Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-12-2006
sjeesus wat voor een bier is Tsjeeses?
Ik heb het voor het eerst geproefd van 't vat op het Kerstbierfestival van OBER in Essen. Ik was meteen gewonnen voor dit schitterende bier. De naam, het etiket en natuurlijk het bier. Sjeeses wat voor bier is deze Tsjeeses?
Thierry en Bianca, twee HOP leden hadden op de Bonte Dag van HOP reeds een flesje mee gebracht. Ik kon niet lang meer wachten om het te openen. Vanavond is het gebeurd Het is bijna Kerstmis en op die dagen moet ge liefdevol met mekaar omgaan. Daarom heb ik het flesje met veel eerbied gedeeld en geproefd met Voske.
De Kerstperiode is voor veel mensen de leukste periode van het jaar. Nog niet zo erg als in Amerika maar toch worden hoe langer hoe meer huizen omgetoverd tot levende lichtspektakels met knipperende Kerstlichtjes. De ene al kleurrijker dan de andere. Overal ziet men plastieken rode kerstmannetjes de muren opklauteren. U kunt het zo gek niet bedenken. Ook bierproevers zoeken naar iets exclusief.Een origineel Kerstbiertje voorschotelen aan hun gasten voor, tijdens of na het Kerstdiner is altijd leuk meegenomen. Maar vaak moet men op onze honger (dorst) zitten om iets origineels te vinden. Klassieke bieren in geschenkverpakking die staan overal uitgestald maar echt iets origineels?
Daarom bied het Kerstbierfestival in Essen soelaas. Dit bierfestival is enig in zijn soort. Waarschijnlijk het grootste van de wereld. Liefst 114 Belgische Kerstbieren (ja er zijn er zoveel in België) hebben de mensen van de Zythosvereniging OBER bijeen gebracht om honderden bierproevers over gans de wereld te kunnen laten genieten.
Zoet en aangenaam kersenaroma een zoete kersensmaak met toch lichte zurige toesten smaaktoetsen van cassis? Een mooi uitgebalanceerd biertje
In hun voortreffelijk Kerstbiercataloge lees ik dat het bier normaal bestemd is voor Denemarken. Maar door toedoen van Jan Bolvig enkele bakjes in Essen zijn beland.
Kleur Donkerbruin Met donkerbeige schuimkraag Het bier was lichtjes overgesatureerd.
Aroma's van donkere chocolade kruidige toetsen Vanille - caramel
De smaak is zeer complex geroosterde mout mooie bitterheid lichte smaak van eik in de verte ook iets zurig
Een zeer lekker biertje We hebben het door de de saturatie eerst eventjes moeten laten staan alvorens te proeven maar het wachten werd beloond met een prachtig smakenpallet.
Kapittel Blond niet aan uw neus laten voorbij gaan !
Kapittel Blond is de jongste telg uit de Kapittelreeks van brouwerij Van Eecke. Op bierfestivals kijkt men als West-Vlaming er soms overheen. We kennen dat bier. We hebben het nog gedronken. We zullen het thuis wel eens proeven. Laten we maar zoeken naar de primeurs die een festival ons te bieden heeft.
Soms is dit onterecht. We laten vaak leuke bieren op festivals aan onze neus voorbijgaan. Thuis vergeten we ze dan te kopen. Zo ook deze Kapittel blond
Toeval of niet maar ik heb er juist twee staan Voske en ik hebben ze deze middag in twee oude Kapittelglaasjes uitgeschonken en als aperitief gedegusteerd.
Nee er staat geen fout in de titel. Kafeethuis is een verbastering van kaffee en eethuis.
't Straetje zonder Ende ligt in Desselgem.
Het is een gezellig cafeetje waar de dorpsfiguren zich aan de toog scharen terwijl u rustig een streekbiertje drinkt of geniet van een van de vele gerechten. Meer moet dat niet zijn in dit drukke bestaan.
Een kilometer buiten de dorpskern van Desselgem ligt dit kafeethuisje
Allerlei prularia maakt het gezellig druk
Het zijn de kleine dingen die het verschil maken
Vispannetje van 't huis met pelders (patatten met de pelle)
Als biertje kozen Voske en ik ditmaal voor een Tripel Karmeliet
Op hun website kun je lezen dat Tripel Karmeliet nog steeds wordt gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679 afkomstig uit een Karmelietenklooster van het oude Dendermonde. Dit meer dan 300 jaar oud recept beschrijft het gebruik van de drie graansoorten Tarwe, Haver en Gerst.
Het flesje naast het bombastische glas
Bij het uitgieten ontstaat een stevige romige witte schuimkraag Het heeft een amberkleurtje
De aroma's zijn van mout Ook fruitige toetsen van koriander en perzik.
Een zoete aanhef Moutzoet ook een lichte alcoholsmaak beroerd je mondholte fruitig
Een lichte bitterheid in de nasmaak
Tripel Karmeliet is een klassieker geworden. Vroeger was het over het algemeen bitterder. Alhoewel hij nu na zijn zoete periode weer aan een lichte bitterheid gewonnen heeft.
Ik weet het. Brigand is al een paar keer ter sprake geweest op deze blog. Maar deze Brigand X-Mas wil ik jullie niet onthouden. Bij het bezoek zondag laatst aan een van mijn favoriete taveernes "'t Rusteel" zag ik deze affiche in het toilet hangen. Eerlijk gezegd, ik had nog nooit van een Brigand X-Mas gehoord. Foei.
Ondanks dat we besloten hadden enkel een koffie te drinken was de nieuwsgierigheid van Voske en ik naar dit bier meteen gewekt.
We moesten ons proefplezier nog even uitstellen want uitbater Peter nam ons eerst mee naar zijn brouwerijtje "'t Brouwkot " (zie een paar rubriekjes vroeger). Om er de vorderingen te tonen die de nieuwe beginnende brouwerij al heeft ondergaan.
Eens naar het toilet gaan kan nooit geen kwaad. Want u kunt er leuke affiches tegen komen. Zoals deze.
Dan was het eindelijk zover De voor ons onbekende Brigand stond meteen voor onze reuk- en smaakorganen. Naar het schijnt zou hij moeilijk te vinden zijn?
Mooi en statig. Alhoewel? Het vroegere glas had ook wel iets. Nostalgie?
Brigand X-Mas van 't Vat 9% Alc. Vol.
Witte romige schuimkraag Donkerblond tot bijna Amberkleurig
Aroma's van hop en mout ook prikkels van alcohol
Een zoete aanhef Daarna een mooi bitter aroma van hop. Ook hier en daar fruitige toetsen De mooie ronde bitterheid blijft aanhouden. Meer HOP dan in een ander Brigand? Ook in de verte een licht alcohol smaakje
Dit bier doet me denken aan de eerste Brigands van vroeger. ook dat niet storende indringerig moutsmaakje ruik ik weer.
Een prachtig Kerstbier
Amberkleuren in het nieuwe glas
De mooie voet met het woord "Brigand" In dit glas wordt er niets anders geschonken
Als afsluiter van het HOP seizoen richten Pierre Step en ik jaarlijks de Bonte Dag in. Die dag zijn er vanaf 15.00u voor de leden van HOP gratis kelderresten en ander biertjes te proeven.
Van al dat lekkers konden de HOP leden gratis proeven. let op! de broers van deze tentoongestelde biertjes zaten in de frigo's.
Ook leden mogen altijd oude en/of nieuwe biertjes meebrengen.
HOP lid Paul Vanneste had een 3 liter (Jeroboam) Keyte mee. Jammer dat Rik Vernack er niet bij was.
Sommige HOP amateur-brouwers brengen die dag hun proefbrouwsels mee om ze te laten proeven.
De proefbrouwsels. Eventjes nippen en commentaar geven.
Als verrassing hadden we Hendrik Goris van de bierfirma Buitenlust uitgenodigd om hun nieuw bier Totentrekker te komen voorstellen.
Hendrik Goris met een deskundige uitleg over de Totentrekker
Totentrekker een flesje vol lekkere wilde gisten. Wordt later nog uitvoerig besproken op dit blog.
Naar jaarlijkse gewoonte richt ondervoorzitter Lode Van Biervliet een doorlopende bier- en muziekquiz in.
Ondervoorzitter Lode met uitleg over de doorlopende bier-en muziek quiz
Twee van de verscheidene oudjes Dobbelen Roman 1992 - 93 en Gaverhopke (10 jaar oud)nog perfect drinkbaar
Voor een volledige fotoreportage klik op onderstaande foto
Kortom het was weer een geslaagde namiddag met veel proevertjes waaronder echte pareltjes.
Ik dank in de eerste plaats Linda van café De Klokke (Gullegem) die zoals elk jaar de zaal beschikbaar stelde.
Hendrik Goris en compagnon van Bierfirma Buitenlust voor de voorstelling van hun Totentrekker.
De amateur-brouwers Jan en Veerle (Lupiline), Piet Salomez (Het Alternatief), Alfons Dedeine (De Blauwvoet) en Carl Kins (Slockbier) voor het mogen proeven van hun proef- en ander brouwsels.
Ook leden Paul Vanneste, Filip Geers, Thierry en Bianca, Pierre en mezelf voor het meebrengen van nieuwe en oude biertjes.
Lode Van Biervliet voor het ineensteken van zijn Jaarlijkse bierquizz
Gilberte en Voske onze echtgenotes voor het vele werk achter en voor de toog.
Niets vermoed dat er achter deze garagdeur een brouwerij schuil gaat!
Het is pas als de deuren opengaan dat brouwerij 't Brouwkot werkelijkheid is.
Beslag en filterkuip (700 liter) vroeger bij De Glazen Toren. Nu pronkend in Gullegem. De bedoeling is om brouwsels van 400 liter te brouwen
6 gist- en lagertanks. 2 x 3 langs beide zijden van de brouwerij.
Kookketel 500 liter "Muvero"
Hopfilter en spiraalkoeler
Onder de vloer zit er nog een oude waterput verborgen. Wie weet kan de brouwerij in de toekomst nog met eigen putwater brouwen?
Klaar voor gebruik
Björn Desmadryl Construction Engineer Zaakvoerder 't Brouwkot bij de nieuwe schrootmolen
Na het stopzetten in 1970 van brouwerij-Mouterij St. Antoon is er eindelijk weer een brouwerij in Gullegem. Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl zaakvoerders en brouwers zullen de roerstok hanteren in brouwerij "'t Brouwkot" We wensen deze jonge mensen alvast veel succes.
Het eerste bier dat het jonge koppel gaat brouwen is het huisbier 'n Netebuk. Eindelijk zullen we nu met zekerheid weten waar het bier gebrouwen wordt!
Ieder jaar koop ik mij een 75cl fles "Gordon Xmas". De fles straalt echt de Kerstsfeer uit. Vooral dit jaar is ze bijzonder mooi. En de inhoud mag er ook wezen
Naast HOP "Heerlijk Objectief Proeven" is "De West-Vlaamse Bierviltjes- en Attributenclub" ook een vereniging die mij nauw aan het hart ligt. Ik fungeer er als ondervoorzitter en opsteller van de West-Vlaamse bierviltjes-en Attributenkrant". Om de jaarbalans 2006 op te maken en het nieuwe jaar voor te bereiden kwam het bestuur onlangs bijeen ten huize van penningmeester Pierre Step. Pierre een HOP lid en dus ook een bierproever in hart en nieren trakteerde ons met een 75cl fles "Dubbel Buitenlust". Toeval of niet maar Buitenlust is ook een van mijn favoriete bieren.
Buitenlust is een biertje van bierfirma Buitenlust Bier VOF. Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi.
Een eerlijk lekker bier
Dubbel Buitenlust 8,5 % Alc.Vol. Gebrouwen bij De Proefbrouwerij
Licht amber met witte schuimkraag
Eerste vluchtige aroma's van desem (tarwetoetsen)
mout- en gist aroma"s
Een prachtige fruitige smaak
Bloemig
Leuk Hopboeketje
Een lichte hopbitterheid in de afdronk.
Mooie body
Prachtig bier met karakter. Zo moeten er meer zijn!!
Op het HOP Karakterbierweekend 2006 Voor de eerste maal aanwezig
BUITENLUST EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID
door Hendrik Goris
als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.
Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.
In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.
De Belgische bieren worden over het algemeen beschouwd als de lekkerste van de wereld.
En dit is ook waar.
Maar wat ik mocht proeven ten huize van Carl Kins was toch uitzonderlijk. Twee aroma's en smaken die nog nooit van mijn leven mijn neus en tong gestreeld hebben in dit bierland. buitengewoon lekker. Twee Amerikaanse bieren : Belgian style
Laat me toe te zeggen, maar door met twee van de voornaamste grondstoffen : hop en gist te experimenteren verkrijgen de Amerikaanse brouwers smakenpaletten die hier in België nog niet aan de orde zijn.. Er zitten daar over de plas zeer goede brouwers die verdorie best weten met wat ze bezig zijn.
Maar laat ik ook eerlijk zijn. Niet iedere Belg zou deze uitzonderlijke smaken kunnen appreciëren
Voor een omvangrijke beschrijving van de bieren verwijs ik graag naar hun websites
"Allagash Interlude" een experiment op basis van twee gisten w.o. brettanomyces. gerijpt op eiken vaten waar de aroma's en microflora van de Merlot en Sirah druiven nog in zweven
Een prachtig amber koperen kleurtje fijne witte schuimkraag
Aroma's van wilde gisten (brettanomyces) ook de geur van hout is duidelijk waarneembaar wijnaroma - vanille?
De smaak is uitzonderlijk! Een wijnsmaakje betovert uw mondholte de smaak van eik zelfs toetsen van caramel - Vanille? licht alcoholaroma alles is zo overdonderend een heel comlex bier. Maar heel heel lekker
Op de Horecabeurs kon ik nog vlug voor het afsluiten een kort praatje maken met Sam Szafranski. Hij is de ontwerper van De Leuvense Tripel en commercialiseert het ook. http://www.leuvensetripel.be/
Bush Noël in een Shoppingcenter - Shoppen hoeft geen sleur te zijn !
Een brasserie in een Shoppingcenter hoeft niet altijd een plaats te zijn waar u tussen het shoppen door vlug eens binnenwipt voor een koffie of een biertje. Brasserie "Trolls & Bush" in het Shoppingcenter Kortrijk Noord - Kuurne en enkele minuten rijden van mijn woonplaats bewijst het tegendeel. Een beetje verscholen achter andere horeca zaken is het een oase van rust. Hier kunt u nog een lekker Waals biertje proeven. Geen pils maar enkel het aanbod van Brasserie Dubuisson uit Pipaix en biertjes van hun Microbrasseries uit Louvain La Neuve en Mons staan hier op de kaart. Maar neem het van mij aan. Het is een prachtig aanbod. http://www.cuveedestrolls.com/NL/index.php http://www.ringshopping.be/Rsc.aspx
Trolls & Bush - Ringcenter Kortrijk Noord - Kuurne U kunt er niet naast kijken.
De prachtige toog met maar liefst 6 tapkranen en zeer vriendelijke mooie uitbaatsters
Hier en daar zachtaardige Trollen die publiciteit maken voor hun oh! zo lekker bier zie ook mijn rubriekje Aangename Trollen in de tuin
Ook Kerstsfeer in Trolls en Bush
Geen Pils te verkrijgen maar wat denkt u van dit? Bush Amber12%, Bush Blond 10%, Bush de Noël 12%, Cuvée des Trolls 7% en de doordrinkbieren of dorstlessertjes Trolls & Bush Amberke 5,5% , Kriekske 5%, Witteke 5% en een lekker bruintje van 6%
Op de kaart ook lekkere gerechten zoals Stoofvlees à La Bush en Tagliatelli Maison met Kersttomaatjes
Het Paradepaardje deze dagen in Trolls & Bush is toch het Kerstbier "Bush Noël" van het vat Een klepper van 12 % Alc Vol. - Opletten dus!
Prachtig bier met een prachtig donker koperen kleurtje
De Bush de Noël, in 1991 bedacht door Hugues Dubuisson, wordt in beperkte hoeveelheden gebrouwen voor de eindejaarsfeesten. Het bier bevat 12% alcohol. De rode amberkleur ontstaat door een grote hoeveelheid karamelmout. Voor dit bier gebruikt de brouwer een traditioneel procédé, ook bekend als "rauwe verhopping". Wat betekent dat hopbloemen in de bewaartanks worden toegevoegd tijdens de rijping van het bier. Dat garandeert de Bush de Noël een typisch cachet. (bron : website Dubuisson)
Een diep donker koperen amber kleur Een witte schuimkraag die snel verdwijnt door de Alc.
Prachtige warme alcoholaroma's in de neus ook geuren van noten, hout
Diep volle smaak van alcohol en karamel De alcohol dringt diep door in de keel U proeft onmiddellijk dat het hier om een zwaar biertje gaat. nootachtige prikkels een soort oude whisky
Een prachtig biertje om als digestief te verbuiken NA een lekkere maaltijd Maar om echt te genieten is ééntje meer dan genoeg.
Beste mannen. Winkelen in een Shoppingcenter hoeft geen sleur te zijn. Als er maar iets in de buurt is zoals Trolls & Bush.
Proeven van twee Brigands ten huize van Carl Kins.
Het is altijd leuk door Carl Kins (SLOCK bier) uitgenodigd te worden om een paar Amerikaanse biertjes te proeven. (Ondanks dat dit een Belgische Bierblog is wil ik julie de smaakbeschrijving van deze twee prachtige bieren niet onthouden. Ze komen later ter sprake.
Ook op het programma stonden een "Leuvense Tripel" (verslagje later) en de twee onderstaande flesjes Brigand.
Slechts een paar maanden verschil en toch een smaakverschil
Brigand 9 % Alc.Vol. Castle Brewery Van Honsebrouck - Ingelmunster
Sinds geruime tijd merken we een evolutie in de Brigand. Zeker op het gebied van kleur was de vebleking / verblonding zichtbaar. Maar we vernamen dat ook de smaak lichte wijzigingen heeft ondergaan. Recent werd ook een nieuw etiket gelanceerd. Naar aanleiding hiervan proefden we twee flesjes, een met oud etiket en een met nieuw etiket. Het bier in fles met oud etiket was lichter van kleur dan, minder schuim, enz..... Het bier met nieuwe etiket, meer schuim, voller, nog in evolutie.... Onterecht gingen we er van uit dat het om twee verschillende bieren ging. Immers, het recentste recept wordt al een tijd gebruikt bij het brouwen. Het is echter pas een goeie maand dat de nieuwe etiketten in gebruik genomen zijn. Zodoende hadden we twee maal hetzelfde bier maar was de verpakking anders, en waren de verschillen te wijten aan de verschillende "leeftijd" (zo een drie maanden verschil) van het bier, niet van een verschillende receptuur.
Volgens we vernamen is het "nieuwe bier" die we gedronken hebben nog niet het eindresultaat alhoewel het bijna juist is. We mogen verwachten dat het volgende brouwsel die in de nieuwe flessen zal komen het definitieve brouwsel zal zijn.
Naast de foto van Fredje Tavernier, het jaartal 1789 in het rood en de naam "Castle Brewery" bevat het nieuwe etiket ook nog een merkteken die duidelijkheid brengt dat alcohol en zwangerschap niet samen gaat.
Toen Desiré Vandermeeren in 1850 een piepklein huisje kocht aan de Lozermolenstraat te Kruishoutem, daar waar het prachtig lozerbos begint en er een cafeetje begon waar juist geteld één tafel en vier stoelen in pasten, zal hij nooit gedacht hebben dat zijn "Zandvlooi" zou uitgroeien tot een ver buiten de de Kruishoutemse grenzen bekend café. (bron Gazet van Antwerpen 1984)
De Zandvlooi, pleisterplaats voor jagers, krulbollers en poetsenbakkers
Het café bestaat nog steeds en wij hebben het toevallig gevonden. Gelukkig maar, want het is ook een van die plaatsjes om terug te gaan en te koesteren. Vooral tijdens de zomer moet het op de binnenkoer aangenaam vertoeven zijn.
Het is hier dat ge moet zijn!
De Zandvlooi rustend in de herfst
Het gezellig interieur. Waar dochter Karolien veel interesse toont voor de Belgische Bierkultuur. Een dame naar ons hart.
Het zijn soms de kleine details die het doen. Op de schouw, een groot Hapkin glas en op de toog, ode aan Adriaan Brouwer.
De Zandvlooi waar men nog kan Krulbollen, Sprietbollen, kegelen, Schietstuiveren, kalle smitten, Trou Madamme en Petanque spelen
Wat belangrijk is voor een bierproever !!! Ze hebben er hun eigen huisbier 'n Vlooike Blond en Bruin van 't vat. Gebrouwen door Piet Meirhaege van huisbrouwerij "Sint-Canarus" in Gottem http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html
'n Vlooike Blond en Bruin van 't vat allebei 7 % Alc. Vol
De beide bieren hebben een romige schuimkraag Het blond is goudblond met witte schuimkraag, het bruin is donker van kleur met een licht beige schuimkraag
Het blonde bier heeft een fruitig aroma De smaak is een opvallende bitterheid eerst wrang maar naarmate u het gewoon wordt streel de gistbitterheid de tong. Fruittoetsen Anijs in de verte De bitterheid vloeit langzaam uit. Een biertje die u verrast bij de eerste slok maar daarna u kan bekoren. Leuk
Het bruin heeft ook die bitterheid, maar in minder mate. Het zoet van het mout heeft de bovenhand en camoufleert enigszinds de bitterheid. Toetsen van zoethout. geroosterde mout Lekker biertje
Kortom, om het met woorden te zeggen uit hun gastenboek
"Lieve mensen die willen genieten van het leven... probeer zeker eens een Vlooike, het is de moeite waard en een verrijking voor de liefhebber van een lekker bier. Gewoon doen en genieten! "
Op zondag 26 november overleed plotseling en onverwacht Michel Slaghmuylder, bestuurder van de gelijknamige brouwerij in Ninove.
Samen met zijn neven Everard en Philippe vormde Michel de vierde generatie in het bedrijf dat in 1860 door zijn overgroot-vader Emmanuel Slaghmuylder was opgericht. Meer dan veertig jaar stonden ze samen aan de leiding van de brouwe-rij. Everard was verantwoordelijk voor de productie, Michel hield zich bezig met de marketing en de verkoop en Philippe zorgde voor de administratieve en financiële aspecten van de zaak. De grootste verdienste van de drie neven Slaghmuylder, die mogelijk zelfs beslissend is geweest voor het overleven van de brouwerij, is ongetwijfeld het verwerven van de rechten op de Witkap-bieren, die in de jaren 30 van vorige eeuw waren gelanceerd door brouwe-rij Verlinden in Brasschaat. Sinds 1981 zijn deze bieren uitgegroeid tot het paradepaardje van brouwerij Slaghmuylder, goed voor zon 60 % van de productie.
Na het overlijden van Michel Slaghmuylder blijft van de vierde generatie nu enkel Everard nog over in de leiding van de brouwerij. Philippe had zich immers reeds een paar jaar geleden uit het bedrijf teruggetrokken en zijn plaats afgestaan aan zijn nicht Brigitte Van Cutsem, dochter van Jacques Van Cutsem van brouwerij Timmermans in Itterbeek. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of Benoit Slaghmuylder, reeds werkzaam in de brouwerij, de plaats van zijn vader Michel zal innemen in het bestuur van de brouwerij.
Met de dood van Michel Slaghmuylder verliest de Belgische brouwerijwereld een monument van de biercultuur. Tegen de gangbare tendensen van schaalvergroting in, bleef hij vasthouden aan de tradities van het familiebedrijf en verblijdde hij de bierliefhebbers met bieren die tot de excellenties van het Belgische bierpatrimonium behoren.
De Raad van Bestuur van Zythos en alle aangesloten lokale verenigingen bieden aan de familie Slaghmuylder hun gevoelens van oprechte deelneming aan bij het overlijden van Michel.
Pluk eens een Kerstbiertje van de muur - Christmas Leroy
Christmas Leroy was het tweede Kerstbier dat wij op de Horecabeurs in Gent proefden. Onze goeie vriend Sandrino, vertegenwoordiger voor de brouwerijen Van Eecke en Leroy.bood het ons met heel veel plezier aan.
De familie Leroy, die ook eigenaar is van brouwerij Van Eecke in Watou, brouwt in Boezinge vooral de bekende Sas Pils en Katje, maar ze brengt in de eindejaarsperiode ook het donkere kerstbier "Christmas Leroy" uit.
"Christmas Leroy" is van het Scotch-type.
Buiten de eigen regio (streek van Ieper - Poperinge) is dit bier niet zo gemakkelijk te vinden dus indien u de gelegenheid krijgt, vergeet dit biertje niet te proeven! Wie weet ben je er voor gewonnen?
De Kerstbiertjes hangen daar zomaar voor het grijpen!
smaken zijn zoet, licht zurig rozijnen caramel, Een zoete afdronk
Heeft te weinig body om voor mij als volwaardig Kerstbier te fungeren. Voor sommige die graag een licht biertje lusten zou dit wel het ideaal Kerstbier zijn.
Ik heb toch graag ietsje meer power in mijn Kerstbiertje.
Ik meen me ook te herinneren dat het vroeger meer Alc % had (6,8) en ietsje bitterder was.
Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen
In Nederland is het een Jaarlijkse traditie dat oktober de maand is waar de Nederlandse Bokbieren aan het publiek voorgesteld en te koop aangeboden worden.
Van waar komt de oorsprong "Bokbier" in feite? De naam zou in de 17de eeuw ontstaan zijn in Beieren (Duitsland) Het zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een vermaarde bierstad in Nedersaksen. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en tenslotte vroeg men in gewone taal om "Ein Bock". Met een Bok heeft het bier dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Ook op het etiket van de Belgische Bok "Anker Bok" wordt een bok afgebeeld
Een ander verhaal zou dan wel verwant zijn aan het dier "de bok". Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse God Donar (Hij staat soms afgebeeld als half mens,half bok) Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. En vruchtbaarheid werd altijd geassocieerd met de lente, en dus werd de nieuwe gerst- of tarweoogst gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. Maar hoe zit het dan met die Herfst bok ? We hebben nog altijd het raden naar.
De prachtige capsule en kurk van het Anker die het Bokbier mooi afsluiten van de buitenlucht.
Het PINT Bokbierfestival is het grootste bierfestival van Nederland. Bezoekers kunnen meer dan vijftig bokbieren proeven en zo kennis maken met het brede smakenpalet van het Nederlands speciaalbier bij uitstek. Ook BOK bieren van andere landen treden meer en meer op de voorgrond op dit uniek bierfestival. http://www.pint.nl/pint/bbf.htm
Zo ook dit Belgisch Bokbier die sedert 2003 enkel en alleen verkrijgbaar was op de Nederlandse markt. Anker-Bok is nu ook op flessen getrokken en verkrijgbaar in België
De leden van de Mechelse biervereniging "The Beer Brothers" krijgen alvast het voorrecht om de Anker-bok te voorproeven. Via Patrick, amateur-brouwer en lid van deze lokale vereniging van Zythos kwam ook ik in bezit van dit unieke Belgische bokbier.
Proef de nazomer in je glas. Lekker biertje die Anker Bok!
Roodbruin van kleur Een stevige licht beige schuimkraag.
Zoete moutaroma's strelen de neus gebrande mout Enkele fruitige tikjes
De smaak heeft een licht zurige aanhef die overgaat in een bitter geroosterde smaak
Een mout bitterheid die blijft hangen. Enkele alcoholprikkels. Droge afdronk
Een lekker biertje die naar mijn gevoel ietsje te weinig body heeft. Maar wie ben ik? Ik ben ook nog niet zo vertrouwd met Bokbieren. Ik kan dit bier tot nu toe enkel vergelijken met de prachtige Urthel Bok Maar die had dan ook 7,5 % Alc. onder zijn capsule. Vandaar misschien het verschil?
Corsendonk Christmas Ale - Een Kerstbier met warmte
Kerst, , geldt voor de meeste mensen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Aan deze gezelligheid hechten wij Belgen heel sterk.
Dan is het tijd om een enkele flessen Kerstbier boven te halen en samen met familie of vrienden te proeven van deze Goddelijke dranken.
Om te voorkomen dat ze na de Kerst nog met een hele voorraad blijven zitten noemen sommige brouwers hun bier Winterbier of Driekoningenbier i.p.v. Kerstbier.Zo kunnen ze voor een langer periode hun bier aan de man brengen.
Gelijk hoe je die bieren noemt is het wel opletten geblazen want ze zijn over het algemeen zwaar in alcohol. Het is dus beter om ze te degusteren in plaats van ze te drinken.
Voor wie het hele gamma wil bij mekaar proeven is er de mogelijkheid om naar Essen te gaan naar het Kerstbierfestival die OBER (Een lokale afdeling van Zythos) ieder jaar inricht.Honderden Belgische Kerst-en winterbieren zijn daar bijeen gebracht om geproefd te worden.Het best gaat u met het openbaar vervoer. De zaal waar het gebeuren plaats vind is slechts een 20 min ver van het station van Essen verwijderd.
De Horecabeurs in Gent is een geschikte plaats om op voorhand enkele Kerstbieren beter te leren kennen.
Zo was er de Corsendonk Christmas Ale die we jaarlijks gaan proeven.
Ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan was de stand van Corsendonk uit Oud-Turnhout volledig vernieuwd. Modern design, fris en zoals altijd, vriendelijk personeel.
Corsendonk Christmas Ale 8,5% Alc. Vol. Brouwerij Du Bocq - Purnode Voor Keersmaekers Oud-Turnhout http://www.corsendonk.com/
Een lekker biertje voor de Kerst.
Donkerrood biertje met dikke lichtbruine schuimkraag.
Zoals in vele gevallen was het bier getapt van het vat ietsje te koud om onmiddellijk aroma's uit te halen.
Na een tijdje kwamen ze los. Kruidige Aroma's. Koriander in de verte - Sinaasappel??
De smaak was vrij moutzoet. Lekker warm alcohol gevoel. caramel Een aangenaam mondgevoel warme en droge afdronk
Woensdagavond 22 november 2006 waren Hildegard en Bas van bierfirma "De Leyerth" uit het West-Vlaamse Ruislede op bezoek bij HOP. In het gezellige zaaltje van Café Mozaïek deed kunstenaar, verteller Bas Van Ostaden ons op een boeiende wijze de geschiedenis uiteen van de Erthels. Een volkje dat nog altijd leeft in de zwarte bossen van Ruislede. Terwijl Bas het magische verhaal vertelde kon men proeven van vijf heerlijke Urthel bieren die gebrouwen worden door brouwingenieur Hildegard bij brouwerij Bios in Ertvelde. Hildegard vertelde ons ook dat de bieren voortaan in Nederland meer bepaald in Koningshoeven zullen gebrouwen worden. De abdij van Koningshoeven is ook de plaats waar het enige Nederlandse Trappistenbier "La Trappe" gebrouwen wordt. De Leyerth blijft voor alle duidelijkheid een West-Vlaamse Bierfirma. Een zeer gezellige avond in het gezelschap van twee gedreven mensen die de liefde voor het bier uitstralen.
Bedankt Hildegard en Bas voor deze unieke proefavond.
De vijf Urthel bieren die we op deze magische avond proefden waren
Brouwerij Van Honsebrouck heet voortaan THE CASTLE BREWERY Van Honsebrouck - Ingelmunster http://www.vanhonsebrouck.be/
Het bier Brigand kreeg een nieuwe Look. Het verouderde etiket is vernieuwd. Geen tekening meer maar een foto van een levende Brigand moet dit bier weer herpositioneren. Het bier was een beetje ongewaardeerd geraakt sinds de opkomst van de Kasteelbieren.
Met de nieuwe stijl en met de Robin Hood figuur op het label moet Brigand weer de harten van menig bierliefhebber veroveren.
Ik heb het bier reeds geproefd op de Horecabeurs in Gent. En...?? het smaakt naar meer.
Het bier is nu blond in plaats van Amber. Maar ik zal de bespreking van het bier voor later houden wanneer ik het nieuwe naast het oude bier kan proeven. Ook de proefomstandigeheden op de Horecabeurs zijn niet zo ideaal. Hier alvast enkele foto's van de new look.
Door naar een Horeca-stand achter die van Van Honsebrouck te gaan, kon ik het nieuwe Brigand glas een Futuristisch tintje geven.
Fredje Tavernier een kapper uit Izegem is het nieuwe gezicht van Brigand poserend voor mijn BIERBLOG.
Gilberte (links) en Voske (rechts) stonden maar al te graag naast het levende model Fred.
Detail van het nieuwe glas
Veel volk bij de Castle Brewery
Oud en nieuw! Twee Brigands naast elkaar.
Ik verlang al om eens de beide bieren te vergelijken