwheer en wordt onder
    licentie gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.






    De ingrediënten zijn door Luc aangeleverd en nadien bijgestuurd
    door Dirk Naudts van de Proefbrouwerij.
    Zonderik was pas op punt na 4 proefbrouwsels.
    Het eerste proefbrouwsel vond plaats bij Jessenhofke


     

    Zonderik Donker Dubbel – 8% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus






    Donkerbruin biertje met rode schijn
    Mooie dikke romige beige schuimkraag

     

    Het aroma ruikt naar kruiden
    Komijn.

     

    De eerste slok is botermals

    Met een mooie bitterheid van geroosterde mout.

    Toetsen van noten.

    De komijn laat zich ook opmerken

    zij het dan op een heel mooie subtiele manier

    zonder arrogant over te komen.

    goed gedoseerd.

    In de verte een prikje karamel

    En een heel licht tikkeltje warm alcohol

    De afdronk is bitter en loopt uit.

     

    Dit is een biertje naar mijn hart.

    Evenwichtig

    met een smaak die ik eigenlijk nog niet veel ben tegengekomen.

    Zacht mals met voldoende body.

    Mooi brouwsel

    Ben benieuwd hoe de blonde versie smaakt?



    Zonderik donker is eigenlijk een bier voor jong verliefde mensen.

    In de Middeleeuwen dacht men dat komijn er voor zorgde dat een minnaar trouw bleef.

    Wanneer een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksceremonie komijn

    bij zich droegen zou dat leiden tot een gelukkig huwelijk.







    De Zonderik is een beekje op de Wijvenheide kort aan het Heidestrand.
    Het verhaal zelf speelt zich af op en rond de Holsteen.
    Het bier wordt er gebrouwen door de “Holsteenbrouwers” (zie etiket).
    Het wordt gebrouwen op basis van lokale ingrediënten:
    honing bv. is een ingrediënt van het bier, wat verwijst naar de heide.
    De Teuttrollen ontdekken het bier en willen het recept stelen… zal het hen lukken?


    De Zonhovense striptekenaar Geert De Sutter,
    zet het verhaal bedacht door Luc Van Esch om om in een strip:
    Er werden mythische figuren gecreëerd die in de prehistorie al bier maakten.
    De figuurtjes zijn op het etiket gezet en er zijn papieren tafelonderleggers gemaakt waarop het stripverhaal te volgen is. In de toekomst komt er waarschijnlijk een ingebonden strip.
    Bron :
    Streekproducten uit Zonhoven.

     

    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.


    03-01-2010 om 23:01 geschreven door William Roelens


    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Falstaff - Brussel



    De Falstaff - Brussel


    U moet er niet zijn om een grote keuze aan bier te vinden.

    Nee, integendeel de bierlijst is eerder bescheiden.

    Wijn daarentegen primeert in dit etablissement ..


    Maar voor wie van Art Nouveau houd moet beslist eens binnen wippen

    in dit imposant cafe.
    U moet wel over voldoende euro's beschikken om er te eten en te drinken




    De Brusselse Beurs. Aan de rechterzijde van dit gebouw bevind zich de Falstaff


    De Falstaff is gelegen tegenover de beurs.

    Het is een origineel Art Nouveau  café die dateert uit 1903.

    Net als Praag is Brussel een Europese hoofdstad die over veel

    gebouwen beschikt ontworpen in deze retrostijl.






















    De Falstaff aan de Henri Mausstraat in Brussel is een van de laatste 
    'grands cafes' van de Belle Epoque in het Brusselse centrum.
    De brasserie werd tussen 1903 en 1906 ingericht in art nouveau-stijl door architect Houbion,
    een leerling van Victor Horta.
    In 2000 Werd de taverne beschermd als monument.








    De naam "Falstaff" Verwijst naar de gelijknamige figuur
    in het werk van William Shakespeare John Falstaff.
    Shakespeare laat hem opdraven in het werk "Henry V" en
    "De mery vrouwen van Windsor".

    Het is een losbandig persoon die dol is op wijn.

    Vandaar de link met deze zaak dat oorspronkelijk bedoeld was als wijnbar.





    John Falstaff prijkt op de menukaarten





    Hij is ook nog te zien op de glas-in-loodramen in het achterste gedeelte van de grote zaal.
    De raamstijl is een mix van de Vlaams-Breughelse schilderstijl
    en de klassieke "Art Nouveau" decoraties.






    Ook Orson Welles Gebruikt deze figuur in zijn gelijknamige film.
    De stijl van Horta is niet te ontkennen in deze unieke brasserie.

    De oorzaak is dat de meubelmaker en binnenhuisarchitect Houbion,
    in die tijd voor baron Horta werkte, het gebouw aankleedde
    in het begin van de 20ste eeuw









    In oktober 2000 werd de Falstaff door de Koninklijke Commissie voor Monumenten
    en Landschappen geklasseerd.



     

    In het cafe zijn er veel glas-in-loodramen opgenomen.
    Het is eigen aan de de Jugendstil,
    ook wel Art Nouveau genoemd.
    De bouwvormen van deze stijl blijken uitstekend te harmoniëren
    Met de sierlijke vormen van het glas-in-lood dat daarin werd toegepast.
    De kleuren, die door de wisseling van de lichtinval elk moment
    van de dag een andere tint aannemen,
    inspireren om steeds weer andere en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

































    De meest opvallende elementen van de decoratie zijn
    De twee indrukwekkende glas-in-loodramen in het
    achterste gedeelte van de grote zaal.
    Deze zijn respectievelijk gebouwd in 1906 en 1919.













    In 1903 koopt ene Mevrouw Broeckaert het huis en ze richt er een "Weinstube" in
    die de "Falstaff" zal worden genoemd.
    De klanten waren meestal makelaars en bankiers die op de Beurs werkten.
    In deze periode, was de Falstaff gespecialiseerd in wijnen uit de valleien
    van de Moezel en de Rijn.
    De menukaart bied naast maaltijden daarom ook veel wijnen aan.
    Het aanbod van bieren is zeer gering. Jammer.






    Er staat toch een Orval op hun heel beperkte bierlijst.
    U wil niet weten hoeveel ik moest betalen voor deze heerlijk Trappist



    Smaakbeschrijving ORVAL zie artikel :
    Orval Proeverij Neerbeek Bissegem
    op dit Blog

    02-01-2010 om 15:45 geschreven door William Roelens


    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezond 2010




    .

    Image Hosted by ImageShack.us

    01-01-2010 om 09:16 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!