5 jaar PADO - Tielt
 Pado - Stationsstraat 68 8700 TIELT (W.Vl)
Zondag laatst was er feest in de stationstraat van Tielt (West-Vlaanderen)
Patrick Acx en Dominiek Snauwaert vierden vijf jaar uitbating van hun Tapasbar Pado
Ze deden dit weer met stijl zoals we gewoon zijn van dit sympathieke duo.
 Dominiek en Patrick verwelkomden de genodigden met een welkomsdrankje.
 Patrick serveerde ons diverse tapas waaronder gerookte eendeborst.
De Pado ging van start op 6 december 2002.
De naam was van in het begin dezelfde, omdat de stoelenzaak en de vennootschap ook die naam dragen.
Het café draait ook onder dezelfde vennootschap, vandaar dat het moeilijk was om
op het zelfde adres / tel n°, met twee namen te werken.
Pa en Do zijn de eerste twee letters van hun voornamen. Maar dit had u waarschijnlijk al begrepen?
 Hammousse met geroosterde pijnboompitten.
Van in het begin was het duidelijk. De Pado zou niet enkel een
erkende tapaszaak worden met fijne Spaanse bereidingen.
De beide heren hadden ook liefde voor het Belgisch gerstenat.
De zaak groeide stilaan uit tot een gezellige ontmoetingplaats voor mensen met een hart voor de Belgisch biercultuur. Ook buitenlanders op bierreis in en door België weten hun weg te vinden naar de zaak van Patrick en Dominiek.
 Een deel van de eerste genodigden.
 Gegrilde peperkoek met eendenmousse.
 Onder de gasten, Davy en Glenn van Picobrouwerij Alvinne en Veerle en Jan van bierfirma Lupiline. Achter hen Zythologen Pierre, Giberte en Voske.
 Huisgemaakte garnaalsoep met peterselieroom.
 Spaanse mosselen met pastisboter.
Na twee jaar had Taverne Pado een eigen huisbier. Halleschelle was de naam. Het bier was een cadeau voor hun zelf en voor de zaak.
Ik ben gaan snuisteren in een boekje over het verleden van Tielt en las er het verhaal van de wethouders. De klokken in de Halletoren werden in de Middeleeuwen geluid, telkens wanneer de wethouders verzamelden om recht te spreken.
Na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden de berichten daarna aan de bevolking bekendgemaakt. Zo kwam ik bij de naam Halleschelle.'' Aldus de uitvinder en ontwerper van het etiket Rutger Van Parys.
lees op deze blog : Een Halleschelle in Tapa's bar "Pado" te Tielt
en : Een gezellige verticale proeverij in de Pado
In 2007 werd het op 1 mei zelfs erkend als streekproduct van het Molenland.
Het biertje wordt nog altijd gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne uit Heule.
Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland
 Krantenartikel over de bekendmaking van hun titel Orval Ambassadeur Cum Laude. Er boven twee van de drie erkenningslabels van Orval Ambassadeur.
Naast de grote keuze streekbieren is er ook nog het gamma Trappistenbieren dat Patrick en Dominiek aanbieden. Met Orval als hun favoriete bier.
In 2005 stelden ze hun voor het eerst kandidaat voor de titel van Orval ambassadeur.
Om die titel te bekomen moet u wel aan bepaalde criteria voldoen.
Zo moet een klant kunnen kiezen tussen een gekoelde of ééntje op kamertemperatuur.
Het glas moet droog en vetvrij zijn. U moet jonge en oude Orval kunnen aanbieden.
Ook met gerechten bereid met Orvalbier moet u creatief zijn enz..
Lees hier verder de voorwaarden.
 De gietijzeren Forel de erkenning van Orval Ambassadeur Cum Laude.
Het duo doorstond de anonieme controles van het Broederschap des Sossons d'Orvaulx
en ze werden in 2006 voor de eerste keer Orvalambassadeur.
Ook in 2007 behaalden ze de zo beheerde titel.
De klap op de vuurpijl kwam toen ze in het begin van dit jaar uitgenodigd werden
door de brouwerij van Orval om uit de handen van Père Xavier de titel
Ambassadeur Cum Laude te ontvangen.
Er zijn op de wereld slechts 20 zaken die jaarlijks deze titel op hun palmares kunnen plaatsen.
 Dominiek schenkt als geen ander deze heerlijkheid in een glas.
 Tapasbar Pado. Stijl en klasse.
Proficiat Heren Op naar de 10 jaar en misschien in 2009 Magana Cum Laude!
Voske en William van De Belgische Bierblog.
21-01-2008 om 00:00
geschreven door William Roelens
|