NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
  • Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
  • Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf
  • xfan7p

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gespot op de opening van brouwerij Dilewyns





    Gespot op de opening van brouwerij Dilewyns

    Voor een verslag van de opening zie vorige reportage!






    Klik hier voor meer gratis...
    Anne-Cathérine Dilewyns (zaakvoerder brouwerij) in gesprek met
    Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers)
    en Jo Abbeloos bierliefhebber/hobbybrouwer







    David Le Roy (Vice-Voorzitter Zythos en
    Vice-voorzitter & Hoofdredacteur BLES in gesprek met
    Jonathan Heuvinck actief binnen de
    Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde en Bleslid







    Johan Merkx biervertegenwoordiger in gesprek met
    Luk Smekens (Bestuurslid Zythos groep Actie en
    bestuurslid bij de Leuvense biertherapeuten) 
    en kersverse echtgenote An Frankie







    Ter gelegenheid van de opening werd het nieuwe blonde bier,
    Vicaris 5, gelanceerd.







    Een stralende Julie Dilewyns serveert het nieuwe bier aan de genodigden.







    Liefst 250 genodigden kwamen vrijdagavond naar de opening.
    Naar schatting kwamen er op zaterdag nog eens 3000 kijklustigen.







    Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke - Beerzel.
     Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen met zijn
    twee zonen.







    Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba)







    De prachtige en lekkere verrassingsbroden met in hun brooddeksel
    de naam Dilewijns gebakken.






    Klik hier voor meer gratis...
    Marc De Keukeleire (Brouwerij Alvinne) en
    Professor Denis De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied
    van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop







    Rechts een dolblijde Claire Dilewyns in gesprek met Familie of vrienden.







    Gert Jordens (brouwerij Jessenhofke Küringen)
    en Annick De Splenter (Brouwerij Gruut - Gent)







    Gezellig keuvelen en proeven in de glimmende gloednieuwe
    brouwzaal.







    Jef Van den Steen. notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken
    en brouwer (Brouwerij De Glazen Toren - Erpe-Mere) in gezelschap
    van Glenn Castelein (Brouwerij Alvinne - Moen)









    De nootham bereid met Vicarisbier was heel lekker.







    Dirk Naudts (De Proefbrouwerij, Lochristi ) en echtgenote in gesprek
    met zaakvoerder Anne Catérine.
    De Vicarisbieren werden vroeger gebrouwen bij Dirk.







    Ronald Mengrink (brouwerij De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog)
    en Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)








    Mark De Neef (brouwerij De Glazen Toren - Erpe Mere) tussen
    Marc De Keukeleire en Glenn Castelein
    (Beiden van brouwerij Alvinne - Moen)







    Men kon ook proeven van enkele Dendermondse streekprodukten.







    Rechts Gert Christiaens (brouwerij- en geuzestekerij Oud Beersel)
     Bijna uit beeld : Jos Boon zoon van geuzesteker Frank Boon
    (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon)







    Isabel et Hugues Van Poucke (La Brasserie d’Ecaussinnes – Ecaussinnes)







    Hélène Dilewyns de jongste van de vier zussen laat de gasten
    nog eens proeven van de smakelijke broodjes.






    Klik hier voor meer gratis...
    Davy Spiessene (Brouwerij Alvinne - Moen) in gesprek met
    Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)






    Klik hier voor meer gratis...
    Links geuzesteker Frank Boon (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon - Lebbeke)
    in gezelschap van bierliefhebbers Dirk Van Esbroeck (lid van de Gentse Biervereniging)
    en Geroen Vansteenbrugge (voordrachtgever en secretaris van de
    Waregemse bierfanaten).







    Klik hier voor meer gratis...
    Brouwster An De Ryck met dochter en zoon Miek en Bram Vanmelkebeke
    (Brouwerij De Ryck - Herzele)







    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...
    Voor de snoepers was er nog een chocoladefontein met 
    fruitspiesjes





    Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten
    kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via
    de website
    www.vicaris.be

    Anne-Cathérine Dilewyns
    Zaakvoerder

    Brouwerij Dilewyns bvba
    Vlassenhout 5
    B - 9200 Dendermonde

    Phone: 0032 (0)52 20 18 57
    Fax: 0032 (0)52 22 18 54
    Mobile: 0032 (0)472 58 56 37
    VAT: 0824.712.608




    30-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening brouwerij Dilewyns - Dendermonde




    Opening brouwerij Dilewyns - Dendermonde






    Klik hier voor meer gratis...






    Op vrijdagavond  20 mei 2011 waren we uitgenodigd om de
     officiële opening van brouwerij Dilewyns bij te wonen.
     
    Een gigantische onderneming voor de sympathieke familie uit Grembergen
    die na zes jaar bierfirma te zijn geweest nu de grote stap zet
    om als brouwerij verder door het leven te gaan
    en het Belgisch bierlandschap mee zal helpen te bepalen.












    Liefst 250 genodigden w.o. uw verslaggever waren van de partij.
    Onder de gasten waren er zeer veel collega brouwers aanwezig,
    allen met de boodschap 'join
    the club'.
     (zie volgende reportage (gespot op de opening van brouwerij Dilewyns)




    Opening Brouwerij





       

      
    vlnr en bnb : Dhr. Jo Abbeloos bierliefhebber/brouwer
    Dhr. Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde)
    Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers)
    Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen






    De toespraken kwamen van Dhr Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde)
    die maar al te blij was dat er na Brouwerij Mouterij
    De Witte-Van Overstroaten en Brasserie Wilderode Pauwels
    opnieuw een brouwerij gevestigd is in Dendermonde.

    Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers)
    die op een plezante manier een korte geschiedenis
    schetste van de brouwerijen in België.

    Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen die het eerst niet kon geloven
    dat Vincent Dilewyns zijn droom zou waarmaken
    en nu met de verwezenlijking ervan zijn bewondering niet
    onder stoelen of banken stak.
    "Ik ben nog niet naar binnen geweest, maar toch al stiekem
    eens door het venster gekeken" vertelde Jef.


    Al de gastsprekers werden vlot aan elkaar gepraat door Dhr. Jo Abbeloos,
    bierliefhebber/brouwer en vriend aan huis.







    Vincent Dilewyns en dochter Anne-Cathérine






    Vader Dilewyns was een trots man.
    Hij was een beetje overdonderd door de
    massale opkomst.
    Hij bedankte iedereen en gaf het woord aan zijn dochter
    Anne-Cathérine de zaakvoerder van brouwerij Dilewyns.








    Een 250-tal genodigden waren aanwezig op de opening.











    Anne-Cathérine "De missie van Brouwerij Dilewyns is om met haar toewijding,
    ambitie en constante streven naar perfectie in productie,
    aankoop en verkoop een sterk merk op te bouwen in zowel binnen als buitenland.

    Toewijding en ambitie hebben wij met zn allen de voorbije zes jaar
    onafgebroken geleverd en daarvan kan u het resultaat vandaag zien.

    Maar wees gerust, nu start het verhaal pas, de basis is er,
    het hart van de brouwerij is sterk nu is het kwestie van onze toewijding
    en ambitie te gebruiken voor de uitbouw van onze brouwerij.


    Het constante streven naar perfectie in productie zal zich vertalen
    door het nemen van alle maatregelen om een constante kwaliteit te leveren.

    Hierbij zal het proces binnen onze brouwerij van A tot Z bekeken
    en indien nodig geoptimaliseerd
    worden

    Zo starten we bij de aankoop, waarbij we steeds kiezen voor prijs-kwaliteit
    de beste producten met oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen".














    Klik hier voor meer gratis...
    Een gelukkige familie Dilewyns.
    vlnr : Anne-Cathérine, Julie, Genevieve, Vincent,
    Claire en de jongste dochter Hélène.







    Vooraleer het officiële lint werd doorgeknipt werd de brouwerij
    plechtig ingezegend door Z.E.H. Vicaris Generaal Paul van Puyenbroeck.






    Klik hier voor meer gratis...
    Tenslotte knipte Dhr Piet Buyse Burgemeester van Dendermonde onder
    massale belangstelling het lint door zodat alle aanwezigen
    de brouwerij konden bezichtigen.






    Fotogallerie Brouwerij








    Klik hier voor meer gratis...






    Brouwerij  Dilewyns bestaat uit een 25 HL brouwinstallatie
    afkomstig van VELO uit Italië.
    De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren.

    De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine
    bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli – Italië.

    De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen.

    De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven.

    Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator
    als warmtebron tijdens het brouwproces.














    2 x 2.500 liter per brouwsel betekent
    5000 liter per dag
    of
    1.500.000 liter per jaar
    als men 300 werkdagen per jaar brouwt






    Klik hier voor meer gratis...






    Technische Fiche :


    Moutmolen met 4 rollen
    Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter
    Filterkuip 2500 liter
    Whirpool 2500 liter
    Warmwaterketel 5000 liter
    Koudwaterketel 5000 liter
    4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter
    CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter
    Opslagtank voor gist (200 liter)
    HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter
    Koelinstallatie (35,8 Kw)





























    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...





    In naam van Bierblog en het HOPnieuws wens ik zaakvoerder Anne-Cathérine
    en de familie Dilewyns heel veel succes toe met hun nieuwe onderneming.

    Brouwerij Dilewyns (Vicaris) is zeker een aanwinst  voor de
    stad Dendermonde en de regio;

    Maar ook voor alle bierliefhebbers in binnen- en buitenland.






    Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten
    kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via
    de website
    www.vicaris.be

    Anne-Cathérine Dilewyns
    Zaakvoerder

    Brouwerij Dilewyns bvba
    Vlassenhout 5
    B - 9200 Dendermonde

    Phone: 0032 (0)52 20 18 57
    Fax: 0032 (0)52 22 18 54
    Mobile: 0032 (0)472 58 56 37
    VAT: 0824.712.608




    29-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Moraipire - Brasserie Millevertus - Toernich






    La Moraipire












    Het bier wordt gebrouwen voor de confrérie des Scailtons de Bertrix

    De confrérie wil de herinnering bewaren van alle mijnwerkers
    die nog in de leisteengroeven gewerkt hebben in de vallei van Aise
    Een Scailton, is dus de algemene term van een werknemer
    die in deze leisteengroeven werkte.
    De Confrérie is ontstaan in
    augustus 1998

    Hun motto : "Cracher le feu du museau et des trois fers"






    La Moraipire – 8% Alc.Vol.
    Brasserie Millevertus – Toernich






    Wazig amberkleurig biertje met een witte fijne schuimkraag

     

    Een zoet fruitaroma met toetsen van mango

    Straalt de neus.

     

    De smaak is zoet (karamel)

    Aromatisch fruitkorfje

    Toetsen van citrus, mango en sinaas

    Hopprikkels

    Een bitterheid komt naar boven

    En brengt evenwicht in het bier.

    Het bier maskeert goed de alcohol

    Een lekker biertje maar door zijn aromatische smaak

    is een of twee biertjes meer dan genoeg.











    Brasserie Artisanale Millevertus

    Ruelle de la Fiels 8

    6700 TOERNICH-ARLON

    Tel.: 063-22 34 97

    e-mail: millevertus@skynet.be

    website: www.millevertus.be


     

    Confrérie des Scailtons




    26-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vilvordia Bierproef Festival 2011 - Jette





    Omnium gallorum optimum cervisian coqunt Belgae

     


    Het Vilvordia bierproef Festival in Jette is een evenement die we als bierologen

    niet links kan laten liggen.

    Een klein festival met grootse opvattingen en nog grootsere bieren.

    Een uniek evenement ingericht door de studentenclub Vilvordia o.l.v.
    Senior Honoris Causa en biergoeroe Steven Vermeylen.






    EHB Campus - Jette
    De Erasmus Hogeschool waar het bierfestival plaatsvond.





    Steven (auteur bierblog ‘Hier Stroomt het Bier’) reisde
    weer het hele Belgenland af om
    toch maar die primeurbiertjes te verkrijgen
    die in kleine brouwerijen gebrouwen worden

    en soms niet verder bekend geraken dan in het plaatselijke dorp.

    Hij slaagt er dan telkens weer in om voor zijn festival een
    indrukwekkende bierlijst samen te stellen.

     






    Klik hier voor meer gratis...
    De vertrouwde ballonnen met de kleuren geel en groen,
    de kleuren van het Praesidium






    Niet alleen voor deze biertjes reizen we af naar het Brusselse.

    Ook voor de studenten en de mooie studentinnen die hun uiterste best doen

    om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

    Maar ook voor de rust die er op het festival heerst om al dat lekkers

    op een aangename manier te kunnen degusteren.

    De rust nu en dan onderbroken door solo-accordeonist Marino Punk

    die met zijn musetten, paso dobles e.a. muziek onze
    smaakpapillen eventjes rust gunnen.

    Maar ook voor de stops (betekent streekbiercafeetjes)
    die we inlassen naar en van Jette.
    Waarvan er uiteraard nog reportages van volgen!

     






    De charmante Roxane Seroen (links) 
    (een jonge dame die twee jaar geleden nog mijn fotoreportage afsloot)
    en een sympathieke mede-studente achter de bar.
    Een van de redenen om naar Jette af te zakken!





     

    Het was reeds de 16de editie.

    En de studentenclub Vilvordia vierde zijn 55ste verjaardag!

    (Waar is de tijd toen het nog in Vilvoorde was?)




    Treed binnen in de wereld van groen en geel of andersom.













    De beschrijvingen en de interessante informatie bij de foto's komen grotendeels
    uit de handige biergids die Steven opstelde
    en waar we gebruik mochten van maken
    Thx!







    Voor hun 55ste verjaardag lieten de studenten terug een nieuw biertje brouwen.

    Ditmaal bij Marc Struyf – Brouwerij Triest in kapellen-op-de-Bos.

    Het werd Aphis (bladluis) genoemd.  De naam verwijst naar het 
    eerste studentenblad in een ver verleden van de club.






    Een eigen feestbier behoeft een eigen glas dachten de studenten.
    En zo geschiedde.  De biertjes werden voor het eerst geschonken in de
    glaasjes van het festival met het logo van VBPF







    Een eerste biertje was Aphis (7% Alc.Vol.) - Den Triest Kapelle-op-den-Bos
    Donker amberkleurig biertje met
    gebroken witte schuimkraag.
    Zoet aroma van karamel met prikjes van hop
    Zoete aanzet - licht kruidig - maar vooral een lekkere hopbitterheid.
    De afdronk is bitter en droog.  Topbiertje!








    Een West-Vlaams biertje was Svea IPA (7% Alc.Vol.) - Struise Brouwers -
    Deca Woesten.
    Een biertjes speciaal gebrouwen voor Monk's Cafe Sveavägen in Stockholm.
    gebrouwen met water, gerst, haver, tarwe, rogge, nobele hoppen,
    suiker, gist en een Struise twist
    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.
    Zoet moutaroma van peperkoek.
    De karamelsmaak laat zich vergezellen door enige fruitigheid.
    De smaak is rechtlijnig maar lekker.
    Droge en bittere afdronk. Topie!






    Enkele leden van OBAD (Objectieve Bier Academie Diest)
    met glaasjes die niet lang leeg zullen blijven!







    Toetëler (5,2% Alc.Vol.) is een Limburgs witbier uit Hoeselt.
    Gebrouwen door de brouwerij met dezelfde naam.
    Blond wazig bier met witte schuimkraag.
    Hoppige neus met toetsen van vlierbloesem.- Gistig.
    Het bier is kruidig en lichtzurig.
    Er komt ook wat bitterheid opduiken. Het biertje mocht meer evenwichtig zijn.
    Maar het is een experiment wat de start betekende voor deze brouwerij.
    Genoemd naar de vlierstruik.
    "Het oud hout van deze struik is hol.  Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar".







    Het volgende biertje is het sprookjesachtige Elfique Ambrée (7% Alc.Vol.) 
    Een amberkleurig biertje van au grimoir des legendes - Aywaille.
    Het heeft een romige witte schuimkraag.
    De neus is zoet, grassig en gistig
    De smaak is zoet afwisselend met lichtzurige smaken.
    Aromatisch bier met een lichte alcoholwarmte die ons wist te bekoren.
    Brouwer André Grolet koppelt de liefde voor het bier aan de
    Mysterieuze wereld van elfen en andere kleine wezens
    die in de regio van Aywaille rondspoken. (waar hebben we dit nog gehoord?)
    Ook rond de microbrouwerij zelf waart het mysterie.







    Pieter Audenaert en Tim De Roeck van de Gentse biervereniging
    zijn aan het poggen!








    Casimir Elsen lid van de Limburgse Biervrienden overloopt aandachtig de bierlijst.







    Om 14-16 en 18 uur waren er Oude geuze en Lambiek degustaties
    o.l.v. Kris Van Buggenhout, biermeester van de Opstalse Bierpallieters.







    Ook gekend bieroloog Joris Pattyn deelde nuttige informatie uit
    aan de geïnteresseerden








    Het volgende biertje Jino-bier (5,0% Alc.Vol.) was van brouwer
    Werner Mertens van  hobbybrouwerij en bierfirma "De drie vaten" uit Ekeren.
    Werner huurt voor zijn commerciële brouwsels naar eigen receptuur de
    ketels van brouwerij Boelens af, waar hij zelf gaat brouwen.
    Het licht amberkleurig biertje met gebroken witte schuimkraag
    heeft een hoppig aroma (hopbloemen)
    de smaak is bitter over de hele rechte lijn.
    droge bittere afdronk.
    Het bier werd gebrouwen voor de Jins (Leeftijdsgroep bij de scouting in België)
    van Sint-Hubertus Hoevenen.








    Dit noemen ze nu in trance zijn.
    Inrichter van het bierfestival Steven Vermeylen aan het biermediteren.
     De meeste mensen denken meteen aan kale mannen in lange gewaden,
    wierook en sandalen. Ne hoor een T-shirt van het Festival is voldoende.
    Marino Punk staat er bij en keek er naar.








    Twee toffe Nederlandse biervrienden en collega bierproevers
    nemen het proeven ernstig!








    Bij Cantillon is Brusselse folklore en 'zwanze' gegarandeerd.
    Ieder jaar zal een nieuwe zwanze gebrouwen worden, telkens met een
    ander ingrediënt.  In 2009 waren dat vlierbloesems.
    Dit bier werd omgedoopt tot Mamouche (5,0% Alc.Vol.) Cantillon - Anderlecht.
    Licht amber met gebroken witte schuimkraag.
    Kruidige en zure neus.
    Matige zure smaak - niet agressief
    Droge afdronk. Prachtig brouwsel!







    Net als in 2007 zorgt Marino Punk uit Menen (West-Vlaanderen)
    voor gezellige trekzakdeuntjes
    .






    Klik hier voor meer gratis...
    Voor wie een beetje honger kreeg van het proeven was er net zoals
    andere jaren de fantastische BBQ.






    Klik hier voor meer gratis...
    De Roze Ridders bestaan ook in alcoholvorm!
    De Roze Ridder (8,0% Alc.Vol. - brouwerij Vissenaken)
    is een uniek brouwsel voor het gelijknamig toneelstuk dat
    eind januari gebracht werd door toneelvereniging Well(n) De Slumme(n) van
    Vessenake.
    Wazig donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag.
    Hoppige en grassige neus.
    Volmondig bier met mouttoetsen
    een hopbitterheid die blijft hangen.
    Het bier mist een beetje balans.








    Iemand moet het doen!
    Thore Van de Wiele in Hexapoda-pak die elk jaar
    lotjes voor de tombola verkoopt.








    Het laatste biertje was de Xtreem Warrior (4,6% Alc.Vol.) van de
    Scheldebrouwerij uit Meer.
    Amberkleurig biertje met een prachtige hoppige neus.
    Ook mout en fruitaroma's komen opzetten.
    De smaak is subtiel hoppig.
    Fruitige toetsen en een droge bittere afdronk.
    Een lekker biertje om af te sluiten.






    Klik hier voor meer gratis...
    En ja als u een mooie dame op het einde van de fotoreeks ziet
    weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent.
    Inderdaad het einde van de fotoreportage!

    Het afsluitblogmeisje komende van het Praesidium Normalia
    (Studentenkring Departement Lerarenopleiding Ersamusschool Brussel)
     fluisterde mij vier woorden toe waarvan ik slechts deze drie
    niet mocht vergeten op mijn Bierblog te vermelden :



    "Tot volgend jaar"




    INFO :

    www.hierstroomthetbier.be








    22-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Corne du Bois des Pendus Triple - Brasserie des Géants




    La Corne du Bois des Pendus Triple






    Brouwer Gaëtan Patin is de trots van zijn dorp, Ebly.
    De jonge man van 29 jaar creëerde sinds 2010 twee biertjes,

    La Corne du Bois des Pendus Blonde en de Triple

    Omdat de Belgische bieren van een goede reputatie genoten
     in het buitenland en
    Gaëtan veel in vreemde contreien vertoefde
    o.a. in
    Australië, Zuid-Afrika en Costa Rica.
    besloot hij zelf zijn eigen bier te creëren.
    Terug in België volgde hij een brouwcursus in Ath
    en begon met zijn proefbrouwsels voor zijn eerste bier.
     
    Gaëtan wilde de bevolking in zijn project betrekken
    en hij liet het hele dorp proeven van zijn bier.

    Ze werden gevraagd om te kiezen tussen vijf smaken.
    De bevolking koos voor
    La Corne du Bois des Pendus.













    De bijzonderheid van dit brouwsel schuilt in feite
     in het glas dat er mee gepaard gaat.

    Het bier wordt geserveerd in een glas die de vorm van een hoorn heeft.

    Deze hoorn verwijst naar een legende uit de regio.

    La Corne du Bois des Pendus is een gehucht in het woud van Anlier.

    Het verwijst naar een tragische gebeurtenis uitde dertigjarige oorlog.

    In 1636 trokken de Poolse, Hongaarse en Kroatische troepen
    via Duitsland naar Frankrijk om er oorlog te voeren.
    Toen ze in Anlier waren dachten de soldaten dat ze reeds in Frankrijk waren en

    de dorpelingen werden verbrand en opgehangen.

    Vandaar de naam van de bieren om de legende te bewaren.
    Gaëtan hoopt om binnen vijf jaar zijn eigen brouwerij te kunnen opstarten
    en ook een museum met als thema de jaren 1900.
    De bieren worden voorlopig gebrouwen bij
    Brasserie Des Géants in Irchonwelz (Henegouwen)
     

    Bron :

    http://www.lalibre.be/actu/namur-luxembourg/article/575097/cette-biere-toute-une-legende.html














    La Corne du Bois des Pendus Triple – 10% Alc.Vol

    Naar een recept van Gaëtan Patin – Bierfirma Brasserie d’Ebly – Ebly

    Gebrouwen in Brasserie des Géants (Légendes) – Irchonwelz









    Blond biertje met een lichte waas.

    Mooie koolzuurpareling
    Een fijne witte schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker moutig

    Pilsmout

     

    De eerste slok is zoet en kruidig

    Daarna komt een redelijke bitterheid plaats nemen

    De alcohol is goed gemaskeerd maar er is

    toch een geringe alcoholwarmte aanwezig.

    Die een aangename smaak geeft.

    Nu en dan fruitige aromatische prikkels

    Bittere droge afdronk.

     

    Een lekker bier die complexer is dan u zou vermoeden.

    Smaken (te veel?) wisselen elkaar af.

    Maar dit maakt het bier juist zo boeiend om te degusteren.












    INFO

     

    Rue Champs Claire 70
    6860 Ebly

    info@lacorneduboisdespendus.com
    http://www.lacorneduboisdespendus.com

     

    Brasserie des Géants (Légendes)


    Rue du Castel 19

    7801 IRCHONWELZ (ATH)

    Tel.: 068-28 79 36

    Fax: 068-45 68 36

    website: www.brasseriedesgeants.com

    www.brasserie-ellezelloise.be

    Brouwsites : Brasserie des Géants, Rue du Castel 19, 7801 Irchonwelz

    Brasserie Ellezelloise, Guinaumont 75, 7890 Ellezelles

    (Tel.: 068-54 31 60, Fax: 068-54 37 16)






    21-05-2011 om 18:20 geschreven door William Roelens


    20-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling Oude geuze Armand’ 4 en likeurpralines Armand’Spirit in de Lambikodroom te Beersel





    Voorstelling Oude geuze Armand’ 4 en likeurpralines Armand’Spirit in de Lambikodroom te Beersel

     


     
    Geroen en ik waren op donderdag 12 mei uitgenodigd op de persvoorstelling
    van de Oude geuze '
    Armand'4' en de likeurpralines 'Armand'Spirit'.
    De voorstelling nam plaats in de LambikOdroom in Beersel.






    Klik hier voor meer gratis...




    Wat is de LambikOdroom?


    De LambikOdroom is DE ontmoetingsplaats voor elke geuzeliefhebber.  
    Op 20 juni 2008 opende Armand Debelder de LambikOdroom aan de
    brouwerij 3 Fonteinen in de Hoogstraat te Beersel.
    Met de LambikOdroom ging een droom van Armand letterlijk in vervulling
    Voor wie Armand niet kent.  Armand Debelder is nog een echte geuzesteker. 
    Oude Geuze of kriek maken is zijn kunst,
     met passie en vakkennis ingelepeld door zijn vader
    Gaston Debelder.
     In de LambiekOdroom wil Armand de mensen laten genieten van de
    Brusselse champagne zoals oude geuze nog genoemd wordt.

    Hier kun je de fijnste “caveau’s” proeven die Armand gedurende jaren heeft opgespaard.

    Dit te delen met de geuzeliefhebber was een droom die
    Armand 30 jaar lang koesterde.

    Dit kan nog altijd elke vrijdag en zaterdag tussen 11u00 en 20u00.




    Klik hier voor meer gratis...
     






    De LambikOdroom een gewoon huis zou je zeggen?
    Er is geen toog aanwezig?
    Maar kijk eens door het raam en u ziet de schenkruimte met de
    tapinstallatie staan waar de oude geuze en kriek op professionele wijze
    de glazen vult.















    Op cultureel vlak wil de LambikOdroom een steentje bijdragen
    door o.a. een nauwe samenwerking met het Herman Teirlinckhuis.
    Herman Teirlinck was een intieme vriend van de familie Debelder
    en heeft een persoonlijke impuls gegeven om Oude Geuze
    op de traditionele manier te blijven steken.

    Deze bekende Vlaamse schrijver is dan ook nadrukkelijk
    aanwezig en wordt belicht in de LambikOdroom.
    Originele werken, door hem gesigneerd, krijgen
    een ereplaats in de degustatieruimte (Bron : Editie Pajot 22 juni 2008)








    Armand Debelder in een kunstwerk van Jan Springael
    Dit beeld noemt "LambikOdroom" Het zwarte web stelt een dromenvanger voor
     en is een verwijzing naar de dromen van Armand
    en naar de naam van het degustatiecafé.





    De persvoorstelling







    Bij het binnenkomen werden we verwelkomt met een lambiek,
    geschonken op traditionele wijze door Michaël.






    Door een voorval op 16 mei 2009 met een defecte thermostaat
    waarbij duizenden liters
    oude geuze, oude kriek en het hele stockbeheer verloren waren gegaan
    werd er sindsdien niet meer gebrouwen bij de 3 Fonteinen.

    Armand vertelde dat hij het eventjes niet meer zag zitten.

    “De Lambiek die lag te rijpen, de oude geuze stond klaar om verkocht te worden,
    alles was reddeloos verloren".
    "Ik moest mijn brouwinstallatie verkopen en me verder bezig
    houden met enkel geuze te steken.

    De wort moest ik kopen bij de collega brouwers om zo mijn
    eigen geuze weer te kunnen creëren".
    vertelde ons een emotionele Armand.






    Klik hier voor meer gratis...
    Armand verteld zijn verhaal op zijn eigen warme manier aan de genodigden.






    Opgepept en bijgestaan door zijn energieke echtgenote Lydie begon
    Armand een nieuwe geuze op punt te zetten.
     
    Hij had nog een 50 vaten lambiek liggen van een, twee en drie jaar oud.
    Lambiek indertijd door hem nog gebrouwen.
     
    Hij mengde ze tot een nieuwe geuze en assembleerde ze op vier verschillende dagen.
     
    Zo ontstonden er vier verschillende single blend oude geuzen 3 Fonteinen

    Genoemd naar de vier jaargetijden elk met hun eigen smaak - Worden er ook geen vier hoofd ingrediënten gebruikt bij het bierbrouwen?








    Oude Geuze Armand'4 - Lente, Zomer, herfst en Winter. (collage)
    De vier etiketten ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3






    De smaken komen van de Lambiek die heeft een specifiek
    smaakpallet waarin toetsen van pompelmoes en groene appel de hoofdrol spelen.

    En vier staat ook voor fier.

    Want fier mag Armand wel zijn. 
    Zijn kersverse
    oude geuze Armand’ 4 (zo noem het bier) mag als de
    beste beschouwd worden wat Armand ooit heeft gemaakt.
    De verkoop van deze unieke brouwsels
    gaat dienen als kapitaal om later zijn eigen brouwerij weer te kunnen opstarten.

    Ook nog vermelden dat hij naast Lydie (moreel) ook bijgestaan
    wordt door de jonge Michael Blancquaert.
     
    Hij noemt hem nu al zijn troonopvolger.






    Klik hier voor meer gratis...







    De prachtige Asti Spumante flessen waarin de geuze in gebotteld is.





    Niet allen de geuze is uniek maar ook de flessen.
    Ze kunnen nu al als collector item doorgaan
    De geuze werd gebotteld in 17.500 Asti Spumante flessen met dikke buik en lange nek.
    De labels op de flessen vermelden naast een zicht op het Pajottenland
    met de Zenne ook de naam van het jaargetijde.

    Het prachtige label werd ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3
    die ook al het etiket voor Straffe Winter en
    de proefglazen van 3 Fonteinen voor haar rekening nam.







    Armand Debelder, Lydie Hulpiau en Michael Blancquaert bij het
    beste wat het Pajottenland te bieden heeft!







    Marc Sluys, kernredacteur voor Editie Pajot,
    medewerker Radio 2 Vlaams Brabant,
    én vriend des huizes interviewde Armand op het
    terras van de LambiekOdroom





     

    Doordat de geuze verloren was gegaan was het maken van een distillaat 
    de enige manier om er nog wat geld van te maken. 
    Alle flessen werden geopend (door tientallen vrijwilligers)
    en het bier ging naar een fruitstokerij,
    en van de oude geuze 3 Fonteinen werd een eau-de-vie gedistilleerd.
    Dit pure distillaat draagt de naam Armand’Spirit.
    Het is een pittige eau-de-vie met 40% alc.vol. die verrast door zijn aromatische
    geuzeneus en zijn mooie ronde afdronk.
    De geur en de smaak van de houten vaten waarin de
    lambiek rijpt zijn heel subtiel aanwezig.

    En nu werden er pralines gemaakt met de eau-de-vie
    als vulling.















    Armand’Spirit en de pralines






    Naast de Oude Geuze Armand’4 waren Armand en Lydie
    trots om hun likeurpralines gevuld met Armand’Spirit voor te stellen



    Deze pralines werden ontworpen door chocoladewonder Place Royale.
    Het was Jozef Caris, inwoner van Alsemberg die op het idee
    kwam om te werken met een de eau de vie van Oude Geuze 3 Fonteinen.
    Vakman Joris Caris die voordien een chocoladewinkel in
    San Juan in Puerto Rico uitbaatte slaagde door samenwerking
    met Place Royale uit Brussel om de juiste balans te vinden tussen
    de lichte- bittere smaak van de pure chocolade en de pittige,
    droge smaak van de eau-de-vie (40% Alc.Vol.)
    Het krokant suikerlaagje binnenin de praline geeft een
     aangenaam mondgevoel en een extra zoete toets. 
    De praline moet volledig in de mond gestopt worden om de explosie van
    verschillende smaken en de verschillende texturen te proeven.








    Jozef Caris, Lydie Hulpiau en Armand Debelder tonen fier
    hun lekkere pralines.
    Jozef was verpleegkundige en is nu al 10 jaar bezig mat creaties van chocolade.
    De pralines met Armand's Spirit zijn met chocolade van 77 % cacao.







    Ook Jozef Caris en Lydie Hulpiau moesten in de ether. 






    Klik hier voor meer gratis...






    Daarna mochten we aan tafel plaats nemen.
    De LambikOdroom is voor niets de plaats van de smaak.
    Naast de nieuwe Oude geuze Armand'4
    konden we proeven van vier (alles stond in het teken van vier deze avond)
    gerechtjes klaar gemaakt
    met deze prachtige oude geuze en de eau-de-vie







    Lamsboutje geperst in lambik 3 fonteinen met frisse groentjes.







     Kabeljauw gegaard in de oven, vergezeld van asperges
    met een sabayon van gueuze 3 fonteinen.








    Het pajottenland en 3 Fonteinen op zijn best.
    Het Brussels (Beersels) dialect werd af en toe onderbroken
    door een mondje Wes-Vlaams.







    Varkenswangetjes in gueuze 3 fonteinen met fond fondant en worteltjes







    Gerookte zalm superieur granité Armand Spirit,
    daarnaast vooraan héérlijke st. jacobsvruchten op een bedje
    van in gueuze gebraiseerd witloof







    Armand en Lydie met de mensen die voor de heerlijke maaltijd zorgden.
    De kok is Bart Vandervelden en is docent aan de avondschool Elishout Anderlecht.







    De Oude Geuze Armand’4 (Lente) en de pralines
    werden reeds met succes verkocht op 1 mei 2011 tijdens de Toer de Geuze.


    INFO :


    LambikOdroom – 3 Fonteinen

    Hoogstraat 2 a
    1650 Beersel
    Telefoon: +32 (0)2 306 71 03
    Fax: +32 (0)2 305 07 41

     

     

    www.placeroyale-chocolates.com


    20-05-2011 om 15:27 geschreven door William Roelens


    18-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mystic White - Brouwerij Haacht




    Mystic White




    In tegenstelling tot mijn biervriend Geroen ben ik geen echte wit- of tarwebierkenner.
    Niet dat ik deze bieren niet graag lust, maar het kom in mij nooit op om
    een wit-of tarwebier te bestellen in een herberg.
    Nochtans zijn het frisse dorstlessers met een niet al
    te hoog alcohol percentage.












    De wit-of tarwebieren zijn in feite al een tijdje over hun
    hoogtepunt heen alhoewel er toch nog altijd (volgens Geroen)
    een 72 tal verschillende te verkrijgen zijn in ons land.
    Daarom is het zo verrassend dat Haacht dit nieuwe tarwebier
    Mystic White lanceert.
    Desondanks is het een logische keuze: ‘Witbier Haacht’
    verdwijnt uit het assortiment.
    Het merk was niet mee geëvolueerd met zijn tijd en beantwoordde niet
    meer aan de verwachtingen van de doelgroep. Daarom dit nieuwe hype bier die de
    liefhebbers van een terrasje en witbierfanaten opnieuw
    zou moeten kunnen bekoren















    Mystic White – 5,1% Alc.Vol.
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek





    Wazig licht geel biertje met een licht groene schijn.
    Witte schuimkraag die na een tijdje verdwijnt.
    (De lichte troebeling in het bier
    wordt op een natuurlijke wijze bekomen
     door de aanwezige gistcellen en eiwitten)

    De neus is moutig
    Prikkels van limoen

    De eerste slok is zoetzuur
    Niet te fel.
    Een beetje waterachtig eigenlijk
    Maar daarna komen de smaaktoetsen los
    Koriander en sinaasappelschil bepalen het geheel.
    Het bier is zacht
    Een lichte bitterheid geef het bier enig houvast.
    de  afdronk is matig zurig
    Het mocht voor mij nog ietsje pittiger zijn.
    Maar al bij al een klassiek witbier die in de warme zomerdagen
    verfrissend zal overkomen.




    18-05-2011 om 22:57 geschreven door William Roelens


    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierhuis Den Bierpaddestoel - Dendermonde




    Den Bierpaddestoel



    Na een bezoek aan brouwerij Malheur in Buggenhout (later volgt er nog een reportage)
    gingen we met 2 Zythologen, 2 bierologen en een Nederlandse bierjournalist
    op zoek naar een leuk etablissement in de buurt van Dennemonne (Dendermonde)

    We vonden er aan het klein zand Den Bierpaddestoel.

     





    Den Bierpaddestoel aan het klein zand op de grens van
    Buggenhout en Dendermonde.
    Ze noemen zich het kleinste bierhuisje van België.














    Bierattributen op het leuke terras.
    Waarschijnlijk aangenaam vertoeven tijdens de zomer
    Maar nu was het net ietsje te koud om buiten te zitten.








    Het gezellig interieur.
     De muren wemelen van bierpubliciteit.






    Of Den Bierpaddestoel het kleinste streekbiercafeetje van België is betwijfel ik,
    Maar groot is het in iedere geval niet (het Ros Beiaard is groter),
    Laten we het zo stellen, u treed in feite binnen in een warme en knusse huiskamer
    waar het interieur volledig in het teken staat van onze Nationale trots.
    Den Bierpaddestoel straalt alles uit wat van een streekbierherberg wordt verlangd.
    Leuke sfeer, een mooi assortiment streekbiertjes en een charmante bazin Katja Marievoet.







    "Gezondheid vrouwe, niet kijken we worden gefotografeerd"
    "het Is wel een heel klein bakske waarmee hij foto's neemt?"







    Twee vaste stamgasten genieten van hun bier of is het van de bazin?














    Klein inderdaad maar groot zijn de bieren
    Den Bierpaddestoel is voor de zoveelste maal Orval-ambassadeur.
    Dit betekent dat u hier een lekkere jonge of belegen, een koude of op
    keldertemperatuur gebrachte Orval kan degusteren.
    Is er hier wel een kelder?








    De charmante bazin Katja Marievoet op haar kleine werkvloer
    Is het niet het kleinste café dan heeft het wel de kleinste toog van België.
    Zo’n 2 bij 1 meter. Neen, en Katja heeft nog geen last van claustrofobie
    vertelde ze ons.

    Hier nog Bel-pils, Achouffe en Cuvée des Trolls van 't vat.







    Op een klein tafeltje stond er een minieme tapinstallatie
    waar de Nederlandse Dominus getapt kon worden.
    Dit biertje wordt gebrouwen in de Trappistenbrouwerij La Trappe in
    Koningshoeven voor John Martin (Scottish & Newcastle).







    Dit goudblonde bier van 8% Alc.Vol
    heeft een fijne witte schuimkraag
    Het aroma bied ons een zoete neus van fruit
    De smaak is kruidig en zoet moutig.
    Toetsen van banaan.
    Een zoete afdronk.
    Een bier wat u op vat niet veel tegen komt







    Klik hier voor meer gratis...
    Als de gelagzaal beneden vol zit dan zijn er nog aan aantal plaatsen boven.
    Via een smalle draaitrap komt men op het bovenverdieping.
    De trap wordt raar maar waar versierd door rode kaders met daarin krantenkoppen
    (voorpagina's Het Laatste Nieuws) van belangrijke gebeurtenissen.
    zoals de moord op J.F. Kennedy, de dood van
    Koning Boudewijn, Brussel brandt enz.














    Klik hier voor meer gratis...
    Boven op de trap een leuke houten creatie van kunstenaar Bas Van Ostaden
    echtgenoot van Urthel brouwster Hildegard.(brouwerij De Leyerth)
    Ook drie oude flessen Eerste communiebier uit 2002






















    De kamer op de bovenverdieping is bruin getint.
    Zou dit de Trappistenruimte zijn, waar je in alle stilte kan genieten
    van deze heerlijke brouwsels?







    Voor ons tweede biertje kozen we voor een Orvélo Tripel
    het min of meer huisbier van Den Bierpaddestoel?
    Een 75cl fles netjes verdeeld onder vier glazen (Sorry Kurt, maar u was BOB)







    De Orvélo Tripel is gebrouwen en gebotteld door de Proefbrouwerij,
    volgens een recept van huisbrouwerij "Half Zeven".

    Het biertje werd in de garage van Luc De Norre ontwikkeld en er werden verschillende
    proefbrouwsels van gemaakt
    .






    Orvélo is eigenlijk een project van drie vrienden. Jan Van Houwenhove, Dag Cours
    en Luc De Norre.
    De naam van het bier verwijst naar een andere passie van het drietal,
    namelijk mountainbiken.
    Ik werd onlangs uitgenodigd om mee te gaan biken met het Orvélo team.
    Ik heb hen vriendelijk bedankt want mijn conditie beperkt zich momenteel
    enkel tot het heffen van een glas bier.  Maar daar komt verandering in?







    Orvélo Tripel 7,5% Alc.vol. is een goudkleurig bier
    met een mooie witte volle schuimkraag.
    De neus ruikt moutig en lekker kruidig.
    Ook de smaak is kruidig
    met hoppige toetsen.
    Aangenaam en fris om te degusteren.
    In de achtergrond een lekkere bitterheid
    die het bier omhoog tilt en evenwicht brengt.
    De afdronk is licht kruidig
    lekker bier







    vlnr : Bieroloog Ikke, Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst,
    Bieroloog Pierre Step en onze Nederlandse bieroloog en bierjournalist
    Ariël Meeuwsen uit Terneuzen.





    De Bierpaddestoel
    een heel leuke kleine bierherberg
    die je beslist eens moet bezoeken als u in de streek van Dennemonne bent
    Ze hebben er een mooie bierkaart
    en de Orval zal tiptop in orde zijn
    zeker weten!








    Willen of niet, ik moest hem fotograferen.
    Hij wilde perse de eerste afsluitpaddestoel van mijn bierblog zijn




    INFO :

    Den Bierpaddestoel
    Kleinzand 39
    9200 Grembergen
    0475/71 50 27


    www.orvelo.be



    14-05-2011 om 17:12 geschreven door William Roelens


    13-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 500.000 bezoekers

    Ik wil langs deze weg
    de 500.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.


    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.


    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    Op naar de 600.000

    William Roelens







    Enkele statistieken !

    Totaal aantal dagen:

    1849.7

    Totaal aantal pageviews tot nu toe:

    501.617

    Totaal aantal unieke bezoekers tot nu toe:

    361.894

    Dag met meeste pageviews tot nu toe:

    13-10-2010

    Aantal pageviews toen:

    1.475

    Dag met meeste bezoekers tot nu toe:

    12-3-2010

    Aantal bezoekers toen:

    477

    Dag met minste pageviews tot nu toe:

    5-6-2006

    Aantal pageviews toen:

    1

    Dag met minste bezoekers tot nu toe:

    4-6-2006

    Aantal bezoekers toen:

    1




    Gemiddeld aantal pageviews per bezoeker:

    1,39

    Gemiddeld aantal pageviews per uur:

    12,95

    Gemiddeld aantal bezoekers per uur:

    9,34

    Gemiddeld aantal pageviews per dag:

    271

    Gemiddeld aantal bezoekers per dag:

    196

    Gemiddeld aantal pageviews per week:

    1.879

    Gemiddeld aantal bezoekers per week:

    1.355

    Gemiddeld aantal pageviews per maand

    8.091

    Gemiddeld aantal bezoekers per maand:

    5.837



    Aantal berichten 724

    Aantal foto's 5.961

    Totaal aantal getelde landen: 96


    13-05-2011 om 18:01 geschreven door William Roelens


    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiense Lorejas - De Proefbrouwerij




    Tiense Lorejas










    Nadat Tienen kon kennismaken
    met het vermeende streekbier "Tiense kweiker",
    lanceerde de stad nu zelf via de Erfgoedsite (het Toreke)
    een tweede streekbier, namelijk de "Lorejas".
    Bierverkoper Miel Mattheus ging voor zijn "Kweiker" te leen
    bij brouwerij Den Hopper in de provincie Antwerpen.
    De stad Tienen bestelde haar "Lorejas" bij een brouwerij
    De Proefbrouwerij in de provincie Oost-Vlaanderen.
    Zo heeft Tienen nu twee echte eigen streekbieren
    die... niet in Tienen gebrouwen worden.

     













    Tiense Lorejas 6,8% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristie

     





    Goudblond biertje
    met witte schuimkraag

     

    Een aangename moutige neus

     

    Ook de smaak is moutig bij de eerste slok.

    Zoete smaak (suiker)

    Koriander laat zich opmerken

    In de achtergrond komen hoppige toetsjes de smaakpapillen beroeren,

    voldoende om het bier in te brengen.

    De afdronk is zoet met wat bitterheid.
    Het bier degusteert aangenaam fris

    Maar ik had toch nog liever een beetje karakter gehad.

    De hoppige toetsen mochten er meer uitkomen.

    Maar op een terras bij de markt van Tienen en in

    goed gezelschap zal die deugniet (wat Lorejas betekent in Tienen)
    wel best smaken.



    Lees ook :
    Tiense kweiker Amber


    10-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roeselare - De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een Europese erkenning.




    De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan
    voor een Europese erkenning.




     

    In het buitenland spreekt men over Flemisch sour Ales of Barrel aged sour beer
    als men het over de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren heeft.

    Er is de laatste tijd heel wat belangstelling gekomen
    voor deze typische bierstijl.

    Het is een bierstijl die het dichtst aanleunt bij rode wijn. 
    Het rijpen in houten foeders is hiervoor verantwoordelijk.








    De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries
    maakte de feitelijke vereniging HORARB

    (Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) bekend.







    Om dit bier te beschermen is er op vrijdag 29 april in de brouwerij van Rodenbach
    een feitelijke vereniging HORARB
    (Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) opgericht
    naar analogie van HORAL (Hoge Raad voor de Authentieke Lambiek
    en HORASB (Hoge Raad voor de Speciale Belge).
     
    De nieuwe vereniging zal een aanvraag dossier indienen
    tot het bekomen van het Europees Label “BGA”, Beschermde Geografische Aanduiding.
     
    Hierdoor wordt de kwaliteit, receptuur, het brouwproces,
    de streek van herkomst en de benaming
    “Vlaams Rood Bruin Bier” vastgelegd en beschermd.






    De Hr.Frans De Wachter, algemeen directeur VLAM
    (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw).
    VLAM-Steunpunt Streekproducten heeft de kandidaten
    begeleid om het Europese dossier samen te stellen.
    Het dossier kan nu worden ingediend bij de Vlaamse overheid.
    Het Departement Landbouw en Visserij zorgt voor de
    verdere afhandeling op Belgische niveau,
    nadien volgde een indiening bij Europa via het Kabinet Peeters.




    VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing)
    heeft het dossier voorbereid onder impuls van Jo Van Caeneghem.
     
    Ook Jef Van den Steen lid van de erkenningscommissie streekproduct.be
    droeg zijn steentje bij door zijn historische wetenschappelijke
    studie ter onderbouwing van dit dossier.







    De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid
    kwam in de plaats van Vlaams minister-president Kris Peeters.
    De Hr. Coussement is raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid
     bij het Kabinet Kris Peeters
    .




    Hij gaf een woordje uitleg hoe de Europese erkenning verloopt.
    De Europese unie voorziet in drie label om traditionele streekproducten te erkennen
    en te beschermen : De BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming),
    de BGA (Beschermde Geografische aanduiding) en de
    GTS (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.
    De West-Vlaamse roodbruine bieren komen in aanmerking voor een BGA.
    Het kan nog twee jaar duren vooraleer de erkenning een feit is.




    De stichtende leden van HORARB zijn

     

    Palm Breweries – site Rodenbach in Roeselare met Rodenbach,
    Rodenbach Grand-Cru en Rodenbach Vintage.

    Brouwerij Verhaeghe (Vichte) met Duchesse de Bourgogne en Vichtenaar.
    Brouwerij Bavik (Bavikhove) met Petrus Oud Bruin.
    Brouwerij Bockor (Bellegem) met Bellegems Bruin.






    vlnr : De Hr. Frans Dewachter, algemeen directeur VLAM,
    De Hr. Yves Benoit (Bavik), De Hr. Jan Toye (Rodenbach - Palm Breweries)
    De Hr. Jean Omer Vandeginste (Bockor) De Hr. Jacques Verhaeghe (Verhaeghe)
    en De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid)
    Kabinet Kris Peeters
    .







    Enkele van de West-Vlaamse roodbruine bieren die om
    Europese erkenning vragen.




    Het indienen van zo’n dossier is niet zo simpel, het is telkens een krachttoer.
    Brouwerij Rodenbach en brouwerij Verhaeghe waren de voortrekkers
    om het dossier in te dienen. Brouwerijen Bockor en Bavik
    stapten mee in het verhaal.

    Ook andere West-Vlaamse brouwerijen die deze
    Vlaams rood bruine bieren brouwen, 
     
    verzuren en laten rijpen op houten vaten kunnen zich bij HORASB  aansluiten.




    Het grote voordeel van zo’n Europees label is dat het erkenning
    en bescherming biedt aan de brouwerijen.
    De bescherming bestaat erin dat de brouwers een intellectueel eigendomsrecht
    verwerven over hun producten.
     
    De erkenning biedt uiteraard ook voordelen.
    Niet alleen de producent heeft er baat bij.
     
    Ook de consument heeft voordelen bij de erkenning.
     
    Hij krijgt de garantie van kwaliteit een oorsprong.

     




    Nadien volgde een leuke receptie met de
    vier West-Vlaamse roodbruine bieren en enkele lekkere
    streekgerechten uit de Provincie.







    De receptie vond plaats in de prachtige zaal Ter Eeste van brouwerij Rodenbach.








    Vier West-Vlaamse roodbruine biertjes staan klaar om gedegusteerd te worden.







    Enkele lekkere streekproducten
    w.o. Potjesvlees uit de westhoek, smout, paté, Poperingse Mazarinetaart enz..








    De Hr. Steven Vanhaverbeke (Sales & Marketing Manager Bavik) en
    De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor)








    Proeven en genieten.







    Links De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers)
    en rechts De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries







    In het midden De Hr.Peter Buelens (Public Relations Manager Palm Breweries)








    links : Mevr. Liliane Driesen Persvoorlichter en woordvoerder VLAM








    De Hr. Jan Toye moet het nog even uitleggen aan het plaatselijk TV station.







    West-Flemish Nouveau Art







    De Hr. Jean Omer Vandeginste (gedelegeerd bestuurder Bockor) in
    gesprek met De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers)







    Op de foto vlnr : Yves Benoit (Verantwoordelijke Productie en
    Kwaliteit brouwerij Bavik), De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager
    en brouwermeester Bockor) en De Hr.Frans De Wachter (algemeen directeur VLAM)







    Proeven van de heerlijke Poperingse Mazarinetaart.







    De Hr. Jacques Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe)







    In het midden De Hr. Stefaan Couttenye uitbater bierrestaurant 't Hommelhof (Watou)
    Stefaan was de eerste chef in België die bier gebruikte in zijn gerechten







    Klik hier voor meer gratis...
    Op de foto vlnr : De Hr. Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge),
    De Hr. Rudi Ghequire (Site Manager Brouerij Rodenbach) en

    Chantal Debussere (opleidingscoördinator bij Syntra West)





    Met dit zeer mooi bierdossier hoopt het steunpunt
    Streekproducten nog meer aandacht te vestigen op ons
    Vlaamse gastronomisch erfgoed.
     
    Traditionele streekbieren verdienen meer erkenning
    als vaste waarden in het glas en de keuken.





    INFO :

     

    VLAM
    Palm Breweries

    Brouwerij Verhaeghe

    Brouwerij Bavik
    Brouwerij Bockor

    Departement internationaal Vlaanderen - Exportcontrole/CSG











    06-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met bier 2 - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten




    Koken met bier (2)



    Na een jaartje wachten was het eindelijk weer zover.
    De Waregemse Bierfanaten hadden door het grote succes van
    verleden jaar weer een kook demo gepland bij de Deerlijkse club
    “Koken voor mannen”
    De avond vond plaats in de gezellige kookruimte van het
    Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk.
    Deze kookclub voor mannen bestaat uit max 20 leden
    en is enkele toegankelijk voor mannen.

    Gelukkig waren net zoals verleden jaar de vrouwelijke leden van de
    bierfanaten ook weer welkom.

    De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.

    1 x koken ze voor hun echtgenotes.






    De mise en place was reeds op voorhand gedaan







    Enkele leden van de Waregemse Bierfanaten aan de kookfornuizen.







    De chef-kok was ditmaal Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk.
    Hij werd bijgestaan door voorzitter Didier Rouquart en enkele leden van de club.

    Deze hadden de mise en place reeds gedaan zodat wij enkel moesten toekijken
    naar de laatste fasen zoals regenereren,
    dresseren en garneren.

    In tegenstelling tot verleden jaar waren kon men nu verschillende
    streekbiertjes proeven.






    Dit nieuwe biertje "Volle Vazov" was te proeven.
    Dit bier werd gebrouwen door de cursisten Bierkenner.
    Deze cursus is ontstaan uit de Vrije Hogere Handelsavondleergangen (VHHA)
    van de avondschool uit de Hoogstraat in Oudenaarde.
    Het kruidig biertje van 6,3% Alc.Vol is gebrouwen bij Brasserie Frasnoise.
    Later komt er meer uitleg en een bierbespreking van en over dit bier.







    Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk was reeds bezig
    met het versnijden van het lamsvlees.




    Het menu bestond uit

    Soep
    Voorgerecht
    Hoofdgerecht

    Dessert

     

    Alle de gerechten werden klaar gemaakt met Belgisch bier

    Om mijn blog lezende dames en kookminnende heren tevreden te stellen
    hieronder een beschrijving van het menu zoals
    het vermeld stond op de begeleidende blaadjes van de avond






    Biersoep met Hesp ‘Oud Brugge’ en Brugse Zot


    Klik hier voor meer gratis...

     

    Benodigdheden voor 4 personen :

    1 ajuin

    1 prei

    1 wortel

    1 stuk knolselder

    1 flesje Brugse Zot

    1 l kippenbouillon

    Zure room

    100 gr Oud Brugge

    1 dikke plak hesp

    Broodcroutons

    Groene kruiden

     

    Bereiding :

     

    Stoof de ajuin, prei, wortel, knolselder zacht.
    Bevochtig daarna met het bier en de kippenbouillon en

    Laat zachtjes trekken.

    Mixen.
    Snijd de kaas en de hesp in brunoise

    Maak broodcroutons.

     

    Presentatie :

     

    De soep presenteren in een ruim soepbord, de brunoise en de croutons mooi verdelen over het bord.

    De room gebruiken om een fijne toets te geven en groene kruiden als afwerking.





    Brugse Zot 6 % Alc.Vol  - De Halve Maan - Brugge
    Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma.
    Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten
    en 2 aromatische hopvariteiten. 







    Verse Belgische asperges aan de kook (12 à 14 minuten)







    Asperge op Vlaamse wijze met een bisque van Blonde Leffe

     





    Benodigdheden voor 1 persoon :


    3 Mechelse asperges

    1 eitje

    30 gr garnalen

    Garnaalkoppen

    1 flesje Blonde Leffe

    Tomatenpuree

    Visfumet
    peterselie

    Peper en zout en citroen.

     

     

    Bereiding :

     

     

    De Asperges pellen met een dunschiller/econoom.  Water aan de kook brengen met ½ citroen.
    Op het laatste moment een soeplepel grof zeezout toevoegen.

    Ongeveer 12 à 14 minuten laten koken.

     

    Met de garnaalkoppen, de Blonde Leffe, de tomatenpuree en de visfumet een bisque maken.
    Het eitje koken eb in mimosa pletten

    De Peterselie fijn kappen.

     

     

    Presentatie :

     

    Leg de asperges onderaan het bord geschikt met de toppen naar 11u toe.
    Over strooi met de garnalen en leg eronder het eitje en werk af met de gekapte peterselie.
    Geef de Bisque in een kopje apart zodat ieder kan opgieten naar eigen goeddunken.






    Het abdijbier Leffe blond 6,6 % Alc.Vol. is een degustatiebier van hoge gisting.
    De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist,
    gebrouwen bij AB InBev - Leuven







    Ook te verkrijgen was dit heerlijk fruitig biertje
    Affligem Patersvat Blond (6,8% Alc.Vol) gebrouwen door brouwerij Affligem. 
    Dit biertje wordt eenmaal per jaar gebrouwen en is in feite een blond Abdij Kerstbier. 
    De gist op de bodem is 100% natuurlijk. . Het wordt op het einde van de zomer gebrouwen
    met verse Affligemse hop.







    Katrien Eeckhout leerkracht van de Oudenaardse biercursisten en
    Tim De Roeck van de Gentse Biervereniging en zelf een ervaren hobbykok
    wachten op het Lamsstoofpotje







    Jong geleerd is oud gedaan.
    Stijn Scherpereel lid van de Waregemse Bierfanaten en Nadorst uit Deerlijk
    roert in de potten.







    Chef Nico overgiet het lamsvlees met Kwakbier






    Lamsstoofpotje met Kwakbier

     




    Benodigdheden :


    200 gr stoofvlees van Lam p.p.
    Zilveruitjes
    Primeurgroenten
    Boter
    Kwakbier
    Bouquet garni

     

     

     

    Bereiding :

     

     

    Kuis de primeurgroenten en de zilveruitjes

    en maak ze beetgaar door ze aan te stoven.

     

    Het lamsvlees kruiden met peper en zout en aanbraden.in dezelfde pan waar je de groentjes in aanstoofde.
    Het vlees mooi laten bruin kleuren en dan overgieten met het Kwakbier.
    Bouquet garni bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen.

    Ongeveer 2 uur laten sudderen.

    Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de primeurgroenten toevoegen.
    Op smaak brengen met peper en zout.


    .

     

    Presentatie :

     

    Presenteer in een diep bord met wat kasteelaardappelen en flink wat fijn gehakte peterselie.








    Pauwel Kwak is een amber speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar kandij 
    aan wordt toegevoegd. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels (Buggenhout)
    die reeds zes generaties in familiehanden is.
    Pauwel Kwak is een ahoog gistend bier met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.








    De biertaartjes bevinden zich reeds in de oven! - 30 minuten op 240°






    Biertaart met Tournée Générale Tripel Hop



    Klik hier voor meer gratis... 




    Benodigdheden :


    Voor het suikerdeeg :

     

    1 ei
    200 gr bloem
    100 gr boter

    75 gr bloemsuiker

     

    Voor de vulling :

     

    200 gr lichtbruine suiker (cassonade)

    25 cl bier

    2 eieren

    35 gr boter

     

     

    Bereiding :

     

     

    Voor het deeg :

     

    Al de ingrediënten samen kneden tot een homogene massa.

    Twintig minuten laten uitrusten.

    Uitrollen tot een dikte van een halve centimeter en in een taartvorm doen met een doorsnede van 25 centimeter. (kan ook in kleine taartvormpjes).
    Goed aandrukken.
    De bodem rijkelijk bestrooien met lichtbruine suiker.

     

    Voor de vulling :

     

    Eieren loskloppen in het bier en in de vorm gieten.
    De boter in kleine blokjes over de oppervlakte verspreiden.

     

    30’ in een oven van 240° schuiven

    De biertaart kan zowel warm als koud gegeten worden.





    Tournée Générale Tripel Hop (7,5% Alc.Vol) is een degustatiebier van Palm Breweries.
    Het werd gebrouwen bij Rodenbach ter gelegenheid van het gelijknamige
    TV 1 programma.







    Een tevreden secretaris Geroen Vansteenbrugge bedankt de leden van de kookclub
    en de talrijke aanwezigen.
    Volgend jaar is er waarschijnlijk weer een kookavond.
    Waarom niet opdrijven tot twee?







    Ik weet niet of ze nu nog bezig zijn?
    Maar dit is nu eenmaal het voordeel van verslaggevertje spelen 
    dan kan u aan die klusjes ontsnappen.



    Zie ook : Koken met bier deel 1









     

    04-05-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!