NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst-en Winterbierplezier in het park.












    Kerst-en Winterbierplezier in het park.













    Om mijn culinair-en bierig Kerstweekend af te sluiten
    spoorde ik maandag laatst naar
    Waregem om nog even
    de laatste Jingle Bellssfeer op te snuiven bij de Bierfanaten.
    In het stadspark van Baron Casier weten ze elk jaar
    de mensen te bekoren met hun
    Kerst-en Winterbieren.







    De rode loper brengt ons waar we moeten zijn.
    Jammer dat Evy Gruyaert ontbreekt!







    Het openbaar stadspark Casier grenst aan het Marktplein en is
    zowat de groene long in het hartje van Waregem.
    Het kasteel werd in het midden van de 19e eeuw in
    neoclassistische stijl opgetrokken door Felix Deruyck.
    In 1897 kwam baron Casier er wonen
    en liet de zuidelijke vleugel aanbouwen.
    Sindsdien was het kasteel steeds door de erfgenamen Casier
    bewoond tot het domein in 1977 eigendom
    werd van de gemeente Waregem.
    In 1982 werd het domein opengesteld voor het publiek.
    Het park, dat ongeveer 8 ha beslaat, bezit prachtige groepen oude bomen,
    beschikt over vijvers met fonteinen,
    en heeft goed onderhouden wandelpaden en groen.
    Sedert 1983 is in het kasteel een tea-room ondergebracht
    waar je terecht kan voor een frisse drink of een versnapering.
    Bron :
    Website waregem



















    Net naast de overdekte ijspiste baten de Waregemse Bierfanaten 
    er een blokhutje uit,  gevuld met een gamma prachtige Winterbiertjes.
    Naast het gerstenat hebben zij ook nog andere neuswarmertjes mee.







    De Kerst-en Winterbieren poseren maar al te graag voor
    mijn digitaalke.



    Op het schap stond :

    Winterse Heerlijkheid - Brouwerij Eutropius
    Petrus Winter 9 - Brouwerij Bavik
    N'Ice Chouffe - Brouwerij Moortgat
    Avec les
    bon Voeux – Brasserie Dupont
    Wieze Christmas – Brouwerij Wieze

    Winterkoninkske – Brouwerij Bink / St. Jozef

    Kerstpater 2 jaar gerijpt – Brouwerij Van Den Bossche
    X-Mas Zinnebir – Zennebrouwerij

    Stille Nacht – De Dolle Brouwers

    Tsjeeses – De Struise Brouwers
    Jupiler – Inbev

    X-Mas Blond – Ecaussinnes
    Gouden Carolus Christmas – Brouwerij Het Anker








    Drie leden van het Waregemse Bierfanatenbestuur.
    vlnr : bestuurslid Magda, voorzitster Leen en secretaris Geroen.
    Hun boodschap was : Vrede aan alle biervrienden van goede wil!






    X-Mas Zinnebir - 7%Alc.Vol.
    Brasserie de la Senne – Zenne brouwerij - Brussel


    X-Mas Zinnebir op de trappen van het kasteel.


    Bruin biertje met een gebroken witte schuimkraag
    Wazig

    Het Aroma is zacht
    Moutig
    met een tikkeltje fruitigheid.

    De smaak is moutig
    met onmiddellijk de herkenbare bitterheid van de Zennebrouwsels.
    Tikkeltje geroosterd.
    Het zoete komt van de karamel
    Koffie met melk smaakje.
    Maar alles weer zo subtiel.De afdronk is droog
    en een mooie nabitterheid.
    Is verdorie een lekker biertje.
    Maar sommige mensen zullen zich afvragen
    of het wel een Kerstbiertje is?
    Tuurlijk!








    Ook de Kerstman was aanwezig met zijn Kerstvrouwtje.
    Zou dat de reden zijn waarom de Kerstman
    altijd Ho Ho Ho uitschreeuwt?
    Bestuurslid Paul Vandenberghe en vast medewerkster Anne David








    Een mooie keuze aan Winterbieren!







    Rechts Bernard Vandamme (brouwerij Eutropius) in gesprek
    met Herman Roelens.






    Op de foto vier bierfanaten.
    Pierre Step, Jean-Claude Vermeersch, Gilberte Vandenbroeke
    en Piet Vantichelen







    Petrus Winter 9 - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove




    Bruin biertje met een fijne witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    Zoete karamel

    De smaak is zoet
    karamel
    Gevolgd door een aangename boeket
    van kruiden.
    Kaneel - Anijs?
    alles mooi gedoseerd
    Hier en daar een geroosterde toets.
    de alcohol is goed gemaskeerd
    De afdronk is droog
    de nasmaak is lichtbitter
    Ik vind het persoonlijk een lekker biertje.

     






    Bierfanaten Herman Roelens, Mia Dalwijn en echtgenoot







    Een groepsfoto voor de blokhut.
    Met de avond stroomden nog vele pelgrims toe
    op zoek naar warmte en winterbier.



    INFO :

    De Waregemse Bierfanaten




    27-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wieze Christmas Tripel Hop - Brouwerij Wieze - Wieze











    Wieze Christmas Tripel Hop













    Wieze Christmas Tripel Hop – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Wieze – Wieze







    Donker amberkleurig biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

     

    De neus ruikt een zoet aroma.
    Tamelijk fruitig
    Een parfum van appelsientjes dringt zich naar voor



    De eerste slok is zoet
    Suikerzoet
    Karamel
    Fruitige toetsen
    Ook in de smaak proeft men zoete appelsienen en/of
    clementines.
    Elk slokje is afgrond met een minuscule bitterheid.
    Jammer maar enige hoppigheid is toch niet aanwezig,
    ondanks de verwijzing in de naam.(Tripel Hop)
    De afdronk is zoet.



    Is dit een lekker biertje?
    Ja zeker, voor iemand die van zoet houd is dit
    een uitstekend Kerstbiertje.



    Mij kan het niet echt bekoren
    Wat i
    k mis is een beetje kruidigheid
    die zo eigen is aan een Kerstbier
    en vooral hopbitterheid.
    Maar wie ben ik?

     

     

    Met dank aan Hilde & Ronny







    Lees ook :

    Wieze Tripel Blond - Brouwerij Wieze




    INFO :


    Brouwerij Wieze:
    Schrovestraat 70
    9280 Wieze.
    0495/532238
    info@wiezebier.be




    24-12-2011 om 15:53 geschreven door William Roelens


    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule







    Beste lezer,
    Onlangs werd door Van Dale uitgevers en de VRT
    het Vlaams woord van het jaar 2011 verkozen.
    Met 16 procent van de stemmen is 'stoeproken' winnaar van deze verkiezing geworden

    Ik had uit enthousiasme het woordje
    “Poggen” ingezonden. 
    Dit is een samentrekking van drie woorden.
    Proeven, ontdekken en genieten.
    Helaas het woord heeft het niet gehaald.


    Geen probleem.
    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap ploggen we gewoon verder.
    Dikke Van Dale of niet.
    We proeven nieuwe bieren, we ontdekken hun aroma’s en smaken en genieten.
    Dit is bier beleven.
    Neem dan nog eens een zolder als locatie en de bierpret kan niet meer op.
    En stoeproken is bij ons ook mogelijk alhoewel het meer op balkonroken aanleunt.
    We waren toe aan onze derde proefnamiddag.


    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde


    Haacht 8.
    Volga – 3,9% Alc.Vol.
    Bronze Age
    Jacobsen Dark Lager
    Emelisse Rauchbier
    L’ Angelus de Noël

    Volga – 7,3% Alc.Vol.
    Archiduc
    Duchessic





    Haacht 8 – 4,7% Alc.Vol
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek

    Helder blond bier met lichte koolzuurpareling


    Het aroma is moutig

     De eerste slok is zacht en mild
    Lichte prikkeling op de tong.
    Zachte bitterheid op de achtergrond
    Over het algemeen zoet

    Afdronk licht bitter


    Een lekkere eerlijke export zoals vroeger
    Ietsje te eenvoudig voor de dag van vandaag.

    Maar misschien mikt Haacht met deze export op de toekomst?
    Dit bier heeft een
    iets lager alcoholgehalte (slechts 4.7%)

    dan een gewone pils en kan soms interessant zijn voor wie geen BOB is.


    Het kan ook pure nostalgie zijn..

    In elk geval doen ze met deze 8 de tijd van vroeger weer herleven
    Dikke glazen (toch een beetje vrouwonvriendelijk) als vroeger en op het etiket

    vind je nog de melding ‘leeggoed 4 Fr Vidange












    Volga – 3,9% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx





    Helder blond wit biertje met een lichte koolzuurpareling.

     De neus is moutig
    toetsen van taart.

    Zoet biertje

    Met een tikkeltje bitterheid in de achtergrond

    Toetsen van peper

    Weinig body (slechts 3,9 Alc%)

    De nasmaak is een moutbitterheid

    Een leuk alternatief voor iemand die de auto bestuurt.

    Komen laag alcoholische bieren opzetten?

    Zoveel te beter maar dan liefst met een tikkeltje meer karakter!

    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor

    Potemkine in Brussel.

    Een kleine cinema (20 plaatsen) met bijbehorende café





    Bronze Age – 6% Alc.Vol

    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk

    In samenwerking met  Stillwater Artisanal Ales – Baltimore US




    Blond wazig bier met een fijne witte schuimkraag.


    Het aroma is fantastisch

    Bloemig

    Fruitig en romig

    Een fijne zurigheid van Amerikaans hop.

    De smaak is moutig

    Licht bloemige toetsen verwennen onze smaakpapillen.

    Citrus

    Zoete prikkels van honing?

    Diep een prachtige matige bitterheid

    Het bier is perfect in balans

    Een biertje Belgische stijl met Amerikaanse invloeden.

    Heel lekker !!!!

    Fles met kurk zonder etiket






    Jacobsen Dark Lager – 5,8% Alc.Vol.
    Husbryggeriet Jacobsen (Carlsberg) – Valby – Denemarken






    Donker roodkleurig bier

    Witte schuimkraag die vlug verdwijnt.


    Het aroma is zoet

    Karamel

    De eerste slok is moutig

    Karamel speelt een hoofdrol

    Geroosterde toetsen

    Het biertje heeft een droge afdronk

    Een licht bittere nasmaak

    Iets te commercieel maar zeker niet slecht

    Als u toevallig in de Carrefour bent

     moet u dit bier toch eens aankopen en thuis proeven.

    Zo kunt u nieuwe smaken ontdekken

    Gratis te verkrijgen bij een sixpack Carlsberg

    Jacobsen l Dark Lager is gebaseerd op de oudste recept
    in de Carlsberg archieven.

    Het originele recept is van JC Jacobsen uit 1854.





    Emelisse Rauchbier – 6,2% Alc.Vol.

    Brouwerij Emelisse – Kamperland Nederland





    Licht bruin biertje met een witte schuimkraag


    Het aroma is subliem!

    Gerookt vlees

    Maar niet overdreven

    Houttoetsen

    De eerste beet (laten we het nu beet noemen)

    Is alsof je gerookt spek in uw mond neemt.

    Niet agressief maar heel subtiel

    Nu en dan een zoete ondertoon

    die aangenaam is en evenwicht brengt
    Er is ook een lichte bitterheid aanwezig.

    Voor een liefhebber van rookbier is dit een heerlijk brouwsel.

    Ook voor niet rookbierliefhebbers kan dit bier een instap zijn. 

    Een gedeelte van de mout komt uit Bamberg (Duitsland)

    Ik vermoed mouterij Weyermann?

    Die is bekend over de gehele wereld voor zijn uitzonderlijke kwaliteit.

    Deze mout wordt gerookt op vochtig beukenhout






    L’ Angelus de Noël – 7,5% Alc.Vol.

    Brasserie Brootcoorens – Erquelinnes





    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Bijna geen koolzuur.

    De neus heeft een eigenaardig aroma

    Ietsje muffig

    Zurig.

    De smaak is zeer zoet

    Vooral karamel laat zich gelden.

    Lichtzurige prikkels

    Het bier mocht ondanks zijn 7,5% ietsje
    meer body gehad hebben.

     

    In 2010 kreeg het bier een nieuw label en een nieuwe naam






    Volga – 7,3% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx






    Helder blond bier met romige witte schuimkraag

    Weinig koolzuur.

    Aroma is kruidig en zoet


    De smaak is moutig

    Zoet

    pilssmaak

    met bittere prikkels

    Ondanks de 7,3% heet het bier weinig body

    De nasmaak is licht bitter

    Een te gewoon bier.

    Mocht gerust meer pit hebben

    Niet verrassend.

    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor

    Potemkine in Brussel.

    Een kleine cinema (20 plaatsen) met bijbehorende café






    Archiduc – 7,0% Alc.Vol.

    Brasserie Jandrain-Jandrenouille – Jandrain-Jandrenouille







    Roodkleurig bier met witte kleine schuimkraag


    De neus ruikt heerlijk Floraal

    Kruidig

    Karamel

    De smaak is zoetzurig

    Met citrusprikken

    Hoppig

    Lichte kruidige toetsen houden het speels

    In de achtergrond een fijne bitterheid

    Het biertje is heel lekker maar

    Ik had ook hier ietsje meer body verwacht!

    Als de brouwers zich exact aan het vroegere recept hebben gehouden,

    dan moet dit biertje in zijn tijd een topper geweest zijn!

    Archiduc is gebrouwen volgens het authentieke recept
    van Brasserie Duvieusart (gesloten 1956)

    en staat onder controle van het Broederschap van Jean de Nivelles











    Duchessic – 5,3% Alc.Vol.

    Brouwerij – Birra del Borgo – Borgorose Italië
    In samenwerking met Brouwerij
    Cantillon - Anderlecht







    Nevelig goudblond bier met witte schuimkraag


    Oh wat een neus heeft dit bier!

    Licht zurig!

    Mals aroma

    De eerste slok is zacht en mals

    Lichtzurig door de 15% lambiek

    Mooi evenwichtig

    Appeltjes – citrus maar allemaal mooi gedoseerd

    De drager (saison) doet zijn werk meer dan behoorlijk

    Vrij toegankelijk

    Een subtiele smaak van lambiek

    Een lekker bier aangenaam in de mond.

    Brouwer Alfredo Colangelo staat garant voor
    kwaliteit, stijl en traditionele klasse.

    De fles had ik gratis gekregen na een proefsessie
    van maar liefst 12 bieren

    Op de Horecabeurs 2011 van Gent

     

    Grazie mille volte  Alfredo!!!







    Na de proeverij was er nog een kleine tweekamp

    tussen Alain en mij

    om de beste Eutropius Hutsepot

    De stand eindigde gelijk! 2-2


    Hutsepot is een typisch Vlaamse stamppot.
    Het gerecht wordt dan ook veel
    in West-Vlaanderen bereid.

    Het is een allegaartje van verse wintergroenten en allerhande vlees.

    Het gerecht wordt aangepast  naar eigen smaak.

    Voeg altijd groenten van het seizoen toe en laat die eruit die je minder lust.

    Op een oude zolder met vrienden bier en hutsepot poggen .
    Ik verzeker u, niets is beter!
    Tenzij volgende keer dat de twee maaltijdsoepen 
    begeleid met brood gebakken met bier
    voor een verrassing kunnen zorgen!
    Verantwoordelijken zijn Bernard en Geroen!





    22-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste BIERMAGIQ-FESTIVAL 2011 - Centraal Station Antwerpen.




    1ste BIERMAGIQ-FESTIVAL 2011




    Het zomercafé organiseerde i.s.m. Magic Places vzw op
    zondag 11 december jongstleden zijn allereerste echt bierfestival!
    Het Biermagiq-Festival was geboren.

    Het festival vond plaats in het Centraal station van Antwerpen.
    Hoe veel dichter kunt u als bierliefhebber zo'n locatie wensen?







    De trein reed tot aan het Bierfestival
    Van een NMBS service gesproken!






    Organisator en Zytholoog Koenraad Goddeau nam gebruik
    van een vaste spiegeltent die van 2 december t.e.m. 15 januari opgeslagen
    staat in het station van Antwerpen Centraal.
    Ze werd gebruikt voor allerlei manifestaties
    waaronder dit 1ste Magiq Bier Festival!






















    Een nostalgische legendarische spiegeltent
    die beschutting bied aan nachtvlinders, hartendieven, dromenjagers,
    sterrenplukkers en bierproevers in de spoorwegkathedraal van Antwerpen.
    Moet kunnen!








    Om 11u werd het festival BIERMAGIQ officieel geopend met een aperitiefconcert
    door het strijkkwartet
    'Donnacorda'
    De vier dames zijn niet de eerste de beste.
    Naast de conservatoria van Antwerpen en Brussel hebben ze nog gestudeerd
    aan de gerenommeerde Int. academies als Guildhall School of Music in Londen.
    The Peabody Conservatory aan de Johjn Hopkins University in Baltimore (U.S),
    the Conservatory of Belgrade (Servië).
    Weerom een bewijs dat bier niet altijd gekoppeld moet worden aan
    hoempamuziek.
    De Biercultuur wordt hoe langer hoe meer ernstig genomen!





    De deelnemende brouwerijen en bierfirma’s aan het
    1ste BIERMAGIQ-festival waren:

    Bierfirma Belgoobeer
    Biobrouwerij Jessenhofke
    Brouwerij Het Anker
    Brouwerij Timmermans (Groep John Martin)
    Brouwerij Dilewyns
    Brouwerij Van Den Bossche
    Bierfirma brouwerij Corsendonk
    Ambassadeur-Bier
    Bierfirma Brouwerij Broeder Jacob
    Brouwerij Lindemans
    Brasserie Val-Dieu.








    De gezellige spiegeltent is in feite een ideale locatie
    voor een kleinschalig festival.
    Hier de stand van Corsendonk
    die hoofdsponsor is van het hele gebeuren in de tent.







    De stand van het AmBassadeurbier
    met rechts bierdeskundige Karel Tack.
    AmBassadeur is al aan zijn tweede uitgave toe.
    Het is een green gehopt bier.
    Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop)
    niet gedroogd wordt maar rechtstreeks
    vers in de kookketel gebracht wordt.
    Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
    Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
    verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
    onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
    Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
    de hop om te draaien en zo vers te houden.
    lees ook :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=875415


















    De mooie hostessen van John Martin schenken een
    heerlijke fijne Martin's IPA in.
    (Links Hostess : Nathalie Moriau)
    Stéphanie Martin liet me via facebook kennis maken met de nieuwe website!
    finestshop.be








    Organisator Zytholoog Koenraad Goddeau bij
    Claire Dilewyns en vriend (brouwerij Dilewyns).







    Anette en haar echtgenoot Léon vertegenwoordigen al jaren
    Brasserie Abbaye de Val-Dieu.  In Antwerpen was het niet anders.







    De bio-bieren van Jessenhofke mochten niet ontbreken.
    Ook Slaapmutske was te krijgen.







    Goedlachse Anneke (Fleur) Rijkers schonk zoals het van 
    een Zythologe verwacht word een Broeder Jacob bruin in.







    Jo Van Aert van bierfirma Belgoobeer
    Deze fijne biertjes worden door Jo zelf gebrouwen bij Brasserie La Binchoise.







    Niet An Van den Wijngaert baatte de stand van brouwerij Het Anker uit
    maar een andere sympathieke dame.
    Alhoewel Anneke....ze was niet veraf?







    De stand van brouwerij Lindemans!







    Rasechte Antwerpenaar en bierlover Eddy liet zich maar al te graag
    fotograferen met de mooie Claire Dilewyns.
    Jong enthousiasme en Karakter een perfecte match.







    Ook brouwerij Van Den Bossche uit Oost-Vlaanderen was vertegenwoordigd
    in de Antwerpse Metropool!.








    En zie zoals ik al schreef... An was niet veraf.
    Eerst nog even poserend met haar vriend om dan haar 
    plaats bij Brouwerij Het Anker in te nemen.








    's avonds konden de geïnteresseerde bierliefhebbers zich inschrijven voor de
    BIERMAGIQ-MASTERCLASS.
    tijdens deze bierdegustatie konden ze het bierbrouwproces
    volgens de 4 verschillende gistingswijzen theoretisch (masterclass)
    en praktisch (proevers).


    De spiegeltent in de hal van het Centraal Station oogt bijzonder mooi
    en is super gezellig.
    Alleen moeten de mensen nog de drempelvrees overwinnen
    om een kijkje te komen nemen.
    Nochtans wachten met een lekker streekbiertje op de trein die nog moet komen,
    kan het nog romantischer?

    Het was de eerste stap van organisator Koenraad.
    De organisatie was tiptop in orde waarvoor proficiat!
    Jammer genoeg heeft hij maar laat geweten dat zijn festival kon doorgaan.
    Met als oorzaak dat er maar bitter weinig publiciteit naar de bierliefhebbers toe
    kon gemaakt worden.
    Voor ons Bierfanaten kan een festival niet dichter zijn dan in
    een station zelf.
    Misschien dat  deze kleine fotoreportage de weg zal openen voor volgend jaar?

    vooral als onderstaande
    dames weer aanwezig zullen zijn









    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage van een bierfestival
    af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaal fototoestel.

    Ditmaal twee Antwerpse beauty’s

    Ze fluisterden met hun sappig Antwerps accent zachtjes in mijn beide oren
    “En volgend jaar terug komen hé!”
    plus nog een paar zinnetjes in stereo...
    Zij knipoogden nog even
    en toasten op het festival
    Een magisch moment in een magische spiegeltent !
    Maar meer mag ik niet zeggen.








    16-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst in brouwerij Alvinne! - ‘Expressie in beleving, beleving in Expressie’



    Kunst in brouwerij Alvinne



    ‘Expressie in beleving, beleving in Expressie’



             
    Kracht overstijgt chaos
    Leven...dood overstijgend
    vrijheid in geborgenheid


     


    Op zondag 4 december vond een kunsttentoonstelling
    plaats bij brouwerij Alvinne.

    Bier en Kunst zijn scheppingen die mij raken.
    Dingen die in mij  iets teweeg brengen
    Het visuele en het innerlijke.

    Zoals artiesten met kleuren werken
    Ze creëren, zoeken, verdelen en brengen het op de juiste plaats.
    Zo ontstaat een kunstwerk

    Zo werken brouwers met ingrediënten die de natuur hen bied.

    Zij zoeken, proeven, brengen ze samen tot één geheel

    Zo ontstaat een karakterbier

    Allebei kunst!

    De kunstwerken waren van de hand van Hilde Van Hauwaert.
    De bieren van Alvinne







    Kunstenares Hilde Van Hauwaert.



    Hilde: “Kinderen leven zich uit alsof het hun van nature ingegeven is.
    Die creativiteit loopt als een rode draad door mijn leven …
    De voorbije twee jaar mocht ik opnieuw ervaren
    hoe leuk het is vorm te geven aan mijn innerlijke stroming en tegelijk
    mocht ik genieten van het schilderen met mijn handen,
    wat nieuw was voor mij.
    Schilderen als expressie middel geeft vorm aan wat er in mij leeft.
    Dit resulteerde in een  90 tal werken.
    Het was dus meer dan tijd om eens te bundelen en voor te stellen.








    Ontdekking







    Inner Smile

















    Een schilderij krijgt vorm vanuit een stroming die zich wenst vast te leggen.
    Het is niet mijn hoofd of denken die sturen in compositie en kleur.
    Het is vooral mijn hart in verbinding met mijn handen die vorm geven
    aan mijn innerlijke beleving.
    Een sfeer van licht, liefde en rust krijgen een vertolking op doek
    met de zuivere, heldere acrylkleuren.
    De schilderijen vormen een verademing in onze huidige, jachtige wereld.
    Ze zorgen voor een rustpunt in de huiskamer,
    raken je eigen creativiteit aan of bieden een houvast voor mensen 
    die verkeren in moeilijke levensmomenten.







    Stille getuige







    Waterworld












    Beschermde zachtheid
    Zachtheid raakt het hart
    Ontdekking

     




    Intuïtieve schilderijen zijn een schepping vanuit je gevoel,
     je geeft vorm aan wat er wezenlijk in je leeft.
    Hier heb je geen schilder-ervaring voor nodig.
    Wens je dit een keertje zelf te ervaren? Dan kan dat binnenkort in kleine groepjes.
    Mail gerust je interesse, dan hou ik je op de hoogte van geplande data
    Houden Van Wat Er IS, is houden van wie jij bent
    en je leven leven in zijn volle rijkdom.
    Brouwerij Alvinne is een mooie omgeving die mijn werken
    tenvolle bestaansrecht geven…
    dank aan de mensen van Alvinne die dit mogelijk maakten.”
    Enkele werken blijven permanent te bezichtigen in brouwerij Alvinne.
    Wens je meer info over “houden van wat er is” of “intuïtief schilderen”?

    www.houdenvanwateris.be
    houden@houdenvanwateris.be




    Freaky - 3,8% Alc.Vol.
    Brewed on the Moon
    75cl Fles




    Amberkleurig Bier met gebroken witte romige schuimkraag

    De neus is moutig
    met een heerlijk hoppig aroma
    Zoete toets

    De eerste slok laat je meteen kennis maken met
    Een lekkere hopbitterheid
    Het is een hopexplosie in de mond
    Zonder ergerlijk over te komen.
    Toch zijn er zoete karameltoetsen waar te nemen
    Dit brengt het biertje in balans
    De bitterheid houd aan tot op het einde.

    Een droge afdronk en een nabitterheid geven dit bier
    dat tikkeltje meer!

    Door zijn gering alcoholgehalte
    Is dit een aperitiefbiertje waarvan je zonder zorgen er
    meer dan eentje kunt degusteren
    Het is trouwens zeer toegankelijk voor beginnende bitterproevers.
    Dit bier werd als eerste gebrouwen in de brouwketels in Moen.










    Een ziel wil uitdragen, leven, in beweging zijn.
    Onze innerlijke stroming komt tot expressie via schilderen, dans, poëzie, zang,...
    Kom in je stilte en luister naar welke expressievorm bij jou past.
    Hoe geef jij uiting aan wie jij bent.
    Lekker jezelf zijn is je beperkingen overstijgen
    en jezelf die vrijheid schenken te stralen...
    Jij komt tot leven. (Hilde Van Hauwaert)






    Hilde Van Hauwaert met echtgenoot Marc De Keukeleire 






    Spontaan uit het niets begon Lucrèce De Costere van
    het nabije St. Pietershof (Moen) enkele Griekse liederen te zingen.





    Morpheus Dark – 10,2% Alc.Vol.
    Brewed on the Moon
    33cl Fles








    Zwart bier met een romige beige schuimkraag.

     De neus is moutig

    Geroosterde mout verwend de neus

    Koffietoetsjes heerlijk

     

    De eerste slok is heerlijk

    De crèmige textuur is lekker.
    Mokka toetsen

    De alcohol is gemaskeerd maar komt

    toch naar boven piepen wanneer het biertje ietsje warmer wordt.
    In de achtergrond een heerlijke hopbitterheid die

    niet domineert

    Soms proef je een koffielikeur

    Bittere afdronk

    Wat een lekker degustatiebiertje!

     Het bier was amper 14 dagen oud en had nu al

    een body als een mooie volslanke rijpe dame.

    Topie

    Alvinne staat met zijn twee voeten op de aarde

    Ondanks dat ze brouwen on the moon!






    Chartres - Hart in verbondenheid





    Meer info over brouwerij Alvinne:
    www.alvinne.be






    12-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 20 Nederlandse Bieren





    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde

    20 Nederlandse bieren

    De meeste Belgen denken dat Nederland nog altijd op biergebied
    niet veel te bieden heeft.

    Dat onze Noorderburen nog altijd slappe pils drinken
    in veel te kleine glaasjes.

    Echte Bierfanaten weten wel meer.

    Zingt kleinkunstenaar Boudewijn De Groot niet “Er komen andere tijden”?
    Dit lied is wel niet op bier gebaseerd maar in het
    Nederlands bierwereldje kan deze titel wel tellen.

    Er zijn inderdaad andere tijden aangebroken.
    Vanaf de jaren 80 nam de belangstelling voor bier en
    vooral voor streekbieren weer toe.

    Met een heuse sprong in de jaren 90 brengen de
    Nederlanders hun biercultuur weer op de kaart.
    Er komen steeds meer kleinschalige brouwerijen bij die
    speciaalbieren gaan brouwen en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot,
    dat deze kleine brouwerijen ook commercieel een succes blijken.
    Het aantal brouwerijen stijgt snel.
    Waren het er ooit nog onder de 20,
    inmiddels zijn het er weer meer dan 100 geworden.
    Hun bieren nemen op Ratebeer al enkele bijzondere plaatsen in.
    België, u bent gewaarschuwd! 

    Dankzij de Nederlandse bierdame Fiona De Lange
    kon het Eutropius Bierproefgenootschap

    maar liefst 20 Nederlandse bieren proeven. 
    Enkele bieren werden echter nog in België gebrouwen.
    De kwaliteit van de geproefde bieren lag heel hoog.

    1 - Moriaentje – 5,2%
    Brouwerij Vat N°13 – Amersfoort
    Gebrouwen bij brouwerij
    De Praght – Dronten – Amersfoort




    Donkerbruin met licht bruine schuimkraag

    Aroma : licht gebrand

    De smaak is licht zurig met subtiele gebrande toetsen.
    Gerookte prikkels
    Het biertje mocht iets meer body hebben
    De afdronk is lichtbitter.

    De Praght is een brouwerij die werk verschaft aan mensen
    met een afstand tot de arbeidersmarkt

    Bij de volgende twee bieren mocht de Nederlandse bevolking kiezen
    Hertog Jan’s meesterbrouwer Gerard van den Broek
    had twee nieuwe speciaalbieren gebrouwen
    op basis van historische recepten.
    Hij noemde ze Hertog Jan de proeverij X en Y.
    Het voorproeven gebeurde op 19 mei.2011
    Vanaf juni en juli kon de consument de keuze maken in de geselecteerde cafés.
    Uiteindelijk werd Hertog Jan De Proeverij X gekozen.
    Het bier werd omgedoopt tot Hertog Jan Oerblond.
    Omdat er nog veel bier over was werd de Y ook op de markt gebracht onder
    zijn oorspronkelijke naam Hertog Jan De Proeverij Y


    Hertog Jan De Proeverij X en Y


    2 - Hertog Jan De Proeverij Y - 5%
     
    Brouwerij Hertog Jan – Arcense Bierbrouwerij – InBEV – Arcen




    Donker amber van kleur

    Aroma is moutig en
    aromatisch
    Prikkels van mandarijn

    Zoete smaak
    Karamel
    Fruitig (sinaas)
    Aromatisch – ietsje plakkerig
    Afdronk is volmondig


    3 - Hertog Jan De Proeverij X of
    Hertog Jan Oerblond - 6,2%


    Blond biertje

    De neus is fruitig
    Licht hoppige toetsen.

    De smaak is zacht
    Fruitige toetsen (citrus?)
    Zachte hoppigheid
    licht bitter (ondanks 3 x meer gehopt)
    De nasmaak is zachtbitter
    Niet slecht maar Ik had er iets meer van verwacht!


    4 - Budels Goudblond - 6%

    Budelse brouwerij – Budel



    Blond helder bier met witte schuimkraag.


    De neus is zoetmoutig
    Fruitige prikkels

    De eerste slok is lekker bitter
    Gelijk op de smaak van een gehopte pils

    Moutig
    De smaak laat meer alc.% uitschijnen
    Aangenaam bier met een mooie body

    Licht bittere afdronk
    Lekker!


    5 - Texels Skuumkoppe - 6%

    Texelse bierbrouwerij – Texel



    Donkerblond bier met een witte schuimkraag

    De neus is floraal
    Aromatisch

    De smaak is aangenaam zoet
    Met in de achtergrond een lichte bitterheid
    Een beetje gebrand
    Het biertje heeft iets zurig
    Nu en dan een beetje alcoholwarmte
    Zacht en mals
    Nasmaak is lichtjes gebrand
    lekker.

    Is een
    donker witbier. Dunkel weisse - 
    De naam heeft het te danken aan het witte schuim op de donkere golven.



    6 - Klavervier Blond Hoppenbier – 6,2%
    BV Witte Klaveren vier – Zwolle

    gebrouwen in de  Scheldebrouwerij – Meer (B)



    Blond wazig bier met witte schuimkraag


    Aroma van citrus

    De smaak is lekker fruitig en hoppig
    Zacht en niet agressief
    Een lichte bittere IPA
    Het biertje is mooi in evenwicht
    en laat zich vlot drinken.
    Mocht nog iets bitterder zijn.
    Fruitige droge afdronk.
    Leuk biertje!

    BV wit klaveren vier gebben een geringe afzet
    Ze noemen het een microbrew of nanobrew
    Ze hopen ooit weer in Zwolle te kunnen brouwen




    7 - N’n Bepruuvde Hopper – 6,5%
    Brouwerij D’n Hopper – Kaatsheuvel



    Goudblond (oranje) bier met witte schuimkraag

    Het aroma ruikt bij de eerste prik naar pils
    Karamel
    Kruidig

    Het bier is zeer kruidig (Kardemom)
    Zoet en fruitig wisselen elkaar af
    Hoppige toetsen
    Complex biertje
    Bittere droge afdronk






    8 - Duits & Lauret Blond – 6,5%
    Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret - Vleuten 

    De ‘Proef’brouwerij – Lochristi



    Goudkleurig bier met witte schuimkraag

    Volmoutige neus
    Met frisse fruitigheid
    Brood

    Aromatisch begin
    ietsje te veel!
    Kruidig en bitter
    Nu en dan citrus
    Complex


    Richten zich op de Horeca.
    Ze brouwen wel degelijk proefbrouwsels in Vleuten – 60 liter




    9 - Ramses Bier Hop – 6,5%
    Brouwerij De 3Horne – Kaatsheuvel (gebrouwen door Ramses Snoeij).


    Goudkleurig bier met romige schuimkraag

    lichte kaasgeur
    verouderde hop?
    Bitter

    De smaak is vrij hoppig
    Toetsen van citrus
    grapefruit
    Bitter en grassig
    Droge afdronk


    5 x gehopt – De kookhop levert de bittere basis
    90’ Continu hoppen
    nog gehopt tijdens het koelen en dryhopping achteraf.
    Slechts een hopsoort  Nieuw Zeelandse pacific







    10 - Eem Bitter – 6,8%
    Bierbrouwerij De Eem – Amersfoort
    gebrouwen in de
    Scheldebrouwerij – Meer (B)





    Goudblond met een romige schuimkraag

     

    Een fruitige neus (citrus)

    Ook de smaak is fruitig (banaan)
    In de achtergrond een mooie bitterheid
    Het bier is goed in evenwicht

    Redelijk van body

    Een droge afdronk

    En een bittere nasmaak

    Pittig biertje!

     

    Brouwer Ruud van Moorst.  Gebruikt veel Amerikaanse hoppen
    De bieren bevatten geen kruiden



    11- Jopen Hoppenbier – 6,8%
    Jopen – Haarlem


    Koperkleurig biertje met romige witte schuimkraag.

    De neus is moutig zoet
    Met geurige hoppige toetsen.


    Het biertje heeft een fruitige smaak
    De aanzet is zoetmoutig
    Karamel
    Mooi in evenwicht met de bittere hoptoetsen
    Prikkels van grapefruit
    Het kan niet op als een lichte kruidigheid zich komt mengen.
    Het bier vloeit bitter uit
    Een schitterend biertje

    Zilver behaald op de BrewNZ Beer 2010

    (Verkiezing van private en kleine en onafhankelijke brouwerijen)





    12 - Mikkie’s bier – 7%
    Emelisse – Kamperland


    Amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Bij het openen komen hoppige aroma’s u tegemoet.
    Citrus, grapefruit. Ze zijn allen aanwezig
    Heerlijk.

    Ook de smaak is een exotische korf
    Fruitig (druiven)
    afwisselend met mout zoet
     Een lichtzoete nasmaak
    met bittere accenten
    Het bier is niet agressief
    integendeel het heeft een malse textuur
    Een lekkere vlot drinkbare IPA!

    (gebrouwen door Marcel Snater en Kees Bubberman
    voor de geboorte van Mikkie van de Arend de dochter van Peter.

    Het bier werd geveild dit jaar op FB voor het goede doel KIKA
    (Kinderen kanker Vrij)





    13 - Hopla – 7,5%

    Brouwerij De 7de Hemel – Sevenum



    Goudblond bier met een romige schuimkraag


    Bij het uitschenken van het bier ruiken we onmiddellijk
    Dat we weer met een uitstekend bier te doen hebben.

    Een subtiele neus van heerlijke exotic aroma’s.

    Grapefruit, perzik enz
    Heerlijk snuiven
    Ook de smaak is raak
    Hoppig
    Pompelmoes
    Moutig
    Mooi in balans
    lekker zoete toetsen onmiddellijk gevolgd door
    een fruitige bitterheid
    Droge afdronk
    met een lekkere nabitterheid

    Ook dit is een subtiele complexe IPA

    Een topper






    14 - Jopen Jubeljoop – 9 %
    Jopen – Haarlem





    Donkerblond bier met romige schuimkraag

    De neus is zoet
    Hoppige prikkels

    De smaak begint met karamel
    afwisselend met hoppige toetsen
    Aromatisch biertje
    likeursmaak
    met een beetje alcoholwarmte
    Kruidige nasmaak die blijft hangen







    Muifelbrouwerij Breesaap Tripel 1865 - 9%
    Huisbrouwerij Klein Duimpje – Hillegom


    Donkerblond bier met een witte schuimkraag


    Het aroma is heel fruitig
    Bloemig

    Ook de smaak is fruitig

    Zoete toetsen
    Afwisselend met een hopbitterheid
    Een tikkeltje aromatisch
    Een lekker mals biertje
    Met een licht bittere afdronk.

    Elders gebrouwen bij capaciteitsgebrek.
    Gebrouwen voor slijterij Wijnhuis Zeewyck.
    De naam komt van het natuurgebied De Breesaap in Velsen








    Ramses Bier Shire Stout - 9%
    Brouwerij De 3Horne – Kaatsheuvel (gebrouwen door Ramses Snoeij).


    Donkerbruin biertje met lichtbeige schuimkraag

    De neus bied ons karamel
    Met toetsen van noten

    De smaak is een tikkeltje geroosterd
    Kruidige toetsen
    Zoethout spring er uit
    Afwisselend mat de smaak van chocolade
    Toffee
    Een lichte vanille smaak
    Hoppige
    Heel smakelijk biertje

    Een traditionele Imperial Stout. 
    Ramses Snoeij is een brouwerijhuutrder.
     
    Zijn missie is voor het publiek beschikbaar
    maken van frisse verrassende bieren



    17 - Emelisse double IPA – 9%
    Emelisse – Kamperland

    Donker oranje bier met een witte schuimkraag

    Karamel eist de aroma’s op
    ook toetsen van hop komen naar boven

    De smaak van Karamel is de aanzet
    Zoet
    Dan komen hoppige toetsen los
    Duidelijk Amerikaanse hoppen die de smaak opeisen
    Grapefruit speelt de hoofdrol
    Bitterheid in de achtergrond
    Een leuk niet agressief biertje
    Maar een dubbel IPA is te veel eer!





    18 - MaelstrØm – 9,2%
    SNAB (Stichting NoordHollandse Alternatieve Bierbrouwers – Purperend
    De ‘Proef’brouwerij – Lochristi


    Koperkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

     

    De neus is iets verouderd
    Zoete Karamel

     

    De eerste slok is moutig

    Fruitige toetsen

    Karamel eist alle aandacht

    Ietsje stroperig

    Hoppige prikkeltjes

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Licht aromatisch zonder te domineren

    Alcoholwarmte

    Aangename Barley Wine



    19 - Zuster Agatha Quadruppel – 10%
     Muifelbrouwerij – Berghem
    De ‘Proef’brouwerij – Lochristi

     

    Donkerbruin bier met donkeroranje schijn – witte schuimkraag

     

    Het aroma is fruitig
    Moutig zoet

     

    De smaak is moutzoet

    Donkerfruit

    Pruimen, gedroogde rozijntjes

    De alcohol is goed gemaskeerd

    Maar maakt het een gevaarlijk biertje

    Plakkerig op het randje

    Lekker degustatiebiertje

    met een licht bittere afdronk

    Muifelbrouwerij is een samentrekking van Megense Duivel. 

    De brouwer brouwde vroeger bier die gelijkenis vertoonde van Duvel.
    In 2006 nog gebrouwen door de Maaslandbrouwerrij in Oss


    20 Jopen Barrevoet – 10,5%
    Jopen – Haarlem

     




    Donkerbruin bier

    Met licht bruine schuimkraag

     

    De neus laat ons genieten van

    Zoet mout

    Karamel

    Rozijntjes

     

    De smaak is die van koffie
    zoete toetsen

    Fruitig
    Licht geroosterd

    Donker fruit

    Tikkeltje vanille

    De smaken wisselen elkaar af
    En dit maakt het bier zo complex

    Afdronk is hoppig

    08-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier-en Kaasavond - Pado Tielt - Organisatie HOP



    Bier-en kaasavond.


    Op gebied van interessante bijeenkomsten met bier organiseert
    HOP altijd dat ietsje meer.
    Op vrijdagavond 18 november 2011vond in de Pado in Tielt
    een kaas-en bieravond plaats.
    Niet zo maar gewone gepasteuriseerde kazen.
    Nee allemaal rauwe melk kazen van de bovenste kaasplank.







    Kaasmeester Dirk Van de Walle had weer een prachtige
    selectie kazen uitgekozen.





    Na de meer dan geslaagde avond Proeven van Scotchbieren en Kaas
    deden we met onze bierproefvereniging  ‘Heerlijk Objectief Proeven’ (HOP)
    weer een beroep 
    op het professionalisme van Do en Patrick
    van bierhuis De Pado in Tielt en
     op het vakmanschap van Kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.

    Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering,
    afdeling Vlaanderen.
    Hij werd de week na deze proeverij uitgenodigd op
    het
    prestigieuze “World Cheese Awards”.
    om als Internationaal jurylid te fungeren.
    Dit mondiale evenement ging door tijdens Engelands grootste
    “food exhibition” nl. de BBC Good Food Show. in de “NEC te Birmingham”








    Tinne assisteerde op professionele wijze haar echtgenoot Dirk.






    Bij de kazen bestaan er zowel rauwe-melk kazen
    als gepasteuriseerde kazen.

    Bij rauwe-melk kazen blijven de enzymen intact wat de verteerbaarheid
    en het natuurlijk rijpingsproces ten goede komt.
    Deze rijping waarborgt een diepere smaak.

    De gepasteuriseerde kazen hebben als belangrijk voordeel een langere bewaartijd.

    Rauwe melk kazen hebben dus veel meer karakter.

    Bij gepasteuriseerde bieren is dit juist hetzelfde. 
    Door een korte verwarming tot zo’n 60 tot 70° C worden bacteriën,
    maar ook eventueel overgebleven gisten gedood.
    Het bier is door die verhitting langer houdbaar
    en de smaak zal in de loop der tijd niet snel veranderen.

    Wat bij niet gepasteuriseerde bieren wel gebeurt en
    zo’n smaakevolutie teweeg brengt en dat de bieren
    meer karakter geeft.





    Deze keer daagden we de Kaasmeester uit om kazen te zoeken
    die pasten bij zes zeer verschillende bieren.

    De bedoeling was om kazen te vinden die het bier
    nog meer tot zijn recht lieten komen.

    Of deze combinaties geslaagd waren kun je hierna lezen.

    Onderstaande beoordelingen werden die avond opgetekend
    door voorzitter Lode Van Biervliet.

    In het geel zijn bijkomende aantekeningen van mezelf.







    1. Saison IV 6% van Br. Jandrain-Jandrenouille +
    Cantal A.O.C.(Auvergne, F)



    Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak
    en zijn bitterige nasmaak was een goede combinatie
    met het bittere bier en zijn citrus aroma.

    De gemiddelde score voor de combinatie bier + kaas was 7,82/10

    Wat meteen de 2de beste combinatie bleek.

    De bittere nasmaak van de kaas is omdat de koeien grazen
    in een vulkanisch gebied waardoor het gras een bittere smaak heeft.
     
    (De kaas was 4-5 maanden oud)

    Saison IV is een blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.
    zowel de neus als de smaak zijn bloemig en hoppig
    Lychee
    Fruitige toetsjes van Citrus.(aanwezigheid van Amerikaanse hop)
    Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
    Het heeft een mooie droge afdronk.




    2. St. Feuillien triple van 't vat (8,5%) van Br. St. Feuillien +
    Saint
    -Marcellin Daupiné, F)




    Dit bier was het enige bier van ’t vat en was met zijn brood-gistachtig karakter
    en de lichte droge bitterheid een goeie combinatie
    met de romige, smeuïge en lopende kaas die een lichte notengeur
    en een wat fruitig en gistachtige smaak had.

    De gemiddelde score voor de combinatie bier + kaas was 7,55/10
    Een geslaagde combinatie dus.


    Saint-Marcellin kazen dateren al van 1460
    Het is een geitenkaasje met een vetgehalte van 60%

    Saint Feuillien Triple heeft een Zoet en fruitig aroma,
    met een mooie uitgebalanceerde bitterheid.
    Van ’t vat had hij een ietsje meer droge en stoffige smaak.

    Kruidig en een tikkeltje honing.
    Dominiek had het toch voor mekaar gekregen om
    dit bier van 't vat te brengen.
    Speciaal van de Horecabeurs uit Gent werd een vat 
    over gebracht naar de Pado in Tielt! 






    3. Piratensop (PIPA) 8% van Br. Gulden Spoor +
    Don Carlo (uit de hiel van Italië)



    Hier was ik echt benieuwd.
    Wat zou passen bij dit sterk bier met zijn vele kruiden en 9 hopsoorten?

    De kaas was een 1 jaar oude kaas die lijkt op een
    pecorino maar wel gemaakt is van 100% rauwe koemelk i.p.v. schapenmelk.

    De koffie, kruiden en bitterheid van het bier pasten als koffie met suiker
    bij de zeer krachtige pittige kaas met zoete nasmaak.
    Ongelooflijk dat het bier deze pittige kaas de baas kon en
     dan nog zo harmonieus samen paste!
    De kaas lifte het bier naar hogere waarden en vice versa.

    De gemiddelde score voor de combinatie bier + kaas was 7,79/10

    Wat meteen de 3de beste combinatie bleek.


    Hoewel het bier naar mijn mening niet echt in balans is

    vond ik het veel beter dan toen ik het voor de eerste keer proefde in Zwevegem.

    Zoet karamel, kruidig (zoethout), citrus,  bittere toetsen.

    Zeer complex.  Nog even aan sleutelen en het is een toppertje!
    Alhoewel 9 hopsoorten is niet niks!
    Dit was voor mij toch de perfecte match.
    Het bier verzachte de kaas en de kaas helpte het bier op een hoger niveau!

















    4. Hercule 8,5% van Br. Ellezeloise +
    Mimolette
    (F)




    De koffie gebrande stout met zijn bitterheid in combinatie
    met de zoutheid van deze Franse (Edammer)
    kaas kreeg
    een gemiddelde score van 7,5/10.

    Het verschil tussen Mimolette en Edammer zit hem in de korst,
    nl. natuurlijke korst met kaasmijt i.p.v. plastiek.


    De kaas is afkomstig van het Noorden van Frankrijk
    De kaas was een jaar oud dan is hij het lekkerst.
    De rode kleur komt door toevoeging van 
    caroteen in de melk.
    Caroteen is ook aanwezig in het gras vandaar dat de melk altijd iets
    geelachtig is.

    Hercule is een  zwart bier

    De neus bied ons een koffie aroma

    Ook de smaak is die van bittere koffie met zoete toetsen

    Chocoladeprikkels en ook iets kruidig (zoethout)

    Het bier wordt vernoemd naar de beroemde Belgische detective
    Hercule Poirrot uit de
    verhalen van
    Agatha Christie

    en wordt beschouwd als een Wereld Klassieker






    5. Oud Zottegemse Kriek 6% van Br. Crombe
    (gebrouwen door Br. Strubbe
    en verdeeld door dranken Geers) +
    Sainte
    -Maure de Touraine (Indre-et-Loire, (Tours) F)







    Het geitenkaasje had een gesandreerd en gezouten korstje
    en was doorprikt met een strootje om het vocht door te laten en zo te laten rijpen
    van zowel van buiten als van binnenuit.

    Fruit past altijd bij de pittige smaak van geitenkaas, deze zurig, zoetige kriek dus ook.

    De gemiddelde score voor de combinatie bier + kaas was 7,19/10.

     

    Het zwarte korstje is afkomstig van de verpoederde houtskool
    die gedurende het productieproces op de buitenkant
    van de kaas gestrooid wordt.
    De kaas kan inclusief met de korst gegeten worden,
    de korst draagt bij aan het eigen karakter van de kaas.

    De kaas is  gekruist met een rietje in het midden ,
    dit rietje bevat de naam kaas en identificatienummer van de producent kaas. 
    Het rietje is een garantie voor kwaliteit en traceerbaarheid
    voor de consument.
    Om gecertificeerd te worden door de Beschermde Oorsprongsbenaming,
    de Sainte Maure de Touraine moet de kaas een rijping
    in een minimum tijd van 10 dagen ondergaan.

    Het bier heeft een rode kleur

    Aroma van zure kersen

    De smaak is zuur met toetsen van kersen
    ook prikkels van gebak

    Een kleine bitterheid is aanwezig

    Droge afdronk.






    6. Duchesse de Bourgogne 6,2% van Br. Verhaeghe
    +
    Erborinata
    (Venetië, I)






    De zoet-zurige fruitigheid van het bier paste perfect bij deze pittige
    blauwaderkaas met zijn lichte champignon geur.
    Het kaasje wordt ingewreven met kruiden en rijpt dan in een vat met hooi.

    De gemiddelde score voor de combinatie bier + kaas was 8,22/10

    Wat meteen de beste combinatie bleek.

    Het bier heeft een mooie diepe rode kleur


    Een licht zwoel zurig aroma

    De smaak is zoet en licht zurig

    Mals en zacht bier

    Fruitige toesen

    Tikkeltje hout

    Complex biertje


    Algemeen genomen mogen we stellen dat de kazen de bieren naar
    een hoger niveau tilden.
    Maar ook de bieren lieten bepaalde kazen op de voorgrond treden

    Het was weerom een zinnenstrelende activiteit.

    Lode Van Biervliet
    William Roelens


    INFO

    De Pado


    Stationstraat 68
    8700 TIELT
    Tel. : 051/40.71.91
    Fax. : 051/40.81.45

    Kaasmeester Van De Walle

    Sint-Michielstraat 133
    Tielt West-Vlaanderen 8700 België

    Telefoon: +32 (51) 40.10.42

    http://www.freewebs.com/kaasmeester/


    HOP

    http://www.bloggen.be/heerlijkobjectiefproeven/



    02-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!