Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 Amerikanen bij Carl Kins.

    De Belgische bieren worden over het algemeen beschouwd “als de lekkerste van de wereld”.

    En dit is ook waar.


    Maar wat ik mocht proeven ten huize van Carl Kins was toch uitzonderlijk.
    Twee aroma's en smaken die nog nooit van mijn leven mijn neus en tong gestreeld hebben in dit bierland.
    buitengewoon lekker.
    Twee Amerikaanse bieren : Belgian style

    Laat me toe te zeggen, maar door met twee van de voornaamste grondstoffen : hop en gist te experimenteren verkrijgen de Amerikaanse brouwers smakenpaletten die hier in België nog niet aan de orde zijn..
    Er zitten daar over de plas zeer goede brouwers die verdorie best weten met wat ze bezig zijn.


    Maar laat ik ook eerlijk zijn.
    Niet iedere Belg zou deze uitzonderlijke smaken kunnen appreciëren

    Voor een omvangrijke beschrijving van de bieren verwijs ik graag naar hun websites

    Eventjes de twee bieren voortellen :


    Allagash Interlude 2005 - 9,5 % Alc.Vol.
    Allagash Brewing Co. - Portland (Maine)
    http://www.allagash.com/


    "Allagash Interlude" een experiment op basis van twee gisten w.o. brettanomyces.
    gerijpt op eiken vaten waar de aroma's en microflora
    van de Merlot en Sirah druiven nog  in zweven


    Een prachtig amber koperen kleurtje
    fijne witte schuimkraag

    Aroma's van wilde gisten (brettanomyces)
    ook de geur van hout is duidelijk waarneembaar
    wijnaroma - vanille?

    De smaak is uitzonderlijk!
    Een wijnsmaakje betovert uw mondholte
    de smaak van eik
    zelfs toetsen van caramel - Vanille?
    licht alcoholaroma
    alles is zo overdonderend
    een heel comlex bier.
    Maar heel heel lekker


    Gerijpt in eiken vaten

     

    Beast Grand Cru  14,9 % Alc. Vol.
    Avery Brewing Company - Boulder (Colorado).

    http://www.averybrewing.com/Home


    "The Beast Grand Cru" Een kanjer van liefst 14,9 % Alc. Vol 

    De kleur is zoals een Bourgogne
    lichte schuimkraag die door de alcohol snel verdwijnt.

    Zware alcohol aroma's
    Fruitig zoet - Sinaasappels - rozijnen
    Honingtoetsen

    de smaak is dat van een sterk alcoholische Rhum

    Een pracht bier om te genieten in een luie zetel
    met de ogen dicht.
    Langzaam nippen zoals aan een heel dure brandy.


    Gebrouwen met Westmalle gist.
    De brouwer zou naar het schijnt tot 16 % Alc kunnen gaan.
    zonder toevoeging van Champagne of wijngist?



    The Beast - 14,9 % Alc.  Duidelijker kan niet

    05-12-2006 om 00:51 geschreven door William Roelens


    04-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuvense Tripel - Om het jaar leuk te beëindigen

    Op de Horecabeurs kon ik nog vlug voor het afsluiten een kort praatje
    maken met Sam Szafranski.
    Hij is de ontwerper van De Leuvense Tripel en commercialiseert het ook.
    http://www.leuvensetripel.be/

    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge (BIOS) in Ertvelde.
    http://www.vansteenberge.com/

    Jammer genoeg was er geen tijd meer om er eentje te proeven.
    Sam was zo vriendelijk om mij een flesje mee te geven naar Gullegem.

    Daar Degusteren altijd prettiger is met twee hebben  Carl Kins (SLOCK bier) 
    en ik het flesje gedeeld.
     We kwamen tot de volgende proefnotities.

    Leuvense Tripel – 9 % Alc.Vol.

    Brouwerij Bios – Ertvelde

    Naar een recept van Sam Szafranski


    De Leuvense Tripel in al zijn glorie
     
    Kleur – Licht goudblond

    Met een mooie dikke witte schuimkraag

     

    Zoet aroma

    Typisch tripel aroma

    Fruitige esters

     

    Smaak is een zoete moutaanhef

    Fruitig en een lichte warme alcoholsmaak

    U smaakt meer alcohol of dat er in zit.

    Gezellige prikkel

    Een mooie nabitterheid van de gist

     

    Kortom een prachtig biertje

    Leuk om te drinken

    Met een lichte body

    Het smaakt naar meer.

     

    Een gezellig bier voor de eindejaarsfeesten.

    04-12-2006 om 01:15 geschreven door William Roelens


    03-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bush Noël in een Shoppingcenter - Shoppen hoeft geen sleur te zijn !

    Een brasserie in een Shoppingcenter hoeft niet altijd een plaats te zijn waar u tussen het shoppen door vlug eens binnenwipt voor een koffie of een biertje.
    Brasserie "Trolls & Bush" in het Shoppingcenter Kortrijk Noord - Kuurne en enkele minuten rijden van mijn woonplaats bewijst het tegendeel.
    Een beetje verscholen achter andere horeca zaken is het een oase van rust.
    Hier kunt u nog een lekker Waals biertje proeven.
    Geen pils maar enkel het aanbod van Brasserie Dubuisson uit Pipaix en biertjes van hun Microbrasseries uit Louvain La Neuve en Mons staan hier op de kaart.
    Maar neem het van mij aan.  Het is een prachtig aanbod.
    http://www.cuveedestrolls.com/NL/index.php
    http://www.ringshopping.be/Rsc.aspx



    Trolls & Bush - Ringcenter Kortrijk Noord - Kuurne
    U kunt er niet naast kijken.


    De prachtige toog met maar liefst 6 tapkranen en zeer vriendelijke mooie uitbaatsters

         


    Hier en daar zachtaardige Trollen die publiciteit maken voor hun oh! zo lekker bier
    zie ook mijn rubriekje

    Aangename Trollen in de tuin

     

    Ook Kerstsfeer in Trolls en Bush


    Geen Pils te verkrijgen maar wat denkt u van dit?
    Bush Amber12%, Bush Blond 10%, Bush de Noël 12%, Cuvée des Trolls 7%
    en de doordrinkbieren of dorstlessertjes
    Trolls & Bush Amberke 5,5% , Kriekske 5%, Witteke 5% en een lekker bruintje van 6%

      
    Op de kaart ook lekkere gerechten
    zoals Stoofvlees à La Bush en Tagliatelli Maison met Kersttomaatjes


    Het Paradepaardje deze dagen in Trolls & Bush is toch het
    Kerstbier "Bush Noël" van het vat
    Een klepper van 12 % Alc Vol. - Opletten dus!

     
    Prachtig bier met een prachtig donker koperen kleurtje

     De Bush de Noël, in 1991 bedacht door Hugues Dubuisson, wordt in beperkte hoeveelheden gebrouwen voor de eindejaarsfeesten.
    Het bier bevat 12% alcohol.
    De rode amberkleur ontstaat door een grote hoeveelheid karamelmout.
    Voor dit bier gebruikt de brouwer een traditioneel procédé, ook bekend als "rauwe verhopping". Wat betekent dat hopbloemen in de bewaartanks worden toegevoegd
    tijdens de rijping van het bier.
    Dat garandeert de Bush de Noël een typisch cachet. (bron : website Dubuisson)

    Het bier viert zijn 15de verjaardag
     


    Bush Noël van 't Vat - 12 % Alc. Vol.
    Brasserie Dubuisson - Pipaix
    http://www.br-dubuisson.com/NL/index_bush.htm



    Een diep donker koperen amber kleur
    Een witte schuimkraag die snel verdwijnt door de Alc.

    Prachtige warme alcoholaroma's in de neus
    ook geuren van noten, hout

    Diep volle smaak van alcohol en karamel
    De alcohol dringt diep door in de keel
    U proeft onmiddellijk dat het hier om een zwaar biertje gaat.
    nootachtige prikkels
    een soort oude whisky

    Een prachtig biertje om als digestief te verbuiken NA een lekkere maaltijd
    Maar om echt te genieten is ééntje meer dan genoeg.

    Beste mannen.  Winkelen in een Shoppingcenter hoeft geen sleur te zijn.
    Als er maar iets in de buurt is zoals Trolls & Bush.

    03-12-2006 om 23:09 geschreven door William Roelens


    30-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van twee Brigands ten huize van Carl Kins.

    Het is altijd leuk door Carl Kins (SLOCK bier) uitgenodigd te worden om een paar
    Amerikaanse biertjes te proeven.
    (Ondanks dat dit een Belgische Bierblog is wil ik julie de smaakbeschrijving van deze twee prachtige bieren niet onthouden.
    Ze komen later ter sprake.

    Ook op het programma stonden een "Leuvense Tripel" (verslagje later)
    en de twee onderstaande flesjes Brigand.


    Slechts een paar maanden verschil en toch een smaakverschil

    Brigand 9 % Alc.Vol.
    Castle Brewery Van Honsebrouck - Ingelmunster

    Sinds geruime tijd merken we een evolutie in de Brigand. Zeker op het
    gebied van kleur was de vebleking / verblonding zichtbaar. Maar we vernamen
    dat ook de smaak lichte wijzigingen heeft ondergaan. Recent werd ook een
    nieuw etiket gelanceerd. Naar aanleiding hiervan proefden we twee flesjes,
    een met oud etiket en een met nieuw etiket.
    Het bier in fles met oud etiket was lichter van kleur dan, minder schuim, enz.....
    Het bier met nieuwe etiket, meer schuim, voller, nog in evolutie....
    Onterecht gingen we er van uit dat het om twee verschillende bieren ging.
    Immers, het recentste recept wordt al een tijd gebruikt bij het brouwen.
    Het is echter pas een goeie maand dat de nieuwe etiketten in gebruik
    genomen zijn. Zodoende hadden we twee maal hetzelfde bier maar was de
    verpakking anders, en waren de verschillen te wijten aan de verschillende
    "leeftijd" (zo een drie maanden verschil) van het bier, niet van een
    verschillende receptuur.

    Volgens we vernamen is het "nieuwe bier" die we gedronken hebben nog  niet
    het eindresultaat alhoewel het bijna juist is. We mogen verwachten dat
    het volgende brouwsel die in de  nieuwe flessen zal komen het definitieve
    brouwsel zal zijn.


    Naast de foto van Fredje Tavernier, het jaartal 1789 in het rood en de naam "Castle Brewery"
    bevat het nieuwe etiket ook nog een merkteken die duidelijkheid brengt dat alcohol
    en zwangerschap niet samen gaat.

    30-11-2006 om 17:22 geschreven door William Roelens


    29-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zandvlooi, pleisterplaats voor jagers, krulbollers en poetsenbakkers

    De Zandvlooi - Kruishoutem
    http://www.dezandvlooi.be/

    Toen Desiré Vandermeeren in 1850 een piepklein huisje kocht aan de Lozermolenstraat te Kruishoutem, daar waar het prachtig lozerbos begint en er een cafeetje begon waar juist geteld één tafel en vier stoelen in pasten, zal hij nooit gedacht hebben dat zijn "Zandvlooi" zou uitgroeien tot een ver buiten de de Kruishoutemse grenzen bekend café. (bron Gazet van Antwerpen 1984)


    De Zandvlooi, pleisterplaats voor jagers, krulbollers en poetsenbakkers

    Het café bestaat nog steeds en wij hebben het toevallig gevonden.
    Gelukkig maar, want het is ook een van die plaatsjes om terug te gaan en te koesteren.
    Vooral tijdens de zomer moet het op de binnenkoer aangenaam vertoeven zijn.


      


    Het is hier dat ge moet zijn!


    De Zandvlooi rustend in de herfst

      


    Het gezellig interieur.
    Waar dochter Karolien veel interesse toont voor de Belgische Bierkultuur.
    Een dame naar ons hart.

     
    Het zijn soms de kleine details die het doen.
    Op de schouw, een groot Hapkin glas en op de toog, ode aan Adriaan Brouwer.


    De Zandvlooi waar men nog kan Krulbollen,
    Sprietbollen, kegelen, Schietstuiveren, kalle smitten, Trou Madamme en Petanque spelen



    Wat belangrijk is voor een bierproever !!!
    Ze hebben er hun eigen huisbier
    'n Vlooike Blond en Bruin van 't vat.
    Gebrouwen door Piet Meirhaege van huisbrouwerij "Sint-Canarus" in Gottem
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html

       

    'n Vlooike Blond en Bruin van 't vat
    allebei 7 % Alc. Vol

    De beide bieren hebben een romige schuimkraag
    Het blond is goudblond met witte schuimkraag,
    het bruin is donker van kleur met een licht beige schuimkraag

    Het blonde bier heeft een fruitig aroma
    De smaak is een opvallende bitterheid
    eerst wrang maar naarmate u het gewoon wordt streel de gistbitterheid de tong.
    Fruittoetsen
    Anijs in de verte
    De bitterheid vloeit langzaam uit.
    Een biertje die u verrast bij de eerste slok maar daarna u kan bekoren.
    Leuk

    Het bruin heeft ook die bitterheid, maar in minder mate.
    Het zoet van het mout heeft de bovenhand en camoufleert enigszinds de bitterheid.
    Toetsen van zoethout.
    geroosterde mout
    Lekker biertje

    Kortom, om het met woorden te zeggen
    uit hun gastenboek

    "Lieve mensen die willen genieten van het leven... 
    probeer zeker eens een Vlooike, het is de moeite waard en een verrijking voor de liefhebber van een lekker bier. 
    Gewoon doen en genieten! "

    http://www.dezandvlooi.be/

    29-11-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Memoriam Michel Slaghmuylder

    IN MEMORIAM MICHEL SLAGHMUYLDER



    Op zondag 26 november overleed plotseling en onverwacht Michel Slaghmuylder, bestuurder van de gelijknamige brouwerij in Ninove.

    Samen met zijn neven Everard en Philippe vormde Michel de vierde generatie in het bedrijf dat in 1860 door zijn overgroot-vader Emmanuel Slaghmuylder was opgericht. Meer dan veertig jaar stonden ze samen aan de leiding van de brouwe-rij. Everard was verantwoordelijk voor de productie, Michel hield zich bezig met de marketing en de verkoop en Philippe zorgde voor de administratieve en financiële aspecten van de zaak. De grootste verdienste van de drie neven Slaghmuylder, die mogelijk zelfs beslissend is geweest voor het overleven van de brouwerij, is ongetwijfeld het verwerven van de rechten op de Witkap-bieren, die in de jaren ’30 van vorige eeuw waren gelanceerd door brouwe-rij Verlinden in Brasschaat. Sinds 1981 zijn deze bieren uitgegroeid tot het paradepaardje van brouwerij Slaghmuylder, goed voor zo’n 60 % van de productie.

    Na het overlijden van Michel Slaghmuylder blijft van de vierde generatie nu enkel Everard nog over in de leiding van de brouwerij. Philippe had zich immers reeds een paar jaar geleden uit het bedrijf teruggetrokken en zijn plaats afgestaan aan zijn nicht Brigitte Van Cutsem, dochter van Jacques Van Cutsem van brouwerij Timmermans in Itterbeek. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of Benoit Slaghmuylder, reeds werkzaam in de brouwerij, de plaats van zijn vader Michel zal innemen in het bestuur van de brouwerij.

    Met de dood van Michel Slaghmuylder verliest de Belgische brouwerijwereld een monument van de biercultuur. Tegen de gangbare tendensen van schaalvergroting in, bleef hij vasthouden aan de tradities van het familiebedrijf en verblijdde hij de bierliefhebbers met bieren die tot de excellenties van het Belgische bierpatrimonium behoren.

    De Raad van Bestuur van Zythos en alle aangesloten lokale verenigingen bieden aan de familie Slaghmuylder hun gevoelens van oprechte deelneming aan bij het overlijden van Michel.

    Tekst : Casimir Elsen

    28-11-2006 om 13:35 geschreven door William Roelens


    27-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluk eens een Kerstbiertje van de muur - Christmas Leroy

    Christmas Leroy was het tweede Kerstbier dat wij op de Horecabeurs in Gent proefden.
    Onze goeie vriend Sandrino, vertegenwoordiger voor de brouwerijen Van Eecke en Leroy.bood het ons met heel veel plezier aan.

    De familie Leroy, die ook eigenaar is van brouwerij Van Eecke in Watou, brouwt in Boezinge vooral de bekende Sas Pils en Katje, maar ze brengt in de eindejaarsperiode ook het donkere kerstbier "Christmas Leroy" uit.
     
    "Christmas Leroy" is van het Scotch-type.

    Buiten de eigen regio (streek van Ieper - Poperinge) is dit bier niet zo gemakkelijk te vinden dus indien u de gelegenheid krijgt, vergeet dit biertje niet te proeven!
    Wie weet ben je er voor gewonnen?




    De Kerstbiertjes hangen daar zomaar voor het grijpen!

    Christmas Leroy 6,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij Leroy - Boezinge


    Donker van kleur met een beige schuimkraag

    Aroma's zijn zoet
    gebrande mout.

    smaken zijn zoet, licht zurig
    rozijnen
    caramel,
    Een zoete afdronk

    Heeft te weinig body om voor mij als volwaardig Kerstbier te fungeren.
    Voor sommige die graag een licht biertje lusten zou dit wel het ideaal Kerstbier zijn.

    Ik heb toch graag ietsje meer power in mijn Kerstbiertje.

    Ik meen me ook te herinneren dat het vroeger meer Alc % had (6,8)
    en ietsje bitterder was.

    27-11-2006 om 23:14 geschreven door William Roelens


    26-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen

    In Nederland is het een Jaarlijkse traditie dat oktober de maand is waar de Nederlandse Bokbieren aan het publiek voorgesteld en te koop aangeboden worden.

    Van waar komt de oorsprong "Bokbier" in feite?
    De naam zou in de 17de eeuw ontstaan zijn in Beieren (Duitsland)
    Het zou een verbastering zijn van Einbecker Bier.  Einbeck was in de Middeleeuwen een vermaarde bierstad in Nedersaksen.
     "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en tenslotte vroeg men in gewone taal om "Ein Bock". Met een Bok heeft het bier dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.



    Ook op het etiket van de Belgische Bok "Anker Bok" wordt
    een bok afgebeeld

    Een ander verhaal zou dan wel verwant zijn aan het dier "de bok".
    Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse God Donar
    (Hij staat soms afgebeeld als half mens,half bok)
    Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. En vruchtbaarheid werd altijd geassocieerd met de lente, en dus werd de nieuwe gerst- of tarweoogst gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. Maar hoe zit het dan met die Herfst bok ? We hebben nog altijd het raden naar.


    De prachtige capsule en kurk van het Anker
    die het Bokbier mooi afsluiten van de buitenlucht.


    Het PINT Bokbierfestival is het grootste bierfestival van Nederland. Bezoekers kunnen meer dan vijftig bokbieren proeven en zo kennis maken met het brede smakenpalet van het Nederlands speciaalbier bij uitstek. Ook BOK bieren van andere landen treden meer en meer op de voorgrond op dit uniek bierfestival.
    http://www.pint.nl/pint/bbf.htm

    Zo ook dit Belgisch Bokbier die sedert 2003 enkel en alleen verkrijgbaar was
    op de Nederlandse markt. 
    Anker-Bok is nu ook op flessen getrokken en verkrijgbaar in België

    De leden van de Mechelse biervereniging "The Beer Brothers" krijgen alvast het voorrecht om de Anker-bok te voorproeven.
    Via Patrick, amateur-brouwer en lid van deze lokale vereniging van Zythos kwam ook ik in bezit van dit unieke Belgische bokbier
    .


    Anker Bok - 6,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij "Het Anker" - Mechelen
    http://www.hetanker.be/pag_nl/index_nl.html


    Proef de nazomer in je glas.  Lekker biertje die Anker Bok!

    Roodbruin van kleur
    Een stevige licht beige schuimkraag.

     Zoete moutaroma's strelen de neus
    gebrande mout
    Enkele fruitige tikjes

    De smaak heeft een licht zurige aanhef
    die overgaat in een bitter geroosterde smaak

    Een mout bitterheid die blijft hangen.
    Enkele alcoholprikkels.
    Droge afdronk

    Een lekker biertje die naar mijn gevoel ietsje te weinig body heeft.
    Maar wie ben ik?  Ik ben ook nog niet zo vertrouwd met Bokbieren.
    Ik kan dit bier tot nu toe enkel vergelijken met de prachtige Urthel Bok
    Maar die had dan ook 7,5 % Alc. onder zijn capsule.
    Vandaar misschien het verschil?

    26-11-2006 om 18:26 geschreven door William Roelens


    24-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corsendonk Christmas Ale - Een Kerstbier met warmte

    Kerst, , geldt voor de meeste mensen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Aan deze gezelligheid hechten wij Belgen heel sterk.

    Dan is het tijd om een enkele flessen Kerstbier boven te halen en samen met familie of vrienden te proeven van deze Goddelijke dranken.

    Om te voorkomen dat ze na de Kerst nog met een hele voorraad blijven zitten noemen sommige brouwers hun bier Winterbier of Driekoningenbier i.p.v. Kerstbier.  Zo kunnen ze voor een langer periode hun bier aan de man brengen.

    Gelijk hoe je die bieren noemt is het wel opletten geblazen want ze zijn over het algemeen zwaar in alcohol. Het is dus beter om ze te degusteren in plaats van ze te drinken.

     

    Voor wie het hele gamma wil bij mekaar proeven is er de mogelijkheid om naar Essen te gaan naar het Kerstbierfestival die OBER (Een lokale afdeling van Zythos)  ieder jaar inricht.  Honderden Belgische Kerst-en winterbieren zijn daar bijeen gebracht om geproefd te worden.  Het best gaat u met het openbaar vervoer. De zaal waar het gebeuren plaats vind is slechts een 20 min ver van het station van Essen verwijderd.

    http://www.kerstbierfestival.be/


    De Horecabeurs in Gent is een geschikte plaats om op voorhand enkele Kerstbieren beter te leren kennen.

    Zo was er de Corsendonk Christmas Ale die we jaarlijks gaan proeven.

    Ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan was de stand van Corsendonk uit Oud-Turnhout volledig vernieuwd.
    Modern design, fris en zoals altijd, vriendelijk personeel.




    Corsendonk Christmas Ale 8,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Du Bocq - Purnode
    Voor Keersmaekers Oud-Turnhout
    http://www.corsendonk.com/


    Een lekker biertje voor de Kerst.

    Donkerrood biertje met dikke lichtbruine schuimkraag.

    Zoals in vele gevallen was het bier getapt van het vat ietsje te koud om
    onmiddellijk aroma's uit te halen.

    Na een tijdje kwamen ze los.
    Kruidige Aroma's.
    Koriander in de verte - Sinaasappel??

    De smaak was vrij moutzoet.
    Lekker warm alcohol gevoel.
    caramel
    Een aangenaam mondgevoel
    warme en droge afdronk

    Een mooi Kerstbier

    24-11-2006 om 15:15 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Leyerth op bezoek bij HOP.

    Woensdagavond 22 november 2006 waren Hildegard en Bas van bierfirma "De Leyerth" uit het West-Vlaamse Ruislede op bezoek bij HOP. 
    In het gezellige zaaltje van Café Mozaïek deed kunstenaar, verteller Bas Van Ostaden ons op een boeiende wijze de geschiedenis uiteen van de Erthels. 
    Een volkje dat nog altijd leeft in de zwarte bossen van Ruislede.  Terwijl Bas het magische verhaal vertelde kon men proeven van vijf heerlijke Urthel bieren die gebrouwen worden door brouwingenieur Hildegard bij brouwerij Bios in Ertvelde.  Hildegard vertelde ons ook dat de bieren voortaan in Nederland meer bepaald in Koningshoeven zullen gebrouwen worden.
    De abdij van Koningshoeven is ook de plaats waar het enige Nederlandse Trappistenbier "La Trappe" gebrouwen wordt.

    De Leyerth blijft voor alle duidelijkheid een West-Vlaamse Bierfirma.
     
    Een zeer gezellige avond in het gezelschap van twee gedreven mensen die de liefde voor het bier uitstralen. 

    Bedankt Hildegard en Bas voor deze unieke proefavond.



    De vijf Urthel bieren die we op deze magische avond proefden waren

    Urthel Novicius Vertus 5,9 % Alc.Vol
    Urthel Bock 7,5 % Alc. Vol.
    Urthel Hibernus Quentum Tripel 9 % Alc.Vol.

    Urthel Samaranth 11,5 % Alc. Vol.
    Urthel Hop-it 9,5 % Alc. Vol.


    Bas en Hildegard Van Ostaden.
    Hij een boeiende verteller
    Zij een unieke brouwster


    Voor een fotoreportage
     klik op onderstaande foto

    24-11-2006 om 02:41 geschreven door William Roelens


    22-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THE CASTLE BREWERY - Van Honsebrouck

    Brouwerij Van Honsebrouck heet voortaan
    THE CASTLE BREWERY Van Honsebrouck - Ingelmunster
    http://www.vanhonsebrouck.be/

    Het bier Brigand kreeg een nieuwe Look.
    Het verouderde etiket is vernieuwd.  Geen tekening meer maar een foto van een levende Brigand moet dit bier weer herpositioneren.
    Het bier was een beetje ongewaardeerd geraakt sinds de opkomst van de Kasteelbieren.

    Met de nieuwe stijl en met de Robin Hood figuur op het label moet
    Brigand weer de harten van menig bierliefhebber veroveren.

    Ik heb het bier reeds geproefd op de Horecabeurs in Gent.
    En...?? het smaakt naar meer.

    Het bier is nu blond in plaats van Amber.
    Maar ik zal de bespreking van het bier voor later houden wanneer ik het nieuwe naast het oude bier kan proeven.
    Ook de proefomstandigeheden op de Horecabeurs zijn niet zo ideaal.
    Hier alvast enkele foto's van de new look.


    Door naar een Horeca-stand achter die van Van Honsebrouck te gaan, kon ik het nieuwe Brigand glas een Futuristisch tintje geven.


    Fredje Tavernier een kapper uit Izegem is het nieuwe gezicht van Brigand
    poserend voor mijn BIERBLOG.


    Gilberte (links) en Voske (rechts) stonden maar al te graag naast
    het levende model Fred.


    Detail van het nieuwe glas


    Veel volk bij de Castle Brewery


    Oud en nieuw! Twee Brigands naast elkaar.

    Ik verlang al om eens de beide bieren te vergelijken

    22-11-2006 om 17:28 geschreven door William Roelens


    19-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aperitieven met Triverius.

    Vandaag was ons aperitiefbier "Triverius" van brouwerij De Graal uit Brakel.
    Ik had nog enkele flesjes staan die ik meegebracht had toen ik het SLOCK bier was gaan helpen bottelen.

    De naam van het bier is afkomstig van de Geschied- en Heemkundige Kring TRIVERIUS die het werkgebied Brakel, Lierde en Horebeke bestrijkt.
    http://www.triverius.be/

    Hieremias De Drijvere of De Drivere werd in 1504 te Nederbrakel geboren als zoon van Jeroom, een chirurgijn. Deze tijdgenoot van Keizer Karel was een schitterende student aan de Leuvense universiteit waar hij "eerste professor" werd. Naar de gebruiken van die tijd, gaf ook deze uitmuntende geleerde zijn naam een Latijns tintje, en liet zich Triverius' of 'Thriverius' noemen.
    http://orde.triverius.be/figuur.html


    Triverius 6,8 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Graal - Brakel
    http://www.degraal.be/



    Triverius is een tarwebier of witbier.

    Het helder blond met een witte romige schuimkraag.

    De eerste aroma's zijn die van gist en granen

    De eerste slok is verfrissend - Koriander
    Een zacht mals bier
    met een lichte voldoende bitterheid
    Moutbitterheid
    Wanneer het bier ietsje warmer wordt
    zijn er fruitige toetsjes van banaan zijn waar te nemen.

    Kortom een leuke frisse aperitief.
    Niet zwaar in alcohol maar toch smaakvol.
    En zo moet een biertje zijn.

    Triverius werd uitgebracht in 2004 het Triverius Jubileumjaar
    vandaar het cijfer 500 op het label.

    19-11-2006 om 23:52 geschreven door William Roelens


    18-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Eenvoudig Bestaan - Waar de tijd blijft stille staan

    Geluk is voor Caeiro "eenvoudig bestaan", al is dat lang niet zo eenvoudig.
    Alberto Caeiro (6 april 1889, 13.45 uur - 1915 aan tbc) was een van de heteroniemen van de Portugese schrijver Fernando Pessoa.

    Gelukkig is voor ons" 't Eenvoudig Bestaan "eenvoudig te vinden.
    U hoeft er maar naar toe te rijden en u komt in een wereld waar de tijd blijft stille staan.

    't Eenvoudig Bestaan.
     Krevelstraat 38 - 8581 Kerkhove
    http://www.teenvoudigbestaan.be/

    Vanaf de parking tussen de hagen en struikgewas kom je in een andere wereld terecht.
    Een wereld van stilte en rust.


    Een plank laat ons weten waar we heen moeten.


    Het lijkt op een kapel maar het is een oud schuurtje waar
    't Eenvoudig Betsaan gehuisvest is.
     

     
    Rustiek en sfeervol.  Simpel gezellig.  Hier kan u zich onthaasten.


    Zoals vroeger.





     
    Als de avond valt creëren de twee houtkachels en de kaarsen een unieke en warme sfeer.

    Na een koffie gedronken te hebben besloten we een biertje te proeven
    Een leuke bierkaart met een keus uit een zestigtal bieren.
    Trappisten, abdijbieren, een drietal Urthellbiertjes, Oude Kwarrmont enz..

    We kozen voor  het huisbier "Nen Bruinen Eenvoudigen"
    Op mijn vraag, vertelde Geert de vriendelijke uitbater ons dat het wel degelijk een etiketbiertje is.
    Welk bier?  Dat laat ik aan jullie over.
    Misschien een reden om eens tot daar te rijden!

      


    Geert schonk perfect zoals het moet het biertje in de glazen.


    "Nen Bruinen Eenvoudigen" - 8,5 % Alc.Vol. - 75cl
    Huisbier van 't Eenvoudig Bestaan

    Donker bier met een beige schuimkraag

    Een moutaroma prikkelt onze neus
    warm alcohol

    Een zoete smaak
    Rozijnen, Pruimen?
    Ook lichte Rhumsmaak
    chocolade toetsen op het eind

    Een lekker warm evenwichtigbier
    uitstekend om er op een koude herfstdag van te genieten.

    Een pracht van een biertje.
    Een knusse herberg met hier en daar een knipoogje.
    Rustig en aangenaam vertoeven en....
     twee vriendelijke uitbaters,  Geert en Dorine

    18-11-2006 om 02:08 geschreven door William Roelens


    16-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie de Belleveaux - Een nieuwe Belgische Brouwerij

    Waarvoor een blog goed kan zijn.
    Enkele weken terug kreeg ik van de bloggers en fervente wandelaars Johnny en Christiane uit Borgloon melding van een nieuwe brouwerij die zij tijdens het wandelen ontdekt hadden.
    Het ging over "Brasserie de Bellevaux". 
    Omdat ik er nooit van gehoord had zette ik een zoekertje op het Zythosforum.
    Resultaat!  De eigenaars zelf zochten contact met mij op en stuurden zelfs 4 foto's door van hun brouwerij.


    De brouwerij


    De koperen brouwketels


    De Gisttanks

    De brouwerij heeft een cap. van 1000 l. en er wordt met veel zorg en aandacht gebrouwen door Wil en zoon Tom Schuwer. Ze hebben er de tijd voor genomen om vier bieren te ontwikkelen die aan de smaakcriteria van een (veeleisende)proefpanel voldeden. Zodra de brouwerij helemaal klaar is worden er rondleidingen gegeven en kan er gedegusteerd worden in hun proeflokaal. Ze hebben er naar gestreefd om precies de sfeer te scheppen die nodig is om even tot rust en bezinning te komen met een Blanche, Brune, Black of Blonde van hun Brasserie de Bellevaux evt.vergezeld van eenvoudige artisanale producten (kaas, brood, ham enz.). Zij richten zich niet alleen op pure bierliefhebbers maar ook op mensen die graag in de natuur zijn en het heerlijk vinden om (met kinderen) op het terras of in hun ROOKVRIJE proeflokaal te genieten van de landelijke eenvoud van vroeger. Misschien is het nu een beetje duidelijker wat hun 'koers' is?


    De gebouwen

    Brasserie de Bellevaux

    gaat 4 bieren brouwen.
    Black: donker bier met karakter (mix tussen Belgisch en Engels bier)
    Blanche: verfrissend wit bier
    Blonde: een stevig blondje voor bij de open haard
    Brune: bruin bier om een Ardense regendag af te sluiten


    officiële opening is nog niet geplant maar deze info zou u binnenkort kunnen vinden op
    http://www.brasseriedebellevaux.be/

     
    Inlichtingen :
     
    Carla en Wil Schuwer

    Met dank aan Brasserie de Bellevaux
    en aan Johnny en Christiane

    16-11-2006 om 09:40 geschreven door William Roelens


    13-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisbrouwerij Old Bailey - St. Eloois Winkel

    Glenn Castelein (brouwerij Alvinne), Voske en ik 
    bezochten enkele tijd terug in het gezelschap van een dertigtal Engelse bierproevers
    de prachtige brouwerij "Old Bailey"
    in St. Eloois Winkel



    De mooie gaper maakt u meteen duidelijk
    dat hier een brouwerij gevestigd is.


    Van buiten kun je al de brouwketels waarnemen.

    Brouwerij "Old Bailey"
    Kerkplein 5 - 9
    8880 St.-Eloois-Winkel
    oldbaily@telenet.be

    Gesticht in 1996 door Jan Vanhie en Caroline Cokelare
    capaciteit : Een 560hl per jaar
    Ze brouwen momenteel een vijftal bieren.
    St. – Honoré Blond en Bruin, de Loïs (genoemd naar de dochter Lotje), een kriek en een pilsbier
    Er bestaat jammer genoeg twijfel of dat alle bieren wel in deze 
     huisbrouwerij gebrouwen worden?


     


    De volledig computergestuurde brouwerij

    Old Baily beschikt niet enkel over een brouwerij, maar ook nog een taverne, restaurant,
    feestzaal en hotel.

       
      
    Enkele foto's van de prachtige zaak.
    De koperen leidingen laten het bier van de tanks naar de tapkranen stromen.
    de vraag is of dit nog wel effectief gebeurt?



    Een detail van een van de mooie bierglazen

    we proefde de twee bieren
    St. – Honoré Blond eentje van de fles en eentje van het vat.
     en Bruin


    St. – Honoré Blond - 8,5 %Alc.Vol.
    Fles en van 't vat



    Goud blond biertje
    Uit het vat was het bier iets donkerder dan uit de fles.
    Fijne witte schuimkraag.

    De eerste aroma's waren fruitig.
    De aroma's van de fles waren iets fruitiger dan 't vat.
    Ook gistaroma's kwamen voor uit de fles.
    misschien door het onmiddellijk opsnuiven bij het uitschenken?

    De smaak is zoet, fruitig en iets hoppigs
    de smaak uit de fles was meer gesatureerd.
    We vonden het bier uit de fles beter dan uit het vat.


    St. – Honoré Bruin - 8,5 %Alc.Vol.
    Van 't vat



    Donker bruin bier
    Fijne beige schuimkraag.
    die al vlug verdwijnt.
    Het bier was ietsje te koud

    Aroma's van chocolade
    Lichte aromatisch geuren.

    De smaak is zoet en moutig
    chocolade en caramel toetsen
    van boterspekken
    alcohol toetsen
    goede volle body

    Geen slechte bieren
    Het bruin bier springt er toch iets bovenuit.

    Maar de vraag blijft nog altijd
    Waar worden ze gebrouwen?
    Het flessenbier wordt zeker bij brouwerij Strubbe in Ichtegem gebotteld!!




    Bij de bieren hoort ook een lekkere paté klaar gemaakt met St. Honoré

    13-11-2006 om 20:53 geschreven door William Roelens


    12-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom geen Leireken Special Spelt in plaats van pils!

    Een misverstand bij veel mensen is,  dat hoe zwaarder een bier in alcohol is
    hoe beter het smaakt.
    Wel "Leireken Special Spelt" is een van die bieren die het tegendeel bewijst.
    Met zijn 5 % Alc.Vol. is dit biertje (gebrouwen door Brasserie Silenrieux) een heel lekker gerstenat.

    Het wordt gebrouwen in opdracht van brouwer Leo De Smedt voor nv Guldenboot in Opwijk.
    Leo is een nakomeling uit de bekende Opwijkse brouwersfamilie De Smedt.
    Nu brouwerij Affligem genoemd.

    Leireken is een bio biertje voornamelijk te vinden in de Colruyt Bio winkels.
    Het bier is op basis van spelt


        
     Biologisch gecontroleerd en op basis van Spelt
    Ecocert = product met Bio-certificaat.

    http://www.ecocert.be/

    Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest.
    http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm




    Houdbaarheidsdatum : duidelijker kan niet.

    Leireken Special Spelt - 5 %Alc.Vol.
    Brasserie Silenrieux

    http://users.belgacom.net/brasserie-silenrieux.be/

      Blond biertje met een fijne witte schuimkraag.
    Fijne pareling

    Een moutig aroma
    geur van granen

    Een lichte harde mooie bitterheid (water uit Henegouwen?)
    De eerste slok is bitter daarna een zoete moutsmaak
    Kruidige toetsen
    heel diep ook een smaak van gist
    droge afdronk wat het bier toch fris maakt.

    Een lekker bier die als aperitief goed tot zijn recht komt.
    Misschien dat eens proeven in plaats van een pilsje, waarom niet?

    12-11-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liever een Blonde van Han dan pantoffels waar Jehan op staat afgebeeld.

    Nog een herinnering aan onze vakantie in de Ardennen.
    Als ge gehuisvest bent in de omgeving van Han en uw kleinzoon komt op bezoek dan is het niet meer dan normaal dat ge het wildpark van Han bezoekt.
    Het wildpark is ongeveer
    250 hectaren groot.  En het bezoek gebeurt via een panoramische wagen zodat ge de dieren op een veilige manier kunt benaderen.



      
    Tal van diersoorten verfraaien het landschap : herten, damherten, everzwijnen, ... maar ook zeldzame of beschermde dieren, zoals de steenbok, de tarpan, het paard van Przewalsky, de Europese bizon en indrukwekkende roofdieren : de wolf, de lynx en de bruine beer.

       
    De Lesse verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand.


    De oude vallei  van de Lesse is een lust voor het oog.

    Niets is zo leuk als een kleine herinnering aanschaffen vooraleer het domein te verlaten.
    In de winkel in de ontvangsthal vind  u een brede waaier aan souvenirs Hier maakt u kennis met de plaatselijke kwaliteitsprodukten, waaronder de beruchte Blonde van Han. De verpakking en valiesjes van 75 cl of 25 cl maken er een bijzonder origineel geschenk van.
    (Zo staat er te lezen op de info van hun website)

    Als bierproever is een 75cl Fles "Blonde de Han" nog altijd nuttiger dan een paar pantoffels waar Jehan, de gemoedelijke mascotte van het Domein op staat afgebeeld.
    We gaan eens proeven of dit bier wel echt zo berucht is of dat de info ons laat doorschemeren?


    La Blonde de Han - 6,3 % Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq
    http://www.bocq.be/nederlands/index.html



    Een goudblond biertje met witte fijne schuimkraag die snel verdwijnt.
    Lichte pareling.
    een lichte troebel waarneembaar.(gist)

    Een licht hoppig aroma
    zoete mout geur

    de smaak is fruitig
    gist toetsen
    een aangename zachte bitterheid.
    mooi evenwicht.  Goed gebrouwen.
    Het bier is geen hoogvlieger, maar toch aangenaam om te drinken.
    Een commercieel biertje zeg maar.
    Misschien is het wel een etiketbier van St. Benoit?

    09-11-2006 om 01:35 geschreven door William Roelens


    08-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén slokje van het Slock bier en je bent verkocht.

    HOP lid en Wereldburger Carl Kins heeft zijn eigen biertje ontworpen.  Na zijn talrijke bierreizen naar Amerika en een paar jaar als Jurylid op het Great American Beer Festival in Denver gezeteld te hebben kon het niet langer meer uitblijven. Hij wou en zou een bier ontwerpen met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten.  Ik had de eer met hem te mogen aanwezig zijn bij het brouwen in brouwerij De Graal te Brakel.


    SLOCK team : vlnr : Mezelf, Wim Saeyens en Carl Kins
     

    Ik laat voor de gelegenheid Carl zelf aan het woord :

    Naar aanleiding van mijn vijftigste verjaardag had ik de idee opgevat om een eigen bier te brouwen naar origineel recept.

    De biernaam werd gekozen in functie van mijn eigen naam. Zodoende moest er CK (Carl Kins) in voorkomen. Tevens moest het verwijzen naar iets leuks, liefst in verband met drinken.

    SLOCK in de Nederlandse betekenis is goed bekend. In het Oud-Engels betekent het onder meer “dorst lessen” en “verleiden”. Het feit dat de naam nog niet was gebruikt voor een bier speelde natuurlijk ook een rol.

    Wat ik wou, namelijk een bier met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten, stond tamelijk snel vast. Ik koos voor Amerikaanse hop, en wou een IBU (bitterness units = eenheden bitterheid) bereiken tussen 50 en 55. De overige ingrediënten, (water, graan en gist) waren Belgisch. Maar dan begon het.

    Er bestaan heel wat soorten Amerikaanse hop, elk met hun specificiteit en smaak. Dat er Cascade in moest stond direct vast. Maar ik wou ook een sterke bitterheid, en keek daarom naar o.m. Amarillo en Nugget.

    Toen begon de zoektocht naar een brouwer. Uiteindelijk viel de keuze op De Graal in Brakel. Wim heeft al heel wat ervaring met andermans brouwsels (o.m. voor Bissegem,  BLES, enz.) en beschikt ook over een testinstallatie.

    Ik begon met het bestellen van twee proefbrouwsels. De een werd gebrouwen met een combinatie van Cascade en Amarillo en de ander met Cascade en Nugget. Beide bieren waren prachtig van uitzicht met een behoorlijke smaak, doch de bitterheid liet wat te wensen over (iets te hard).

    Na raadpleging van een aantal Amerikaanse vrienden/bierspecialisten werd het recept veranderd, en werd het uiteindelijk een hopmengsel van Amarillo, Tomahawk en Cascade, gecombineerd met WYEAST Belgian Strong Ale gist.

     

    Het bier werd gebrouwen op 22 juli, in bijzijn van William Roelens en mezelf (zie foto’s). Na twee weken gisten en lageren werd het bier gebotteld op 5 augustus, met nagisting op fles. De flessen werden voorzien van een speciaal etiket, dat aan zowat alle etiketcriteria van ZYTHOS voldoet. Dan ging het nog voor een paar weken de warme kamer in voor verdere rijping.

    Het is een koperkleurig, hoppig bier geworden dat – al zeg ik het zelf - best lekker is, en nog zal verbeteren na verdere rijping in de kelder.

    Het bier, dat de liefhebbers van hoppig bier zeker zal behagen, is beschikbaar, zolang (de kleine)voorraad strekt, bij mij thuis.

    Dit kan enkel na contact via e-mail op

     

    ceclkins@yahoo.com.

     

    Santée.

     

    Reportage: Carl Kins,


    De brouwinstallatie van De Graal

     
    Twee belangrijke momenten.
    Toevoeging van HOP door Carl en gist door Wim.


    De gisttanks netjes op een rij.

      
    Even roeren en proeven, dat behoort tot de job.


    Een leuk moment van de dag.


    Even kijken door de refractometer naar het begin SG


    De laatste Slock fles loopt van de band.

    SLOCK bier - 6,5 % Alc. Vol. - 75cl
    Brouwerij De Graal.
    http://www.degraal.be/
    Naar een recept van Carl Kins.

    Blond bier met een witte dikke schuimkraag.

    Heerlijke fruitige HOP aroma's in de neus.

    smaak van hop, hop en nog eens hop
    Fruitige toetsen - citrus
    een heerlijke bitterheid
    die blijft hangen.
    Een droog mondgevoel.

    Geen extreme bitterheid maar zacht en toegankelijk voor iedereen.
    Een prachtig bier met een echt HOP karakter.
    Fris en evenwichtig.
    Prachtige body.

    Een van de lekkerste bieren van 2006
    Wanneer een tweede brouwsel?

    08-11-2006 om 01:43 geschreven door William Roelens


    07-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."De Bieërselaer" Een moeilijke naam voor een lekker bier.

    Het bier "De Bieërselaer" zou zijn naam te danken hebben aan de dialectuitspraak van Molenbeersel dat ook wel Bieërsel wordt genoemd.
    Volgens Wikipedia is molenbeersel een van de 5 kerkdorpen van de gemeente Kinrooi.
    Het dorp is gesitueerd tussen het dorp Kinrooi en het Nederlandse Stramproy, een dorp in de gemeente Weert.
    Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de twee windmolens de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen. Ook de natuurgebieden Stramproyerbroek en De Goort zijn het bezoeken waard.

    Via een goede Limburgse vriendin kwam ik in het bezit van twee flesjes "De Bieërselaer".
    De donderdagavond na de bijeenkomst van de Weichtwatchers is altijd een mooie gelegenheid om een biertje te proeven dan kunnen we de Flexipoints even vergeten.

    De Bieërselaer 7% Alc.Vol.
    Brouwerij Kerkom
    http://www.brouwerijkerkom.be/




    Een rood bruin biertje met een beige fijne schuimkraag.

    Een zoet zuur fruitig aroma
    Caramellemout?

    Smaak is zoet en licht fruitig
    moutzoete smaak
    Honingtoetsjes in de verte te proeven?
    Ook enige prettige bitterheid te smaken
    Bitterheid die blijft hangen.
    De smaak helt soms over naar een Speciale Belge.
    Een mooi evenwichtig biertje.
    Waarschijnlijk gebrouwen als promotie voor de twee molens.
    Het zal menige molenaar wel bekoren.
    Bij Voske en ik viel het ook in de smaak.


    Op het etiket staan de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen
    links en rechts van de kerk afgebeeld


    Het bier wiordt gebrouwen voor drankenhal Nies-Cox uit Kinrooi Molenbeersel

    07-11-2006 om 10:49 geschreven door William Roelens


    06-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedanking overlijden vader
    Langs deze weg wil ik de vele Hoppers, Zythologen, brouwers, bierlovers en blogbezoekers bedanken voor
    het massaal medeleven bij het overlijden van mijn vader Geeraard Roelens.
    Doordat het leven verder gaat zal vanaf morgen weer regelmatig rubriekjes verschijnen
    op deze bierblog.

    Groeten
    William Roelens

    Afscheid nemen
    is als een zee
    die overgaat
    van vloed naar eb,
    zich even terugtrekken.
    Alle sporen in het zand
    vervagen en verdwijnen.
    Maar het zand
    weet dat de zee
    terugkeert en
    nieuw leven brengt.

    06-11-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!