NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Terugblik op het 4de Winters Bierfestival van de Waregemse Bierfanaten.
  • Brouwen voor een betere wereld - Vayamundo 2017
  • Een terugblik op JUST BEER - tasting event for beer lovers - 11 & 12 november 2017 Kortrijk
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Rx Customer Service Pharmacy HaroZera
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AmBassadeur - De Proefbrouwerij





    AmBassadeur
    Het bier van de Zythologen





    Verleden jaar zijn de eerste  Zythologen afgestudeerd!
    Geïnteresseerde mannen en vrouwen uit het hele land verfijnden gedurende

    twee jaar hun kennis in onze Nationale drank.
    In de Syntra scholen van Roeselare en Haselt leerden ze de
    basiskennis van bier kennen.
    Ook het professioneel bierproeven werd hen door ervaren leraars aangeleerd.
    Om het kennispakket volledig te maken werd ook
    de combinatie van bier en gastronomie aangeleerd.
    Op twee gastronomische avonden heb ik als gastjurylid kunnen kennis maken
    met de gedrevenheid van enkele Zythologen van deze eerste lichting.










    En gedreven zijn ze wel, want een paar maanden later hebben ze

    hun eerste bier op de markt gebracht.

    Niet zo maar een bier, neen, moeilijk gaat ook dachten ze. 
    En onder leiding van hun leraar Robert Putman
    (voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken) 
    lieten ze volgens hun recept in de Proefbrouwerij te Lochristi
    een groen gehopt bier brouwen.
    In Amerika vrij populair, langs hier nog niet volledig ingeburgerd.
    In België was brouwerij De Ranke met hun HOP Flower als
    eerste brouwerij die dit proces aandurfde
    Green Hopping is een handelwijze waarop verse hop rechtstreeks van het veld
    (zonder drogen) naar de kookketel wordt gebracht.












    Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
    Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
    verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
    onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
     
    Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
    de hop om te draaien en zo vers te houden.

    Zoals je weet maakt droge hop de hop veel stabieler
    en de bruikbaarheid is het hele jaar door verzekert.

    Natte hopping of green hopping zoals de Ranke en nu de  zythologen het gebruikten

    moet onmiddellijk in natte toestand verwerkt worden
    Het maakt de smaak van het bier veel sterker en
    doet de aroma kwaliteiten beter naar voor komen.
    Het bier wordt door greenhopping een seizoensgebonden product,
    vergelijkbaar met de Nouveau Beaujolais maar nu voor bier.











    Ze noemen hun bier AmBassadeur.

    Deze naam geeft volledig weer waar dit exclusieve bier voor staat:
    Ambassadeur zijn voor alle Belgische bieren.
    Ze hebben een 1000 liter van het bier afgevuld in 75cl flessen.
    De flessen zijn genummerd van 0001 tot 1110 en dat maakt het bier
    door de beperkte oplage
    tot iets speciaals.

    Met dank aan Françoise Roelandts die mij het nummer 0675 bezorgde













    AmBassadeur – 8,8% Alc.Vol.
    Gebrouwen naar aanleiding van een recept van de
    eerste afgestudeerden van de Syntra-cursus van Zythologie,
    onder Ir. Robert Putman.

    De Proefbrouwerij – Lochristi.





    Goudkleurig bier met een mooie fijne

    witte schuimkop.

     

    De neus laat ons hoppige aroma’s ruiken

    Met toetsen van fruit en zoete mout

     

    De smaak is hoppig met

    een lekkere bittere toets in de achtergrond
    Het zoete blijft bij elke slok  aanwezig,

    maar verandert dan in een aangename hopbitterheid.
    Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken
    Het is een bier mooi in balans

    Met karaktertrekjes van de greenhopping.

    Het bier heeft een droge afdronk

    En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.

     

    Ik had het al mogen proeven op het Bierfestival van Hasselt.
    Enkele maanden later stel ik vast dat het bier goed geëvolueerd is

    De smaken zijn er nog beter op geworden.
    en het heeft ook meer aan body bij gewonnen.


    INFO :

    Syntra West

    De Proefbrouwerij

    Doornzelestraat 20 - 9080 Lochristi
    Tel. 0032 9 356 71 02 - Fax 0032 9 356 71 03
    info@proefbrouwerij.com





    18-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 4/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    4de en laatste Deel









    DE TOEKOMST VAN BIER
    Alvinne Craft Beer FestivalXML:NAMESPACE PREFIX = O />

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank



    Special Guest

     

    Armand De Belder van 3 Fonteinen is eigenlijk de vreemde eend in de bijt.
    Hij is de 'special guest' op dit bierspektakel.
    Hij presenteert er de oudste bieren van België, zijn Lambiks en Geuzes.
    De meest bijzondere is in dit geval de Zwet.be.
    Een donker Porterachtig bier, gebrouwen met wilde gisten (Brettanomyces Lambicus?).
    In tegenstelling tot wat velen beweren zet Armand op zijn affiche,
    dat z'n Kriek Lambik gemaakt is met Poolse kersen.
    Dus niet met die uit Schaarbeek!








    Special Guest : Armand De Belder van 3 Fonteinen






    De producten van Armand




    Over en weer struinend tussen al die heerlijke bieren, geuren en smaken,
     ontkom je niet aan het warme gevoel van de alcohol die langzaamaan
    bezit van je mond en keel gaat nemen en je geest wat lichter maakt,
    waardoor je wat meer durf aan de dag legt.
    I've seen beer's future, and its name is Alvinne Craft Beer Festival.
    En daarmee dank aan al die geweldige brouwers die mij deze eye-opener
    hebben verschaft op dit festival.
    Op naar editie 2012.






    Jerome Rebetez van de Brasserie des Franches-Montagnes (BFM) uit de
    Jura - Zwitserland







    Cuvée Alex le Rouge (10,3%Alc.Vol) Een Russian Imperial Stout
    uit Zwitserland







    Twee buitenlandse bierfanaten bij Stephan aan de stand van Alvinne







    Struise Brouwer Carlo Grootaert ernstig bezig!








    Brian Stillwater Strumke USA





    Brouwers:


    België

    Alvinne, Struise Brouwers en 'special guest' 3 Fonteinen


    Denemarken

    Fano, Norrebro, Croocked Moon, Mikkeller en Grassroots (deels USA)


    Duitsland

    Braustelle, Freigeist Bierkultur en Ganstaller


    Italië

    Del Ducato en Revelation Cat (bis)


    Nederland

    De Molen en Emelisse


    Verenigd Koninkrijk

    Thornbridge


    USA

    Stillwater Artisanal


    Zwitserland

    BFM



    Gespot






    Brouwer Frank Boon bij Marc en Glenn van Alvinne







    Brouwer Marc Limet van brouwerij Bink uit Kerkom.






    Bierproever Partick uit Belsele in gesprek met Jan Menken (NL)






    Dirk Van Esbroeck en echtgenote Fleur








    Chuck Cook (USA) beer writer various magazines and books in gezelschap
    van Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery USA).
     







    Tim De Roeck, Klaas Dellaert en vriendin zijn aan het Poggen.
    Proeven, Ontdekken en Genieten.
    De Gentse biervereniging was duidelijk aanwezig.!!







    Stephan Beaumont, Bekend bierschrijver uit Canada,







    Klik hier voor meer gratis...
    Ingeborg Hoornaert en
    Stevie Vandekerkhove uitbater van de Gainsbar
    uit Kortrijk naast Davy Spiessens brouwer van Alvinne









    Twee Kortrijkse meisjes Celine en Annique in gezelschap van zanger Robbie
    uit Parijs aan de stand van Alvinne






     Klik hier voor meer gratis...
    Bryna Berezowska een sopraan uit Evenston (USA) verliefd op bier!
    Ze liet geregeld haar Operakwaliteiten horen.






    Ariël Meeusen (schrijver van het artikel "De Toekomst van Bier"
    Die u kon lezen tussen de vier voorbije fotoreportages van het ACBF 2011.
    Waarvoor dank.






    De slotsom

    In het verlengde van bovenstaand verhaal wil ik graag wat
    conclusies en suggesties voorleggen.
    Ik ben namelijk van mening dat, als we de bierbeleving doorlichten
    er spannende en interessante dingen aan het gebeuren zijn. Wereldwijd.
    Van Japan tot Amerika, van Italië via België en Nederland tot Denemarken en Duitsland.
    Als je dit ACBF en de bijbehorende brouwers vergelijkt met het Zythos Bier Festival
    en hun brouwers op het in Sint Niklaas, zijn er op dat laatst genoemde bierfeest
    vooral veel bieren van dertien in een dozijn.
    Bieren die de massa aanspreken, maar die straks door de grote
    bierconglomeraten worden gekopieerd en die dan de kleine(re) brouwers
    weer van de markt zullen verdringen.
    We hebben het ruim een eeuw lang zien gebeuren bij pils.
    Dat gaat een stuk moeilijker bij de Craft Bieren van de power brouwers.
    Maar het is wel aan te bevelen dat ze onderling een
    soort Appellation d'Origine Contrôlée afspreken
    [inclusief een soort eigen 'mise en bouteille' code].


    Dat de consumens weet dat hij met serieus gebrouwen bieren in aanraking komt
    en niet met nepbier uit een fabriek.
    Dat al op het etiket duidelijk is wat men drinkt en hoe het gedronken moet worden.
    Wat hier dan in het verlengde van kan liggen is een soort opsplitsing in Bierhuizen
    – niet te verwarren met bierfirma's – en de vorming van een soort overtreffende trap
    in de vorm van de 'bier-châteaux'.
    Deze twee zorgen ervoor dat er bier van topkwaliteit wordt gebrouwen,
    gedistribueerd en gepresenteerd.
    Dat betekend wel dat dit met een bepaald soort professionalisme aan de dag moet leggen,
    wat nu nog wordt ontbeerd.
    De cracks die zo gepassioneerd met hun bier bezig zijn,
    verdienen opvolging in de diverse volgende stadia
    die het bier tot de consumens moeten brengen.
    Hetzij via de drankenhandel, hetzij in het café of restaurant.
    Er liggen trouwens onvoorstelbare mogelijkheden voor Bier & Gastronomie combinaties
    in het verschiet als je dit soort bieren gaat presenteren in je restaurant,
    maar hierover een ander keer.
    Behandel deze bieren met liefde en genegenheid en men zal ze drinken.
    Maar hoedt u voor snobisme en nepperij.
    Dat zie je bij de prijzen die grote industriële brouwerijen voor
    hun tripel hop bieren durven te vragen...
    Dat die zich massaal op de tripel hop hebben gestort is tot daar aan toe.
    Dat die amper zo bitter zijn als normaal bier zou moeten zijn,
    moet iedere rechtgeaarde consumens op hun werkelijke
    waarde kunnen beoordelen en niet meegaan in de marketinghype rondom dergelijke bieren.


    Meer info op: http://alvinne.be
     

    © Ariël Meeusen







    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal een Amerikaanse schone met Franse looks!
    Gehuld in dezelfde T-shirt als de mijne maar dan enkele maatjes minder
    fluisterde ze zachtjes in mijn oor
    "Tot volgend jaar"
    of was het "tot volgend jaar?"





    11-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 3/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    Deel 3










    DE TOEKOMST VAN BIERXML:NAMESPACE PREFIX = O />

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank





    Italianen

    Veel Stouts en Porterachtige bieren, maar ook schitterende doordrinkbieren
    als de Red Hooter (3,5%), een pittig bitter bier van Braustelle uit Duisland
    en de Op & Top Brett (4,5%) van De Molen uit Nederland.
    Het is immers een kunst om een laagalcoholisch bier te maken,
    dat qua smaak totaal afwijkt van de massa. De Lente Bock (7,5%)
    van landgenoot Emelisse is ook een aanrader.
    Nederland kent een rijke bockbiertraditie en brouwmeester xml:namespace prefix = st1 />Kees Bubberman
    respecteert die door elk seizoen een eigen Bockbier te presenteren.






    Klik hier voor meer gratis...

    Fritz Wulfing, behoort tot Braustelle/Freigeist BierKultur








    Klik hier voor meer gratis...
    Bieren van de Braustelle/Freigeist BierKultur







    Klik hier voor meer gratis...








    Klik hier voor meer gratis...
    De Op&Top collectie van De Molen (NL)








    Hel & Verdoemenis, een heerlijk biertje van De Molen (NL)
    Links een gewonnen medaille op het Stockholm Beer & Whiskey festival 2010









    Ben Langendonk en Kees Bubberman van brouwerij Emelisse (NL).
    Rechts, Olivier Menno van brouwerij De Molen (NL)






    Mathew Clark en  Dominick Driscoll (Thorn Bridge UK)






    Ooit een kastanjehoning bier gedronken? Probeer de Bracia (10%)
    van Thornbridge uit het Verenigd Koninkrijk eens.
    Een revelatie op je tong! Met daarin tonen van – inderdaad – kastanje, honing,
    chocolade en een stuk of vier hopsoorten. Ongelooflijk.








    Matteo Milan en Luc van brouwerrij Del Ducato (IT)





    De Italianen blinken uit door hun bieren te presenteren in schitterend
    vormgegeven flessen, voorzien van dito etiketten.
    Vorm is belangrijk voor ze, maar hun bieren mogen er ook zijn.
    Aan het eind van het festival zijn ze allemaal uitverkocht.
    Zelfs in de 'beershop' waar een 33 cl. flesje van de l'Ultima Luna,
    een schitterende Barley Wine gerijpt in Amarone vaten,
    het lieve sommetje van twaalf en halve euro moet kosten.
    Met de uitverkochte La Luna Rossa is het al niet anders.







    Italiaanse charme : Chimera 8,0%Alc.Vol.





    De Italianen scoren in Outrijve. Dat is zeker.
    Geen wonder, want er zijn daar in amper vijftien jaar tijd meer
    dan driehonderd vijftig microbrouwerijen opgericht!
    Houdt de biercultuur van dit land in de gaten,
    want wij gaan nog veel van die Italianen horen en proeven…
    Evenals van de Japanners die druk aan het experimenteren zijn met bier
    en onze biervrienden aan de andere kant van de Atlantische oceaan.
     







    La Luna Rosa, 8% Alc.Vol. een van de topbieren van het festival
    Was ook meteen uitverkocht!






    Ze zijn aanwezig, de Amerikanen.
    Die van Stillwater Artisanal zijn bescheiden in hun opstelling en presentatie.
    Wat we van sommige journalistes uit dat land niet kunnen zeggen.
    Hun scherpe tong en lach mag bij de volgende editie wel wat
    zachter en vooral genuanceerder.
    Maar weg met die vooroordelen.
    Bij Stillwater kunnen ze er wat van.
    De presentatie van hun tien bieren is indrukwekkend, met name
    vanwege de complexiteit ervan.
    Elk bier wordt met liefde uitgeschonken en voorzien van een toelichting.
    Iets waar sommige andere brouwers nog wat van kunnen leren
    en vooral iets aan moeten doen!







     Stillwater Artisanal (USA)






    Het gaat niet alleen om het achter de toog inschenken
    van jullie bieren beste brouwers.
    Zet een mannetje of vrouwtje vóór die toog, om uitleg te geven
    over je brouwerij en je bijzondere speciaalbieren.
    Zo trek je in de toekomst nog meer 'onwetenden' naar je festival,
    die op een prettige manier kennis kunnen maken
    met je (nieuwe) bieren, geuren en smaken.








    Ook bij Alvinne werden de bieren toegelicht.
    Marc De Keukeleire aan het werk.








    Rian Witter (Grassrooth Brewing Co) en brouwer bij Fano (DK)







    Klik hier voor meer gratis...
    Urbain (De Struise Brouwers) uiterst geconcentreerd bij het tappen.







    Enkele Mikkeller bieren (DK)







    Een fotootje nemen hoog in de nok van de schuur, waarom niet?







    En de bierliefhebbers bleven maar toestromen.








     Mikkel Borg Bjergso (Mikkeler) en Birgitte en Ole Spetterende
    Svenningsen uit Denemarken






    Gespot





    Tom Allewaert uitbater van de Erasmus het bekende bierrestaurant in Brugge
    in charmant gezelschap van Lori Beck eigenares van
    Louisville Beertsore & The Holly Grale pub in Louisville (Kentucky)







    Het koppel nu in gezelschap van beerwriter Tim Webb uit Engeland.








    Jeff Bagby (Pizza Port Brewing Co.-USA)
    en Mike Rodriguez (Lost Abbey - USA)




      Klik hier voor meer gratis...
    Een Die Hard fan van Mikkeler





    Weldra het laatste deel





     

    11-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 2/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    Deel 2



     







    DE TOEKOMST VAN BIER

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank



     

    Gastheer Alvinne stelt maar liefst elf van hun eigen 'craft bieren' voor.
    Variërend van hun lichtste versie van Naked Ladies (4,4%)
     tot en met de Cuvée d'Erpigny van exact 15%.
    Een Barley Wine type dat vier maanden is gelagerd op Monbazillac vaten.
    Een zoetige witte dessertwijn.
    Heel bijzonder. In hun aanbod verschillende Stouts, Barley Wines en Belgische Ales.







    Klik hier voor meer gratis...
    Een deel van het Alvinne gamma













    Voor de kleine honger kon men kiezen uit Wallenaer
    een kaas bereid met Halleschellebier of een portie
    Breydelspek.








    Bierarchitect Mikkeller uit Denemarken pakt uit met prachtige bieren.
    Vintage bieren gerijpt op whiskyvaten, cognacvaten, noem maar op.
    Het proeven van hun 'simpelste' It's Alive (editie witte wijn) is zondermeer een belevenis.
    Fruitig, droog en voorzien van een prikkelende sprankeling.
    Heerlijk fris. Voor een periode van zeven maanden, na de vergisting met wilde Vlaamse gisten,
    gelagerd op witte wijnvaten.






    Klik hier voor meer gratis...

    Vertegenwoordigers van Mikkeler
    vlnr Kasper, Martin Schon en Mikkel Borg Bjergso







    Met dank aan Dirk Naudts van De Proefbrouwerij.
    Mikkeller zoekt het ideale bier in het lageren en opslaan van bier in houten vaten
    .







    Soren Wagner, brouwer van Norrebro en drijvende
    kracht achter Croocked Moon (brouwerijhuurder).







    Dane Worthington, vertegenwoordigd ook Croocked Moon uit Denemarken.






    Ook andere Denen zijn paraat met fantastische bieren als
    Tripel de Lente Sauternes (9%) van Norrebro en de Smookscreen van Crooked Moon (6,5%).
    De naam verraad het al een beetje, een gerookte Porter inderdaad.








    Voor wie bier wilde aankopen was er zoals elk jaar de goed gevulde biershop.
    Honderden flessen wachten op verandering van eigenaar.







    In het restaurant had men een keuze tussen een kom
    tomatensoep met brood en boter, Vlaamse stoofcarbonade bereid met
    Morpheus Dark en Morpheus Wild





    Klik hier voor meer gratis...
    Of deze lekkere visschotel bereid met Halleschelle








    Aan de toog in het restaurant kon men de tradionele biertjes van Alvinne
    verkrijgen alsook softdrinks.  Alvinist
    Youri Skoeri was verantwoordelijk
    voor de goede gang van de bierzaken.







    Voor de rokers was er een stukje natuur voorzien.







    De bieren van Emelisse uit Nederland






    Lekkers uit Thornbridge







    Enkele biertjes van de Japanese Kiuchi Brouwerij


    Gespot




    n uit Zweden.
    Jens is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm.
    Daarnaast, wereldbierburger en ondervoorsitter van HOP Carl Kins.







    Biergoeroe en beerrater Joris Pattyn..







    Elisa Bostyn zaakvoerder van biercafé's Gainsbar en Ziggy te Kortrijk
    met een bierliefhebber uit Brugge.







    Uit Nederland, Dick en Wilma van Hemert





    Weldra deel 3



    10-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 1/4





    Outrijve vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011




    Je zou het niet meteen verwachten van een dorpje met zo'n 1500 inwoners,
    maar Outrijve was vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011 het mekka van gerijpte bieren op vat.





    De prachtige Kasteelhoeve



    In het kleine dorp aan de Schelde richtte brouwerij Alvinne hun
    3de festival in. Nu omgedoopt tot Alvinne Craft Beer Festival (ACBF)
    Honderden bierliefhebbers over de ganse wereld konden kennis maken met
    bieren van achttien brouwerijen uit binnen- en buitenland.
    Onder de bezoekers waren er een paar gevestigde
    namen uit de bierwereld.
    O.A. Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery),
    Stephan Beaumont (Bekend bierschrijver uit Canada,
    Mike Rodriguez Hoofdbrouwer bij Lost Abbey en Jeff Bagby van de Pizza Port Brewing.Co,
    beiden uit de USA. 
    Tim Webb uit Engeland.
    enz..

    Het Festival nam plaats in de prachtige Kasteelhoeve.






    De binnenkoer.






    Het zwembad, net ietsje te koud om af te koelen.






    Beste bezoeker geniet van een 80-tal door mij genomen foto's en
    voor de gelegenheid van de informatieve
    begeleidende tekst van de Nederlandse bierkenner en vriend
    Ariël Meeusen.
    Verdeeld over vier korte reportages
    treed u binnen in de wereld van de gerijpte bieren 





    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries






    De gelegenheids T-shirt





    DE TOEKOMST VAN BIER

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank


     


     

    Het is de avond van 9 mei 1974. Bruce Springsteen en diens E Street Band
    openen voor Bonnie Raitt in het Harvard Square theater.
    John Landau, muziekcriticus van dienst die avond, staat in het publiek.
    Het voorafje van Bonnie verleidt hem ertoe om de volgende dag
    de legendarische woorden neer te pennen:
    'I saw rock & roll's future, and its name is Bruce Springsteen.
    ' De rest is geschiedenis… Bruce wordt wereldberoemd en Landau hoofdredacteur van het gezaghebbende Rolling Stone Magazine en later manager van Springsteen.
    Zonder omhaal durf ik te beweren dat ik op 4 en 5 maart,
    in het dorpje Outrijve-Avelgem, de toekomst van bier heb gezien én geproefd.
    Vooral dat laatste!






    De deuren van de grote schuur waren nog niet open of een grote
    menigte bierliefhebbers hadden al post gevat.




    Je kunt het amper vinden op de kaart, die vlek die Outrijve heet.
    Genesteld in de kam van de Vlaamse Ardennen,
    met in het plaatselijke restaurant, een prachtige vierkantshoeve,
    een verzameling van achttien brouwers,
    de craft beer brewers, en de presentatie –
    het voorstellen zoals de Vlamingen dat graag noemen –
    van hun honderd tweeëntwintig 'craft bieren' op het Alvinne Craft Beer Festival.




    Klik hier voor meer gratis...
    De prachtige gerestaureerde schuur was de place to be.






    Stephan Smedtje Desmedt vertegenwoordigde Alvinne





    De Struise Brouwers Carlo en Urbain
    hadden hun vijfde bier uit de reeks 'Black Damnation'
    De Black Damnation V Double Black (26% Alc.Vol) van 't vat mee gebracht.




    Wat een bierfeest, wat een bierfestival.
    Met bieren die variëren van een prachtig gebalanceerde
    Milk Stout uit Italië (Revelation Cat)
    van 3,5 volume alcohol procenten.
    Tot en met de krachtigste en zwaarste van 26%, de Black Damnation V Double Black
    van de Struise Brouwers.
    Urbain Coutteau van 'De Struise' geeft als eerste grif toe
    dat we hier de toekomst van bier ondergaan.






    Trouwe festivalganger Greg Gaughan uit Paoli, Pennsylvania nu woonachtig
    in het Groothertogdom Luxemburg in gezelschap van een
    Engelse bierliefhebster.







    Dominick Driscoll, was vroeger brouwer bij Marble brewery en
    sinds kort brouwer bij Thornbridge






    Amateurgeuzesteker Uli uit Duitsland laat Mathew Clark (Thorn Bridge)
    en James Smidt proeven van de Oude Geuze 3 Fonteinen
    .







    Op de foto vlnr : Rian Witter (Grassrooth Brewing Co.,  Brian Ewing 12% Import en vriendin,
    Brian Stillwater Strumke en Urbain Coutteau (Struise Brouwers)






    Maar hoedt u voor vooringenomenheid.
    Gaat het erom wie het strafste of zwaarste bier kan maken?
    Is dit een onderling gevecht tussen wat 'power brewers'?
    Neen, wie het mooiste bier in zijn soort kan maken. Wie balans in z'n bier kan krijgen,
    wie snapt dat de consument zoete bieren beu aan het geraken is en
    opnieuw bitterheid in zijn bier wil proeven.
    Dat soort dingen zijn vele malen belangrijker voor die (voornamelijk) mannen.
    Glenn Castelein van Alvinne beaamt dat en geeft, samen met zijn twee collega's van Alvinne,
    een voorzet in de vorm van dit festival.
    Met op de achtergrond de parmantige bierconnaisseur, -chroniqueur en -promotor
    William Roelens als deemoedig vrijwilliger.







    Proeven, oordelen en noteren.
    Ian Harrison en Engelse biervriend tonen hoe het moet.







    Uit Italië Fabrizio van Revelation Cat, een brouwerij aan de rand van Rome 
    tapt een "Back to Bassics West Coast IPA" in mijn proefglaasje.







    Enkele bieren van de Thornbridge Brewery (UK)








    Twee bieren van de Deense brouwerij Norrebro




    Wordt hier inderdaad nu al de geschiedenis van de biertoekomst geschreven?
    Roelens is die mening wel toegedaan, alhoewel hij een lans
    wil breken voor alle Belgische bieren.
    Ongeacht welk merk en welke soort. Samen komen we wel tot de conclusie
    dat de biertoekomst hier als het ware wordt onthuld!
    Met alleen maar speciale bieren van brouwers van over de hele wereld.







    Sebastian Sauer vertegenwoordigde de drie Duitse brouwerijen.
    Ganstaller, Braüstelle en Freigeist Bierkultur.







    Kasper vertegenwoordigde Mikkeller uit Denemarken







    Uit Nederland brouwmeester Kees Bubberman (R)
    en Ben Langendonk van brouwerij Emelisse







    Een prachtig zicht op de volgelopen schuur!




    Weldra deel 2


    09-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Authentique 621 - Brasserie Authentique (Blaton)




    Authentique 621











    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels am opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
     
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.
    Een microbrouwerij die we beslist eens moeten bezoeken





    Authentique 621 – 7% Alc.Vol.
    Brasserie Authentique – Blaton







    Donker biertje met beige schuimkraag.

    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

     

    Moutige neus
    Karamel

     

    De eerste smaak is zoet
    Karamel
    Bruine suiker

    In de achtergrond, een lichte bitterheid

    Ook minieme toetsen van rozijntjes en

    donker fruit.
    Soms prikkels van kruiden.

    Eenvoudig goed gebrouwen biertje








    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton


    08-03-2011 om 08:02 geschreven door William Roelens


    06-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brouwerijmuseum 't Hamerken - Brugge


     

    Het Brouwerijmuseum ’t Hamerken – Brugge

     

     

    Het Brouwerijmuseum in Brugge werd in 1990 gesticht door de
    vzw voor brouwerijgeschiedenis 't Hamerken, opgericht in 1988
    met als doel het behoud en de
    bescherming van het Brugs brouwerijpatrimonium.
    Het museum kwam in de oude gebouwen van de mouterij die paalde aan de
    Brouwerij De Gouden Boom (vroeger 't Hamerken), gelegen
    tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland in het centrum van Brugge.












    Brouwerij De Halve Maan, nu de thuisbasis van vzw 't Hamerken.




    Het stichten van een brouwerij- en mouterijmuseum in deze gebouwen had twee bedoelingen.
    Door het geven van een nieuwe bestemming aan de
    leegstaande mouterij kreeg die een nieuwe functie,
    waardoor de gebouwen en de machines bewaard werden voor de toekomst.











    Het museum bevind zich in een kelderverdieping. 




    Die gebouwen en machines zijn zeer merkwaardig.
    De mouterij, die in 1902 door Jules Vanneste was gebouwd,
    was voorzien van een infrastructuur die volledig
    beantwoordde aan de noden van die tijd.









    De mouterij is onder dezelfde vorm blijven verder werken onder
    het beheer van de toenmalige brouwerij 't Hamerken, tot in 1976,
    toen bleek dat het niet meer rendabel was om op die manier mout te blijven produceren.
    De gebouwen werden niet meer gebruikt, maar werden ook niet gesloopt
    en de machines bleven er werkloos bij staan.
    Hoe de brouwersgerst gereinigd, getransporteerd, geweekt, gekiemd en geëest wordt
    en zo omgevormd wordt tot mout, de basisgrondstof van bier,
    is aan de hand van de aanwezige machines en de
    didactische voorstelling gemakkelijk te overzien.











    Een tweede bedoeling was het inrichten van een brouwerijmuseum.
    De moutvloeren en de graanzolders besloegen samen
    een oppervlakte van ongeveer 1100 m².
    Dit was voldoende groot om als tentoonstellingsruimte te kunnen dienen.
    .









    Zo werd op die plaats een brouwerijmuseum ingericht,
    waar het volledig brouwproces, aan de hand van oude brouwerijmachines e
    n -toestellen werd voorgesteld.
    Oude documenten, foto's, afbeeldingen en reclamemateriaal tonen
    het vroegere Brugse brouwerijgebeuren.
    Eveneens is er het volkse aspect van de mensen die in de
    mouterij en brouwerij gewerkt hebben aanwezig
    alsmede de folklore rond bier en bierconsumptie







    Door de overname van brouwerij De Gouden Boom door Palm Breweries
    diende het museum in 2005 te worden verhuisd naar een nieuwe locatie.
    Deze nieuwe locatie is gelegen in een kelderverdieping van
    brouwerij De Halve maan aan het  Walplein.













    Brouwerij Palm verkocht in 2006 de gebouwen van brouwerij De Gouden Boom
    aan een projectontwikkelingsbedrijf.
    Een deel van de voormalige brouwerij- en mouterij-installaties
    werd in 2006 echter als industrieel erfgoed beschermd.
















    Doelstellingen

    Vzw ’t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele
    enthousiaste Bruggelingen met als doel
    de studie en de historie van het brouwerijgebeuren te Brugge.

    Vóór de eerste wereldoorlog waren er 31 brouwerijen in de Brugse binnenstad.















    De vereniging stelt zich tot doel om daar één en ander over te verzamelen:
    foto’s, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers,
    gegevens over de Brugse cafés en over
    volksgebruiken in verband met herbergen en bier.




























    Toen de vereniging over de oude mouterijgebouwen van
    de mouterij-brouwerij ’t Hamerken kon beschikken,
    was dit de ideale plaats om er een museum in te richten.
    Dit museum heeft daar bestaan tot begin 2005, totdat het genoodzaakt was te verhuizen.
    De belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de “Estaminet  't Hamerken”, 
    gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan, 
    dat “Estaminet ’t Hamerken” wordt genoemd.










    Bronnen: 't Hamerken, Wikipedia, De Halve maan


    06-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leiebier Amber - Brasserie Caulier (Peruwelz)


     

    Leiebier Amber











    De prachtige Leiestreek rond Zulte-Machelen is weer een streekproduct rijker.

    Naast de bieren Buitenlust en Totentrekker kan er nu ook sedert december 2010

    een Leiebier gedegusteerd worden.

    De bezieler van dit gerstenat is Olivier Allaert van de
    plaatselijke drankenhandel in Machelen.
    Het biertje werd verleden jaar gelanceerd naar aanleiding
    van de actie “Het Dorp in de Kijker”

    Een titel die het dorp Machelen een jaar lang met zich mag mee dragen.

    Het is een gelegenheidsbier maar de vraag is te groot
    om het maar éénmalig op de markt te brengen.

    Leiebier zal een blijver worden en als promotie dienen voor de Leiestreek

    en het dorp van kunstenaar Roger Raveel




     

    Leiebier Amber – 8% Alc.Vol.

    Brasserie Caulier – Peruwelz





    Amberkleurig biertje.

    Met een dikke witte romige schuimkraag

     

    De neus laat ons fruitige toetsen van sinaas

    opsnuiven.

    Gistig

     

     

    De smaak is zoet en moutig

    De karamelmout is hier verantwoordelijk voor
    Gedroogd fruit in de smaak

    Citrus prikkels
    In de achtergrond bittere toetsen

    Een aromatisch biertje

    Veel mensen zullen gewonnen zijn voor dit biertje.
    Voor mij mocht het ietsje hoppiger zijn om

    meer karakter uit te stralen.






    Op het etiket prijkt de Machelse Leiekade aan de Leiebocht




    In 1994 bracht brouwerij Van Steenberge (Herzele) ook al een Leiebier 1994 uit.
    Het werd gebrouwen voor Drankencentrale Lieven Pauwels uit Bissegem,
    ook een dorp aan de Leie.




    Info

    Brasserie Caulier
    Adm Office
    Av des artisans 35
    B-7822 Ghislenghien België


    Allaert Drankencentrale
    Tuttegemstraat 10A
    9870 Machelen

    T: 09 - 3802820
    F: 09 – 3869220

     

    http://www.handelsgids.be/zulte/allaert-dranken-wijnen/



     

    28-02-2011 om 15:52 geschreven door William Roelens


    26-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miró en Straffe Hendrik





    Miró en Straffe Hendrik









    Beste bezoeker, nu en dan moet u op deze blog tussen de vele bierbesprekingen

    een streepje kunst kunnen verdragen.
    Naast bierproeven is het bezoeken aan een tentoonstelling samen met mijn

    kunstvriendin Caro een geliefde activiteit.

    Als het bezoek achteraf bezegeld wordt met een drankje waar
    belangrijke vitaminen en mineralen inzitten dan is de dag geslaagd.









    Verleden jaar vond er in de site ‘Oud Sint Jan’ te Brugge
    de tentoonstelling plaats van Joan Miro.















    De Catalaanse kunstenaar is voor velen geen onbekende.

    Wie kent er niet zijn fantasiewereld waar vreemde wezens in felle vlakke kleuren

    Elkaar ontmoeten in een wonderlijke wereld.















    Manen, sterren, zonnen, maar ook ogen en enkele levende figuren

    zweven in zijn schilderijen..

    Een gele zon word rood afgebeeld, een gele maan zwart.

    Miró laat de toeschouwer dromen









    In Brugge kozen ze voor werken uit de laatste 35 jaar van zijn leven.

    De kunstenaar zou bijna 20.000 werken gemaakt hebben.






     

    Ook voor kinderen is zijn werk een bron van inspiratie. 
    De felle kleuren zet ze aan
    om ze na te tekenen. 
    Ze kunnen hun eigen fantasiewereld op papier zetten.















    Na het bezoek van de tentoonstelling had ik graag eens
    het nieuwe bier '
    Straffe Hendrik Quadrupel'
    gedegusteerd.
    Dit biertje was verleden jaar toen pas op de markt gebracht.
    De Quadruppel  (11% Alc.Vol.) is een zwaarder broertje
    van de tripel Straffe Hendrik
    Waar kun je het bier dus beter proeven dan in Brugge zelf,
    in de brouwerij De Halve Maan, de plaats waar het gebrouwen wordt.

    Hoe groot was de ontgoocheling toen men mij vertelde
    dat het niet verkrijgbaar was.
    Dan maar de tripel versie geproefd.
    met dank aan  Inge Vermeire






    Straffe Hendrik Brugs Tripelbier  - 9° Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge






    Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.

    Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig
    met een tikkeltje patisseriearoma’s

    De aanzet is vrij moutzoet
    Karamel komt duidelijk naar boven.
    Ook fruitige aromatische toetsen.
    Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken.
    De afdronk is lekker.
    Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak.
    Het bier is aromatisch.

    Een goed gebrouwen tripel
    Die in Brugge alvast succes kent.
    Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol (ietsje te veel naar mijn gedacht)
     in deze kanjer, want het bier zou u kunnen verrassen.
    Al bij al een degelijk degustatiebier.
    Een gastronomische troef voor Brugge.





     


    Ik denk dat er gewoonweg niets anders op zit om de Quadruppel
    te proeven, dan deze zomer nog eens Brugge met een bezoekje te vereren.
    Hij is momenteel al op veel plaatsen te vinden.
    Maar laten we hem maar in Brugge proeven dan smaakt het bier
    nog zo veel beter.





      
    Zo zou (denk ik?) de Spaanse Kunstenaar Miró
    het bier Straffe Hendrik op doek hebben vastgelegd.







    INFO

    site ‘Oud Sint Jan’ te Brugge

    Huisbrouwerij De Halve Maan

    Walplein 26

    B - 8000 Brugge

     


    Joan Miró





     

    26-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoeg bier Tienen - Brouwerij De Vlier




    Zoeg Bier
    Tienen









    Op een van onze vele biertochten vonden Geroen Vansteenbrugge
    en ik in de streekshop van het toeristisch regionaal
    infokantoor van Tienen het nieuwe Zoegbier.

     

    Dit biertje werd verleden jaar opnieuw gelanceerd door
    Marc Andries van
    brouwerij ‘De Vlier’ uit Holsbeek
    met de medewerking van Pierre Celis de brouwer van het befaamde witbier van Hoegaarden.

    en Miel Mattheus voorzitter van de Mediclowns.









    Volgens Miel Mattheus was het Zoeg-bier begin vorige eeuw erg populair in de streek.
    Het bier met de eigenaardige naam werd voor het eerst gebrouwen
    in de jaren vijftig bij brouwerij Pieraerts in Tienen.
    De brouwerij brouwde toen ook naast een bruine en een Faro het Streep bier
    Pierre Celis die het brouwschema kreeg van de familie Pierraerts
    brouwde in 1980 het bier opnieuw voor de Sinksenfeesten










    Het Zoegbier werd ook nog doktersbier ('Bière des Docteurs') genoemd.
    De reden hiervoor was dat drie van de vijf aandeelhouders van de brouwerij Pieraerts,
    artsen waren aldus Mattheus.
    Speciaal voor hun collega's brouwde Pieraerts dit Zoeg biertje.
    Maar toen enkele dokters er wat te veel hadden van geproefd,
    kregen ze van hun collega's te horen: jullie drinken als een 'zoeg',
    wat het dialectwoord is voor vrouwelijk varken of zeug.
    Meteen was de naam gevonden.
    De reclameslogan luidde Van zoeg heb je nooit genoeg en
     op het etiket stond een rechtopstaand varken, dat een schuimend glas bier omarmde.
    Tot 1955 vroegen Tiense pinteliers in cafés naar een zoegske.'
    Bron : Het Nieuwsblad dinsdag 20 april 2010



     

    Zoeg - 5% Alc.Vol.
    Brouwerij ‘De Vlier’ - Holsbeek






    Blond wazig bier
    met een witte schuimkraag.

     

    Het aroma is moutig

    En licht hoppig

     

    De smaak is zoet

    Met toetsen van tarwe

    Het bier is vrij mals

    Nu en dan een prikkeltje botersmaak
    Het biertje blijft over de gehele lijn zoet

    Met nu en dan een zurig prikkeltje.

     

    Het mocht wel een beetje meer body gehad hebben
    Het bier laat zich wel vlotjes drinken en

    door zijn beperkt alcoholvolume is het

    een lekkere genietbare doordrinker. 

     

    Het bier (75cl) is nogal duur bij aankoop maar een deel

    Van de opbrengst gaat naar de Mediclowns van het Hageland.

    Het bier wordt gebrouwen voor en verdeeld door Promaco Vision CV



    19-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Cnudde - Eine (OVl)




    Brouwerij Cnudde





    Brouwerij Cnudde




    Op 13 april 1996 maakte ik voor het eerst kennis met de
    bieren van brouwerij Cnudde.
    Op een busreis genaamd 'De Vlaamse Ardennentocht”
    ingericht door de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP)
    was de laatste halte het café “Casino” in Eine vlak naast brouwerij Cnudde gelegen.
    Vermits men de brouwerij niet kon bezoeken trokken we dan
    maar bij de buren binnen om een oud bruintje van Cnudde te degusteren.


    “Jullie hebben geluk” zeiden de stamgasten, “het kerkhofbier is vandaag drinkbaar…”?

    Eigenaardige uitspraak.

    14 jaar later sta ik met enkele biervrienden weer in Eine,
    niet in café Casino maar in de brouwerij.
    "Halleluja, mijn dag kan niet meer stuk".

     



    De binnenkoer van de brouwerij.





    We werden ontvangen door Lieven een van de drie zonen van Louis Cnudde.
    Waarschijnlijk ook de zoon met de meeste droge humor.
    Hij wist ons te vertellen dat het bier gebrouwen wordt met het grondwater
    van het nabijgelegen kerkhof.  Het heeft een zuurtegraad van 8,2 pH.

    De smaak van het bier kan dus veranderen naargelang er iemand begraven wordt J
    Vandaar dat nu pas mijn frank viel wat de drinkbaarheid van het bier betrof.

    Lieven vertelde ons ook dat de brouwerij brouwt naar gelang de mensen van Eine drinken.
    Drinken ze veel dan wordt er meer gebrouwen.






    Lieven Cnudde behalve brouwer ook stand-up comedian







    Droge humor op hun bestelwagen.
    De tekening van de bizon is het embleem van de brouwerij.
    De bizon verwijst naar de vlakbije Ohiobrug over de Schelde.
    Op elk van de vier bruggenhoofden staat één bizon, symbool van moed en kracht.
    Het is een herinnering aan de wereldoorlog 1914-1918.
    waar veel Amerikaanse soldaten sneuvelden die afkomstig waren van Ohio
    .








    Foto genomen van onder de inritpoort van de brouwerij.
    Het kerkhof ligt inderdaad niet zo veraf.







    In de tuin zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen.
    Allemaal toestellen en ketels van uit de brouwerij afkomstig.
    Kunst hoeft niet duur te zijn.
    Hier heeft het emotionele waarde.






    De brouwerij met de moutvloer.
    De zakken mout worden hier naar boven opgetrokken







    De brouwzaal met achteraan een waterketel, rechts de roerkuip
    en links de kookketel.








    Een prachtig stukje erfgoed!







    De roerkuip met het roerwerk






    De roerkuip met zicht op de afvloeikanalen voor het wort.
    Een deel van de filterplaat lig nog op de bodem.













    De open gistkuip






    Binnenkant van de open gistkuip.
    Hier wordt de wort volledig uitgegist.






    Ook hier treft men nog een baudelot koeler aan.
    Het warme wort loopt over de met watergekoelde buizen en koelt af.







    Klik hier voor meer gratis...
    De lagertanks rustig naar mekaar aan het kijken.





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    De platenfilter






    Klik hier voor meer gratis...
    Niet groot, maar het walhalla voor de bierproever.
    Hier wordt kriek bewaard van verschillende jaartallen oud.
    De geur alleen al in deze kamer is geweldig.








    In plastieken containers wordt het Cnudde Kriekbier gelagerd.
    Bemerkt de watersloten op de containers!





    Klik hier voor meer gratis...
    3 jaar oud rechtstreeks van de tank amaai...






    Klik hier voor meer gratis...
    Een proevertje Bizonkriek van Cnudde
    Heerlijke delicatesse.


      




    Het uiteindelijke resultaat.






    'Wie mijn bier wil drinken, moet maar op café gaan',
    was het motto van Louis Cnudde, die in 1948 de familiebrouwerij
    in de Fabriekstraat in Eine overnam.
    En aan dat motto blijven de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde,
    intussen de vierde generatie, nog altijd trouw.
    Zes keer per jaar wordt telkens vijfduizend liter gebrouwen en dat gerstenat
    verdwijnt meteen in vaten van vijftig en dertig liter.
    Het typische zurige bruin Cnudde bier, is weer verkrijgbaar in flessen.
    Met dank aan de broers van Brouwerij Cnudde











    Brouwerij Cnudde


    Fabrieksstraat 8,
    9700 Oudenaarde



    17-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horst Bier - Haacht





    Horst Bier








    Wie kent er niet de populaire stripreeks van De Rode Ridder.
    Ik moet ongeveer 11-12  jaar geweest zijn toen ik de eerste exemplaren in mijn handen kreeg.
    De strips waren gebaseerd op de Rode Ridder van Leopold Vermeiren.
    Tekenaar Willy Vandersteen bracht deze stripridder als eerste tot leven.
    De verhalen begonnen als gewone avonturen, maar algauw kwamen mysterieuze
    figuren binnensluipen.


    We werden volwassener en ook de fantasie van de tekenaars begon langzaam te groeien.
    Vanaf 1978 kwam Galaxa de fee van het licht en de
    zwartharige Demoniah, de heks van de duisternis hun intrede doen.
    Mooie vrouwen die de fantasie van de jonge en oude lezers op hol deed slaan
    Maar van bier was er geen sprake.









    De thuishaven van de Rode Ridder was het kasteel van Horst.
    En zie zoveel jaren later  werd ter gelegenheid van het jubileum
     van “De Rode Ridder” een Horstbier gebrouwen.
    Niet als striptekening maar als echt levend gerstenat.








    Bart en Achille Claes lanceren het Horstbier.

    Een gedeelte van de opbrengst wordt afgedragen aan
    Erfgoed Vlaanderen om de restauratie van het kasteel te steunen.

    Het Kasteel van Horst (anno 1420)

    is een waterburcht in de groene vallei van de Wingebeek en ligt tussen de

    heuvels van het Hageland.



     

    Horst Bier – 6,5 % Alc.Vol.

    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek






    Helder goudblond bier
    met witte schuimkraag

     

    De neus snuift fruitige aroma’s op


    De eerste slok is moutig
    en zoet
    Toetsen van kruidnagel komen zich even aanmelden
    Ook prikkeltjes koriander kan men smaken
    In de achtergrond komt een lekkere moutbitterheid opzetten
    Het biertje drinkt vlot

    Het heeft een mooie lekkere bittere afdronk.

     Het Horstbier is een bier van lage gisting



    INFO :

    http://www.traiteurdienst-horst.be/html/horstbier.html

    Erfgoed Vlaanderen & Monumentenzorg


     

    12-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Paters Vaetje - Antwerpen




    Het Paters Vaetje - Antwerpen









    Een ander cafeetje die Geroen en ik bezochten in Antwerpen
    was het
    Paters Vaetje, dicht bij de kathedraal. 
    Een piepklein cafeetje met een houten toog en een gezellige
    kleine kachel midden in de herberg.








    U moet geluk hebben om er een plaatsje te kunnen bemachtigen
    want het café wordt meestal ingenomen door toeristische bierliefhebbers
    die een keuze komen maken in de lijst van honderd streekbiertjes
    die dit etablissement rijk is.
    Vooral tijdens de middag zit het Paters Vaetje altijd vol





    Toeristisch druk






    Prachtige brandgeschilderde ramen boven de prachtige houten toog.




    Wij vonden nog een plaatsje op een soort uitbouw aan een bovenverdieping
    die je kon bereiken via een smalle houten draaitrap.






    Op het balkon waren nog juist een tafeltje vrij.
    Dat noemen ze cafégeluk


    Naast de honderd streekbiertjes schenken ze naast 4 vaste bieren
    elke maand een seizoensbier van ’t vat.
    Honderd biertjes is niet zoveel hoor ik jullie al denken,
    inderdaad maar ze hebben wel een heel selectieve keuze. 





    Op het balkon onder de lage zoldering.
    waar amper een vijftal tafeltjes staan is het leuk vertoeven.













    Men heeft er een mooi uitzicht op het piepkleine café.






    Nogmaals de prachtige glasramen met het Patersvat in de nok.











    Geroen en ik wilden als bierkeuze nog eens een oude herinnering oprakelen.
    Toen in het jaar 2000 de grensstreek tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland
    een wolf de streek onveilig maakte zorgde dat voor zoveel
    commotie
    dat brouwerij Boelens uit Belsele een biertje brouwde met als naam Waase Wolf.
    Toch al een tijdje dat we het biertje aan onze smaakpapillen toevertrouwden.
    Dus waarom niet in de Metropool.














    Waase wolf – 6,5%Alc.Vol.
    Brouwerij Boelens – Belsele







    Koperkleurig bier
    Witte fijne schuimkraag
    Lichte koolzuurpareling


    Fruitige neus
    Met een wirwar van diverse aroma’s
    Licht geroosterde prikkels

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Geroosterde toetsjes
    Het fruitige brengt het bier op een ietsje hoger niveau
    een zoete afdronk met wat bitterheid.
    Nog altijd een Boelse klasieker.






    Waase Wolf, nog altijd een begip in het Waasland.






    Proost !!! Beste lezer, als ge begin te watertanden zijn Geroen en ik
    niet verantwoordelijk voor de waterschade!


    INFO

    Opmerking: Reservaties zijn niet mogelijk!

    Contact

    Blauwmoezelstraat 1, 2000 Antwerpen
    Tel.: 03/2318476 // Fax: 03/2947201

    info@patersvaetje.be

    Patersvaetje




    Na het Paters Vaetje brachten we nog een bezoek aan
    het Antwaerps Bierhuiske.

    zie een vroegere fotoreportage over dit uitstekend biercafé
    op :
    ’t Antwaerps Bierhuiske - Antwerpen





     

    09-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiense Kweiker Amber - Den Hopperd




    Tiense Kweiker Amber









    De Ezels van Kuurne, De maneblussers uit Mechelen,
    De Stropkes van Gent enz..

    Elke stad en/of gemeente heeft zo zijn eigen spotnaam en achter
    elke spotnaam schuilt er meestal een verhaal.
    Zo ook met de inwoners van Tienen die door het leven gaan als
    Tiense Kweikers (Kweeekers)

    De naam zou komen van de eenden die zwommen op de vijver naast de Lieve-Vrouwkerk.
    Een ander verhaal zou als volgt luiden.
    Tijdens de pinksterdagen
    of Sinksen wordt de uitstorting (nederdaling)
    van de Heilige Geest herdacht.
    In Tienen liet de koster bij het zingen van het Veni Creator
    een witte duif aan een touw zwieren, boven de hoofden van de priesters.
    Bij een gebrek aan een witte duif bond de koster een witte eend aan het touw.
    De eend vond het blijkbaar niet prettig en van schrik begon ze luidruchtig te kwaken
    wat voor heel wat hilariteit zorgde bij de kerkgangers.
    Dit voorval zou de Tienenaars de bijnaam Kwèèkers opgeleverd hebben.


    Bron : Dr. P. Kempeneers. Cf. Oost-Brabant, maart 1996.





    Tiense Kweiker Amber – 6% Alc.Vol.
    Den Hopperd – Westmeerbeek






    Amberkleurig biertje

    Met een gebroken witte schuimkraag

     

    De neus is moutig en zoet
    Kruidige nota’s
    Aroma’s van spekken

     

    De aanzet is bitter
    muffig zoet
    Karamel.
    Dan komen er fruitige smaken los

    Perzik

    Moutbitter in de achtergrond

    Licht droge bittere afdronk







    Tiense Kweiker is een biobier
    Na verrekening van de kosten gaat de opbrengst van dit
     brouwavontuur naar de Mediclowns;
    Dit is een organisatie die gehospitaliseerde
    kinderen een hart onder de riem steekt.


     




    Het etiket is een ontwerp van Harrie Spelmans
    Ze worden manueel op de fles gebracht, met melk.




    Info :

    Brouwerij Den Hopperd

    Netestraat 67

    2235 WESTMEERBEEK





     

    05-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournée Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Tournéé Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Gisteren 2 februari waren tal van prominenten uitgenodigd
    om de aflevering rond het bier ‘OMER Traditional Blond’
    dat aan bod kwam in de derde aflevering van het TV1 programma
    Tournée Générale samen te belijken.
    De avond vond plaats in zaal "The Brett"
    (zeg maar :Brouwerijtoren) bij brouwerij Bockor.





    De 28meter hoge toren die dateert uit 1929 is volledig gerenoveerd.
    Net onder het koelschip is de zaal en bezoekerscentrum "The Brett"
    gevestigd.








    Zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste.





    Het was een trotse zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste die ons ter woord stond.
    ‘Omer’ voor het eerst gelanceerd in 2008 na bijna twee jaar onderzoek
     is een succes verhaal geworden.
    Het blond hooggegist bier van 8% Alc.Vol. wordt door iedereen geliefd.
    en behaald de ene medaille na de andere op Internationale bierwedstrijden.
    'Omer. Traditional Blond' won in april zelfs goud in de categorie
    blonde bieren op de World Beer Cup in de VS,
    waar meer dan 3.400brouwsels aan deelnamen.
    Hij is blij dat het programma 'Tournée générale' aandacht besteed aan het bier.
    Het bier viel enorm in de smaak van Blaute en Cokes
     want ze steken hun begeestering voor Omer niet onder stoelen of banken.
    Ray sprak zelfs van het beste bier dat hij ooit geproefd heeft.
    Omer Jean Vander Ghinste wens ons nog een aangename avond toe
    en verontschuldigde zich nog
    voor het gebrek aan parking rond de brouwerij
    Maar die plaatsen worden nu ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers.
    Dit is nu eenmaal de prijs van het succes.






    Onder de genodigden : Minister van Justitie Stefaan De Clerck.








    Ook Lieven Lybeer waarnemend Burgemeester van Kortrijk met echtgenote
    kwam naar de uitzending kijken.



















    De uitzending vond plaats op twee TV schermen.






    Voor, tijdens en na de uitzending konden de genodigden proeven
    van kersverse OMER uit 75 cl flessen en andere bieren van Bockor.






    Er waren broodjes met kaas voorzien en heerlijke
    stukjes bavarois-taart.










    Zie ook
    http://www.een.be/programmas/tournee-generale/het-programma

    Lees ook :
    Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor


    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be








    03-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trapieter - De Proefbrouwerij




    TRAPIETER

    Beestig genot







    “Trappieter” is in de eerst plaats in het Noord-Limburgse
    stadje Lommel ontwikkeld door Pieter Vermeir.
    Die heeft een passie voor bier en besloot als amateurbrouwer
    het tuinhuis voor lange tijd te bezetten met brouwketels en gistingsvaten.
    Om zijn eerste brouwsel te kunnen verfijnen volgde Pieter
    de opleiding tot industrieel ingenieur Mouterij & Brouwerij in Gent.
    De combinatie van een levenslange passie en zijn motivatie
    om een eigen bier te commercialiseren zou in juni 2008
    in Gent leiden tot de langverwachte lancering van Trappieter.









    Momenteel wordt Trappieter in de Proefbrouwerij in Lochristi
    op zorgvuldige wijze gebrouwen volgens het recept van Pieter.
    Het gebruik van 2 moutsoorten (pils- en ambermout),
    verschillende hopsoorten en een unieke gistsoort wat betreft de hoofdgisting,
    gevolgd door een hergisting op de fles maken dit natuurlijke bier zo speciaal.
    Bron :
    Website





    Trappieter – 6,5% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Donkerblond biertje
    Witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Perzik, Citrus

    Ook in de smaak laat citrus zich melden.
    Toetsen van pompelmoes
    Ook prikkels van patisserie.
    Nu en dan smaak ik een toets van Napoleon mandarin

    Duidelijk een biertje waar Amerikaanse hoppen aanwezig zijn.
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Het bier is mooi in evenwicht en is zacht.
    Niet agressief.
    Het laat zich vlot drinken en is een aangename sensatie in de mond.
     
    Pieter Vermeir heeft een prachtig biertje ontwikkeld!
    Trapieter – Beestig genot met een zacht kantje!








    01-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011





    Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011






    U kan er niet naast kijken bij het binnenrijden van de gemeente Zwalm!
    Dit is het Dorp van de Ronde 2011





    Flanders Classics heeft de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen) aangewezen als

    ‘Dorp van de Ronde 2011’.
    De keuze is een eerbetoon aan een gemeente
    met een groot hart voor de wielersport
    .










     

    De gemeente Zwalm is zo’n voorbeeld van een gemeente.

    Jaarlijks ontvangt Zwalm maar liefst een vijftigtal wielerwedstrijden op haar grondgebied.

    Ook De Ronde van Vlaanderen route (80 km doorkruist deze energieke wielergemeente.  

    Flanders Classics vond de toekenning van de titel ‘Dorp van de Ronde 2011’ een teken van erkentelijkheid voor het groeiende en dynamische sportbeleid van de gemeente en haar grote
    betrokkenheid met de Ronde van Vlaanderen.

     










    Net als Desselegem (Dorp van de Ronde 2010)

    Zie (Koerseklakske nieuw Desselgems bier - brouwerij ’t Gaverhopke)

    pakt Zwalm uit met een nieuw biertje speciaal gebrouwen voor deze heugelijke wielerhoogdag

    met als toepasselijke naam “Zwalms Veloke”.







    Zwalms Veloke 6,5% Alc.Vol. Het bier voor Vlaanderens
    mooiste klassieker.





    Het bier werd ontworpen door Rozebekenaar Peter Croonenberghs.

    Peter is lesgever brouwerij, mouterij en gisting in de brouwersschool te Gent.

    Naast brouwinstallateur is hij ook zigeunerbrouwer bij diverse brouwerijen zoals

    Brouwerij Groede (Zeeuws Vlaanderen), Den Herberg (Buizingen) en De Graal (Brakel)

    Het is in deze laatste brouwerij dat het Zwalms veloke is gebrouwen.


    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikzelf (bierblog en HOPnieuws)
    waren maar al te blij dat we uitgenodigd waren naar de persvoorstelling.
    Het was voor mij ook een aangenaam weerzien met het dorp Zwalm en Peter.







    Ontwerper en brouwer van het bier
    Rozebekenaar
    Peter Croonenberghs aan het woord op de persvoorstelling van
    vrijdag 21 januari 2011





    Het Zwalms veloke is een amberkleurig biertje, Het is gezonder dan EPO.

    Met zijn 6,5 % vol. Alcohol is het biertje niet te sterk en ideaal voor wielertoeristen die de streek aandoen.

    Het is met producten gebrouwen uit de eigen zwalmstreek,
    waaronder 30 % tarwe,
    Momenteel zijn 2.000 liter beschikbaar (dus 6.000 flesjes)
    en maandag wordt nog eens 2.000 liter gebrouwen.






    Naast hem een fiere Burgemeester.
    en kamerlid Bruno Tuybens














    Tal van genodigden kwamen opdagen.






    Waaronder ook deze sympathieke Marc, uitbater van
    B&B
    Het Sprankelend Toeval in Maarkedaal.
    Gekend van het VTM programma "Met vier in bed"







    Zwalms Veloke - 6,5% Alc.Vol.
    Recept en gebrouwen door
    Peter Croonenberghs
    in brouwerij
    De Graal (Brakel)




    Amberkleurig biertje
    met mooie gebroken witte schuimkraag.


    De neus is vrij moutig
    met een heerlijke hoppige neus
    Ook fruitige toetsen prikkelen de neus.

    Een moutige smaak
    met een lekkere voortdurende hopbitterheid.
    Een beetje aards.
    Het biertje heeft lichtzurige toetsen (tarwe)
    Mooi in balans en voldoende body
    wat het aangenaam maakt om te drinken.
    Het heeft een dorstlessend gevoel en toch smaakt het naar meer.
    Het heeft een mooie bittere droge afdronk.
    Een heel lekker biertje die alle bier- en koersliefhebbers
    zal weten te bekoren.





    De nieuwe trots van Zwalm.






    Vlnr : Schepen Marleen Vanwildemeersch , Burgemeester Bruno Tuybens ,
    Brouwer Peter Croonenberghs,
    Uitbater Drankenhandel Schepens Zwalm
    toosten alvast op het succes van het bier.
    Ze nodigen u ook uit in hun gemeente Zwalm op zondag 3 april 2011
    voor de doortocht van de
    95e Ronde van Vlaanderen.


    Info :

    Dorp van de Ronde



    Het biertje zal te verkrijgen zijn in de plaatselijk horecazaken
    en bij 

    Drankenhandel
    Bierhal Schepens
    Paulatemstraat 42
    9630 Zwalm

     

    Of

    Godveerdegemstraat 173

    9620 Zottegem



    23-01-2011 om 11:41 geschreven door William Roelens


    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze proeven in de winter







    Na de geslaagde proefavond
    Kerstbieren in de zomer
    was er nu de avond


    Oude Geuze proeven in de winter.

     

     

     

    Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun
    inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.

    De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.

    Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden,
    maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde
    met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.

    Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het
    supergezellig is om bier te proeven.

    “Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest
    door mijn neef en ik” vertelde hij mij enthousiast.
     
    Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar
    en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is,
    stemde ik maar al te graag toe.






    Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een
    Jacuzzi.  Meer moet dat niet zijn om bier te proeven






    Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.






    Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.




    Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen
    met vrienden.  Liefst mensen die ook graag de zure smaak
    van dit bier kunnen appreciëren.
    Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere
    Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting.
    David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt.
    Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee.
    Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris.
    Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die
    hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje.
    Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier
    uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.


    Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.

    Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.

    Daarom dat we de aroma’s en smaken met zijn allen hebben ontleed.








    Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden.
    Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.

    Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.

    Gegist en gerijpt op eiken tonnen.

    In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen),
    zodat de originele lambiek smaken behouden blijven.
    Vandaar de naam Doesjel

     Cognackleur - Geen schuim

    Het aroma is licht zurig - Fruitig

    Het is mals van smaak

    Ook hier wat fruitigheid.

    Toetsen van patisserie.

    De smaak is eigenlijk niet agressief zuur

    Droge afdronk.

    Heel lekkere lambic





    Doesjel verrassend lekker!







    Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.




    We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne
    Een blended met
    lambik van 3 fonteinen, Lindemans,
    Boon en nog een paar andere.
    Heel verrassend aangenaam.

















    Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt?
    Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers-
    en stekers verenigd in HORAL.
    Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens,
    Timmermans, Oud Beersel en Lindemans.
    De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009









    7% Alc. Vol.
    donkergeel van kleur
    Dikke romige gebroken witte schuimkop
    De geur is die van wilde gist
    licht zurig en fruitig

    De smaak is zuur en licht bitter
    licht fruitig
    een mooie zurige fruitige afdronk
    droog









    Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.

    Fruitig aroma van druiven

    Heel mals van smaak

    Fruiting met minieme toetsen van hout

    Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen
    Hier ook soms een vanillesmaakje

    Het bier is complex maar mooi in evenwicht

    Prachtig!






    Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor
    de gespreksonderwerpen.




    Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp
    genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.

     

     

    Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975

    Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.

    Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?

    Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?

    Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?

    Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).

    Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden.
    En wat dacht u?






    Marc De Keukeleire over micro-organismen




    Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan.
    Zijn onderwerp :
    Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
    bracht hij met brio in de groep

    Hieronder zijn bevinding :

    Een micro-organisme of microbe is een organisme organisme
    dat te klein is om met het blote oog te zien.
    Hieronder vallen alle
    ééncelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben),
    eencellige
    algen en schimmels (waaronder de gisten).
    Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend
    (maar wel tot
    microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.

    Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000)
    micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist)
    (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is.
    Gisten zijn eencellige
    schimmels.
    Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een
    mycelium
    ook als
    eencellige kunnen groeien.
    Gisten onderscheiden zich van
    bacteriën door het bezit van een celkern
    en zijn ook significant groter.
    Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om
    glucose te ontleden
    en deze om te zetten in
    alcohol en koolzuurgas.
    Het metabolisme van S. cerevisiae is
    aeroob of anaeroob.
    Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal,
    onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging.
    De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren
    ten opzichte van oxidatie van glucose (met
    zuurstof) zeer weinig energie op
    (2 moleculen
    ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe).
    Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose
    dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.

     

    Hoe kleiner, hoe sneller
    Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden.
    Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt,
    dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig
    is met de grootte van het organisme
    .
    Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de
    groeisnelheid.
    De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is.
    Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen.
    Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig
    dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid
    de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor
    hij andere organismen een slag voor is.
    Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken.
    Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt.
    In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe.
    Zo delen  levercellen zich eens per drie maanden.


    gisten :

    2-15 um

    1000 um= 1 mm,

    67 gisten op 1 mm

    670 gisten op 1 cm

    448900 gisten op 1 cm2

    0,75 milj per ml per graad plato

    20 plato: 15 milj per ml

    Als die 1 laag dik liggen:

    1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot

    Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen







    We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol.
    lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015

    Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt

    De neus is zwavel

    Zurig - Citroen

    Smaak is zurig

    Met af en toe zoete prikkels

    toetsen van eikenhout

    Soms een tikkeltje Pompelmoes
    Droge afdronk







    De oven voor de  spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.




    Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles.
    Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022










    Cognac  kleur

    Een muf aards aroma,

    Citrus

     

    De smaak is eerder neutral in het begin.

    Niet zo zuur

    Eerder moutig

    In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven

    Dunne body

    Droge afdronk

    Ietsje meer van verwacht.








    Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.)
    gebotteld 11 december 2000
    10 jaar oud







    Muffig aroma

    Aards

    Lichte pompelmoes

     

    Smaak van citroen
    zacht van smaak

    paardendeken

    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitsekend bewaard


    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar





    Davy aan het genieten







    De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken.
    Daarbij zal zijn nieuw bier
    Ma Mère Speciale geschonken worden.
    Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden







    Iemand moet het doen !




    Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze.
    Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden
    geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld






    Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen.
    Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en
    degusteren.
    Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.







    18-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belval - De Proefbrouwerij



    BELVAL - De Proefbrouwerij



    Natuurpunt kocht samen met haar Franse BirdLifepartner Ligue
    pour la protection des Oiseaux (LPO), de gemeente Belval en de
    Conservatoire Champagne-Ardenne het 203 ha grote vijvercomplex van Belval.
    Het gebied ligt in het noorden van Frankrijk, tussen Reims en Verdun,
    in de Argonne-streek.
    Veel Vlaamse en Nederlandse natuurliefhebbers trekken naar deze regio
    omwille van de uitzonderlijke natuurwaarden.










    Het gebied is een schatkamer van biodiversiteit.
    Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven,
    grote en kleine karekieten, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels…
    In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven
    dassen, wilde katten, ringslangen, geelbuikvuurpadjes…
    kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!
    Bovendien is Belval een belangrijke pleisterplaats voor water-
    en waadvogels tijdens de trekperiode.
    Zo verblijven er in het voor- en najaar geregeld kraanvogels en visarenden
    op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km zuidelijker.










    Natuurpunt is voor 55 % eigenaar van ruim 203 ha vijvers en bossen in Belval.
    In overleg met de Franse partners willen Natuurpunt dringend werk
    maken van de restauratie van de dijken van de grote vijvers.
    Het dagdagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Conservatoire Champagne-Ardenne.
    Natuurpunt zal alles van zeer nabij volgen door een vertegenwoordiging
    in de commissie van eigenaars, waarin ze een doorslaggevende stem hebben.
    Samen met hun Franse collega’s zullen ze een vrijwilligerswerking uitbouwen rond Belval,
    waarbij het verenigingsmodel van Natuurpunt als inspirerend voorbeeld zal dienen.

    De aankoop van de vijvers van Belval kadert in de internationale werking van Natuurpunt
    binnen de koepel van Birdlife International, waarbij nationale zusterorganisaties
    samenwerken om belangrijke natuurbehoudsprojecten te verwezenlijken.

     








    Ter gelegenheid van deze aankoop werd het bier ‘Belval’ ontwikkeld,
    een 100% biologisch bier met respect voor natuur en milieu.
    Het is een bier met laag alcoholpercentage op basis van gerst en tarwe
    met nagisting op de fles.
    De verkoop van dit bier draagt bij tot het realiseren van deze,
    voor de natuur in de Argonne zeer belangrijke aankoop.

    Bron : Natuurpunt.





    Belval – 4,8% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi



    Blond biertje met

    witte schuimkraag

     

    Moutig aroma

    Lichtzurige prikkels (tarwe)

     

    De smaak is moutig zoet

    Met een lichte bitterheid in de achtergrond

    Ook fruitige prikkels op de tong

    Het biertje heeft weinig body dit komt door het geringe alcoholgehalte

    Het heeft een bittere droge afdronk.

     

    Het is een uitstekende mals gehopte dorstlesser voor de vele wandelaars

    van Natuurpunt.
    Door zijn 4,8% kunnen ze eentje meer degusteren en

    zo de schatkist wat spijzen.



    Info :


    Carl Grillet

    Ecologische dranken
    verkoop-distributie
    Antwerpsesteenweg 106
    2350 Vosselaar
    Belgique

    BTW: BE 0461 337 641
    Tel: +32 (0)14. 61.27.58
    GSM: +32 (0)497.44.71.05

    http://www.gageleer.be/site/

     

     

    http://www.etangs-belval-argonne.be/

     

    Natuurpunt






    12-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Kessels en De Pelikaan



    Willy Kessels en De Pelikaan



    Bierpartner Geroen weet dat ik samen met mijn kunstvriendin Caro
    regelmatig herbergbezoeken combineert met een
    visite aan een kunsttentoonstelling.

    Naar aanleiding van onze wetenschappelijke biertrip naar Antwerpen
    had hij ook een bezoek ingeschakeld aan

    het FoMu (FotoMuseum Provincie Antwerpen)

    Er was een fototentoonstelling te zien van Willy Kessels (1898 -1974).








    Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger
     in ons land van een nieuwe, 'modernistische' fotografie die
    vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad.





    Geroen in bewondering voor het werk van Kessels.




    Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van
    de beroepsfotograaf in de jaren 1930.
    Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret,
    architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten…
    Bron : FoMu




    Portretstudies



    De Pelikaan – Antwerpen

     




    Om ons wetenschappelijk caféonderzoek verder te zetten

    bezochten wij café Pelikaan.

    een bruin café in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.







     Café Pelikaan kant Melkmarkt






    Café Pelikaan kant Lijnwaadmarkt.






    De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.




    In dit volkscafeetje mogen er maar max 35 personen binnen.

    Ze aanvaarden geen betaal- en kredietkaarten.

    Maar ze tappen naar het schijnt het beste Bolleke van ’t vat
    van de hele koekenstad.

    Wij hebben het niet geproefd om de reden dat we ook de kans 
    kregen om er een Troubadour Blon van ’t vat te degusteren
    (en dit is in onze contreien uiterst zeldzaam).





    Zonder woorden


    Tijdens ons bezoek volgden we de etiquette van een cafébezoek.
    Die luid als volgt volgens


    Amy Groskamp-Ten Have

    2008 dbnl / erven Amy Groskamp-Ten Have

    Hoe hoort het eigenlijk?
    http://www.dbnl.org/tekst/gros006hoeh01_01/gros006hoeh01_01_0030.php

     

    xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />




    Het optreden zij hoffelijk, zoo onopvallend mogelijk en beschaafd.
    Dit houdt dus in: geen op luide toon gevoerde gesprekken;
    het onder alle omstandigheden vermijden van het hardop
    noemen van namen van derden.











    Sinjoren voeren in Café Pelikaan het hoge woord maar buitenlanders
    (lees: niet-Antwerpenaren) worden er getolereerd.





    Men schuive geen stoel (op een terrasvloer b.v.) aan of weg met
     voor anderen hinderlijk gedruisch, men tikke nimmer tegen bord of glas
    om den kellner te roepen,











    In het café mensen van alle sociale klassen en leeftijden










    men onthoude zich ten allen tijde van het staren of
    herhaaldelijk nieuwsgierig omkijken naar derden,
    men houde bij groote drukte geen vrije stoelen bezet
    met pakjes, handtasschen, jassen enz.






    Bier is er elke dag de dagschotel en de sfeer varieert van gezellige tête-à-tête
    aan een tafeltje, tot regelrechte ambiance,
    afhankelijk van hoeveel volk er samentroept.









    Door de gérants wordt het - en terecht! - ongaarne gezien,
    dat voorbijkomende kennissen aan een tafeltje mede
    aanschuiven zonder iets te bestellen.
    Voor den gérant moet iedere stoel zijn geld opbrengen.








    Zij, die in een café van tafeltje verwisselen
    (omdat er b.v. een tafeltje bij het raam is vrijgekomen)
     nemen bij het verhuizen niet zelf kopje of glas mede,
    doch verzoeken den kellner of de serveerjuffrouw dit voor hen te doen.









    Wordt men door het bedienend personeel er op opmerkzaam gemaakt,
    dat men zonder vertering te bestellen niet kan blijven zitten
    (hetgeen soms wel eens minder tactvol geschiedt)
    dan kieze men de wijste partij en verwijdere zich of bestelle een kleinigheid.
    De tijden zijn voorbij, dat een vrouw-alleen niet in een café zou kunnen plaats
    nemen zonder hinderlijk aangestaard of op andere
    wijze lastig gevallen te worden.









    Aan de vrouw, die zich rustig en waardig gedraagt (dit geldt ook voor de jonge vrouw!)
     op kalmen zekeren toon haar bestelling opgeeft en niet door
    herhaald heen en weer geloop of door opvallende manupulaties
    met lippenstift en poederdoos noodeloos de aandacht op zich vestigt,
    zal niemand aanstoot nemen.















    Tenslotte bedenke men, dat men bij een enkele vertering niet
    anderhalf uur kan blijven zitten zonder nogmaals iets te bestellen.
    Een half uur, drie kwartier is ongeveer de spanne tijds,
    die men kan blijven toeven.
    Is er muziek of cabaret met verhoogde prijzen, die feitelijk verkapte entréegelden zijn,
    dan kan men natuurlijk langer blijven.
    Daarom bestelden we nog een Troubadour Blond (6,5% Alc.Vol.) van 't vat




    Troubadour Blond van 't vat - 6,5% Alc.Vol.
    gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi
    voor bierfirma :
    De Musketiers




    .


    Blond met dikke witte schuimkraag
    Een heerlijk fris biertje met een hoppige neus.
    Toetsjes van kruiden en fruit.
    Het biertje heeft een  malse zachtheid van smaak
    ook hier fruitige en kruidige toetsen
    Een lichte bitterheid nasmaak.



    We moeten stilaan toegeven dat bier beter smaakt op café
    dan thuis.  Vooral als de verhalen van de stamgasten gaan over
    een reis met de Trans Siberië-Expres, Art Deco en vroeger was het veel beter.
    En..ja... thuis hebben we ook geen tap.
    Maar we geven niet op!



     

    10-01-2011 om 11:03 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!