Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddagproeverijen (2)
Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit.

Totem Chac (2,7%) Naar een recept van Klaas Dellaert en Liesbeth -Brouwerij Totem Gebrouwen bij Bryggja Brewery – Moerkerke

Wazig donkerblond bier met een witte romige schuimkop.
Het aroma is publiciteit voor hop! Hopbittere aroma’s
De eerste slok is meteen raak. Een mooie bitterheid laat ons meteen al genieten. Hoppige toetsen Fruitig. De bitterheid blijft voortdurend aanhouden. Een mooie volle en evenwichtige body ondanks de 2,7% Droge bittere afdronk
'Totam Chac' mag als voorbeeld dienen hoe een licht alcoholisch bier toch smaakvol kan zijn met voldoende karakter. We noemen het bier van de toekomst?
Klaas Dellaert en zijn vriendin Liesbeth zijn verwoede Bierfanaten. Klassieke bieren kunnen ze appreciëren maar hun smaakpapillen richten zich toch meer op iets meer extreme bieren met zure, geroosterde, gerookte en hoppige smaken. Deze bieren wakkerden hun interesse aan om zelf te brouwen. Eerst lieten ze zich inschrijven bij de Gentse Biervereniging en algauw nestelden ze zich in het bestuur. Ze begonnen thuis te experimenteren met een kleine testinstallatie. Ze verbeterden hun recepten tot dat ze het gevoel kregen dat hun biertjes op punt stonden. In 2013 deden ze mee met twee biertjes aan diverse brouwwedstrijden. Niet zonder resultaat! Ze behaalden de derde plaats met een IPA in de ‘Brouwland Biercompetitie’ (Het zou best kunnen dat Geroen en ik dit bier zonder het te weten nog geproefd hebben als thuis juryleden!) en kaapten de eerste prijs weg met een Chili Stout in de ‘So You Think You Can Brew’ wedstrijd. Deze uitslagen motiveerde het jonge koppel om hun bieren op de markt te brengen.
Omdat ze al hun bieren naar bepaalde 'Goden' wilden noemen zochten ze een gepaste naam voor hun brouwerij. Vriend Tim de Roeck stelde de naam ‘Totem’ voor omdat die naam een samenstelling is van meerdere Goden en Totem is in zowat alle talen hetzelfde woord. Doordat ze hun bier in grotere volumes op de markt wilden brengen klopten ze voor hun eerste bier aan bij Brouwerij Anders. Voor de twee volgende bieren 'Etznab en Chac deden ze beroep op de Moerkerkse brouwerij Bryggia. Het is de bedoeling om elke maand een nieuw brouwsel van 500 liter op de markt te brengen. Ondertussen hebben ze een nieuwe woonst met ruimte voor een brouwerij. Dus op termijn is de kans wel groot dat ze daar hun droom zullen kunnen realiseren.
Reninge Bitter Blond à Lambiek (8%) Seizoensbrouwerij Vandewalle – Reninge.

Donkeramber bier met een gebroken witte schuimkraag.
Licht zurige neus. Met een heerlijk Lambiek aroma Lichte mout toetsen Appeltjes Tikje fruit Positief muffig Het zit allemaal in de neus!
Licht zurige aanzet Brett Lambiektoetsen komen opzetten. Aangename zuurheid en fijne hopbitterheid blijven aanhouden. Licht zurige droge afdronk Vloeit langzaam uit. Een verfijnde dorstlesser!
Een smaakvol eerlijk Belgisch bier uit West-Vlaanderen!
De reden voor mijn bewondering voor Seizoensbrouwerij Vandewalle is hun respect voor traditie! Zo worden hun bieren enkel gebrouwen tijdens het traditionele brouwseizoen, dat loopt van september tot mei. Ze werken enkel met streekgebonden grondstoffen zoals Poperingse hop en Veurnse krieken. Ook nemen ze de nodige tijd om hun bieren te laten rijpen net zoals hun voorouders het deden. Toch levert hun kleinschaligheid unieke en seizoensgebonden bieren op. In het kort : alle bieren zijn gebrouwen met heel veel kennis van zaken. Brouwer Chris Vandewalle & Karel brengen momenteel vier bieren op de markt. ‘Reninge Bitter Blond’, ‘Reninge Oud Bruin’ Reninge Krieken Rood en Reninge Bitter Blond à Lambiek. Om hun bierproductie te verhogen hebben ze een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen, zodat ze per dag nu 400 liter bier kunnen produceren. Door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten kan de houten vatlagering worden uitgebreid tot 2.000 liter. Alle inspanningen die ze leveren doen ze in functie van constante en goede kwaliteit. Hun bieren kregen de erkenning '100 procent West-Vlaams' alsook het kwaliteitslogo 'Belgische Hop' van de vzw Hop uit Poperinge. Tijdens een bezoek aan hun brouwerij laten ze op een boeiende manier en met de nodige tijd de bezoekers kennis maken met hun werkmethode. De proeverij is gekoppeld aan een kleine foodpairing.
Black Cauldron Spit (9,5%Alc.Vol.) Oesterstout. Recept De Relatiebrouwer = Het Brouwersatelier. Waasmunster gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)

Donker tot bijna zwart bier. Lichtbruine fijne schuimkraag.
We ruiken eerst een kruidigheid (Pepernota’s). Daarna worden we verwend met een licht koffie aroma. Tikje gebrand en droparoma’s
De aanzet is zoetmoutig. Karamel en koffie verwennen onze smaakpapillen. Chocolade. Tikje geroosterd. Zoete toetsen met een afwisselend lichte bitterheid. Voldoende evenwicht
Zoet-bittere afdronk.
We missen een beetje het zilte van een oesterstout. Lekker maar mocht toch iets meer body hebben!
Volvo-werknemer Jan Wauters (39) stampte in 2012 in bijberoep een eigen zaakje uit de grond waarbij hij zich toespitst op bierprojecten op maat. Hij kon het niet langer aanzien hoe de grote brouwerijen massaal biertjes op de markt gooien waardoor de consumenten door het bos de bomen niet meer zien! Op die manier propt de markt zich vol en is er binnenkort geen afzet meer te vinden voor kwaliteitsvolle bieren. Zijn project als Relatiebrouwer is heel eenvoudig. Niet de aanbieder maar wel de consument bepaalt de smaak voor occasioneel of langer te lanceren biertjes. Hij brouwt zelf het proefrecept op maat van de klant, om het daarna selectief uit te besteden aan een ambachtelijke kleine brouwerij. Zijn leidraad is originaliteit en kwaliteit! Jan Wauters gaat niet over één nacht ijs. Hij begon zeven jaar geleden met het bewerken van kant-en-klare bierkits. Met steun van een collega begon hij zelf te brouwen met granen om zo zijn eigen smaken te creëren. Hij kreeg enkele jaren geleden de hoogste score in een bierwedstrijd van de Lokerse Reynaertgilde. Dat was een extra aanmoediging om verder eigen recepten samen te stellen.' www.relatiebrouwer.be of tel. 0498-28.88.20.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Groeten Geroen & William
X
30-01-2016 om 00:00
geschreven door William Roelens
|